Коронавирус в България

Прескочи до:

27.10.21
12:29

Те сега и данните обръщат. Казват от болните, починалите и т.н. колко НЕ са ваксинирани, примерно 80-90 %. Някак с идеята в главата да ти се загнезди: абе я вижте колко са, масово са неваксинираните дето са пострадали. Но ако ти кажат примерно, от 100 човека 10 %, т.е. 10 души ваксинирани са починали, вече е друго :-)
Едно време когато тепърва навлизаха разпоредбите за по-подробна информация на етикетите на стоките и когато работех в Комисията за защита на потребителите, бяхме погнали някаква верига, дето не бе сложила цена на някаква стока-скъпа риба май беше, колко струва за основната мерна единица, т.е. килограм. Имаш право да дадеш и за разфасовки цена при подобни артикули, каквато е и практиката /например месо, кашкавал, риба и т.н. и т.н./, но трябва да напишеш и цената за килограм. Та тия турили 8 лв. за 100 гр. и им викаме, да сложат цена и за килограм. А те се опъват, защото да-ясно можеш да си го сметнеш колко ти е килото, но друго е когато на етикета ти се набие в очите 80 лв. за килограм :-)
Та така и нашите с процента на починали, болни и др.

Мнението беше редактирано от D_M на 27.10.21 12:30.

27.10.21
12:34

Разбира се че е така. За големите балъци трябват големи куки. Който не може да си направи сметката че при 90 неваксинирани означава че 10 са ваксинирани, точно за него е тази еквилибристика.

27.10.21
12:35

казано от Dydo на 27.10.21, 11:59:

Аз пък си мисля, че далеч сме по-умни от тия гламари на Запад. Те не са се ваксинирали, защото много са чели, напротив-ако много са се интересували щяха и те като нас да започнат с въпросите и съмненията. Ваксинирали са се масово, защото така са възпитани-”натренирани” са да слушат и да не задават въпроси. Щом умните им лекари и управляващи така казват, значи това е правилното.

Ама те затова са добре на запад. Не четат където не им е работата. Оставили са това на специалистите. А аз снощи до по сред нощите правих окачен таван, щот разбирам от всичко ?

27.10.21
12:36

казано от Nev на 27.10.21, 12:35:

Ама те затова са добре на запад. Не четат където не им е работата. Оставили са това на специалистите. А аз снощи до по сред нощите правих окачен таван, щот разбирам от всичко ?

Точно завчера обсъждахме парите и туршиите.
Стана ли добре тавана? По коя система го прави? Че имам тук едни съмнения и колкото специалисти питам, толкова мнения хаха.

27.10.21
12:42

казано от Димо на 27.10.21, 12:36:

Стана ли добре тавана? По коя система го прави? Че имам тук едни съмнения и колкото специалисти питам, толкова мнения хаха.

Питай в бгмама :-) Не влагам никаква ирония в препоръката ми. Може и да не ти помогнат, ясно, ама имали сме някакви дребни битови проблема от сорта на “абе това от какво може да е, какво да направя” и мамите веднага реагират. И се е оказвало точно това, което ни казаха. А въпросите касаеха напълно мъжки неща, дето на жените уж не им е и работа дори да го мислят.

Мнението беше редактирано от D_M на 27.10.21 12:48.

27.10.21
12:45

Бившия ми си е купувал части за Хондата от там. Всичко правят там!

Мнението беше редактирано от БПН на 27.10.21 12:45.

27.10.21
12:46

казано от Димо на 27.10.21, 12:36:

казано от Nev на 27.10.21, 12:35:

Точно завчера обсъждахме парите и туршиите.

Пвц таван на дървени летви. Гледам сега, масово ги лепят директно със силикон, обаче аз имам достатъчно височина и тези корнизи постоянно събират мухъл и трудно се чистят и ще го направя по селската ? Тук в Англия не ги кефят тези пластмаси и се наложи да поръчам онлайн. Никъде не намерих по магазините.
Иначе любимия ми от към практичност е Амстронг. Всички разклонители кутии и кабеляци горе и чиста работа+ е доказано, че втория акъл на българина е силно развит и после като се сетя, че ми трябват още кабели или тръби или нещо, не къртя или не кова външно с пирони ?

Мнението беше редактирано от Nev на 27.10.21 12:47.

27.10.21
12:48

казано от Dydo на 27.10.21, 11:59:

Аз пък си мисля, че далеч сме по-умни от тия гламари на Запад. Те не са се ваксинирали, защото много са чели, напротив-ако много са се интересували щяха и те като нас да започнат с въпросите и съмненията. Ваксинирали са се масово, защото така са възпитани-”натренирани” са да слушат и да не задават въпроси. Щом умните им лекари и управляващи така казват, значи това е правилното.

Много се бъркаш :) .. Тези “гламари” на запад, давам за пример Ирландците, за 150 човека офис имаха 4 паркоместа. Всичките движат пеша, най-вече с велосипеди, а другите с градски транспорт. От тези 150 човека, 3ма пушеха. За Франция също няма да ти говоря.

Не искам да те обиждам, но си нямаш и на представа за какво иде реч. Освен това хората са задружни, могат да водят диалог и не си налагат мнението.

За образование няма и да говорим. Не знам защо царува този мит, че ние имаме нещо специално.

Много широко затворени очи имаме :)

27.10.21
12:49

Чувал съм за тея ПВЦ-та, не излизат ли много скъпо? Ти откъде видя технологията?

27.10.21
12:53

казано от kaloyan на 27.10.21, 12:48:

Не знам защо царува този мит, че ние имаме нещо специално.

Уви да. Ама ето - давам статистики че сме зле по всички показатели, обаче масово се вика: не е верно! Много сме си добре!

Това не означава че слагам дамга върху цял народ и то моя си или че нямаме гениални деца. Означава че статистически погледнато сме зле, но се самоуспокояваме че не сме толкова зле. Което е начин да се справим със стреса.

27.10.21
12:54

казано от Димо на 27.10.21, 12:49:

Чувал съм за тея ПВЦ-та, не излизат ли много скъпо? Ти откъде видя технологията?

Не съм сигурен, че говорим за едно и също. Това за което аз говоря е масово в баните в България от много много години. Предполагам, че питаш за тези новите опънати тавани дето им казват или целите PVC плоскости. Ако все пак говориш за това от снимката долу, тубата е пълна с клипове. На дървена къща пък е елементарно, дори не ползваш дюбели.

Мнението беше редактирано от Nev на 27.10.21 12:56.

27.10.21
12:58

казано от Димо на 27.10.21, 12:53:

казано от kaloyan на 27.10.21, 12:48:

Не знам защо царува този мит, че ние имаме нещо специално.

Уви да. Ама ето - давам статистики че сме зле по всички показатели, обаче масово се вика: не е верно! Много сме си добре!

Това не означава че слагам дамга върху цял народ и то моя си или че нямаме гениални деца. Означава че статистически погледнато сме зле, но се самоуспокояваме че не сме толкова зле. Което е начин да се справим със стреса.

И там сме в експеримента, ако скоро съвсем се изравним с циганите ще докажем, че не генът а средата е определяща :D :D

27.10.21
13:01

Калояне, може да не съм пътувал колкото доста хора тук, ама и аз все пак съм бил тук там. Никой не казва, че са лоши хора и не може да си говориш с тях. Сигурно в много отношения са по-добри. Но в голям процент, в много от държавите са супер праволинейни и с тотално ниска обща култура и познания за света. Знам-ще ме блокирате с това: ами ние като много знаем глей какво ни е дереджето. Той е добър само в това, което му е професия. Поне аз с такива впечатления съм останал. И за да бъда по-точно разбран, сравнявам например не някакви пълни дебили, а един нормален работещ средноинтелигентен българин с подобен от там.
Французите пък хич не ми ги хвали. Примери много, но за един съществен се сещам. Май съм го разказвал и друг път, та: едни колежки навремето бяха в Париж, на семинар. И някакъв там от семинара костюмар ги поканил на кафе-кавалера, французина. И за да спести 2-3 евро, ги държал прави да си сърбат кафето. Щото нали там в много заведения на бара цената е друга, в сепарето пък още по-нагоре. Но разни привърженици на Запада го защитават: ами те така били възпитани, не бил длъжен да ги черпи, не бил длъжен да похарчи повече пари та да пиели седнали кафенцето и т.н. простотии. Пълен нещастник за мен. Бе жена си поканил бе, какво като е без ангажимент. Боклук. В много отношения, сме много над тях. Дори и битовизми, за които ти не се и сещаш в момента, обаче с времето много удрят, ако трябва да им ги търпиш. Ако ще каквито и аргументи да ми се вадят, моето мнение е такова.
Гледаш ги как били водели разговори и колко били готини. Има хора и хора, така е. Че при нас е пълно с отрепки и боклуци, също. Но качествените наши хора, в мнозинството си и като цялостно представяне, са по-качествени от техните. Така мисля аз и трудно може да започна да мисля друго.

Вчера гледах между другото няколко речи на Аденоид Хинкел............баси човека, напълни ми душата. Толкова прав за много неща, така надъхва младежите и народа си. Не говорим даже въобще за лошата част от цялостното му говорене по принцип. А неща, които следва да каже и да се стреми всеки политик. Ама и ги е доказал и на практика с икономика и с какво ли не.

Мнението беше редактирано от D_M на 27.10.21 13:03.

27.10.21
13:14

“Тотално ниска обща култура” вярно ? Само да те попитам ти как я измери ? Ти защо си мислиш че имаш широка обща култура ?
Има едно предаване по БНТ, казва се “Последният печели” или нещо подобно. Запиши се там и тогава да си говорим за обща култура.

Относно това за французина даже и няма да го коментирам. Всяка една страна си има разни чудатости за нас, а за тях общо приет етикет. Затова че не бързай и не смесвай нещата. :)

27.10.21
13:15

казано от Любомир на 27.10.21, 12:58:

И там сме в експеримента, ако скоро съвсем се изравним с циганите ще докажем, че не генът а средата е определяща :D :D

Че то гена е само част от факторите. Средата има най-голямо значение според мен.
Анекдотични примери могат да се дадат и в двете посоки. Виждал съм много циганчета, осиновени от бели от бебета, които стават нормални граждани на републиката.

Има и нещо друго. Казва се “ефекта на счупения прозорец” Накратко, ако всички прозорци са здрави, никой не чупи прозорци. Но ако има дори само един счупен и не се поправи известно време, все се намира някой да хвърля камъни и да счупи още прозорци докато накрая не остане нито един здрав прозорец.

Мнението беше редактирано от Димо на 27.10.21 13:38.

27.10.21
13:25

казано от Dydo на 27.10.21, 13:01:

Никой не казва, че са лоши хора и не може да си говориш с тях. Сигурно в много отношения са по-добри. Но в голям процент, в много от държавите са супер праволинейни и с тотално ниска обща култура и познания за света.

Така е, масата от хората просто не им се налага да знаят много за света. Те си имат достатъчно умни глави да мислят вместо тях и като генерално държавата им върви, закво му е на обикновения човек да се вълнува от света? Аз съм срещал както много умни, така и много тъпи хора в чужбина.

казано от Dydo на 27.10.21, 13:01:

едни колежки навремето бяха в Париж, на семинар. И някакъв там от семинара костюмар ги поканил на кафе-кавалера, французина. И за да спести 2-3 евро, ги държал прави да си сърбат кафето. Щото нали там в много заведения на бара цената е друга, в сепарето пък още по-нагоре. Но разни привърженици на Запада го защитават: ами те така били възпитани, не бил длъжен да ги черпи, не бил длъжен да похарчи повече пари та да пиели седнали кафенцето и т.н. простотии. Пълен нещастник за мен. Бе жена си поканил бе, какво като е без ангажимент. Боклук. В много отношения, сме много над тях.

Тук сме си още малко в ориента и така сме възпитавани. хубаво ли е, лошо ли е, не мога да кажа.

Мен ме кефи единия ми баджанак, който е тираджия в Испания от 15 години. Значи любимото му е да пие ракия, да яде месни мезета и да плюе по испанците. Били тъпи, били боклуци, едисикви били. Ама седи там и си натиска парцалите.

Като радикалните мюсулмани, които емигрират в развитите християнски страни и искат домакините им да се съобразяват с техните средновековни обичаи. И не се усещат че всъщност положението в мизерните им родини, от които са избягали да търсят по-добър живот в голяма степен се дължи точно на средновековните им обичаи и ако в нормалните държави се въведат техните порядки съвсем скоро ще се превърнат в същите кенефи, от които са избягали.

27.10.21
13:27

казано от kaloyan на 27.10.21, 13:14:

Относно това за французина даже и няма да го коментирам. Всяка една страна си има разни чудатости за нас, а за тях общо приет етикет. Затова че не бързай и не смесвай нещата. :)

То така е най-лесно-идиотията да бъде представена като чудатост или нормалност за съответната нация. Ами питай тогава една французойка, дали няма да се почуства по-добре, ако един мъж я покани на кафе, ама да си седнат в сепаре. Дори да си признае, че и първият вариант е нормален-демек да стърчи права и това няма да я обиди, щото нали така е прието, ще се почуства по-добре в сепарето или на бара или седнала където и да е. В случая още повече, не е било набързичко по едно кафенце, а едно половин час са висели. То това е проблема, че даже и физически дискомфорт ги е накарал да преживеят. Но нали ще издържат там едни 30 мин., на какви се правят :-)
Преди време имаше клипове от предаването Стани Богат в Англия, което съпоставяха с нашето. Та там някакви въпроси за 25 000-50 000 паунда бяха с трудност като нашите за 1000-2000 лв. То дори това нещо подсказва за нивото, което може да се очаква от един знаещ /с богата обща култура в различни сфери/ човек от там. Не, че това ни топли или е показател, че ще живееш добре. Но е факт.

27.10.21
13:29

Горките кифли :)) те не са свикнали да стоят прави .. да не вземе да претренират... :)

27.10.21
13:30

казано от Dydo на 27.10.21, 13:27:

питай тогава една французойка, дали няма да се почуства по-добре, ако един мъж я покани на кафе, ама да си седнат в сепаре. Дори да си признае, че и първият вариант е нормален-демек да стърчи права и това няма да я обиди, щото нали така е прието, ще се почуства по-добре в сепарето или на бара или седнала където и да е. В случая още повече, не е било набързичко по едно кафенце, а едно половин час са висели. То това е проблема, че даже и физически дискомфорт ги е накарал да преживеят. Но нали ще издържат там едни 30 мин., на какви се правят :-)

Аз ся не разбрах - французина ли е платил питиетата?

Мнението беше редактирано от Димо на 27.10.21 13:30.

27.10.21
13:32

казано от Dydo на 27.10.21, 13:27:

Преди време имаше клипове от предаването Стани Богат в Англия, което съпоставяха с нашето. Та там някакви въпроси за 25 000-50 000 паунда бяха с трудност като нашите за 1000-2000 лв. То дори това нещо подсказва за нивото, което може да се очаква от един знаещ /с богата обща култура в различни сфери/ човек от там. Не, че това ни топли или е показател, че ще живееш добре. Но е факт.

Ако скалираш, нещата си идват на мястото. То и в Англия максималната награда е 1 милион, а тука е сто бона - демек 20 пъти надолу, щото сме бедни.

Мнението беше редактирано от Димо на 27.10.21 13:37.

27.10.21
13:48

Дидо изключително много бъркаш. Аз като излязох тук за първи път на бар бях в шок. Огромно заведение а много маси. Сервитьорки няма и всички поръчки са на бара, където е касапница- буквално. Поръчвах си по две, три уискита на веднъж защото иначе вечерта ми минава в чакане. Веднага си казах: “Ей ако имах пари да направя един клуб като в България със сервитьорките му с всичко. Да си стоят хората по масите и да си поркат.” След време осъзнах, че е щяло да бъде най- тъпата възможна инвестиция. Хората си искат на бара и това е традиция от стотици години от пъбовете. Питай колкото жени искаш и всички ще ти кажат, че предпочитат този начин. Същото е и с моя таван. Те си имат техни си виждания как да строят и тези пласмаси не им харесват. Съответно ако аз продавам тавани тук, няма да съм много успешен, щото по- лесно се почиствал и е практичен или нещо друго. Ама тук пак стигаме до това, че ние сме най- умните и нашите тертипи са най- правилните ?

Мнението беше редактирано от Nev на 27.10.21 13:51.

Bart Simpson

27.10.21
13:52

Какъв е целевия процент, за да се сметне за овладяна ситуацията?
100?

27.10.21
13:56

казано от Bart Simpson на 27.10.21, 13:52:

Какъв е целевия процент, за да се сметне за овладяна ситуацията?
100?

Погрешно смяташ. Доколкото знам - гледат новите случаи, а не ваксинациите при решение да се затягат или разхлабват мерките. Иначе настоящите математически модели казват че между 70 и 90 процента ваксинирана популация може да се очаква да е ОК положението.

Bart Simpson

27.10.21
14:00

Точно това питах, за тези 70-90.
В Белгия имат над 70% от населението и 86% на пълнолетните, а имат доста драстично повишаване на новите случаи.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.10.21 14:01.

27.10.21
14:02

И според теб какво казва това? Че ваксините не работят ли?

27.10.21
14:02

Ами аз не знам дали е нормално някой някъде да кани дама и тя да трябва да плати. Но и такива случаи има, та даже и неговата сметка. Не, че няма като развитие-както дойде, приятно и било на мацката, но да си с такова очакване още като каниш жената, за мен е върха на боклучорщината. Както и да е, там са с други нрави и нагласи ;-)

Димо, с този подход, т.е. на всеки аргумент да се вади контрааргумент, колко са зле нещата и като интелект и като поведение и като икономическо развитие и като битие и т.н., то ако се подхожда така и спрямо младото поколение, се нанасят непоправими вреди на подрастващите. Така ли се гради нация. Та те като постоянно таткото и майка им така им говорят, още от малки свикват да се възприемат като по-бедни, по-тъпи, по-зле живеещи и т.н. и т.н. И накрая като вече формирани личности излязат навън, е напълно нормално да се имат те самите за втора ръка хора, че стоят по-ниско от онея тъпунгери. А истината в дълбочина не е тази, което е най-лошото. Ок, ама вадИ често и други факти и обстоятелства. Аз лично така съм възпитавал моите деца, т.е. че българите сме по-”бедни” от някои други нации, но поради много странични обстоятелства и исторически събития. Но в много отношения те могат само да мечтаят за нещата, които ние имаме. Дори съм ги възпитавал в посока и за чисто физическото ни превъзходство. Т.е. да се изгради един характер, на хора със самочуствие-силни, умни, готини, образовани стоящи най-малкото на едно ниво с американеца, испанеца, италианеца и т.н. и т.н. или пък над тяхното. А не да отидеш на Запад и да гледаш глупендера като едва ли не господар. Всичко това идва от самочувствието и възпитанието.

В никакъв случай не намеквам, критикувам или коментирам как ти възпитаваш децата си. Просто казвам, че ако така им се говори и на тях, резултатът няма да е добър.

ПС....Nev, какъв бар бе. Не говоря за вечерно заведение дето е купона. Давам пример с дневно посещение на кафе след семинар, дето мацките още са с костюмите и чантите с помагалата, уморени след не знам колко часовото дудняне. А и не са били на бара, а на някакви места за правостоящи. За мен това е падение, още повече, че ти за първи път завързваш разговор с тези жени. Не са ти някакви познати, дето: хей, хайде да дръпнем по едно кафенце да полафим малко.

Мнението беше редактирано от D_M на 27.10.21 14:10.

Bart Simpson

27.10.21
14:04

казано от Димо на 27.10.21, 14:02:

И според теб какво казва това? Че ваксините не работят ли?

Не , бе човек, сериозно си задавам въпроса.
Защо с лошо?

27.10.21
14:11

Не съм се интересувал конкретно от случая. Възможно ли е да е свързано  с разхлабването на мерките? Поне в Англия беше така - висок процент ваксинирани, но и със строг локдаун, и като ги пуснаха по баровете и стана мазало. Бум на новите случаи. Но смъртността пък им беше ниска.

Сега погледнах за Белгия. Имат 9 на 100 000 на седмица умрели. Ние имаме 116.

Имайки предвид статистиката, че ваксините предпазват на 70-80 % от заразяване, предполагам че ще отнеме доста време преди да затихне съвсем пандемията и да стане ендемична.

27.10.21
14:11

Дидо, аз като ходих с шефа, който беше вице-президент на мултинационална компания, французин, като ме покани на заведение, аз си платих сметката и той неговата. А тогава бях някакъв мега скъсаняк ... Какво искаш да ти кажа ... Като ходя на обяд заедно колегите, вади се сметката и всеки започва да брои стотинките и ги плаща на сервитьора, не като нас да си съберем парите и да платим на куп. Тук говоря за французите .. Бакшиша е забранен :) ..
Естествено ние винаги сме плащали, е това сме Българите. Като дойдат тук и им скриваме шапките, та даже и там като сме ... но това не значи че те са лоши и ние много добри.

Bart Simpson

27.10.21
14:13

казано от Димо на 27.10.21, 14:11:

Не съм се интересувал конкретно от случая. Възможно ли е да е свързано  с разхлабването на мерките? Поне в Англия беше така - висок процент ваксинирани, но и със строг локдаун, и като ги пуснаха по баровете и стана мазало. Бум на новите случаи. Но смъртността пък им беше ниска.

Сега погледнах за Белгия. Имат 9 на 100 000 на седмица умрели. Ние имаме 116.

Имайки предвид статистиката, че ваксините предпазват на 70-80 % от заразяване, предполагам че ще отнеме доста време преди да затихне съвсем пандемията и да стане ендемична.

Ясно е, че ще имат по-малко починали  от при нас с тази разлика в процента ваксинирани, просто имат много висок ръст на заразени в сравнвние от предните дни.

27.10.21
14:16

казано от Dydo на 27.10.21, 14:02:

то ако се подхожда така и спрямо младото поколение, се нанасят непоправими вреди на подрастващите. Така ли се гради нация. Та те като постоянно таткото и майка им така им говорят, още от малки свикват да се възприемат като по-бедни, по-тъпи, по-зле живеещи и т.н. и т.н. И накрая като вече формирани личности излязат навън, е напълно нормално да се имат те самите за втора ръка хора, че стоят по-ниско от онея тъпунгери.

Е па дай да им втълпяваме колко са велики и специални само щото са наши и като се сблъскат с реалността и да има Дънинг-Крюгер и когнитивни дисонанси.

Не знам за другите, аз мога да кажа как съм възпитавал своите деца. Казвал съм им какво е положението в нашата страна, казвал съм им и как е в други държави, които трябва да имаме за пример и съм им казвал да се стремят да бъдат като добрите примери и да се борят да направят и нашата страна добър пример.

Мнението беше редактирано от Димо на 27.10.21 14:16.

27.10.21
14:16

В ирландия също има висок процент, но те пак са от неваксинираните, просто се разболява по голям брой. Естествено това е свързано със сезона и тн ..

27.10.21
14:18

Кала, то това възпитание ще се пренесе и у дома спрямо съпругата ти. Милата, ако вземе да се прибере с нещо, което е купила, пък макар и дребно, но не го е обсъдила преди това с мъжа си :-) Но тя така е възпитана-или няма да го купи и ще го сънува после или ако го купи, ще приеме за съвсем в реда на нещата оня олигофрен да ѝ вдигне скандал и да се изпокарат, че си е купила марково бельо например без да го пита. Говоря за нормалните хора, ако е богат е друго. Ама и за 20-30 евро сигурно дадени без консултация и обсъждане следва скандал. Де да ги знам, не ме интересуват.
Много разводних темата, та мисля повече да не коментирам.

Димо, нямах предвид да се лъже, та да няма после сблъсък и културен шок. Информацията обаче да бъде поднасяна така, че по-хубавия Запад е по-хубав не защото там са по-умни, а защото хората са си създали ред и има други, които следят спазването му. Българите сме и много по-умни и много по-готини и много по-отворени, но сме по-зле заради това, това, това. И така хем младите ще са в реала, хем ще имат и самочувствие. Дори да преувеличиш някъде, няма да е от вреда. А не: тъпи сме, бедни сме, та това та онова. Ами аз-средния българин не се имам нито за по-беден, нито за по-тъп, нито живеещ по-зле от средния западняк и в буквалния и в преносния смисъл. За чий да нямам повече самочувствие от него. Обратното няма да е вярно.

Мнението беше редактирано от D_M на 27.10.21 14:30.

27.10.21
14:27

Нали се сещаш че не случайно това е така там... Тази жена има пари и не и пука за твоите стоотинки за кафе и твоето одобрение за някоя покупка.
Жестовете се правят, когато хората се познават и това което ти пишеш, няма общо с другите неща.
Винаги са хубави тези неща... Но според теб и другото нормално ли е защото и това става.
Който плаща той разпорежда и очаква, както е в България.

Виж как от една такава фраза може да има различни резултати. И затова стават споровете. Ти имаш едно виждане което е супер, но в същото време човека отсреща може да си мисли че искаш да се покажеш или да го купиш.

Затова в Ирландия е най-лесно. Отива се в пъба. Първия черпи, като свърши е другия и така докато не се извъртят всички :)) и след това винаги си пиян на мотика, заради традицията, но там пък е друго :)

27.10.21
14:33

Аз съм научил дъщеря си никога да не си поръчва нищо, което не може сама да си плати с пари. И никога да не отива на място, на което сама да не може да си тръгне. Защото както Калоян каза - който плаща, той вече може да има претенции. Поне по балканскому е така.

27.10.21
14:34

Аз само да попитам,щот тук много опитно се борави с данни и статистика..та какво е оценка)))
И що е оценка на параметри...
Еди къде си нараствали болните...ама спрямо какво:
- крайния обем на извадката(коя по точно)?
-как са разпределени в интервала?
Решаваме,че дадени числа ни удовлетворяват,как установяваме  нормалност?

За мен повечето числа, които ги хвърлят така тъпите журналя нищо не значат.

Мнението беше редактирано от nervak на 27.10.21 14:38.

27.10.21
14:36

казано от kaloyan на 27.10.21, 14:27:

Ти имаш едно виждане което е супер, но в същото време човека отсреща може да си мисли че искаш да се покажеш или да го купиш.

Е той така или иначе е платил. Ако се притеснява, че някоя може да си помисли, че иска да я купи-плащането вече е факт, не се е опазил от това нейно мислене. Даже с тези разсъждения е по-лошо, че щом е ясно в неговата глава, че оная може да си помисли за купуване, щом ѝ плаща, на всичкото отгоре гледа да го направи и евтино, та даже я кара да се тормози и физически :-)
Не знам, задълбахме много. За мен това е олигофренско поведение, пък щом такива са им разбиранията, да си живеят с тях.
Пф, жената била имала пари. Тия правят сметка не, ами-семейният бюджет се разчита до цент, къде и какво ще се харчи. За обикновените франсета говоря. Ще ѝ вдигне като нищо скандал за гащите дето си е купила без да го пита.

Браво, Илия, ей това са конкретни въпроси. А сега де :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 27.10.21 14:39.

27.10.21
14:37

Аз поне гледам уърлдометъра:

https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/

27.10.21
14:40

казано от Dydo на 27.10.21, 14:36:

Е той така или иначе е платил.

А, значи той плаща, нашите кифли са се съгласили да ги черпи, ама имат претенции къде и какво ги черпи? Ми да бяха си тръгнали ако не ги устройва кафе на крак. Или да му бяха казали: ш, прошляк, ти ся нас само с по едно кафе на крак ли мислиш да на прекараш? Или да кажат - ние ше седнем вътре на сепаретата да си пием кафето, ако искаш ела.

27.10.21
14:43

Димо...точно за тези числа говорех.
Колко от новите болни са ваксинирани,колко от тях са карали вируса,тези болните ваксинирани са го карали преди това,същото важи и за починалите,и излекуваните,бих могъл и още множества да измисля,ма не е важно)))...Все важни  числа,които средно подготвен човек по математика,като мен....няма да разбере-кво остава за тези ,които едно НМОК не могат да изведат??

Мнението беше редактирано от nervak на 27.10.21 14:45.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1