Домашни протеинови барове - идеални за училище!

   
Фитнес ентусиаст
Асен Георгиев
  • Тук е от 28 май 2011
  • 1 мнения

Тъй като не знаех какво да ям в училище,за да си спазвам режима,потърсих във форума и видях ,че много хора питат,а отговорите са малко.
От чужди сайтове намерих и изпробвах следната рецепта-протеинов бар от протеин на прах,фъстъчено масло,овес и мед.
Нужни продукти за 6х90гр. бара.(Могат да се коригират според диетата/нуждите)
-100гр протеин на прах
-200гр овесени ядки
-3 с.л. фъстъчено масло(около 70-90гр)
-2 с.л. мед(около 40-60гр)
-100-150мл прясно мляко.
Начин на приготвяне
-смесва се протеина на прах с овеса
-добавя се фъстъченото масло и меда
-разбърква се
-слага се млякото за да стане по-лесно за разбъркване.
След като е готова сместа се разпределя в съответния съд.Сместа се слага в хладилна за няколко часа за да стегне и всичко е готово.

Снимки на готовата смес преди да се стегне в хладилника и една на готов бар.

IMG_1989.JPGIMG_1985.JPG
28 май 2011 22:08
Фитнес ентусиаст
Miss Fight
  • Тук е от 7 яну 2011
  • 1118 мнения

Хитрец си ти, Асене.

Whatever doesn't kill me, had better start running.

28 май 2011 22:24
Няма гласове
#1
Фитнес ентусиаст
Biad__

Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.

28 май 2011 23:38
1 глас ?
#2
Бодибилдър
Bocko

Мисля, че няма да е лошо всеки да поства неговата рецепта, която е изпробвал и му е харесала

Eat Clean. Train Dirty!

29 май 2011 00:02
1 глас ?
#3
Фитнес ентусиаст
GoodINC
  • Тук е от 6 яну 2008
  • 13 мнения
  • От България/Добрич
казано от Biad__ на 28 май 2011 23:38:

Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.

А протеина в протеиновите вафли, които се продават по магазините какъв е? Не е ли пак на прах... ?

29 май 2011 01:05
Няма гласове
#4
Фитнес ентусиаст
ЛиР
  • Тук е от 8 дек 2010
  • 1 мнения

Правя подобни барчета от много време. Не слагам мляко или друга течност. Използвам фини овесени ядки, а също добавям и сурови ядки (може и сушени плодове на дребно). Слепването се дължи на мед и сусамов тахан (вместо фъстъчено масло).

29 май 2011 02:42
Няма гласове
#5
Фитнес ентусиаст
Marty Sun

И аз доста пъти съм приготвяла такива барчета вкъщи :-) Само дето не ми беше хрумвало да добавя протеин на прах. Просто овесени ядки, сусам, ядки, може и тахан, мед или смляни плодове.. и то си слепва чудесно. Е, да, тогава не е точно протеиново хапване... но пак е вкусно и полезно :-)

Живее и чудо_твори на Планетата на Свободния Избор :-)

29 май 2011 12:04
1 глас ?
#6
Фитнес ентусиаст
The Next
  • Тук е от 13 март 2011
  • 1286 мнения

Браво,много вкусно изглежда.Иначе изчислявал ли си протеини/въглехидрати/мазнини?

29 май 2011 20:01
Няма гласове
#7
Бодибилдър
Владимир8507
  • Тук е от 21 март 2007
  • 1626 мнения
  • От ВАРНА, България
  • Дневник

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

30 май 2011 11:52
Няма гласове
#8
Верен BB-Team-ър
emzo  

Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).

30 май 2011 11:54
Няма гласове
#9
Фитнес ентусиаст
The Next
  • Тук е от 13 март 2011
  • 1286 мнения

При мене нещо не се получи,май много мляко сложих,не знам,ама е доста водно

30 май 2011 14:33
Няма гласове
#10
Верен BB-Team-ър
Ива Павлина
  • Тук е от 7 сеп 2007
  • 1621 мнения

Няма логика да се губят свойствата на протеина при разтваряне с течност - нали точно така се използва протеинът на прах. Освен това, всички метаболитни процеси в тялото се извършват именно във водна среда.

Я, сега да се изкажа

31 май 2011 21:13
4 гласа ?
#11
Фитнес ентусиаст
LDoeN
  • Тук е от 4 апр 2010
  • 363 мнения
  • От София
  • Дневник

Хм, аминокиселините като молекули са неразтворими във вода. Неразтворими са и във физиологична среда (наличие на соли - при кръвта 0.9%). Само че не съм виждал белтък във формата на прах. Така, че може и “протеина” като състав от аминокиселини да е неразтворим (разградим, но неразтворим), ама “протеина” като прахче, наблъскано в химична среда с какви ли не стабилизатори, може и наистина да се окислява при дълъг престой във вода. Все пак само производителите си знаят какво стои зад етикетния надпис: Protein 24g.

GS.jpg

Наука е когато знаеш. Когато следваш фактите, подкрепени с доказателства.
Всичко останало е митология. Недоказани твърдения, подкрепени с вярата на некомпетентни хора.

31 май 2011 21:34
Няма гласове
#12
Фитнес ентусиаст
kristiyann
  • Тук е от 22 окт 2010
  • 14 мнения

Спретнах си и аз едни и се получиха много добре

31 май 2011 23:59
Няма гласове
#13
Верен BB-Team-ър
Владимир Недков  
  • Тук е от 31 яну 2004
  • 2569 мнения

Стягането (премахването на водата) чрез охлаждане, няма да повлияе на качествата на протеина, но протеиновата комбинация овес-суроватка ще забави времето за смилане и усвояване на суроватката, Биологичната стойност ще се измени, но няма да е непременно лоша. Просто барове от този тип, не се правят за максимално бързо усвояване, а за удобство, вкус и способност да се замени цяло хранене.

"One small step for man, one giant leap for mankind…"

1 юни 2011 12:20
3 гласа ?
#14
Фитнес ентусиаст
Valdis
  • Тук е от 22 окт 2005
  • 3320 мнения
казано от emzo на 30 май 2011 11:54:

Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).

След сложни химични и физични процеси се получава протеинов шейк

1 юни 2011 12:27
5 гласа ?
#15
Фитнес ентусиаст
Владимир Караиванов
казано от Владимир8507 на 30 май 2011 11:52:

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

В мен дреме гений. И всеки ден - все по-дълбоко...

1 юни 2011 12:29
Няма гласове
#16
Фитнес ентусиаст
Valdis
  • Тук е от 22 окт 2005
  • 3320 мнения
казано от Владимир Караиванов на 1 юни 2011 12:29:
казано от Владимир8507 на 30 май 2011 11:52:

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

Както и този в яйцата, и всички месни продукти но това не означава, че трябва да ги ядем сурови

1 юни 2011 13:27
2 гласа ?
#17
Фитнес ентусиаст
LDoeN
  • Тук е от 4 апр 2010
  • 363 мнения
  • От София
  • Дневник
казано от Владимир Караиванов на 1 юни 2011 12:29:

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

Денатурацията е процес, при който (ще говоря само за белтъците, не за нуклеотидите) се засяга вторичната, третичната и четвъртичната структура на белтъка. Под действие на разтвори, температура, пептидните връзки се разрушават. Белтъкът се разделя на по-прости белтъци и (много рядко, и невъзможно в “домашни” условия) до аминокиселини. Така белтъкът губи ФУНКЦИОНАЛНАТА си стойност, но не и КОМПОНЕНТНАТА си стойност (аминокиселините са си там и не се губят).

Разграждането на белтъците в храносмилателната система от ензимите също е процес, подобен на денатурацията. Белтъците се разграждат поетапно докато не станат на аминокиселини, които чрез кръвта се пренасят до клетките. Белтъкът е загубил функционалната си стойност, но аминокиселините поодделно не са.

Когато попаднат в клетката АК (аминокиселини) се използват най-вече за градивни елементи на белтъчни структури. Чрез програмата на ДНК и функцията на иРНК и тРНК отделните АК се синтезират в белтъчни комплекси (хормони, ензими, белтъци - хемоглобин, миоглобин, фибриноген ...) според нуждите на тялото и функциите на клетката.

Следователно: Няма как да разградиш аминокиселина в домашни условия.
Следователно 2: Белтъците ТРЯБВА да се разградят на АК, за да може тялото от тях да си произведе нужните белтъци.
Следователно 3: По-добре денатуриран белтък, отколкото суров. Във вторият случай рискът е налице и не е за подценяване.

Въпроси - на ЛС.

Поздрави!

Наука е когато знаеш. Когато следваш фактите, подкрепени с доказателства.
Всичко останало е митология. Недоказани твърдения, подкрепени с вярата на некомпетентни хора.

1 юни 2011 20:07
5 гласа ?
#18
Фитнес ентусиаст
introducer
  • Тук е от 8 дек 2004
  • 1112 мнения

Я обяснете какво използвате за формичка на сместа?

"Ти си длъжен да правиш добро от злото,
защото то няма от какво друго да се прави."
-Р.П. Уорън

7 юни 2011 15:44
Няма гласове
#19
Фитнес ентусиаст
Росен Петров
  • Тук е от 29 фев 2008
  • 75 мнения

Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат

14 май 2014 22:50
Няма гласове
#20