02.09.10
10:37
аз използвам фитили във всички упражнения с дърпане.... просто ако съм без тях тежеста която вдигам може да падне до 50% .... неможе гърба да тренираш на максимум и да държиш с голи ръце... или ако гърба ти е малък и предмишницата огромно то може и да може... като искаш големи предмишници си има отделни упражнения за това... един път нямах фитили и след набиранията гърба ми беше студен пък предмишниците ще изгорят...
Не пречи до определени килограми да правиш без фитили и само при най-тежките серии да ги ползваш.
Тогава ще имаш трениран гръб и добър хват.
02.09.10
15:04
Отново започнахте да залитате, не става въпрос за фитили при тежестите, а за набиранията и конкретно за това как ще се отразят при набирането с една ръка, тъй като тогава хвата е особено оязвим.
казано от Ангел Василев Тодоров на 02.09.10, 10:31:
Слагам край на отклоненията. Ще се опитам да възродя темата.
Искам да ви попитам какво мислите за значението на хвата при набиранията и не е ли той един от основните фактори които ни ограничават в броя на повторенията въпреки че имаме още мускулна сила и издържливост и бихме могли да направим повече повторения ако не зависехме от здравината и издържливостта на хвата.
В такъв случай с още по-голяма сила би имало значението на хвата при набирането с една ръка, тъй като тогава цялата тежест се осланя на здравината и издържливостта на хвата само на едната ръка, следователно не е ли хвата основния фактор който ни възпрепятства да се набираме с една ръка, и не е ли той основния ограничител на набиранията с една ръка.
Ще ви попитам и дали мислите че използването на фитил ще увеличи способността ни да се набираме с една ръка и какво изобщо мислите за използването на фитили при набиранията.
Не считате ли че при този вид упражнения е добре да се изолираме от слабостта на хвата за да можем да използваме на 100% потенциала на мускулната сила и издържливост на тези групи които конкретно тренираме при набиранията.
Абсолютно против. Една от цаките на набирането с една ръка е да приложиш максимална мускулна контракция на всички мускули в тялото, не само на активните в движението. Когато се набирам на една ръка, аз се стремя да ‘’изстискам” желязото, това ми дава повече дърпаща сила. Трябва да стискаш и в юмрук свободната ръка, и пресата, даже и глутеусите.
За мен основният фактор, възпрепятстващ набирането на една ръка, са слабите лакътни връзки.
Аз преди малко се поокесих на лоста на една ръка - получи ми се. Не мисля, че това би било слабото звено при набиранията с една ръка. В неутрален до подхват, хвата си е доста силен. И да, както и Вояджер е споделил - лакътните връзки, а при мен и в рамото и горната част на гърдите се чувства неприятно разтягане.
Относно фитилите - според мен са вредни. Ако не можеш да държиш една щанга в ръцете си, то тя не е за теб.
Според мен, да оставиш хвата си да слабее е грешка.
03.09.10
21:42
Съгласен съм за набиранията и че не хвата е решаващ за негативния резултат при набиранията с една ръка, при две ръце има за какво да се използват фитилите.
В никакъв случай фитилите не са вредни, глупаво е да ограничаваме мускулния потенциал заради хвата, просто защото възможностите за развитие на мускулите са далеч по високи от тези на хвата. При положение че се занимаваш с тежка физкултура хвата ти няма как да бъде слаб, макар и да използваш фитили. Освен това фитилите в никакъв случай не изолират хвата, просто му осигуряват повече работно време в изпълнение на сериите.
По въпроса с фитилите - има достатъчно основания дали да се ползват или да не се ползват. Но нещата далеч не опират само до здравина на хвата.
03.09.10
22:55
Фитили може би само на тягата защото там наистина килата дето се ползват са по-сериозни , но като цяло съм против фитилите и коланите .Особено против колана , защото той дава фалшиво спокойствие и се привиква към него , а може да минем и без него .
06.09.10
10:56
Към Траш, не се сещам за основания които да са против използването на фитили, точно обратното има много основания задължаващи използването на фитили стига да целим максимален коефициент на полезно действие, следствие на което и максимални резултати. Като говорите за здравина на хвата какво да кажем за хората които изобщо не се занимават с тежести, да не би хвата им да е атрофирал, на един начинаещ в залата последното му препятствие с тежестите е хвата.
Към Рестлингпро, повече от половината професионални щангисти използват фитили въпреки че правят само едно повторение, т.е. обикновено фитилите се използват за удължаване работното време в сериите.
Точно, защото “на един начинаещ в залата последното му препятствие с тежестите е хвата.”, един начинаещ не трябва и да докосва така хвалените фитили.
А “нормалните хора”...обикновено постигат максимално КПД след бутилка ракия. Ха, наздраве! :D
Мнението беше редактирано от 6th на 06.09.10 12:23.
06.09.10
12:31
Точно това имах предвид, начинаещия, не пипал желязо, няма проблем със здравината на хвата (което е в противовес на това което пишат по горе), но след един определен период когато мускулатурата му нарастне на обем и сила тя далеч ще надвишава като възможности потенциала на хвата (колкото и да е трениран), затова в този случай не е целесъобразно да ограничаваме потенциала на мускулатурата за сметка на този на хвата, тъй като двата се разграничават много.
07.09.10
08:11
казано от С7АЛК3Р на 03.09.10, 18:31:
Аз преди малко се поокесих на лоста на една ръка - получи ми се. Не мисля, че това би било слабото звено при набиранията с една ръка. В неутрален до подхват, хвата си е доста силен. И да, както и Вояджер е споделил - лакътните връзки, а при мен и в рамото и горната част на гърдите се чувства неприятно разтягане.
Относно фитилите - според мен са вредни. Ако не можеш да държиш една щанга в ръцете си, то тя не е за теб.
Според мен, да оставиш хвата си да слабее е грешка.
Aми да ама ако си концентриран върху хипертрофията по добре да оставиш бързо нарастващите големи мускулни групи да прогресират вместо да чакаш хвата да ги настига като сила
07.09.10
08:37
кажи на билдерите, че правят грешка че използват фитили... щото не съм виждал билдер без фитили в ръцете и предмишниците им пак са огромни нали ;)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.09.10 08:38.
07.09.10
08:57
Кристиянчо, хората ти го обясниха. Ако се мислиш и се правиш на билдър е разбираемо защо ги използваш.
Фитили и колан се слагат само при много големи тежести. Другото си е чиста доза позьорщина.
07.09.10
09:37
казано от Ivan Boichev на 07.09.10, 08:57:
Кристиянчо, хората ти го обясниха. Ако се мислиш и се правиш на билдър е разбираемо защо ги използваш.
Фитили и колан се слагат само при много големи тежести. Другото си е чиста доза позьорщина.
x2
07.09.10
10:11
Вие май не ме четете добре, фитилите са не само за да отлепиш 200кг, те удължават роботното време в сериите, независимо от тежестта, т.е. ако правиш без фитили с определена тежест 6 повт. то с фитили ще направиш 9 повт.
казано от Ангел Василев Тодоров на 07.09.10, 10:11:
Вие май не ме четете добре, фитилите са не само за да отлепиш 200кг, те удължават роботното време в сериите, независимо от тежестта, т.е. ако правиш без фитили с определена тежест 6 повт. то с фитили ще направиш 9 повт.
A ако пиеш протеин на оптимум нутришън направо по 14 а?
Абе бъзикате се, но тук Ангел е прав - ако се тренира с цел хипертрофия, фитилите са от полза. Предмишницата при всички случаи се уморява доста преди големия гръбен мускул, трапецовидния или другите, които участват в повечет дърпащи упражнения за гръб.
07.09.10
10:59
Уморяват се предмишниците, и в това спор няма. Обаче това става в последните или последната серия.
Ангел отново е много прав, просто половината лапетии из форума (и аз съм лапе, де) му скачат, защото някой не бил съглаен с него, не защото не е прав, а защото има друга гледна точка и айде сега след всеки негов коментар се мъчат да го убеждават колко е тъп едва ли не (говоря попринцип не само за тази тема).... Спрете се малко.
Мнението беше редактирано от Мирослав на 07.09.10 11:20.
Мхм,сигурно като ме посъветва в дневника ми да не правя мъртва тяга а да въртя обрач,пак е бил прав...
Не, но в случая е прав.
Нормално е като вдигаш 50 кг да не ти се уморява хвата, но на 150 кг положението е друго. Просто силата му не расте толкова бързо като на гърба и краката и такива упражнения като тяга и гребане аз ВИНАГИ ги правя с фитили, още от втората серия. Нищо, че някои от сериите мога и без.
Мда, което си е вярно - вярно си е. Добре че беше професор Добрев да ме накара да си взема фитили и да видя каква точно е разликата. Фитили на тяга си трябват с оглед на това да не стане гъзът силен колкото пръстите. Иначе и аз преди ги отричах много.
Ако някой иска да тренира хват - това е друго. 50-60 кила на колана и се увисваш на лоста - това го правя след почти всяка тренировка в последно време. Но когато си тренирам задника и гърба не мога да махам по 3-4 повторения от серия само за да .. всъщност не знам защо :D
В крайна сметка, в кой друг спорт освен скалното катерене пръстите са колкото или повече от големите мускули? А за трениране на хват има опции колкото иска човек. Не става дума изобщо да се пренебрегва, въпреки че на повечето хора, които не се занимават с конкретен спорт най-често им е излишно.
А и от друга страна - да не говорим, че повечето хора, които правят тяга без фитили, ползват смесен хват (и аз така правех преди да ги открия; то пък иначе само надхват искам да видя кой тук може да задържи повече от 150-60 кила или пък 130-40 за повече от 6-7, ако се работи за повторения). Дори да се сменя на всяко повторение (което почти никой не прави), пак се получават дисбаланси. Да не говорим, че когато не е в двоен надхват взета щангата човек малко или (в повечето случаи, които съм виждал) много се криви.
Но специално за набирането на 1 ръка мисля, че е напълно излишно. Не е там трудната част на упражнението просто.
Мнението беше редактирано от G33K на 07.09.10 11:52.
и аз съм абсолютно “за” фитилите. искам и да попитам колко от изказалите се “против” ползването им могат да направят 10х120; 8х140; 6х160; 6х160 без фитили? аз поне не мога. ползвам фитили и при тежки серии гребане с щанга. някой от сериите мога да ги направя и без, но тогава мисля повече за удържането на щангата, а не правилното изпълнение на самото упражнение и в крайна сметка нищо не се получава.
07.09.10
11:59
Абе за тежките серии е ясно, ама за друго си е просто моден аксесоар :)
Аз пък правя с магнезии, и проблема е точно никакъв, хем ти расте силата на хвата, хем не упускаш щангата.
Ако правиш всичко с фитили, хвата ти никога няма да стане по-силен.
Вчера на тягата ползвах фитили, лоста там където го хващам просто нямаше шарка, и абсолютно нищо освен тях не помагаше.
Ма кво спорите и вие, един ще ползва, друг не, никога няма всички да са еднакви, то и нужда няма.
Мнението беше редактирано от Madboy на 07.09.10 12:23.
казано от FRANKO1 на 07.09.10, 11:47:
и аз съм абсолютно “за” фитилите. искам и да попитам колко от изказалите се “против” ползването им могат да направят 10х120; 8х140; 6х160; 6х160 без фитили?...
Ще излезе, че се заяждам, но FRANKO1 ме провокира ;). Горните повторения и тежести са напълно възможни без фитили.
казано от G33K на 07.09.10, 11:42:
...
В крайна сметка, в кой друг спорт освен скалното катерене пръстите са колкото или повече от големите мускули? ...
- Уиндсърф
- Спортна гимнастика (лостове, халки)
- Гребане
- Канадска борба
- Фехтовка
- и т.н. в спортове, където висиш или дърпаш
...
@ Ангел - Струва ми се, Ли Хейни беше казал, че ако не можеш да задържиш една тежест в ръцете си без фитили, то тя не е за теб ;)
И честно, не разбирам за какво е дискусията - за набиране с една ръка, силата на хвата е последния проблем, за останалото - който държи да се напомпи максимално и не отдава такова значение на факта, че една брънка от веригата остава относителна слаба, да си ползва фитили.
В крайна сметка, всеки избира сам за себе си. Аз лично бих ги използвал само в случай, че имам някаква травма на предмишницата, която ми пречи да тренирам на макс.
07.09.10
14:37
струва ми се че гърба на Ли Хейни е 30см по-малък от този на Джей Кътлър като обиколка ;)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.09.10 14:37.
казано от kristiancho на 07.09.10, 14:37:
струва ми се че гърба на Ли Хейни е 30см по-малък от този на Джей Кътлър като обиколка ;)
Дори и от културистична гледна точка този довод не важи. Когато Кътлър настигне Хейни по брой на статуетки Сандоу, пак може да говорим. ;)
казано от kristiancho на 07.09.10, 14:37:
А дали е от фитилите това или заради датите им на раждане и напредъка на биохимията? :)
07.09.10
14:42
и заради биохимията и заради по-добрите програми и диети по които тренират и щото използват фитили ....
Абе все едно Хейни не ползва фитили...
В нито един от изброените спортове хвата не е определящ. Да, дърпат се големи тежести и без фитили...но с тях ще са няколко кг (повторения) повече и точно затова говорим. Ползите за мен са повече от негативите, и това, че евентуално хвата ми щял да е слаба брънка за мен лично е слаб аргумен, защото предпочитам да греба и дърпам малко повече с фитили и да имам съответното развитие сега, вместо по-малко без тях и да чакам да ми заякне някой ден (и евентуално да изпревари по сила краката и гърба).
Вече на който хвата му е определящ за нещо (спорт или каквото и да е), да му мисли, аз лично съм готов да жертвам малко от силата му заради повече кг на тяга и гребане.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.10 14:59.
казано от kristiancho на 07.09.10, 14:42:
и заради биохимията и заради по-добрите програми и диети по които тренират и щото използват фитили ....
:D :D :D :D
07.09.10
15:13
е верно ти тежиш 55кила можеш и без фитили ;)
казано от Петко К на 07.09.10, 14:59:
Абе все едно Хейни не ползва фитили...
Няма как да знам, само цитирах думите му. :)
казано от Петко К на 07.09.10, 14:59:
В нито един от изброените спортове хвата не е определящ.
Не е определящ, разбира се, но не беше в това въпроса.
Просто изброих спортове, в които хватът е силен поне толкова, колкото големите мускулни групи. Факт е, че докато активно се състезавах, можех да си вися на лоста доста време, след като вече не бях в състояние да се набирам повече.
07.09.10
15:39
и каква полза само да висиш никаква нали .... :)
07.09.10
15:50
Единственото за което грешите е че фитилите отслабват хвата, имайте предвид че те са само едно помощно средство което не изолира хвата напълно, ако пуснеш тежестта макар и с фитили тя пак ще си падне, така че хвата си работи на 100% и когата е с фитили, фитилите просто добавят едни 30% (примерно) към тях, като по този начин увеличават възможностите, отново казвам че това което правим в залите е извънредно, и за да се справим с него трябва да предприемем съответните извънредни мерки.
По отношение на отделните спортове при които хвата и предмишницата са от особено значение, най-добрия начин да ги тренираме е в конкретния отделен спорт.
Предмишницата е малък мускул а същевременно се използва в почти всяко упражнение в залата (както и извън залата), така че отделното му трениране трябва да бъде съвсем деликатно и прецизно съобразено с останалия режим на трениране, защото именно това е мускулът застрашен в най-голяма степен от претрениране.
И отново за отслабването, фитилите не се използват във всяко упражнение, а най-вече при работата за бицепс хвата и предмишницата получават достатъчно необходимото натоварване и напомпване, така че за отслабване с оглед употребата на фитили и дума не може да става.
Момчета,мисля че за пореден път доказахме,че сме хора и няма начин всички да сме на еднакво мнение.За едни фитилите са добри за други не,нито едните ще убедят другите в своята гледна точка,нито обратното.