Към трениращите на 50+

Прескочи до:

16.02.24
13:51

Вече 11 години основно отглеждам деца :-) На три броя заковахме бройката, при това с малка разлика в годините им. И още ги гледам, и още доста време това ще е основното ми занимание.
Та през тези 11 години нямаше никакво време за тренировки. От миналата година обаче започнах отново да опитвам да тренирам по-сериозно, най-вече за да давам пример на децата - да се гордеят с татко си, да им показвам, че не с мързел и стоене пред телевизора/компютъра, а с труд (и болка) се постигат нещата в живота.
Всъщност, някъде преди 4-5 години за кратко - около 2-3 месеца - бях подновил тренировките и тогава бях много обнадежден от бързото развитие и възстановяване на формата и силата, но точно затова си докарах контузия, защото се оказа, че мускулите лесно възвръщат форма, но ставите и сухожилията вече не са млади! Сега обаче, вече на 50+ и с мускулите няма напредък. Отделно, че рамената започват да ме стягат още на 70 кг от лежанка (а беше време, когато загрявахме с толкова), отделно вече и мускулният растеж никакъв го няма. И това е разбираемо, защото и тестостеронът вече го няма! Понеже темата е мъжка - ние мъжете си го знаем това и знаем как го усещаме - няма го вече онзи бурен прилив на кръв към слабините дори при най-слабото дразнение, дори при някоя “по-апетитна” гледка, “нещата” се случват по-бавно.
Та въпросът, с чиято цел пиша тук е, как да раздвижим тестостеронът, защото без него, няма мускули, няма и сила... Има ли изобщо шанс за раздвижване.
И моля, въпросът не е към личния “опит” на младоците - минал съм през тези години, така че знам как се раздвижват хормоните на млади години, но вие не сте минали през нашите.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

21.02.24
11:28

Ако смяташ, че имаш проблеми с тестостерона и/или либидото, то си пусни едни пълни хормонални изследвания. Какво и как можеш да направиш зависи от резултатите им...А опциите са много, от тестостеронзаместваща терапия до просто промяна в начина на живот.

21.02.24
12:23

Аз съм на 52.
До 50 не съм усещал никакви спадове и промени.
Сега нещата са по спокойни,като от оня виц с биковете..
Аз не го приемам драматично това си е природа каквото такова.
Иначе на мен добре ми влияят тежки(за мен) базови щанги  кратко и свежо без откази,както и здравословен стрес -студ глад и чат пат бой :)
Поздрави..

21.02.24
14:48

Ех, как липсва сега Карбо да изнесе една лекция по темата :)

21.02.24
15:03

казано от Alexander Krastev на 21.02.24, 14:48:

Ех, как липсва сега Карбо да изнесе една лекция по темата :)

Ами липсва, то голям зор да го изгонят .. Аз не видях точно какво толкова беше станало .. Ама както и да е.

21.02.24
15:25

То навсякъде форумите замряха-по цял свят и като насоченост. Едно време имах регистрации по разни авто форуми, гледам сега много от най-изявлените фенове и коментиращи от години не са влизали. Пуснат хората някоя тема, цял ден никаква реакция. А преди /както и тук е било/ само за няколко часа и навъртени страници наред. Някои обвиняват навлизането на фейса, други не знам какво, но за мен форума си дава нещо, което другите “аналози” не могат. Не го чувствам същото, ако ще коментирам в ютуб под някой клип и т.н.
Вече няма и кои да се захапят дейба :-) Разбира се спортменски и с уважение към събеседника...........както се уважават опоненти пред камерите, преди среща по ММА :-)

21.02.24
15:42

Пусни си изследвания, ако тестостерона не е нисък ,а казваш,че го няма онзи гъдел и приток на кръв е възможно да има наслагвания в кръвоносните съдове които пречат кръвта да се движи и да изпълва пениса .
Може да се установи с уред подобно на ехограф и се лекува с ултра върни които разбиват натрупванията .

Повече свободни тежести и тренировки по възможност на открито . 15-18 часа глад и зареждане с хубава храна след това. Дългите монотонни бягания заменени с бързо ходене с тежест на гърба за разстояние, къси мощни спринтове на баир по възможност да е трева без изрържване . Трап бар,сейфти бар клек или Зерчер клек. Раменна преса вместо лег.  Студени душове сутрин, динамично разгрявате с ластици , разтягане вечер преди лягане. Без телефон и компютър поне един час преди сън.
Общо взето това са мои съвети ,при мен връщат работа .
След 60-ка ще видим как ще е .

ПС както каза Дони някакъв бой , вдига тестостерона много

21.02.24
16:24

казано от ISB на 21.02.24, 15:42:

Раменна преса вместо лег.

Сигурно си пропуснал да кажеш: прав :-)

21.02.24
17:09

То няма друг стандарт за раменна преса , освен ако някакви травми не пречат на изпълнението

21.02.24
22:33

Изпълнението прав се нарича военна преса - да не стават обърквания. Има обаче много други удачни варианти на раменните преси, и прав и от седеж. Само че, нито едно от тях не е алтернатива на лежанката. Ако го болят раменете от нея, проблема е техниката на изпълнение или прекомерната тежест (навремето е вдигал повече и сега се мъчи да гони същите тежести), а не в самото упражнение. И то има много варианти, при които няма да го болят раменете, освен ако няма трайни травми. Трябва да го види обаче някой и да му каже къде бърка. 
Иначе при кофти техника, и от военната ще го болят, още повече, че тя е по-трудна в техническо отношение.
Относно тестостерона и мускулния растеж, ако ти е в нормалните граници, няма чак такова значение, а и с редовните тренировки и по-добро хранене и сън, нивата ще се подобрят.

21.02.24
22:47

Петко, къде се изгуби бре?

21.02.24
23:53

За мен е задължително да се натиска тежко.
Сашо беше казал,че няма общо нивата на хормоните от това -нямам неговата сила , подготовка, знания по темата...но за себе си съм убеден,че не съм ли се назорил....не съм злобен даже...кондом спукан.

22.02.24
00:02

казано от Dydo на 21.02.24, 22:47:

Петко, къде се изгуби бре?

Никъде, просто не пиша. От известно време съм в дупка, от която се опитвам да изляза и все не успявам да изкарам тренировките или храненето на преден план, въпреки че имам сериозна нужда.

Мнението беше редактирано от Петко К на 22.02.24 00:04.

22.02.24
00:06

казано от nervak на 21.02.24, 23:53:

За мен е задължително да се натиска тежко.
Сашо беше казал,че няма общо нивата на хормоните от това -нямам неговата сила , подготовка, знания по темата...но за себе си съм убеден,че не съм ли се назорил....не съм злобен даже...кондом спукан.

Е то може да се назориш и с по-леко. Вместо да направиш кофи с 1х80, можеш да прикачиш само 20-30 кила и да гониш 15-20 бройки. Да, така по-трудно се качва макс сила за ниските, но говоря ако зора е целта.

22.02.24
01:58

Това не е зор,а умора...не ми трябва

22.02.24
06:37

Не че е важно, но спрях да чета на “нямаше никакво време за тренировки”. Това са глупости, разбира се.

22.02.24
10:31

казано от starsucka на 22.02.24, 06:37:

Не че е важно, но спрях да чета на “нямаше никакво време за тренировки”. Това са глупости, разбира се.

Според зависи както се казва. Време за тренировки наистина може ще се намери, ама ако е вкъщи с пудовките, ластиците или ако имаш възможност за по-тежки уреди в някое помещение, като ги правиш в някакви промеждутъци. Да отделяш ти няколко пъти седмично над поне час за посещение на зала /отиване, тренировка, връщане/, ако си с много малки деца, понякога не става. Аз съм го играл това и ти казвам. Защото нали ни се родиха 2 накуп. Звучи пресилено, но за първите 1-2 години е много трудно, освен ако е само в почивните дни. В работен почти е невъзможно, а и може да нямаш нито сили нито желание. 11 години наистина са много, но може на човека да са били породени, да е нямало кой да им помага и т.н. Само му е до трениране.

Мнението беше редактирано от D_M на 22.02.24 10:32.

22.02.24
11:03

казано от Dydo на 22.02.24, 10:31:

В работен почти е невъзможно

Въпрос на организация

а и може да нямаш нито сили нито желание Само му е до трениране.

Нямането на сила и желание не са оправдание за не-трениране. Понеже пишете някакви тъпотии, които искате да наложите и на другите.  Ако имам 200 тренировки в годината, сигурно на не повече от 10 от тях отивам мотивиран и с желание.

Според мен, особено ако имаш деца (да са му живи и здрави на човека), в още по-голяма степен трябва да си отговорен към собственото си здраве и т.н, защото....който има деца, като мен и другите трениращи във форума с деца, няма нужда да им обяснявам защо - ще сте разбрали “защо” още преди да свърши изречението ми. Разбира се, нищо не ни е гарантирано в този живот, но 11 години да дремя със сигурност не е алтернатива.

Мнението беше редактирано от starsucka на 22.02.24 11:11.

22.02.24
11:24

Да, 11 е много, казах го. Моите ги докарах близо до около 20 май :-) Не, че е гордост.
Иначе аз не тренирам с такива тежести като повечето от тези, които останаха да пишат тук, но пък при мен почти винаги посещението е с желание. Рядко съм ходил в залата, само защото трябва.
И нищо не съм налагал, че е ок. Просто се опитах да влезна в положението на човека :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 22.02.24 11:30.

22.02.24
13:12

казано от starsucka на 22.02.24, 11:03:

В работен почти е невъзможно

Въпрос на организация

а и може да нямаш нито сили нито желание Само му е до трениране.

Нямането на сила и желание не са оправдание за не-трениране. Понеже пишете някакви тъпотии, които искате да наложите и на другите.  Ако имам 200 тренировки в годината, сигурно на не повече от 10 от тях отивам мотивиран и с желание.

Според мен, особено ако имаш деца (да са му живи и здрави на човека), в още по-голяма степен трябва да си отговорен към собственото си здраве и т.н, защото....който има деца, като мен и другите трениращи във форума с деца, няма нужда да им обяснявам защо - ще сте разбрали “защо” още преди да свърши изречението ми. Разбира се, нищо не ни е гарантирано в този живот, но 11 години да дремя със сигурност не е алтернатива.

Не винаги е така както си мислиш, има много ситуациии, които се вплитат. При постоянен стрес е много трудно да се тренира. Недей заключва неща, които най-вероятно не си ги минавал. Защото и аз си мислех че някои неща са ми до колене. А не е точно така, ако оня отгоре е рекъл, не тренировки ами ... няма да ти казвам какво ще забравиш и няма да правиш ..

А и още нещо друго, има някои хора включително и аз, които работим на една работа и освен това “работим” и по други места и движим постоянно. Имам си още куп други задължения. Освен 9 до 5 ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 22.02.24 13:14.

22.02.24
15:02

Така е, има ситуации, стрес, т.н.
Аз цял живот тренирах след обяд или привечер. Но поради по-горните ситуации, стрес, работа, ... по едно време спрях.
Затова сега ставам сутрин в 06:00 и тренирам преди да са се случили каквито и да било ситуации. И нямам оправдание ако не тренирам. Така че, “въпрос на организация” е доста точно казано. Никого не съдя ако не може да се организира и да тренира. То е въпрос на воля и на нужда да тренираш, не на желание. Желание имах през пубертета и докато се състезавах. Но вече повече от 20 години е въпрос на необходимост, нещо като “хигиена на тялото”, ако цитирам Димаг.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 22.02.24 15:03.

22.02.24
16:31

казано от starsucka на 22.02.24, 11:03:

Напълно съгласен съм! Мотивацията и желанието могат да те закарат за пръв път в залата, но дисциплината е това, което ще те задържи там. Отдавна тренирам с отрицателна мотивация - не заради това, което ще спечеля, ако тренирам, а заради това, което ще ми се случи, ако НЕ тренирам.

22.02.24
19:49

Боби, това е интересно което казваш. ПРи мен досега тренировката винаги е била удоволствие, а не задължение. Може би е свързано с това че тренирам много различни неща. И когато съм под голямо напрежение или проблеми и мнгоо работа, просто не тренирам, а компенсирам по нататък. При всеки работи различно.

22.02.24
20:32

Зависи кой при какви обстоятелства и как е почнал да тренира от ранна възраст според мен.
И аз понякога нямам мотивация , но ме кефи да сляза в гаража и да си пръсна кашона. Харесва ми самото движение и натоварване.
Чувствам се много по-добре.

22.02.24
22:22

казано от kaloyan на 22.02.24, 13:12:

Не винаги е така както си мислиш, има много ситуациии, които се вплитат. При постоянен стрес е много трудно да се тренира. Недей заключва неща, които най-вероятно не си ги минавал. Защото и аз си мислех че някои неща са ми до колене. А не е точно така, ако оня отгоре е рекъл, не тренировки ами ... няма да ти казвам какво ще забравиш и няма да правиш ..

А и още нещо друго, има някои хора включително и аз, които работим на една работа и освен това “работим” и по други места и движим постоянно. Имам си още куп други задължения. Освен 9 до 5 ..

Твоя работа е да се имаш за специална снежинка...и, разбира се, че ти си минавал през нещата, а аз - не съм, без дори да ме познаваш. Горкичкият, не бил само от 9 до 5, и друго имал. Не си ги мерим, но да ти дам реален пример със себе си, че доста нелеп си в очите ми.  Старт ъп, със седем цифрен кредит вече, 50к км километра с колата за миналата година, в най-добрата ми физическа форма съм на почти 39г, не съм спрял да тренирам, където и да ме завари живота и това ме е държало in sane; и спя като стой та гледай, а от 2 месеца, покрай малкия, започнах и бжж. Щото ти като стане 4:59 си на полусъединител, пробвай да носиш отговорност за дохода на 7 семейства. Говори ми пак за твоя стрес, моля те :)))) Стрес вика, ....че му свършило ядковото мляко и няква друга педалска храна в хладилника :))) Съвсем average joe съм - за тва си позволих да те натъжа с примера за себе си
По-мъжката, бе момчета, най-нормалното нещо за един мъж е да се стреми и да прегръща стреса,,,ами стрес, ти какво искаш, спокоен и безветрен живот - цял живот да ходиш по пантофки у вас и да пиеш хипстър чайчета :))) ...живеем в най-благоприятната епоха, колкото и да не ви се струва така...... през отворената врата на....хладилника :))) Не ми се мисли, ако беше жив преди 100г с тоя пуделски характер, Калояне :))))

Мнението беше редактирано от starsucka на 22.02.24 22:40.

22.02.24
22:42

7 цифри са поне милион, бате:-) Яко си е.
39 годишен.......значи не си тоя за който те мислех, не само аз.
Иначе за по-сериозен бизнес, а пък щом явно си и работодател, както се казва и на почивка на шезлонга си с лаптопа и гледаш какво се случва. Иначе винаги излизат непредвидени неща, но лично аз например при обичайно протичане на деня мога да ходя на зала всеки ден. Но го правя най-често през ден. Когато ми е кеф, съм събирал и 4-5 поредни.

ПС по темата със стреса, ангажираността и т.н. Та в едно интервю Арнолд каза нещо от сорта: Ако сутрин се събудите щастлив, безгрижен, спокоен, то нещо с вас не е наред ?

Мнението беше редактирано от D_M на 22.02.24 22:50.

22.02.24
23:37

.

Мнението беше редактирано от ISB на 23.02.24 04:20.

22.02.24
23:40

.

Мнението беше редактирано от ISB на 23.02.24 04:19.

23.02.24
09:31

Излязохме от темата ми се струва. Човекът питаше 50+ годишните и въпроса беше за тестостерона.
Може и витамин D да не ти достига. Така че, направи си изследвания, пий междувременно витамин D, тренирай по възможност редовно и не се кахъри толкова много за тестостерона. Той си намалява с възрастта. Нормално е.

А 39 годишните с високо самочувствие, да дават мнение след още десетина години. Все още има какво да видиш и да преживееш. С доста неща от казаното от теб съм съгласен, но има и неща, които вероятно все още не са ти се случвали, така че просто помни - “не всеки ден ще е така”. Имаше една история с поука точно с тази реплика.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 23.02.24 10:22.

23.02.24
10:00

казано от Svetoslav на 23.02.24, 09:31:

Излязохме от темата ми се струва. Човека питаше 50+ годишните и въпроса беше за тестостерона.

Ето какво знам аз (или си мисля, че знам, т.е. Дънинг) и ако някъде бъркам поправяйте:
-Тестостеронът обикновено се повишава малко след силова тренировка, но след това нивата му спадат както са си били;
-Мит е, че сами по себе си силовите тренировки увеличават значително тестостерона с времето. Те просто подпомагат процеса, наред с други фактори, посочени най-долу;
-Ако се прекалява с тях-най-вече честота плюс голям обем, даже може да се получи обратния ефект. С две думи, да се избягва прекален/голям обем, особено при стремеж за отслабване;
-Да се води по-здравословен начин на живот, както вече се каза по темата. Да се намали обиколката на талията и отлаганията там (ако очевидно има нужда), да не се прекалява с пиенето, да се яде качествена храна, движение, овладяване на стреса и т.н.

ПС.....и заглавието на темата е “Към трениращите 50+”, с пояснението вътре в написаното, че младите не били минали по тоя път и се искат съвети от въпросните 50+. Та аз лично не мисля, че като си по-млад не можеш да дадеш компетентен съвет, макар да не си минал по тоя път. Защото от тук присъстващите, на първо място има сравнително малко хора на тази възраст или около нея, а от друга страна май не са имали нисък тестостерон, който после да са вдигнали, та да кажат на практика при тях как е станало това. Т.е. да си 50+ или около, да си се изследвал с резултат нисък тестостерон, започнал си да тренираш, ял си еди как си и не знам какво си, пак си се изследвал-хоп повишен тестостерон. И да кажеш: Ето вижте при мен как стана. Бях с нисък тестостерон, направих това, това, това :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 23.02.24 11:28.

23.02.24
11:58

Ако натискаш да задържиш високи нива на мускулен тонус и сила ,работиш постоянно за това със всички възможни похвати....то и всичко останало ще е на висота в организма....е като изключим някой друг кръст,рамо...лакът)))

23.02.24
12:07

казано от nervak на 23.02.24, 11:58:

Ако натискаш да задържиш високи нива на мускулен тонус и сила ,работиш постоянно за това със всички възможни похвати....то и всичко останало ще е на висота в организма....е като изключим някой друг кръст,рамо...лакът)))

Т.е. постоянно ох и ах тук там, но пък пердашиш яко или нищо не ме боли, ама си на 18.30. Избирай ?

23.02.24
12:37

Именно...Ноу Пейн ,Ноу хей.

23.02.24
12:52

казано от nervak на 23.02.24, 12:37:

Абе като лежиш в болницата с пирони в гърба, докоато морфинът те отпуска, осъзнаваш, че не всичкото пейн води до гейн, ама хайде да не задълбаваме твърде много в темата. :)

23.02.24
12:54

А бе Омнадрена е 2-2 и нещо в аптеките...:D Easy :D :D

23.02.24
12:58

казано от Boby_ на 23.02.24, 12:52:

казано от nervak на 23.02.24, 12:37:

Абе като лежиш в болницата с пирони в гърба, докоато морфинът те отпуска, осъзнаваш, че не всичкото пейн води до гейн, ама хайде да не задълбаваме твърде много в темата. :)

Накрая става only pain, no gain.

Мнението беше редактирано от Петко К на 23.02.24 12:59.

23.02.24
13:07

казано от starsucka на 22.02.24, 22:22:

на почти 39г

Имаш още 10 години, за да разбереш, че водата винаги тече надолу.

23.02.24
14:15

Да ви разкажа една история, тя не е да се правя на интересен и не е хубаво понеже не е моя но ... Заедно с моята контузия когато стана, един друг човек алпинист около 50-те и то може би един от най-твърдоглавите и корави хора които знам  преживявал безброй контузии, включително и лавина и белодробен оток, отиде март месец на Северен джендем да катерят зимно уж леко .. Обаче горе има буря и решават да се връщат и слизат на рапел. Но по най-елементарния начин котката му се заклещва и си чупи глезена. И понеже си е куче и знае че там няма кой да го спаси слиза до долу, където да могат псс да го транспортират. Карат го на болницата, контузията тежка тежка, ама пак глезен счупен, оперират го и му слагат железа.

При този човек болката не спря близо една година, какво го лекуваха какво правиха. Уж опитваше да движи, уж щяха да са добре нещата. Оказа се че там са го заразили с един вид ешерихия коли, която с течение на времето е инфектирала коста. Сега е махната глезенната става и инфекцията е станала толкова сериозна, че се е наложила нова операция, в която е трябвало да се махне целия костен мозък от коста и да се вкарват от там антибиотици и разни други разтвори само и само да се преборят с бактерията. В момента надеждите са инфекцията да спре и двете кости автоматично да сраснат под 90 градуса ъгъл без да има движение, но поне да има крак. Защото реално е възможно да остане без него ..

В началото и аз си мислех, защо не прави достатъчно рехабилитация, нещо бърка .. А то какво се оказва ..

И това не е приказка а напълно реална история.. Затова че има моменти и те са доста много, в които тренирането не е въпрос на желание и инат... Най-малкото защото като те натиснат болежките, колкото и инат да си, ставаш по-мек от памук ..

Аз също тренирам с удоволствие, обаче в последно време се занимавам със съвсем други неща и да ида да тренирам е истинска привилегия и удоволствие :) .. защото грижите са ми намалели.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.02.24 14:18.

01.03.24
07:47

казано от James Hinks на 23.02.24, 13:07:

казано от starsucka на 22.02.24, 22:22:

на почти 39г

Имаш още 10 години, за да разбереш, че водата винаги тече надолу.

Може да имам, може и да нямам още 10г, каквото - такова. Сравнявам сe с преди 5 и 10г - затова посочих годините.

01.03.24
11:34

Не се сравнявай с преди 5-10 години, все едно аз да се сравнявам с преди 20, тоест нищо общо, освен секса :D. Сега все още си във възраст, в която можеш да се възстановяваш бързо, съответно да дърпаш напред. След 45-46 този процес се обръща неминуемо и става все по-трудно. И на мен не ми пречи да натисна яко и в момента, но след 4-5 тренировки, ще сгъна тежко.
Няма как да ме разбереш сега, но след време живот и здраве, ще видиш...Как водата тече само надолу...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.03.24 11:41.

01.03.24
11:41

казано от James Hinks на 01.03.24, 11:34:

След 45-46 този процес се обръща неминуемо и става все по-трудно.

Ами ето я причината - а и като не се възстановявам добре, аз затова не мога да дръпна. Макар супер редовен и дисциплиниран в залата, и яко натискащ тежестите :-)))))))))))))
Всъщност в съзнанието ми никога не се е прокрадвала тази истина. В главата ми е все едно  съм някакъв младеж, който няма проблем да изгради бая сила и мускули, ако спазва режим. Ясно е, че като млад съм бил по-силен, можел съм да понасям повече обем и т.н., в сравнение с ако тръгна да правя упражнения в моментното си състояние и възраст, но иначе като налична енергия за нормално ежедневие си се чувствам както преди 20 г. Нищо, че съм 25-30 кила отгоре.

Мнението беше редактирано от D_M на 01.03.24 11:43.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1