12.02.21
20:19
Здравейте тренирам от няколко месеца като гледам да правя главно лицеви, засега. Мога да правя 30 нормални и 25 на диамант отделно(целта ми е 60-70 нормални за 1 минута и около 40 на диамант без време). Тези дни си мислех да промена малко тренировките ми за лицеви като предишните ми бяха 5 x 7 нормални с 30 секунди почивка и 3 x 7 на диамант(Станаха ми лесни). Та днес реших да ги променя малко с почивка 15 секунди, 5 x 8 нормални и 4 x 8 на диамант. Днес ги пробвах и честно да кажа усетих много по-добра активация на мускулите си, (чувството след хубава тренировка) но имах малко проблеми с дишането по време на последните лицеви. Та въпроса ми е ако тренирам така с 15 секунди почивка има ли рискове да се нараня физически?
Темата беше редактирана от Ивайло Петков на 12.02.21 21:15.
Лицевите опори са чудесно упражнение за навсякъде и едно от най-безопасните, ако приемем, че със спорт може да се прекали, по отношение на стави, сухожилия, мускули и сърдечна дейност. Измисли си и дърпащи движения, не само бутащи, имаш и крака, тялото може много неща. За повече прочети тук: https://www.bb-team.org/exercise/1175_litsevi-opori
Ивайло, не е задължително да гониш бройка. Вместо това пробрай обратното някой път. Да направиш само 1 лицева опора за най-дълго време. Може да започнеш от 13 секунди да кажем. 6 секунди положителна фаза 1 секунда в долно положение и 6 секунди негативната.
И така направи 2-3 бройки. После увеличавай времето, например 20 секунди за една лицева.
Бройката сама по себе си не бива да ти е самоцел, защото когато се гони бройка, повечето пъти се получав чийтване на самото упражнение и това важи за всички ни. Или започвах да използваш инерция, или правиш непълно движние и тн ..
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.02.21 07:21.
14.02.21
02:49
казано от kaloyan на 13.02.21, 07:19:
Ивайло, не е задължително да гониш бройка. Вместо това пробрай обратното някой път. Да направиш само 1 лицева опора за най-дълго време. Може да започнеш от 13 секунди да кажем. 6 секунди положителна фаза 1 секунда в долно положение и 6 секунди негативната.
И така направи 2-3 бройки. После увеличавай времето, например 20 секунди за една лицева.
Бройката сама по себе си не бива да ти е самоцел, защото когато се гони бройка, повечето пъти се получав чийтване на самото упражнение и това важи за всички ни. Или започвах да използваш инерция, или правиш непълно движние и тн ..
Да знам, че да направиш една лицева за примерно минута може да е много по-трудно от това да направиш примерно 15 бързи ама не се бях замислял да го провам. Ще си добавя 2,3 сета с 2 повторения, мерси