17.10.18
07:17
Здравейте търся програма за “Не линейна периодизация”. Тренирах по нея около 2 месеца и след това се контузих и съм я запилял някъде, а бях доста доволен от резултатите. Ще съм много щастлив ако някой я сподели 🙂)))))
17.10.18
09:52
Периодизацията не е програма, съответно няма такова неща като програма “нелинейна периодизация”.
Периодизацията е концепция, която може да бъде прилагана по много различни начини и представлява организирана и планирана манипулация на тренировъчните параметри във времето.
Линейната периодизация е тип структура на тренировките така, че тренировъчният обем да намалява във времето, а тренировъчната интензивност да се увеличава.
Всичко останало, което не следва това изменение на обема и интензивността на практика се води нелинейна периодизация.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.10.18 09:56.
17.10.18
11:13
Според мен Мартин има предвид точно тези, при които се редуват тежки с леки тренировки и които най са обсъжданите, от сорта например на бутам/дърпам ..........., т.е. бутащи - тежко, дърпащи - леко, почивка, бутащи - леко, дърпащи - тежко, почивка, почивка. Или прави само тежки бутащите и дърпащите в два последователни дни, демек в тежките серии с ниски повторения на базовите упражнения, почива и после има 3 последователни тренировки с повече повторения в следващите дни за съответните групи- гърди и гръб / крака, рамене/ ръце/ почивка. И при тази схема се почива само сряда и неделя.
Не казвам, че за него е перфектно, просто общо взето такива са питанията и ориентирите на трениращите, когато стане дума за нелинейната периодизация. Със сигурност същата има много варианти и тренировъчни схеми - горните са само пример.
Мнението беше редактирано от Деян на 17.10.18 11:18.