Коронавирус в България

Прескочи до:

29.10.21
22:51

В неделя по Битиви след новините в 19 часа ще покажат репортаж от едно ковид отделение. Може да го гледате и му се любувате. А щом няма проблем според вас, може да станете доброволци в това ковид отделение.

Нали няма никакъв проблем? Опасността е измислена и силно преувеличена. Е, щом е така, айде да ви видя като доброволци в това отделение! Защото лекарите там вече изнемогват от умора и недоспиване. Някой трябва да им помогне.

А вие, антиваксерите смятате, че няма проблем и само ни плашат. Е, тъкмо да покажете чудеса от храброст и смелост. Да докажете на глупавите доктори, че вие сте правите, а те пък са кривите. Да им кажете: “Не така, а онака”. Хайде де!

29.10.21
23:01

То и днес БТВ  даваха репортаж за интензивното, с действия по борба за оцеляване на пациент.

29.10.21
23:10

Ами да. Показаха малък откъс от репортажа, който ще излъчат в неделя. В новините сега видях как правят сърдечен масаж на умиращ пациент. А при друг използваха дефибрилатор, явно сърцето му беше спряло. Дали е останал жив само господ и лекарите от отделението знаят.

Вече няма свободни легла. Всеки, който заболее тежко оттук нататък, получава на практика автоматично смъртна присъда.

29.10.21
23:16

Новините по Бенете: Учителка по предмета “Човек и природа” гори маска в час. Преди това обяснила на децата, че носенето на маски нарушава човешките й права и за нея това било равносилно на носенето на бурка. Цитат по Бенете, Канал 1.

Браво! Брависимо!

29.10.21
23:33

Не знам какво става вече. Днес на няколко публикации на приятели във Фейсо се включих с коментари. Супер интелигентни хора и то не уж, а наистина много знаещи, четящи и интересуващи се в безброй области. Познавам ги от студентските години, ама се чудя как и те защитават с пълна сила комплоти, заговори, било бутафория, манипулация на статистика, целенасочено намаляване на населението чрез създаване на вирус и т.н. Ок, дори да има резон в нещо от това, станалото станало, дори вируса да е продукт и изпуснат, ама все пак се отхвърля и нуждата от ваксинация с пълна сила, защото ефективността и полезността била едва ли не нула. А за правата дето им нарушавали, цели решения като на Конституционния съд се изписват.

Bart Simpson

30.10.21
00:08

Не знам как да избегна коментари от рода на еб@хти хората тогава познаваш, но около мен най-здраво стъпилите хора на земята и най-уравновесените и интилигентни, включително и лекари, невролози, златни Хипократи не са ваксинирани.
Обикновенно мисля за нашия народ като група от силни индивидуалисти и слаби отборни играчи, смятам също че дисциплината в западните и далечно-източните общества е базирана на точно обратното, а именно, не толкова силна индивидуалност и ако щете дори и слабост.
В еволюционен план ,по-слабите гледат да са добре скрепени към групата.
Аз обаче, преди около 20+ години със спрей написах на Попа:
“Да си добре приобщен в болно общество не е признак на добро здраве”.
Та ми се струва, че този наш стремеж към силна индивидуалност някак ни води към отричане на групата, сега това защото сме силни и нямаме нужда от зеброви шарки да се крием в групата ли е, глупост ли е, всеки ще разбере за себе си, дано не е късно.
Аз не искам да се ваксинирам, но никога не бих казал на някой-ти си глупак, защото се ваксинира, но ми е тъжно когато чувам, че аз съм глупак, защото не съм.
И няма да се крия зад това, че съм го преболедувал, видиш ли и нямам нужда.
Мъчно ми е да чувам, че съм опасен за тези, които са уж предпазени и за ваше спокойствие го пиша, да знаете, че не съм и ако искате ще ходя с червена лента на ръката, за да ме отбягвате и ще се возя отзад в автобуса, само не давайте воля на яд и агресия, защото няма смисъл, няма причина, eveybody, stay cool.

30.10.21
08:49

Няма такава зависимост изток-запад в тая работа. Западните демокрации са сред най-ваксинираните общества.

30.10.21
09:23

Знаем ли всички кой определя броя на ковид леглата?

30.10.21
10:02

казано от Димо на 30.10.21, 08:49:

Няма такава зависимост изток-запад в тая работа. Западните демокрации са сред най-ваксинираните общества.

Както се казва: Българина го е страх само от две неща: Да не настине и да не се мине. Това е истината 😜 Виждам я тази параноя ежедневно, че все някой ни лъже за нещо. Ние все сме с една крачка пред другите 😊 Няма да забравя като дойдох в Англия и първия месец живях в мой приятел докато се наглася. Той, беше вече 6 години тук и трябваше да ме въведе. Работих две седмици и ми се събра доста кеш. Понеже нямах още банкова сметка, го помолих да му ги дам да ги ползва понеже го видях, че доста борави с кеш, а той от неговата сметка да ги прати на жена ми. Почна едно сумтене 😂 Колко било сложно, колко главоболия и тн. Оказа се, че не държи никакви пари в банката. Не посмях да питам къде ги държи защото не исках да знам 😊 По- късно щях да разбера, че всички които познавам, ползват банка само в крайни случаи 😊
Че отидохме в банката да внесем и там на касите имаше опашка, а на машините на които можеш да внесеш кеш бяха празни. Отказа ми да внесем парите там, чакахме на опашката 😊 После се прибрахме в къщи и сумтенето продължи 😊 Отвори една сериозна тетрадка с пароли и телефони 😊 Звънна на Опал трансфер и по телефона диктува на оператор секюрити номера, банкови номера, имена, дати на раждане и тн. Попитах го, защо не го прави онлайн ? Каза, че било опасно 😊
След 2 седмици вече имах банкова сметка. Изтеглих си приложението на Опал трансфер, регистрирах си картата вътре и изпращането става точно с две натискания на екрана.
Че толкова по темата за изтока, запада и севера. С просто око може да се види как живеят едните и как живеят другите- офцете.

Мнението беше редактирано от Nev на 30.10.21 10:06.

30.10.21
10:15

казано от Nev на 30.10.21, 10:02:

Че толкова по темата за изтока, запада и севера. С просто око може да се види как живеят едните и как живеят другите- офцете.

Моето мнение е точно такова, ама не е много популярно. Поне тука вав форомат.

30.10.21
10:17

казано от БПН на 30.10.21, 09:23:

Знаем ли всички кой определя броя на ковид леглата?

Бих заложил 5 лева че се решава според зависи от болницата на местно ниво - управителен съвет или директор. А за държавните и общинските - сигурно има намеса и от по-високо ниво.

30.10.21
10:24

Nev, щом е имало опашки, а автоматите празни, значи и там в доста хора си има недоверие. Освен ако и те повечето не са били българи и румънци 😀 Ама едва ли.
Тази наша черта се е формирала от битието-като цял живот те ментят и си постоянно обграден от мошеници, това е резултатът.

30.10.21
10:28

казано от Dydo на 30.10.21, 10:24:

Nev, щом е имало опашки, а автоматите празни, значи и там в доста хора си има недоверие. Освен ако и те повечето не са били българи и румънци 😀 Ама едва ли.
Тази наша черта се е формирала от битието-като цял живот те ментят и си постоянно обграден от мошеници, това е резултатът.

Грешиш. Опашките са от хора които имат нужда от други услуги, които изискват жив човек и точно затова са сложени машините, за да се намалят опашките и да не чакат за елементарни неща. Повечето машини дори не ти искат ПИН. Пъхаш картата, пъхаш парите и чао.

Мнението беше редактирано от Nev на 30.10.21 11:36.

30.10.21
10:28

казано от Nev на 30.10.21, 10:02:

Оказа се, че не държи никакви пари в банката.

По тоя въпрос - мои колеги масово си пренасяха парите в поясите на потурите - бали и бали потни паунди. Ама тогава беше зората на дигитализацията ‘97-ма година. Не вярваха нито на банки, още по-малко пък на интернети.

За да съм обективен, ще кажа че и моето предоверяване в системите на западняците ми е коствало пари и нерви. Имаше едни т.н. реджистеред летърс на британските пощи - може да си чувал, не знам колко са популярни вече. Та тези писма са специално за изпращане на важни документи и пари и са ужким защитени по цял свят едва ли не от Кралицата и гвардията ѝ с мечешките шапки. Та и аз нали в Рим правя като римляните, като ми се наложи да изпратя пари на гаджето си тогава в България да си плати семестрите пратих 200 паунда в едно такова писмо и през ум не ми е минало че няма да стигне. Е, не стигна. Разследвания, мазследвания, офицери на пощата на Нейно Величество ми писаха, звъняха, търсиха - няма братче - парите някоя българска пощаджийка ги открадна и тва е. Стигнало е до България и тука вече му се изгубиха дирите и се разми отговорността. Тогава това бяха към 2-3 български средни заплати. За контраст - на един украинец по същия начин му откраднаха парите от такова регистрирано писмо и успяха да принудят властите в Украйна да го обезщетят и си получи парите. В Украйна, майна! Ама в България нъцки :(

Мнението беше редактирано от Димо на 30.10.21 10:29.

Bart Simpson

30.10.21
10:35

Е то вие двамата ни изкарахте, некакви крайни кроманьонци?????
Какво ми сравнявате някакви хора, които не са имали достъп до компютърни услуги и хора, в чиито бит съществуват отдавна, какво си мислите, че всичките англета са се юрнали първия ден на машините, разбира се, че е необходимо времв да се свикне с всичко ново.
Хайде да не се мерим с англета с под базова култура, като повечето от тях, имат пет големи града, всичко друго са каравани.
Супер дразнещо е това, калпаци, пояси, дюшеци.
Да не говорим, че българина в чужбина е горделив и го е страх да не се изложи.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 30.10.21 10:41.

Bart Simpson

30.10.21
10:40

Аз познавам хора в този форум, които никога не са направили нито една он лайн банкова транзакция, но след два реда тук, настъпва тишина, хайде да не ни е мерило това.
И пък да давате най-консерватив ите общества в света след амишите за пример е смехотворно.

30.10.21
10:40

Аз никого конкретно не съм изкарвал никакъв. Съжалявам ако се припознаваш някъде.

Но да викаш “Ние сме супер, нищо че държавата ни е най-скапаната от цивилизована Европа” не ми се вижда много логично.

Bart Simpson

30.10.21
10:42

казано от Димо на 30.10.21, 10:40:

Аз никого конкретно не съм изкарвал никакъв. Съжалявам ако се припознаваш някъде.

Но да викаш “Ние сме супер, нищо че държавата ни е най-скапаната от цивилизована Европа” не ми се вижда много логично.

Димо да не мв познаваш, да сметнеш че може би се припознавам някъде, просто са дразнещи твърденията ви и положението на държавата ни не е определящо за това, какви сме.

Bart Simpson

30.10.21
10:46

Да определяш народа си по държавата е все едно да кажеш, че всичкия културен елит в Беленските лагери са били лоши, защото са ги затворили.
Или на кажеш, че черните по памука са били безволеви защото са допуснали да са там.
Или да кажеш, че България е била лоша държава, защото е била поробена.
Да се подиграваш на народа, защото е нагнетен, е все едно да определяш тиранина като правия.

30.10.21
10:47

Това е дълга и явно чувствителна тема, намали патоса и може да я обсъдим някой път ако държиш.

30.10.21
10:52

Аз също грам не съм имал който и да е предвид. Просто твърдо съм зад позицията на Димо, че това, че сме последни по всичко е навързано с всичко друго. Естествено, че не всички са такива и естествено, че и тук има супер прости, чак дразнещи 😊

30.10.21
10:57

казано от Димо на 30.10.21, 10:17:

казано от БПН на 30.10.21, 09:23:

Знаем ли всички кой определя броя на ковид леглата?

Бих заложил 5 лева че се решава според зависи от болницата на местно ниво - управителен съвет или директор. А за държавните и общинските - сигурно има намеса и от по-високо ниво.

Ще си ги потърся тия 5лв като се прибера. МЗ пуска заповед към болницата. Директорът може да изрази мнение, но крайното решение е на МЗ.

Bart Simpson

30.10.21
11:01

казано от Димо на 30.10.21, 10:47:

Това е дълга и явно чувствителна тема, намали патоса и може да я обсъдим някой път ако държиш.

Патоса ми е точно, колкото го чувствам.
Няма да определяте народа си по държавата, това е.

30.10.21
12:57

Ами разни хора има, нормално. Но пък има някои с нежни души, които искат да са мачовци, обаче то няма как да стане, колкото и да се прави на груб, то си личи на човека какъв е.

30.10.21
13:47

казано от Nev на 30.10.21, 10:02:

Както се казва: Българина го е страх само от две неща: Да не настине и да не се мине. Това е истината 😜

То за ковида и ваксините, не е това причината според мен. Наш Ганьо обича и страхотно се кефи да прави всичко напук на държавата и напук на законите. Ако държавните институции му кажат да се пази и ваксинира, той напук ще прави точно обратното. “Аз пък няма да го направя,бе”.

Сигурно, ако държавата му нареди да не се хвърля в морето и се дави, той точно това ще направи. На ината си ще умре, но ще го направи. За мен такъв тип мислене е абсолютно неконструктивен. Така не се градят преуспяваща държава и общество. Да не говорим колко ли европейски народи имат лафа “законът е врата в полето”.

Явно тази държава и тоя народ нямат бъдеще. С тоя начин на мислене. Или просто бъдещето е да бъдем измекяри на западняците, обслужващ персонал в техните държави, градове и домове. Нещо като наемни ратаи.

gggddd

30.10.21
13:50

Ама ако му кажат - не се ваксинирай, ще хукне да се ваксинира? :Д

30.10.21
14:09

казано от Bart Simpson на 30.10.21, 10:42:

Димо да не мв познаваш, да сметнеш че може би се припознавам някъде, просто са дразнещи твърденията ви и положението на държавата ни не е определящо за това, какви сме.

Абсолютно, точно това е определящото. Какъвто народът, такава и държавата му. Тая държава не е паднала от небето, нито от планетата Марс. Способните интелигентни, умни хора на Запад са устроили своите държави според своите възгледи и способности.

Ние нямаме нужда от тези лъжи, измишльотини и тази мегаломания: “Ето на вижте колко сме велики, най-способни от способните. Най-велики в целия свят, ама все другите ни пречат, спъват развитието ни. Просто ни завиждат колко сме умни и талантливи, гении сме”.

Не ставайте като македонците! Уж на тях се смеем, а вие ги повтаряте едно към едно. С всичките им нелепи грандомания и мания за величие.

Ние нямаме нужда от това. А имаме необходимост да си отворим очите за обективната истина, такава каквато е. Да се видим реално кои сме и докъде сме я докарали. До под кривата круша, ако питаха мен.

И нещо друго. Крайният индивидуализъм не смятам, че е нещо добро и повод за гордост, а точно обратното. Съвременните западни общества са едни солидарни общества. На принципа “Един за всички и всички за един”.

Бай Ганьовският индивидуализъм, за разлика от американския, нищо добро не е донесъл на тази страна. Философията на този индивидуализъм е “дай да прецакам сънародниците си” и “Я не сакам на мене да е добре, а на Вуте да е зле”. С такъв индивидуализъм далеко не се стига.

30.10.21
14:22

казано от Gogo на 30.10.21, 13:50:

Ама ако му кажат - не се ваксинирай, ще хукне да се ваксинира? :Д

Най-вероятно. А въпросът ти за ковид леглата Е НЕПРАВИЛНО ЗАДАДЕН. И на мен ми говори, че просто не си в час какво става в тези отделения и за какво служат тези легла.

Това не са легла за лежане на пациентите. Това са легла оборудвани със скъпа апаратура. За обдишване, подаване на кислород, следене на сърдечната функция, реанимация. Ти може да имаш 100 пъти повече легла и да нямаш необходимата апаратура за тях. Ами то, ако ще е така, болните могат и по домовете си да лежат. Ако ставаше въпрос за излежаване.

А и да не забравяме за вашето, на антиваксерите настояване, че ”има и други тежки заболявания, не е само ковида”. Забравихте ли какви ги ръсехте? Като се увеличат ковид леглата, ще намалеят тези за раково и сърдечно болните. За които толкова ревахте и се късахте. Елементарно, Уотсън!

Плюс, ние няма как да затваряме милиони левове за оборудване, което днес се използва, а след 2-3 години ще ръждясва в болниците. Само заради ината на някои хора, да правят мръсно на обществото и не се ваксинират.

PS. Пардон. Въпросът за ковид леглата не е зададен от Гого, а от  БПН и репликата ми трябва да бъде отправена към него/нея като автор на този “умен” въпрос.

Мнението беше редактирано от Миро на 30.10.21 14:35.

Bart Simpson

30.10.21
14:33

Миро, не те познавам, но мога да говоря като човек опознал народи на различни континенти.
На всяка народност мога да се присмея на нещо(на нашата също).
Не мисля, че е това топика на последната страница от темата.
А това, че няма повод да има целенасочено усмиване на нашата такава, не е цвете за мирисане, но не е никак лоша, все пак живеем по-добре от 70% от населението на света.
Няма да сме някакъв феникс и да размахаме криле от пепелта, но няма и да потънем в забвение.
България е държава, която е започнала да слиза надолу в момента, в който физическата сила и умения са спряли да бъдат определящ фактор.
Надиграни сме от хитреци и политици, от там ,нататък всичко си е описано и е ясно как се е случило.
Обаче бългърина има качества, има жилавост и ковкост, аз вярвам в тази държава, народ , обичам го и го смятам за антроположко явление, защото всички други имат общи черти, имат качества, които можеш да сложиш под общ знаменател.
За мен е така, така го искам, така го мисля.

30.10.21
14:35

Ако трябва да съм честен, не сме само ние така. Примерно поляци, румънци, латвийци са 1:1 като нас 😜 Яко се псуват тъпите англичани и никакво доверие в системата 😊 За ваксини и дума не може да стане. Грам никакво интегриране, колкото и години да живеят тук.
Отиваш в парка и виждаш как англичаните са в единия ъгъл, поляците в друг, румънците в трети и така 😊
В училището на малкия, помолиха да носим маски докато посрещаме децата на двора. Ако трябва да съм честен и на мен това ми идва в повече, но лесно можеш да сортираш с поглед, че емигрантите са без маски, а тъпите англичани са с маски. Най- вероятно много от тях също смятат, че е ту мач, но училището е помолило и те като общество го спазват, а ние протестираме 😊

30.10.21
14:36

По тъп и инертен(ама не много) от българския народ е само руския...
Същото важи и за двете държави.

Мнението беше редактирано от nervak на 30.10.21 14:38.

gggddd

30.10.21
15:13

30.10.21
15:43

На мен пък друго ми стана интересно: предлагаха ваучери, часовници и други подаръци, но хората не се навиха на ваксини. Сега обаче се редят на опашки да ги бодат, за да могат да си харчат парите в мола... 🥴
Неведоми са пътищата към съзнанието на хората. 😆
Сега хем започнаха абонамента, хем и парите си харчат. На десетата игла ще им дадат по един безплатен биг мак в мола. 🤐

30.10.21
16:12

казано от Margi на 30.10.21, 15:43:

. На десетата игла ще им дадат по един безплатен биг мак в мола. 🤐

За всички ще има....игла.

30.10.21
16:27

казано от nervak на 30.10.21, 16:12:

казано от Margi на 30.10.21, 15:43:

. На десетата игла ще им дадат по един безплатен биг мак в мола. 🤐

За всички ще има....игла.


И как ще стане?
Между другото, тия дето се вайкате че сме развъдници на вируси неваксинираните, забелязвате ли че страните от третия свят са с минимален процент ваксинирани и сигурно така ще си остане, при първата мигрантска/бежанска вълна и ще се върнем в първи клас.

30.10.21
17:10

Ще се поставят такива условия,че партера ще е неизбежен.
За сега няма ,как да се върнем в 1 клас...щот караме забавачката ,заедно с всички от третия свят.

Мнението беше редактирано от nervak на 30.10.21 17:11.

30.10.21
17:30

казано от Миро на 30.10.21, 14:09:

Бай Ганьовският индивидуализъм, за разлика от американския, нищо добро не е донесъл на тази страна. Философията на този индивидуализъм е “дай да прецакам сънародниците си” и “Я не сакам на мене да е добре, а на Вуте да е зле”. С такъв индивидуализъм далеко не се стига.

Всъщност това е формулирано от италианският икономист Карло Чипола като “Теория на глупостта”:5-те закона на глупостта и техните опасни последствия
Карбовски имаше предаване в което чуждестранен бизнесмен, живеещ в България сгазил 10-тина гъски в някакво село и не може да напуска страната в последствие, защото се водили дела. И този който го е осъдил е задействал всякакви агенции и институции “за причиняване на смърт на животни” и е описал как са страдали животните, като е отказал всякакви опити от бизнесмена да му заплати причинените щети.

30.10.21
17:36

Е те тоя бизнесмен, като е живял в БГ не е ли знаел, че не е било нужно нищо да предлага на “пострадалия” а планираните средства, които е бил готов да даде, да ги е насочил другаде. Отдавна да е напуснал страната 😂
Те хората с доживотен без замяна, с бягство от затвора по време на присъдата ги пускат след 5-6 години, тоя заради някакви гъски не може да се оправи 😁

30.10.21
18:15

Там си има закони, не може така да гази гъските. Длъжен е да си съобразява скороста. Кой знае как е минал през тях. Ако беше 1, никой нямаше да му каже нищо.

30.10.21
18:41

казано от Миро на 30.10.21, 14:22:

Най-вероятно. А въпросът ти за ковид леглата Е НЕПРАВИЛНО ЗАДАДЕН. И на мен ми говори, че просто не си в час какво става в тези отделения и за какво служат тези легла.

Това не са легла за лежане на пациентите. Това са легла оборудвани със скъпа апаратура. За обдишване, подаване на кислород, следене на сърдечната функция, реанимация. Ти може да имаш 100 пъти повече легла и да нямаш необходимата апаратура за тях. Ами то, ако ще е така, болните могат и по домовете си да лежат. Ако ставаше въпрос за излежаване.

А и да не забравяме за вашето, на антиваксерите настояване, че ”има и други тежки заболявания, не е само ковида”. Забравихте ли какви ги ръсехте? Като се увеличат ковид леглата, ще намалеят тези за раково и сърдечно болните. За които толкова ревахте и се късахте. Елементарно, Уотсън!

Плюс, ние няма как да затваряме милиони левове за оборудване, което днес се използва, а след 2-3 години ще ръждясва в болниците. Само заради ината на някои хора, да правят мръсно на обществото и не се ваксинират.

PS. Пардон. Въпросът за ковид леглата не е зададен от Гого, а от  БПН и репликата ми трябва да бъде отправена към него/нея като автор на този “умен” въпрос.

Туй дето ти говори, да вземе да спре, че ти говори глупости. Аз ходя в ковид отделения всяка седмица. А ти в колко беше? И ако ще ми кажеш, че на всички легла в ковид отделенията се подава кислород... Недей. Не е така. Просто защото ковид създава поражения и в други системи, освен дихателната. Кои и колко правила/мерки спазвам, те моля да се въздържаш да коментираш, защото няма смисъл. Няма нито как да знаеш, нито можеш да си коректив за нещо. С други думи... Задебелявай си шрифта някъде другаде.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1