Коронавирус в България

Прескочи до:

Зле съм с всички науки, както се знае... и ръся тежки думи наизуст, както обикновено.

Толкова мога... 4 месеца и половина след втората доза ваксина на Pfizer.

P.S. Страшен съм - затова се плашиш...

P.P.S. Тъкмо се чудех защо ни занимаваш с роднините си...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.10.21 00:02.

20.10.21
00:01

казано от Brown Bomber на 19.10.21, 23:44:

Ваксинираните ми роднини се разболяха със всички симптоми и заразиха други хора.
Лумпени са тези, които си мислят, че като са се ваксинирали са предпазили някой друг!

1. Е то дали си ваксиниран или не, ако си болен и щъкаш, ефектът все е същия.
2.Или пък ако си ваксиниран или не, заразен си, но не си болен пак все ще сееш наред без да знаеш и дори подозираш.
3. Третият вариант е, да заразяваш защото уж след ваксината си станал преносител, т.е. не би заразил толкова много други, ако не те бяха ваксинирали. Но подобно твърдение  ми се види абсурдно, с оглед на това, че ти от ваксината не се сдобиваш със 100 %-ов вирус.
4. Просто много ваксинирани не за застраховани, че няма пак да ги хване и да проявят болестни симптоми, даже някои с летален край. Но в глобален аспект и с оглед статистиката се доказва, че ефект има. Т.е. починалите биха били повече, ако хората не се ваксинират.

20.10.21
00:04

Е и?

Една година след прекаран ковид продължавам да контактувам с доказано болни (включително ваксинирани), а сега ми искат отрицателен тест, за да отида да тренирам.

20.10.21
00:08

Да, трябва да ми пука, че Кольо от форума бил с Пфайзър от 4 месеца. Майка ми е ваксинирана с Пфайзър преди теб и след преболедуването си прави снимка, защото кашляше като магаре, слава богу приема лекарства и се оправи.

20.10.21
00:10

Да, а като си сложиш трета игла ще станеш още по-страшен и още по-безсмъртен.

И правилно, че ти пука... радвам се, че са се оправили нещата.
Друго се питах, но вече е без значение.

Ваксината не гарантира, че ваксинираният няма да се разболее.
Друга е идеята. Като уважаващ себе си лумпен - ще си я запазя за собствена употреба.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.10.21 00:15.

20.10.21
00:53

Благодаря ти за загрижеността, дано не проявяваш такава само към ваксинирани, че тук масово наблюдавам презрение и ненавист спрямо неваксинирани и то все от хора с една, две и прочие ваксини.

20.10.21
01:16

Не наричаше ли ти ваксинираните овце?
Не му пука дали си ваксиниран, пука ми за това, че постоянно повтаряш как ваксините не струват и да се ваксинираш е едва ли не нещо лошо.
Много ясно се вижда кой към кого се отнася презрително, достатъчно е да се сравнят твоите мнения с тези на останалите.

20.10.21
02:00

казано от Brown Bomber на 28.09.21, 10:52:

След като искате да сте стадо селскостопански животни (да не ви обиждам на овце) и да сте на първо място в света и в Европа, отсега правете референдум и гласувайте като в Швейцария.

Такива жалки опити да ме дискредитираш не минават и ако си пристрастен към еднополовите бракове и си се почувствал засегнат се премести в Швейцария.

20.10.21
07:38

Тия сертификати за преболедуване са еба си порното. С антигенен тест можеш да станеш заложник вкъщи, ама сертификат - йок. То ясно, че правилата/мерките се измислят спрямо масата, но този казус с преболедувалите, струва ми се, че вече не касае единици хора. На 5-ти ден, когато разбрах за този секс, ми се каза, че ако отида да си пусна пср и успея да го позитивирам, ще вляза в статистиката отново и ще си рестартирам карантината. Готино!

20.10.21
07:52

казано от Bart Simpson на 19.10.21, 22:52:

казано от nervak на 19.10.21, 22:44:

Пънете се само...много информирани.
Сега съм в АЕЦа и хранилището...изобщо не знаете какво са мерки...когато нещата могат да излязат от рамките.
Ма ще ги научите.

Теб тр да те наемат или от Ватикана или от ЦРУ или просто да те подслушват, как пък едно нещо няма дет да не знаеш, да не си пръв или ако не си ти, да е някой от твоето семейство , или да не си на върха на мелбата,мама му стара, човек ако те чете ш каже, че на Атлас топките си подпирАл дееб@.

Не си чеши езика с мен.
Предупреден си.

20.10.21
08:07

Хахахахах, страх и ужас сковаха кокалите ми.
Няма да ме напляскаш, нали?

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.10.21 08:12.

20.10.21
08:23

Добре де, няма смисъл да се караме, използвах неправилно някои думи и това за датите се оказа че съм пообъркал, за което се извинявам.

В крайна сметка така се прави както и на запад, “зелен сертификат” , който иска да не се ваксинира.

20.10.21
08:31

Вчера, като писаха нервака и Димо, че в тяхното обкръжение всички са ваксинирани и всичко е наред, исках да допълня, че може би това е правилния начин. Всички, които всичко ни е на ред, да го напишем защото явно хората не четат статистики или не им вярват, а в интернет, когато всичко е наред не е новина и никой новинар няма интерес да пише, че всичко е на ред. Новина е когато не е на ред и след такива новини, от 4 000 човека село, само кмета е ваксиниран.
В Англия статистиката казва, че конкретно от заразяване ваксината предпазва около 50%, като намаля числото на разпространение. Демек един ваксиниран има 50% по- малък шанс да се зарази, съответно драстично пада шанса да зарази друг и да се разпространи по- бързо. От там нататък влизаме в математиката, която не е моята сила 😜 Но дори за лумпен като мен е ясно, че ваксинираните предпазват другите, ако говорим конкретно за предпазване, а както писа Кольо има и други плюсове.
Статистиката от България показва, че 85% от всички с ковид в болниците са не ваксинирани, а 95% от починалите са не ваксинирани. Същата статистика казва, че случаите с проблеми са нищожно малки, но както казах, основно се пише за проблемите защото не е интересно всичко да е наред. Това естествено ако вярваме на статистики, институции и тн. Ако не вярваме, навлизаме в друга тема 😊
И сега малко безполезна моя статистика. Безполезна е, защото тя е част от голямата статистика и ако става дума за тренировки, не приемаме лични мнения как при някой нещо работело или не работело и търсим обосновани научни доказателства, но ако е за ваксини, трява да вярваме на единични и дори недоказани случаи.
Както знаете работя с хора в близък контакт. Обикновено всеки един от нас, лично обслужва около 500 човека на месец. Да правилно прочетохте 500. Работим по 9 часа, а един слот за резервация е 20 минути. Сметнете си. Тук не говорим просто за близък контакт. Говорим, че ги докосваме без предпазни средства и често стоим пред тях и дишаме един срещу друг, когато примерно правим бретон или брада. Не би трявало да ограничавам числото до 500, защото столовете ни са на 1.5 метра един от друг и като цяло повечето ни салони са малки и компактни. Ако един салон има 5 стола, това са 2500 човека на месец, а имаме салони с по 10 стола. Тези хора са били около мен, до мен, минавали са покрай мен да стигнат до другия, чакали са в малките помещения. Да не говорим, че конкретно аз ходя и по други салони, обучавам хора, като буквално им държа ръцете, те пък са пипали други клиенти и тн.
Какво казва моята безполезна статистика:
За целия период от както ковид се появи, имах само една заразена и тя беше неваксинирана, като тя махна маската в момента в който станаха само препоръчителни. Между другото тя е на 35, но беше на легло няколко дни. Предполагам защото е с наднормено тегло и то доста.
Имам колега на който майка му се зарази, той се грижеше за нея и понеже и той нещо кашляше, бяхме убедени, че и той го хвана и се подготвяхме да затваряме единия салон и да се тестваме. Оказа се, че не е ковид. Колегата беше ваксиниран с две дози. Понеже съм в общ чат на всички мениджъри на компанията в която работят над 200 човека в 36 салона, които обслужват хиляди хора ежедневно, нямаме нито един затворен салон, нито за ден заради ковид. Имахме единични случаи, но не ни е удряло сериозно. Нямам идея, колко от тях са ваксинирани, но всички знаем, че общия процент е 90% така, че може да придобием представа.
Между другото, вече познавам доста хора, които бяха против ваксините (уж само за ковид), но се ваксинираха. Сега ги е срам да кажат, че са си променили мнението и удобно започнаха да използват, че били принудени защото не можели да ходят не ресторант, а всъщност те се ваксинираха доста преди да стане ясно, че ще се искат зелени сертификати. Според мен мнението им се промени заради все по-честите примери и доказателства, че вируса може да бъде смъртоносен дори и за безсмъртни.

Мнението беше редактирано от Nev на 20.10.21 09:05.

казано от Brown Bomber на 20.10.21, 00:53:

Благодаря ти за загрижеността, дано не проявяваш такава само към ваксинирани, че тук масово наблюдавам презрение и ненавист спрямо неваксинирани и то все от хора с една, две и прочие ваксини.

Не си правя майтап с тия неща, а искрено се радвам, че всичко е наред вече. Дано и така да остане... казвам го като човек, на когото единият родител не успя да преболедува този вирус.

Не деля хората около мен на ваксинирани и неваксинирани. Вторите не са второ качество, нито пък са по-глупавки от мен. Всеки сам си носи кръста, взима решенията... и носи отговорност - лична и обществена (когато е част от общество).

Знаеш защо реагирах. Не е добре да се окачествяваме по този начин.

20.10.21
09:05

Пише, че ако мерките със зеления сертификат проработят, ще отпаднат после. А ако не проработят, ще забранят и със зелен сертификат - национален локдаун. Значи ако се ваксинирам сега, файда никва след колко седмици там беше, когато или вече няма да има нужда, или ще е без значение.

И аз да кажа, че около мен са ваксинирани и неваксинирани и всичко е наред. Да се знае.

20.10.21
09:25

казано от Gogo на 20.10.21, 09:05:

Пише, че ако мерките със зеления сертификат проработят, ще отпаднат после.

Няма да проработят и те са напълно наясно с това. Както писах, математиката не ми е силата, но в този случай не е много сложна. За да проработи това за две седмици, пред пунктовете отдавна трябваше да има опашки. Дори с опашки пак трябва да мине месец, човек да има някаква защита, че да не зарази друг, че да намали натиска върху болниците и тн.
В момента на дъската с плана, най- отгоре пише “ИЗБОРИ”. Плана се прави спрямо датата, да има възможно най- малко щети за изборите. Всичко друго е тинтири, минтири 😊

Мнението беше редактирано от Nev на 20.10.21 09:28.

20.10.21
10:56

Въпросът на деня 😜

Мнението беше редактирано от Nev на 20.10.21 10:56.

20.10.21
10:57

Само да питам, как от една година срок на зеления паспорт, стана рЕзко безсрочен и няма ли след една година да ви отнемат правата, давани от сертификата при драматично-динамичната обстановка в момента?
Ако се ваксинирате по схващане че е правилно, салют ю, ако го направиш за допълнителни права си ял все едно птичи крак, знаеш, ти за мене си бунак.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.10.21 10:57.

20.10.21
11:15

Успяха да разбъркат умовете на хората с нелепи мерки, за това и не им върви ваксинацията. И с новите пак няма да тръгне...

20.10.21
11:23

Ма гледай как си продават мегават по 430 лв.

20.10.21
11:25

Е то да не е само у нас зеления сертификат и мегавата толкова.

20.10.21
11:29

Акциза е върху газта, а не върху тока.
Я ми кажи колко е мегавата във Франция и колко е в БГ.
И как по дяволите може да има една цена за бизнеса и друга за физически лица? ЗАЩО?
Малко като слънчака 1989-вода за българи-1 левче, за германци -3 лв?
Колко е нелепо?
Друго гориво ли горят за да ми направят тока в ресторанта или друга вода тече от ВЕЦ-а  за ресторанта?

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.10.21 11:30.

20.10.21
11:35

казано от Димо на 20.10.21, 11:25:

Е то да не е само у нас зеления сертификат и мегавата толкова.

В други страни го внесоха в сила зеления сертификат при 70% ваксинирано население, тук при има няма 20% истински.
Затвориха ни , без да ни затварят.
Като си приел да прецедателствуваш една страна, ако ще има демокрация се съобразяваш с мнозинството.
Дреме ми ,че някой не иска да си идва щот сме били страна от третия свят.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.10.21 11:36.

20.10.21
11:40

Не знам конкретно цени, но залагам 5 лева че нашите цени са по-ниски от средните за Европа.
Относно цените за домакинства и индустриален ток, цената за домакинствата не е пазарна, тя е регулирана.
И в Европа затварят заводи заради цените на тока. Не знам защо е това повишение, но знам че не е само при нас.

20.10.21
11:42

казано от Димо на 20.10.21, 11:40:

Не знам конкретно цени, но залагам 5 лева че нашите цени са по-ниски от средните за Европа.
Относно цените за домакинства и индустриален ток, цената за домакинствата не е пазарна, тя е регулирана.
И в Европа затварят заводи заради цените на тока. Не знам защо е това повишение, но знам че не е само при нас.

Започваш с “не знам” , Ами провери.
Да стокова борса определя цената, но преносната мрежа и цените за тази услуга се определят на местно ниво.
Не си ли забелязал, че за различни общини се определя по различен начин цената на тока.
189 евро е във Франция днес.
Дължиш ми пет лева.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.10.21 11:44.

20.10.21
11:42

казано от Димо на 20.10.21, 11:40:

Не знам защо е това повишение, но знам че не е само при нас.

Който се бъзика с ВВ, рано или късно осъзнава, че е сгрешил...

20.10.21
11:44

казано от Bart Simpson на 20.10.21, 11:35:

Като си приел да прецедателствуваш една страна, ако ще има демокрация се съобразяваш с мнозинството.

Демокрацията първо не е идеална (щото на бай Мангау гласа има абсолютно същата сила на гласа като професора) и второ - не работи точно така. Но ето - чувам че руската партия на Копейкин била заложила в програмата си отпадането на всякакви мерки, може и да спечелят доста гласове с тази популистка платформа.

20.10.21
11:45

казано от Bart Simpson на 20.10.21, 11:42:

189 евро е във Франция днес.
Дължиш ми пет лева.

А в България колко е?
И казах средната за Европа.

20.10.21
11:46

казано от James Hinks на 20.10.21, 11:42:

казано от Димо на 20.10.21, 11:40:

Не знам защо е това повишение, но знам че не е само при нас.

Който се бъзика с ВВ, рано или късно осъзнава, че е сгрешил...

Какво е ВВ ?

20.10.21
11:46

Бойко

20.10.21
11:47

Бойко ли направи енергийната криза?

20.10.21
11:49

Според Сашо, явно-да.
Димас, с всичкото ми уважение, когато си ваксинираш децата, пак се пъни за ваксините.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.10.21 11:50.

20.10.21
11:51

Какъв Бойко и вие...Владимир Владимирович.

20.10.21
11:52

казано от Димо на 20.10.21, 11:40:

Не знам конкретно цени, но залагам 5 лева че нашите цени са по-ниски от средните за Европа.
Относно цените за домакинства и индустриален ток, цената за домакинствата не е пазарна, тя е регулирана.
И в Европа затварят заводи заради цените на тока. Не знам защо е това повишение, но знам че не е само при нас.

Вече не са по-ниски, но и по-високи не са, така че загуба на конкурентоспособност има само за някои, които наивно са разчитали на вечно по-евтина енергия тук. Като цяло в момента дори сме на печалба от този процес, защото по спомен производството ни е с 50% над потреблението. Истинските проблеми ще идват тепърва със затварянето на ТЕЦовете и балансирането на системата с многото индустриални ВЕИ за собствена консумация, които ще се появяват в следващите години.

20.10.21
11:53

казано от Bart Simpson на 20.10.21, 11:42:

Да стокова борса определя цената, но преносната мрежа и цените за тази услуга се определят на местно ниво.

Нека някой по-запознат ме поправи, но завчера бях в център на ЕВН да подписвам договор и като питах колко е цената на тока за бита, ми казаха 33 стотинки. Но че имало и такси за пренос и други. Питах колко са таксите, казаха ми 2 или 3 стотинки. За индустриалния не питах.
За мен винаги е било Тъмна Индия кое колко струва и как се смята. Един приятел каза че ще затваря цеха, щото миналия месец му била 4 пъти по-висока сметката. Как бе братче за 1 месец скача 4 пъти?
И от личен опит - аз също съм на индустриален ток до акт16. По-предишния месец беше 9 лева, предишния беше 50 лева. За 1 хладилник денонощно и няколко пъти в седмицата малко лампи и 1 бормашина или циркуляр. За сравнение - в апартамента ми тока е 75 лева с бойлер, хладилници печки, компютри и т.н. и четирима постоянно живеещи.

20.10.21
11:53

Няма проблем със затварянето на тецовете.
АЕЦа може да поеме и техния дял спокойно.

20.10.21
11:54

казано от Bart Simpson на 20.10.21, 11:49:

Според Сашо, явно-да.
Димас, с всичкото ми уважение, когато си ваксинираш децата, пак се пъни за ваксините.

Ма те са ваксинирани бе Васе, кво има да се пъна.

20.10.21
11:58

казано от nervak на 20.10.21, 11:53:

Няма проблем със затварянето на тецовете.
АЕЦа може да поеме и техния дял спокойно.

Както си е или с още един блок? Делът за вътрешният пазар или и този за износ? И последният въпрос за балансирането на системата и до какви допълнителни разходи и пренасянето им в цените ще доведе това? Забравих, че си в системата, а на мен темата ми е интересна, но съм с нулева техническа компетентност, та питам..

20.10.21
12:01

казано от Димо на 20.10.21, 11:53:

Един приятел каза че ще затваря цеха, щото миналия месец му била 4 пъти по-висока сметката. Как бе братче за 1 месец скача 4 пъти?

ЕВН са с десетки милиони на загуба за последните 3 месеца и то само заради разликата между борсовата цена, на която купуват и цената по различните им стари договори, на които продават. Които пък ще изтекат до края на годината и тогава ще е страшен индустриалният ток...

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1