Коронавирус в България

Прескочи до:
Barberian

26.10.20
09:52

Тодорова е много права. Основния проблем е, че хора които се ползват с авторитет в област различна от вируси, могат много лесно да влияят на симпатизантите си и дори не е задължително симпатизантите им да са глупави :) Може просто да нямат време да се информират или да ползват неправилни източници :)
Примерно ако си фен на Слави в неговата телевизия ежедневно се говори, как са били прави като са тръбяли, че излишно се драматизира и се плашат хората и ежедневно се канят мангъровци или се споделят лични истории от болници на единични случаи на грешна диагноза или нещо подобно. Аз имам приятел който постоянно ми праща видеа от Студио Х с такива истории.
Ако приемем за верен процента на феновете му, това са огромен брой хора, които влияят и на хората около тях.
Ето този руснак/ютубър който почина от Ковид, с месеци е тръбял, че такова животно нема. Последните му постове са, че има такова животно и, не протича леко. Да ама сега за конспираторите е по- лесно да кажат, че е убит от друго за да се докаже, че уж Ковид е опасен, а той си е грипчИ :)

26.10.20
10:20

казано от Т. Тодорова на 26.10.20, 09:06:

казано от Margi на 26.10.20, 07:28:

Миро...не знам откъде я събирате тая злоба,

Не е злоба, но е силно раздразнение, напълно оправдано

принципно теб нито те разбирам какви ги редиш, нито ми се занимава да ти отговарям,

Но все пак ще му отговориш в опит да продължиш диалога, който толкова не искаш да водиш.

обаче:
Кой е болен по моя вина?
Няма как да знаем.

Какви съвети съм давала в какви сайтове? И кой е тоя дето ме е слушал?
Даваш съвети как тъпанарите да си обжалват глобите за неносене на предпазни средства по време на епидемия и споделяш мозъчните диарии на треторазредни конспиратори.
Все някой, в чиито очи си авторитет в сферата на йогата примерно, ще направи логическата грешка да ти се довери и в тази област.

Къде съм се обърнала на 180 градуса?
Където ти е казал Миро.

Каква справедливост, бре, ти за господ ли се взе?
Едва ли някой тук ти желае лошото, но умееш да провокираш и после да изкарваш другите не достатъчно духовно извисени.

Съвсем се смахнахте, ей! Промиха ви мозъците...
Добре, че си имаме будители, които да не се поддават на промивки и да крепят човечеството със светлите си знания и борбен дух.

Към по-долните постове - смелите да помагали в ковид отделенията - имам познат пуснал заявление за доброволец още през април месец. Досега никой не го е повикал, въпреки публикациите, че изнемогвали.
Има само една причина да не го потърсят и тва е, че ни лъжат, че положението е тежко. И че планетата е кръгла.

Медиите са си създали чудесни зомбита без грам критично мислене.
Всеки дръзнал да мисли различно е “съпротивата”.
Останете със здраве и продължавайте да си оплаквате сополите, и да треперите от страх.
👋

26.10.20
10:22

казано от Bart Simpson на 26.10.20, 09:15:

Свързах се с личния ни лекар, каза, че само дребния е под карантина, ние не.
Значи трябва да го затворя в спалнята и да му мятам храна.
Кошмар.

То младо бе))))и в кенефа да го затвориш,гладно няма да остане))))))))))
Маргито отоново кърти миФФки...просветлената ,критичната и незомбираната...кукувицакуканазеленабука.

Мнението беше редактирано от nervak на 26.10.20 10:24.

26.10.20
11:01

Имаме още двама болни на работата. Предишните двама го изкараха много леко и бързо, тези са доста зле и то още с първите симптоми...

26.10.20
11:51

Оня ден си мисля, дали да не пратя до Министерството на труда и социалната политика, с копие до МС и някоя и друга медия едно предложенийце за изменение на Кодекса на труда и Закона за държавния служител, ЗМВР и т.н. Да включат още една хипотеза за прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, в случай ако откажеш да ти се направи тест за съответната болест при обявена пандемична/епидемична обстановка, когато е за сметка на работодателя и е организирано от него такова изследване. Това по повод случая, как например много мои колеги отказаха да се тестват. Викат: ами то ако сме го минали значи е ок, а ако сме заразени и нищо ни няма, пак сме ок. Какво ще ни промени тоя тест 🤮 Казвам им: е да де, ама вие заразявате и така може да заразите някой , който ще го изкара тежко, дори фатално. Отговорът бе, че това така или иначе щяло да се сблъска с всеки и нямало много значение, този който е рисков кога щял да се зарази и дали сега или по-натам щял да го изкара тежко или да умре. По-добре било сега, та да отминават нещата и да се продължава напред.
А пък един, който вече го бяха установили лятото и седя 14 дни вкъщи без симптоми, за нищо на света нямало да повтори и семейството му да яде повторно такава хуя.
То човек като се замисли, не знам дали горните аргументи до някъде нямат основание, ако наистина сблъскването с вируса от всеки ще е неизбежно. Но пък лично аз вярвам повече на тезата, че преди всеки да се сблъска, инфекцията може да е туширана и така да се спаси някой и друг живот. Или пък с времето вирусът да мутира към по-безобиден, а точно в този период да се спасят от заразяване все повече хора и когато се сблъскат с вируса, ако е неизбежно, да го изкарат по-леко.

Мнението беше редактирано от Dydo на 26.10.20 12:01.

26.10.20
12:00

казано от Optimus Prime на 26.10.20, 11:51:

Оня ден си мисля, дали да не пратя до Министерството на труда и социалната политика, с копие до МС и някоя и друга медия едно предложенийце за изменение на Кодекса на труда и Закона за държавния служител, ЗМВР и т.н.

То и сега по ЗМВР с този Етичен кодекс,който е последният.... и за едно плюене на улицата,може да те махнат.

26.10.20
12:07

Да, Етични кодекси много станаха за служители къде ли не.
Все пак така почти никой няма да отказва да се тества. Ясно е, че мярката ще е по-скоро превантивна и ограничаваща до някъде бъдещото разпространение.
Хм, чета сутринта, че много лекари с Ковид си продължават работата на първа линия, щото нямало кой. И явно е така, макар чисто формално да са в нарушение. Освен ако в заповедите няма някакви изключения, за някакво декарантиниране чета. Но не съм наясно, важи ли само за контактни сложени под карантина, но с професии от изключителна важност или и за тези с “+”. Едва ли е и за второто, но не ми се ровят и четат заповеди.

ПС....шефът на Столичната РЗИ фЪрлил оставката.

Мнението беше редактирано от Dydo на 26.10.20 12:39.

Barberian

26.10.20
12:49

Първите дни на протестите, президентът се ръкува с поне 20 човека от тълпата. Други депутати и известни личности също. Парламентът реши, че нямат нужда от маски, за тях, сякаш 240 човека заседават на стадиона. Премиерът ни се разкарва по цял свят с маска под носа и не спазва карантини. Каквито и молби да пишеш, файда няма :) После чакаме другите да изпълняват мерките и да вярват, че има вирус :)

Мнението беше редактирано от Barberian на 26.10.20 12:53.

Bart Simpson

26.10.20
13:10

Има два основни луча в твърденията, проучванията, схващанията.
1. Вируса е създаден, генно-манипулиран и използван срещу човечеството.
2. Абсолютно естествена заплаха за човечеството.

При първия вариянт, много зле за нас.
При втория вариянт, много зле за нас.

Т. Тодорова

26.10.20
14:00

казано от Margi на 26.10.20, 10:20:

казано от Т. Тодорова на 26.10.20, 09:06:

казано от Margi на 26.10.20, 07:28:

Миро...не знам откъде я събирате тая злоба,

Не е злоба, но е силно раздразнение, напълно оправдано

принципно теб нито те разбирам какви ги редиш, нито ми се занимава да ти отговарям,

Но все пак ще му отговориш в опит да продължиш диалога, който толкова не искаш да водиш.

обаче:
Кой е болен по моя вина?
Няма как да знаем.

Какви съвети съм давала в какви сайтове? И кой е тоя дето ме е слушал?
Даваш съвети как тъпанарите да си обжалват глобите за неносене на предпазни средства по време на епидемия и споделяш мозъчните диарии на треторазредни конспиратори.
Все някой, в чиито очи си авторитет в сферата на йогата примерно, ще направи логическата грешка да ти се довери и в тази област.

Къде съм се обърнала на 180 градуса?
Където ти е казал Миро.

Каква справедливост, бре, ти за господ ли се взе?
Едва ли някой тук ти желае лошото, но умееш да провокираш и после да изкарваш другите не достатъчно духовно извисени.

Съвсем се смахнахте, ей! Промиха ви мозъците...
Добре, че си имаме будители, които да не се поддават на промивки и да крепят човечеството със светлите си знания и борбен дух.

Към по-долните постове - смелите да помагали в ковид отделенията - имам познат пуснал заявление за доброволец още през април месец. Досега никой не го е повикал, въпреки публикациите, че изнемогвали.
Има само една причина да не го потърсят и тва е, че ни лъжат, че положението е тежко. И че планетата е кръгла.

Медиите са си създали чудесни зомбита без грам критично мислене.
Всеки дръзнал да мисли различно е “съпротивата”.
Останете със здраве и продължавайте да си оплаквате сополите, и да треперите от страх.
👋

Не сме се събрали тук чак такива олигофрени, каквито се опитва да ни изкара божествената ти персона.
Когато критичността се превърне в диагноза обаче, картинката става друга.

“Съпротивата” звучи много внушително, като да има някаква тежест и поводи за уважение. Никой не възприема тая патология-глупост-квото и да е там, така.

Никой не си е оплакал сопола и никой не се е разтреперил от страх, не е и нужно да е така, за да може да прояви човек разум и уважение, когато е необходимо, вместо да обяснява на простолюдието как е хванал Господ за шлифера и да дрънка  празни приказки за разбрани-недоразбрани закони, теории за задушавания, сравнения на натурално съжителство с бактерии и вирусни епидемии (добре, че не си се заседяла много из Африка, че и ХИВ щеше да си окей да сееш сигурно, щот презервативите и те са репресивна мярка, от къв зор някой ще ти бута кефа - намиг-намиг), конспирации с милиони въвлечени и всякакви типични хабаля-хабаля глупости.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 26.10.20 14:07.

26.10.20
14:27

Така се чувствам и аз с подобни събеседници, Точице. :)

Barberian

26.10.20
16:55

Две различни вселени :(
Момчетата са 44 и 46 годишни.

Мнението беше редактирано от Barberian на 26.10.20 16:56.

26.10.20
19:10

Ами така откъслечно извадено от разговора, може и да не са различни вселени-поне не може да си сигурен, ако не познаваш хората или ти не участваш в него. Нищо не им пречи, както си излагат фактите колко са зле разни приятели после да идат в Биад.
Всъщност това често се вижда: вайкане, съчувствие, състрадание, цъкане с език, как не се пазят хората и вечерта отишли в джабалата.
Разбира се има и такива, които възприемат нещата сериозно и поведението им е в тази насока.

Тия дни даже си мислех, дали не подценявам ситуацията и да не замразя картата за известно време и да го пердаша на домашно с гирите. То е ясно, че нищо сигурно няма, ама после ако нещо го лепнеш, поне да си кажеш, че каквото си можел да избегнеш, си положил усилия. Ще го мисля, макар сега да съм гепил една зона, в която съм си сам на едно 6-7 м. радиус. Само при лега няма начин, ама пък съм го нагласил в почивен ден и часови диапазон, когато почти няма хора.

Мнението беше редактирано от Dydo на 26.10.20 19:16.

26.10.20
20:09

Лега...пръскам обилно с дезинфектанти пейката,лоста...и не допускам никого докато съм го заел.

26.10.20
20:20

казано от nervak на 26.10.20, 20:09:

Лега...пръскам обилно с дезинфектанти пейката,лоста...и не допускам никого докато съм го заел.

Ами аз не пръскам, ама там всеки подлага кърпа. Не съм виждал някой да ляга директно. В началото, т.е. пролетта като пак отвориха залите всеки или почти всеки пръскаше лостовете, сега вече тц. То и не виждам препарати, както бе преди. Това важи за всички лостове в залата, не само тия на лежанките. Но уж избягвам да се пипам около носа и устата, преди отново да посетя съблекалнята.
Като стана дума, не знам защо за фитнес залите никой не намеква. Барове и чалготеки затварят, а там също хората това им е бизнеса. Не са по-малко важни от другите....или пък са 😀 Ами да, хората да са здрави и яки, и във форма е по-водещо от да скачат и наливат с алкохол.
А със сигурност /т,ва са едни други/ някои си викат: “Еб. му майката, мен ръките ми паднаха с по 2 см., а те ще спират и бойкотират развитието ми заради разни умрели болни и стари. Баси държавата.”

ПС-де фрЪкна толкоз бърже мнението на Бомбъра 😀

Модерация: Придържайте се към предмета на темата!

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 26.10.20 20:32.

26.10.20
20:32

Все ми се ще да не пиша по тази тема, но не мога да разбера двойните ви стандарти. Мислите че във фитнес е ок да ходиш и тук да прокламираш за някакви мерки ли ?

26.10.20
20:37

казано от kaloyan на 26.10.20, 20:32:

Все ми се ще да не пиша по тази тема, но не мога да разбера двойните ви стандарти. Мислите че във фитнес е ок да ходиш и тук да прокламираш за някакви мерки ли ?

Кой т,ва-аз ли. Ако съм аз, то не съм бил най-големия прокламатор на мерки, освен с днешния пример, който касаеше тестването, а не мерките като цяло. Иначе просто хората да бъдат по-стриктни с препоръките, това е.

26.10.20
20:46

казано от Optimus Prime на 26.10.20, 20:37:

казано от kaloyan на 26.10.20, 20:32:

Кой т,ва-аз ли. Ако съм аз, то не съм бил най-големия прокламатор на мерки, освен с днешния пример, който касаеше тестването, а не мерките като цяло. Иначе просто хората да бъдат по-стриктни с препоръките, това е.

Ами не визирам теб, обаче цялата работа си е наша по български. Навсякъде се псуват хората един на друг за няма нищо. Повечето пъти дори и да имат общи идеи пак се карат :) абе наша си работа. Мразим се и се караме помежду си, а тези които ни разделят и правят неадекватните неща, никой не им търси отговорност. Всеки си натиска парцалите и ходи да се дърви по форумите . :)

26.10.20
20:51

Ами аз лично не се дървя на никой от форума-за мен тук е място за придобиване на знания, опит и забавление, т.е. приятно прекарване-това и само това. Всъщност излъгах за дървенето 😊-приятно ми е кат некоя от мацките тук посне яка снимка 😛
Хайде стига с шегите, та сега сериозно. Ако имат хората малко повече акъл няма да се подадат някой да ги разделя.

Мнението беше редактирано от Dydo на 26.10.20 20:52.

26.10.20
20:53

Абе уж е така, но не баш, понеже тук почти всичките са образовани и имат акъл. Както ти казах, наша си работа :)

26.10.20
20:56

Дидо, няма нужда да отговаряш :)  обърна темата в поредния си дневник.

26.10.20
21:03

А сега малко да го дадем по-тясно ......... в темата имам предвид.
На жената не й звъннаха, явно всичко е ок, след като й казаха, че при “проблем” ще й звъннат до края на деня. Стояхме до към 19.00 ч. и накрая отворихме уискито. И сега зацепихме, че тя вися вторника миналия 1 ч. на студа пред лабораторията, та да си изследва тироидния хормон. А тя на студ още след часове е вече болна. Утре ще пратели резултатите в работата й, но принципно, ако не си положителен, не ти казват нищо. Поне на много места в институциите е така. Т.е. ясно е/предполага се, че си “-”, щом не са ти звъннали от лаборатория/болница/РЗИ и т.н. Е, ако си ги поискаш от ведомството, в което работиш сигурно ще ти ги дадат, ако за някъде ти трябват тези резултати на хартия. Но тях така или иначе им направиха график с хоум офис и сега се пада 10-ина дни да си баца от вкъщи.

ПС....пак повтарям-не съм аз /Оптимус от Кибертрон/ най-много писалия по темата. Ама поне се придържам към същата в по-голямата част от изказванията. Има и по-грешни от мен 😎

Мнението беше редактирано от Dydo на 26.10.20 21:25.

Bart Simpson

26.10.20
22:27

На един от моите готвачи му се обадиха на четвъртия ден след положителния тест, а на другия вообще.

26.10.20
22:40

казано от Bart Simpson на 26.10.20, 22:27:

На един от моите готвачи му се обадиха на четвъртия ден след положителния тест, а на другия вообще.

Е другият как е разбрал. Явно се е разболял, разпърдяла се е работата, за да му кажат, че в крайна сметка е положителен.
Иначе де да знае човек, уж в случая жената я пратиха с инструкции за незабавно съдействие, включително и относно резултатите.

Bart Simpson

26.10.20
23:44

Е не, казаха му ор рамус, че е положителен, но от РЗИ никой не му звънна.

Bart Simpson

27.10.20
01:06

Вече май не се питаме, кой ш се олепи, а кой ще го изкара леко, а?

27.10.20
07:37

казано от Bart Simpson на 27.10.20, 01:06:

Вече май не се питаме, кой ш се олепи, а кой ще го изкара леко, а?

Ами май натам отиват нещата. И като гледам как върви си мисля, че още година две поне ще ни изтезава това. Но както казах, ако може да се предпазят повече хора във времето, надявайки се да се открият ефективни лечения и/или вирусът да намали силата си да убива.

27.10.20
07:53

От РЗИ на единия колега,след като той се е обадил за инструкции и ги е насмел,защо не се обаждат...са му отговорили,че не му е дошъл реда!Ще ли да му звъннат след 5-6 дена...толкова им отнемало.

27.10.20
08:09

Ами и аз сега се чух с шефа, че май ще е по-добре да изчакаме резултатите преди да отида на бач. Защото да се лежи на таз кълка “ама щом не са се обадили значи всичко е ок”, не е много добре. И без това в бача народа яко се тресе. Имаме и по-възрастни хора, ама работата им е такава, че хом офис не става при някои от тях.

Bart Simpson

27.10.20
08:28

Предния път май някой беше казал, че късметлиите ще го карат в началото когато има ресурс за лекуване.

27.10.20
08:56

Още двама на работата....като единия в петък го изгоних лично аз...щот е от моя екип.Домъкнала се,а едвам гледа?!!Аман от тъпаци.
Да видим...

Мнението беше редактирано от nervak на 27.10.20 08:56.

27.10.20
09:06

Схващането, че вирусът може да те подмине е доста е наивно, въпросът е дали ще те повтори и как, защото мутира. Мисля, че голяма част от хората го изкараха на крак без да разберат още в началото на годината.

Barberian

27.10.20
09:18

казано от nervak на 27.10.20, 08:56:

Още двама на работата....като единия в петък го изгоних лично аз...щот е от моя екип.Домъкнала се,а едвам гледа?!!Аман от тъпаци.
Да видим...

А при вас предполагам са на заплата и не губят нищо ако останат в къщи. Питаш ли ме мен, като са на процент от оборота. Ако си стои в къщи не взима нищо, съответно предпочитат да Омрат в салона 🤣

27.10.20
09:34

Те много са така-ще вземеш пари, колкото си изкараш, а ще си изкараш, ако отидеш на работа.

ПС....жената е отрицателна. Т.е. добре, но очакването на сблъсъка с вируса си остава.

Мнението беше редактирано от Dydo на 27.10.20 10:35.

Barberian

27.10.20
12:14

Шефът на Пирогов съобщава, че 61 лекари са заразени, а отдолу само подобни коментари. Много тъжно :(
Моето лично усещане е, че тази зима ще е касапница. Някой от специалистите беше писал, че и противогази да сложат, вече е късно. Днес 30% от тестваните са положителни.

27.10.20
12:56

Със сигурност спазвам всякакви мерки, аз и цялото ми семейство, със сигурност не вярвам в конспиративни теории, както и, че Земята е плоска, със сигурност си давам сметка, че ситуацията е сериозна и не подлежи на подценяване от какъвто и да било сорт.

Но и със сигурност бълването непрестанно на преапокалиптична информация не е от помощ на никого, нито на вярващите, нито на невярващите, нито на обществото, нито на гражданското мнение, нито на болните, нито на застрашените, нито на здравите.

Bart Simpson

27.10.20
13:04

Трябва да ви кажа, че на хората май още не им пари под опаашките, рестораанта е пълен и наа обед и вечер.
Аз не бих отишъл наа ресторант

27.10.20
13:11

Единственото нещо което се случва когато процента на заразените спрямо пробите е твърде висок, е че просто това вече не е реална извадка. Има доста повече хора които са болни и носят вируса, а дори не се изследват.
Това значи, че има вероятност заразяването да премине към експонента. Но пък нали това бяха разни теории, които точно англичаните в момента опровергават почти напълно. Това е за естествения и стадния имунитет. Това последното е по-скоро за съжаление.

Единственото нещо което ще си проличи, са неадекватните действия на държавата, които след време ще бъдат дори обект на статии, та даже и на историческа оценка.
Дефакто те не помогна нито на бизнеса, нито на хората. Не подкрепиха нито песимистите, нито оптимистите.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 27.10.20 13:14.

27.10.20
13:21

казано от Bart Simpson на 27.10.20, 13:04:

Трябва да ви кажа, че на хората май още не им пари под опаашките, рестораанта е пълен и наа обед и вечер.
Аз не бих отишъл наа ресторант

Вчера минах през един да поръчам храна за вкъщи- имаше общо 6 човека на 3 маси, а обикновено вечер беше с трицифрен брой посетители.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1