По кой начин е по-добре за начинаещ

Здравейте, на 22 съм 183см висок и съм 62кг. Опитвам се да кача килограми и мускулна маса. Начинаещ съм във фитнеса, тренирам от 1 месец вкъщи и преди съм ходил за кратко на фитнес.
Това ми е програмата, която сам съм си я правил и тренирам вкъщи с дъмбели, лост с тежести и останлото са упражнения без тежести като лицеви опори и тнт
Понеделник - почивка
Вторник рамо
Сряда - почивка
Четвъртък бицепс
Петък трицепс
Събота - почивка
Неделя гърди

Ръцете са леко изоставаща група.

Въпроса е дните за бицепс и трицепс как да бъдат четвъртък бицепс петък трицепс или обратното  четвъртък трицепс петък бицепс като се има впредвид, че преди това тренирам рамо, а след това гърди.
Искам да не претренирам дадена мускулна група тъй като смятам, че преди нямах напредък като пренатоварвах мускулите си, а като тренирам по-леко има по-голям ефект и затова се чудя кой ден да е буцепс и кой ден трицепс за да не претоварвам дадена група
Благодаря предварително и приемам всякакви критики !

Темата беше редактирана от Георги Атанасов на 28.08.19 20:56.

Деян

28.08.19
21:09

Аз имам чувството, че тук редовно се регват хора, изръсвайки пълни глупости, в очакване да гледат сеир.
Пич, ако не си от тях.....ама толкова пък нищо да не си се поинтересувал и прочел-това не е никаква програма, нито за начинаещ, нито за никакъв. Това е едно лайно. Първо, начинаещият любител не тренира по една мускулна група седмично, ако иска резултати. Второ-половината тяло го няма, като крака и гръб.
Избери си по едно базово упражнение за мускулна група, редувай и тренирай през ден. В началото леко, леко, докато схванеш и заучиш нещата. Клекове, тяга, лег, раменна преса, гребане, набирания и кофи. Без тези упражнения мускулна маса нъцки. В едната тренировка прави например клек, лег и гребане, а в другата раменна тяга и набиране. Прави там и по една две серии бицепс и трицепс щом това ще те стимулира, че тренираш нещо като бодибилдинг.

Краката ги няма, защото горната част изостава като почнат да се изравняват ще започна и крака. Аз си мисля, че не правя мускули, защото тялото ми не доставя достатъчно протеин и нужните съставки на мускулите за въстановяване.

Става ли така
1 ден лицеви опори + едно упражнение за бицепс едно за трицепс
2 ден почивка
3 ден като първи
4 ден почивка
5 ден като първи
6 ден почивка
7 ден като първи

Ако не дай пример. Както казах начинаещ съм и не знам как трябва да стане. Аз ако знаех нямаше да пиша и да питам тук. И не е като да не съм си каправил труда да прочета в интернет

Мнението беше редактирано от Георги Атанасов на 28.08.19 21:31.

28.08.19
21:30

казано от Георги Атанасов на 28.08.19, 20:47:

Ръцете са леко изоставаща група.
!

😄😄😄
Всичко ти и изоставащо. Като начинаещ нямаш нищо развито, така че е смешно да говориш за изоставащи групи, особено при това тегло.
А изброяването на 3 мускулни групи, без споменати никакви упражнения, серии и протоколи, не е тренировка. Не че има голямо значение де, тъй като така или иначе с подобни “тренировки” си губиш времето. Не тренираш 3/4 от мускулите (гръб и крака) в тялото. Без щанги и комплексни упражнения, като клек, тяга, набиране, кофички с тежест, военна преса и т.н., няма да качиш мускулна маса. Трябва да тренираш 3 пъти седмично, цялото тяло наведнъж, включително и най-вече и краката.

Добре значи така ще направя 3 пъти седмично цялото тяло. Но както казах според мен имам проблем с въстановяването на мускулите и се чудя ако правя цялото тяло дали ше може да възстанови всички мускули ? Не е ли по-лесно да се възстанови например само бицепса отколкото цялото тяло ?

Лицеви опори също става нали ? Може да кажете и още упражнения, защото ще ви послушам и ше тренирам както кзвате цвлото тяло с такива упражнения.
И защо най-много краката ?

Мнението беше редактирано от Георги Атанасов на 28.08.19 21:43.

Деян

28.08.19
21:47

казано от Георги Атанасов на 28.08.19, 21:42:

И защо най-много краката ?

Защото, за да ти пораснат бицепсите и трицепсите и да качиш по-солидна маса там, трябва да клякаш с щанга........а сега 😂

28.08.19
22:09

казано от Деян на 28.08.19, 21:47:

Защото, за да ти пораснат бицепсите и трицепсите и да качиш по-солидна маса там, трябва да клякаш с щанга........а сега 😂

Всъщност не, не трябва. За да качи солидна маса в ръцете, трябва да се набира и да прави кофички, лежанка и военна преса.
Краката му трябват, защото са най-голямата мускулна група, и ако не качи маса в тях и в гърба, ще си стои все 60 килограма, защото колкото и да тренира и развива гърдите и ръцете, няма да качи повече от няколко кила лично тегло.

Деян

28.08.19
22:20

Петко, абе ясно ни е, че може и без. Я ги виж баТките. Казвам го с олед на това, че като тежко базово упражнение има цялостен принос, както ти вече упомена.

Мнението беше редактирано от Деян на 28.08.19 22:21.

Deviant

29.08.19
03:40

За начало тренирай ;интуитивно’ по възмоност всеки ден, дори непълна тренировка вкъщи, за почивни дни може да намаляш тренировката. Установи си  максовете ползвай 75-90% от стойността при същинска за 8-12 повторения и 50-75% за леките тренировки за 10-15повторения. Ползвай по-базови упражнения - лежанка, лег преса, скрипец, дъмбели, набирания, кофички докато свикнеш. Регулирай храната щом се притесняваш за веществата за възстановяване, наблягай на месо/риба/яйца/м. продукти второстепенно картофи, ориз, леща и зеленчуци.
Не те знам какво мислиш че си чел... но явно е  било по 2думи през ред...
Не си дал никаква информация достатъчна за конкретни препоръки. Установи си максовете, сподели хранителния режим вкл непоносимости, свободно време и каквото се сетиш

Свободно време имам всеки ден по 1-2 часа, колкото и да съм зает няма как да не намеря 1 час за тренировка.
Не ям по график и не си изчислявам колко въглехидрати и мазнини и тнт приемам, а просто гледам да ям почти постоянно - ям яйца или пилешко след 1 час дори да не съм гладен ям боб или 100 грама бъдеми след още 1 час ям пак 5-6 филии с извара после след 1 час шоколад или нещо друго и така.  Попринцип не ям много месо, но сега наблягам на пишешко и яйца и се старая да ям повече месо.

Как е по-добре за да мога да въстановя мускулите тъй като се натоварват доста мускулни групи, а както казах според мен трудно се възстановявам.

Как да направя да тренирам всеки път всички тези упражнения 3 пъти седмично или 4 или през ден и да ги групирам някак си ?

Не е ли по-добре да ги разделя тъй като ако правя всички ще натоваря много мускулни групи и после не знам дали ще успявам да въстановя добре.
Както казах при мен проблема идва от трудното въстановяване според мен. Просто не знам как да ги групирам.

Да ги разделя на дърпащи и избутващи или горна и долна част или как ? Как е по-добре или ако може вие кажете някаква програма ?

Първи ден
Клек 3х5
Лег 3х5
Раменн преса 3х5

Втори ден почивка

Трети ден 3х5
Мъртва тяга 3х5
Гребане 3х5
Бицепсово сгъване 3х5

Четвърти ден
Почивка

Пети ден
Като първи


Или

Първи ден
Клек 3х5
Избутване на щанга от лег 3х5
Гребане с щанга 3х5

Втори ден
Почивка

Трети ден
Мъртва тяга 3х5
Клек 3х5
Раменни преси – 3х5
Бицепсово сгъване  3х5

Четвърти ден
Почивка

Пети ден
Клек  3х5
Избутване на щанга от лег 3х5
Гребане с щанга 3х5

Както и да кажа, че имам леко гръбначно изкривяване да се има впредвид, ако някой упражнения са противопоказни или да се заменят с други.
Благодаря на всички до сега !

Мнението беше редактирано от Георги Атанасов на 30.08.19 20:49.

30.08.19
21:00

казано от Георги Атанасов на 28.08.19, 20:47:

Здравейте, на 22 съм 183см висок и съм 62кг. Опитвам се да кача килограми и мускулна маса. Начинаещ съм във фитнеса, тренирам от 1 месец вкъщи и ....
Това ми е програмата, която сам съм си я правил и тренирам вкъщи с дъмбели, лост с тежести и останалото са упражнения без тежести като лицеви опори и тнт

Ами да, ама имаш ли достатъчно тежести у дома? Поне 50-60 кила дискове и дъмбели по 20-25 кг единия? Иначе ще стигнеш до едно ниво и оттам нагоре никакво мърдане.

Дъмбел имам 15 кг тежестите се свалят и слагат и лост 20кг, но ще си купя тежести или ше започна да ходя на фитнес.
Просто за сега първите 1-2 седмици най-малко ще стигнат според мен. После най-вероятно ще си купя.
Просто утре ще взема лоста не е в нас и ще пробвам би трябвало да стане тежестите от дъмбела да ги сложа на лоста.

Мнението беше редактирано от Георги Атанасов на 30.08.19 21:11.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1