ॐ Zen Point ॐ

Темата е заключена.
Прескочи до:

01.04.19
12:39

казано от Димо на 31.03.19, 12:25:

А ако е вече 10+ см ствола иска специална техника, която не знам дали изобщо я има в Пловдив.

Чак таква специална няма където и да е в България, но ги местят и с ръчен труд, въпрос на желание, камион с кран и пари.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.04.19 14:36.

Т. Тодорова

01.04.19
18:22

Аха. Както казах, ще я трепем ябълката явно. 🙂

Днес:

Много обикаляне, мноооого.
Никакъв сън.

Лайт дюнер, кафе, 2 мини кроасана 7 дейс, 2л вода, за вечеря салата сирене, яйца

Добавки: само магнезий
——-
Пътуваме си към Пловдив и спя почти в колата. 🙄 Очаквам да си легна веднага след баня и ядене. 💆🏻‍♀️

Т. Тодорова

02.04.19
10:33

02/04/2019 (9)

- кафе с мляко
- ябълка, орехи
- нещо стабилно за ядене навън, после ще го впиша, както и вечерята
- магнезий, д3, вит ц, ехинацея, 30г греяна ракия с прополис преди лягане 😄
- 3л вода и чай

Движение:
- много обикаляне
- тренировка с пудовка 12-ка: суингове с една ръка, сначове, обръщания, тласкания, отпади, клекове с пудовката ракната от едната страна - в серии по 5 на страна, колкото изкарам
—————————————————-

Имаме си вече архитект, който ще направи проекта - ще му поръчам да заложи ток по цялата обиколка на оградата - доближи ли се комшия, напрао да го мятка обратно у тях. 😄 И евентуално да изскачат малки орки измежду камъните, и да ги налагат по главите. 😄 Заварих две съседки по различно време, в две различни точки на двора, да си скубят трева и цветя, и да подслушват какво говорим с хората, които бяхме закарали. Не помня от кога не бях съскала така, ама щях да се удавя в старанието си хем да се отърва, хем да изглеждам възпитана и сравнително добронамерена. 😄

Мисля някаква ограда като на снимката.
Представа нямам колко е здраво и надеждно това, виждала съм на живо и ми се струва малко паянтова работа, ама всичко друго е или ажурно или струва колкото ремонта на къщата. Много искам затворено, оградено и зелено. 😄

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 02.04.19 10:34.

02.04.19
12:18

От какво е направена тази ограда?

Според мен и тя ще е доста скъпа - фундамент пак се прави, налива се бетон и т.н.

Аз също мисля за ограда и засега най-доброто, което съм измислил е поцинковани железни колове, оградна мрежа, найлонова плътна мрежа и зелен плет зад нея. Бонус - можеш да сложиш кльон с бодлива тел отгоре 😄

Мнението беше редактирано от Димо на 02.04.19 12:19.

Т. Тодорова

02.04.19
12:26

Тая найлонова плътна мрежа и аз я гледах, щото ми се стори практично, обаче като гледам по други къщи, скапва се и става цигания голяма. Не знам сега, може и да има и друг, по-качествен материал, който да не става на парцали и петна, и нишки, и дупки..

Иначе ей го тва - рокуолстоунмоун. 200лв на линеен метър идва май, на 1.90 височина. Ако си го монтираш сам, към 150.

02.04.19
12:36

Еми аз се надявам докато изгори от слънцето и се скъса мрежата живия плет да е достатъчно висок и гъст. За 2-3 години сигурно ще стане по-висок от човешки бой.

Тия 200 лева са си сума сами по себе си, но имай предвид че те не влючват копаене на постамент и наливане на бетон, което също е скъпо. Ама то нищо свързано със строителството не е евтино, така че де да знам...

Т. Тодорова

02.04.19
13:21

Как се поддържа после тоя жив плет, нашата ограда е огромна, щото искам да затворя парцела от всички страни, да не ни гледат и да не влизат ония чуми. 😄

И с толкоз растителност няма ли да има много буби?

Много съм надъхана да зидаме сами, ама Камен много категорично ме праща по дяволите с тия ми откачени (въздухарски направо) идеи. 😃

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 02.04.19 13:23.

02.04.19
13:28

Казах ти - ръгаш една гледичия или осей ориндж за жив плет и после всичко по-едро от плъх, ще трябва да влиза с танк.
Как се поддържа - с резачката. Не е някаква философия.

02.04.19
13:33

Подрязва се 1-2 пъти годишно и се полива. Не е някаква суперфилософия. Става и с ръчна градинастка ножица, има и моторни. Буби де да знам, сигурно има, то си е малък биотоп. Ама то на двора все си има животинки, така си мисля. Огромната ограда за мен лично още повече би наклонил везните към много по-евтината на метър опция.

02.04.19
13:40

казано от Т. Тодорова на 02.04.19, 13:21:

Много съм надъхана да зидаме сами, ама Камен много категорично ме праща по дяволите с тия ми откачени (въздухарски направо) идеи. 😃

То самото зидане не е кой-знае каква филосовия също, всеки мангал дето е бачкал общак на строеж го може. Особено на ограда дето не се иска структурна здравина да носи нещо. Но зидана ограда - дори и сами да си я зидате ще е най-скъпата опция от трите според мен.

казано от James Hinks на 02.04.19, 13:28:

Казах ти - ръгаш една гледичия или осей ориндж за жив плет и после всичко по-едро от плъх, ще трябва да влиза с танк.

Акациите са доста агресивни, ако не поддържаш със здрава ръка може да се окажеш превзет от акации 😄 Иначе е супер ограда с бодлите и здравите стволове. Аз лично харесвам по-декоративни варианти - даже цъфтят жълто или бяло и миришат много приятно пролет. Не знам как се казват, пред нашия блок и пред други блокове в Тракия съм виждал такива явно лесно се хващат и си виреят, трябва да проверя как се казват.

Т. Тодорова

02.04.19
13:45

Ясно, че не е в технологията проблемът, а по-скоро във времето - нали трябва да се бачка, за да се плаща цялата тая работа. Иначе трябва денем да работим, нощем да зидаме за удоволствие 😃

Тая гледичия ме е страх от нея -
Да вземе да се набучи някое дете или куче 😳 Така, де, ако се поддържа, няма да е опасно, ама е грозна 😃

Оринджът това ли е?
Само това откривам.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 02.04.19 13:46.

02.04.19
13:48

казано от Димо на 02.04.19, 13:40:

казано от James Hinks на 02.04.19, 13:28:

Акациите са доста агресивни, ако не поддържаш със здрава ръка може да се окажеш превзет от акации 😄

А бе няма много общо с акациите, различни подсемейства са. Цъфти красиво, но не е жълто или бяло, а лилаво-розово.
Но иначе то това си важи за всеки жив плет, не поддържаш ли, ще си расте както му дойде.

казано от Т. Тодорова на 02.04.19, 13:45:

Тая гледичия ме е страх от нея -
Да вземе да се набучи някое дете или куче 😳 Така, де, ако се поддържа, няма да е опасно, ама е грозна 😃

Няма толкова просто животно, което да се навре само в гъста гледичия. А дете може да се набучи и в телена ограда.
Кое и е грозното?

казано от Т. Тодорова на 02.04.19, 13:45:

Оринджът това ли е?
Само това откривам.

Да, това е. Маклура помифера.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.04.19 13:55.

Т. Тодорова

03.04.19
10:49

Ми такава настръхнала, кое да й е красивото 😃

Не знам, както и предния път, не намерих нито маклурата, нито гледичията във формата на ограда, за да видя как биха изглеждали. И то не е една беля, щото като хукне да расте тва нещо към комшиите, трябва и там да ходя да дялкам - те не обичат да правят нещо, дето и друг ще свърши, нито да дават пари за огради от какъвто и да е тип, дори да им влиза в задълженията.

Трябва да ги разуча по-подробно тия храсталаци, много красиво може да стане.

А това зад младото ми аз какво е?

03.04.19
12:28

Forzicia suspensa. Димо пък казваше за Laburnum anagyroides, с жълтите кичести цветове.

03.04.19
12:54

Мале, Т. много си секси и загадъчна бе 🙂

Т. Тодорова

03.04.19
13:18

Ау, че то туй много симпатично... И другото, Дименото, как цъфти в жълто и розовко.. ама има да му мета сополите, като от ореха си го представям да цапа. Пикантра гледам сега, много красива и бодлива. Хибискус - не знам стават ли непроходими в ниското?

Има и някакви пана, изкуствени, тип чемшир, с които за 1500лв ще се опаше цялото нещо, ама не ми се занимава с найлони за хиляди левове, дето ще изгорят от слънцето и ще се вкиснат от снега - да трябва да сменям през 5 години...

На Димо вариантът със зелената мрежа и плет пред нея май най-позволим и разумен се оказва. Само тоя плет.. ок, ако го направим, колко най-тесен може да бъде, щот на 50м, примерно, ако е 60см широк, ще ми изяде 30 квадрата от двора..

Камен каза да общувам повечко с вас, щот’ той нямал сили да ми обясни, че не можем да направим Семирамидените градини, макар и в мащаб... двамата с по една кирка. 😄

Аз вече направих мислено мазилка на каменната ограда в предната част на парцела (не, тя изобщо няма да глътне материал и работа... тия разбутани камънаци, от вътрешната страна са и по-изплюти), кофражче върху нея, мини постамент, ония панели, фенси-шменси, отзад ще ми останат едни алафранги, за да ги наблъскам с прекрасни цветя (за да могат домашните елфи да си пият там кафето - сред брокат и аромати) и така. 😄

Дрънкам си аз, вълнувам се.

Правих днес малко мобилности иначе, малко домашен пилатес (40минути) и преди това 60 суинга с 16-ката.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.04.19 13:22.

Т. Тодорова

03.04.19
13:20

Ха-ха, Димо, много. 😄

-30кг, -12 години, морето до колене - по-бива от сега. 😄

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.04.19 13:20.

03.04.19
13:57

казано от James Hinks на 03.04.19, 12:28:

Forzicia suspensa. Димо пък казваше за Laburnum anagyroides, с жълтите кичести цветове.

Аз всъщност точно за тази Forzicia suspensa си мислех. И това другото съм го виждал и наистина мирише много хубаво, но поне в Тракия масово живите плетове са от Forzicia suspensa. Даже ще снимам за Тедито да види как изглежда в реалността направено на плет. Толкова си е - 50-60 см дебелина се получава. Ама то и ограда с тухли и фундамент няма да е по-малко.

А относно влизането у комшиите на плета - то се слага оградата точно на границата, а живия плет точно след нея - т.е. седи си в твоята земя. Пак се налага да се подрязва и от външната страна де щото то си расте малко или много през дупките на мрежата.

03.04.19
14:07

Форзицията расте бързо и се поддържа лесно, но става само за декорация, няма да спре някой, който иска да влезе. То всъщност Точката трябва да реши какво точно иска от тоя жив плет и според това да избира от какво ще го прави. Дали да е здрава ограда, дали декорация, дали да пази сянка на двора, дали просто да не се вижда през него...

Т. Тодорова

03.04.19
14:13

Искам да е красив, висок, да не се вижда и да не могат да минават през него. Да се поддържа лесно и да не изисква да го държиш широк. 😃

03.04.19
14:15

Слагай оная ограда с декоративните камъни 😄

Т. Тодорова

03.04.19
14:19

Ей т’ва е приказка 😃

Ще клекна накрая и ще има много компромиси, ама трябва да се изръчкат всички варианти преди да се примиря, че Вавилон ми е леко над бюджета 😅

03.04.19
15:22

казано от James Hinks на 03.04.19, 14:07:

Форзицията расте бързо и се поддържа лесно, но става само за декорация, няма да спре някой, който иска да влезе.

Е аз затова казах в комбинация с телена ограда, че даже и кльон ако трябва 😄 Оградата държи хората навън, а храстите спират погледите, изглежда зелено, красиво и спокойно и е сравнително евтино.

Т. Тодорова

03.04.19
15:51

казано от Димо на 03.04.19, 15:22:

казано от James Hinks на 03.04.19, 14:07:

Форзицията расте бързо и се поддържа лесно, но става само за декорация, няма да спре някой, който иска да влезе.

Е аз затова казах в комбинация с телена ограда, че даже и кльон ако трябва 😄 Оградата държи хората навън, а храстите спират погледите, изглежда зелено, красиво и спокойно и е сравнително евтино.

Трябва долу да е гъсто - телената ограда я има, обаче през нея минаваше и Бари, и кокошките на комшиите. Даже една кокошка Барьо я беше сгащил и намерих само пера в двора. 😄 В последствие те си бяха намерили и кокошката в много тежко психическо състояние... зад няква постройка. Не, че е смешно, ама 😄

Ще погледнем в крайна сметка гледичията и маклурата, но продължавам да не мога да намеря снимка на такъв плет. И то ще трябва да ги засадим сега, като разчистим, за да може да има вече ограда, когато се зананасяме.

Ей, отдавна нещо не ми беше давало такава мотивация за живот и действие. 😄 Иначе имотът е леща, но мисля, че ще стане работата с “малко” повече зор.
Даже си отворих една бира... да я изпия със замечтан поглед, хихи.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 03.04.19 15:53.

Т. Тодорова

04.04.19
12:39

04/04/2019 (11)

Без тренировка, работа на комп, храната - две препечени филии с кашкавал, кафе, една бисквиДа със спешъл течен шоколад, ако ми го донесат преди 13:30 🙂

Днес беше приемът за изследването - **ах, само като влязох в болничната стая и ми се възвърнаха всички лудости (хем всичко ново, чисто, частно..), много реагирам на миризми и познати гледки :/ - причерня ми, задух, мадух, почти рев, ама се освестих и отидох да питам може ли да си ходя в нас, щот имам работа, а и няма смисъл да гледам в тавана цял ден. Докторката се оказа топ ъв дъ топ и в крайна сметка ще отида за процедурата утре и като се ококоря след упойката - мба-бай. 🙂 Което е супер, щот наистина не ми се губи време в бичене на едно място с телефона.
——————————
Не знам що, ама хората адски спичат, когато става дума за медицински процедури, секрети, физиологични процеси и нужди, включително секс - тотална липса на култура и разбиране за това какво сме всъщност. Или хихихикат като в детската градина, или умират от срам в някой ъгъл.
Може и аз да не съм наред, мислейки си, че няма нищо притеснително в тия неща.. ама май не е в мен проблемът. 😄

ДЕ

04.04.19
12:43

казано от Т. Тодорова на 04.04.19, 12:39:

.....включително секс - тотална липса на култура и разбиране за това какво сме всъщност. Или хихихикат като в детската градина, или умират от срам в някой ъгъл.
Може и аз да не съм наред, мислейки си, че няма нищо притеснително в тия неща.. ама май не е в мен проблемът. 😄

Наред си си. Както е казала Мерелин Монро:
“Ние всички сме родени сексуални същества, слава Богу… Но е жалко, че много хора презират и смазват тази природна дарба”

Т. Тодорова

04.04.19
15:16

казано от Деян на 04.04.19, 12:43:

казано от Т. Тодорова на 04.04.19, 12:39:

.....включително секс - тотална липса на култура и разбиране за това какво сме всъщност. Или хихихикат като в детската градина, или умират от срам в някой ъгъл.

Наред си си. Както е казала Мерелин Монро:
“Ние всички сме родени сексуални същества, слава Богу… Но е жалко, че много хора презират и смазват тази природна дарба”

То не само за секса, ами имам чувството, че някои по-скоро са готови да дадат непълна/неточна информация на лекуващия си лекар, за да не говорят за супер срамното нещо, разбираш ли.
Всеки си знае, де, просто ми направи за пореден път впечатление, а този път беше и в болнична среда, не просто разговор за нещата от живота с приятели/познати. 🙂

——————————————-

Поръчах си от течния шоколад на Маргарита и смея да твърдя, че е най-вкусният, който някога съм яла. Супер шоколадов, хрупкав, с наситен вкус, хранителен - в пълна хармония с плановете за храненето ми занапред. 🐽

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.04.19 15:16.

Т. Тодорова

04.04.19
19:30

Аз да си продължа мойта тема... Не знам вече на кого да вярвам и решение не мога да взема, щот пък нищо не разбирам.

Конструкторът и шефът на строителната фирма казаха, че къщата си е супер, че е здрава и със смяната на покрива много от мизериите ще изчезнат, а плоча няма смисъл да се излива между двата етажа, щото гредоредът е здрав и ще е най-практично, според тях, ако се разкрият дъските и се укрепят с някакви специални смоли, които да стегнат там и така.
Със сигурност е по-евтиният вариант, щото иначе са едни колони, подпори, едни драми, кофражи, арматури, леене на бетон - сещате се.

Казвам го снощи на един приятел т’ва и той като се разкряка - как можело, ала бала, кви били тия глупости, да съм махала напрао етажа и да лея плоча, щото т’ва със смолите било пълна простотия и от бетонната плоча по-хубаво нямало. Сега пък ми писа, че направо е говорил с някакви момчета, строителен надзор, да сме ги карали другата седмица и тях до къщата. Ще ги закараме, щом вече е говорил, обаче безкрайно се изнервям, щото как да знам кой прав и кой крив?!

Та тука ще помоля, който разбира от тия неща или поне има някакъв опит, да си сподели мнението, щото ще се застрелям, ако намеря с какво. На тоя етап имам един античен пистолет от ония с капсите и даже не го знам къде е. 😄

04.04.19
19:49

Като недоучил инженер ПГС, но с опит с почти същата ситуация ще ти кажа 😄
Ако конструктивно стените могат да понесат натоварването, тоест не са компрометирани, хората са прави. Ако ли не - пояси и колони, но само външно, тоест пак са прави за покрива и гредореда.
Но има много “но”-та в твоя случай и само строителен инженер с опит и при подробен оглед може да ти каже какво и как на 100%.

04.04.19
19:54

Само който е правил оглед на място може да се изкаже по-категорично кое е по-добре. От една страна да има гредоред вместо бетонна плоча си е съвсем нормално решение (90% от къщите в САЩ са така - дори да има бетон отдолу, те пак си редят греди да има джоб въздух), но от друга страна да укрепваш гредоред със смоли не съм чувал досега. Ако са изгнили гредите, има начин да се сменят - или на участъци, или целите.

Какво по-точно е това с укрепване със смоли?

04.04.19
19:55

казано от Димо на 04.04.19, 19:54:

Ако са изгнили гредите, има начин да се сменят - или на участъци, или целите.

За имането - има, но е със силно съмнителен резултат.

Т. Тодорова

04.04.19
20:10

Сашо,
кои хора са прави, че вече виждам двойно? Ако стените не са компрометирани и могат да понесат, бива да се укрепи гредореда или плоча да се лее?

Димо,
наливали се тия смоли между гредите, стягали и ставало като плоча, ама с друга здравина, предполагам.

Според тези хора, които заведох, си е съвсем здрав гредоред, само че на едно място е леко провиснал, щото са редени дъски дълги, на дългата страна на стаята, вместо на късата. За смяната на гредите било опасно - поне мацката-конструктор каза, че е виждала сакатлъци и може да ти се стовари етажа на главата, ако разръчкаш там и по принцип според нея, ако ще се сменя гредоред или ще се лее плоча между двата етажа, е най-добре да се свали зидарията - моят първоначален план, който ич не е рентабилен.

С пояс и колони да се стегне отвън, според мен, е приемливо (то пак е майка си и баща си май), ама ми се иска да свалим покрива, да се изчука и разкрие навсякъде, да лъснат мизерийките, дето сега не се виждат, щото са скрити в мазилки, зад гардероби и под подови настилки, и тогава да дойде някой и да каже какво мисли, когато е голо всичко?

Аз ли бъркам или едните бързат да се изкажат категорично (те може и да са достатъчно компетентни, че да са сигурни, не знам), а другите бързат да ме навикат, че съм шматка и не знам кво правя?

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.04.19 20:12.

GG

04.04.19
20:28

Щом сте решили да правите ремонти, работата ясна, че ще трябва разкриване.
В гредореда няма нищо лошо. Даже има специални греди, които обират вибрациите, да не ти тропат и скърцат отгоре. За съжаление не се внасят в бг, но са лесни за направа. В случая обаче, няма да могат да се ползват 😄 .. Само информативно в подкрепа на гредореда го казвам.

Като се разкрие, ще се огледат гредите, както каза Димо, ако трябва ще се подменят, или ще се укрепят. Аз не бих оставил въздушен джоб, щото държа на шумоизолацията. Шумоизолация, може да се постигне с каменна вата. Тя е негорима. Разликата в плътността на каменната вата е основно в звукоизолационните й качества. Топлоизолационните са малки.

Освен това, някъде по-назад бях чел, че основите са от камък. Не съм сигрен, че това е достатъчно и предвидено за да носи плоча.

Покривът е най-важното нещо, за съхранението на една конструкция. Ако е компрометиран по някакъв начин, мащай и наново. Ако не е, аз не бих го барал, щото е една камара пари.
Като гледам къщите наоколо, най-вероятно е четирискатен. Нещо, което аз лично въобще не харесвам. По-трудно изпълним е. Не може да се ползва подпокривното пространство. Тече от четири стени, цъкаш улуци кат откачен.

Добре е да сте наясно предварително, подпокривното пространство, обитаемо ли ще е, тип мансарда или студен покрив. Ако е обитаемо, добре е да се прави конструкцията от такива греди, които да позволят поставянето на по-дебел слой изолация. Проучванията сочат, че инвестицията в изолация на тавана, се възвръща много бързо, в сравнение с тази на стените. Като неписано правило е, че изолацията на тавана, трябва да ти бъде два пъти повече от тази на стените. Топлото бега нагоре. Зимат, когато падне сняг, къщите с добра изолация на тавана си личат по това, че в сравнение с останалите, при тях снегът си седи отгоре.

Ако сменяте дограмата. тройният стъклопакет, дава значително по-добра шумоизолация и горе долу по-добра топлоизолация. Не се лъжете да ги пълнят с аргон, защото мненията са, че бързо изчезва. Иначе с аргон ги пълнят, вместо с въздух, защото е с по-нисък коефициент на топлопроводимист. Има едни стъкла, четири сезона. По принцип са хубави, само където ще е проблем отглеждането на цветя вътре. Та да го имате предвид.

За добра топлоизолация, може да се помисли за направа на въздушен плик. Това не дава на топлия въздух, който е под налягане да излиза от разни пробойни навън, или топлия въздух през лятото, да нахлува вътре.

За покрива, аз бих си го направил, както споменах по-горе, двускатен, с по-големи стрехи. Хем да фърга сянка, хем да пази фасадата от влага.
Ако подпокривното пространство е обитаемо, е добре да разучите как се конструира мансардния покрив. Скари, вентилаци, мембрани, вати и т.н.
Ако таванът не е обитаем, т.е. студен покрив, тогава изолацията се слага на пода на подпокривното пространство. То се води вече екстериор. Температурата на тавана, трябва да е близка на тази на външната. Не трябва да изразходвате топлина за него. Той служи за една въздушна възглавница. Ако го запечатате яко и го изолирате, от напичането, и липсата на вентилация, ще почнат едни чудесии вътре...

Понеже покривът ще е от дървена конструкция, трябва да се обърне внимание на това, че когато постъпи влага в него, да може лесно да го напусне. Много хора си мислят, че могат да се борят с влага/парите и опаковат всичко с паронепропускливи материали. Това е бич за дървената конструкция. Парите през зимата, се движат отвътре навън, а през лятото, отвън навътре. Влага винаги постъпва по един или друг начин. тя не трябва да остава заключена вътре.

Сори за сравнително дългия пост, но сега му е времето човек да обърне внимание на колкото се може повече неща.

04.04.19
20:39

казано от Т. Тодорова на 04.04.19, 20:10:

Сашо,
кои хора са прави, че вече виждам двойно? Ако стените не са компрометирани и могат да понесат, бива да се укрепи гредореда или плоча да се лее?

Тези, с които си говорила първоначално. Не му знам състоянието на гредореда, нито материала, нито зидарията,нито основите, нито пък тяхното състояние, че да ти кажа нещо повече. Единственото, за което съм категоричен е, че плочата иска сметки и много вероятно бутане на всичко над приземния/първия етаж, отделно вероятно ще иска и шайби, трегери...Голям филм.
Мога да те свържа със строителен инженер с такъв опит, човек, на който може да се довериш на 100%.

Т. Тодорова

04.04.19
20:54

Гого, постът е нормално дълъг и е полезен за мен.

Изключително съм благодарна на всички, които опитвате да помогнете тук и много ценя вниманието и времето, което отделяте. Много-много. 🍺

Сашо, свържи ме, плийс.

04.04.19
20:57

OK, ще ти звънна като има резултат.

Т. Тодорова

04.04.19
21:07

Благодаря (ръкостис)

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 04.04.19 21:07.

04.04.19
22:40

Гого това със стъклопакетите и цветята важи
..за всяко едно стъкло,ако ще да е 20 см оловно стъкло,или 2мм лист.

GG

04.04.19
22:54

казано от nervak на 04.04.19, 22:40:

Гого това със стъклопакетите и цветята важи
..за всяко едно стъкло,ако ще да е 20 см оловно стъкло,или 2мм лист.

Аммии.. не съм много сигурен в това. Не че съм учен или цветарка, но обикновеното стъклото е филтър на определин ув лъчи, които според мен не възпрепятстват растежа на цветята. Съдейки разбира се по това, че във всеки дом има цветя по прозорците.
Но тези стъкла 4 сезона, блокират още някви лъчи, не ме питай какви, не съм се интересувал. 😄 Просто ме предупредиха от фирмата, когато си ги заръчах.

04.04.19
23:16

Аха ,е аз пък съм кактусар и малко от физика вдявам..та ще ти кажа пак същото-едно или осем стъкла ...се тая -все режат една и съща “част” от спектъра,ни повече ни по-малко...То за това не можеш да почернееш зад стъкло.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1