09.05.20
15:12
Здравейте
Много бих се радвал , ако някой успее да ми помогне и ми каже колко калории трябва да приемам на ден аз не успях да изчисля . Искам да направя някакъв дефицит ( 17 години , 181см , 109кг , от утре започвам да тичам по 3-4км на ден )
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим09.05.20
16:02
Това не помага ли?
15-20% дефицит е напълно достатъчен.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.05.20 16:08.
От линка получих 3250
Мнението беше редактирано от Lil Arsov на 09.05.20 16:26.
Една седмица след какво ядеш и си записвай - на база на това изчисли колко приемаш в момента, от него махни 10% и виж как са нещата.
09.05.20
16:56
Почни с малки крачки. Махни боклуците, ако ядеш такива. Аз си позволявам примерно един бонбон или няколко фастъка, когато ми стане трудно. Намали яденето и гледай да падаш плавно с по малко на седмица- половин килограм, до килограм на седмица. Вдигай тежести, лъжи тялото си че му трябват мускулите, а не мазнините. И го слушай, това няма да ти го каже никой. Има формули, има клипове, има всичко качено в нета и смляно, за да го разбере всеки, но накрая пак трябва да слушаш него. Нагласи храната така че да можеш да тренираш, тоест да вдигаш без да колабираш. Напасни тренировките, така че да не ги правиш с нежелание, а да ги чакаш с настървение, спи добре. Аз преценявам така пък който както ще да го разбира. Апатичен ли съм, не ми ли се тренира или вдигам зле, гладен ли съм на вълк, значи бъркам някъде и се правят корекции- в храната, в самата тренировка, просто напасвам така че да се чувствам добре. Аз преценявам за себе си и по друг начин, който е най-вярното за мен лично, но ти си ми на половината години и няма да ти свърши работа. И последно мери се с шивашки метър или със стари дрехи, това кантара е най-голямата измама дето има.
09.05.20
18:26
казано от Lil Arsov на 09.05.20, 15:12:
Здравейте
Много бих се радвал , ако някой успее да ми помогне и ми каже колко калории трябва да приемам на ден аз не успях да изчисля . Искам да направя някакъв дефицит ( 17 години , 181см , 109кг , от утре започвам да тичам по 3-4км на ден )
При лека активност, т.е. 1-3 пъти седмично ти трябват 2000 калории на ден за да сваляш по 1 кг. на седмица и 2400 за да сваляш по 0.5 кг. На седмица.
При активност 3-5 пъти седмично, са ти 2300 калории дневно за да сваляш по кило и 2800 по 0.5 кг. седмично.
Данните все пак са ориентировъчни. Пробвай една две седмици, брой калории и виж как вървиш с теглото. Ако сваляш прекалено, малко ги вдигни, ако пък не сваляш, ги намали още.
При това тегло обаче като начало може да не броиш калории, просто намали храната и увеличи активността. Махни всякакво сладко, тестено, газирано, чипсове, кока кола, сокове и т.н. Не преяждай. Направи това 2 седмици и виж резултата.
казано от Lil Arsov на 09.05.20, 16:23:
От линка получих 3250
Много е тва 3250. Почни на 2000 Ккал. Купи си домакинско кантарче. Инсталирай си MyFitnessPal . Тегли всичко, което ядеш и пиши. Яж си каквото имаш и каквото ти е вкусно, но просто пиши и като наближиш 2000 Ккал на ден - спираш да ядеш за деня. Потренирвай си някакви неща - дали ще бягаш, дали ще правиш лицеви опори и ще се набираш или нещо с някакви щанги и дъмбели - каквото ти е интересно и каквото ти е удобно. След 1 година на 2000 Ккал ще се харесваш много повече в огледалото.
09.05.20
19:29
Това са глупости. Изгради навици. Опиши една твоя примерна седмица - с какво и колко се храниш. Ти си на 17, фокуса ти трябва да е на други места, вместо да си броиш калориите като синигерче.
Мнението беше редактирано от Иван на 09.05.20 19:48.
09.05.20
20:21
Честно казано нямам намерение да правя елементарна аритметика вместо някой друг.
Моите 5 с’тинки:
- да се направи сметката, за да се види къде е балансът
- да се сравни с характеристиката на сегашното хранене
- да се направят нужните корекции, за да може храненето да се движи около 15-20% енергиен дефицит при максимално качествена храна
Няма нито една причина или калкулация, които да налагат да се приемат 2000 kcal дневно в този случай. Ако трябва да съм честен - такова количество храна ще провали режима в необичайно близко бъдеще (заради глада и екстремният дефицит).
казано от Димо на 09.05.20, 18:46:
Много е тва 3250.
Дори не знаеш дали това е балансът или е дефицит, но си категоричен...
09.05.20
20:35
Кольо, казваш 15-20 % дефицит, а същевременно 2000 кк били твърде малко. Ами при общо взето някаква активност 1-3 дни, си излиза около 2000 кк. Е, не знам реално, дали човека наистина ще тича по 4-5 км на ден, всеки ден- както се е зарекъл. А и от качествената храна за която говориш, ако не се ядат боклуци, 2000 кк са половин кило месо на ден, млечни, яйца, салати на корем и доволно качествени въглехидрати.
Но нека наистина човека да сметне един или няколко дни как се храни и да се види реално по колко яде. Може само да лежи по диваните, да играе игри и да дебелее с 2400-2500 кк на ден. Та минус 500 няма да му е някаква драма в случая. Нищо не е казал като подробност.
Ако реално тича всеки ден по толкова-Да, калориите скачат.
.....но понеже казваш, че при никаква калкулация не излизало да яде по 2000 кк.
Мнението беше редактирано от Деян на 09.05.20 20:40.
казано от Иван на 09.05.20, 19:29:
Това са глупости. Изгради навици. Опиши една твоя примерна седмица - с какво и колко се храниш. Ти си на 17, фокуса ти трябва да е на други места, вместо да си броиш калориите като синигерче.
Що да са глупости? Кво да научи, да яде по 2 фхп на ден ли? Разбира се че щом е дебел и иска да отслабне, трябва да се научи в коя храна колко калории има и да се научи да си прави сметката.
казано от Кольо Пияндето на 09.05.20, 20:21:
казано от Димо на 09.05.20, 18:46:
Много е тва 3250.
Дори не знаеш дали това е балансът или е дефицит, но си категоричен...
Аз го разбрах като отговор на въпроса му : “колко калории трябва да приемам” и подразбиращото се “за да отслабна”. Ако иска да си поддържа теглото или да качва - да изясни.
09.05.20
21:30
казано от Деян на 09.05.20, 20:35:
Кольо, казваш 15-20 % дефицит, а същевременно 2000 кк били твърде малко. Ами при общо взето някаква активност 1-3 дни, си излиза около 2000 кк.
Твърде малко са 2000 kcal за 110 kg-ов тийнейджър - защото въпреки всичко съм смятал и знам защо пиша точно това.
За мен не е нормално човек със средно образование (него визирам конкретно) да не може да направи тази бакалска сметка адекватно, но... за да не излезе, че говоря наизуст, ще споделя до какви числа стигнах.
========================
Сметки по Харис-Бенедикт
========================
BMR = 2355 kcal
Баланс без физическа активност = 2826 kcal
20% дефицит без физическа активност = 2262 kcal
Баланс при лека физическа активност = 3238 kcal
20% дефицит при лека физическа активност = 2592 kcal
Баланс при средна физическа активност = 3650 kcal
20% дефицит при средна физическа активност = 2920 kcal
========================
Сметки по Мифин-Сейнт Жур
========================
BMR = 2141 kcal
Баланс без физическа активност = 2569 kcal
20% дефицит без физическа активност = 2057 kcal
Баланс при лека физическа активност = 2944 kcal
20% дефицит при лека физическа активност = 2356 kcal
Баланс при средна физическа активност = 3318 kcal
20% дефицит при средна физическа активност = 2657 kcal
========================
С други думи няма как той да има физическа активност и 2000 kcal да се окажат 20%-ов енергиен дефицит. Сега... дали има нужда от по-агресивен дефицит - отказвам да споря, защото за мен това е максималният разумен такъв. Отвъд него започва откровеният глад, а него хич не го харесвам като стратегия.
Остава напълно вярна уговорката, че всички тези числа са ориентир, а не абсолютна гаранция за търсените резултати. Доста мътно е и дефинирането на физическата активност в този случай, което води до още по-малка точност на сметките. За човек, който сега започва и то отдалеч, обаче, смятането е нелоша стартова тактика. След като добие представа кое и колко - да, тогава нещата могат да се случват и по по-простичък начин.
казано от Димо на 09.05.20, 21:12:
Аз го разбрах като отговор на въпроса му : “колко калории трябва да приемам” и подразбиращото се “за да отслабна”. Ако иска да си поддържа теглото или да качва - да изясни.
Целта е ясна - отслабване. Пита колко калории да приема, но иска да е в дефицит.
Това изплющяно в нищото ‘3250’, обаче, какво е? Не е ясно. Круши? Гайки?
Изобщо нямам идея как е смятал, мога само да предположа, че това е балансът му при лека физическа активност. Ако е така, то продължавам да съм на мнение, че 2000 kcal са твърде скромно количество енергия и той скоро ще обърне работите към пица и шоколад. Ако според него това му е 20%-овия дефицит, значи сметката му е фундаментално грешна.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.05.20 21:33.
Кольо)),недей така строго.
За някои е трудно малко математика,както да речем при мен английския. .,..нищо не разбирам и много се дразня кат ми се обяснява,че е лесно...и ясно.
09.05.20
23:23
Няма нужда от математика, Нервак. Има си готови калкулатори, при които сметката по формулата да кажем на Мифин-Сейнт Жур си излиза. Т.е. това което Кольо е дал като формули /но на Харис Бенедикт/ да се смята на ръка, като въведеш данните в калкулатора съответства напълно. Поне този който аз ползвам съм го сравнил като резултат с формулата на тия двамата- Мифин-Сейнт Жур....уж тая е най-вярна.
Трудният момент е, каква активност да зададеш-как да прецениш, та да ти сметне по какъв коефициент да умножиш. Защото и ръчно пак трябва да кажеш за активтостта- 1-3 седмично, 4-5 пъти седмично и т.н. Ок, ама например имаш активност само 3 дни в залата, но бичиш всеки от тях някакви големи обеми като за професионалисти или КФ комплекси до скапване, по-малко активен ли си на седмична база и каква нужда имаш от възстановяване, сравнено с някой дето ходи 5 пъти, обаче завърти по 2-3 работни серии в ниски повторения, пък макар и тежко на 2 упражнения и толкоз. Или пък ходи 5 пъти, обаче цъка там нещо. По кой коефициент да дадеш да смята. Може да се подведеш и да зададеш по-висок коефициент и да ти определи доста повече калории.
Това е само пример, но да се разбере смисъла.
Аз лично му задавам втората по ред активност, т.е. 1-3 дни, защото първата е лежане на дивана 24/7. А и за да съм сигурен, че няма да ми даде повече калории.
Мнението беше редактирано от Деян на 09.05.20 23:33.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече