03.04.18
14:02
Здравейте. Казвам се Звездалина и имам нужда от качествени съвети от вас, за да знам дали това, което смятам да направя ще ми помогне да постигна целта си. Положението е следното:
Възраст - 32г.
Тегло - 68,6 кг
Височина - 156 см
ИТМ - 27,9
% мазнини - 30%
За последната 1 година качих някакви 13 кг, които за моята височина доста ме загрозяват. Искам от себе си за 10 седмици (до средата на Юни) да вляза в много по-прилична форма, като след това няма да спра с тренировките и подходящото хранене, просто тогава ми предстои събитие, за което не мога да си позволя да изглеждам както сега. В тази 1 година не съм тренирала нищо и съм се хранила както си искам, с каквото ми е вкусно, без изобщо да се замислям за количества, комбинации и полезност. Преди това 1 година тренирах кросфит, а преди него карате. Кросфит треньорът ми тогава ми направи и хранителен режим по Зоната, който спазвах. Бях около 55 кг тогава. Положението е доста зле, но съм се амбицирала наистина много и ще си върна хубавата форма. Вас ви моля за съвет дали това, което смятам да правя, е правилното и дали ще успея за 10 седмици да сваля 8-10 кг. Ще опиша нещата, които смятам да правя и които започнах от седмица:
- работя от вкъщи, така че изцяло разполагам с времето си и мога да си позволя тренировки 5-6 пъти седмично и по всяко време; двуразови също
- имам бягаща пътека вкъщи и гири по 3 кг и 5 кг
- в момента ходя 3 пъти седмично на йога (по 90 мин)
- всяка сутрин на гладно съм на пътеката за около 45 мин.(след като загрее тялото ми редувам през няколко минути бягане на висока скорост с умерено вървене на голям наклон)
- всяка сутрин след пътеката правя за около 15-20 мин. лицеви опори, коремни преси, клекове, планк, напади
- почти успявам всеки ден да изпивам по 2л вода
- храня се отново по Зоната; всяко хранене включва протеин, благоприятен въглехидрат и полезна мазнина (истината е, че в момента не знам колко калории приемам на ден, но имам готов хранителен режим, на който смятам просто да изчисля калориите)
Та, за целта която имам, калорийният дефицит ли е нещото, което ще ми помогне да сваля тези килограми? Имам чувството, че трябва да имам и няколко по-силови тренировки... Обичам да тренирам с тежести и бих го правила пак. Обмислях да започна отново с кросфита, но съм прекалено излязла от форма и ще ме размажат там. Кардио, тежести и калориен дефицит? Това ли ми трябва? За бягането на пътеката съм чувала, че горенето на мазнини започва след първите 30 минути. Това така ли е наистина? Четох статии тук, но не получих отговор на това. 5 пъти седмично пътека сутрин по 45 мин добре ли е?
Извинете ме, ако е разбъркано написаното. Наистина имам нужда от насоки от хора, които разбират в какво положение съм. Готова съм да направя абсолютно всичко, което ТРЯБВА, за да имам резултатите, които искам.
Очаквам с нетърпение съветите ви 🙂 Благодаря ви.
Звездалина
Темата беше редактирана от Звездалина Димитрова на 03.04.18 21:41.
04.04.18
03:32
Първо - успокойте се , второ - ще ги свалите тези килограми до тази дата, напълно постижимо е и съм сигурен във вашият успех . Така, по същество , от всичко , което прочетох оставам с впечатлението, че се движите във вярната посока, но и правите често срещаната грешка - крайна и нетърпелива сте в подхода си ; претоварвате се , както психически, така и емоционална и физически - спрете, замислете се много добре дали това е решение на един метаболитен проблем свързан с химически и биологочни процеси ... Сега, най- важното в случая е храната - цяла, минимално преработена и без дехидратиращи НВД режими т.н ; яжте от всички хранителни групи, това, което ви е НАЙ- ВКУСНО , докато се заситите , но не забравяйте за условието относно типа храна - минимално преработена , а и не се чувствайте гузно ако кривнете - това се нарича живот и трупане на опит .Мисля че ви е ясно какво трябва да направите, защото всичко е много просто, особено във вашето положение и с вашите възможности - качествена храна, лек калориен дефицит от порядъка на 300- 400 калории и малко спорт, но разбираемо имате нужда от още външни стимули - мнение от колега . Също така всички неща , които присъстват в нета и дадените форуми като математически и механични вариации на надени действия са недоказуеми в широк план и приложимост- пример—кардио на гладно, диета зоната, недей яж въглехидрат , за да не качиш и т.н - всичко е мит и дезинформация , когато става въпрос за вашите цели , с една дума всички твърдения са напълно субективна информация/ величина ( дори и моето мнение/ съвет ), защото трябва да се нагодят към биологичен организъм, който никога не е в хомеостаза, а постоянно търпи различни ендогенни и егзогенни промени т.н вие не сте същият човек, който сте били преди една година- и това не казано в преносен смисъл . Всеки съвет подлежи на проба и зачитане, респективно отричане . Но въпреки всичко съществуват базисни истини в тази тематика - качествена храна, без crash course диети и спортни планове , да не се преяжда, да присъства дадена форма на движение, хидратация и сън . След като имате дадена цел в случая , е важно да се постигне, но и разшири- мислете най- вече за това , какво следва след ” събитието ” , защото една естетична цел няма никакъв смисъл в здравословно отношение , дори и практическо такова т.н няма да ви помогне напълно, а само ще ви дръпне назад в дългосрочен план - мислете за стил на живот .
Мнението беше редактирано от Спести_ми_глупостта_си на 04.04.18 04:01.
05.04.18
21:46
Здравей!
Сама казваш, че в последната година не си тренирала и си хапвала (да кажем) безразборно и в повече от необходимото, а като резултат си качила излишното тегло.
Сега си решила да започнеш промяна - не само възобновяваш тренировките, но си направила и корекции върху храненето. Това пък като резултат няма как да не доведе до положителна промяна за тези 10 седмици. 🙂 Дали ще свалиш 8-10 кг, това зависи от различни неща, но като цяло не се вглеждай толкова в конкретно число.
Да, за да свалиш килограми, следва да си в калориен дефицит, но внимавай да не е прекалено голям, както и да не тръгнеш посока гладуване, в стремежа си по-бързо да отслабнеш. Ето защо. Това четиво може би също ще ти е интересно.
Да, ако включиш тренировки с тежести, ще извлечеш позитиви.
Това бих те и посъветвала - намали ходенията на пътеката и оползотвори това време във фитнеса. За 45 мин подходящи упражнения с тежести ще свършиш много повече работа, отколкото същото време на пътека.
Груповите кросфит тренировки (засега) ги остави.
11.04.18
11:24
Благодаря ви за отговорите 🙂 След като пуснах темата ми се стори, че целта ми всъщност е недостижима за мен за този период, но ме обнадеждихте. Вече имам яснота в главата си и действам здраво. Смятам да поддържам подходящ калориен дефицит, ще намаля пътеката, продължавам с йогата (че много ми допада) и ще включа силови тренировки във фитнес. Току-що си поръчах от тук и Л-карнитин: досега не съм приемала и искам да видя как ще ми се отрази 🙂 След месец ще споделя какви резултати съм постигнала 🙂