30.03.19
21:33
Здравейте. От няколко години тренирам по 3 пъти седмично вкъщи. Всяка тренировка включва по няколко серии набирания с различни хватове, кофички, клякания със собствено тегло и лицеви опори. Целите ми са скромни и съм доволен от резултатите и най-вече от начина по който се чувствам. Описания начин на трениране прилагам вече почти 4 години. Проблемът е, че през последните 1-2 години започнах да усещам почти постоянно замайване и/или лек световъртеж, които се усилват в дните, в които съм тренирал, или след това. Отначало го отдадох на преумора, проблем с хранене или стрес. Направих определени корекции, но без резултат. Това наложи посещението на лекар. Той ме изпрати на рентген и там се установи, че имам остеофити /шипове/ на 4-ти и 5-ти шиен прешлен + допълнително 7-мо шийно ребро. Оплакванията ми били идвали оттам. Обяснението на доктора е, че те притискат определени артерии, които кръвоснабдяват мозъка и вестибуларния апарт и оттам идва субективното и изключително неприятно чувство на замайване. Според него тренировките, които правя, са противопоказни и дразнят определени нервни окончания, което стимулира неприятната симптоматика. Опитах да не тренирам 1 пълна седмица - не усетих съществено подобрение, тъй като, понякога, дори когато спя накриво през нощта, сутринта пак ми е замаяно. Според лекаря, ако сменя възглавницата и преустановя тренировките, ще почувствам значително подобрение. Другият вариант бил да пия лекарства /мисля, че съдораширяващи/. Тук обаче идва сериозният проблем. В момента съм на 30 години. От 18-годишен винаги съм тренирал - било вкъщи, било в зала с леки прекъсвания. Така да се каже, чувствам се наистина “пристрастен” към това. В момента харесвам тялото си, а тренировките със собствено тегло ми дават невероятен тонус. Да, мога да ги заменя с тичане, плуване и какво ли още не, но със сигурност ще сваля мускулна маса и няма да изглеждам като в момента. От друга страна се чудя защо тренировките да вредят на тези шипове - нали раздвижвам мускулатурата, включително и вратната и повишавам кръвоснабдяването? Ако седя статично на стола, да не би да е по-добре? Има ли някой от вас подобен проблем със замайване и какво ще ме посъветвате? Дали пък да не продължа да си тренирам и да пия лекарства?