Коронавирус в България

Прескочи до:
Деян

03.04.20
23:37

Ами, Нервак, понастоящем много по-рядко са починалите от лекарска глупост. Например едно време, почти намаше случаи на перитонит, просто защото ако те боли корема, левкоцитите високи и т.н., хайде операция на апендицита. А сега:нищо ти няма, момче- ша мине и т.н. Е, на някои е изваден без да е било нужно, ама да се елиминира риска 😀
Не бленувам по онова време-когато
тръгнаха промените бях едва 10 ти клас, но много положителни неща се отхвърлиха ей така.
Скоро гледах Таня Богомилова, как плачеше, като видя Червено знаме каква руина е. Е толкова ли не можахме да запазим изграденото с нашите пари. Но темата не е за това, сори за спама.
Ша давам акъли само за пакети от мерки в борбата с ковид 19.

Мнението беше редактирано от Деян на 03.04.20 23:38.

04.04.20
00:08

Деяне,викаш преди 20г беше по-добре мед.обслужване ли?
Погледни Беларус и Сев.Корея ...

Деян

04.04.20
00:37

Ми де да знам, гледал съм го през погледа на тинейджърските очи. Както казваше общо взето Хайтов в един разказ за една голяма махала, от която са се страхували като деца, но после когато пораснал е осъзнал, че е била едва от 4-5 къщи. Но тогава са я гледали с детските очи.

Мнението беше редактирано от Деян на 04.04.20 00:38.

04.04.20
00:41

Малко извън паниката.

Мнението беше редактирано от Gogo на 04.04.20 00:41.

04.04.20
12:42

казано от Деян на 04.04.20, 00:37:

Ми де да знам, гледал съм го през погледа на тинейджърските очи. Както казваше общо взето Хайтов в един разказ за една голяма махала, от която са се страхували като деца, но после когато пораснал е осъзнал, че е била едва от 4-5 къщи. Но тогава са я гледали с детските очи.

Значи не мога да кажа, дали преди е имало по-добро здравеопазване като цяло или сега. Но специално за заразните болести положението беше много по-добре през 70-те и 80-те години на 20 век в цяла Европа. И затова си имаше обективни причини.

На първо място затворени граници. Между бившите соцстрани и тези от западния блок. Почти нямаше движение през границата между България и Гърция и Турция. На север река Дунав и изолациониста Чаушеску. Нямаше ги тези тълпи Емигранти-араби, негри, афганистанци, пакистанци и всякакви. Много от които дори не знаем от какво са болни. Ако опитаха насила да влязат в бегето граничарите просто биха ги застреляли на место. Имало е някакви телени огради, които заразен добитък не може да премине.

На второ място. В целия град Варна нямаше едно живо куче по улиците. Нямаше и кучета по домовете. Тук там по някоя котка. Търкаляхме се по тревата, играехме футбол без проблем. Нямаше кърлежи. Които се разпространяват от животните. Имаше много малко коли и въздухът беше доста чист по тази причина.

Имахме масови задължителни ваксинации. Направо лекарят и сестрата идваха по време на час със спринцовките. И няма не искам, няма недей. 100 % ваксинирани. Още в първи клас ни заведоха в една поликлиника, която е била отначало само за ученици и дълго време я наричаха Ученическа поликлиника, а сега Втора градска мисля. Там минавахме през всички кабинети и записваха всичко в здравните ни картони. В началото на всеки учебен срок идваше лекарката по време на час. Нареждахме се в редица и проверяваше косата за въшки. Вдигахме нагоре дрехите и гледаше корема за кожни болести. Всеки срок в час по физическо ни водеха в лекарския кабинет. Там ни мереха ръст и тегло, гръдна обиколка и записваха в здравния картон.

Друго, което се сещам е, че сравнително отскоро бяха въвели антибиотиците. Нямаше още резистентност на бактериите към тях. Лечението беше по тази причина много ефикасно и много рядко отсъстваха ученици по болест. От първи до осми клас само два пъти съм боледувал, единият път беше през ваканцията в шести клас. Имаше много добри детски лекари, много мили, обичащи децата. Във всяко училище имаше лекарски и зъболекарски кабинет. Много често се стигаше до пулпит. Който сега струва при лечение над 100 лева. Но тогава моите родители не са плащали за нищо.

А иначе за самото здравеопазване като цяло нямам лични впечатления, много рядко боледувах. Тогава медицината в целия свят беше много назад в сравнение с днешната. Нямаше ги ехографите, нямаше я още компютърната томография (скенера), нямаше и ЯМР, стентовете в кардиологията, присаждането на органи. Нямаше еднократни спринцовки, използваха се стъклени многократно. Изваряваха ги в автоклави. Линейките не бяха толкова добре оборудвани като днешните. Лекарствата сега са по-модерни и относително по-безвредни в сравнение с тогавашните. Лечението сега е много по-ефикасно.

Но тогава пък нямаше още СПИН, Лаймска болест, хепатит В и С. Ако някой заболее от сифилис и трипер по закон беше длъжен да посочи партньорите си. Изследваха и лекуваха и тях по принуда. И така.

Мнението беше редактирано от Миро на 04.04.20 14:27.

04.04.20
12:53

Много мога да коментирам по твоя дълъг пост, но нямам желание. Само ще ти кажа че ние сме на едно завидно място по антибиотична резистентност и това че антибиотици се изписваха за щяло и нещяло, дори и днес.

04.04.20
14:51

Миро,кога викаш не е имало СПИН,лаймска,хепатит????
Въздуха бил по чист щот е нямало коли???
Как ги измисли тези неща???

04.04.20
15:03

Децата в детските градини се гледат като бройлери.
Кой ги закалява ?
Как да не се изписват антибиотици.

04.04.20
15:21

казано от nervak на 04.04.20, 14:51:

Миро,кога викаш не е имало СПИН,лаймска,хепатит????
Въздуха бил по-чист щот е нямало коли???
Как ги измисли тези неща???

А защо трябва да ги измислям, моооля? Кое тук е измисленото? Можеш ли да ми посочиш, кое от нещата изброени опт мен е измислено? Първият случай на СПИН засечен в Ню Йорк е през 1981-1982 година. Докато се разпространи в Европа минаха едно 5-10 години.

Хепатит В и С са предимно полово предавани инфекции, също със заразени игли и сравнително нови заболявания. Хепатит А тогава е бил доста разпространен на периоди. Особено в някои махали. Лаймската болест и Легионелата са сравнително нови заболявания. Покажи ми един медицински учебник от 70-те години в който пише за разпространение на Легионела и Лаймска болест в Европа и особено тук, на Балканите.

Въздуха чист щото нямало коли? Кое тук е измисленото и неясното? Ами да, малко коли имаше във Варна преди 1989 г.  В жилищен блок с 4 входа я имаше, я нямаше 4-5 коли. Заставал съм до основния булевард на града и колите минаваха една по една нарядко.  Не в пакет както сега. На много кръстовища нямаше светофари по тази причина. Просто няма за какво да споря. Историята на моя роден град ти явно по-добре я знаеш? Ловяхме скакалци и пеперуди в тревата, а нощем и светулки. Айде ще те заведа на същите поляни да видиш друго освен мравки има ли. Просто факти. Транспортът е голямо улеснение, но много замърсява въздуха и околната среда. Сетне се чудим откъде идват толкова ракови заболявания.

А от какво се чувстваш ти лично засегнат, това не ми стана ясно? Описвам това, което е било. С плюсовете и минусите му.

Мнението беше редактирано от Миро на 04.04.20 15:36.

04.04.20
15:32

Да не си от Владиславово, там може зайци и мечки да е имало :)

04.04.20
15:40

Не съм. Това е далечен квартал, набързо застроен навремето.

04.04.20
15:43

А, добре. Квартал му викат, за да не обиждат селяните в него :)

04.04.20
16:10

казано от Brown Bomber на 04.04.20, 15:43:

А, добре. Квартал му викат, за да не обиждат селяните в него :)

Варна и Добрич имат дългогодишен спор за Владиславово - Добрич твърдят че принадлежи към територията на Врна, а Варна твърдят, че е на Добрич. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 04.04.20 16:19.

04.04.20
16:37

Миро,от малкото коли(апропо,това е замърсителя с най-малък дял)едно време,още покрай основните артерии земята е богата на олово на степен.
Примера с насекомите е градска легенда....всички я разправят.

Мнението беше редактирано от nervak на 04.04.20 16:39.

04.04.20
17:22

Аз нямам спомен за насекомите, но помня че съм виждала елен с кошута там, където сега е детския парк Възраждане. Навремето там бяха лозя, до които се стигаше през гора. 😃

04.04.20
19:30

казано от nervak на 04.04.20, 16:37:

Миро,от малкото коли(апропо,това е замърсителя с най-малък дял)едно време,още покрай основните артерии земята е богата на олово на степен.
Примера с насекомите е градска легенда....всички я разправят.

Ахахах, градска легенда? Не, просто няма наистина за какво да говорим. Абсолютно безпредметно е. Ловил съм ги с ръцете си,а през цялата нощ през отворената балконска врата се чуваха щурчетата. Ама щом казваш, градска легенда. Вероятно съм бил алкохолик на 10-15 годишна възраст та съм бил на градус?

Понеже колите не са никакъв замърсител затова всяко лято на синоптичната карта е едно и също нещо. Във Варна по-горещо от Бургас с 1 до 3 градуса. Е, това щото Варна е много по на юг от Бургас сигурно. Всяко лято от 2000 година насам въздухтът във Варна едва се диша. А за оловото, използваше се тетраетилолово като добавка към бензина. На пръстите на едната ръка се брояха колите в един малък блок с 4 входа.

Чети в сайтовете. Анонимни хора се оплакват колко дълго са чакали за Жигули, Лада, Москвич или Шкода. И вярно за нови коли наистина се чакаше. Единствено България не правеше свои коли от бившия соцлагер. Тогава се залагаше, правилно или не, на градския транспорт. Който обаче беше често нередовен. Минаваха и огромни тирове по централните булеварди. Тъй че от тях е идвало замърсяването край пътищата. Ама на час колко такива минаваха? Залагаха и на жепе транспорта и не бързаха със строежа на автомагистрали.

Щом насекомите са градска легенда, просто не виждам никакъв смисъл да разговаряме повече на тази тема. Обичам дискусиите с интелигентни, комуникативни хора. Да ме правят на маймуна и те да ми разказват аз какво съм видял и преживял през годините, просто нямам думи. Обичам дискусиите със сериозни хора. Не харесавам лигавенето и много пъти съм го показвал в този сайт.

Деян

04.04.20
19:48

казано от Миро на 04.04.20, 19:30:

Единствено България не правеше свои коли от бившия соцлагер.

Явно не си чувал за Булгар Рено и Булгаралпин. Тръгваме много добре, но ни затискат много бързо. Разбирай преебават ни, само като виждат какъв продукт сме изкарали. Нашите си от соцлагера-това е официалната версия.
Култов автомобил за времето си в международен мащаб, но е продължило както казах много кратко. Ако ни се даде възможност и на възлови позиции да се сложат правилните хора-не мое ни запрат.
Ей го Алпина-кола през 60 те години как е изглеждала.

Мнението беше редактирано от Деян на 04.04.20 19:50.

04.04.20
20:00

казано от Деян на 04.04.20, 19:48:

казано от Миро на 04.04.20, 19:30:

Единствено България не правеше свои коли от бившия соцлагер.

Явно не си чувал за Булгар Рено и Булгаралпин. Тръгваме много добре, но ни затискат много бързо. Разбирай преебават ни, само като виждат какъв продукт сме изкарали. Нашите си от соцлагера-това е официалната версия.

Чувал съм, но не съм виждал някой да използва тази кола. Булгар Рено. Моята информация беше, че французите са ни отнели лиценза за производство. Или пък, че ние сме решили да внасяме готови коли, вместо да произвеждаме. Въпреки металургичната база в Кремиковци и Перник. Не знам кое е вярното.

Знам, че от соцлагера произвеждаха: Румъния-Дачия, Югославия-Застава или Югозастава нещо подобно. Чехословакия-Шкода. В това число преди да пуснат Икарусите се возехме на Шкоди с ремарке. ГДР-Трабант и Вартбург. Полша-Полски Фиат. Май само Унгария като нас не правеше коли.

Деян

04.04.20
20:55

Официалната версия е, че с такава кола, а и не само спортния Алпин ебаваме мамата на целия пазар на произведените коли от Източния блок и най вече на СССР. И просто казваме на французите, че спираме производство. Никакъв лиценз не са ни отнели, защото видиш ли не сме се справили. Как сме се справили, е очевидно. То се вижда и разликата, как изглежда Булгар Рено и Алпина, на фона колите, произвеждани от държавите от източния блок.
А що военно производство пък са ни спрели “братята” янки след 1990 г., не е истина. И с качество, и с цена и с всичко на много оръжия сме ги удряли в земята.
Но като сме дупедавци и шубета, това е положението. Да не разводняваме темата.

04.04.20
22:01

А хлебарки има ли?
Mиро...с Маргиту много общи теми имате.
У лево си ми...
Не бях говорил със заклети комуняги отдавна.

Мнението беше редактирано от nervak на 04.04.20 22:15.

04.04.20
22:53

Баща ми караше Рено 8 произведено в България. Не си спомням да е пишело на нея Булгаррено. Според мен бяха Рено 8 и Рено 10 произведени по лиценз в България.

Деян

04.04.20
22:57

Е така де, ама и така някъде си се е обозначавало.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Булгаррено

И е това.....то не е само таз статия.
https://www.google.com/amp/s/www.168chasa.bg/amp/1175295

04.04.20
23:10

казано от nervak на 04.04.20, 22:01:

А хлебарки има ли?
Mиро...с Маргиту много общи теми имате.
У лево си ми...
Не бях говорил със заклети комуняги отдавна.

Ах-ха-хах. Комуняги значи. Щото сме писали, че здравеопазването е било на ниво. А ти пък някъде беше писал, че си руснак.

И седя и се чудя. Защо смяташ, че ако в Русия е било кочина, то и в България също е било кочина като вашата? Съжалявам много, ама дори и през комунизма разликата между нашата държава и вашата беше от земята до небето. Дори и тогава. Тъй, че ако вашето здравеопазвне в матушка Русь е било една пълна нула, моля не прехвърляй автоматично лошия ви имидж на България. Мнооого по-добре са били у нас нещата с медицината. Хиляда пъти по-добре от сесерето и великая магучая рассия, която едва не се разпадна  самата тя. :D

В тая държава си има традиции и много от лекарите ни навремето са завършили медицина в Берлин, Париж и други европейски столици. Не са някакви самозвани лечители и знахари. Дори при соца работеха със западна апаратура и медикаменти, а някои произвеждахме у нас по западен лиценз. Така че, не искам да обидя никоя държава и народ, ама всяка жаба да си знае гьола както се казва :D

04.04.20
23:43

Западна апаратура викаш...ххсхах смешно,така промит мозък не съм “виждал” отдавна,забавно е.
Миро,винаги можем да се видим,ако си навит.)))-да проверим нивото на здравеопазването)))😃.
Отдавна не съм руснак,хвърлих руския паспорт пред консулството веднага като взех български.

Мнението беше редактирано от nervak на 04.04.20 23:53.

05.04.20
00:12

казано от nervak на 04.04.20, 23:43:

Западна апаратура викаш...ххсхах смешно.

Ааами за теб сигурно е много смешно. Щото явно не си запознат с нещата, с какво се работеше в нашите клиники и поликлиники. Надниквал съм в някои места. По памет, имаше такива надписи като Сименс, АЕГ и разни подобни. Имаше вносни лекарства, имаше западногермански материали в нашите оптики. Дори хартията на ЕКГ апаратите е/беше вносна, западна. Да не говорим за самите апарати.

Щом си захвърил както казваш руския паспорт явно не познаваш изтънко нещата у нас, а само повърхностно. Живееш с представите си оттам откъдето си дошъл. Някоя затънтена губерния и деревня. И говориш ей тъй на ангро. А може би ни завиждаш и затова хулиш тоя и оня? Тук винаги е имало способни, уважавани медици независимо при коя система са живели. Само апаратурата и знанията някога бяха по-слаби от днешните. Медицината се развива всеки ден. Описах нещата такива каквито са били. Тук в нашия град.

06.04.20
09:39

казано от Миро на 05.04.20, 00:12:

Някоя затънтена губерния и деревня. .

Да...Дубна.

06.04.20
11:27

казано от nervak на 06.04.20, 09:39:

казано от Миро на 05.04.20, 00:12:

Някоя затънтена губерния и деревня. .

Да...Дубна.

Така си и знаех. “Световноизвестната” Дубна. хахаха  :) Миналото лято в един сайт имаше статия за Германия, че немците затварят границата си за “мигранти” от Афганистан, Пакистан и разни африкански, арабски държави. В които няма война и никой не ги преследва. Коментарите бяха, добри мерки, ама мноооого закъснели. Та опитах да преведа на немски  поговорката “След дъжд качулка”  дано някой немец я прочете. Чудех се как е качулка и ми подсказаха-хаубе. Та се получи нещо от рода: Нах дем реген хаубе. Nach dem Regen Haube. (може да греша някъде с падежите)  :)

Тааа сега ти предлагам да ми помогнеш. Да преведа на руски нашия израз “правя се на по-голям католик от папата” :) Я делаю себя болшим католикам чем папъй римскава. Дали правилно го преведах? :)


Значи предишният режим сигурно има много трески за дялане. Знам за много от проблемите. Висял съм по вратите на претъпкани градски автобуси, чакал съм на километрични опашки пред касата в супермаркет. Касовите апарати бяха доста бавни, електромеханични иии РУСКИ  :D Касиерките ръчно въвеждаха цената на стоката, цифра по цифра.

Но пък точно за здравеопазването едва ли там трябва да са големите критики и лепене на етикети “комунисти, фашисти, капиталисти” и прочее. Хората (тогавашните лекари) се стараеха според силите си да обърнат внимание и помогнат на всеки пациент. Имах възрастни роднини, родители които още не бяха толкова възрастни. И не мога да се оплача от тогавашната медицина. Ще бъде крайна неблагодарност от моя страна, въпреки че докторите едва ли са живи и да четат точно този сайт. Е да, наистина по това време например раковите заболявания бяха като смъртна присъда. Почти нямаше излекувани, умираха си хората. Може би на Запад са ги спасявали, не знам.

Ама има толкова други неща, които би могъл човек като теб да критикува или не приема. По начало смесваш нещата. Политическата система, управляващите и обикновените хора, които са се трудили и старали да направят живота си по-добър. А отгоре на всичко пък вие руснаците ползвахте големи привилегии преди 1989 г. Живков само дето задника на руснаците не е целувал. Ако му дадяха да сменя памперсите на някое руско бебе у нас (тогава нямаше памперси), сигурно и това би направил с голямо удоволствие.

Мисля, че мнооого пресилваш нещата, като политизираш всяка сфера от тогавашното общество и тогавашния начин на живот. Нещата бяха различни в различните сектори: икономика, политика, здравеопазване, образование, спорт, култура и тъй нататък. Едни неща са били добри, а други лоши или не добре обмислени.

Мнението беше редактирано от Миро на 06.04.20 11:50.

06.04.20
11:33

казано от Миро на 06.04.20, 11:27:

“Световноизвестната” Дубна.

Световноизвестна е и то широко...ОИЯИ/JINR

06.04.20
11:38

казано от James Hinks на 06.04.20, 11:33:

Световноизвестна е и то широко...ОИЯИ/JINR

Еее, да. Световноизвестна в ... България. :D Разбира се, не съм физик. Въпреки ,че се интерсувам от техника и електроника. :)

06.04.20
11:38

казано от James Hinks на 06.04.20, 11:33:

казано от Миро на 06.04.20, 11:27:

“Световноизвестната” Дубна.

Световноизвестна е и то широко...ОИЯИ/JINR

Руснаците на такива места им викат “наукоград”... Дубна даже е обявена за такъв с президентски указ. Не е баш най-затънтената провинция. :)

06.04.20
11:56

В тази тема се дъвчат бая локуми, като започнеш от Рено Булгар и стигнеш до ядрената физика в Русия. Очаквам някой тук скоро да измисли ваксина срещу вируса.

06.04.20
12:01

казано от Brown Bomber на 06.04.20, 11:56:

В тази тема се дъвчат бая локуми, като започнеш от Рено Булгар и стигнеш до ядрената физика в Русия. Очаквам някой тук скоро да измисли ваксина срещу вируса.

А ти какво очакваш да се дъвче в такава тема на такова място? Анализ на монография на тема генетична вариабилност на РНК вирусите?

06.04.20
13:07

Очаквам, че ще атакувате вируса със снимки на голи майки - кърмачки :)

06.04.20
13:08

Мда, няма много сигурни неща за обсъждане за ковид19, основно са прогнози и “ще видим”, така че е нормално да се разводнява често.

Ето ви едно видео как президента на най-могъщаща страна в света сипроменя коренно мнението в рамките на няколко седмици:

А Малкото му братче Борис Джонсън милия бил в болница интубиран.

06.04.20
13:34

казано от Brown Bomber на 06.04.20, 13:07:

Очаквам, че ще атакувате вируса със снимки на голи майки - кърмачки :)

Рядък фетиш, а?

06.04.20
13:46

казано от Brown Bomber на 06.04.20, 11:56:

Очаквам някой тук скоро да измисли ваксина срещу вируса.

Комшиите ни изпревариха. :) В Турция: Успешен тест на ваксина и масово производство на лекарство срещу COVID-19

Въпреки, че и ние правим опити:Налично в България лекарство за краста дава надежди срещу COVID-19

Мнението беше редактирано от Миро на 06.04.20 13:51.

06.04.20
13:57

казано от Димо на 06.04.20, 13:34:

казано от Brown Bomber на 06.04.20, 13:07:

Очаквам, че ще атакувате вируса със снимки на голи майки - кърмачки :)

Рядък фетиш, а?

06.04.20
14:08

Ц

06.04.20
14:10

казано от Миро на 06.04.20, 13:46:

Комшиите ни изпревариха. :) В Турция: Успешен тест на ваксина и масово производство на лекарство срещу COVID-19

Ще видим. Не забравяй че Турция е диктатура и Реджеп има нужда от фейк нюс за да взига морала на електората. Иначе върху животни се тестват поне 4 ваксини от преди поне месец в западния свят.

Деян

06.04.20
14:18

Ама тествани или успешно тествани. В Турция уж са успешно тествани :-)

Прескочи до:

Гарантирано по-добри резултати след едва 30 дни!

Виж услугите ни
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1