Да, за да заприличаш на културист, при положение, че си натурален, трябва да си безделник с доста свободно време :))
А, и на работа да си, и със семейство, можеш да си изчислиш и организираш храненията за деня. Дори да си носиш на бач. И ти остава час, час и половина 4-5 пъти седмично посещение на зала. Аз например мога да си го позволя, но съм непоправим несериозник, лакомия, пушач и пиянка ?
Не знам...в сайта на Петко в повечето движение ме дава ,че съм напреднал,АДВ.????Да бе...
Коремни я направя три,я не...силово изобщо не мога.
А критериите на Сашо за 2,5СТклек,тяга...2СТЛЕГ....Заеби.
Та мекица съм си аз...
Впечатляващо. Погледнах...
Тренира при Ивайло Христов,та тя ги знае тези неща...
Мнението беше редактирано от nervak на 06.03.21 00:33.
си постоянен натурал, да заприличаш на културист.
Няма как да заприличаш на културист, ако си натурален, самият културизъм се крепи на химията и съществуването му е невъзможно без нея, съответно и налага използването и.
А, и на работа да си, и със семейство, можеш да си изчислиш и организираш храненията за деня. Дори да си носиш на бач.
И какво от това? Мислиш ли, че има особено значение, дали се храниш 3 или 8 пъти и дали протеина ти е изчислен до грам?! Пак няма да приличаш на културист.
Спорта е хигиена на тялото и не е за да живееш след не знам си колко си до еди колко си. Той е за да си по-добре тук и сега. А времето е въпрос на избор на алтернатива и компромис, срещу умората от работния ден, “размазването” пред телевизора, лавината от ежедневни ангажименти, сън. Защо мислите че съм “лостаджия”? Не е защото не харесвам тежестите. Просто спорта е над начините на практикуването му и всъщност практикуването му е най-важното. И сега, изкривен от колата и дископатията, недоспал, след работен ден, а и трябва да готвя, да се прибера, да си оправям екип, да ходя до зала, да се преобувам, вътре шкафчета, простотии, съобразяване с кой ми ползва уреда, времегубки и т.н. - нямам как да стане. Анцуга, лостовете, пазарувам на връщане, готвя и т.н. Спя по-малко, не гледам телевизия и така. Не знам какво си можел да направи с допълнителна тежест, ама не можел без тежест - само със собствената. То допълнителната не трябва ли да е надграждане като олекне собствената?
И сега, изкривен от колата и дископатията, недоспал, след работен ден, а и трябва да готвя, да се прибера, да си оправям екип, да ходя до зала, да се преобувам, вътре шкафчета, простотии, съобразяване с кой ми ползва уреда, времегубки и т.н. - нямам как да стане. Анцуга, лостовете, пазарувам на връщане, готвя и т.н. Спя по-малко, не гледам телевизия и така.
Честно казано, като бяха затворени фитнесите, наистина ми беше по-неангажиращо, като тренирах в къщи, в офиса или минавайки покрай лостовете.
Ми не съм съгласен, Петко. Като по-млад изглеждах доста добре, кажи речи подобно на аватара ти, поне в горната част. За жалост нямам снимки и е лесно да се каже: говориш глупости и измислици. Но аз знам поне за себе си как е било и е без значение, дали ми вярват. Нито съм клякал, нито тяга съм правил. Не съм бил наясно, както сега за общата полза от тези упражнения, но въпреки, че не съм ги правил съм имал успех. Ръцете ми тогава при около 90 кг. ЛТ бяха по-големи от сега при 110 кг. ЛТ. Тренирах 5 дни седмично, т.е. докато бях на лекции-понеделник четвъртък гърди гръб, вторник петък ръце, сряда рамене и крака. 2-3 упражнения за група, 3-4 серии по 8-10 репа. Това четяхме по списанията флекс, мускули и т.н. и това правихме. Реално без да почиват някои мускулни групи, сега като се замисля. Като храна без режим, не съм знаел подробно за храненията:ако можеш повече месце, мляко и яйца.
Сигурно е било успеха на начинаещия, т.е. само като помирише щанга и расте. Така джитках 2-3 години, с някои промени в протоколите и после пас, завършване това онова.
Мнението беше редактирано от D_M на 06.03.21 00:55.
Ми не съм съгласен, Петко. Като по-млад изглеждах доста добре, кажи речи подобно на аватара ти, поне в горната част.
Е ако аз съм ти критерия за това, да изглеждаш като културист, ок, съгласен съм :D
Тренировките ти тогава са били ок. 12-20 серии за мускулна група седмично и си ги тренирал по два пъти. Може би малко повече от нужния обем, но си бил млад и не си имал проблеми с възстановяването, още повече, че не си правил тежки клекове и тяги.
Между другото, за да покриете горните критерии, не е задължително да тренирате точно тези движения, и оправдания от сорта ” не правя лежанка или тяга” не важат. Тези движения ги дадох за тест за силата, понеже са най-популярните, простите и има точни критерии за изпълнение и оценка. Не е задължително да тренирате точно с тях.
Ми ти кат билдър в период на насипно състояние си изглеждаш на аватара, аз така те възприемам ?
Всъщност точно такава форма най-ме е кефила, т.е. визията на билдърите, когато са в пика на периода на качване.
Ся да не кажеш, че те наричам омазнен-нищо подобно ?
Мнението беше редактирано от D_M на 06.03.21 01:15.
Не знам кой аватар гледаш, отдавна няма моя снимка.
Но когато имах такава, беше снимка, на която съм изчистен максимално. И самият факт, че ме сравняваш с културисти в период на качване, докато всъщност съм бил 5 месеца на диета от макс. 2000 ккал, и свалил максимума мазнини, без да умра съвсем от глад и да сваля повечето мускулна маса, е показателен, че бодибилдинг без стероиди няма.
Е предния ти аватар-странично. Не бе чак толкова отдавна. Няколко месеца.
Мнението беше редактирано от D_M на 06.03.21 01:27.
То и аз бях с плочки преди, а сега нямам. Но миналата година направих 7 дни по 12 часа преходи и то с бая денивелация и ми беше добре. Та предпочитам да съм куче отколкото полиран :)
Не знам кой аватар гледаш, отдавна няма моя снимка.
Но когато имах такава, беше снимка, на която съм изчистен максимално. И самият факт, че ме сравняваш с културисти в период на качване, докато всъщност съм бил 5 месеца на диета от макс. 2000 ккал, и свалил максимума мазнини, без да умра съвсем от глад и да сваля повечето мускулна маса, е показателен, че бодибилдинг без стероиди няма.
То само бодибилдига да беше !!
Проблема е ,че не всичко е клек- лег- тяга в залата,а за ежедневието да не говорим.
Айде и от мен няколко критерия:
- изхвърляне от земя с една ръка- пудовка 54-60кг. +
- обръщане от земя и изтласкване с една ръка - пудовка 64кг. +
- тръстър с една ръка(без помощ от другата) - пудовка 58кг. +
- тръстър с две ръце - пудовки 2 по 50кг. +
- клек с пудовки - 2 по 50кг. + - минимум 6-8 повт.
- повдигане(обръщане) на чувал с пясък от земя на рамо - 80-90 кг. +
Всичко това с повторения,като при клека поне 6-8повт. и пудовките в хубава рак позиция ,а НЕ на раменете, за всички упражнения !
Има и още ,но това са най-основните и лесни за изпълнение упражнения.
За мен всеки под тези килограми е начинаещ и слаб,и кел файда колко му е лежанката?
06.03.21
11:05
Петко ви е обяснил подробно всичко, хубаво е да си го попрочетете.
То че ако покриваш тия неща, си животно и половина и ще си в топ 10 на Crossfit Open-a, е ясно. Но за нормален човек-любител да се стремиш да постигнеш някои от тези неща може да е бая опасно, според мен.
Не, ще си хубаво натрениран, но доста далеч от Оупъна. Вероятно ще имаш добра основа за да се пробваш за регионалните.
Особено гоненето на набиране с тежест == СТ бая може да ти прецака лактите, пак според мен. Всеки си има някакви силни/слаби страни и не всичко е възможно за всекиго.
Е как точно смяташ, че ще ти ги прецака? За един приятел питам.
Аз примерно ако ще и 10000 бика да изям, и да се назобя на куче, 300 никога няма да клекна, нито ще успея да бутна 150 раменна, примерно.
Ако се назобиш може и да стане. На чисто няма да успееш, защото си израснал недохранен.
Също горните неща надали ще успее да ги направи човек, който е над 180-2см висок, ако не е мега пропороционален. Всичките топ-кросфитъри са 170-175. Сигурно Сашо ще ме опровергае, че има някакви 100+ кила борци, които ги могат горните неща, но дори за сериозно трениращ любител е глупаво да иска да изпълни горния тест.
Вероятно ще се учудиш, но има високи любители, които могат и са покривали тия критерии. Просто тренират/са тренирали систематично, упорито и достатъчно(3-4-5 години) време.
Критериите на Сашо са за Супермен. Това вече го казахме.
Не, не са. Даже сега бих ви дал други, това е от преди 10 години...За тези 10 години възгледите ми за възможностите на трениран човек са много променени.
Просто излезте от собствената си “кожа” на сериозно трениращи и поразсъждавайте какво примерно е общовалиден критерий за редовно трениращ за здраве и удоволствие човек. Да речем 3 до 5 пъти седмично, за да има добре развито, атлетично тяло и да се чувства добре, но без да е необходимо обезателно да постига супер резултати като тези дадени от Сашо.
Ако тренираш за тяло трудно ще ти се получи откъм качества и резултати. Ако тренираш за качества и резултати тялото със сигурност ще е атлетично и развито.
Ами тези критерии ги покрих за 2-3 години “сериозно” трениране, само че за да ги покрия в долната част трябваше да стана стотина кг и с 20+% мазнини, което пък те осакатява откъм други качества. Така че към тях поне един тест на Купър трябва да лепнем.
То има бегови в тоя пост с критериите, но едната е толкова гадна, че всички пропускат да я видят...:D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 06.03.21 11:16.
Не, не са. Даже сега бих ви дал други, това е от преди 10 години...За тези 10 години възгледите ми за възможностите на трениран човек са много променени.
Би ли ги написал
Въртим, сучим все около силовото трениране оставаме. До момента общо взето можем да кажем, че за сериозно силово трениращ атлет критериите са някъде между/около тези на Сашо, Петко и Гюлето. Ама това са все постижения за силово трениращи хора и то както каза Дидо за около не повече от 10 процента от трениращите. А всички останали къде да ги поставим?
Дайто сега да уточним критерии приложими за останалите, които тренират сериозно, излизат си от зоната на комфорта, но нямат амбицията да покоряват силови върхове.
От написаното до тук излиза, че само силово трениращите са сериозно трениращи и който не покрива тези критерии не става за нищо.
Аз докато тренирах на едно и също място на лостове в продължение на около 20-тина години, редовно виждах един човек, който тренираше всеки ден - тичаше, правеше набирания, кофички и коремни възлизания. Не говоря за някакави бройки. Беше си възрастен, когато аз бях още дете. Като тийнейджър се запознах с него - тогава беше около 65 годишен вече. И го виждах години след това да тренира всеки ден. Та този човек не се вписва в нито един от горните критерии, но е един от най-сериозно трениращите хора, които съм срещал в живота си.
В горните критерии не се вписват и 99 процента от трениращите на лостове, а някои от тях са много сериозно трениращи хора. Да не говорим за всички спортисти, на които не им е необходима подобна силова подготовка.
Нека наистина да излезем от стереотипа, за който сме се хванали и да поразсъждаваме какво реално му е необходимо на един сериозно трениращ човек, който обаче няма амбицията да покорява силови върхове.
С всичко, което сте написали съм съгласен, но то е приложимо за съвсем малък брой хора. А останалите какво да ги правим - да ги отпишем?
Димаг беше казал в началото на дневника си, че неговото трениране е “безцелно” в смисъл, че тренирането е просто движение, а движението е присъщо на живите организми. И в този смисъл то няма конкретна цел за покоряване на върхове. Има за цел да съществува.
И защо да се хващаме само за силата - тя ли е най-важното качество за тялото? А какво да кажем за останалите качества? Някои са засегнати в горните постове, но не видях нито един, който да говори за координация примерно, не само пространствена, но и такава свързана с едновременната работа на цялото тяло (което го няма при тренирането с тежести, поне не и в такава цялост), гъвкавост и т.н. Под гъвкавост нямам предвид да можеш да правиш шпагати. А гъвкавост във всяка една част на тялото - мускули, сухожилия, ставни връзки, гръбначен стълб...
Нека сега да помислим малко и извън ограниченията, които сме си поставили със силовото трениране. Не съм забравил, че в критериите на Сашо има и бегова част, която не е никак за пренебрегване. Но и силата, и издръжливостта,и аеробната натренираност са неща до време, които с възрастта така или иначе отслабват. А необходимостта от други качества си остава...
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 06.03.21 12:14.
Между сериозно трениращи и постояннство има голяма разлика.
Това,че някой се раздвижва всеки ден на лостове или зала,а не може да повдигне и пренесе два кашона плочки или чувал пясък(примерно),да не говорим за голям ел.уред - каква е ползата ?
И да ,за мен силата е най-важното качество за човека ! Другите са след нея и развиват много по-лесно,когато си силен.
... както каза Дидо за около не повече от 10 процента от трениращите. А всички останали къде да ги поставим?...
Инвалиди, пълни нещастници и отрепки, които нямат моралното право да заявят, че нещо тренират ?
Щангистките движения и тези с пудовка си изискват и гъвкавост и координация. А силата наистина е базата за всички останали качества/без аеробната издръжливост вероятно/, щом аз, който съм спънат кон, след година без тренировки на лостове или в зала направих 22 набирания и 44 кофички с резерв по още няколко повторения в движение..
Тренировката е действие с цел развиване на някакво качество. Тва да спортуваш колкото да спортуваш си е раздвижване. Дори и Димаг, който казва че го прави за спорта, съм забелязал че заучава по-сложни движения, hence тренира за нещо
И да ,за мен силата е най-важното качество за човека ! Другите са след нея и развиват много по-лесно,когато си силен.
Според мен грешиш. Координацията, а най-вече гъвкавостта избщо не зависят от силата. А гъвкавостта е по-важна от силата. Без нея няма нищо. И колкото повече напредва възрастта, толкова по-важна става гъвкавостта. Всички други качества да изгубиш не е толкова сериозно, колкото да изгубиш гъвкавост. Тя се тренира най-трудно и се губи най-лесно. А без нея нищо се става, освен травми.
06.03.21
12:19
Аз все още не разбирам целта на темата обаче. За справяне с нещата в ежедневието, е достатъчно 2 пъти да ходиш да тичаш по 20-тина минути, да правиш 2-3 пъти фитнес, било то и с класически сплит, като правиш навсякъде 3х8 примерно. И нито ще се задъхаш, ако трябва да се свали пералня от 5 етаж, нито ще имаш проблем да си прибереш 2 тона въглища/пелети и т.н. преди отоплителния период.
Далеч по-важно е да не си крив, да не те боли, сутрин да не ставаш с 300 зора и да се навеждаш 5мин да си обуеш обувките. Може би по-ценно е да можеш на висок процент от максималните си възможности да работиш максимално дълго време, без да си пред умиране. Аз така разбирам натренирането. Вече дали ще клякаш 1.8 пъти теглото си или 2.7 пъти - това е цел конкретно във фитнеса и реално няма приложение в живота. Така че - говорим какво ни е нужно в живота или кое е добро постижение във фитнеса?
Критериите на Сашо не са за супермен със сигурност. Все пак са за хора, които години тренират адекватно. Да си вдигнеш 2 пъти теглото на лежанка си е елитно постижение за мен със сигурност и някои просто не могат да бутат, но на клек и тяга почти всеки може да стигне доста добри постижения и то не за години. Не би трябвало да е нещо уау да стигнеш около 150 лежанка, малко под 200 клек и малко над 200 тяга, ако си над 80кг. В същия момент ще си пък достатъчно лек, за да може да се набираш, да тичаш и т.н.
Според мен грешиш. Координацията, а най-вече гъвкавостта избщо не зависят от силата. А гъвкавостта е по-важна от силата. Без нея няма нищо. И колкото повече напредва възрастта, толкова по-важна става гъвкавостта. Всички други качества да изгубиш не е толкова сериозно, колкото да изгубиш гъвкавост. Тя се тренира най-трудно и се губи най-лесно. А без нея нищо се става, освен травми.
Ние сега тук за възможностите на пенсионерите ли ще си говорим или за критерии за сила?
Ние сега тук за възможностите на пенсионерите ли ще си говорим или за критерии за сила?
Темата е Критерии за трениращи. Не е специално за силово трениращи. За тях мисля, че вече уточнихме горе долу какви са критериите. Сега искам да провокирам и малко разсъждения извън силовото трениране. Тъй като то не изчерпва темата.
Целта е да се получи хубава дискусия, от която всеки да извлече някаква полза.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 06.03.21 13:00.
Ти,някога тренирал ли си сериозно някакъв спорт,който изисква сила,координация,гъвкавост,ловкост,вризвност,силова издръжливост ? Освен гимнастика на лостовете ?!
Питам, защото аз съм тренирал и много добре знам,кое как се развива и губи ?
И казах,че за мен ЛИЧНО силата е на първо място,като качество.
Чувал ли си приказката: “Където свършва техниката - започва силата !”
Сатисфекшън,
Колкото до сваляне,качване и пр. в ежедневието - не, чики-рики схемите няма да ти свършат работа,ако предметите са тежки и обемни,повярвай ми. Явно не ти се е налагало да го правиш истински.
Аз все още не разбирам целта на темата обаче...
Темата е за егото и цифрите - да буташ, да дърпаш, да бягаш... иначе, не ставаш :)
#DaSiNatreniranNaKu4e
Мнението беше редактирано от Splash на 06.03.21 13:17.
06.03.21
13:20
От село съм, работил съм по обекти от 8 клас. И градина имаме, ниви сме имали. Животни също. Не искам никой да обиждам, ама тук малко хора имат представа какво реално им е нужно в ежедневието, а аз смея да твърдя, че съм се натоварвал в моето ежедневие.
Просто идеята е супер много да се преувеличава, да се избиват комплекси и едва ли не накрая излиза, че тези, които не тренират, не могат да водят пълноценен живот. Пък иначе гледаш тук сме се събрали все някви с десетки контузии и мрънканици. Та не е зле да сме и малко обективни понякога.
Като ще говорим за постижения - гугъл всеки знае къде да го намери и му излизат постижения и за бягане и за скачане, и тежести, и за халки, гюлета. Абе, каквото душата ти иска. Ако ще говорим за това как трябва да се чувства и какво трябва да може нормален човек - темата е съвсем различна. Но се опитвате 2 дни да ги свържете двете, а те общо нямат.
Конкретно за мъж, е предостатъчно да е 10-15кг над ръста си, при под 15% мазно. Да може да дърпа и кляка за няколко повторения с 2 пъти теглото си. Същото на лежанка с 1.5 пъти теглото. Да може да се набира с поне 2/3 от теглото си, да бута над глава личното тегло, да не умира след няколко километра крос, а в същия момент да може и да напъне малко повече за поне някаква средна дистанция. И всичко това е много над средното по фитнесите. Все тая дали се тренира правилно или не, факт е, че е много над средното. Визията също ще е много над средното.
Иначе ще ми е изключително интересно да ми отговориш на това какво ще ми донесе в ежедневието, ако клякам с 2.5 пъти теглото си, а не с 2 пъти? Ама пряко нещо, което да зависи от това.
Ти,някога тренирал ли си сериозно някакъв спорт,който изисква сила,координация,гъвкавост,ловкост,вризвност,силова издръжливост ? Освен гимнастика на лостовете ?!
Тренирал съм, състезавал съм се 10 години, бил съм треньор. Освен другите ми дипломи имам една и от НСА за треньор :) Но това е извън темата.
Не е валидна за всеки спорт.
П.С. А гимнастиката на лостовете не е за подценяване.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 06.03.21 13:27.
И защо да се хващаме само за силата - тя ли е най-важното качество за тялото? А какво да кажем за останалите качества?
Да. Останалите качества са и производни или се развиват много по-лесно.
И това не е мое мнение, а факт.
И пак казвам - темата е за стандартити за трениращи.
Да се раздвижваш може да е полезно, но не те прави трениращ. Трениращи са тези, които имат цел и план за постигането и. Останалите са физкултурници.
Уточнете си дефинициите.
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.03.21 13:29.
И защо да се хващаме само за силата - тя ли е най-важното качество за тялото? А какво да кажем за останалите качества?
Като гъвкавост ли, Петко? Мисля, че фактите тук са в полза на обратното.
... аха, ти си силен, колко лесно и бързо ще развиеш/можеш това което прави Марги, примерно?
Мнението беше редактирано от Splash на 06.03.21 13:33.
Конкретно за мъж, е предостатъчно да е 10-15кг над ръста си, при под 15% мазно. Да може да дърпа и кляка за няколко повторения с 2 пъти теглото си. Същото на лежанка с 1.5 пъти теглото. Да може да се набира с поне 2/3 от теглото си, да бута над глава личното тегло, да не умира след няколко километра крос, а в същия момент да може и да напъне малко повече за поне някаква средна дистанция. И всичко това е много над средното по фитнесите. Все тая дали се тренира правилно или не, факт е, че е много над средното. Визията също ще е много над средното.
Иначе ще ми е изключително интересно да ми отговориш на това какво ще ми донесе в ежедневието, ако клякам с 2.5 пъти теглото си, а не с 2 пъти? Ама пряко нещо, което да зависи от това.
И то какво излезе ,че за това “предостатъчно”,което си посочил трябва да се тренира сериозно или греша ?
И връзката сила-ежедневие сама си дойде,а ?
Чети внимателно и ще видиш какво съм казал в поста с дадените от мен критерии:
Не всичко е клек-лег-тяга.....
Затова не ми задавай персонално въпроса за клека.
Тренирал съм, състезавал съм се 10 години, бил съм треньор. Освен другите ми дипломи имам една и от НСА за треньор :) Но това е извън темата.
Не е валидна за всеки спорт.
П.С. А гимнастиката на лостовете не е за подценяване.
Какво си тренирал и по какво си треньор?
Не се заяждам или ебавам,стана ми интересно!
Не е валидна за спорт,като шах.
За останалите е в пълна сила.
Мнението беше редактирано от Гюлето на 06.03.21 14:19.
06.03.21
13:42
Напротив, ти грешиш. С напредването на възрастта идва саркопенията и мускулната маса и респективно
силата намаляват прогресивно и никаква гъвкавост не могат да я компенсират. Елементарни неща, като качване на стълби и ставане от стол са трудни за възрастните хора, не заради липса на гъвкавост, а заради липса на сила.
[quote author=“Svetoslav” ]
Като гъвкавост ли, Петко? Мисля, че фактите тук са в полза на обратното.
Не, не са.
А и не виждам с какво гъвкавостта ти е по-полезна от силата.
[quote author=“Splash” date=“1615030195”]
... аха, ти си силен, колко лесно и бързо ще развиеш/можеш това което прави Марги, примерно?
Доста по-лесно и за по-кратко време от годините, нужни да покриеш силовите критерии.
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.03.21 13:48.
Хм, а като погледнем актьорите, дори само българските такива, дето цял живот само плямпат и ръкомахат с ръце, тежка физ. работа не пипат, масово живеят дълго и са здрави и прави.
Физкултурници значи ?
Пак е нещо де ?
Дидо, с тази логика,ти, защо ходиш в зала и вдигаш тежести ?
Защо просто не си правиш разходки (не крос) в парка ?
Пичове,колкото и както да ги въртите нещата,са ясни :
От векове силата е била на почит и всеки се стреми, и иска да е по-силен !
Това ни е заложено в гените.
И който каже: ,,Аз,не се стремя” - лъже себе си.
Толкова от мен с излишните писаници.
Аз,на повечето критериите ще ги покрия и задмина - и на тежести, и на тичане.
Но, 80 % от вас,моите няма да можете с години да ги стигнете?
И не е самохвалство,а факт.
п.п. Не съм противник на “лостовете”, но досега никога не ми се налагало в живота да правя силово или флаг в ежедневието, но да вдигам и нося тежки предмети е всеки ден.
Мнението беше редактирано от Гюлето на 06.03.21 14:17.
Напротив, ти грешиш. С напредването на възрастта идва саркопенията и мускулната маса и респективно силата намаляват прогресивно и никаква гъвкавост не могат да я компенсират. Елементарни неща, като качване на стълби и ставане от стол са трудни за възрастните хора, не заради липса на гъвкавост, а заради липса на сила.
По принцип в медицината е известен факт, че с напредването на възрастта мускулната маса се губи. По-сериозно внимание на саркопенията се обръща в последните 20-30 години, но така или иначе няма статистика за процента мускулна маса, която са имали пациентите на 30-40 годишна възраст, за да се направят точни изводи. Има разбира се методики, по които да се изчисли на база хормони и т.н. Но хора, които са спортували или въобще са имали достатъчна физическа активност на по-млади години, имат по-малки оплаквания в това отношение. Така че забележката ти е малко подвеждаща. Баща ми е от едно родопско село. Като малък редовно бях там и мога да ти кажа, че хора над 70-80 годишна възраст нямаха проблем да ходят по баирите. Саркопенията е особено забележима при градски хора и най-вече при такива, които са силно обездвижени с години.
Под гъвкавост не разбирам правенето на шпагати. Без необходимата гъвкавост един мускул не може да работи на 100 процента, затова и при не поддържане на гъвкавост, има повече травми. Не оспорвам важността на силата, но за мен тя не е чак от такова първостепенно значение.
Всеки искал да е силен от време оно... И Ахил е бил най-силният гръцки воин, но не той донесъл победата над Троя, а Одисей, който не бил най-силният, но затова пък най-хитрият от всички (т.е. мисълта му е била по-гъвкава ) Това в рамките на шегата разбира се :).
Иначе за мен - тренирал съм бокс, джудо, карате и кик-бокс. Състезател съм бил по джудо и по кик-бокс. Треньор съм бил по кик-бокс и муай тай.
А, също тренирах и спортна стрелба и се състезавах, с не лоши постижения. И за спортната стрелба, както и за доста други спортове освен шаха, силата избщо не е от значение :)
Но добрата ОФП помага за всичко, безспорно.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 07.03.21 17:04.