30.08.19
17:40
Здравейте, знам че когато става въпрос за фитнес и за качване на мускулна маса и килограми бирата не е полезна, защото алкохола забавя въстановяването и не влияе добре на тестостерона и много други неща, които пречат за фитнеса и тренировките.
Но, ако се пие безалкохолна бира същото ли е или не пречи ? Защото нали за качване на килограми се пие бирената мая. Ако се пие безалкохолна бира дали ще пречи на фитнеса , тренировките и качването на мускулна маса ? Или е добре да се пие, защото се качват килограми ?
Не виждам проблем да си пиеш бира (било стандартна или безалкохолна) ако си се вписваш в калориите за деня.
30.08.19
20:29
Четох на доста места и пишеше нещо, че алкохола пречи на изграждането на мускулите просто спира растежа и възстановяването. Дори мисля, че и тук имаше такава тема и повечето бяха писали, че пречи доста на изграждането на мускули.
30.08.19
21:26
Е ти колко бира смяташ да пиеш 😄
казано от Георги Атанасов на 30.08.19, 20:29:
Четох на доста места и пишеше нещо, че алкохола пречи на изграждането на мускулите просто спира растежа и възстановяването. Дори мисля, че и тук имаше такава тема и повечето бяха писали, че пречи доста на изграждането на мускули.
Две стандартни бири по 500мл. са около 450-500ксал.,а безалкохолните са наполовина.
Алкохолът наистина пречи на възстановяването,но не мисля,че спира растежа,така че ти си прецени.
Безалкохолната сравнена с алкохолната е като гумена кукла и жена... хаха Пии си бира в умерени количества и нема да имаш проблем. Проблем има само ако се наливаш.
30.08.19
22:41
Да речем, че през вечер едно кенче безалкохолна бира.
Аз искм да кача килограми , но нали алкохола пречи за въстановяването и затова безалкохлната бира не пречи нали ?
Стига се филмира, нищо няма да ти стане от подобни количества, при това от бира, не концентрат.
30.08.19
23:33
казано от Георги Атанасов на 30.08.19, 22:41:
Да речем, че през вечер едно кенче безалкохолна бира.
Аз искм да кача килограми , но нали алкохола пречи за въстановяването и затова безалкохлната бира не пречи нали ?
Ти професионален състезател ли си , че се интересуваш толкова от възстановяването си ?? Правиш си програма , пробваш я месец - два . Ако нещо не ти хареса резултата - анализ + промяна .
От личният ми опит много по-трудно ще се възстановиш заради лошо построента програма ( виждал съм 30+ серии за бицепс в 1 тренировка в супер серии за трицепс.. ) , отлокото ако изпиеш 2-3-4 бири.....
31.08.19
00:12
Първи ден
Клек 3х5
Лег 3х5
Раменн преса 3х5
Втори ден почивка
Трети ден 3х5
Мъртва тяга 3х5
Гребане 3х5
Бицепсово сгъване 3х5
Четвърти ден
Почивка
Пети ден
Като първи
Или
Първи ден
Клек 3х5
Избутване на щанга от лег 3х5
Гребане с щанга 3х5
Втори ден
Почивка
Трети ден
Мъртва тяга 3х5
Клек 3х5
Раменни преси – 3х5
Бицепсово сгъване 3х5
Четвърти ден
Почивка
Пети ден
Клек 3х5
Гребане с щанга 3х5
Някой от тези добре ли са ? Начинаещ съм и съм 62 кг, 183см на 22г
31.08.19
00:29
казано от Георги Атанасов на 31.08.19, 00:12:
Някой от тези добре ли са ? Начинаещ съм и съм 62 кг, 183см на 22г
защо по 5повтрения? за растеж са 10-15
сериите ти са мн малко за тренировка
вкарай малко допълващи упражнения
почивките ти определено са много за тренировка, която може да се побере в 10мин... и абсолютно излишни за колкото й да е бавно възстановяващ се...
Мнението беше редактирано от Deviant на 31.08.19 00:34.
Първи ден
Клек 3х5
Лег 3х5
Раменн преса 3х5Втори ден почивка
Трети ден 3х5
Мъртва тяга 3х5
Гребане 3х5
Бицепсово сгъване 3х5Четвърти ден
ПочивкаПети ден
Като първи
ИлиПърви ден
Клек 3х5
Гребане с щанга 3х5Втори ден
ПочивкаТрети ден
Мъртва тяга 3х5
Клек 3х5
Раменни преси – 3х5
Бицепсово сгъване 3х5Четвърти ден
ПочивкаПети ден
Клек 3х5
Гребане с щанга 3х5Някой от тези добре ли са ? Начинаещ съм и съм 62 кг, 183см на 22г
На мен лично ми допада втория вариант, но с 35 кг тежести не очаквай чудеса и да направиш големите мускули (а дори и малки) 🙂 Обикновено 5 повторения са за сила и около 8-10 за маса, но може и 6-8. Ако тренираш правилно, можеш да станеш и 85 кг, а гърбът ти ще се стегне и изправи.
31.08.19
00:39
Миро, зависи от общия обем. 5х5 примерно са 25 повторения, а при 3х8 са 24 примерно. Хайде 4х8 са 32. Но при 3х5, 5х5, 6х3, 8х3 тренираш с по-висока интензивност, което е много важно. Събираш обем, но си тренирал с тежест 80-85-90% от макса, а не 60-70%. Отделно от това, обемът се смята и на седмична база, ако една група я засягаш повече от веднъж или пък само един път.
Мнението беше редактирано от Деян на 31.08.19 00:40.
31.08.19
07:08
Това за общия обем и процентите не го разбирам много, но ... Общия обем е серия по повторения за дадена мускула група, но процентите и макса ?
Добре ще ги направя 8-10 повторения.
Благодаря на всички, ако някой може да препоръча как да се разпределят или програма или други съвети ще е добре.
31.08.19
08:41
Ако например макса на лежанката за едно повторение ти е 100 кг. и правиш серии със 70 кг., т.е. например 4 серии х 10 повторения, си тренирал със 70 % иннтензивност 4х10х70=2800 кг. общ обем. Ако обаче правиш 6 серии по 6 повторения с 80 кг., си тренирал с 80 % интензивност, т.е. 6х6х80=2880 кг. Почти същия обем, но с по-висока интензивност. Или пък 10 серии х3 повторения х90 кг. е 2700 кг., пак сходен обем, но вече с 90 % интензивност. Отделно от това, някой може да тренира само веднъж мускулна група седмично, с няколко упражнения, със 70 % интензивност и да прави примерно обем 4 тона. Ти обаче може да тренираш мускулна група с по-малко серии и повторения общо в тренировка, но с по-висока интензивност. В една тренировка обема ще е по-малък, но ако го правиш 2 или 3 пъти седмично, то на седмична база ще имаш същия или по-висок обем и то направен с по-висока интензивност.
Разбира се, хубаво е да прогресираш и в ниски и в малко по-високи повторения. Схемите са безброй. Може да се редуват в тренировките, може да е в една тренировка, да кажем правиш лег 5х3 с 90 % интензивност и после горен лег 3х8 със 70 % интензивност. Но властва мнението, че принципно и като цяло следва да тренираш по-тежко, т.е. с по-висока интензивност.
31.08.19
08:58
Благодаря !
31.08.19
10:36
“Властвало мнението” Има закономерности в тоя живот.
31.08.19
11:34
казано от Иван на 31.08.19, 10:36:
“Властвало мнението” Има закономерности в тоя живот.
Тия закономерности ги заеби, при някои не работят еднакво-изследвания в тази насока, хиляди. Та затова се приема, че принципното работи за всички, макар за някои по-малко.
Първи ден
Клек 3х5
Лег 3х5
Трети ден 3х5
Мъртва тяга 3х5
Гребане 3х5
Бицепсово сгъване 3х5
Четвърти ден
Почивка
Пети ден
Като първиИли
Първи ден
Клек 3х5
Гребане с щанга 3х5
Втори ден
Почивка
Трети ден
Мъртва тяга 3х5
Клек 3х5
Раменни преси – 3х5
Бицепсово сгъване 3х5
Четвърти ден
Почивка
Пети ден
Клек 3х5
Гребане с щанга 3х5Някой от тези добре ли са ? Начинаещ съм и съм 62 кг, 183см на 22г
Първия вариант е ок за 4 тренировки седмично, но вместо сгъване за бицепс, прави набиране на лост.
За втория - махни клека от ден две, клек след тяга не е много ок. И отново, вместо бицепсово сгъване, прави набиране на лост. Препоръчвам ти втория вариант като начало, и постепенно може да увеличиш сериите на 5 и/или да добавиш още някое упражнение.
казано от M M на 31.08.19, 00:29:
С 5 повторения не се расте ли? 😄
казано от Миро на 31.08.19, 00:35:
Обикновено 5 повторения са за сила и около 8-10 за маса, но може и 6-8. Ако тренираш правилно, можеш да станеш и 85 кг, а гърбът ти ще се стегне и изправи.
Не се ли научихте, че повторенията сами по себе си, са без значение?
Мнението беше редактирано от Петко К на 31.08.19 13:32.
31.08.19
14:03
казано от Петко К на 31.08.19, 13:30:
Първи ден
Клек 3х5
Лег 3х5
Трети ден 3х5
Мъртва тяга 3х5
Гребане 3х5
Бицепсово сгъване 3х5
Четвърти ден
Почивка
Пети ден
Като първиИли
Първи ден
Клек 3х5
Гребане с щанга 3х5
Втори ден
Почивка
Трети ден
Мъртва тяга 3х5
Клек 3х5
Раменни преси – 3х5
Бицепсово сгъване 3х5
Четвърти ден
Почивка
Пети ден
Клек 3х5
Първия вариант е ок за 4 тренировки седмично, но вместо сгъване за бицепс, прави набиране на лост.
За втория - махни клека от ден две, клек след тяга не е много ок. И отново, вместо бицепсово сгъване, прави набиране на лост. Препоръчвам ти втория вариант като начало, и постепенно може да увеличиш сериите на 5 и/или да добавиш още някое упражнение.казано от M M на 31.08.19, 00:29:
С 5 повторения не се расте ли? 😄
казано от Миро на 31.08.19, 00:35:
Обикновено 5 повторения са за сила и около 8-10 за маса, но може и 6-8. Ако тренираш правилно, можеш да станеш и 85 кг, а гърбът ти ще се стегне и изправи.
Не се ли научихте, че повторенията сами по себе си, са без значение?
Петко, няма ли да е по-добре, ако замени и местана на Раменни преси/Гребане
Да речем
1: клек, лег, гребане
2:тяга ,раменна преса,набиране
?
И ако може да те попитам дали е ок да не правя ръце, като тренирам 3 дни цяло тяло, като във всеки ден имам по 2 базови.
Пример: понеделнки правя лежанка, вторник флайс, сряда наклон с дъмбели... и така са всичките мускулни групи, ако единия ден правя клек, другия е лег преса и така.
Дали е ок, изобщо да не присъстват ръце, защото се притеснявам, че като не правя многоставни всеки ден, те не получават достатъчно обем?
Мнението беше редактирано от Николай Първанов на 31.08.19 14:21.
казано от Николай Първанов на 31.08.19, 14:03:
Да речем
2:тяга ,раменна преса,набиране
Е така става вариант две 😄
И ако може да те попитам дали е ок да не правя ръце, като тренирам 3 дни цяло тяло, като във всеки ден имам по 2 базови.
Пример: понеделнки правя лежанка, вторник флайс, сряда наклон с дъмбели... и така са всичките мускулни групи, ако единия ден правя клек, другия е лег преса и така.
Дали е ок, изобщо да не присъстват ръце?
Естествено, че ок. Упражненията за ръце нямат особен ефект при начинаещите. Т.е., дали правиш само набиране или набиране плюс сгъване - няма да има видима разлика при растежа на бицепса. Стига разбира се да правиш основните упражнения за горната част - набиране, гребане, кофички, лежанка, военна преса и т.н., ръцете ще получават достатъчно стимул за растеж.
Флайса например не бих го причислил към тези упражнения.
31.08.19
14:35
казано от Петко К на 31.08.19, 14:24:
Да речем
2:тяга ,раменна преса,набиранеЕ така става вариант две 😄
Дали е ок, изобщо да не присъстват ръце?Естествено, че ок. Упражненията за ръце нямат особен ефект при начинаещите. Т.е., дали правиш само набиране или набиране плюс сгъване - няма да има видима разлика при растежа на бицепса. Стига разбира се да правиш основните упражнения за горната част - набиране, гребане, кофички, лежанка, военна преса и т.н., ръцете ще получават достатъчно стимул за растеж.
Флайса например не бих го причислил към тези упражнения.
Да това имах предвид , че не всеки ден ми присъстват упражнения, които натоварват ръцете и за това се чудя дали да не вкарам в тези дни, бицепс или трицепс по 2 серии 1 упражнение. Редактирах, понеже се обърка 🙂
Ето, тук аз съм си добавил трицепса.
Мнението беше редактирано от Николай Първанов на 31.08.19 14:40.
31.08.19
15:43
Така добре ли е ?
Започвам с 3х8-10 за начало после както каза увеличавам до 5х8-10
1 клек, лег, гребане
2 почивка
3:тяга ,раменна преса,набиране
4 почивка
5:клек,лег,гребане
6 почивка
7 почивка
И ако вместо набиранията може друго упражнение, че тренирам в нас, а няма къде да се набирам, но ако няма друго ще ходя до лостовете.
Благодаря ви !
Мнението беше редактирано от Георги Атанасов на 31.08.19 15:45.
31.08.19
15:53
При програма с ограничен брой движения и то базови, и то точно по тази схема са подходящи протоколи с по-висока интензивност, т.е., 3х5, 5х5, 6х3, 8х3. То това отделно с тези движения в двете тренировки си е много близо до програмата на Бил Стар, на която има много разновидности. В тези протоколи се подбира тежест, с която да имаш едно или две повторения аванс. Но и с тези бройки да тренираш, които си посочил, полза все ще има.
Мнението беше редактирано от Деян на 31.08.19 15:54.
31.08.19
18:00
Значи програмата е добре почивките и групиране на упражненията просто трябва по-голяма тежест и ще започна 3х5 до 5х5
казано от Деян на 31.08.19, 00:39:
...Но при 3х5, 5х5, 6х3, 8х3 тренираш с по-висока интензивност, което е много важно. Събираш обем, но си тренирал с тежест 80-85-90% от макса, а не 60-70%....
Нищо против. Обаче авторът на темата (и другата) тренира едва от 2 месеца и то у дома. Тия 85-90 % няма ли да му дойдат твърде много?
Освен това разполага с ограничено количество тежести, а именно 35 кг. Които на всичкото отгоре засега го зорят здраво. И е много далеч от примера, който му даваш. Да избутва на лежанката 100 кг или съответния процент 85-90 кг тежка щанга. Абе вие като препоръчвате тежка тренировка, въобще гледате ли на какви хора я предлагате? На такива започващи едва сега фитнеса.
Нямам нищо против високите проценти 85-90 и малките серии 3-4-5 повторения. Обаче в този случай той ще вдига максимално тежка щанга (не може да намали повторенията още). И при един начинаещ травмата е готова и сетне бай-бай на щангите и фитнеса. 🙂 Повече няма и да помисли за тях. А при 8 повторения (6 до 10) и процент 60-70, както си писал, тежестта при всяко повторение от серията е минимално възможната, натоварването на стави и сухожилия е минимално възможното. Винаги може да спре на трето или пето повторение в серия за 8-10, ако изчерпи силите или усети дикомфорт в стави и мускули, преди още да си е докарал травма.
Плюс, тренира сам у дома и няма кой да го пази или да му обяснява правилната техника на изпълнение. Да използва 90 % в този случай е направо сам да си търси и вика травмата.
казано от Георги Атанасов на 31.08.19, 18:00:
Значи програмата е добре почивките и групиране на упражненията просто трябва по-голяма тежест и ще започна 3х5 до 5х5
Ами ако правиш по 5 повторения е добре да знаеш какво означава това. Слагаш на лоста толкова дискове и такава тежест, че с нея да можеш да направиш само 5 повторения и нито едно повече. И ако можеш да направиш 6 или 7, то трябва да сложиш още тежести. Така че с тях да направиш вече не повече от 3 до 5 повторения на серия. Сетне силата ти се качва. Отново стигаш до 6-7. Отново прибавяш още тежести и се връщаш на 3 до 5 повторения в серия. Отново качваш силата си, отново прибавяш тежести и така до безкрай.
Мнението беше редактирано от Миро на 31.08.19 23:26.
31.08.19
23:32
Дадох за пример 100 кг., защото по-лесно може да разбере идеята за процентите. Плюс това да има 1-2 повторения аванс, а не 5 тото да е със зор. Естествено, че трябва да има съответното оборудване.
Иначе в много схеми се тръгва така, включително си има 5х5 за начинаещи, а в Стартова сила на Рипетоу не съм срещал базово с високи бройки. Варианти много.....и като начало цяло тяло три пъти седмично да прави с по едно упражнение за мускулна група в протокол 3х8, пак ще има напредък.
Но вкъщи, без оборудване е трудно. Пак обаче можеш да сглобиш нещо.
Мнението беше редактирано от Деян на 31.08.19 23:34.
казано от Деян на 31.08.19, 23:32:
Плюс това да има 1-2 повторения аванс, а не 5 тото да е със зор.
Ааами той ако има винаги 1-2 повторения аванс, това според мен вече няма да бъде 3х5 или 5х5, а 3х6, 3х7 или 5х6 и 5х7.Фактически той ще има сила за 6-7 повторения, но ще спира изкуствено и преждевременно на петото. Във всички статии и книги по културизъм пише, че точно последните 1-2 повторения направени със значително усилие са най-ползотворни и натоварващи мускулите.
А презумпцията да прави петото повторение със зор е според мен в това, че той може и да не успее да направи пет повторения, а само 4. Засега обаче. Също така може да направи по 5 повторения в първите серии,а в последната да няма сила за повече от 3-4. В този случай може наистина да има аванс 1-2 в първите серии (но ще спре на пет повторения), а в последните ще има дефицит и там може да не стигне до петица. Там ще направи колкото може и пак с почти максимално усилие.
01.09.19
00:15
Е то и с 8 повторения може да е същото-първите две серии прави по 8 и на третата 6 😎
Абе нека човека да си хареса и усети, кое най-много му допада и да започва.
казано от Миро на 01.09.19, 00:07:
казано от Деян на 31.08.19, 23:32:
Плюс това да има 1-2 повторения аванс, а не 5 тото да е със зор.
Ааами той ако има винаги 1-2 повторения аванс, това според мен вече няма да бъде 3х5 или 5х5, а 3х6, 3х7 или 5х6 и 5х7.Фактически той ще има сила за 6-7 повторения, но ще спира изкуствено и преждевременно на петото. Във всички статии и книги по културизъм пише, че точно последните 1-2 повторения направени със значително усилие са най-ползотворни и натоварващи мускулите.
От кога книгите и статиите по културизъм са надежден източник на информация?
Да, ако помпаш с тежест за 10 повторения, примерно само последните 5 повторения преди отказа имат реален тренировъчен ефект. Ако обаче ползваш тежест за 5 повторения, то още първото повторение в серията има тренировъчен ефект. Ключа не е в отказа, а в интензивността и общия брой качествени повторения за тренировка.
Ако оставяш примерно 1 повторение в запас, ще може да направиш сумарно по-голям обем повторения във всички серии.
Относно травмите - те не се получават от тежкото, а от крива техника и неправилни тренировки като цяло. Кога е по-вероятно да се развали техниката на изпълнение - като правиш чисти повторения без откази, или като гониш отказ и се напъваш да избуташ още едно повторение?
Не зная дали е удачно, Юлиян Тодоров има и тук статии, но тази е от неговия сайт. В крайна сметка са цитирани изследванията които е използвал за източници, така или иначе обобщава чужди материали.
Към статията
казано от Dymag на 01.09.19, 15:29:
Не зная дали е удачно, Юлиян Тодоров има и тук статии, но тази е от неговия сайт. В крайна сметка са цитирани изследванията които е използвал за източници, така или иначе обобщава чужди материали.
Според мен Юли е просто заблуден 🙂 от премногото спекулативна информация в западните медии. Всеки пише различно за да се прави на интересен и спечели бърза и евтина популярност. Тъй че ние не трябва да вярваме на всичко, което четем в западните медии. Там има пълна свобода на информацията и всеки пише каквото си ще. Някои например, че земята е плоска, а не кръгла. Или пък, че слънцето се върти около земята, а не обратното.
Въпроса за повторенията е отдавна уточнен. За мен лично най-добрият вариант е 6 до 8 повторения на свободните тежести и 10 на машините, а за краката примерно на машините за сгъване и разгъване и на калфмашината по 15-20 повторения.
Не трябва да забравяте и нещо много важно. Смята се, че колкото повече време продължава една серия (с голяма тежест и в рамките до 10-15 повторения) толкова по-голямо е натоварването на мускула. А ако повторенията са само 1-2-3 и до 5, сумарното време за изпълнение на една серия е много малко, а при 6-8-10 сумарното време е значително по-голямо и натоварването на мускула е съответно много по-продължително. Ако тежестите и повторенията нямаха никакво значение, би трябвало да направите големите “баници” само като се почешете по ухото. 😄 Но аз поне не знам някой да е станал Шварценегер от това 😄
Мнението беше редактирано от Миро на 01.09.19 21:43.
Дадох линк с препратки към различни изследвания, на практика, върху “въпроса с повторенията”, без “смята се” - просто Юли си е направил труда да ги събере на едно място. Храна за размисъл, нищо повече. Иначе аз, лично, не бих твърдял или отричал категорично има ли извънземни или няма 🙂
казано от Миро на 01.09.19, 21:41:
Тъй че ние не трябва да вярваме на всичко, което четем в западните медии.
Ама разбира се, статиите в списанията по културизъм са по-надежден източник на информация 🙂
01.09.19
23:19
Щях да питам какво значи “натоварване” на мускула, но после се сетих, че не ми се четат глупости.
Две лъжици булгарикус, бациликус в задникус и малко “акъл”, работата готова.