Със или без колан?

Прескочи до:

24.11.08
19:34

казано от С7АЛК3Р на 24.11.08, 18:53:

Хмм...
А на гребането с щанга или с дъмбел, какво толкова му ползвате на колана?

Аз лично виждам полза от колана при две упражнения - тяга и клек. Другото са глезотии. :-)

24.11.08
20:14

аз и при двете упражнения не виждам полза.. при тягата се натоварва почти целия гръб и гръбначния стълб, а колана пази около 10-15см от него... и ква е файдата?!

Тия 10-15см са важните,точно те са кръста.

24.11.08
20:53

всички прешлени са важни... аз от тяга съм получавал разтежение в областта на трапеца... как по-точно ще ми помогне колана там... да си го вържа на шията ли?

24.11.08
21:00

казано от dido123 на 24.11.08, 20:53:

всички прешлени са важни... аз от тяга съм получавал разтежение в областта на трапеца... как по-точно ще ми помогне колана там... да си го вържа на шията ли?

Разстежение си получил защото не си изпълнил правилно упражнението.

24.11.08
21:09

dido123 - 24.11.2008, 22:53

Разстежение си получил защото не си изпълнил правилно упражнението.

Не позна... тренирах почти без да загрявам...

24.11.08
21:30

Само ще ви кажа ,че последния път като ходих при кръшакчията да ми намества кръста от клека,мисля че беше някаде 4-5 прешлен от опашката нагоре ,същия ми обясни че:
ролята на колана не е само да пази прешлените отзад,а най вече да държи кокалите на таза събрани,т.е. колана се слага ниско долу да мине около кокалите на таза.Каза че при клякане с тежест,при долна мъртва точка таза се разтваря настрани подобно на жените като раждат и има опасност гръбначния стълб заедно с тежеста да пропадне на долу и се засягат нерви в долната част на гръбначния стълб.Не знам  за вас ама това ми се видя логично и от тогава си клякам с колан,пък вие правете квото искате.

24.11.08
21:43

Точно така е, колана трябва да е долу ниско, да може да държи таза стегнат. Също така и покачва стомашното налягане, което допринася за силата.

24.11.08
21:44

По-добре спри да слушаш чекръкчиите какво ти казват,камо ли да им даваш да те “наместват”

25.11.08
02:50

казано от sportist на 24.11.08, 15:10:

Аз съм стигал до 180 кг на мъртва тяга и отговора ми е - категорично съм против колани или фитили (осебоно второто)!

Е,за фитилите не си прав.Правя трапец с 230 кг-как да я дьржа щангата.Има упражнения в които рьцете играят ролята на куки-например аз правя придьрпване на щанга от наклон за грьб  и ако си сложа фитилите,не мисля за хвата и  се концентрирам в гьрба,но не ги ли сложа предмишницата ми се измаря много преди гьрба и ще се наложа да прекратя упражнението преди да сьм натоварил гьрба си пьлноценно.Виж ако правиш тези упражненията с 60.70 кг сьм сьгласен,но я сложи по 3,4 двайсетици от двете страни на щангата и ще те видя как ше се справиш без фитили.

25.11.08
07:04

казано от nedko petrov на 25.11.08, 02:50:

Е,за фитилите не си прав.Правя трапец с 230 кг-как да я дьржа щангата.Има упражнения в които рьцете играят ролята на куки-например аз правя придьрпване на щанга от наклон за грьб  и ако си сложа фитилите,не мисля за хвата и  се концентрирам в гьрба,но не ги ли сложа предмишницата ми се измаря много преди гьрба и ще се наложа да прекратя упражнението преди да сьм натоварил гьрба си пьлноценно.Виж ако правиш тези упражненията с 60.70 кг сьм сьгласен,но я сложи по 3,4 двайсетици от двете страни на щангата и ще те видя как ше се справиш без фитили.

Зад това мнение заставам и аз! Дори мога да добавя, че ако се работи без фитили и без ръкавици, при упорство да се удържи голяма тежест в ръце има солидни шансове да се смъкне кожата от дланите в най-буквалния смисъл.

25.11.08
07:18

Абе и с фитилите не е толкова еднозначен отговора. Ако тренираш за да натовариш конкретен мускул наистина е по-добре с тях - хватът доста ограничава понякога. Но ако тренираш за сила примерно - фитилите ще доведат до силни крака,гръб,кръст и т.н. и същевременно несравнимо по-слаб от тях хват. Което в един момент ще ти ограничи т.нар raw постижения (дето са без нищо - без стреч-фланелки,фитили,колани,клек-костюми и т.н.), а те на практика са реалния тест за сила, поне според мен. Както казват хората - една верига е толкова силна, колкото е силно най-слабото звено в нея. Но за чисти бодибилдинг цели фитилите надали ще окажат негативно влияние, дори напротив.

25.11.08
07:41

GЗЗК, точно така - тук опираме до целите, които си поставя всеки в залата. Филтилите могат да са средство, могат да са и пречка.

25.11.08
08:00

За това говоря и аз. Фитилите и колана пречат на “заклаката” на някои много важни мускули като предмишница, кръст и т.н.

25.11.08
16:03

Никой не може да ме убеди че фитилите пречат.Не знам колко трябва да си заздравя хвата за да правя грьб без тях.Просто гьрба е много по голям и силен от предмишницата(хвата).Виж,ако правя набирания донякьде ще успея без фитили,но аз правя чукчета с 160,170 кг по 6,7 повторения.След пьрвите повторения удьржам щангата,но след това прьстите ми се разтварят,а гьрба ми е все още пьлен с енергия.

Имам няколко въпроса. Носенето на тренировъчен колан по време на клек или тяга повишава ли налягането в коремната кухина или го намалява ? В момента клякам с 75 килограма и тягата я правя с 80, необходимо ли е да слагам колан ? Повишеното коремно налягане води ли до херния ? Благодаря ви предварително за отговорите :) Притеснявам се да не получа някоя контузия на кръста или херния ..

25.05.12
14:42

Съживи баси мъртвата тема :D
няма лошо де-поне е интересна.

25.05.12
14:49

Ако имаш добра техника - няма какво да се притесняваш.
И аз слагах колан в началото още на 70кг, сега си клякам на 100-105 без колан, както и тягата до 110 кила я дърпам без,
Ако си сигурен в техниката си, колан не ти трябва.

26.05.12
18:04

казано от Puppy на 25.05.12, 14:49:

А ако не си, коланът няма да те спаси :D

26.05.12
18:22

казано от Станимир на 26.05.12, 18:04:

казано от Puppy на 25.05.12, 14:49:

А ако не си, коланът няма да те спаси :D

Факт, но поне донякъде има шанс да не се сецнеш толкова тежко.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1