Критерии за трениращи

Прескочи до:

06.03.21
15:47

“При всички други условия бидещи еднакви, по-силният атлет винаги ще е по-добрия атлет”
Марк Рипетоу

Мисля, че това изчерпва темата.

06.03.21
16:20

В ютуб канала на мма бг има подкаст с Иван Манев-железния.
70 годишен атлет ...гледайте го много е поучително.

06.03.21
16:21

Аз съм тренирал шах :) Навремето помня един опит за цялостна оценка на физическото състояние на спортуващи под формата на състезание, той Петко К знае, даже е и участвал. Бяха ужким подбрани движения представящи сила, издръжливост и експлозивност. Не е лесно да се излезе от комфорта на познатото, но пък често точно това е най-показателно за нивото на физическите способности.

06.03.21
16:34

казано от Боян на 06.03.21, 15:47:

“При всички други условия бидещи еднакви, по-силният атлет винаги ще е по-добрия атлет”
Марк Рипетоу

Мисля, че това изчерпва темата.

Твърдението на тоя пич е тъпо,кои са тия бидещи еднакви други условия?

06.03.21
16:36

Имат всички еднакви качества, но единия е малко по-силен и надвива ... в твърдението има логика :P

06.03.21
16:42

Ако оня е огледало на моите качества,как ще е по-силен от мен?

06.03.21
16:44

Е ти сега отиде на варианта ”Ако Чък Норис се сбие със себе си, ще спечели 2 пъти”

06.03.21
16:47

Не аз, Рипетоу го твърди..

06.03.21
17:22

казано от Svetoslav на 06.03.21, 15:28:

Под гъвкавост не разбирам правенето на шпагати. Без необходимата гъвкавост един мускул не може да работи на 100 процента, затова и при не поддържане на гъвкавост, има повече травми. Не оспорвам важността на силата, но за мен тя не е чак от такова първостепенно значение.

ОК, както разбираш под гъвкавост? Да докоснеш пръстите на краката с ръце? Да направиш заден мост? Да клекнеш до долу?
Не виждам как това е в противоречие със силата? Силните мускули не пречат на гъвкавостта, даже помагат. Ако тренираш балансирано мускулите около дадена става, с  комплексни движения с пълна амплитуда, няма да имаш проблеми с гъвкавостта.
Относно шпагатите - навремето правех.

казано от doni dimitrov на 06.03.21, 16:42:

Ако оня е огледало на моите качества,как ще е по-силен от мен?

Една категория, еднакво сте добри като техника и умения, но другия е по-силен физически. Има повече мускули, вдига повече и т.н.

Мнението беше редактирано от Петко К на 06.03.21 17:25.

06.03.21
17:38

Гъвкавост е да паднеш на твърдо и да не се потрошиш хич.
Котките са пример.
И на какво ще се състезавам с този по-силния?

06.03.21
18:06

казано от Петко К на 06.03.21, 17:22:

ОК, както разбираш под гъвкавост? Да докоснеш пръстите на краката с ръце? Да направиш заден мост? Да клекнеш до долу?
Не виждам как това е в противоречие със силата? Силните мускули не пречат на гъвкавостта, даже помагат. Ако тренираш балансирано мускулите около дадена става, с  комплексни движения с пълна амплитуда, няма да имаш проблеми с гъвкавостта.
Относно шпагатите - навремето правех.

По-нагоре някъде обясних. Това, което си написал също влиза. Никъде не съм казал или твърдял, че силните мускули пречат на гъвкавостта или че гъвкавостта е в противоречие със силата. Не ги противопоставям. Напротив, твърдя че трябва да се развиват заедно. Просто всички заговориха за сила, а никой не спомена за никакви други качества. Това е всичко. Просто искам да се изговорят повече неща и темата да се коментира от всички гледни точки, а не само от гледна точка на силата. Така ще е от полза за всеки, който реши да я чете.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 06.03.21 18:12.

06.03.21
18:47

Е,като си гъвкав та кво?
Мога мост,шпагат( почти женски,ако го натисна за месец,ще го мога),длани на пода,че даже повдигам пръсти на краката в това положение,всякаквите хващания от полу шпагат през рамо на пръсти на опънатия крак,брус  сед,брус лег...и други чекни ма ме мързи да ги описвам....и въпреки това,се чупя на солета....голям кяр,няма що.

06.03.21
19:08

Така е, всеки трябва да работи в посока слабостите, а не само където му е силата. Тук най-добрия ми приятел, който е бил балетист и има хипермобилност ми се смееше колко съм дървен и се чудеше как не мога да направя едно елементарно сгъване. Аз започнах и още работа по това мое нещо да го оправя.
Обаче той не ме послуша да тренира силово и с тежести и при едни динамични натоварвания скъса и връзки и менискус.
Хубаво за мен еда имаш универсални качества, от всичко по нещо. Обаче проблема на това е че си в посредствената скала на всяко едно нещо. На мен това не ми пречи де

06.03.21
19:21

Нормалното изпълнение на упражненията с пълна амплитуда, плюс стандартното разтягане на мускулите между сериите и след тренировка е достатъчно за развиване и поддържане на гъвкавост. Затова и смятам, че няма какво да се обсъжда гъвкавостта в случая, освен ако не говорим за екстремна гъвкавост, необходима за специфични спортове. Иначе и шпагати съм правил, ама сега нямам време да се занимавам.

Или да обсъждаме техниката и уменията за конкретен спорт?! Как се рита топка, или как се удря с бухалка, как се мята гюле, или какво?

И като кажете, това били критерии за силово трениращи! Ами да, а какви други има?! Ако тренирате мускулите си със съпротивление, без значение от упражнението, уредите, броя повторения, значи правите силови тренировки!
Другото са аеробни тренировки, за сърдечно-съдовата система, и там също си има дадени критерии, вижте теста на Купър, ако щете.
Говорим за критерии за обща физическа подготовка, не за специфични умения в конкретен спорт!
Добре, ако смятате, че се изхвърлям, ето ви критерии за “физкултурници”.
100 лег, 140 клек, 180 тяга, минимум за 1 повторение. 60 кила военна преса, набиране с 20 кг или минимум 12 стриктни със собствено тегло. 50 стриктни лицеви, 30 кофички, 100 клека. Обръщане от пода със собственото си тегло.
Това се постига от трениращи за около година в залата. 
От тук нататък, ако не искате да ставате много яки, може да си подмятате гюлета, да си се въртите на лостове, и да правите каквото ви е кеф. Но е добре да имате поне тази базова сила.

06.03.21
19:46

А кой беше казал че форума е умрел .. :) какви хубави теми, със сериозно участие, но най-вече писане, че на стадиона или в залата, по-леко :)

06.03.21
19:56

казано от Петко К на 05.03.21, 17:56:

- 180 клек
- 220 тяга
- 140 лег
- 90 кг военна преса
- набиране с 40 кг.
- кофички с 80 кг.
Всичко е за минимум 1 повторение, ако можете повече е бонус.

казано от Svetoslav на 05.03.21, 18:27:

Бутане от лег > 2 х собствено тегло
Клек > 2,5 х собствено тегло
Тяга  > 2,5 х собствено тегло
Набиране + допълнителна тежест=собствено тегло.
Touhg enough test - за отличен.
Максимална бройка набирания > 40
Максимална бройка кофички > 60.
Максимална бройка лицеви опори > 150.
Максимална бройка американски подскоци > 50.
Максимална бройка коремни преси > 200.
Планк с тежест = собствено тегло > 1 минута.

казано от Dymag на 05.03.21, 23:42:

5 силови, 10 коремни, клек на един крак и стойка до стена на ръце

казано от Гюлето на 06.03.21, 10:16:

- изхвърляне от земя с една ръка- пудовка 54-60кг. +
- обръщане от земя и изтласкване с една ръка - пудовка 64кг. +
- тръстър с една ръка(без помощ от другата) - пудовка 58кг. +
- тръстър с две ръце - пудовки 2 по 50кг. +
- клек с пудовки - 2 по 50кг. + - минимум 6-8 повт.
- повдигане(обръщане) на чувал с пясък от земя на рамо - 80-90 кг. +

Всичко това с повторения,като при клека поне 6-8повт. и пудовките в хубава рак позиция ,а НЕ на раменете, за всички упражнения !

казано от nervak на 06.03.21, 18:47:

мост,шпагат

казано от Петко К на 06.03.21, 19:21:

100 лег, 140 клек, 180 тяга, минимум за 1 повторение. 60 кила военна преса, набиране с 20 кг или минимум 12 стриктни със собствено тегло. 50 стриктни лицеви, 30 кофички, 100 клека.

Туй последното за първолаците
Друго има ли, че си записвам?

06.03.21
20:13

Как ша е умрел форУмо бе

06.03.21
21:49

Форума не е умрял, просто са други методите на обмен на информация. Някакъв/някаква са много готини, показват се в целия си блясък и показват какво правят. Ти им вярваш, правиш същото, пък ... ци*ите малки (виж прикачената снимка). Форума е остарял метод, има противоречия, обратна връзка, няма реклами, не е същото.
Аз, между другото, от цитираните в предишното ми мнение, мога да покрия 3 от 6 от стандартите - туй за първолаците, на Гюлето и моето. Другите са под въпрос в цялост, поне по отношение на базовите ... и какво от това?

Мнението беше редактирано от Dymag на 06.03.21 21:58.

06.03.21
22:27

казано от Dydo на 06.03.21, 20:13:

Как ша е умрел форУмо бе

Малко off topic, ма Дидо имаш повече снимки на маса отколкото клипове от залата. Това би трябвало да те насочи защо нямаш желаните резултати, все почваш дефицита и спираш цигарите и алкохола. ?
Нали беше писал, че ще махаш кавички от името на поредния дневник, да не стане така че да добавяш вместо това.
No hard feelings, уж пишеш кое как трябвало да стане, ма после опъваш локуми, че дори да не прилагаш нещата, пак си много по-добре от наборите си

06.03.21
22:30

казано от Dymag на 06.03.21, 21:49:

... и какво от това?

Нищо.
Но всички го приемат лично.
Вижте, никой не ви съди, и не казва, че сте втора ръка хора. Ако искате покривайте стандартите, ако не искате, недейте. Всичко си зависи от вас, на никой друг не му пука реално, освен на вас самите, и на вашите собствени комплекси.
Искахте критерии, по които да се мерите, ето ви ги. Сега пък недоволни - ама защо са такива, ама трябва ли ми да съм толкова як, ама какво ако не ги покрия, ама аз съм обикновен човек, не профи, ама, ама....

Мнението беше редактирано от Петко К на 06.03.21 22:32.

06.03.21
22:34

Аз не разбрах какви са стандартите. То това е идеята на темата - да се установят критериите за трениращи. Иначе, да, говорим някакви неща но си ни дърпа към състезанието :P Нормално, има го и това, когато спорта е важен

Мнението беше редактирано от Dymag на 06.03.21 22:38.

06.03.21
22:36

Е, Ivan нямам повече снимки на маса. А и снимките нищо не говорят....може да само за парлама и вдигане на настроението ?

06.03.21
22:38

Дай пудовка до ракия

06.03.21
22:39

казано от Dymag на 06.03.21, 22:34:

Аз не разбрах какви са стандартите.

За трениращите с тежести и собствено тегло са тези, които съм написал аз, или тези на Сашо, ако искате да сте машина. Плюс евентуално силовите и коремните от твоят пост.
За трениращите САМО с пудовки, предполагам трябва да гледаме тези на Гюлето.
П.П.
Тази статия е от преди 14 години, но нещата не са се променили особено.

Мнението беше редактирано от Петко К на 06.03.21 23:00.

06.03.21
22:50

казано от Dymag на 06.03.21, 22:38:

Дай пудовка до ракия

Утре ще видя фитнесчето в хотела. По план съм на дърпащи, та може и да си стане на 100 %.

06.03.21
23:00

1.2.3.4. Да разбирам че са базовите - клек, тяга, лежанка, военна, като преодоляване на % от теглото за 1-ца
5. Набирания и кофи със собствено тегло за бройка
6. и с тежест, като макс за 1-ца
7. Едностранен тръстър с пудовка, другите се припокриват
8.9.Силово и коремно, като базови за “спортувам на лостове”, предполагам за бройка
Примерно?
Аз вероятно ще се издъня на 1 и 2, ако надвишават чувствително собственото ми тегло. 2 от 9 - доволен съм :)

Мнението беше редактирано от Dymag на 06.03.21 23:04.

06.03.21
23:12

казано от Dymag на 06.03.21, 21:49:

Аз, между другото, от цитираните в предишното ми мнение, мога да покрия 3 от 6 от стандартите - туй за първолаците, на Гюлето и моето. Другите са под въпрос в цялост, поне по отношение на базовите ... и какво от това?

Кои покриваш от моите посочени?
Петко,не само трениращи с пудовки,а всеки силово трениращ с щанга,който има претенции да е силен.
Щото щанга не съм пипал повече от 5г. ,но за две-три тренировки, колкото да “прогоня” ЦНС ще покрия критериите.

Прекалената мобилност е предпоставка за контузии,при силови тренировки.

06.03.21
23:33

Мога да се вдигна само на една ръка до стена надолу с главата. Вертикалното повдигане на human flag пред и зад тяло е близо също. Пиша на лично, давам телефон, среща и показвам, ако си от София. Ако не, чакам командировки - обикалаям много, да разменим данни, тренираме, пием бира и т.н. Не ме притеснява нищо под собственото ми тегло, нито с ръцете, нито с краката, нито с цялото тяло. Аз това тренирам.

06.03.21
23:34

Като си възстановя силата и си покрия критериите на щангите, ще се пробвам и на пудовките.

06.03.21
23:36

казано от Петко К на 06.03.21, 22:39:

[]Тази статия[/url] е от преди 14 години, но нещата не са се променили особено.

Има ли нещо на нормален език?че тва не се чете.

06.03.21
23:40

Спорта е необятен. Не може лесно да се сложи под една категория и всичко друго “кучета го яли”. Хората са вложили много усилия и ресурс в своя спорт. Примерно йога, пилатес или тичане. Не е редно да се подценява това, само защото е различно. Аз няма да мога тяхното, а те моето, но това не го прави по-незначително

06.03.21
23:54

Да бе...много усилия йога и пилатес.
П.с...за мен най-гадни са критериите на Гюлето...ако на Сашо ,Лоста  и Петко тук там мога да се впиша...при Металната сфера не мога на нито един пункт.

Мнението беше редактирано от nervak на 07.03.21 00:04.

07.03.21
00:09

казано от Dymag на 06.03.21, 23:33:

За твоите е ясно, че можеш много неща и не се съмнявам в това!
Но,от горният ти пост останах с впечатлението че покриваш 3 от 6 , включително и от моите, затова попитах?!
Явно грешно съм разбрал ?

Иначе Благодаря за поканата,но не съм от София ?

07.03.21
00:25

казано от nervak на 06.03.21, 23:54:

Да бе...много усилия йога и пилатес.
П.с...за мен най-гадни са критериите на Гюлето...ако на Сашо ,Лоста  и Петко тук там мога да се впиша...при Металната сфера не мога на нито един пункт.

Аз ще се издъня на всичко, което надвишава 40% от собственото ми тегло, като допълнителна тежест

Иван

07.03.21
07:37

Между другото, да - на никой не му пука колко вдигате.

07.03.21
09:16

казано от Dymag на 06.03.21, 23:00:

8.9.Силово и коремно, като базови за “спортувам на лостове”, предполагам за бройка
Примерно?

В казармата мисля, че 10 коремни възлизания се искаха за отличен.
За силовите да речем 3-5 като минимална бройка.

07.03.21
11:28

Като са почнали с критерий и аз да задам един.
Теста на Купър минимум 8 обиколки.
Минимум 500 м заешки подскоци.
15 силови с две ръце
30 коремни възлизания
60 мокри кофи
Въже 7 метра само на ръце.

Това от джудото навремето.
Който не можеше да ги прави се гледаше на него като слабак и втора ръка...

07.03.21
11:37

казано от Иван на 07.03.21, 07:37:

Между другото, да - на никой не му пука колко вдигате.

Аааа на мен ми пука.Аз съм завистлив и комплексиран.

07.03.21
11:47

казано от doni dimitrov на 07.03.21, 11:28:

Като са почнали с критерий и аз да задам един.
Теста на Купър минимум 8 обиколки.
Минимум 500 м заешки подскоци.
15 силови с две ръце
30 коремни възлизания
60 мокри кофи
Въже 7 метра само на ръце.

Това са доста сериозни критерии. Само за много сериозно трениращи лостаджии. Има много хора, които си тренират редовно на лостове и не са никак зле натренирани, но въпреки това някои от бройките са си предизвикателство дори и за сериозни лостаджии.
60 мокри кофички се правят по-трудно от 60 сухи. Изискват 3-4 пъти повече време, през което трицепсите и раменете да работят, плюс че натоварването в раменете е доста по-сериозно, особено в ставите и сухожилията.
Според мен критериите трябва да са една идея по-леки, с уточнението, че са за задоволително ниво. За високо ниво, разбира се критериите могат и би трябвало да са по-високи.

За силови възлизания, за отличен аз не бих заложил на бройки. За мен за отличен са достатъчни 4 възлизания с раменен хват - едно с подхват, две и три със смесен хват - с развъртане на хвата, и едно с надхват. Бройките след това или промяната на ширината на хвата нямат такова значение.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 07.03.21 11:50.

07.03.21
11:56

Ами Светльо не са кой знае какво за здрав ,без контузии спортист.
Е па лостаджия да не ги може,ебати лостаджията.

Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 07.03.21 11:58.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1