22/04/20
Сън - 6 часа
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, вит. Ц , Неофолик мета
Храна:
- Овесено мляко с кафе
- Фреш портокал и ягоди
- 400гр. Кисело мляко с овес, мед, канела + 1/2 ябълка и орехи
- 6 шоколадови оризовки
- Безглут. сандвич с крем сирене и тънък резен пуешко; Тиквички със сос майонеза и чесън
- Още един такъв сандвич и от тиквичкичките
- Сушени папая и манго; Вода с лимон
————————————
Малко инфо за прегледа днес:
17 г.с. - 47 кг ( качени 4кг.)
Тренировки със сигурност няма да има за сега.
Правилно съм се усетила да спра. Доки днес каза, че плацентата ми е разположена ниско и ще е добре да се пазя от натоварване и вдигане на тежко за сега. Йога за бременни няма да е проблем, но чакам да отворят студиото.. вкъщи няма да рискувам повече щото не ми е спокойно така. Ще продължа да си правя леки раздвижвания както всеки ден, но те са нищо особено за по 5-10 минутки. Разходки също ще има.
Бебчо е разположен седалищно също така, но това можело да се оправи както и плацентата по някое време.. ще следим. 🙂
Ако плацентата остане толкова ниско и бебчо не се обърне, естественото раждане ще е мираж, но има достатъчно време до тогава и сега не го мисля. Предстои на другата Фетална да огледаме хубаво матката, понеже имах наченки на образувание там преди бременността и ако това все още е така също е вероятно да се налага секцио. Никак не ми се иска, ама никак. Надявам се да се наредят тези неща лека полека до термина.
Иначеее бебо е много добре, точно ръстта и килограмите отговарящи на седмицата. Много мърдаше пак, вече започнах и да го усещам. Най-хубавото чуство, заклевам се! ❤
Мнението беше редактирано от Теди на 22.04.20 22:35.
Не знам пицата от предишната страница колко невкусна (както казва моят син, защото му е забранено да нарича храната гадна 😆😆😆) е била, но изглежда адски апетитно!
Относно седалищното разположение, както сама си казала, има тооолкова много време, че ... чувала съм за човечета, които са се обърнали едва ли не в последния момент.
Чувството като мърда, в началото, докато още е малко (понеже малко по-натам започва да те ръга на всякакви места 😆😆😆 и няма да важи следващото становище), е едно от най-щастливите усещания, които съм имала 💚💚💚
Ами пицата я бях направила апетитна, просто блата беше с много кофти вкус (поне според мен) ама това може да ми е и от вкусовите рецептори в момента. 😁
Иначе даа, аз за това не съм се притеснила особено за седалищното разположение специално. То и плацентата може да се намести доколкото знам. Абе живо и здраво да е, пък каквото такова в крайна сметка.
А като започнах да го усещам казах на приятеля ми как съжалявам, че не е жена да може да усети колко е яко в теб да има ритащо човече! 😁❤
——————————————
23/04/20
Сън - 7 часа + 2 часа привечер
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, вит. Ц , Неофолик мета
Движение - Разходка
Храна:
- Овесено мляко с кафе; Фреш портокал и ягоди
- 3 лимецови бисквитки с кокос и какао, шепа ягоди
- 300гр. кисело мляко с овес, мед, канела + 1/2 ябълка и орехи
- Безглут. сандвич с моцарела на грила + 1/2 авокадо; Тиквички с майонеза и чесън
- Същия сандвич и от тиквичките
- Банан; Вода с лимон
—————————————
Днес забравих да мина през аптеката и когато се сетих беше затворила.. та от утре започвам да пия Магнерич. Доста чести са ми контракциите последните няколко дни, снощи бяха и силни по едно време. Винаги гледам да си почивам и да си осигуря удобна позиция ама и това вече не помага толкова. Лекарката ми каза, че Магнерич би трябвало да ги отпусне. Аз отделно сега четох само добри отзиви за магнезия повереме на бременност и не знам защо не го знаех това още с контракциите които се появяваха в началото.
Започнах да съм и доста депресивна на моменти.. добре, че днес излязохме малко и се разсеях. Само стоя и си мисля неща които даже не са реални и звучат глупаво на глас, ама не спирам. 😁 От хормоните ли е, от голямата промяна в тялото ми и предстояща такава в живота ми ли е.. никой не знае хаха.
Мнението беше редактирано от Теди на 24.04.20 00:02.
24/04/20
Сън - 10 часа
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, вит. Ц , Неофолик мета, Магнерич Плюс (магнезий + Б6)
Движение - Кратка разходка, планувах повече ама ме свиха контракции пак. Поне успях да мина през аптеката и започвам Магнезия от днес.
Храна:
- Овесено мляко с кафе; Фреш портокали и ягоди
- Лимецови бисквитки с кокос и какао, банан
- Банан
- 5 оризовки с шоколад; 50гр. сурови бадеми
- Великденска салата с 2 яйца и маслини; Сандвич с крем сирене и малко пуешко на грила
- Солети от лимец
Мнението беше редактирано от Теди на 24.04.20 23:07.
25/04/20
Сън - 8 часа
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, вит. Ц , Неофолик мета, Магнерич Плюс (магнезий + Б6)
* Но-шпа x2
Храна:
- 250гр. кисело мляко с овес, мед, канела, орехи и 1/2 ябълка
- Оризовки с шоколад
- Сурови бадеми към 50-60гр.
- Безглут. сандвич на грила с моцарела и 1/2 авокадо; Тиквички с майонеза и чесън
- Още един такъв сандвич и от тиквичките *грух-грух*
—————————————
Днес пак минах през емоционални състояния и болки.
Имахме планове за разходка и събиране на слънчице в това хубаво време, но от сутринта ме пронизваха болки при всеки опит да стана. Съответно не излязох и си съсипах настроението от което последва половин ден крокодилски сълзи в леглото. По някое време се взех в ръце емоционално и станах на пусна прахосмукачка от което пак последваха болки и в леглото. Прибегнах до но-шпа за пръв път, успокои ме доста. Полежах си и подсмърчах под завивките още след това..после хапнах и се освежих с един душ.
Сега съм като нова и нищо ми няма де.. все едно не е било.
Майка ми вика “Как те издържа приятеля ти с този чесън?” и аз съвсем откровено ѝ отговорих, че покрай настроенията ми чесъна даже не се забелязва! 😁
Баси хормоните и чудото.
Иначе ако магнезия и но-шпато не ме успокоят през следващите дни ще ходя до лекаря пак. Ама за сега това и много почивка би трябвало да е ок.
Мнението беше редактирано от Теди на 25.04.20 21:32.
Всичко това ще мине,Теди.
Мисля,че втория теиместър няма такива неща. Нормализират се и хормони и всичко. Още малко ❤
Благодаря, Веси! 🌸
Ами то аз съм втори триместър от известно време насам, да не би да имаш в предвид нещо за трети? 😁 Ама аз и по принцип съм си емоционална и много съдя себе си ако не действам на пълни обороти. Нормално е да ми повлияе това, че в момента не мога да правя много неща които искам. И това ще мине, сигурна съм.🙂
Мнението беше редактирано от Теди на 25.04.20 20:31.
Опитай се просто да се разсейваш с нещо,за да не се товариш сама. Книги,музика,нещо за бебета чети. Всичко,което те успокоява.
Скоро ще махнат блокадите и ще можеш да се разхождаш вече по малко,ако нямаш дискомфорт. Просто мисли,че винаги може да е по-лошо. Не си нонстоп на легло със забрана да ставаш. Това вече е истински тежко. Поне за мен би било 🙂
Оо като отворят всичко ще съм в пъти по-добре без съмнение, не само заради разходките. Искам да ходя на йога за бременни, по магазини за бебешки неща и книжарници, на любимите ми слънчеви кафета и паркове.. съвсем различно ще е от това да съм затворена вкъщи чувствайки се сама от липсата на нормални контакти и ежедневие.
Като добавиш и болките.. не ми пука за самата болка, а притеснението всеки път дали всичко е наред.
И все пак - всичко това изчезва на момента с усещането на всяко малко ритниче в корема ми! ❤
П.П. Надявам се не звуча сякаш се оплаквам или страдам, описвам тези неща по-скоро за моя информация към която да се връщам и наблюдавам. Дневника ми е помагал доста пъти благодарение на описването, също други дневници ми помагат благодарение на описаното в тях.
Мнението беше редактирано от Теди на 25.04.20 21:31.
Веси е права относно мисълта, че може да е много по-лошо. Аз, за да съм честна, в много, много лошите дни, в които се чувствам депресирана, че няма край това гадене и тия позиви, в които мисълта ми е “не мога повече”, веднага превключвам на мисълта, че има хора, които биха дали много, за да имат това състояние и, че трябва да съм благодарна, а не да мрънкям (не казвам, че ти мрънкаш, а, че аз мрънкам). Така че обръщайки се към...благодарността си, успявам да се спася от тягостното чувство. Напълно те разбирам и ти съчувствам, и искрено ти желая това нещо да отмине по-скоро 💚💚💚
А интересно ми е - не знам дали някъде си писала - можеш ли да опишеш болката?
Пиши си нещата в дневника, ще ти е полезно да се връщаш към тези страници на дневника като идва следващото ❤ Аз често превъртам назад към 2014 година на дневника ми 😆
П.п. Но шпа-то е най-гадното лекарство, което съм консумирала през живота си. Чудех се защо всички жени, на които се оплача, ме гледат така учудено... според листовката, страничният ефект, който получавам е 1 на 10 000 - Лъки ми 😆😆😆 За сметка на това не е истина как отпуска болките, които аз имам 😆😆😆
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 25.04.20 22:04.
Не помня да съм имала гадни настроения по време на бременността, напротив - хормоните яено ме успокояваха, но имах стрес от друго естество. Гаденето не беше от най-лошите, но го имаше до към 15-16 седмица. Както каза Карфичка обаче, бях благодарна за всичките “неудобства”, които ми създаваше бременността, защото съм била и от страната на тези, които са нямали възможност да имат подобни “неудобства”.
Радвай се на всеки един момент, това е прекрасно време, със всички неразположения, които могат да се появят. Гледай на тях като на сигнали, че нещо много хубаво се случва е теб.
ПП: Наложи ми се не само да преодолея неистовия си страх от игли, но и сама да си бия някои от инжекциите, които съпровождаха почти цялата ми бременност.
Мнението беше редактирано от Margi на 25.04.20 22:14.
Аа сигурна съм, че вие не мислите, че мрънкам.. особено като сте мами и знаете какво ми е. 😁 Аз така да си кажа просто, именно защото и аз много често се обръщам към благодарността за това което ми се случва. Много хора я нямат и близо година лекарите ме убеждаваха, че при мен също няма да е лесно. Та и аз като теб Карфичке - винаги си го напомням в такива моменти. ❤
Относно болката - предимно от лявата страна е. Когато бях на фетална се видя контракция от лявата страна също. Понякога се измества и точно по средата. Боли сравнително силно около минутка, спира и след малко повтаря. Когато отида до тоалетна или вдигна нещо (например 3л бутилка вода) ме срязва изведнъж и ми пречи да ходя нормално, връщам се до дивана ходейки все едно съм простреляна в крака. 😁 Тогава ме държи и повече време без да прекъсва.
На всеки един преглед всичко ми е наред, с бебето също. Единствено споменаха ниската плацента, не ми се вярва обаче това да води до болки.
Имайки в предвид, че съм не само дребна, но и слабичка.. можело да е от растежа на матката, бебето и разширяването на таза.
Нямам против всичката болка и неразположения на света, само да знам от какво е и че не е проблем. Трудно обаче да преценям с първа бременност, защото идея си нямам тепърва какво ще усещам и кое е нормално.
П.П. Марги, аз трябва да преодолея огромния си страх и погнуса от пъпове. Напускала съм работа, защото едно дете не спря да се “шегува” като си пипаше пъпа и психически не издържах. Не само, че моят ще се покаже доста (пиша това с голям ужас) ами ще виждам и този на бебето хахаха.
От игли го преодолях като си направих няколко татуса, този ще го преодолея с бременност. Всичко с времето си. 😁
Мнението беше редактирано от Теди на 25.04.20 22:21.
😁 Това с пъповете е забавно - всеки си има страхове някакви, странни за останалите. Иначе, страха ми от падането на пъпа на бебето приключи на първия ден вкъщи, когато той сам си го ритна и реши проблема. 😂
А моят така и не се показа. Не е задължително.
Хахаххахаха, ти да видиш аз като съм с втора бременност, как разпознавам значимите от незначимите болки, глупости, плаша се при всяко несвойствено усещане. А бонусът ми е, че знам усещането в тялото при родилните контракции и като усетя нещо такова, доста се притеснявам. Така че първа, втора, трета... според мен човек все си се притеснява.
Щом докторът е казал, че всичко е наред, значи е наред. Ще отмине. Или няма, но, ако всичко е наред... Изпращай положителни емоции на бебчото 💚💚💚
Страхът от пъпове и аз го имам, не мога да си докосвам моя без отвращение 😆😆😆 Десо изцяло обгрижваше пъпа на Дамян 😆😆😆
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 25.04.20 22:31.
Лелее много се радвам, че не съм сама в този страх! 😁 Мислех си, че само аз съм такова психо хаха.
Благодаря момичета, доста ме успокоихте и разведрихте! ❤
Ще си почивам колкото мога просто и ще се опитам да не психясвам от страх след всяка болка. А живот и здраве като отворят студиата за Йога и срещна други бъдещи мами с които да си говорим - ще съм още по-добре!
25.04.20
23:45
Всичко ти е наред. И притесненията и болките и мрънкането са си част от хормоналното торнадо.
Всичките ми бременности са били съпроводени с подобни болежки.
С последната вървях като кон, тренирах,ходех на плаж в последния триместър в най голяматс жега, пиех по чаша вино, ходех по нощни клубове. Бях си човек. Най-хубавата бременност. Забременях на 38 години бях, 43 кг на 165 см. Не съм изпила нито един витамин. Не мисля че теглото е особено важно ,ако обичайно си си слаба.
Мисля, че с тоя психотрилър covid19 , успяха да стресират освен децата и бреммените също.
П.П Чудя се всички добавки които пиеш, дали не са много.
ПП понякога мрънкащо-ревливия хормон при мен се бореше с инат. Като се усетя , грабвам чантичката и навън. Мисля съм била 5 месец по това време
А на снимката съм в 8 месец
Правя си, Дени. И горе казах, че ситуацията с вируса доста ми влошава нещата. Нито шофирам, нито имам място за разходки в близост (освен тези, които са заградени). Ако можех просто да изляза да върша някаква дейност или да се видя с приятели всеки път в който ме обвземе този хормон щеше да е супер. Но няма как за сега. 🙂
А за бременността всеки си преценя какво да прави спрямо това как се чувства и колко рискова е. Нещата които си изброила аз не ги правя по принцип, и не бременна съм скучна и обичам уедиението. 😁 На клуб отидох последно на бала си мисля, по принуда хаха.
Иначе също вършех доста неща до скоро и не разбирах защо майка ми и приятелки реагират с “ къде си тръгнала да вършиш това” при всяка дълга разходка, тренировка или целодневно чистене. Спрях се обаче покрай болките, защото предпочитам да съм спокойна и с чиста съвест. Това няма да е все така де, имам намерение да се отпусна малко като свикна с промените в тялото и (явно) с болежките.. още ми е супер страннен и непознат начина по който се чувствам. 😁
Витамините не знам дали са ми много, магнезия е задължителен на този етап заради честите контракции. Омега 3 и вит. Д и Ц са си стандартни витамини не само за бременни. Взимах комбиниран витамин преди, Марги ми препоръча да го спра защото може без да искам да си завиша нивата на някои. Смятам, че е права и знае по-добре от мен за това я послушах.
Лекарката ми е наясно с това което приемам сега и нищо не каза, та си ги пия.
Мнението беше редактирано от Теди на 26.04.20 01:37.
26/04/20
Сън - 10 часа
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, вит. Ц , Неофолик мета, Магнерич Плюс (магнезий + Б9)
Храна:
- Овесено мляко с кафе; Фреш портокал,грейпфрут и ягоди
- 250гр. кисело мляко с овес, мед, канела, орехи и 1/2 ябълка
- Оризов чипс, 4 оризовки с шоколад
Добавям: Зелена салата с 2 варени яйца и маслинки; Сандвич с крем сирене и пуешко на грила
Мнението беше редактирано от Теди на 26.04.20 22:16.
27/04/20
Сън - 10 часа
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, вит. Ц , Неофолик мета, Магнерич Плюс (магнезий + Б9)
Храна:
- Оризовки с шоколад; 50гр. сурови бадеми
- Шепа ягоди
- Киндер шоколадчета ( не се знае точния брой 😁 )
- Сандвич с крем сирене и пуешко на грила; тиквички с чесън и мини крайшник с малко салата броколи
+ Банан, сурови бадеми и билков чай в 2ч. посреднощ
———————————
Освен леко гъделичкащо мърдане, вече се усещат и баш ритници от време на време. 😁 А аз, понеже не съм свикнала да ме подритват отвътре в корема.. всеки път подскачам цялата и съм на път да си разлея кафето върху лаптопа. Започва да става забавно! ❤
Отбелязвам най-силни ритници когато ям нещо с шоколад, нещо с чесън или се слуша Нирвана.😁
Болките за сега изчезнаха, вчера и днес не съм пила но-шпа.
Продължава да ми се спи адски много и да не ми се прави нищо.
Мнението беше редактирано от Теди на 28.04.20 03:02.
28/04/20
Сън - доста разпокъсан, събират се общо около 5 часа измежду буденето.
Движение - Разходка + припек на слънце ❤ и чистене
Храна:
- Фреш портокал и ягода; Кафе със сметана
- 250гр. Кисело мляко с овес, мед, канела, орехи и 1/2 ябълка
- Оризовки с шоколад; 50гр. сурови бадеми
- Дебела филия домашен безглутенов хляб обилно намазана с лютеница и сирене
- Още една филия домашен хляб с лютеница и сирене; 2 варени яйца
——————————————
Снощи пак ме беше обвзела депресията, плаках за какво ли не. Викам си утре ставам рано и правя нещо по въпроса хаха.
Бебчо обаче реши, че ще мърда и ще се намества цяла нощ.. не знам какво правеше, но се беше изместил повече от дясно и по едно време корема ми беше доста изпъкнал точно от тази страна. След това се върна на място, но продължи да рита активно. Съответно аз не мигнах до ранни зори, но пък ми беше толкова хубавооо. ❤
Въпреки липсата на особен сън - станах навреме, пих кафе с майка ми на слънце по скришни пейки, свърших доста работа навън и вкъщи и направих мега вкусния домашен хляб! Пробвах нова смес с картофено брашно и определено е най-сполучливата до сега. Стана мек като от пекарните, не се рони въобще както повечето без глутен и е страшен на вкус. Половината си замина моментално още докато беше топъл! 😁 Имах други планове за хапване, но като видях приятеля ми как му беше сладко и се присъединих.
Та извода е, че за да не съм в депресия трябва да изляза за минимум 1 час на слънце и да съм продуктивна. Чувствах се като друг човек. Представям си когато мога да се върна на Йога часовете, да отида на любимите си места и да видя любимите си хора. Даже няма да имам време да мисля за друго. 🙂
Мнението беше редактирано от Теди на 28.04.20 21:36.
29/04/20
Сън - Около 4-5 часа.. бебчо пак риташе доста през нощта и отделно постоянно ставах да пишкам.
Храна:
- Фреш портокал и ягода; Кафе с овесено мляко
- Пъпеш; Лимецови бисквитки с кокос и какаови зърна
- 2 малки шоколадови барчета ( едното Lind и другото Roshen); Още няколко бисквитки
- Филия домашен хляб с лютеница и сирене
- Още една филия с лютеница и сирене; 2 варени яйца
—————————————
Снощи пак имах някакви контракции и пих но-шпа, днес цял ден усещам тежестта ниско в тазовото дъно. Гледах да си почивам повече ама бях мега несръчна цял ден! 😁
Още със ставането си разлях 10л туба с вода която изпуснах, докато си наливах в чашата и трябваше да попивам всичко. После майка ми дойде.. без да искам затворих входната врата докато минаваше през нея и закачих раницата ѝ на дръжката, съответно тя падна назад с раницата. После пък изпуснах и счупих цяла стъклена бутилка зехтин.. да не ви казвам как се чисти мазно + дребни стъкалца от плочки, ламинат и килим. Отне ми около 1 час и доста пот да го изчистя. Да се смееш ли, да плачеш ли - не знам. Поне се изморих и се смях много! 😁
А колко забравям напоследък не е истина просто, там ако започна да разказвам няма да има край. Май така нареченото pregnancy brain ще се окаже напълно вярно. И така се забавляваме вкъщи хахаха.
П.С. Току що разбрах, че от счупването на бутилката зехтин се е забило стъкло в другото шише 10л вода, което бавно си е изтичало до сега и ще попивам отново! Няма такъв карък. 😁
Качвам снимка на най-вкусната ми храна в момента. ❤
Мнението беше редактирано от Теди на 29.04.20 21:48.
То не е смешно, ама Десо върви след мен и гаси печката и котлоните нон стоп, постоянно ги забравям и съм адски разсеяна, граничещо с глуповата 🙃
казано от karfi4ka на 29.04.20, 21:47:
То не е смешно, ама Десо върви след мен и гаси печката и котлоните нон стоп, постоянно ги забравям и съм адски разсеяна, граничещо с глуповата 🙃
Това с гасенето на котлоните, лампите и тн. вече дори спрях да го броя на фона на всички други случки. 😁 Но да, описваш ежедневие вкъщи хаха.
29.04.20
23:36
Аз се блъсках. Във всичко , в което мога да се блъсна. Можех да се закълна, че е на 20 см вляво или в дясно, но .....и се спъвах. Всичките ми бременни обувки изглеждаха плачевно. Та всяка бременност с лудостите си 😂
Ден за теглене
18г.с. - 48кг. (качени 5кг. до момента)
* Само за седмица съм +1кг... мисля, че голяма част от това определено е водна задръжка. От дни насам хапвам доста хляб и си угаждам за сладко също. Чувствам се тежко, с подути крачета и не ме кефи това. Смятам да намаля хляба и сладкото поне малко и отнова да увелича приема на вода с лимон, че го забравям това напоследък.
Само не ми се иска да съм яко подпухнала. 😁 И не очаквах, че до 18та седмица килата вече ще са +5, не ми звучи нормално това хахаха.
—————————————
30/04/20
Сън - 9 часа непробудно
Движение - Разходка
Витамини - Омега-3, вит. Д-3, Неофолик мета, Магнерич Плюс (магнезий + Б9)
Храна:
- Фреш портокал и ягода; Кафе със сметана
- Купа просо с масло и сирене ❤(Благодарско на Карфичка за идеята )
- Пъпеш, ягоди
- Още просо с масло и сирене; 2 варени яйца
Мнението беше редактирано от Теди на 30.04.20 21:45.
01/05/20
Сън - 9 часа с доста будене за тоалетна, ставах на всеки час
Храна:
- Фреш портокал, грейпфрут и ягода; Кафе със сметана
- 250гр. Кисело мляко с овес, мед, канела, орехи и плодове
- Просо с масло и сирене
- Пилешка гърда на тиган, авокадо, тиквички с майонеза и чесън
- Ябълка; Вода с лимон
————————————
Малко слънчеви снимки днес, макар и от вкъщи. ☀❤
Бебчо явно обича да си стои от дясната страна, а ритането става все по-интензивно. 😁
Мнението беше редактирано от Теди на 02.05.20 00:07.
02/05/20
Сън - 10 часа
Храна:
- Фреш портокал, ягода и банан ; Кафе със сметана
- 1/2 банан и няколко ягоди
- Купичка мляко с ориз и канела
- 3 препечени филийки с авокадо и 2 варени яйца
- 1 филийка с айвар (това пък го видях от дневника на Рони! 😁)
- Просо с масло и сирене
- Няколко реда шоколад с карамел и бадеми ❤; Вода с лимон
—————————————
* Качвам снимка на първия ми опит за мляко с ориз, получи се супер вкусно! ❤
Мнението беше редактирано от Теди на 03.05.20 01:28.
O, мляко с ориз и канела, добра идея—ще направя и аз 🙆😍🌸
Как го правиш, че то май и аз никога не съм пробвала сама 🙄🤔
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 02.05.20 21:05.
Здравей, Кико! 🌸
Първо започнах да варя 2 кафени чаши ориз в 1 чаена чаша вода докато поеме водата и след това добавих 1л. прясно мляко. Когато ориза се свари напълно и набъбна го махнах от котлона и добавих 1 чаена чаша захар и едно малко шишенце ванилова есенция, разбърках добре и го върнах на котлона да заври още веднъж. След това го пресипах в купичките докато е още топло.
Доколкото знам е важно първо да го вариш във вода за да ти стане мек ориза и да не хрупат някои зрънца. Също течната ванилова есенция придава още повече аромат и вкус от тази на прах. И когато го махнеш от котлона и кипне втори път после това помага да се сгъсти още сякаш, поне на мен така са ми казвали. Бонус идея - много, ама многоо си отива с орехи отгоре! 😁
Да ти е сладко! ❤
Мнението беше редактирано от Теди на 02.05.20 22:07.
казано от Теди на 30.04.20, 19:05:
18г.с. - 48кг. (качени 5кг. до момента)
* Само за седмица съм +1кг... мисля, че голяма част от това определено е водна задръжка. От дни насам хапвам доста хляб и си угаждам за сладко също. Чувствам се тежко, с подути крачета и не ме кефи това. Смятам да намаля хляба и сладкото поне малко и отнова да увелича приема на вода с лимон, че го забравям това напоследък.
Само не ми се иска да съм яко подпухнала. 😁 И не очаквах, че до 18та седмица килата вече ще са +5, не ми звучи нормално това хахаха.
Аз за деветте месеца качих 9 кила. През първите 4 свалих 2-3, после започнаха да вървят нагоре. Най-много качих през втория триместър. Всички ми разправяха че през деветия месец ще кача рязко и корем и тегло, но не стана така. Водна задръжка не съм усетила изобщо,но аз буквално не се спрях. На ден имах поне 5 км ходене + йогата, в която около 30 минути съм прекарвала с главата надолу. При теб вероятно ситуацията налага модификации на йога практиката предвид ниската плацента, консултация с акушерка би била от полза, за да можеш да включиш някакво движение и да се чувстваш добре.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.05.20 17:22.
Здравей, Марги!
На първо място съм се допитала до лекарите си (двама са паралелно) и е желателно да избягвам натоварване от каквото и да е естество за сега. Имайки предвид, че тук все пак не споделям абсолютно всичко от личния живот и има други неща съпровождащи тези контракции, особено от последните няколко дни.
Тази седмица ми предстои още един преглед заради леки усложнения и след това се надявам да знам повече кога ще мога да се раздвижвам нормално.
За сега ще увелича водата с лимон, ще намаля присъствието на хляб и така.. това е което мога да направя за да не съм подпухнала. За килограми не ми пука особено, целта ми е просто да намаля подуването от въглехидрати. Също гледам да се раздвижвам по малко на всеки 1-2 часа ( като моя капацитет за раздвижване без болка в момента е наистина малко)
Йога ще правя когато лекарите позволят и със сигурност в студио с учител за този тип йога, не вкъщи.
Мнението беше редактирано от Теди на 04.05.20 00:20.
Дори и да не правиш йога до края, важното е да сте здрави с бебо и да се чувстваш добре. Писах коментара си по-скоро за да кажа,че килограмите не винаги идват равномерно през месеците.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.05.20 20:06.
Даа, това доста ме успокои понеже на мен също ми казаха, че най-много се качва през последния триместър. 😁 Ама гледам и аз много да не се вслушвам в такива неща защото знам, че всяка бременност е доста различна (дори и при една жена бременностите са различават).
Само да сме здрави - сигурна съм, че другото ще се нареди. ❤ Ще има период за сега в който ще лежа повече, но ще го преживея и се надявам скоро да приключи.
Мнението беше редактирано от Теди на 03.05.20 20:30.
03.05.20
23:04
При мен качването беше точно като при Марги. Първо сваляне, връщане на сваленото през 4ти месец и реално качване през 5-6 месец, най-вече. Общо 9.5кг за цялата бременност. Не се тревожи за килограми Теди. :)) Дано мине и подуването и другите притеснения.
Мнението беше редактирано от Aleks Sandra на 03.05.20 23:06.
Хелоу. ☀
Нещо не ми се попълва тези дни, съня ми е много объркан и от там и времето за хранене. Минавам само да отбележа някои основни неща.
Храната е добре - главно варени яйца, авокадо, сирене, домати и просо. Днес направих и ново смути с кисело мляко, овес, мед, банан и ягоди. Уникално се получи и смятам това да закусвам вече, качвам снимка. Пристигнаха и някои книжки с които да започна, всичките са ми препоръчани не веднъж и също са споменавани във видеа които гледам. Ако някой от вас има още препоръки ще се радвам да ги чуя. ❤
Влязох в 19та седмица, килата са същите както бяха и в 18та - 48кг. Водната задръжка я овладях за сега с пиене на много вода с лимони и леки раздвижвания. Най-гадните болки при всяко ставане, навеждане, обръщане и тн. за сега отминаха.. съответно вече ставам и се раздвижвам малко повече, но все още внимавам. Увеличихме магнезия по 3 пъти на ден. Другите добавки са същите.
Не знам дали ще описвам ежедневно за сега, но със сигурност ще си правя по едно кратко описване за всяка гестрационна седмица относно как вървят килограмите, движението и храната.
Поздрави! 🍀
Мнението беше редактирано от Теди на 05.05.20 19:04.
Книгата на Маги Пашова не е лоша.
Тази на Хедра я четох след като родих, реално нямах нужда от нея, тъй като си дадох сметка, че не сме се сблъскали с нито един от описаните там проблеми.
Останалите две не са ми познати.
Мога да препоръчам “Раждане с любов” на Олга Дукат. Не съм съгласна с някои от нещата, но има доста полезна информация.
Мнението беше редактирано от Margi на 05.05.20 20:06.
05.05.20
23:06
Имам средните 2. На Маги Пашова ми беше полезна, чела съм само частта за захранването. Имам и моето бебе, но мисля че информацията е доста обща там.
Най-полезна за мен е: What to expect the first year, която съдържа информация буквално за всичко- кърмене, захранване, къпане, гледане на бебе, занимания подходящи за възрастта, сън, етапи на развитие, растежни скокове, заболявания, ваксини и т.н. Не знам дали я има преведена на български.
Освен това прочетох един куп книги за детския сън. На теория мога да съм консултант, предлагащ различни подходи, в зависимост от предпочитания стил на родителство. На практика мога само да кажа- дано бебето да спи :)))))
Мнението беше редактирано от Aleks Sandra на 05.05.20 23:09.
Благодаря, Марги и Алекс! 🌸
Тези двете ми бяха препоръчани няколко пъти също и са ми в предстояща поръчка. 🙂
Също “Слънчева Педагогика“ на Дънов и някоя от книгите на Монтесори ще са ми сред следващите поръчки.
Мнението беше редактирано от Теди на 06.05.20 09:53.
На практика мога само да кажа- дано бебето да спи :)))))
Това ми звучи успокоително. 😆
казано от Теди на 06.05.20, 09:41:
Също “Слънчева Педагогика“ на Дънов и някоя от книгите на Монтесори ще са ми сред следващите поръчки.
Малко е рано за тези, но от друга страна, добре една ги изчетеш, докато имаш възможност. 😋
Ако ти се задължава в различните философско-педагогически подходи, разрови се за Валдорфската педагогика. Създадена е от Рудолф Щайнер, има и книги по темата, в момента не мога да намеря заглавието обаче.
В купчинката ми е Лечебно педагогически курс, но още не съм стигнала до нея.
Докато Вики беше малък, четенето ми вървеше чудесно докато го кърмех, сега самото кърмене е изпитание. 😆
Мнението беше редактирано от Margi на 06.05.20 13:14.