Коронавирус в България

Прескочи до:
Bart Simpson

08.04.20
13:10

Avitohol, не те цитирам, че е дълго твоето.
Европа е най-модерното нещо в САЩ, европейските коли са най скъпи, посетилите Европа са като европейците посетили Божи гроб, те са уважавани.
Европа е на пиедистал в щатите, затова им трябва.
Тяхното е като-модерно е да ходим на Витоша на ски, ама си хвърляме опаковките от шибана шоколадова вафла XXL на пистата.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 13:16.

ДЕ

08.04.20
13:23

Колеги, за да се придържаме към темата, а не да ни обвинят отново, че стигаме до това, дали червените връзки отиват повече на бели кецове, от зелените връзки, а и същевременно да обединим разсъжденията около това, кои сме ние и кои са онея главочи, предлагам да обсъдим следното:
- Е ли американеца паникьосан повече от европееца покрай тая малка гадинка. разбира ли американеца всъщност за какво става дума или си мисли, че това е китайско-руско творение, целящо да съсипе американската икономика и народ.
- Е ли тъпунгера западноевропеец привърженик на настоящите мерки...............и т.н.

:-)))))))))))))))))))))))))))))

Мнението беше редактирано от Деян на 08.04.20 13:27.

08.04.20
13:24

казано от Bart Simpson на 08.04.20, 12:38:

Театрите в Англия 16-ти век са улични под дървена конструкция и са ги замеряли с гнили картофи.

Ехо...Шекспир,театър Глобус???

08.04.20
13:25

Ами виж сега, аз никой не оправдавам или нападам, опитвам се да бъда обективен.
Но и европейци, от типа на литовци, унгарци, словаци и прочие са ми казвали “вие българите на руски говорите/ вашият език руски ли е/ кирилицата идвала от Русия” и прочие странни неща.
Единият колега нигириец, живял 10 години в Германия и още толкова в Англия, ме беше питал “джунгли имате ли в България”. А като му казах, че имаме бездомни кучета, шляещи се по улиците, направо се опули.
Като цяло доста хора смятат, че имат богата обща култура, но всъщност не е така.
Заради това обичам лафа “Аз знам, че нищо не знам”.
Иначе САЩ ако не се лъжа е 300 милиона, трудно е толкова огромно население да се сложи под общ знаменател.
Между другото, единият ми съквартирант е Индиец. Често си говорим за Индия/България, еми оказа се, че нищо не знам за Индия, а преди си мислех, че знаех поне нещо си.

Bart Simpson

08.04.20
13:26

Докато цифрите бяха други, беше американско творение за дестабилизиране на Китаай, сега стана наопаки.

Bart Simpson

08.04.20
13:28

За Индия е нужно да знаеш, че допреди 40 години по улиците на Делхи са минавали камиони да събират трупове.
И че през 2020 ги бият с пръчки по улиците.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 13:51.

Bart Simpson

08.04.20
13:29

казано от nervak на 08.04.20, 13:24:

Театрите в Англия 16-ти век са улични под дървена конструкция и са ги замеряли с гнили картофи.

Съществувал е половин век, точно защото е замерян с картофи иверояно умишлено запален.
Шекспит е Орфей, това са единици “докоснати”, става дума затова, че нямам идея как не е изгорял и той с вещиците.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.04.20 13:31.

ДЕ

08.04.20
13:32

Абе ние за нас се обиждаме. Те повечето американци, ако ги питаш за Китай, кой знае какви щуротии си мислят. Ок, има и бедни, няма как при това население. Обаче въобще нямат и малка представа Китай как изглежда отвътре, как живеят нормалните работещи хора в големите градове и т.н. Т.е., че става дума за едни много лъскави и супер устроени градове, че много неща са на супер високо ниво /по високо доста от тяхното/ и т.н. и т.н.

Bart Simpson

08.04.20
15:56

Отминават нещата..... Отварям форума и темата не е на първа страница... 😂

08.04.20
16:15

казано от Bart Simpson на 08.04.20, 13:29:

казано от nervak на 08.04.20, 13:24:

Съществувал е половин век, точно защото е замерян с картофи иверояно умишлено запален.
Шекспит е Орфей, това са единици “докоснати”, става дума затова, че нямам идея как не е изгорял и той с вещиците.

Има ли са картофи....и вещици,а тук?

Bart Simpson

08.04.20
16:53

Праскови и караконджули.

08.04.20
18:12

Аха,чакай праскови.
Няма ,как да сравниш Ренесанса с нещото ,което е било тук....опитваме се още да ги стигнем,ма още 50г минимум трябват.

08.04.20
20:00

И нека малко по вирусЪ:
-Четох днес,че в Китай са закрити близо 2милиона мобилни абоната...
Дали могат да закопат толкова хора!?...могат си мислА.

Мнението беше редактирано от nervak на 08.04.20 20:01.

Bart Simpson

08.04.20
20:06

Аз лично не сравнявам кой възход кога в линията на времвто се е случило, а в какви условия.
Защото не е лесно да мислиш за изкуство когато нямаш хляб и ти вземат детето за еничар.

Bart Simpson

08.04.20
20:06

казано от nervak на 08.04.20, 20:00:

И нека малко по вирусЪ:
-Четох днес,че в Китай са закрити близо 2милиона мобилни абоната...
Дали могат да закопат толкова хора!?...могат си мислА.

Правят рентгенови снимки на зъб от космоса, а няма да видят толкова заровени...... Дали?

08.04.20
20:12

А изгорени?Аз на комунисти грам не вярвам.

казано от Bart Simpson на 08.04.20, 20:06:

Аз лично не сравнявам кой възход кога в линията на времвто се е случило, а в какви условия.
Защото не е лесно да мислиш за изкуство когато нямаш хляб и ти вземат детето за еничар.

То все има нещо....

Мнението беше редактирано от nervak на 08.04.20 20:18.

08.04.20
20:18

казано от nervak на 08.04.20, 20:12:

А изгорени?

Има интересно изследване за крематориума край Ухан, както и за погребалните агенции в града.

08.04.20
20:24

казано от Boby_ на 08.04.20, 10:20:

Но изводите за цялата нация се правят на база на потребителите на Макдоналдс. :)

Тоест половината нация :)

казано от nervak на 08.04.20, 12:26:

Тоест това,че не знаят английски е някво мерило?

Не, но ограничава достъпа им до информация.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 08.04.20 20:27.

08.04.20
20:24

Ахахаха, Доналд Тръмп е еб*си цирка. Заплашил че ще спре финансирането на Световната Здравна Организация щото не го била предупредила навреме колко е опасен вироса за да си затвори границите... А той цял месец, докато всички нормални държави налагаха карантини, на лягане и на ставане обясняваше по телевизията: It’s just the flu! и ходеше нарочно да се ръкува с хиляди от поддръжниците си да покаже че нищо страшно няма.

Не мога да преценя по-смешно ли е или е по-трагично че лидера на най-могъщата уж-демократична страна на света застава пред камерите и лъже като дърт циганин как никога не е подценявал ковид-19. Толкова по въпроса как уж експерти ги съветват тея гламасаци - и него и Бо Джо.

“people didn’t know that much about it, even the experts.”

Майко мила...

ДЕ

08.04.20
20:49

Барт, имало е момент, в който сами са се цанели за еничари-и не конкретно непременно българи, ама не са ги взимали, щото вече са били много. За много бедни хора, това е бил вариант да осигурят някакво бъдеще за децата си. Колкото сигурно невероятно да звучи. От 10 ина хиляди в началото, до над 100 000 през вековете са стигнали. Еничерите са получавали заплата и в невоенно време за разлика от редовната войска. Да, не уж свободни хора, ама с несравнимо повече привилегии от един редови етнически турчин-поданик на империята. Е, и с някои минуси. Не са имали принципно право на брак, което не значи да не забърсват жени......особено пък на поход-пълна свобода там.
Просто казвам, не хваля че е супер. Да не ме изтълкуват неправилно.

Нервак, сега ще ти кажа как е станало това с 2 та милиона абонати. Та някакъв служител на телеком е искал да изтрие два абоната, но както си ги е маркирал, станало му е лошо от ковида и баааам припада на клавиатурата, задържайки маркирането и така часове наред е държал. После се освирясфа, надига се, но докато се подпира натиска делийт. И ето белята 😄

Мнението беше редактирано от Деян на 08.04.20 21:04.

08.04.20
21:36

казано от Brown Bomber на 08.04.20, 20:24:

казано от nervak на 08.04.20, 12:26:

Тоест това,че не знаят английски е някво мерило?

Не, но ограничава достъпа им до информация.

Пълни глупости...някак се справям да съм достатъчно информиран.

08.04.20
21:49

Ограничено разсъждение.

08.04.20
21:56

казано от Brown Bomber на 08.04.20, 21:49:

Ограничено разсъждение.

На английски ,някъде го прочете?

08.04.20
21:57

Не на руски :)

08.04.20
22:10

казано от Brown Bomber на 08.04.20, 21:57:

Не на руски :)

Можеш ли?

08.04.20
22:18

Е учеше се до 7-8 клас, все нещо е останало. Преди 7 год ходих в Русия и ме посрещнаха едни като теб, та се наложи да го говоря, ама зле съм.

08.04.20
22:30

казано от Brown Bomber на 08.04.20, 22:18:

Е учеше се до 7-8 клас, все нещо е останало. Преди 7 год ходих в Русия и ме посрещнаха едни като теб, та се наложи да го говоря, ама зле съм.

То да беше само до 8 клас. Учехме го до 11 клас и трябваше на чист руски да говорим свободно за Пушкин и Лермонтов, за “Герой на нашето време”, Печорин и т.н.

“Жди меня и я вернус, толька очень жди. Жди кагда наводят груст жолтъе дажди. ...” И так далее. Е,можем сега свободно да четем руски книги, но пък английски не знаем. :) Немски и френски бяха популярни на времето.

08.04.20
22:44

И аз го учих до 11-ти клас. От втори клас. Английски се учеше от пети нагоре. И накрая трябваше да свалям украинки в Англия за да проговоря руски :D

Мнението беше редактирано от Димо на 08.04.20 22:44.

ДЕ

08.04.20
22:51

казано от Миро на 08.04.20, 22:30:

но пък английски не знаем. :) Немски и френски бяха популярни на времето.

🤔
Аз когато започнах да уча задължителен западен, т.е. в 7 ми клас, освен английски друг в училище нямаше май. А и не помня някой, освен ако не е в немската или френската или да е ходил на курсове, в училище да е учил нещо различно от английски. Родителите ми са учили предимно френски, защото той се е налагал по това време. Поне за училищата в София, когато аз бях ученик е било предимно английски. Не знам на колко години си и от къде си, може при теб да е било друго. Аз говоря за края на 80 те и началото на 90 те.
Но така и не го научих. Ей така ни пишеха оценки.

ПС.....Димо, аз като ида например на почивка в Турция и мелям мешано, както ми дойде-руско-английски и  по някоя турска дума за броене, които запомних. Примерно казвам на бара:
- Бир (един, едно) джин тоник, плиййс. Оня ми даде и му кажа: спасиба 😄

Мнението беше редактирано от Деян на 08.04.20 23:05.

08.04.20
23:13

казано от Деян на 08.04.20, 22:51:

Аз говоря за края на 80 те и началото на 90 те.
Но така и не го научих. Ей така ни пишеха оценки.

Е, аз учих няколко години преди теб. Тогава започвахме руски в четвърти клас (без оценки) и от пети редовно. А чужд език немски от 8 клас. В прогимназията имаше само учителка по немски, която преподаваше и в други училища.

И затова в осми всички учихме немски. А после в средното се разделихме по равно: немски и френски и само един съученик от класа ни избра да учи английски. Но сетне когато след няколко години въведоха информатика и започна обучение за първите компютри, изглежда тогава са въвели задължителен английски. Иначе смятам ,че имаше английска гимназия, освен фенската и немската във Варна.

09.04.20
07:46

Руски имахме от 4ти клас с оценки,както и английски.
Също ходих на алеанс от 2клас до 11клас на англ....отделно курсове,университет ...но така и не го научих.Някои хора просто не могат да научат езици и толкоз.

RR

09.04.20
08:51

Като имате малки деца, пускайте им анимация на английски или на какъвто език искате да научи и като порасне, ще говори, все едно е майчин език!

Bart Simpson

09.04.20
08:52

Да бе, а аз така лепя езици и диалекти, че след един цял ден с Мимо, един италянец от фирмата-сомелиер и започват да ми текат мислите на български с италянска интонация.

RR

09.04.20
08:55

децата, за разлика от теб, които са до в предучилищна възраст, нямат логическо мислене, а асоциативно...За това почват училище на 7 годишна възраст, като се смята, че са готови вече за логически обяснения с преподаване....

Bart Simpson

09.04.20
08:58

Коментара ми беше към нервата, ти се вмъкна посредата.

09.04.20
09:00

За децата...говорят англйски свободно,а руски грам не разбират...въпреки руските песнички и филмчета.

09.04.20
10:20

казано от nervak на 08.04.20, 18:12:

Няма ,как да сравниш Ренесанса с нещото ,което е било тук...

Това май си го пропуснал:

казано от James Hinks на 26.03.20, 12:59:

В Ориента е било така, да. В ренесансовия запад са си срали в коридорите на дворците и къпането е било по-скоро случайност, докато в Османската империя е имало безплатни обществени бани и хората са се къпели всеки ден.

казано от nervak на 08.04.20, 20:00:

Четох днес,че в Китай са закрити близо 2милиона мобилни абоната...
Дали могат да закопат толкова хора!?

На 1,5 милиарда население, от които половината под пълна карантина два месеца и половина, тия 2 милиона абоната може спокойно да са фалирали ЕТ-та, а не умрели.

казано от Деян на 08.04.20, 20:49:

Барт, имало е момент, в който сами са се цанели за еничари-и не конкретно непременно българи, ама не са ги взимали, щото вече са били много. За много бедни хора, това е бил вариант да осигурят някакво бъдеще за децата си. Колкото сигурно невероятно да звучи. От 10 ина хиляди в началото, до над 100 000 през вековете са стигнали. Еничерите са получавали заплата и в невоенно време за разлика от редовната войска.

Еничарският корпус е бил войсково формирование без еквивалент. Нещо подобно нa Legion Etrangere, но много по-дълго време подготвян и то не само строго военно. Имали са огромни привилегии, дори са сваляли и издигали султани когато решат, подобно на Преторианската гвардия в Рим. Но поради много привилегии и многото неуспешни реформи на Корпуса, още през 17-ти век упадъкът в него започва и логично е разформиран в началото на 19-ти.

Иначе с тоя руски и английски, явно година за година са се меняли нещата през комунизма, а след това вече и от учлище до училище е имало разлика. При мен започна в трети клас руския, английския в пети. Руския свърши в 10-ти, английския в 11-ти.

09.04.20
10:44

казано от Bart Simpson на 08.04.20, 12:28:

казано от Von Suthaus на 08.04.20, 12:15:

Интересни чужденци познавате.

При мен само се зачудиха, дали съм единственият българин, който ходи на спектакли на Вагнерови опери. Е, една немска баба каза, че не знаела, че в България има опери, но се радвала, че има.

Ако ме разбирате.

Интересно ми е, вложи ли усилие да им разкажеш, за културата в България, за първия театър, опера, читалище?
За Панайот Волов, за театъра в Шумен?
Добри Войников, театър по време на робство?

Не, правихме тълкуване на архетиповете на Вагнер в светлината на дълбочинната психология на Юнг и примерите на Фрейзър. И разликите между органично дирижиране и Вердиевия подход. Доста повече ги впечатли, повярвай ми. И останаха с доста грешна представа за България мисля.

А моите лични приятели съм ги довел всички в България и съм им показал. Вкл. Преслав и Плиска и т.н.

09.04.20
10:48

казано от Деян на 08.04.20, 12:37:

То тия не мислят само за БГ така, като цяло не знаят нищо за никой. Даже ги съжалявам колко са ограничени. Чудя се все пак, при толкова хиляди ежегодно чужденци които идват, все пак става разговор и разказват на тоя или оня къде са били. То да мислиш, че има негърска държава в Европа, която и да е тя, еле пък славянска и част от бившия източен блок, и хората живеещи в нея да пишат на кирилица. Аз ви казвам: пълни тъпанари и неадекватници. Ама то тия които са пътували повече, си го знаете това.

Тц, не мислят, че е негърска, а циганска или ромска, по една представителна извадка от наши съграждани, които са плъзнали навсякъде.

Bart Simpson

09.04.20
10:54

Какво да кажа, евала че така си направил.
Аз лично съм израстнал в операта, тъй като майка ми работеше там дълги години и съм израстнал с тази музика, но я познавам на любителско ниво, не бих могъл да я разчленя на такова ниво.
Но със сигурност не бих наредил Вагнер дори в челната си десетка, аз се наслаждавам на по-игриви и летливи композиции.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 09.04.20 10:55.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1