Изкара ме 26% по флотската формула, докато калипера ме изкара 28.36% Сериозна разлика още от тук. За това ти говорех - 2% грешка надолу в началото, 2% грешка нагоре в края и стават доста по-различни цифрите.
Мнението беше редактирано от Димо на 30.01.20 10:23.
А ти трябва да си купиш калипер, 5-10 лева е.
То с тези калипери от 10 лева, сами си мислиш, че мериш нещо.
http://fitness.bizcalcs.com/Calculator.asp?Calc=Body-Fat-Navy
Според мен е реалистичен. Явно се базира на достатъчно количество статистически данни, че да дава сравнително точни резултати.
А ти трябва да си купиш калипер, 5-10 лева е.
То с тези калипери от 10 лева, сами си мислиш, че мериш нещо.
/quote]
Съгласен съм,както и да процедирам,дава огромни разлики.Тия дни чакам един електронен от алито,да видим как ще мери той.
30.01.20
11:03
Абе реалистичен, реалистичен, ама има и други фактори според мен. На мен ми го дава 34 %, но мазното ми е насъбрано основно в гърди и корем. На някои места съм даже релефен и ако се разхвърля това по цялото тяло, нещата отиват в съвсем друга посока. Ако се съди и по снимките на разни хора, кой с какъв процент мазнини е, като цяло въобще не изглеждам толкова замазнен навсякъде, както са тези с близките до моя процент. Те и на корем и цици са същите, обаче в краката и ръцете са доста над това, което съм аз.
Не, че ми е драма и 34 % да съм, но за мен с тези 2-3 мерки които само се взимат, може да даде съществено отклонение.
Относно точността на пластмасовите калипери, предлагам да си направите експеримент. Хващаш една нормална кожна гънка и мериш 10 пъти без да пискаш гънката, само отваряш и затваряш калипера. Ако не даде повече о милиметър разлика, значи си мери верно. Според мен много по-голяма е вероятността топността на измерването на бф да се компрометира от методиката - как си хванал гънката, къде точно си я хванал. А не че като е китайски и пластмасов не може да измери едни милиметри.
За Дидо: разбира се че има различни разпределения на бф, то затова има и в най-простата формула мерене и на корема и на бедрото.
На мен ми го дава 34 %, но мазното ми е насъбрано основно в гърди и корем.
Е къде да е? При много мъже (повечето) е така. Това не би трябвало да те радва, а напротив. При теб няма нужда от калкулатор, за да се каже, че имаш МНОГО излишно тегло, и 34% са си съвсем реалистични.
Не, че ми е драма и 34 % да съм
А би трябвало да ти е драма, особено с твоето разпределение на мазнините и възраст.
Каквото и отклонение да дава, това няма да ти намали съществено риска.
Е къде да е? При много мъже (повечето) е така.
защо това е по-кофти разпределението отколкото равномерно по горна част и крака? Подсказва по-кофти хормони ли?
30.01.20
12:29
Гледах някъде като си хванеш бузата на скулата ,толкова трябва да ти е и гънката на корема .
Това за мъже и не знам дали е правилно,един руснак го лаеше.
Е къде да е? При много мъже (повечето) е така.
защо това е по-кофти разпределението отколкото равномерно по горна част и крака? Подсказва по-кофти хормони ли?
Асоциира се с по-висок риск от разни заболявания, свързани с наднорменото тегло. Не говорим за външен вид, а за здраве в случая.
30.01.20
12:42
Асоциира се с по-висок риск от разни заболявания, свързани с наднорменото тегло. Не говорим за външен вид, а за здраве в случая.
Да де, така е-спор няма, ама аз говоря за случаите, при които хем има натрупване около талията /над 105 см. примерно на същия ръст/ и гърдите, хем обаче по гъза, ръцете и краката.
Иначе ей ме от миналата седмица. Глюкозата само дето ми беше 6.2, но не ядох по-рано, както трябваше, ама изрязах други данни и не се види. Учудващо асат и алат при това пиене и ядене как са в норма, а на триглицериди винаги съм бил ток. Малко общия холестерол е висок, но той е сбор. Миналия път добрия бе над, а лошия под границите. Така не мога да разбера кой колко е. Но трябва подобрение естествено. Откриха ми и по един камък в бъбреците, които си ги нося от години де.
Мнението беше редактирано от Деян на 30.01.20 12:51.
www.nytimes.com/2018/06/11/well/live/belly-fat-health-visceral-fat-waist-cancer.amp.html
Тук има обяснение, че мазнината на корема е метабитно активна и секретира хормони, които влошават положението.
Виж какво пишат хирата бе Дидо - за хормони иде реч, ти си мериш триглицеридите и си викаш ок е положението. Аз не мога да знам със сигурност и хормините ти как са, но ако искаш да се успокояваш, можеш и тях да си ги измериш.
Аз съм си пускал изследвания като съм бил по-дебел и за късмет всичко ми е било ок, о това не означава че все пак някакво отражение няма или че няма да има и отчаси и затова искам да намаля бф. А ти с твоето кръвно някой не ти ли е казвал че ще се повлия много дибре ако смъкнеш 20 кила бф? Мои бивши колеги като свалиха кила и о, чудо! Кръвното им се нормализира и спряха да пият хапчета.
30.01.20
13:39
И какво имало ли е изненадани от това?
30.01.20
13:57
Че им се е нормализирало кръвното като са свалили БФ.
30.01.20
14:07
А ти с твоето кръвно някой не ти ли е казвал че ще се повлия много дибре ако смъкнеш 20 кила бф? Мои бивши колеги като свалиха кила и о, чудо! Кръвното им се нормализира и спряха да пият хапчета.
Димо, ти намери на кой да говориш - той едните цигари не може да прежали, какво да говорим за отслабването 😄
Има възможно най-лошото разпределение на мазнини, ама не му пука особено. Обзалагам се, че ако си пусне хормони, ще му излезе доста неприятен резултат...
30.01.20
14:10
Имах предвид за метаболитния синдром. Иначе да, решил съм да си пусна и изследване за хормони.
Вие пък, то ако само аз съм така. Не, че това ме успокоява де, но напоследък и не прекалявам с пиене и храна. Даже миналата седмица не бях пил 5-6 дена и капка.
ПС, а вчера пуших чак вечерта вкъщи.
Мнението беше редактирано от Деян на 30.01.20 14:14.
30.01.20
14:19
Вие пък, то ако само аз съм така.
Ммм, ти колко време “тренираш” редовно вече?
И какво имало ли е изненадани от това?
разбира се че имаше изненадани. Нали знаеш как хората предпочитат да обвиняват за всичко незаисещи и извън тях самите фактори? Ген, ГМО ЦРУ, БКП, рептилите, извънземните. Но неща, които зависят от тях самите и всъщност могат да направят нещо по въпроса? По-скоро (по-лесно) не.
30.01.20
14:30
За редовно, вече трета година почти през ден, а дали по правилните схеми, е друг въпрос. Сега бримча 5/3/1 или 3/5/1, все е тая и виждам, че бързо качвам на нЕкои движения. Ще видя докъде ще се докарам силово, ако се назоря и да поотслабна /вече съм започнал уж между другото, просто не го коментирам/ но съм сериозен. Нали уж тези с наднормено, пък и начинаещи качвали лесно сила, ако тренирали правилно.
Скоро четох някакви сентенции от видни уж разбирачи, защо човек като сваля, реално му падала силата. Обясняваха го, че наред с мазнините се сваляло и от други места, разни връзки, мръзки, оклоставни пълнежи и т.н............цитирам по спомен. И организма виждайки това, не ти пуска повече сила, за да те предпази от контузии. А не, че мазнините около корема не можели да служат за енергия. Това го казвам, не че няма да си напъвам, което и правя, а с оглед на това, дали реално можеш много да качиш сила. Но ще видим. Самият Уендлър казва, че при дефицит е напълно излишно да му се правят програмите. Но аз не мисля, че е прав, имайки предвид бавната прогресия при неговите схеми и малкия обем на основните движения. Да не говорим, че са веднъж седмично, но аз и два пъти мога да ги правя, но пак е малък обема на седмична база. Има разбира се варианти на допълнителни серии, но като цяло е обем с по-леки тежести. Има също и разни жокери, т.е. 3 ки двойки и сингли след последната тежка серия в дните с 3 повторения и с 1 на последната серия. Та не е прав, защото и с по-агресивни подходи се качва сила при дефицит, какво остава при 5/3/1, при която килата се качват веднъж на месец или 3 седмици ако не делоудваш.
Та редовен съм ;-)
Мнението беше редактирано от Деян на 30.01.20 14:42.
30.01.20
14:41
За редовно, вече трета година почти през ден, а дали по правилните схеми, е друг въпрос.
За три години това мазно трябваше да е редуцирано много. Тоест да изглеждаш съвсем различно като % подкожни мазнини. Да, колко е правилно е друг въпрос, ама все пак...
Та редовен съм ;-)
Тогава задай си въпроса защо не се случват нещата.
30.01.20
14:44
Тогава задай си въпроса защо не се случват нещата.
Та аз знам отговора - защото постоянно скачам от схема на схема - та 3х3, та 8х3, та 4х6, та бро сплит, та не знам какво си. За да има прогрес се хваща една схема, която дори да не е най-добрата, следва да тренираш по нея поне едно 4-5 месеца. Това е отговора по отношение на силата, която съм качил за това време. А за мазното е ясно, че е от храненето.
Аз малко встрани от преобладаващото мнение тук за сила, мускули и т.н.ако трябваше да синтезирам до едно изречение съвета ми към теб, щеше да е: пази диета, отслабни до някакви нормални здравословни проценти бф - около 20 примерно. Всичко друго е второстепенно.
30.01.20
15:00
Аз малко встрани от преобладаващото мнение тук за сила, мускули и т.н.ако трябваше да синтезирам до едно изречение съвета ми към теб, щеше да е: пази диета, отслабни до някакви нормални здравословни проценти бф - около 20 примерно. Всичко друго е второстепенно.
За да спадна до 20 %, по мои сметки изчислих, че трябва да стана около 80 кг. Това е 30 кг. почти надолу от сегашното ми положение :-)
За да спадна до 20 %, по мои сметки изчислих, че трябва да стана около 80 кг. Това е 30 кг. почти надолу от сегашното ми положение :-)
Според мен можеш да ги стигнеш на 90, едно е да сваляш от 20, друго е от 30+%..
първо, не може да е вярно. Ти си по-висок от мен, а мен ме дава на 15-16% на 87 кила.
Второ, дори и да са 30 кила, кво? Невъзможно ли е, не си струва ли? Не си вярваш че може ли? Или ще е прекалено хубаво, а какти знаем от българската народопсихология “много хубаво не е на хубаво” Ако имаш да сваляш 30 кила, ми започвай, имаш доста работа, тя няма да стане по-малко или по-лесна с чакане.
30.01.20
15:39
Аз първо не знам до колко е здравословно такова сваляне, при положение, че аз едни 12-15 г. съм се въртял около 105 кг. средно. Или поне да става доста бавно. Реална цел за сега е да падна под 100 кг., после още малко и да ги задържа около 94-95 кг. Пък за около 80 или малко над, има време.
Димо,а как изчисляваш колко ще тежиш на определен процент мазнини? Смяташ колко кг. мас би имал на желания процент мазнини и вадиш от моментното им тегло,или?
Аз първо не знам до колко е здравословно такова сваляне, при положение, че аз едни 12-15 г. съм се въртял около 105 кг. средно. Или поне да става доста бавно. Реална цел за сега е да падна под 100 кг., после още малко и да ги задържа около 94-95 кг. Пък за около 80 или малко над, има време.
Дидо, само с леки поправки в храненето и увеличаване на движението се свалят 10 кг. за месец - месец и половина. Говоря за хора с доста наднормено тегло като теб и мен. При хора с по- нисък процент мазнини и/или лично тегло е друга работата. Според мен дори и с леки поправки в храненето ще сваляш , стига да си постоянен. Аз съм почти убеден, че движението извън фитнеса ти клони към нулата.
Тези изчисления са пълен смях. Ами,ако докато чистиш ти пораснат мускулите -къде отиват сметките ?! Като сте се хванали за тези проценти.....не е истина 🙂
Като искате да изглеждате добре,не е ли по-добре да гледате таблици с антропометични данни ?
Колкото до Дидо,отдавна трябваше да се хване с едни кръгови или интервални тренировки ,и да е забравил за мазните цици и корем.
А защо решихме, че трябва да са точно 20%?
Питам за мен си. Моите са доста повече, бми ми е наднормено, но не усещам проблеми със здравето, нито затруднения в ежедневието си от това. В смисъл, от естетична гледна точка трябва да отслабна.
30.01.20
15:59
Аз съм почти убеден, че движението извън фитнеса ти клони към нулата.
Ами така е, ама причините са обективни. Работя на бюро и обикновено имам работа, т.е. уплътнявам си работния ден и няма къде да мърдам и да се шматкам безцелно. Ходя на работа с кола, защото организацията ми е такава и няма как да ходя някъде пеш, освен ако не е до някоя институция през работно време-ама и там е със служебна кола. Такова е положението, че нещата да стават бързо. Няма кой да ходи по рейсове и градски транспорт, та да се шматкам пеша. А и то колко шматкане да е, трябва да изпускам спирки, за да походя повече. И като се прибера вечерта, отивам до залата, после вкъщи къпане, вечери и така. Реално аз друго време, освен уикенда, когато някъде нещо да походя, нямам. С жената се чудехме, дали да не си вземем за вкъщи един кростренажор. Колкото и да е, всеки ден нвапример след ставане или вечер, когато не съм бил на зала, ще напъваме там по 20-30 мин. Все е нещо.
Колкото до Дидо,отдавна трябваше да се хване с едни кръгови или интервални тренировки ,и да е забравил за мазните цици и корем.
А защо да са непременно кръгови или интервални, нали като си в дефицит, както и да тренираш все е от полза. Даже би следвало да са по-силово ориентирани според мен, тъй като идеята е да запазиш мускулите или дори да ги увеличиш. А с кръгови или интервални при всички случаи трябва да намаля тежестите, с които сега тренирам.Предполагам имаш предвид интервални HIT кардио тренировки, а не интервали. Целта е поне да се стремя да вдигам все по-тежко и по-тежко или пък с настоящата ми тежест да правя повече и повече бройки, поне аз такава логика намирам. А и това правя в момента.
Мнението беше редактирано от Деян на 30.01.20 16:24.
Аз съм почти убеден, че движението извън фитнеса ти клони към нулата.
Ами така е, ама причините са обективни. Работя на бюро и обикновено имам работа, т.е. уплътнявам си работния ден и няма къде да мърдам и да се шматкам безцелно. Ходя на работа с кола, защото организацията ми е такава и няма как да ходя някъде пеш, освен ако не е до някоя институция през работно време-ама и там е със служебна кола. Такова е положението, че нещата да стават бързо. Няма кой да ходи по рейсове и градски транспорт, та да се шматкам пеша. А и то колко шматкане да е, трябва да изпускам спирки, за да походя повече. И като се прибера вечерта, отивам до залата, после вкъщи къпане, вечери и така. Реално аз друго време, освен уикенда, когато някъде нещо да походя, нямам. С жената се чудехме, дали да не си вземем за вкъщи един кростренажор. Колкото и да е, всеки ден нвапример след ставане или вечер, когато не съм бил на зала, ще напъваме там по 20-30 мин. Все е нещо.
А в офиса ползваш ли асансьор или се качваш по стълбите, а вкъщи ? Наглед малките неща влият доста положително. Ако на работа изкачиш 2-3 пъти по 50-60 стълби и вкъщи 2-3 пъти, (ако си в кооперация , то дневно са си 200-300 стълби.Давам нагледно пример със стълбите, защото е първото ,което ми идва наум , а има и доста други варианти за увеличаване на движението в ежедневието.
30.01.20
17:21
Ами чат пат в блока се качвам, в работата не, защото е блокирано. По стълби може, ако асансьора не работи.
Абе до йедене е. Тия финтове просто увеличават енергоразхода и спомагат, ако си и в дефицит. То ако съм стриктен от към храна, ще има резултат.
Ще хвана вярно да си изследвам хормоните. Току виж ми предписали TRT, заеби 😀 Ще стана химик. Вярно, дозите са други, ама все пак.
Тези изчисления са пълен смях. Ами,ако докато чистиш ти пораснат мускулите -къде отиват сметките ?!
Има си статистически данни и за това. В изследването, което постнах на предишната страница например има наблюдения за това. Чел съм и още поне 10 изследвания (имаше много хубава статия или бюлетин от бб-тийма по темата. Та там за 2-3 месеца чистене и сваляне на 10 кила, горе-долу губеха между 2 и 4 килограма мускул, като имаше някои, които и не губеха. Разликата беше в това дали са тренирали и дали са яли достатъчно протеин. Ето че и Любо от личен опит дава информация. Аз затова и питам - да мога да си изградя някаква представа къде да се целя.
Като искате да изглеждате добре,не е ли по-добре да гледате таблици с антропометични данни ?
The term anthropometric refers to measurements made of various parameters of the human body, such as circumferences of various body parts or thicknesses of skinfolds.
Де да ставаше само с това... Не че е лошо да върти кръгове, защото това щеше да го накара да се замисли колко е зле и колко му тежи, и да го мотивира да иска да отслабне, иначе не си ли контролира яденето, няма такива тренировки, дето да изгорят повече, отколкото някой лакомник може да изяде.
А защо решихме, че трябва да са точно 20%?
Питам за мен си. Моите са доста повече, бми ми е наднормено, но не усещам проблеми със здравето, нито затруднения в ежедневието си от това. В смисъл, от естетична гледна точка трябва да отслабна.
20% е нещо средно, което съм виждал да се повтаря на повечето места като препоръка за мъжете. За жените разбира се е друга цифрата.
Отделно между различните източници (и съображения предполагам) си варира този процент, както и за възрасти. Ето например според Майо клиниката:
Women:
20-40 yrs old: Underfat: under 21 percent, Healthy: 21-33 percent, Overweight: 33-39 percent, Obese: Over 39 percent
41-60 yrs old: Underfat: under 23 percent, Healthy: 23-35 percent, Overweight : 35-40 percent Obese: over 40 percent
61-79 yrs old: Underfat: under 24 percent, Healthy: 24-36 percent, Overweight: 36-42 percent, Obese: over 42 percent
Men:
20-40 yrs old: Underfat: under 8 percent, Healthy: 8-19 percent, Overweight: 19-25 percent, Obese: over 25 percent
41-60 yrs old: Underfat: under 11 percent, Healthy: 11-22 percent, Overweight: 22-27 percent, Obese: over 27 percent
61-79 yrs old: Underfat: under 13 percent, Healthy: 13-25 percent, Overweight: 25-30 percent, Obese: over 30 percent
Съвсем друго имах в предвид,като казах кръгови или интервали,а не че с тях ще гори повече отколкото може да изяде. Както и да е, въртенето в кръга е забавно явно 🙂
Иначе с глад се сваля - спор няма.
Поясни де. И за мен ще е интересно и може да ми е полезно, а и може би както аз не съм те разбрал, може и Дидо да не те е разбрал. А аз от собствен опит знам че нещо, което не разбирам, едва ли ще го пробвам.
31.01.20
09:52
Съвсем друго имах в предвид,като казах кръгови или интервали,а не че с тях ще гори повече отколкото може да изяде. Както и да е, въртенето в кръга е забавно явно 🙂
Иначе с глад се сваля - спор няма.
Аз пак не разбрах - интервални HIT или интервалите на Джеймса имаш предвид?
Аз за тренировките ще го кажа така:
Докато не се поставиш в една тренировка поне два пъти във вакуум....ефект няма да видиш.