Откъде да купуваме истинска храна?

28.08.18
01:00

Здравейте,
допреди 7 месеца се храних с храна, която се продава по магазините.На етикетите пише, че е “натурална”!
Но истината е, че повечето хора, които нямат представа за това- с какво се хранят и какви хранителни вещества са им необходими, за да са в отлично здраве.
Преди 2 години започнах да обръщам внимание на “подробностите” относно състава на предлаганите в магазините храни. Разбрах за 2 седмици какво да търся, но беше много трудно да те открие качествена храна. Например киселото мляко, което ни продават(от 0,1%-4.5%-краве) не е толкова полезно, колкото овчето, биволското, козето и т.н. Но дори и краве кисело мляко, продуктът трябва да е поне с 6,5% масленост, защото иначе  “няма наяждане”.
Когато се тъпчех с некачествена храна имах недостиг на хранителни вещества и бях с наднормено тегло.
Но без тренировки и кардио, с правилната храна и режим на хранене, без диети, съм в перфектна форма(197-83 кг) и не се уморявам толкова бързо, както преди, въпреки наднорменото си тегло.
Една година търсих качествени продукти и ето че ги намерихм!
В едно селце произвеждат млечни продукти, а също и истински хляб(често ядем некачествен хляб) и от там копувам 70% от храната си.
Разликата между натуралната и продаваната по магазините “100%натурална” храна е огромна! Но също и цената е различна. Средноаритметически сметнато пропорцията (между най-
скъпия и най-евтин продукт по магазините и продуктите, които аз копувам) е 1:3 (горе-долу).
Но нали е казано:
Здравето е по-скъпо от парите.
Моят съвет е:
Намерете качествени продукти във вашия град/село и се хранете със това, което Господ ни е дарил преди да създадем боклуците, които днес биват наричани храна.
Поздрави и успех!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 28.08.18 05:04.

28.08.18
12:12
#1

Благодаря за полезните съвети. Аз си гледам една крава в гаража, две козички и 10тина кокошки в мазата. Да не забравя за 3те прасета на балкона. В перфектна форма съм, 210см на 60кг.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 29.08.18 02:35.

28.08.18
12:58
#2

Храната си я оправил, но трябва и книги да се кОпуват 🙂

28.08.18
20:06
#3

казано от Станимир на 28.08.18, 12:58:

Храната си я оправил, но трябва и книги да се кОпуват 🙂

Учителю по български,
не знаех, че съм в час и че ще ме изпитват!?!😭

28.08.18
20:07
#4

казано от Brown Bomber на 28.08.18, 12:12:

Благодаря за полезните съвети. Аз си гледам една крава в гаража, две козички и 10тина кокошки в мазата. Да не забравя за 3те прасета на балкона. В перфектна форма съм, 2.10см на 60кг.

Браво, продължавай така и ще изчезнеш????😂

28.08.18
20:48
#5

Ти новия шмекер Дънов ли си -смейте се и ще сте щастливи,както са почвали повечето му “лекции”???
Добре ,че ни просветли с храната,тук никой не се е сещал.То от селата са най-качествените храни...ааа това не го яж, то е за продаване казват по китните села)))

казано от Алекс Петров на 28.08.18, 20:06:

Учителю по български,
не знаех, че съм в час и че ще ме изпитват!?!😭

Ти, и когато си бил в час не си знаел,че те изпитват.

28.08.18
21:11
#6

Качествено е да имаш село и да си отглеждаш много от нещата. Но това обикновено става трудно и само ако има някой който постоянно да живее там. Дори при покупка от друг човек, според пазара който гони, качеството с времето пада, което може да е нормално. Най-добре близки на село, които обработват земя и гледат животни и така ..
Но ако не си гледал ти или познати, гаранция никога няма, кое колко е и как ....

Голяма грешка е да се смята, че щом е от село, значи е натурално. Много хора, които произвеждат на село, пръскат с много по-тежка химия (понеже е по-евтина) от индустриалните производители. За пример давам моят дядо, който пръскаше ябълките и вуйчовците на приятелката ми, които пръскат гроздето и доматите си. По-лошото е, че там липсва всякакъв контрол. Същото е и при животните - хранят се с най-евтините смески, пълни с всякакви боклуци.

29.08.18
00:10
#8

Че к’во им е на палмовото масло, царевичното нишесте и/или производния му фруктозно/глюкозен сироп, моно/немоно натриевия глутамат и нитрит, аспартама и гума “кват’ се сетиш”? Нали ни продават витамини, про и пре биотици и дегазин!? А и къде са тези села дето произвеждат, щото се сещам само къде бяха преди 18+ години.
Без майтап, от София съм и си купувам яйца от кокошки, които си кълват в двор каквото нямерят и млечни от крави и кози, които пасат в околностите, от частници. Между другото, млякото и млечните са по-жълтеникави през пролетта и лятото, когато има изобилие от трева, а яйцата често са със зеленикава черупка. Ако кокошките се хранят с коприва, което е стар селски трик, яйцата са супер. Пенсиите на бабите не стигат за смески, но коприва има навсякъде. Всеки си търси сам ниши. Месото и зеленчуците обаче са ми проблем. Освен това такива домакинства производители са малко и могат да захранват много малък кръг от хора и то сезонно. Проблема си остава и решението не е това

02.09.18
21:38
#9

Който живее блазо до или в Пазарджик ще намери 100% качествена храна от Сърница, ако се интересуват за името на човека ще пиша допълнителво, защото го познавам и го знам че е професионалист

Мнението беше редактирано от Алекс Петров на 02.09.18 21:39.

02.09.18
21:41
#10

Чаках да стигнеш до професионалиста.

02.09.18
22:46
#11

За който няма роднини на село препоръчвам храните от kashonharmonica.bg и farmhopping.com( една идея по-ниски цени). Аз лично не се възнасям на био историите, по-скоро базовите храни уж с по-чист произход. Много са хубави каймата и суровата наденица за скара(от тях проядох месо), също сиренето, кис млека, изварата. На седмица даваме 70-100 лв, което си е напълно достъпно.
Иначе доста ни зареждат бабите от село - яйца, зелении, зеленчуци почти всяка седмица.
Съгласна съм, че “от село” не значи без химии. От години стоя на главата на роднините и ми дават отчет. Напр.сега картофите нямат и капка пръскано, както и любимата ми коприва, която на практика е дива.

Мнението беше редактирано от Radost на 02.09.18 22:50.

03.09.18
00:19
#12

казано от Веселин Блажев на 28.08.18, 23:22:

Голяма грешка е да се смята, че щом е от село, значи е натурално. Много хора, които произвеждат на село, пръскат с много по-тежка химия (понеже е по-евтина) от индустриалните производители. За пример давам моят дядо, който пръскаше ябълките и вуйчовците на приятелката ми, които пръскат гроздето и доматите си. По-лошото е, че там липсва всякакъв контрол. Същото е и при животните - хранят се с най-евтините смески, пълни с всякакви боклуци.

Ами поне да беше питал дядо си как е пръскал, с какво и защо. А също и да питаш как се пръскат и защо големите масиви на големите производители.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1