Стягане на тялото

Здравейте! Казвам се Мария, на 23 години. Преди около година закупих кростренажор. Закупих го защото исках да стегна дупето, бедрата и проблемна зона са ми паласките. Имам затруднения с използването му, защото работя в болница и  имам нощни смени и смени от по 24 часа, имам дни в които съм спала по 3-4 часа. Движението на работа е постоянно, имала съм и мускулна треска след работа. Тежа 58 килограма, тежала съм и 63 преди 4 години, висока съм 1.63.  Не искам да качвам маса или да отслабвам, а да стегна тялото, а не знам как да подходя, нямам физическата възможност да ходя на фитнес и да изпълнявам дълги фитнес програми. Относно храненето - не консумирам бял хляб, а със семки, закусвам в 7 със кисело мляко чиа и ленено семе или банан, в 10 часа хапвам нещо бързо на работа от сорта на кроасан, мляко или сандвич, обядвам сготвена храна вкъщи с една или две филии хляб със семки, слетобед  към 4 хапвам  сладко или банан, вечерята ми е от месо и някаква манджа или супа без хляб, в 20 часа. Манджите, които готвя са от познатите на всички домашни гозби като картофи, ориз, мусака, боб и т.н. Пия зелен чай сутрин след ставане защото съм с гастрит и той ми помага. От време на време пия и мурсалски чай. В нощните смени вечер изпитвам желание за сладко, ям солети или сандвич. Има и дни в които много ми се яде сладко. В някои дни успявам да изпия по 1,5 литра вода, в други дни не изпитвам желние да пия вода. Имала съм степер преди 2 години, използвах го често, правех упражнения вкъщи, но бедрата ми пораснаха, започнах да трупам мускулна маса и да
качвам килограми. От две години изоставих упражненията. Преди два месеца ми диагностицираха дискова херния на кръста, а преди две години частично разкъсан менискус, след което ми пукат коленете понякога. Въпросът ми е какво трябва да променя или допълня в храненето, и как да включа кростренажора в ежедневието си. Не харесвам тялото си ... Надявам се тази информация да е достатъчна.

25.04.18
11:58

Здравей и добре дошла, Мария!

Поздравления за желанието да изглеждаш по- добре и да се харесваш повече, въпреки натовареното ежедневие и че си готова да правиш конкретни усилия в тази насока.

58кг на 163 см не звучи лошо като за начало, но трябва да имаш предвид че килограмите не казват всичко. Казваш че не искаш да качваш мускули нито да отслабваш, “просто да се стегнеш”, но под това широкоразпространено понятие “стегнат” дори и да не го осъзнават отначало хората, се крие точно това - да имаш повече мускули и по- малко мазнини. Човек не е сланина че да е стегнат в хладилника и отпуснат и тресящ се по Петровден на слънце. Кое мислиш че ще доведе до “стягане” на тялото ти ако не да премахнеш част от меката като структура телесна мазнина за да се видят и очертаят мускулите под нея и ако нямаш много мускули да понаправиш малко за да има какво да се вижда и да стои стегнато?

Може би ще е от полза да покажеш в какво състояние се намира тялото ти в момента и няколко снимки от интернет на тяло, което би желала да имаш и би си харесвала.

Свалянето на мазнини става с храната. Храната ти не е нищо особено - това че ядеш хляб със семки вместо бял хляб няма почти никакво значение. За да сваляш мазнини най- важното е дали си в калориен дефицит. За да знаеш дали си в калориен дефицит трябва да си сметнеш калорийния баланс и да смяташ по колко калории изяждаш на ден за да си в дефицит. За повече информация можеш да погледнеш тази статия - https://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum
Да, звучи малко сложно и ангажиращо, но уви това е начина 🙂

Мускулите, които да се виждат след като свалиш мазнините за да изглеждаш стегната а не като кожа върху кости се правят чрез трениране. Не е задължително да ходиш на фитнес, можеш и вкъщи и в парка да тренираш и с някакви ластици или със собствено тегло, темата е дълга, като започнеш да се занимаваш ще намериш достатъчно идеи в интернета как точно да тренираш извън фитнеса.

Здрасти и от мен!

На пръв прочит ми се струва, че е добре да намалиш източниците на въглехидрати и да увеличиш тези на протеин.

За тренировките - може да тренираш вкъщи или както ти дадоха идея навън, подбирайки упражнения със собствено тегло. На първо време ще ти е достатъчно, а по-натам е добра идея да вземеш ластици и някакви свободни тежести. Инвестицията ще си заслужава в дългосрочен план.

Само с кростренажор няма да постигнеш това, към което се стремиш.

Може да тренираш в дните, в които си свежа (т.е. да си спала достатъчно предната нощ).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1