За машините (Внимание: Конфликтна зона)

Прескочи до:

30.04.18
00:03

Повечето от нас , малко или много използваме машини в залата , затова реших за собствена , както и на всички заинтересовани полза , тук да се споделят мнения , относно “ЗА” и “ПРОТИВ” машините във фитнеса.Главния ми повод е , че се коментира Смит-машината  в дневника на Кобричката и това май не и се харесва , та в отделна тема би било по-добре мисля.А въпроса е важен , защото въпросното животно присъства във всяка зала...в нашата са две и всеки път е буквално опашка пред тях!В началото на тренировъчния ми път , я използвах за гърди и за раменна преса , но за около месец започнаха да ме болят рамената и след малко гуглене попаднах на мнение в чуждестранен форум , относно траекторията на изтласкване при въпросните упражнения и това , че се били увреждали рамената...естествено се стреснах и прекратих с нея.Но виждам че има хора , които твърдят че си е добра машината , затова като начало може да се драсне някоя дума от тези , които имат какво да кажат за нея.Също ще ми е интересно споделянето на знания и впечатления и от други фитнес-машини.
  Очаквам разгорещени спорове , псуванйе , ирония , сарказъм ...даже са препоръчителни , та да има малко разтуха от натовареното ежедневие на обикновения българин , а и е по-забавно)))

Предварително се извинявам , ако съм сгрешил Раздела.

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 30.04.18 03:38.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Carbohydrate

28.04.18
18:45

казано от nervak на 28.04.18, 18:43:

Ще ти го кажа така:
може и празен лост на машината да не успееш да го повдигнеш,ако прилагаш силата примерно под ъгъл 30.

ето я и полезността на уреда 🙂

28.04.18
18:46

казано от Carbohydrate на 28.04.18, 18:45:

казано от nervak на 28.04.18, 18:43:

Ще ти го кажа така:
може и празен лост на машината да не успееш да го повдигнеш,ако прилагаш силата примерно под ъгъл 30.

ето я и полезността на уреда 🙂

Не думай...и транспортир в задника.

29.04.18
16:30

Във всяка зала има по един зобчо, който ще пръсне фланелката и често ще го видиш да прави полуклек или гърди на Смит. Сигурно е удобно за напомпващи серии.

29.04.18
16:55

По темата, нали знаете каква е историческата причина за въвеждане на машини (Смит-а включително) във фитнесите? ☺

29.04.18
20:07

Кобричке...сега като се замисля , то май е добре да оставиш наистина тези драсканици за Чича ти Смит , защото идват добра аранжировка на иначе еднообразието , което постваш редовно и като тренировки с еднакви тежести и повторения от цяла вечност , а и като снимчици...можеш копи и пейст и пак ще са легитимни.Често чета и се чудя , защо такава стратегия следваш , ма все не събирам смелост да питам , че може да ми се разсърдиш.Тва , като последния път , кога питах за млекото...там захарта , къде Боби там...нали се сещаш...оно там стана...мани мани...и недай си Боже са доде пишем те тва , да си ми аресала горниа пост , ше ми стане гузно...па и на тебе...ама я оно нали ша са тръка та те така да са помайтапим)))

29.04.18
21:34

Изказването ми прозвуча доста категорично, като този път наистина е защото снощи бързах. 🙂
Виждам, че след това темата се е изместила в посока заяждане.
Ще разясня мнението си. В най-общ план упражненията със свободна тежест имат предимство пред тези с фиксирана, защото изискват участието на много повече мускули - както синергисти, така и балансиращи.
Ако сравним клек с лост на гръб с това, което минава за клек на смит машина, ясно се виждат разликите - при второто се “подпираш” назад на машината и само буташ с краката. Това освен, че е неефективен начин на трениране (за същото време, работна тежест, брой серии и повторения извършваш по-малко работа във физичен смисъл), е и опасно, защото с времето създава силови дисбаланси, а те са предпоставка за контузии.
Разбира се, не можем да разглеждаме смит-машината и подобните ѝ машини с фиксирана тежест самостоятелно - те най-често са част от програма, включваща и упражнения със свободни тежести. Това на практика замаскира относително по-ниската полза от тях, както когато пиеш диуретик, изтанцуваш танца на шаманите от племето Нгоронгоро* и кръвното ти магически спадне, след което ти решаваш, че е от танца. 🙂
И сега ще започнат примерите с професионални културисти и бодибилдъри, които използват много изолирани упражнения. Отговорът е лесен - първо повечето от големите изобщо не си поплюват, а си правят и тежък клек, и тежка тяга и второ когато си на такова ниво, гониш определено съотношение между отделните мускули и естественият им баланс и пропорции, които се развиват с дадена функционалност, не винаги са приемливи, затова просто ти се налага да се концентрираш тук или там. Трето на тия хора “суплементацията” им е такава, че дори само да си сгъват малкия пръст на ум, пак ще растат.
Има машини, от които може да има полза в ситуации, в които човек не може да прави съответното упражнение със свободна тежест - набирания и скрипци, кофи и машини за астирани кофи например. Но това са по-скоро изключения и важат само за физически слаби хора и то само за периода, докато заякнат достатъчно.

*- Нгоронгоро е долина в кратера на угаснал вулкан в Африка, но ми прозвуча подходящо за примера по-горе. 🙂

Carbohydrate

29.04.18
22:05

изолираните упражнения натоварват много повече един мускул, с по-малка тежект и по-ефективно....друг е въпросът, кой какви цели има 🙂
ето, скотово сгъване, например, което форумниците правят, не е анатема 🙂 ..)))

29.04.18
22:14

казано от Boby_ на 29.04.18, 21:34:

...освен, че е неефективен начин на трениране (за същото време, работна тежест, брой серии и повторения извършваш по-малко работа във физичен смисъл), е и опасно, защото с времето създава силови дисбаланси, а те са предпоставка за контузии.

Горното твърдение важи в пълен смисъл и за непълния клек със свободна тежест!

Като допълнение , искам да дам пример със смит-машина , използвана  като алтернатива на лега например.При лега изтласкването на тежестта не се извършва праволинейно нагоре(всеки го знае) и за това има анатомично обусловена причина , докато при въпросната машина това движение не може да се извърши анатомично и естествено , поради естеството на ход на самото приспособление.

Карбохидрат , ако предположим ,че има правота в твърдението ти , то ето ти налице идеална предпоставка за споменатия по-горе силов или мускулен дисбаланс.

Мнението беше редактирано от XXL на 29.04.18 22:21.

29.04.18
22:25

казано от XXL на 29.04.18, 22:14:

, докато при въпросната машина това движение не може да се извърши анатомично и естествено , поради естеството на ход на самото приспособление.
.

То,като ти е фиксирана линията на дигане,почваш да се кривиш под нея...

Carbohydrate

29.04.18
22:49

казано от XXL на 29.04.18, 22:14:

казано от Boby_ на 29.04.18, 21:34:

...освен, че е неефективен начин на трениране (за същото време, работна тежест, брой серии и повторения извършваш по-малко работа във физичен смисъл), е и опасно, защото с времето създава силови дисбаланси, а те са предпоставка за контузии.

Горното твърдение важи в пълен смисъл и за непълния клек със свободна тежест!

Като допълнение , искам да дам пример със смит-машина , използвана  като алтернатива на лега например.При лега изтласкването на тежестта не се извършва праволинейно нагоре(всеки го знае) и за това има анатомично обусловена причина , докато при въпросната машина това движение не може да се извърши анатомично и естествено , поради естеството на ход на самото приспособление.

Карбохидрат , ако предположим ,че има правота в твърдението ти , то ето ти налице идеална предпоставка за споменатия по-горе силов или мускулен дисбаланс.

ами използвай уредите по предназначението им и няма да имаш такива 🙂

29.04.18
23:31

Аз не съм против уредите , като цяло...даже ги намирам за необходими , като допълнителни начини за изцеждане на мускула пълноценно в края на съответната тренировка.Даже можеш да атакуваш няколко мускулни групи едновременно с някои от тях , като например лега за задно бедро , който освен него , натоварва приятно и прасеца.

Carbohydrate

30.04.18
06:14

Забрави да напишеш правилно - СИЛОВА  машина на Смит, който я патентовал, но измислил я съвсем друг човек, който е тренирал ББ.
Тренировките, движенията само в една плоскост, което ни предоставя машината, си има своите големи плюсове, за които може да говорим тук. Всъщност, темата трябва да е: Плюсове и минуси на машината на Смит.
П.П. да не се раздвоява темата, защото в нашите зали съм виждал съвсем различни една от друга т.н. Смит машини и да се тренира на тях, меко казано, е опасно.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.04.18 06:30.

30.04.18
07:45

За мен уредите нямат никакво приложение, освен за хора с проблемни и ограничени движения, но тогава пък тези неща се оправят по друг начин и не на машини. За удобство и може би в бодибилдинга намират приложение.

30.04.18
09:30

Аз пък харесвам добре конструирани машини (хамър и други) и според мен имат своето място в тренировки за хипертрофия. Повечето аргументи за функционалност са лесно оборими по принцип. Ако човек ползва свободи тежести и е сравнително напреднал (не заучава теперва движения), няма причина да не ползва от време на време машини.

Тук правя уговорката, че хубавите смит-машини са рядкост; повечето имат недостатъци в дизайна и изпълнението. По повечето зали са евтинии, които освен за подпиране, за друго не стават.

Аз не виждам никакъв смисъл от машини за здрав, прав и неназобан човек.
Единствено има смисъл от скрипците, ако ги броим за машини, и то най-вече във фазата, когато трениращия не е достатъчно силен, за да изпълнява набирания самостоятелно.

Няма машина, която да може да замести резултата от няколко милиона години еволюция на механичната система на тялото, на принципа :

“Хей, тия мускули, кости, сухожилия и нерви са еволюирали да се движат в синхрон в множество равнини едновременно. Fuck that! Глей къв пъмп се получава на лежанката на смит, брааат, напрао пръска гърдите”

30.04.18
10:50

Скоро ми беше дошла “гениалната” идея да клякам на смит докато си науча тялото да се движу както аз искам,а не както то може. Ако не бях толкова кекава, че да ми тежи само лостът, без тежести, можеше и да го практикувам, ама не би.

30.04.18
14:47

казано от Alexander Krastev на 30.04.18, 10:42:

Аз не виждам никакъв смисъл от машини за здрав, прав и неназобан човек.
Единствено има смисъл от скрипците, ако ги броим за машини, и то най-вече във фазата, когато трениращия не е достатъчно силен, за да изпълнява набирания самостоятелно.

Няма машина, която да може да замести резултата от няколко милиона години еволюция на механичната система на тялото, на принципа :

“Хей, тия мускули, кости, сухожилия и нерви са еволюирали да се движат в синхрон в множество равнини едновременно. Fuck that! Глей къв пъмп се получава на лежанката на смит, брааат, напрао пръска гърдите”

Предполагам е въпрос на гледна точка. Независимо от милионите години еволюция, средностатистическият посетител на фитнес залата е каша от нефункциониращи кинетични вериги, мускулни дисбаланси, лоша мобилност и т.н. които колкото повече ги натискаш, толкова повече се усложняват. Пренебрегването на необходимостта от треньор (или поне грамотен човек, разбиращ от биомеханика, който да дава акъл и корекции) усложнява и влошава нещата.
Пак в продължение на това - еволоюцията не е една права магистрала, има много издънки. Вместо да подсилваме умения, които да ползваме в ежедневието, повечето тренираме за да компенсираме липасата на движение в рамките на деня; ако трябва да сме в тази хипотеза - повечето прекарваме доста време в неестествена позиция при която държим нещо до ухото си. Това причина ли е да включиш упражнение “висока изометрия с диск при частична флексия на лакътната става”?

Пример с преден клек - когато не особено корави типове пробват преден клек в повече повторения лесно се забелязва как като откажат пояса и ротаторите започва да става ужас в стойката; тук може да се вкара машина ...и не само.

Въпроса е за кого казваме че не могат да се ползват машините. Трудно е да се обобщи.

30.04.18
15:13

казано от Solomon Kane на 30.04.18, 14:47:

Въпроса е за кого казваме че не могат да се ползват машините. Трудно е да се обобщи.

Всъщност конкретно при смит-машината, от която тръгна разговорът, не е толкова трудно да се обобщи. В огромна част от случаите (съдя по емпиричния си опит, не ме карай да цитирам източници 🙂) на смит-машина се кляка с крака, разположени поне на 10-15 см пред лоста, което дава удобство като позиция, защото цялата стабилизация е за сметка на подпирането назад на машината. Ширината и позицията на стъпалата варират от “сумо” с разперени навън пръсти до колене плътно едно до друго, а дълбочината рядко дори се доближава до 90 градуса. Мисля, че това покрива 90% от случаите, които съм наблюдавал.

Нека го сравним с алтернативата, която е клек със свободна тежест. Да, той крие рискове при неправилно изпълнение и да, немалко хора клякат зле. Това обаче първо не е причина да не се кляка и второ не отменя ползите от клека с лост в сравнение с този на смит-машина. Освен това с времето заучаването все пак идва по ред причини, докато на смит-машина недостатъците няма как да изчезнат, а дисбалансите само се задълбочават с времето.

Както вече казах по-горе, някои машини имат място в тренировки за определени хора със специфични цели.

Смит-машината обаче спред мен не е сред тях.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 30.04.18 15:15.

Solomon Kane, точно поради горе-изброените причини машините НЕ следва да са препоръчителни, а да се отбягват. Те само могат да влошат нещата, изолирайки движенията само в определени равнини.

Да, съгласен съм, че за начинаещи по принцип е хубаво да започнат с треньор, който да им покаже (или по-скоро припомни) естествените за човешкото тяло движения - клякане, дърпане, бутане, със свободни тежести.

Не виждам как машина ще помогне на някой да си коригира стойката при предния клек - това би станало най-ефективно с корекция в тренировъчните протоколи на предния клек.

30.04.18
15:27

Аз не твърдя, че ползването на машина отменя ползите на свободните тежести. По-горе казах, че при тренировки, където основният акцент е хипетрофия, машините, вкл. смит машината могат да намерят своето място.
От личен опит - аз от известно време вкарвам смит машина в тренировките (за пръв път от около двайсетина години)  и в тренировки където използвам темпо и правя задържане в долната фаза на движението, смятам че ми е полезно. Не съм забелязал да мога да сложа на смит машината много повече, отколкото това с което си правя предния клек.

Има една такава догма, свързана с машините и “функционалността”, която смятам че малко се разминава с реалността. Мое мнение разбира се.

Деян

30.04.18
16:00

казано от Solomon Kane на 30.04.18, 15:27:

Има една такава догма, свързана с машините и “функционалността”, която смятам че малко се разминава с реалността. Мое мнение разбира се.

В смисъл, че не подкрепяш напълно масовото твърдение сред “силовите” среди, че машините са нефункционални, така ли?  Т.е. при определени условия, са функционални.

(А) Тренирала съм 2 години без никакви машини,
(Б) после няколко години комбинация от свободни тежести + машини, включително Смит (като свободните тежести винаги са били “тухлите” на тренировката).
(В) От няколко месеца използвам машини само за гърба и понякога при краката (без Смит). За гърба е поради вече споменатата причина - тежка съм, нямам сили да се набера самостоятелно. При краката ползвам уредите за бедрено разгъване и сгъване + рядко лег преса.

Връщайки се назад и правейки равносметка за себе си, не бих тренирала отново като (Б), а ако трябва да избирам между (А) и (В), ще избера (В).

Така че за мен машините имат смисъл, но само някои такива и много зависи кой, как и колко ще ги ползва. Зависи и машините какви са.
В една от залите ми например уредът за бедреното разгъване е толкова зле конструиран, че страня на 5 м от него. 😄

Смит-а в момента го ползвам само за хоризонтални набирания. 🙂
А масово трениращите в залата трябва да го зачеркнат с дебел червен хикс. Такива изпълнения се виждат, че ми се плаче.

30.04.18
19:25

казано от Deyan на 30.04.18, 16:00:

В смисъл, че не подкрепяш напълно масовото твърдение сред “силовите” среди, че машините са нефункционални, така ли?  Т.е. при определени условия, са функционални.

Може да се каже. А кои са силовите среди и що е функционалност вероятно е по-добре да не зачекваме.

Деян

30.04.18
20:10

При мен всички машини за крака-хакен, за бедрени разгъвания и лег преса водят веднага до болки в колената дори от една тренировка. Както ги спра и оставя само клека с щанга, веднага се оправям.
Смита не ми е ок за това, което съм пробвал-клек и раменна пред гърди.
Много ок ми влиза машината за гърди-дето седиш и буташ. Гребните машини също са ми ок. А пък за скрипците въобще лоша дума не мога да кажа. Иначе, ако нямам някакъв проблем с контузия, от машините използвам единствено скрипец, когато разгъвам за трицепс, както и машината за скотово.

Мнението беше редактирано от Деян на 30.04.18 21:04.

30.04.18
20:11

. Когато тренирам във фитнеса използвам машини за донапомпване/изцеждане. След лег/полулег правя примерно кросоувър. След тяга/мечка някаквъв скрипец. След военна преса съм ползвал разни машини за рамена.
Не мисля, че по някакъв начин ми пречат, а точно обратното. За мен си имат приложение като допълнение към тренировката със свободни тежести.
Иначе конкретно смит машина избягвам да ползвам, защото ми е много неестествено движението. Пробвал съм я основно за заместител на полулега, защото стационарната лежанка не ми беше удобна, а с пейката си нагласях идеално ъгъла на смит машината. Като цяло обаче ми е странно на смит машината.

30.04.18
20:59

В крайна сметка превес взимат негативните впечатления от Смит-Машината , така че бихме могли да и дадем един голям минус и въпроса за нея може да се счита за изчерпан!
  Сега искам да попитам за впечатления от Лег-Преса и Машина за Хакен-Клек.Аз лично в началото започнах да тренирам бедрата основно на лег-пресата и за около 6 месеца постигнах доста прилични визуални резултати от нея , без наличие на какъвто и да е дискомфорт или болки някъде за този период от време.А работех тежко на нея и мускулната треска беше винаги налице и то сериозна...достигнах до 23х320кг.После реших да започна да клякам , като си мислех че ще съм силен и на клека , а там едвам успях 3х90кг.Гърба ми беше слаб и се гънех просто , докато краката имаха сила за повече.Моето виждане е , че тази машина е перфектна за хипертрофия , но тренира краката локално и не атакува балансирано целия квадрицепс и в крайна сметка добитата сила си остава нефункционална , защото останалата част на тялото също не се развива в тон с бедрата.Затова мисля , че мястото и е в края на тренировката за бедра и там тя ще даде своята полза.Не я правя редовно , но съм “За” и определено е полезна според мен.Относно хакен-машината , мисля че в комбинация с лег-пресата , заедно се доближават като ефективност до клека с щанга , поне в долната част на тялото , дори и да не са в състояние да го конкурират.

При лег пресата го има момента и че кръста минава във флексия в долна позиция и това няма как да бъде избегнато заради фиксираното към уреда тяло. Та лег пресата с малки изключения си е почти като смит машината. Също така не един път е имало инциденти при заключване на краката на лег преса - клипове с обърнати колене из ютуб не са един или два.

30.04.18
23:47

Използвам смит машината за повдигне за прасец и напади. Ако в залата е лудница и нямам място за ходещи напади с щанга, предпочитам да правя напади на смит машина. В двете зали смит машините са на Panata, лоста тежи около 20-22кг, ако не се закачат въжетата за да поемат тежестта на лоста, реално добавената тежест си отговаря на килограмите, защото го няма момента, все едно като  закачиш ластик на лежанката и реално в долната позиция поема от тежестта и щангага е по-лека отколкото в горната. При клек въобще няма какво да се коментира, позицията е не естествена и не смятам, че би допринесло с нещо в полза за клека със свободна тежест, дори би наврвдило с грешно заучаване на правилната форма. За останалите машини има много, от които виждам полза, например машината за бедрено сгъване и разгъване, също така за аддуктор и абдукор, машини за гръб, скрипци и тн. Въпрос на избор, може и с тях, може и без тях. Аз залагам на упражнения, които не ме натоварват в момента, обичам да разнообразявам с упражния на машини, свободна тежест до упражния със собствено тегло, тук обаче е важна и моментната цел. Принципно предпочитам свободните тежести. За малки детайли машините са добро решение. На лег пресата ми харесва, че мога да тренирам външната долна част на квадрицепса. Същност дълго време само за това я използвах, имам бедро около 60см. и не изглежда едро и несъразмерно, гоня някаква естетика все пак. Също така от време на време обичам да тренирам задно бедро на лег преса, удобното е, че може да се тренират различни части на бедрата в зависимост от разположението на краката и прасец включително. Пак ще се повторя, че вкарването на машини е въпрос на избор и цели.

30.04.18
23:52

Хакен машината и хакен клека са два полюса-толкова общо имат.

01.05.18
00:15

казано от Херцог Трън на 30.04.18, 22:43:

При лег пресата го има момента и че кръста минава във флексия в долна позиция и това няма как да бъде избегнато заради фиксираното към уреда тяло...инциденти при заключване на краката на лег преса - клипове с обърнати колене из ютуб не са един или два.

Кръста ще премине във флексия само при сгъване на коленете до ъгъл , по-малък от 90градуса , защото горната част не е в състояние да компенсира и таза се повдига.За повдигането , за което говориш голям принос имат и стъпалата , поставени прекалено високо и тясно на платформата.Заключването на коленете , както и  помагане с ръце е недопустимо на този уред и е причина за всички инциденти документирани в ютюб.На всяка модерна лег-преса е обозначен ъгъла на полезно спускане , както и за завършване на движението без заключване...са като некой нема акъл и си играе , много ясно че рискува осакатяване доживот...негова си работа.Тази машина позволява работа със сериозни тежести и трябва да се подходи към нея с внимание и стриктно спазване на съответната техника.Но не мисля , че е редно да се отписва , като възможност за изграждане на мускулатура.

Относно хакен-машината , на нито едно друго упражнение не съм чувствал по-силно натоварване на предното бедро...това при пълно клякане до максималното възможно спускане на самите релси с кратка пауза долу.Но както казах и преди , всички машини според мен трябва да са доработващи мускула , а не основни...основни си остават упражненията със свободна тежест!

Мнението беше редактирано от XXL на 01.05.18 00:22.

Не че нещо, но обхвата на движение, за да не ти стане ъгълът по-малък от 90 градуса е има-няма 30-40 санта. На такъв клек (при който бедро и подбедрица сключват ъгъл 90 градуса) му се вика полуклек. Та ако ще правиш полуповторения - какъв е смисълът да ги правиш? Единствените що годе имащи полза са баДките от олимпията и прочие такива състезания. За всеки останал нормален трениращ, по-голяма полза за предното бедро без рисковете на лег пресата, ще има от бедрено разгъване, ако ще е машина или хай бар клек.

Мислех да включа и една крилата фраза относно клека и дълбочината му, но нека не губим детската аудитория : )

01.05.18
05:24

В залата, която тренирам облегалката (седалката) на  лег пресата има три височини. Дори си нямам на идея за каква флексия говорите и то също така под 90°. Спускала съм до максимум, коленете до гърдите почти, като позицията на стъпалата ми е в горната част на лег пресата, обаче килограмите, които мога да си позволя са с над 60% по-малко отколкото бих избутала с предното бедро до ъгъл 90°. Не съм усещала никакъв дискомфорт. Флексия съм получавала единствено при неразумно високи килограми за мен (180-190кг), като самата тежест  ме натиска и сгъва. Беше ми за урок, дори след тяга не съм се докарвала до подобна травма. Та пак всичко опира до умно трениране. Да предполагам, че има много дървени лег преси, поне в други зали съм виждала много нестабилни, да не говорим, че рядко има да се регулира ъгъла на седалката, може би спрямо ръста на човек е трудно да си намери правилна позиция и сигурно има логика в двете твърдения. Аз поне не мога да се оплача, уредите в злата са ми удобни.

Мнението беше редактирано от Дени на 01.05.18 05:29.

Carbohydrate

01.05.18
07:40

Смит машината и изобщо, тренировките, помагат на този, който тренира правилно и знае какво прави и закакво го прави. Клек на Смит машина е идеален за научаване на движението. Лег с тесен хват, лег с обратен хват, частини повторения с малка амплитуда, които натоворват само даден мускул. Добутвания (лег от определена начална позиция за корекция на слаби места). Крайна фаза на лега с голама тежест. Уреда те обезопасява при силовите движения.
И още много, много неща.
Повечето хора отговориха, че трябва да се тренира правилно, а не, че не става уреда)....както виждаме, хората се контузват и със свободни тежести, даже риска е по-голям при тях. Така, че относно това, машините имат предимство, няма две мнения по този въпрос.
Машините са направени за нашата полза, а не обратното и имат място в тренировките винаги....
кой разбрал, разбрал...

казано от Carbohydrate на 01.05.18, 07:40:

Клек на Смит машина е идеален за научаване на движението.

Карбо, за заучаването на кое движение е идеална смит машината? Клек? Що се излагаш така

Carbohydrate

01.05.18
08:37

Разбира се! Клека е многоставно движение, но щом е днижение, то изисква определена траектория. За човек, който никога не е клякал, траекторията ще я усети само когато е фиксирана и повторена десетки, стотици пъти...
Не ми пиши, дали се излагам или не. Аз не ти пиша, че се излагаш .......... Имай уважение към хората. Твоето не съгласие по темата е важно, но това не значи, че може да хвърляш такива думи....не ти прави чест

Да, да, да повториш движение стотици пъти със фиксирана една от степените на свобода на движение е начина да научиш движението правилно 😄 😄 😄 А като заучиш моториката без да работят като хората стабилизаторите? Или викаш това са некви подробности.

Клек най-хубаво се учи с гоблет клек.

Говориш колко полезна била тази смит машина - дай един реален пример за някой, дето е почнал със смит машина, научил е движението, продължава да я ползва и е станал як или поне има неква прилична визия. Ама ако може такива натурални. Един пример. Не повече.

Саше, ей са отвори портите на Ада към изследванията на Чукундурин и екип 😄

Carbohydrate

01.05.18
15:13

от форума само двама човека тренират без уреди в зала. Другите, всичките останали, използват уреди в тренировките си....лицемери!
Сашо, използваш за клек лост и предполагам хубав...защо не клякаш с торби цимент и не ги изхвърляш...може да имаш и по-голям резултат, кой знае, но вместо това използваш оригинални уреди: лост, дъмбели, пейки и т.н.

Чиченце, говорим за смит машината, не прехвърляй темата. Как ще заучиш клек правилно на смит машина, чакаме обяснение, не се измъквай като пръдня из гащи ; )

Carbohydrate

01.05.18
15:25

Сашо, откога си във форума...от кога клякаш...отдавна вече, нали, но техниката ти претърпява много изменения и корекции със времето, нали...не може да го отречеш. А защо е така? Защото още от началото нямало кой да ти стои зад гърба и да ти корегира клека. Ходите при Сашо за корекции, но после пак си продължавате със своите заучени с времето грешни движения.... Той ти написа и за изхвърлянията, че са много зле...но ти си пееш своето....Изобщо нямам намерение да споря със теб....вътре във себе си, ти сам прекрасно разбираш....а ако не, то по-зле за теб само, не за мен или някой друг....

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1