Коронавирус в България

Прескочи до:
GG

17.08.21
14:04

казано от kaloyan на 17.08.21, 13:23:

Та трябва да знаеш че света не се върти около теб, нито около това ти как си изкарал вируса. Има и по важни неща от теб и колкото по-рано го разбереш, толкова по добре за теб, а и за страната :). Тогава може и да разбереш, че с това да клекнеш един път 100 кг или да ги обърнеш, по никакъв начин не значи, нито че си здрав, нито че си корав :)

Ей, забавя ама не забравя. Намери къде да му го върнеш. :ДД

Опасна работа - “Нито си ми на годините, нито си ми на килограмите, за да спориш с мен” :Д

17.08.21
14:04

Мнението на обикновения човек няма значение, ако една политика е приета със закон.

17.08.21
14:06

казано от doni dimitrov на 17.08.21, 14:00:

Ами ако е поднесено по подходящ начин надали.
Имам близки в Норвегия и там никой не ги пита искат или не.
Ваксинират ги без драми и гонене на вещици. Спокойно някак.

Еми да, спокойно ще е. За мен изобщо не е изненадващо че няма драми. Както намирам пряка зависимост от факта че най-бедните са най-неваксинирани (не защото нямат ваксини, неее - ваксини има, ама не искат народа, и ги подарихме на Бутан - набутахме им ги на тъпаците хаха), така намирам и пряка връзка между факта че Норвегия, която поредица години е в топ 3 на най-добрите страни за живеене, хората да нямат никакви драми с ваксинирането.

17.08.21
14:10

казано от Димо на 17.08.21, 14:02:

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 13:00:

По-лесно е да наложиш политиките си в останалата част от Европа, отколкото в България, а коронавирус пандемията се превърна основно в политика.

Аааа, значи толкова не успяха да ни превземат по никакъв друг начин, че се наложи да измислят коронавирусната пандемия за да се докопат до управлението в България.

Дай да те питам, и искам да ми отговориш честно. Ти доволен ли си от живота си? Ако недай си Боже утре си на смъртния си одър, коя реплика е по-вероятно да ти е последната:
а) Живях страхотен живот
или
б) Дейба и скапания живот?

Димо, ти се побърка ?

Не, не значи това, някак искаш да опростиш всичко. Естествено, че няма да си кажа б)

17.08.21
14:10

казано от doni dimitrov на 17.08.21, 13:36:

Само да питам специалистите.
Каква е драмата,да се въведе задължителна ваксинация?
Ако трябва със закон и т.н
Какви са тези простотии, паспорти, гонене от работа,кина само за ваксинирани идруги глупости.
Какъв е проблема?

Има свобода на избора.
Иначе проблемът в момента във Франция да речем, е че бума на новите случаи е в райони, където само малък процент от хората са ваксинирани. Болниците не смогват и болните трябва да се транспортират до райони, където болниците могат да ги поемат. Ама тези разходи ги плащат всички чрез данъците. Не ги плащат тези, които на базата на свободата си на избор, са отказали да бъдат ваксинирани. Затова държавата, която все пак трябва да бъде и справедлива налага ограничения за неваксинираните. За да може да ги предпази в някаква по-голяма степен от една страна и да си намали разходите от друга, което обаче е по-справедливо от това всички да плащат само за някои, които са решили да се позоват на правото си на свободен избор.

17.08.21
14:16

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 14:04:

Мнението на обикновения човек няма значение, ако една политика е приета със закон.

Законите се променят в следствие на обществените нагласи. Така е устроено обществото. Случва се малко по-бързо при прецедентното право и малко по-бавно при континенталното.
Но само това е пътя за развитие. Друг, по-добър за сега не е измислен.

17.08.21
14:16

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 13:27:

Търсих пример и се сетих за Евровизия - политконкурс, в който се налагат политики за джендъри, Израел и Украйна.
Съгласен ли си или все още смяташ, че съм конспиратор?

Разбира се че смятам че си конспиратор, ако това ти е довода. Украйна географски си е в Европа, а Израел участват в Евровизия от 1973-та година, когато никой още ЛГБТ не беше измислено като термин. Израелската национална телевизия е член на Европейската Комисия по ретранслация или както там се казва организатора на Евровизия и това е достатъчно условие за да участва. По същия начин и Австралия участваха в Евровизия. Според теб участват щото имат много геи и искат да ги популяризират ли?

17.08.21
14:23

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 14:10:

Естествено, че няма да си кажа б)

Ааа, ами това е добре. Защото има една теория, че повечето вярващи в конспиративни теории го правят, защото дълбоко в себе си са неудовлетворени от живота и постиженията си и ги устройва да мислят че някой друг - сила извън техния контрол - е виновен. Дали ще е защото Бог така е поискал, или заради Биг Фарма които ги тровят, или пък има световен заговор и т.н. И какво му остава на обикновения човечец да направи, освен да пие люта ракия и да псува международното положение (да се моли, или да пие детоксикиращи чайове) и да разпространява вярванията си за да си подсили тезата.

17.08.21
14:25

Димо, или се правиш на глупав или те надценявам ?. Не говоря за участието им, а за победата и участието на гейове и джендъри и изпълнители, които не могат да пеят и не приличат на нищо. Гледал ли си клипа на изпълнителка от Израел? По-добре недей да си го причиняваш.
Бил съм в Израел неведнъж и имам само приятелски чувства към хората, но не и към политиката, която водят, а в Украйна отдавна не съм ходил, но и слепия ще прозре политика на конкурса, което е само опаковката на нещата.

Хората това, хората онова, има ли закон няма мърдане, всичко останало са глупости.

17.08.21
14:26

Ебаси свободата на избор...

17.08.21
14:28

казано от doni dimitrov на 17.08.21, 14:26:

Ебаси свободата на избор...

На някои хора май наистина им трябва здрава ръка и да им се каже: “Така ше прайш!” И да няма мърдане.

17.08.21
14:39

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 14:25:

Димо, или се правиш на глупав или те надценявам ?.

Бая си лаконичен на моменти и не ти е много гладък изказа, не винаги ти се разбира, допускам че си и зает и пишеш между другото.

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 14:25:

Не говоря за участието им, а за победата и участието на гейове и джендъри и изпълнители, които не могат да пеят и не приличат на нищо. Гледал ли си клипа на изпълнителка от Израел? По-добре недей да си го причиняваш.
Бил съм в Израел неведнъж и имам само приятелски чувства към хората, но не и към политиката, която водят, а в Украйна отдавна не съм ходил, но и слепия ще прозре политика на конкурса, което е само опаковката на нещата.

Ама то световна политика си има, аз не отричам, ама да я навързвам с корона вируса и целта на световната политика да е да разделят хората в България по въпроса за ваксините за да може по-лесно да ни превземат вече ми е хем смешно, хем тъжно. Конкретно по въпроса ти - геите почнаха да печелят от няколко години, а световна политика си има от преди това, какво ти се вижда странно че някви тъпи педалски песни са спечелили някав тъп конкурс? Ти някога гласувал ли си евровизия? Щото аз не съм. За мен е много близко до ума че геите и там разните джендъри ще гласуват анблок за гейските песни, а нормалните хора няма да им пука и накрая може да спечелят най-много гласове геите. В Евровизия наистина си има политика. Само виж как гласуват например Сърбия. Най-много за руските участници. Виж как гласува Северна Македония. Горе-долу разделен вот между Албания и Сърбия. Ама това каква конспирация е? Сърбите са русофили, шиптърите в Македония са си албанци, макетата са с промити сърбомански мозъци. Къде е конспирацията?

17.08.21
14:47

казано от Gogo на 17.08.21, 14:04:

казано от kaloyan на 17.08.21, 13:23:

трябва да знаеш че света не се върти около теб, нито около това ти как си изкарал вируса.

Ей, забавя ама не забравя. Намери къде да му го върнеш. :ДД

Ми донякъде е прав Калоян. Боян казва че го изкарал ковида на легло, аз казвам че съжалявам да чуя че го е карал тежко (според мен като кажеш че караш някаква болест на легло, означава че я караш тежко. има и такъв израз - “лежащо болен” и означава тежко болен) и се почва няква лекция как съм му бил извъртал думите, колко бил як и как всъщност нищо му нямало. Ми много хубаво, радвам се за него, все така да ги кара болестите.

GG

17.08.21
14:55

Е, то и аз бях на легло два дни, щото имах темп и не исках да се напрягам докато мине.

Аз и като се наям си лягам. Ама тва не значи, че умирам.

Прибързано си правиш изводи, с цел да си докараш тежест на мнението, ама някои хора нарочно не си казват цялата истина, после да излезеш крив с погрешните си заключения. :д

17.08.21
14:59

казано от Gogo на 17.08.21, 14:55:

Е, то и аз бях на легло два дни, щото имах темп и не исках да се напрягам докато мине.

Аз и като се наям си лягам. Ама тва не значи, че умирам.

Прибързано си правиш изводи, с цел да си докараш тежест на мнението, ама някои хора нарочно не си казват цялата истина, после да излезеш крив с погрешните си заключения. :д

Ама не си казал никъде “изкарах ковида на легло”, нали? Щото знаеш какво означава това.
А това пък да говориш подвеждащо за нещо, което се отнася до теб си и после да се караш на хората че не са те разбрали и са проявили емпатия е ‘баси простотията, честно.

17.08.21
15:02

Коронавирусът е поредният повод за налагане на политики. България никой не я бръсне за слива, просто ние сме част от световни процеси и Европа не и дреме колко % сме ваксинирани. Разбира се, че няма никакво значение кой и как гласува в един политконкурс, а изборът е предрешен и обслужва интереси и политики. Ти вярно приемаш всичко за чиста монета, а не е.

17.08.21
15:02

В крайна сметка като гледам, напълно възможно е просто ако не си ваксиниран да не се вписваш в обществото. Може да не приемат законова норма, която да регламентира, че ако например не си ваксиниран ще те глобяват, но може да се въведе, че всеки бранш, бизнес и т.н. следва/е препоръчително да си приеме вътрешни правила за работа и противоепидемични мерки /като част и в изпълнение на глобалните/, при които да се въведе такова изискване. Искаш да работиш в болница-ваксина, искаш да си журналист в ТВ-ваксина, фитнес-ваксина, почивка в хотел-ваксина, преминаване на граница-ваксина и т.н. и т.н.
Не казвам, че подкрепям или не такъв подход, просто не е изключен. За БГ не знам, ама някъде другаде със сигурност ще започнат.
А че от постоянното опяване: аз съм индивидуална личност, имам права, та така, та онака, се дразня. Но това е отделна тема.

17.08.21
15:06

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 15:02:

Коронавирусът е поредният повод за налагане на политики.

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 14:04:

Не си ли противоречиш? Кво има да ми “налагат”политики? Нали мнението на обикновения човек няма значение? Правят закон и хората да почват да го спазват, закво го правят тоя целия цирк с коронавируси, евровизии и други такива?

17.08.21
15:08

Политиките водят до прокарване на закони.

GG

17.08.21
15:10

казано от Dydo на 17.08.21, 15:02:

фитнес-ваксина, почивка в хотел-ваксина, преминаване на граница-ваксина и т.н. и т.н.

И как ще се осъществява тоя контрол? И на ресторат с ваксина. И до кенефа на макдоналдс с ваксина. Кой от тия браншове ще има изгода да пуска хора само с ваксина, като това ще му бърка в неговия джоб. Ако някой е решил, че няма да се ваксинира, поради негови си причини, каквито и да са те, това че няма да го пуснат във фитнеса, няма да го накара да се ваксинира. Бая бизнеси ще умрат. Оттам ще се отрази и на всичко в държавата.

Когато залите бяха затворени, някои зали си работиха и намираха начин да издават карти за клиентите си, като картотекирани състезатели по нещо си. Аз лично взех координати, за следващия локдаун.

Мнението беше редактирано от gggddd на 17.08.21 15:11.

17.08.21
15:10

казано от Димо на 17.08.21, 15:06:

Не си ли противоречиш? Кво има да ми “налагат”политики? Нали мнението на обикновения човек няма значение? Правят закон и хората да почват да го спазват, закво го правят тоя целия цирк с коронавируси, евровизии и други такива?

Разликата е в това, че хората трябва да са дълбоко убедени, че провеждането на въпросната политика, както и впоследствие изменение в закона, е правилна. Не е ок изведнъж да сложиш някаква забрана/задължения, просто защото така са решили ;-)..............поне в уж цивилизования свят.
Няма противоречие според мен.

Гого............ами зависи. Много от хората не ходят от страх, а като знаят, че всичко е ваксинирано, няма да ги е страх. То не, че сега ги е де. Може и субсидии да има-приемаш вътрешни правила за това и ги спазваш-бум субсидия.
Апропо, сега на нашето море май удариха тавана на посещение от едно 10-15 г. назад сигурно поне. Такова нещо, да няма къде да легнеш не е било. Хубаво, че бях в началото на юли там, че иначе :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 17.08.21 15:16.

17.08.21
15:11

Кажи го на афганистанците, като ги спомена одеве. Коя по-точно политика свързана с ковида им беше нужна за да върнат страната в каменната ера?

17.08.21
15:23

Димо, кой обучи, финансира и въоръжи талибаните във войната с СССР?
А сега как шепа талибани взеха управлението на страната за дни, при условие че армията беше по-голяма, по-обучена и по-въоръжена от талибаните.

17.08.21
15:23

казано от Gogo на 17.08.21, 15:10:

казано от Dydo на 17.08.21, 15:02:

фитнес-ваксина, почивка в хотел-ваксина, преминаване на граница-ваксина и т.н. и т.н.

И как ще се осъществява тоя контрол?

Както се осъществява например паспортния контрол. Пробвай да минеш граница или да се регистрираш без лична карта.

Кой от тия браншове ще има изгода да пуска хора само с ваксина, като това ще му бърка в неговия джоб.

Веднага ти давам пример. Кварталното нонстопче до нас беше от първите магазини, където и продавачките и клиентите си шпореха без маски. И ме гледаха като извънземно като влизам с маска и аз спрях да си я слагам - както казах имам имунитет, щото съм го преболедувал и слагам маска да не им създавам проблеми на тях или да се притесняват хора, които не са го карали. Е, оня ден са ги глобили и влизам и тая още от вратата ми вика: сложи си маска ако имаш.

Ако някой е решил, че няма да се ваксинира, поради негови си причини, каквито и да са те, това че няма да го пуснат във фитнеса, няма да го накара да се ваксинира.

Ето ти и тук пример - дори антиваксърски настроената Марги каза, че сестра ѝ (която може да е с коренно различен от нейния мироглед, но по-често е обратното) се е принудила да се ваксинира, нищо че не е искала, защото от работата са я задължили. Елементарна икономическа принуда.

Бая бизнеси ще умрат. Оттам ще се отрази и на всичко в държавата.

Както в найнгага коментираха - “ооо! чудо! значи сме можели да живеем и без да си даваме парите за глупости и като резултат дори имаме повече пари.” И не, не съм безчувствен. Разбирам и съчувствам на хората, които губят бизнес от ковида, аз самия съм супер потърпевш. Вчера и днес изнасям оборудването си от супер якото си студио и се местя в една дупка, ама не мога да си позволя наема на онова помещение вече, работата ми намаля много, а през първия локдаун направо секна до нула. :(

Когато залите бяха затворени, някои зали си работиха и намираха начин да издават карти за клиентите си, като картотекирани състезатели по нещо си. Аз лично взех координати, за следващия локдаун.

Няма кво да търсиш такива сложни схеми, вратата до (вече бившето ми) студио е нелегален фитнес. Не е спирал да работи и в най-строгите локдауни. Всъщност даже мисля че точно тогава се появи като фитнес - да отговори на нуждите :)

GG

17.08.21
15:30

Примерите не са удачни.

А за нелегалните фитнеси, аз предпочитам всичко да си ми изглежда легално, не да се озъртам само.

Едно е ваксина за работник, друго за клиент. Все едно да спра да работя с хора, които не са ваксинирани. От къв зор...

Какво работи сестрата на жена ти? Работодателят не може самосиндикално да налага подобни изисквания и условия. Ако със закон ги задължат някои професии, да.

Мнението беше редактирано от gggddd на 17.08.21 15:30.

17.08.21
15:33

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 15:08:

Политиките водят до прокарване на закони.

Обществените нагласи водят до приемане и/или отмяна/промяна на закони. Обществените нагласи се променят/манипулират по различни начини, един от които е провеждането на определени политики. Но така или иначе, ако даден закон не е обществено приемлив в дългосрочен план, то обществените нагласи се променят и съответния закон се променя.

17.08.21
15:38

казано от Gogo на 17.08.21, 15:30:

Примерите не са удачни.

Защо според теб да не са удачни?

А за нелегалните фитнеси, аз предпочитам всичко да си ми изглежда легално, не да се озъртам само.

Така е, модерните проблеми изисквагт модерни решения. Който се оплаква вместо да намира начин, не ми го хвали :)

Едно е ваксина за работник, друго за клиент. Все едно да спра да работя с хора, които не са ваксинирани. От къв зор...

От същия зор, от който вече не пускат в стопчето без маски. Защото ако ги хванат, ще глобят бизнеса.

Какво работи сестрата на жена ти? Работодателят не може самосиндикално да налага подобни изисквания и условия. Ако със закон ги задължат някои професии, да.

Не на жена ми, на форумната Марги. Нали те писа вчера че сестра ѝ я принудил работодателя ѝ да се ваксинира, нищо че не искала.

И без закон си има начини. Както ти си намираш заобиколни начини да ходиш на фитнес, работодателите не са по-прости - и те си имат заобиколни вратички, още повече че имат и икономическия лост.

17.08.21
15:40

казано от Димо на 17.08.21, 15:11:

Кажи го на афганистанците, като ги спомена одеве. Коя по-точно политика свързана с ковида им беше нужна за да върнат страната в каменната ера?

Те не са излизали от “каменната ера”. Затова и не могат да ги превземат/подчинят високо технологични държави. Всъщност като започнем от Александър Велики, минем през Британската империя, СССР и САЩ, никой не е успял да превземе, подчини и задържи властта си в Афганистан за дълго време. Всички опити досега са се проваляли.

За тях сегашното положение е може би по-добро. Сега талибаните са доста по-умерени в намеренията си за управлението и развитието на страната. Времето ще покаже дали наистина е така или не.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 17.08.21 15:50.

17.08.21
15:52

Посредствен прочит и коментар на събитията в Афганистан.

17.08.21
15:53

Да бе, диваци са, знам историята. И културни традиции и география, от няколко века и религия - много неща работят в тази насока да не може да се подчинят лесно. В началото на седемдесетте все пак са имали светска държава и стремеж да са модерна държава, да учат момичетата си да четат и т.н.

п.с. Те всички в оня регион и оная религия обещяват колко ще са готини отначало докато си стабилизират властта. И турците са оставяли местните феодали на превзетите територии, и мюсулманите са обещавали да не се рушат църкви и да има совобода на вероизповеданието.

Мнението беше редактирано от Димо на 17.08.21 15:57.

GG

17.08.21
15:53

казано от Димо на 17.08.21, 15:38:

От същия зор, от който вече не пускат в стопчето без маски. Защото ако ги хванат, ще глобят бизнеса.

Не виждаш ли защо са неудачни...

17.08.21
15:55

Не виждам защо според теб са неудачни, щом съм ги дал, за мен са удачни.

17.08.21
16:14

Работодателят не може самосиндикално да налага подобни изисквания и условия. Ако със закон ги задължат някои професии, да.

Не просто не може, а и със закон не може. Противоконституционно е да се ограничава правото на труд и правото на образование. Тие двете за да ги свържат със задължително ваксиниране, първо трябва да променят Конституцията.

17.08.21
16:24

Не е задължително. С подзаконови нормативни актове може да се уреди при определени ситуации. И всичко ще е правно издържано.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 17.08.21 16:24.

17.08.21
16:26

казано от James Hinks на 17.08.21, 16:14:

Противоконституционно е да се ограничава правото на труд и правото на образование. Тие двете за да ги свържат със задължително ваксиниране, първо трябва да променят Конституцията.

Например ако искам да съм хирург, но без да съм завършил медицина и не ми позволят, или ако съм готвач, но не искам да ми бъркат с шомпол в гъзъ и не ме пуснат в кухнята, ограничават ли ми конституционното право на труд?

17.08.21

казано от Svetoslav на 17.08.21, 16:24:

Не е задължително. С подзаконови нормативни актове може да се уреди при определени ситуации. И всичко ще е правно издържано.

Точно.

17.08.21

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 15:52:

Посредствен прочит и коментар на събитията в Афганистан.

Нито прочит, нито коментар има. За това ще трябва да открием нова тема :)

17.08.21
16:29

Подзаконов акт срещу основния закон на държавата? Кажи честно :D

казано от Димо на 17.08.21, 16:26:

Например ако искам да съм хирург, но без да съм завършил медицина и не ми позволят, или ако съм готвач, но не искам да ми бъркат с шомпол в гъзъ и не ме пуснат в кухнята, ограничават ли ми конституционното право на труд?

Не, не ти го ограничават. Помисли малко или се допитай до юрист да ти го разясни подробно, че сега нямам време да го правя.

казано от Димо на 17.08.21, 16:26:

Точно.

Точно 0 юридическа грамотност.

17.08.21
16:35

И какво ще каже юриста според теб? Че не може работодателя или браншовата организация да поставя изисквания, на които упражняващите професията да отговарят? Като например да са ваксинирани срещу нещо? А във Франция например, където вече здравните работници са задължени да се ваксинират, там не са ли им защитени конституционните права на работа?

17.08.21
16:41

За да не спорим излишно, Дидо да каже. Той е юрист и специалист по българско право. Ще приемем неговото мнение.
Аз не съм специалист по българско право, така че няма да коментирам. Във Франция го направиха, говори се, че и в други дъжави в Западна Европа ще го направят. Нашата конституция от край време е силно повлияна от белгийската. А в Белгия го обмислят.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1