Раздвижване след 52

Прескочи до:

15.03.20
12:41

Едит /25.07.2021/
      /31.05.2022/
Смяна на името на дневника.

Здравейте,
След едногодишно прочитане на почти всички Дневници, реших да направя свой.
Накратко за мен: Казвам се Цветан /Цецо/, ръст 183см,89кг,49г.,ПУШАЧ , щастливо женен с 25г брак и две прекрасни деца.
Цял живот съм водил заседнал начин на живот/въпреки че съм цял ден  на крак/ в резултат, на което в началото на 2019: 120кг,високо кръвно, болки в колената и раменете, диабет 2 който сериозно влоши зрението ми.
На 18,01,2019 взех решение да се променя и с помощ от четенето на “Мъжки дневници” и др. постигнах известен напредък т.е. започнах да се храня здравословно, да тренирам “силово” 3-пъти седмично/цяло тяло/ и да се движа много повече. Резултатите са -30кг лично тегло, спиране на хапчетата за диабет, възвръщане на нормално зрение за възраста ми и др.
Проблеми:
1 Необичам да пиша в интернет
2 Запалих се по фитнес кондициите-за това създавам дневника
3 Не обичам да ходя във фитнес зала- преустроих си мазето на такава т.е. ограничен съм от към тежести и др.
ХРАНА: Не броя калории и макронутриенти. Знам, от МНОГО опити ,кои храни вдигат кръвната захар и се стремя да ги избягвам т.е. да контролирам диабета/без хапчета/. Храня се предимно НВД.
Тренировки: 3-4 месеца експерименти. Прочитане на “Дневника на Metalex” и започване на 5х5, СС и др до 12,2019. Резултат , не какъвто очаквах. /проблема ми е , че съм максималист и с голямо его/. Сега тренирам : упражненията и тежестите са то вида 4х4 4х2 4х1, почивките между сериите 30-40 сек, между упражненията 1-1,5 мин., с цел противодействие на високото кръвно, но постепенно се опитвам да ги намалявам.
Суплементи: bcaa-по време на тренировка, протеин след нея, витамини сутрин.
Доста написах. Очаквам от Вас съфорумци съвети за тренировки, хранене и др. От 3 месеца тренирам с едни и същи тежести и егото ме удря.Показатели- чудя се дали да ги напиша в женските дневници

Темата беше редактирана от Цветан на 06.04.23 11:47.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
RR

15.03.20
13:03

Поздравления! То винаги е така, когато един проблем се реши, забравяш го и започваш да търсиш друго нещо, ..във твоя вариант, почваш да забравяш постигнатото, то минава на втори план, а напред излиза искането за повдигане на по-големи тежести.... Това е естествен процес и е погрешен)))) обикновено... Просто тренирай си по програмите и разнообразявай с различни упражнения, защото ако почнеш да се зацикляш върху големите тежести, ще изтървеш своята основа - за какво си почнал да трениращ... не е ли за здраве ;) )))
Успех с дневника и още веднъж поздравления за постигнатото!

Bart Simpson

15.03.20
13:06

Мазето ти ще се окаже, ценно на фона на ставащото.

15.03.20
17:16

Благодаря на отговорилите.
Време е да напиша за тренировките ми в момента и да поискам мнения и съвети тъй като тръгвам от нулата /буквално/, без треньор, съвет и др. Ще бъда Благодарен на всички Ви.
Тренирам вторник, четвъртък и събота вечер, а неделя бягам сутрин на гладно около 4км. след , което планк упражнения 10 мин. Тренировката се състои от загряване на пътека 10 мин общо разгряване/махане с ръце и др/ 7-10 мин. Силова част  4 упражнения. Спомагателни упражнения за торс, корем и др. след, което 10-20 мин разтягане всичко около час и малко. Проблемите с мобилноста са налице и при мен, но се старая за преодоляването и.
Тренировка А 4х4 4х2 4х1 макс на 2-ра серия:
1 Клек- 4х4`,4х2p,4х1?
2 Обръщане -4х4@,4х2P,4х1`
3 Набиране подхват 5х2+5х1/през 15сек до достигане на 10х3/
4 Лег раменен хват 4х4U,4х2e,4х1u
спомагателни упражнения: опити за пуловерпреса и повдигане на крака от лег
Тренировка Б
1 Мъртва тяга-4х30, 4х20, 4х20
2 Раменна /военна/ преса-4х40,4х25,4х1@-от 5 месеца не съм качвал килограми.
3 Гребане надхват-4х4U,4х2e,4х1u
4 Тесен лег- 4х4E,4х2U,4х1e
спомагателни упражнения:различни коремни преси.
Тренировка В 4х4 4х2 4х1 макс на 2-ра серия:
1 Зерчер клек- 4х4@,4х2P,4х1`
2 Борческо въртене -4х4,4х2,4х1,5
3 Скрипец надхват 4х4E,4х2U,4х1e
4 Кофички 5х3+5х1/през 15сек до достигане на 10х3/
Тренировка Б
1 тясна мъртва тяга-4х4?, 4х2?, 4х20
2 Едностранна раменна  преса с дъмпел-4х4,4х2,5,4х1
3 Гребане с дъмпел-10х3х30
4 Лицеви опори- 5х10
Програмата не е съставена от мен, а е копирана от форума и е леко променена към оборудването ,с което разполагам, въпреки това Вашето мнение ще бъде Важно за мен. Прочел съм всичко написано от А. Захариев, но дали съм го разбрал е друга тема
Благодаря Ви.

15.03.20
17:24

Тренировка А 4х4 4х2 4х1 макс на 2-ра серия:
1 Клек- 4х4х60,4х2х70,4х1х80
2 Обръщане -4х4х40,4х2х50,4х1х60
3 Набиране подхват 5х2+5х1/през 15сек до достигане на 10х3/
4 Лег раменен хват 4х4х55,4х2х65,4х1х75
спомагателни упражнения: опити за пуловерпреса и повдигане на крака от лег
Тренировка Б
1 Мъртва тяга-4х3х100, 4х2х110, 4х2х120
2 Раменна /военна/ преса-4х4х30,4х2х35,4х1х40-от 5 месеца не съм качвал килограми.
3 Гребане надхват-4х4х55,4х2х65,4х1х75
4 Тесен лег- 4х4х45,4х2х55,4х1х65
Тренировка В 4х4 4х2 4х1 макс на 2-ра серия:
1 Зерчер клек- 4х4х40,4х2х50,4х1х60
2 Борческо въртене -4х4х12,4х2х15,4х1х17,5
3 Скрипец надхват 4х4х45,4х2х55,4х1х65- все още не мога да се набирам
4 Кофички 5х3+5х1/през 15сек до достигане на 10х3/
Тренировка Б
1 тясна мъртва тяга-4х4х80, 4х2х90, 4х2х100
2 Едностранна раменна  преса с дъмпел-4х4х15,4х2х17,4х1х20
3 Гребане с дъмпел-10х3х30
4 Лицеви опори- 5х10
Извинявам се. Все още се уча на писане и символи.

Деян

15.03.20
17:25

Успех.

Мнението беше редактирано от Деян на 15.03.20 17:26.

15.03.20
18:24

Благодаря.

16.03.20
11:59

казано от Цветан на 15.03.20, 17:16:

Програмата не е съставена от мен, а е копирана от форума и е леко променена към оборудването ,с което разполагам

Тя не е леко променена, а тежко променена, защото това е част от интервалите, която по едно време правеше групата. Това първо. Второ, тоя обем не е за теб, много е, особено щом искаш и по-тежко.

казано от Цветан на 15.03.20, 17:16:

Прочел съм всичко написано от А. Захариев, но дали съм го разбрал е друга тема

Значи си изчел много излишни неща :D

16.03.20
14:12

Благодаря, Г-н Захариев
Класификацията ми е възрастен начинаещ и се уча предимно от форума. Грешките, които правя като техника, обем, подредба и др. са очевадни за Вас. Когато тренирах 5х5 на калориен дефицит, в един момент качването на тежеста започна да ми идва много и ставите и сухожилията не идържаха. Искам да тренирам и да се развивам здравословно. Не знам колко да загрявам, колко да се адаптирам и колко серии да са тежки. Това, което ми хареса в тази програма, е че там всичко е фиксирано т.е. 4х4 4х2 4х1 през 10 сек, което за новобранец като мен не е постижимо, заради това е промених/нагодих я за мен/.Тренирайки по начина описан от мен се чувствам добре/няма болка в стави и сухожилия/, тежките серии са в малко повторения и се работи до отказ с по-малко тегло.
Искам да поправя програмата от към обем, серии, упражнения и др., но нямам нужните знания, за това създадох този дневник. Мога да платя на онлайн треньор, но се съмнявам в неговата компететност докато в този форум намирам хора, които според мен/невежата/ разбират Достатъчно
Ще съм Благодарен на Всеки, който ми помогне за съставянето на тренировъчна програма.
Във фитнес зала не мога да ходя, защото работата ми е свързана с работно време, което е плаващо т.е. не разполагам с него.
Разполагам с лежанка,лост,скрипец,дъмбели/регулируеми до 20кг/, дъмбел 30кг, шведска стена, стойка за кофички, стойка за военна преса/използвам я и за клек/ лост за набиране и др. дребни уреди. Пробвах кръгови тренировки, но при разглабянето и сглабянето на лостове и дъмбели губя много време.
Още веднъж Благодаря Ви.

16.03.20
14:57

Още малко за мен.
Преди година не успявах да си вържа връзките на обувките-сега мога да повдигна 120кг от земя/ с техника, която е под голямо съмнение, но не ме боли нищо/
Преди година не успявах да ходя повече от 2км без да ме заболи гърба-сега тичам с бавно темпо 3км  и имам въздух за още при положение, че съм страстен пушач.
Раменете ме боляха само като си вдигнех ръцете на горе сега правя раменна с дамски тежести.
Прогреса за мен е очевиден, но не се гордея с това ,което съм бил/ цели други деца, кариера и т.н./
Познанията ми за анатомия и фитнес са ограничени сведени до четене на статии , форуми и др./Българска поговорка -кучето не е месар/ Искам тежко, но не знам дали е добре за мен.Тренирането с малки почивки ми даде въздух, който нямах.
Знам едно-тренировка за цяло тяло 3 пъти седмично, силова част от порядъка на 40мин със свободни тежести/при възможностите ми/,функционални /а не обемни/ мускули, за подредбата, обема и интензивноста съм го прочел, но не съм го разбрал. Вие сте професионалистите в тази област, аз съм добър в друго. Имате възможност , на която аз разчитам да помогнете имате и възможност да подминете написаното от мен. В момента се чувствам като 20 годишен хлапак, който вижда смисъл в това, което прави, не се опитвам да наваксам пропуснатите години, но искам да тренирам следващите/колкото-толкова/.
Накои ще се смеят, но аз Благодаря на всички Ви.
Снимки от моята “зала”

16.03.20
14:57

казано от Цветан на 16.03.20, 14:12:

Това, което ми хареса в тази програма, е че там всичко е фиксирано т.е. 4х4 4х2 4х1 през 10 сек, което за новобранец като мен не е постижимо, заради това е промених/нагодих я за мен/.

Веднъж нагодих едни дънки, та се наложи да ги хвърля, понеже не съм шивач...
Тръгни с 10х1 с най-леката тежест, тоест тази за 4х4 при теб, но наистина през 10 секунди. Ако ти е леко и го изкарваш безпроблемно, вдигни на 12х1, после на 15х1…До 20х1. Така се почват интервали от човек без опит, щото иначе и аз бях учил по трудово “Шев и кройка”, ама на.

16.03.20
15:22

казано от Цветан на 15.03.20, 12:41:

Здравейте,
След едногодишно прочитане на почти всички Дневници, реших да направя свой.
Накратко за мен: Казвам се Цветан /Цецо/, ръст 183см,89кг,49г.,ПУШАЧ , щастливо женен с 25г брак и две прекрасни деца.
Цял живот съм водил заседнал начин на живот/въпреки че съм цял ден  на крак/ в резултат, на което в началото на 2019: 120кг,високо кръвно, болки в колената и раменете, диабет 2 който сериозно влоши зрението ми.
На 18,01,2019 взех решение да се променя и с помощ от четенето на “Мъжки дневници” и др. постигнах известен напредък т.е. започнах да се храня здравословно, да тренирам “силово” 3-пъти седмично/цяло тяло/ и да се движа много повече. Резултатите са -30кг лично тегло, спиране на хабчетата за диабет, възвръщане на нормално зрение за възраста ми и др.
Проблеми:
1 Необичам да пиша в интернет
2 Запалих се по фитнес кондициите-за това създавам дневника
3 Не обичам да ходя във фитнес зала- преустроих си мазето на такава т.е. ограничен съм от към тежести и др.
ХРАНА: Не броя калории и макронутриенти. Знам, от МНОГО опити ,кои храни вдигат кръвната захар и се стремя да ги избягвам т.е. да контролирам диабета/без хабчета/. Храня се предимно НВД.
Тренировки: 3-4 месеца експерименти. Прочитане на “Дневника на Metalex” и започване на 5х5, СС и др до 12,2019. Резултат , не какъвто очаквах. /проблема ми е , че съм максималист и с голямо его/. Сега тренирам : упражненията и тежестите са то вида 4х4 4х2 4х1, почивките между сериите 30-40 сек, между упражненията 1-1,5 мин., с цел противодействие на високото кръвно, но постепенно се опитвам да ги намалявам.
Суплементи: bcaa-по време на тренировка, протеин след нея, витамини сутрин.
Доста написах. Очаквам от Вас съфорумци съвети за тренировки, хранене и др. От 3 месеца тренирам с едни и същи тежести и егото ме удря.Показатели- чудя се дали да ги напиша в женските дневници.

Здравей Цецо,

Поздравления , направил си първите крачки !!
Преминах тази пътека и намерих отново себе си ....
Преди доста време загубих много близък за мен човек и всичко се срина за доста дълъг период от живота ми. Вътре в мен нещо се счупи и пропадах .... докато не ударих нулата . Нулата .. мъртвата точка . Това е състояние в което трябва да вземеш решение за живота си в буквалния смисъл.
Огледах се и потърсих помощ-изход, ядосан , разгневен , обиден на себе си и на околните. Колкото повече търсих толкова - по гневен ставах. Въртях се в кръг около нулата без да намирам правилното решение, правилния изход.
Накря се запитах, кога през целият си живот бях добре, справях се с проблемите и отговора беше само един. Когато, спортувах !     
Спрях с извиненията с алкохола с цигарите с плюскането и най вече спрах да занимавам хората с моето АЗ :-).

Сега :-) Сега е просто спорт без извинение, всеки ден - днес !

Няма да ти давам съвети, какво да правиш за да не влизам в излишни спорове. Ще ти кажа какво правя аз за да се чувствам добре и в кондиция .

Хранене

Храня се два пъти на ден, сутрин и вечер.
Разчитам на бавните въглехидрати Ям, колкото ми се яде. Сутрин овес , кисело мляко , бадеми ,фъстъци или орехи. Вечер, каквото има но с повече протеин в него.
Хляб консумирам рядко, захар и всичко направено от захар избягвам . Също така избягвам всяка храна с висок гликемичен идндекс.
Хранителни добавки използвам комплексни витамини, магнезии а отскоро включих и омега 3 просто не мога да изям толкова риба :-).

Старя се да тренирам гладен . Причината е че за мен целта на тренировката е да тренирам а не да храносмилам .
Защо се храня два пъти на ден.
Първо. Заради хомона инсулин. Целта е да държа хормона инсулин под контрол и да го активирам възможно по - рядко . Той е нож с две остриета . Колкото e добър, толкова e и лош . А с хормона Соматотропин не се понасят :-). Когато единият работи другият си почива .
Второ. Заради нуждата на организма, стомашно - чревният тракт трябва да направи един пълен оборот за да си почине и да се почисти. Това е много важно за организма.
Искам да те уверя , че от глад малко хора са умрели , но от преяждане много !!

По тренировките и състоянието на тялото разбирам дали се храня правилно и достатъчно .

Тренировките ..

За мен мерило не е обиколката на ръката или с колко клякам , вече не. За мен е важно да се чувствам добре и във форма всеки ден днес.
За тренировките използвам основно халки, лост и пудовка от време на време. Предпочитам да тренирам навън сред природата на чист въздух. Защо халки. Поради многото възможности, които предлагат и щадят ставите.

Горна част
1.Обръщане на 360 градуса на халки със свити крака . Чудесно упражнения за раменния пояс. Или коремни възлизания на лост в зависимост от възможностите
2.Набиране на лост-успоредка към корема тесен хват със прибрани колене към тялото без опора. Ръцете трябва да ударят корема в края.
3.Набиране на халки или лост тук вариантите са много а егото малко .
5.Кофички на халки и лицеви опори на халки или използване на успоредка .

От време на време правя и други упражнения със собственно тегло за разнообразие :-) или пък променям начина на същите . 

Средна част
1.Повдигане на краката от вис

Долна част
1.Клекове на един крак 

Крос 5 километра през 2-3-4 дена. Просто е , ставаш обуваш се и тичаш. След кроса суинг с пудувка   

Как ще комбинираш всичко това зависи само и единственно от теб .

Винаги разтягам и загрявам преди тренировка .

Всеки ден ходя пеш около 6-7 километра .. това е различна тренировка. Сутрин, скачам на въже и разтягам . За мен е много важно сутрин да натоваря интензивно за около 5 минути не повече и денят тръгва нагоре :-)

Избери си един ден през седмицата през който да почиваш а може и повече зависи от това как се чувстваш .

Надявам се да съм бил полезен !
Ако имаш въпроси съм на твое разположение.

Поздрави и успех !! 

Човек е стар само в мислите си ;-)

16.03.20
15:31

Благодаля за съвета-започвам.
Въпроси:
1 Подредбата на упражненията правилна ли е ?
2 Другите въпроси след няколко тренировки.

16.03.20
15:38

казано от Цветан на 16.03.20, 15:31:

1 Подредбата на упражненията правилна ли е ?

След като аз съм я давал така на групата, смяташ ли, че може да е грешна :D

16.03.20
15:47

Благодаря ти. “Малко” я бях променил, затова попитах.

16.03.20
15:58

Благодарности и на всички останали взели отношения към моят дневник и за съветите Ви.

16.03.20
19:02

16,03,2020
Здравейте отново
Днес по принцип ми бе нетренировъчен ден, но не издържах на адреналина от съветите Ви.
Загрявка 1км на пътеката
Колело от колене 3х15
Клек СТ 1х20
Вработване 1х8х35 клек
Почивка 2 мин
1 Клек 12х1х60 кг
2 Борческо въртене 12х1х15 кг
3 Лег 12х1х55 кг
4 Скрипец надхват 12х1х45 кг
Всичко през 10сек. Общо време около 17 мин. за силовата част. Между борческото и лега пренасям щангата до лежанката около 30-40сек. пренесох я с 55кг, но при поставянето се усуквам и не е добре. Обещавам си да я разглобявам и пренасям с риск за загуба на някоя друга секунда.
Пуловер преса 3х6х17кг в СС с крака от вис 3х10хст по съвет на Г-н Христо Атанасов/благодарности/с почивки около 30сек.
3км “лек свински тръст” за проверка на въздуха след “интервалите”
Пулс около 130-140 по време на цялата тренировка. Кръвно 50 мин след тренировката 151/105 пулс 87

18.03.20
19:36

18.03.2020
Здравейте,
Тренировка
Загрявка 1км на пътеката
Колело от колене 3х10
Клек СТ 1х20, Тяга 1х20х35
Вработване 1х8х55 клек
Почивка 2 мин
1 Тяга 12х1х85кг
2 Раменна преса с дъмбели12х1х2*15кг
3 Гребане надхват 12х1х55 кг
4 Тесен лег 12х1х45 кг
Всичко през 10сек. Общо време точно 12,30 мин. за силовата част.
Румънска тяга 2х6х45кг за заучаване, 1х8х10кг дъмбели за предно ,средно и задно рамо.
Коремни преси 2х6х15+руско усукване 2х6х15 през 30сек.
2км ходене под наклон за проверка на въздуха след “интервалите”
Пулс около 130-140 по време на цялата тренировка. Кръвно 50 мин след тренировката 137/91 пулс 76. КЗ сутрин на гладно 5,3mmol/l

20.03.20
19:55

20,03,2020
Здравейте
Тренировка
Загрявка 1км на пътеката
Колело от колене 3х10
Клек СТ 1х15
Вработване 1х8х35 клек
Почивка 2 мин
1 Зеречер Клек 12х1х40 кг
2 Набиране подхват 12х1хСТ
3 Обръщане от земя 12х1х40 кг
4 Лицеви опори с ластик/най-слабия/ 12х1
Свалих “табата таймер” на телефона си. Заложих параметри 5с работа,10 сек почивка, 20 секунди между упражненията. Точно време на тренировката 12,30мин. Много е удобно с таймера-не броиш повторения, не гледаш напрекъснато часовника и др.
Почивка 2 мин
Ренегатско гребане 2х6х17кг +молитва 2х30+степ ъп на стол с два дъмбела х 15кг в ръка + прасци 2х10 на един крак. Идеята беше да се получат в кръгов вариант, но въздуха свърши и бяха с почивка 30 сек между тях, а на степ ъпа отказа и хвата.
Кръвно 50 мин след тренировката 137/71 пулс 77
ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ В НАПРЕГНАТА ОБСТАНОВКА.

22.03.20
13:55

22.03.2020
Здравейте,
Тренировка
Загрявка 1км на пътеката
Колело от колене 3х10
Клек СТ 1х20, Тяга 1х20х40
Вработване 1х8х65 клек
Почивка 2 мин
1 Мъртва тяга 14х1х85кг
2 Едностранна раменна преса с дъмбел14х1х15кг
3 Гребане с дъмбел 14х1х30 кг
4 Кофи 14х1хСТ
Време по таймер със спазване на всички интервали. За напред ще останат два протокола, а не 4 както са до сега, но все още подреждам упражненията за максимално бързо “придвижване” м/у тях.
2 кръга от коремни преси с 8х15+кубински преси 8х5+опити за дракон флаг+предно рамо с диск 10кг. Почивка 1 мин м/у кръговете.
2км бавно тичане 2мин+1мин бързо ходене след “интервалите” за проверка на въздуха. Въздух имаше отказаха прасците. Кръвно 30 мин след тренировката 121/86 пулс 87. КЗ сутрин на гладно 4,9mmol/l.
ЗДРАВЕ И УСПЕХ НА ВСИЧКИ.

22.03.20
15:28

Здравейте отново,
Задох глупав въпрос и го изтрих.
ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ.

Мнението беше редактирано от Цветан на 22.03.20 19:06.

23.03.20
08:54

Здравей Цецо,

искам да те питам, защо мериш постоянно кръвната захар -КЗ- проблеми ли имаш ?

Поздрави !

23.03.20
10:24

Здравей, Христо Атанасов

На 18,01,2019 гликиран хемоглобин 18% , КЗ 24 mmol/l вследствие ,на което ми бяха предписани “една шепа хапчета”. Идеята на промяната бе да си докажа ,чрез опит за “Здравословен начин на живот” да спра приема на медикаменти срещу диабет 2. От 09,2019 след като свалих близо 30кг от ЛТ до ден днешен контролирам КЗ само с тренировки и определени храни /НВД/.
В продължение на месеци съм си правил експерименти с ръчен уред за измерване на КЗ по около 10 пъти на ден -преди тренировка,след тренировка /тежка или кардио/, преди хранене, след хранене с определена храна и др и съм установил за СЕБЕ СИ, кои храни ми влияят добре и кои не, кой тип тренировки как ми влияят. Установил съм за СЕБЕ СИ , че високо-интензивно натоварване в рамките на 30-40 мин при КЗ в началото над тренировката над 4,8 ми се отразяват най-добре. За храната няма да описвам, защото 7 м експерименти ще ми отнемат много време в писане. На конкретен въпрос ще ви отговоря, но “експеримента” е  “САМО върху мен “. Сега се опитвам да направя това и с високото си кръвно.
ПОЗДРАВИ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ

Мнението беше редактирано от Цветан на 23.03.20 10:25.

Деян

23.03.20
10:34

Какво разбираш под високоинтензивно натоварване. Едни разбират вложените усилия /например стил кросфит, интервали и т.н./, други друго /например в Стил Дориан Йейтс-крещене и викане, и пращене на стави и сухожилия в работната серия даже отвъд отказа със спотъри/, а трети процента на тежестта, с която си тренирал спрямо едно максимално повторение. Т.е. как точно си тренирал.
От друга страна, до колкото съм запознат кръвната захар след тренировка ти пада най-много, ако си тренирал в културистичен стил, т.е. с голям обем, който да предизвика по-голямо изчерпване на гликогена. В дългосрочен план обаче не знам и не мога да кажа кое ще води до повече ползи конкретно до подобряване на този параметър - по-силово или с по-умерени тежести, но с доста по-голям обем или пък друга схема, например интервалите които си започнал. Все пак лекарите препоръчват редовни физически занимания за контролиране на кръвната захар, т.е. поне 5 дни седмично по едно 30-40 мин. Дали ще са силови, дали кардио, не уточняват, но все е от полза.

Мнението беше редактирано от Деян на 23.03.20 10:44.

23.03.20
11:09

казано от Деян на 23.03.20, 10:34:

Какво разбираш под високоинтензивно натоварване. Едни разбират вложените усилия /например стил кросфит, интервали и т.н./, други друго /например в Стил Дориан Йейтс-крещене и викане, и пращене на стави и сухожилия в работната серия даже отвъд отказа със спотъри/, а трети процента на тежестта, с която си тренирал спрямо едно максимално повторение. Т.е. как точно си тренирал.

Който и каквото и да разбира под високоинтензивно натоварване, то означава само едно в действително - колко тежко спрямо ПМ е.
Ако малко разбирахте и от Физика щеше да ви е ясно защо.
Конкретно Цветан е далече от високоинтензивно, ама много далече...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 23.03.20 11:09.

23.03.20
11:20

Здравей, Деян
Нямам никакъв тренировъчен опит!
1 Започнах с “билдърски” тренировки с леки тежести и “голям” обем  с почивки от60- 90 сек. 5 пъти седмично и ниско интензивно кардио предимно на гладно. КЗ варираше пред-след 0,3-0,5 на долу
2 Преминах на варианта съо “стамини”, а след това на 5х5 с почивки от 2-3 мин.3 пъти седмично отново с ниско интензивно кардио и резултати бяха сходни с т 1.
3 За около месец-два тренирах и кръгови тренировки с доста добри резултати.
4 Започнах HIIT по 20-30 мин и съм имал стойности на КЗ преди-след от порядъка на 06-1,2
5 “Опитах” силово интервално трениране по гореописана от мен /грешна/ схема и резултатите бяха сходни с т.3
6 В момента тренирам “интервали” , като идеята е не да извадя заключение за СЕБЕ СИ в рамките на 3 месеца , а за много по-дълъг период от време /ДАЙ БОЖЕ/
ВАЖЕН факт е приема на медикаменти с/у диабет тип“2” и свръх “наднорменото” тегло в определен етап, който със сигурност влияе в/у МОИТЕ резултати, но и това е може би плюс.
Идеята на този дневник е не как се тренира за “релеф”, “ММ”, “сила” и др. ,а как определен вид натоварване /протокол/ влияе в/у един /ЕДИНИЧЕН/организъм с напредване на възраста макар и частен случай-1 индивид.
Мисля, че ще бъде полезен, а ако Вие решите , че не е може да бъде прекратен.
Поради тази причина в него ще има много глупави въпроси от моя страна “Как се тренира”.
ЗДРАВЕ И УСПЕХ НА ВСИЧКИ

Деян

23.03.20
11:22

казано от James Hinks на 23.03.20, 11:09:

Който и каквото и да разбира под високоинтензивно натоварване, то означава само едно в действително - колко тежко спрямо ПМ е.

Е така де, ама понеже много хора го разбират различно, исках да знам как точно е тренирал и е доволен от резултата. То за диабет май както и да тренираш с тежести все ще е от полза, просто някъде ще е по-голяма. Единствените препоръки за тези които си бият инсулин е да следят захарта, тъй като по време на тренировка може да им падне значително.....но зависи и от тренировката все пак.

А, той пък е отговорил :-)

Иначе ясно, Цецо. Както и да си тренирал, резултатите са ти били сходни, т.е. както и предположих, че тренировките влияят почти еднакво, без май кой знае каква разлика в резултата.
Как ще ти прекратяват дневника бе, това само ти можеш да си го решиш. На мен ми е интересно и те чета. А и не сме кой знае колко много по-възрастните в този форум.

Мнението беше редактирано от Деян на 23.03.20 11:26.

23.03.20
11:28

Имаше тук един потребител, Storm. Бате ви Стефан беше с диабет тип 1, на 2 инжекции бавен инсулин и 3 бърз всеки ден. Почна да тренира в края на 2012, някъде 2014 вече беше на по една инжекция бавен инсулин и то само в нетренировъчни дни...Това по въпроса кое как влияе - да влияе се много, работил съм с диабетици, и такива с тип 1, и такива с тип 2(тия са повече), та знам кое и как и мога да го синтезирам бързо(но не мисля да го правя). При диабет е задължително да се следи кръвната захар когато се тренира, както да се следи и храната и тренировъчното натоварване, освен ако това нещо не го прави някой, който наистина е наясно кое, какво, как и защо.

Иван

23.03.20
13:55

казано от Деян на 23.03.20, 11:22:

казано от James Hinks на 23.03.20, 11:09:

Е така де, ама понеже много хора го разбират различно

Сори за спама, но няма абсолютно никакво значение кой как го разбира. Това, по-горе, е абсолютната шибана истина.

Деян

23.03.20
14:06

казано от Иван на 23.03.20, 13:55:

Сори за спама, но няма абсолютно никакво значение кой как го разбира. Това, по-горе, е абсолютната шибана истина.

Е как да няма, Иване. То истината си е истина, ама някой като каже например: тренирах интензивно вече 3 месеца подред с базови цяло тяло през ден и се чувствам малко уморен, да променям ли нещо. Нормално е да попиташ какво разбира под това. Иначе ти ще си мислиш едно, а той друго. Ок, ясно е какво се разбира и какво значи интензивност, ама някой като е в грешка и/или заблуда, как и с какво ще му се помогне, ако не уточни.
Или да му кажеш, намали обема и увеличи интензивността. Обаче той е в заблуда и започва да прави по-малко упражнения, по-малко серии и с по-леко, но с много по-къси почивки, в суперсерии и т.н. и си казва: вдигнах интензивноста и намалих обема :-) И каква ще е ползата за тоя човек, който под интензивност си представя нещо друго от шибаната истина :-)

23.03.20
16:47

23,03,2020
Здравейте,
Днес кардио ден с интервално трениране/не знам да ли е интензивно/
Интервално бягане 1,5 км с интервал 1мин 9км/ч+1 мин 14км/ч-време 8 мин и 7сек,
3 мин бързо ходене, 1мин 9км/ч+1мин 13км/ч+1мин 6км/ч и т.н.
4 км общо време 23,15 мин.
Днешните времена са ми лични рекорди.
Пулс по време на тренировката над 155/пулсомера е настроен да мига и вибрира при над 155/
8 мин планк различни упражнения по едно приложение със СТ и почивки.
Хубаво разтягане на крака и торс около 15мин.
Кръвно 40 мин след тренировката 140/91 пулс 90. От днес намалявам приема на медикаменти за “хипертония”, и това е съгласувано с лекар.
ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И УСПЕХ НА ВСИЧКИ.

24.03.20
16:51

24.03.2020
Здравейте,
Загрявка 1км на пътеката
Колело от колене 2х10
Вработване клек 1х15хСТ
Лицеви опори 2х10
Почивка 2 мин
1 Зерчер клек 20х1х40 кг
2 Набиране подхват 14х1хСТ
3 Обръщане от земя 20х1х40 кг
4 Лег 20х1х55
Почивка 2 мин
Набирания надхват 2х2хСТ+борческо въртене 2х6х17
ЗДРАВЕ И УСПЕХИ НА ВСИЧКИ

25.03.20
09:18

казано от Цветан на 23.03.20, 10:24:

Здравей, Христо Атанасов

На 18,01,2019 гликиран хемоглобин 18% , КЗ 24 mmol/l вследствие ,на което ми бяха предписани “една шепа хапчета”. Идеята на промяната бе да си докажа ,чрез опит за “Здравословен начин на живот” да спра приема на медикаменти срещу диабет 2. От 09,2019 след като свалих близо 30кг от ЛТ до ден днешен контролирам КЗ само с тренировки и определени храни /НВД/.
В продължение на месеци съм си правил експерименти с ръчен уред за измерване на КЗ по около 10 пъти на ден -преди тренировка,след тренировка /тежка или кардио/, преди хранене, след хранене с определена храна и др и съм установил за СЕБЕ СИ, кои храни ми влияят добре и кои не, кой тип тренировки как ми влияят. Установил съм за СЕБЕ СИ , че високо-интензивно натоварване в рамките на 30-40 мин при КЗ в началото над тренировката над 4,8 ми се отразяват най-добре. За храната няма да описвам, защото 7 м експерименти ще ми отнемат много време в писане. На конкретен въпрос ще ви отговоря, но “експеримента” е  “САМО върху мен “. Сега се опитвам да направя това и с високото си кръвно.
ПОЗДРАВИ И БЪДЕТЕ ЗДРАВИ

Здравей Цецо,

темата е много интересна . Единият ми син е с диабет тип 1 от 3 години . Това което той и всички в семейството разбрахме е че контрола върху храната и кръвната захар е задължителен ! Важно също така е да напасне режима - дозата и вида инсулин . Иначе той си е напълно нормален човек с някакъв дефект. Тренира , работи и се храни като си позволява всичко но с мярка !
В момента цялата ни кухня е солидарна с него :-) за радост на всички както се оказа в последствие !!
Разбирам колко ти е трудно в този случай с високото кръвно, храненето и диабета но спорта е правилният начин и виждам че ти добре знаеш това :-). 

Поздрави и успех !

James Hinks ?!

Мнението беше редактирано от Христо на 25.03.20 11:49.

25.03.20
12:14

Здравей, Христо Атанасов
Благодаря ти.
ЖЕЛАЯ ВИ ЗДРАВЕ И УСПЕХ В СЕМЕЙСТВОТО.

25.03.20
15:01

25,03,2020
Поздрави на Всички
Цял живот съм работил 6-7дни в седмицата по 12-16 часа , а сега по 3-4 часа и започвам сериозно да деградирам психически. Преди нямах време да “гледам” в интернет, а сега водя дневник и пиша всеки ден/не се оплаквам/.
Днес 5км леко нискоинтензивно кардио с пулс 110-130 за раздвижване на кръвта и срещу превенция от сериозна мускулна треска.
Малко размисли от вчерашната тренировка:
1. 20х1 през 10сек е адски натоварващо /за мен/. Пускам си таймера, започвам си упражнението и след известно време имаш чувството, че край НЯМА. По едно време чуваш сигнала за край и се сещаш , че има още упражнения в същия формат, а време за отдих НЯМААА. Резултата е “поносима” мускулна треска на цялото тяло даже и на места, където не знаех, че имам мускули. Не знам дали е в следствие на, това че: съм на калориен дефицит, тренирам силово през ден, новак съм, на възраст съм и др. или всички взети заедно + “протокола”
2 Прочетох дневника “Пандемичен интервализъм” и ме заболя още толкова. РЕСПЕКТ Boby
3 Имах един куп въпроси  преди вчерашната тренировка от рода на: с колко да вдигна тежеста на клека, лега, обръщането след като съм направил 20х1, а СЕГА СЕ ЧУДЯ ДАЛИ  ДА ГИ ЗАДАМ.
4. и т.н.
Важното за днес -кръвно преди кардиото 138/93 пулс 67, 1 час след тренировка 119/81 пулс 75. ДОВОЛЕН СЪМ.
ЗДРАВЕ И УСПЕХИ НА ВСИЧКИ. СЪХРАНЕТЕ СЕ.

25.03.20
15:07

казано от Цветан на 25.03.20, 15:01:

1. 20х1 през 10сек е адски натоварващо /за мен/. Пускам си таймера, започвам си упражнението и след известно време имаш чувството, че край НЯМА. По едно време чуваш сигнала за край и се сещаш , че има още упражнения в същия формат, а време за отдих НЯМААА. Резултата е “поносима” мускулна треска на цялото тяло даже и на места, където не знаех, че имам мускули. Не знам дали е в следствие на, това че: съм на калориен дефицит, тренирам силово през ден, новак съм, на възраст съм и др. или всички взети заедно + “протокола”

От протокола е и от това, че такива натоварвания не си имал досега.

2 Прочетох дневника “Пандемичен интервализъм” и ме заболя още толкова. РЕСПЕКТ Boby

Въпрос на усилия и постоянство, мислиш ли, че него не го е боляло...

3 Имах един куп въпроси  преди вчерашната тренировка от рода на: с колко да вдигна тежеста на клека, лега, обръщането след като съм направил 20х1, а СЕГА СЕ ЧУДЯ ДАЛИ  ДА ГИ ЗАДАМ.

Николко, не се действа така с интервалите, ама въобще не се действа така!

25.03.20
15:24

Здравей, James Hinks

Ако ти е леко и го изкарваш безпроблемно, вдигни на 12х1, после на 15х1…До 20х1

Най-вероятно не съм те разбрал правилно. Какъв, е твоят съвет.
Благодаря, предварително.
ЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ

25.03.20
15:30

Ти правилно си ме разбрал, но си мислиш, че трябва да има някаква прогресия в тежестите веднага след 20х1, а това не е така. Дръж си 20х1 и чак като всички тренировки станат така и олекнат осезаемо, тогава има промяна и тя не е в тежестите, а в протоколите.
Общо взето си се захванал с метод, който е ясен само на мен и няма как да го нагласиш сам...

25.03.20
15:40

Благодаря, за отговора

Дръж си 20х1 и чак като всички тренировки станат така и олекнат осезаемо, тогава има промяна и тя не е в тежестите, а в протоколите.
Общо взето си се захванал с метод, който е ясен само на мен и няма как да го нагласиш сам...

Към момента съм достатъчно мотивиран да извървя всички стъпки по реда определен от Теб/ако благоволиш разбира се/. Продължавам докато всички упражнения не са в протокол 20х1 със същите тежести.

25.03.20
15:43

Не докато не станат, а докато станат, мине някакво време и олекнат осезаемо.
Ако наистина си чел какво съм писал, следващата стъпка ще я знаеш и сам, както и по-следваща. А за нататък има толкова много време, че може и да са ти омръзнали тези интервали.

25.03.20
16:13

Здравей, James Hinks
Може би имаш предвид това:
https://www.bb-team.org/articles/4546_silova-izdrazhlivost
но колкото и да ме човърка , коя е следващата стъпка не мога да се сетя, а много ми се иска да извървя стъпките в правилния ред.
БЛАГОДАРЯ И БЪДИ ЗДРАВ.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1