Домашни протеинови барове - идеални за училище!

 
Асен Георгиев
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 28 май 2011
  • 1 мнения

Тъй като не знаех какво да ям в училище,за да си спазвам режима,потърсих във форума и видях ,че много хора питат,а отговорите са малко.
От чужди сайтове намерих и изпробвах следната рецепта-протеинов бар от протеин на прах,фъстъчено масло,овес и мед.
Нужни продукти за 6х90гр. бара.(Могат да се коригират според диетата/нуждите)
-100гр протеин на прах
-200гр овесени ядки
-3 с.л. фъстъчено масло(около 70-90гр)
-2 с.л. мед(около 40-60гр)
-100-150мл прясно мляко.
Начин на приготвяне
-смесва се протеина на прах с овеса
-добавя се фъстъченото масло и меда
-разбърква се
-слага се млякото за да стане по-лесно за разбъркване.
След като е готова сместа се разпределя в съответния съд.Сместа се слага в хладилна за няколко часа за да стегне и всичко е готово.

Снимки на готовата смес преди да се стегне в хладилника и една на готов бар.

28 май 2011 20:08
Miss Fight
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 7 яну 2011
  • 1118 мнения

Хитрец си ти, Асене.

28 май 2011 20:24
#1
Biad__
Фитнес ентусиаст

Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.

28 май 2011 21:38
#2
Bocko
Бодибилдър

Мисля, че няма да е лошо всеки да поства неговата рецепта, която е изпробвал и му е харесала

28 май 2011 22:02
#3
GoodINC
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 6 яну 2008
  • 13 мнения
  • От България/Добрич
казано от Biad__ на 28 май 2011 21:38:

Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.

А протеина в протеиновите вафли, които се продават по магазините какъв е? Не е ли пак на прах... ?

28 май 2011 23:05
#4
ЛиР
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 8 дек 2010
  • 1 мнения

Правя подобни барчета от много време. Не слагам мляко или друга течност. Използвам фини овесени ядки, а също добавям и сурови ядки (може и сушени плодове на дребно). Слепването се дължи на мед и сусамов тахан (вместо фъстъчено масло).

29 май 2011 00:42
#5
Marty Sun
Фитнес ентусиаст

И аз доста пъти съм приготвяла такива барчета вкъщи :-) Само дето не ми беше хрумвало да добавя протеин на прах. Просто овесени ядки, сусам, ядки, може и тахан, мед или смляни плодове.. и то си слепва чудесно. Е, да, тогава не е точно протеиново хапване... но пак е вкусно и полезно :-)

29 май 2011 10:04
#6
The Next
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 13 март 2011
  • 1286 мнения

Браво,много вкусно изглежда.Иначе изчислявал ли си протеини/въглехидрати/мазнини?

29 май 2011 18:01
#7
Владимир8507
Бодибилдър
  • Тук е от 21 март 2007
  • 1626 мнения
  • От ВАРНА, България
  • Дневник

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

30 май 2011 09:52
#8
emzo
Верен BB-Team-ър

Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).

30 май 2011 09:54
#9
The Next
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 13 март 2011
  • 1286 мнения

При мене нещо не се получи,май много мляко сложих,не знам,ама е доста водно

30 май 2011 12:33
#10
Ива Павлина
Верен BB-Team-ър
  • Тук е от 7 сеп 2007
  • 1621 мнения

Няма логика да се губят свойствата на протеина при разтваряне с течност - нали точно така се използва протеинът на прах. Освен това, всички метаболитни процеси в тялото се извършват именно във водна среда.

31 май 2011 19:13
#11
LDoeN
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 4 апр 2010
  • 363 мнения
  • От София
  • Дневник

Хм, аминокиселините като молекули са неразтворими във вода. Неразтворими са и във физиологична среда (наличие на соли - при кръвта 0.9%). Само че не съм виждал белтък във формата на прах. Така, че може и “протеина” като състав от аминокиселини да е неразтворим (разградим, но неразтворим), ама “протеина” като прахче, наблъскано в химична среда с какви ли не стабилизатори, може и наистина да се окислява при дълъг престой във вода. Все пак само производителите си знаят какво стои зад етикетния надпис: Protein 24g.

31 май 2011 19:34
#12
kristiyann
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 22 окт 2010
  • 14 мнения

Спретнах си и аз едни и се получиха много добре

31 май 2011 21:59
#13
Владимир Недков
Верен BB-Team-ър
  • Тук е от 30 яну 2004
  • 2569 мнения

Стягането (премахването на водата) чрез охлаждане, няма да повлияе на качествата на протеина, но протеиновата комбинация овес-суроватка ще забави времето за смилане и усвояване на суроватката, Биологичната стойност ще се измени, но няма да е непременно лоша. Просто барове от този тип, не се правят за максимално бързо усвояване, а за удобство, вкус и способност да се замени цяло хранене.

1 юни 2011 10:20
#14
Valdis
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 22 окт 2005
  • 3345 мнения
казано от emzo на 30 май 2011 09:54:

Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).

След сложни химични и физични процеси се получава протеинов шейк

1 юни 2011 10:27
#15
Владимир Караиванов
Фитнес ентусиаст
казано от Владимир8507 на 30 май 2011 09:52:

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

1 юни 2011 10:29
#16
Valdis
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 22 окт 2005
  • 3345 мнения
казано от Владимир Караиванов на 1 юни 2011 10:29:
казано от Владимир8507 на 30 май 2011 09:52:

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

Както и този в яйцата, и всички месни продукти но това не означава, че трябва да ги ядем сурови

1 юни 2011 11:27
#17
LDoeN
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 4 апр 2010
  • 363 мнения
  • От София
  • Дневник
казано от Владимир Караиванов на 1 юни 2011 10:29:

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

Денатурацията е процес, при който (ще говоря само за белтъците, не за нуклеотидите) се засяга вторичната, третичната и четвъртичната структура на белтъка. Под действие на разтвори, температура, пептидните връзки се разрушават. Белтъкът се разделя на по-прости белтъци и (много рядко, и невъзможно в “домашни” условия) до аминокиселини. Така белтъкът губи ФУНКЦИОНАЛНАТА си стойност, но не и КОМПОНЕНТНАТА си стойност (аминокиселините са си там и не се губят).

Разграждането на белтъците в храносмилателната система от ензимите също е процес, подобен на денатурацията. Белтъците се разграждат поетапно докато не станат на аминокиселини, които чрез кръвта се пренасят до клетките. Белтъкът е загубил функционалната си стойност, но аминокиселините поодделно не са.

Когато попаднат в клетката АК (аминокиселини) се използват най-вече за градивни елементи на белтъчни структури. Чрез програмата на ДНК и функцията на иРНК и тРНК отделните АК се синтезират в белтъчни комплекси (хормони, ензими, белтъци - хемоглобин, миоглобин, фибриноген ...) според нуждите на тялото и функциите на клетката.

Следователно: Няма как да разградиш аминокиселина в домашни условия.
Следователно 2: Белтъците ТРЯБВА да се разградят на АК, за да може тялото от тях да си произведе нужните белтъци.
Следователно 3: По-добре денатуриран белтък, отколкото суров. Във вторият случай рискът е налице и не е за подценяване.

Въпроси - на ЛС.

Поздрави!

1 юни 2011 18:07
#18
introducer
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 8 дек 2004
  • 1113 мнения

Я обяснете какво използвате за формичка на сместа?

7 юни 2011 13:44
#19
Росен Петров
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 29 фев 2008
  • 77 мнения

Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат

14 май 2014 20:50
#20
Iordan Ivanov
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 31 март 2013
  • 83 мнения
казано от Росен Петров на 14 май 2014 20:50:

Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат

И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....

17 ное 2014 12:20
#21
Стоил Антониев
Фитнес ентусиаст
  • Тук е от 16 окт 2014
  • 108 мнения

Поздравления за ентусиазма Единствено може да коригираш калориите, защото този бар ми изглежда наистина .... доста калоричен, дори за хард гейнър тип. Успех отново

17 ное 2014 19:11
#22