След 5х5 – 10х10 или друга обемна?

22.01.18
16:17

Здравейте колеги, тъкмо завършвам един 3 месечен цикъл с 5х5 – качих осезаемо силата и е време за покачване и на маса /разбира се със съответния хранителен режим/. Оглеждам се за подходяща обемна тренировка и се чудя кое ще е най-добре – 3-дневен класически сплит или нещо различно тип „германска обемна тренировка“, като монотонноста на втората не ме плаши, по-скоро се чудя няма ли да повлияе твърде зле на силата, спрямо класическия сплит.

Деян

22.01.18
16:35

А след 5х5 грам ли не качи и килограми, отчасти от които мускулна маса. Обикновено протокола се прави с калориен излишък /не е задължително разбира се/, още повече, че щом като цяло си се насочил към покачване, едва ли не си ял както трябва докато си тренирал така.
Иначе 10х10 си е основно насочен към саркоплазмена хипертрофия. Не се наемам да давам акъли, но според мен след 5х5 и ползите които си извлякъл от него, 10х10 не ми се види удачна.............отиваш в другата крайност. Нека чуем и други мнения!

22.01.18
16:54

Качих и маса, но незадоволително /за мен/. Целта така или иначе ми беше сила. Може би ще се насоча към класическия сплит /поне за месец/ да видя как ще се развият нещата.

22.01.18
17:12

Ти колко искаш да качиш за 3 месеца?

10х10 е пълна глупост, според мен, ако няма да зобиш, най-много някое сухожилие да изгърми от толкоз обем.

22.01.18
19:13

Преди 7-8 години се бях запалил по 10х10,но опита завърши с фиаско,продължи десетина дни.Темпото на всяко повторение и късите почивки между сериите не ми понесоха.Аз и в дневника писах,че като че ли психиката ми поддаде първа,макар че и тялом се чувствах неприятно преуморен часове след тренировка.
Разбира се това е строго индивидуално,аз не съм еталон за стриктен режим,така че не отричам системата,просто не успях да я изпълня.
Все пак смятам,че е нужно сериозно възстановяване ако я започне човек.Успех 🙂

5х5 е напълно подходяща за покачване и на мускулната маса. Трябва ти само прогресивно натоварване. Предлага чудесен баланс между обем и интензивност. Не върви да увеличаваш обема (чрез допълнително серии или упражнения) ако смяташ да поддържаш тази интензивност, така че ключът от палатката е да продължаваш да прогресираш силово (увеличавай тежестите, когато тялото ти позволява).

Иначе не пречи да минеш и на тренировки по-хипертрофично насочени, с по-голям обем и по-ниска интензивност, а след няколко месеца пак да се фокусираш върху силата.

И 3-4 дневни сплитове във всичките им форми ще свършат работа. GVT също е подходяща, но препоръчвам модифициран вариант, вместо 10х10 - 5х10.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.01.18 09:23.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1