Малко помощ за изчисление на калориите

17.03.18
21:39

Здравейте!!!Ще можете ли да ми предложите някакъв калкулатор който горе долу да ми изчисли калориите нужни за деня?Опитах по този https://www.iifym.com/ но според него трябва да приемам малко над 3600 калории на ден което ми звучи АБСУРДНО предвид,че въведох всичките си данни вярно.Не мисля,че 17 годишен човек тежащ 76 килограма с не толкова много мазнини трябва да приема такова количество калории на ден.

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 18.03.18 06:39.

18.03.18
10:13

Възможно е, ако си избрал покачване на тегло и интензивен начин на живот.
В търсачката намерих статия, в която има подходящи формули и може сам да си изчислиш, вместо да се доверяваш на сляпо.

Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 18.03.18 10:15.

Carbohydrate

18.03.18
10:38

казано от Nekav si Tam на 17.03.18, 21:39:

Здравейте!!!Ще можете ли да ми предложите някакъв калкулатор който горе долу да ми изчисли калориите нужни за деня?Опитах по този https://www.iifym.com/ но според него трябва да приемам малко над 3600 калории на ден което ми звучи АБСУРДНО предвид,че въведох всичките си данни вярно.Не мисля,че 17 годишен човек тежащ 76 килограма с не толкова много мазнини трябва да приема такова количество калории на ден.

Ако искаш много точно да си определиш, колко калории ти трябват, то ето ти насока:
1. Изчисляваш си Базовото ниво на метаболизма с няколко различни формули.
За теб изчислих
-по Харис Бенедикт - 1917 ккал
-по Сейнт Жур - 1836 ккал
2. Бих взел за ориентир 1900 ккал.
До сега, изчислените калории са не с толкова голяма грешка. Голямата грешка се появява от това, че се умножава базата с коефициента на активност, който е усреднен до толкова, че грешките са огромни. За да се изчисли точно, колко ти е двигателната активност, трябва да си сметнеш точно колко време отдельш за това или оново движение:
Например, ходене пеш - ходиш през деня общо 3 часа със скорост 3 км/ч, за твойто тегло ще харчиш по 187 ккал/ч.
И така, за всяка дейност си има таблици, които са доста точни, понеже са правени с доста опити...Можеш да ги намериш и да си сметнеш. Така, ако ежедневието ти е едно и също или повтарящо се пред ден (примерно тренираш 3 пъти в седмицата и тези 3 дни имаш еднакъв енергоразход) и т.н.
Да, не е лесно, но щом си се захванал да броиш калориите, то го направи както трябва, за да няма изненади.
Има и друг начин, по-лесен. Той се основава на проба-грешка. Взимаш си изчислените калории, например твоите 3600 и известно време караш на тях, ако през това време имаш резултат, то го сравняваш с мерките си и коригираш в движение. Например, за 10 дни нямаш промяна изобщо - намаляш калориите. И т.н.
Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1