Домашни протеинови барове - идеални за училище!

28.05.11
21:08

Тъй като не знаех какво да ям в училище,за да си спазвам режима,потърсих във форума и видях ,че много хора питат,а отговорите са малко.
От чужди сайтове намерих и изпробвах следната рецепта-протеинов бар от протеин на прах,фъстъчено масло,овес и мед.
Нужни продукти за 6х90гр. бара.(Могат да се коригират според диетата/нуждите)
-100гр протеин на прах
-200гр овесени ядки
-3 с.л. фъстъчено масло(около 70-90гр)
-2 с.л. мед(около 40-60гр)
-100-150мл прясно мляко.
Начин на приготвяне
-смесва се протеина на прах с овеса
-добавя се фъстъченото масло и меда
-разбърква се
-слага се млякото за да стане по-лесно за разбъркване.
След като е готова сместа се разпределя в съответния съд.Сместа се слага в хладилна за няколко часа за да стегне и всичко е готово.

Снимки на готовата смес преди да се стегне в хладилника и една на готов бар. :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.05.11 22:42.

MF

28.05.11
21:24

Хитрец си ти, Асене. ;)

28.05.11
22:38

Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.

28.05.11
23:02

Мисля, че няма да е лошо всеки да поства неговата рецепта, която е изпробвал и му е харесала :)

GO

29.05.11
00:05

казано от Biad__ на 28.05.11, 22:38:

Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.

А протеина в протеиновите вафли, които се продават по магазините какъв е? Не е ли пак на прах... ?

29.05.11
01:42

Правя подобни барчета от много време. Не слагам мляко или друга течност. Използвам фини овесени ядки, а също добавям и сурови ядки (може и сушени плодове на дребно). Слепването се дължи на мед и сусамов тахан (вместо фъстъчено масло).

29.05.11
11:04

И аз доста пъти съм приготвяла такива барчета вкъщи :-) Само дето не ми беше хрумвало да добавя протеин на прах. Просто овесени ядки, сусам, ядки, може и тахан, мед или смляни плодове.. и то си слепва чудесно. Е, да, тогава не е точно протеиново хапване... но пак е вкусно и полезно :-)

TN

29.05.11
19:01

Браво,много вкусно изглежда.Иначе изчислявал ли си протеини/въглехидрати/мазнини?

30.05.11
10:52

На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?

30.05.11
10:54

Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).

TN

30.05.11
13:33

При мене нещо не се получи,май много мляко сложих,не знам,ама е доста водно

31.05.11
20:13

Няма логика да се губят свойствата на протеина при разтваряне с течност - нали точно така се използва протеинът на прах. Освен това, всички метаболитни процеси в тялото се извършват именно във водна среда.

31.05.11
20:34

Хм, аминокиселините като молекули са неразтворими във вода. Неразтворими са и във физиологична среда (наличие на соли - при кръвта 0.9%). Само че не съм виждал белтък във формата на прах. Така, че може и “протеина” като състав от аминокиселини да е неразтворим (разградим, но неразтворим), ама “протеина” като прахче, наблъскано в химична среда с какви ли не стабилизатори, може и наистина да се окислява при дълъг престой във вода. Все пак само производителите си знаят какво стои зад етикетния надпис: Protein 24g.

Мнението беше редактирано от LDoeN на 31.05.11 20:36.

31.05.11
22:59

Спретнах си и аз едни и се получиха много добре :)

ВН

01.06.11
11:20

Стягането (премахването на водата) чрез охлаждане, няма да повлияе на качествата на протеина, но протеиновата комбинация овес-суроватка ще забави времето за смилане и усвояване на суроватката, Биологичната стойност ще се измени, но няма да е непременно лоша. Просто барове от този тип, не се правят за максимално бързо усвояване, а за удобство, вкус и способност да се замени цяло хранене.

01.06.11
11:27

казано от emzo на 30.05.11, 10:54:

Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).

След сложни химични и физични процеси се получава протеинов шейк :D :D :D

казано от Владимир8507 на 30.05.11, 10:52:

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

01.06.11
12:27

казано от Владимир Караиванов на 01.06.11, 11:29:

казано от Владимир8507 на 30.05.11, 10:52:

Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!

Както и този в яйцата, и всички месни продукти но това не означава, че трябва да ги ядем сурови :)

Мнението беше редактирано от Valdis на 01.06.11 12:30.

01.06.11
19:07

казано от Владимир Караиванов на 01.06.11, 11:29:

Денатурацията е процес, при който (ще говоря само за белтъците, не за нуклеотидите) се засяга вторичната, третичната и четвъртичната структура на белтъка. Под действие на разтвори, температура, пептидните връзки се разрушават. Белтъкът се разделя на по-прости белтъци и (много рядко, и невъзможно в “домашни” условия) до аминокиселини. Така белтъкът губи ФУНКЦИОНАЛНАТА си стойност, но не и КОМПОНЕНТНАТА си стойност (аминокиселините са си там и не се губят).

Разграждането на белтъците в храносмилателната система от ензимите също е процес, подобен на денатурацията. Белтъците се разграждат поетапно докато не станат на аминокиселини, които чрез кръвта се пренасят до клетките. Белтъкът е загубил функционалната си стойност, но аминокиселините поодделно не са.

Когато попаднат в клетката АК (аминокиселини) се използват най-вече за градивни елементи на белтъчни структури. Чрез програмата на ДНК и функцията на иРНК и тРНК отделните АК се синтезират в белтъчни комплекси (хормони, ензими, белтъци - хемоглобин, миоглобин, фибриноген ...) според нуждите на тялото и функциите на клетката.

Следователно: Няма как да разградиш аминокиселина в домашни условия.
Следователно 2: Белтъците ТРЯБВА да се разградят на АК, за да може тялото от тях да си произведе нужните белтъци.
Следователно 3: По-добре денатуриран белтък, отколкото суров. Във вторият случай рискът е налице и не е за подценяване.

Въпроси - на ЛС.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от LDoeN на 01.06.11 19:10.

07.06.11
14:44

Я обяснете какво използвате за формичка на сместа?

14.05.14
21:50

Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(

17.11.14
12:20

казано от Росен Петров на 14.05.14, 21:50:

Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(

И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....

Поздравления за ентусиазма :) Единствено може да коригираш калориите, защото този бар ми изглежда наистина .... доста калоричен, дори за хард гейнър тип. Успех отново

11.03.15
14:06

казано от Iordan Ivanov на 17.11.14, 12:20:

казано от Росен Петров на 14.05.14, 21:50:

И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....

Ако имаш проблем с формата,просто си го носи в нещо като малка кутийка и с лъжицата :)

17.04.15
18:50

100гр протеин
около 50мл прясно мляко
1 с.л. фъстъчено масло
канела на вкус
20-30гр овесени ядки пак на вкус
10-20гр смлени орехи
няколко смачкани фурми

Това цялото се бърка, става доста гъсто и малко трудно се разбърква, на мен ми отне около 5 минути на ръка. Слага се във форма по избор и отгоре се поръсва с кокосови стърготини да отнемат влагат, после в хладилника.

Моята рецепта е за високи В, П и по-малко мазнини, ако се търси друг ефект овесените ядки се заменят с лешници/бадеми/орехи и се добавя повече фъстъчено масло. Използвам неовкусен протеин и вкусът идва от другите съставки и всеки си определя според макронутриентите и търсения вкус, фъстъченото масло спокойно може да се замени с лешников тахан.

Мнението беше редактирано от aleks на 17.04.15 18:54.

17.04.15
19:18

Аз пък не използвам суплементи и ги правя така:

пшенични ядки фини - 150гр,
мед 30гр ,
стафиди 30гр ,
банани 300гр ,
канела,
50гр черен шоколад,
поръсени с кокосови стърготини - 1250 калории (приблизително +/- 20,30 калории)

Всичко се разбърква много добре. Получава се лепкава каша, но може да се оформя. Правя бонбони или бисквити, овалвам в кокосови стърготини. Ако имам време разтопявам черен шоколад и слагам върху тях и после пак поръсвам със стърготини. Слагам в хладилник за една нощ и на сутринта закусвам с тях (с половината, ако не са изядени от вечерта, че и за вечеря стават) :)

07.05.16
14:48

Здравейте! :)
Ето и едно хрумване и изпитана много вкусна рецепта от мен :

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/79404

Мнението беше редактирано от Undead Harshead на 07.05.16 14:48.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1