28.05.11
21:08
Тъй като не знаех какво да ям в училище,за да си спазвам режима,потърсих във форума и видях ,че много хора питат,а отговорите са малко.
От чужди сайтове намерих и изпробвах следната рецепта-протеинов бар от протеин на прах,фъстъчено масло,овес и мед.
Нужни продукти за 6х90гр. бара.(Могат да се коригират според диетата/нуждите)
-100гр протеин на прах
-200гр овесени ядки
-3 с.л. фъстъчено масло(около 70-90гр)
-2 с.л. мед(около 40-60гр)
-100-150мл прясно мляко.
Начин на приготвяне
-смесва се протеина на прах с овеса
-добавя се фъстъченото масло и меда
-разбърква се
-слага се млякото за да стане по-лесно за разбъркване.
След като е готова сместа се разпределя в съответния съд.Сместа се слага в хладилна за няколко часа за да стегне и всичко е готово.
Снимки на готовата смес преди да се стегне в хладилника и една на готов бар. :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.05.11 22:42.
28.05.11
21:24
Хитрец си ти, Асене. ;)
Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.
Мисля, че няма да е лошо всеки да поства неговата рецепта, която е изпробвал и му е харесала :)
29.05.11
00:05
Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.
А протеина в протеиновите вафли, които се продават по магазините какъв е? Не е ли пак на прах... ?
Правя подобни барчета от много време. Не слагам мляко или друга течност. Използвам фини овесени ядки, а също добавям и сурови ядки (може и сушени плодове на дребно). Слепването се дължи на мед и сусамов тахан (вместо фъстъчено масло).
И аз доста пъти съм приготвяла такива барчета вкъщи :-) Само дето не ми беше хрумвало да добавя протеин на прах. Просто овесени ядки, сусам, ядки, може и тахан, мед или смляни плодове.. и то си слепва чудесно. Е, да, тогава не е точно протеиново хапване... но пак е вкусно и полезно :-)
29.05.11
19:01
Браво,много вкусно изглежда.Иначе изчислявал ли си протеини/въглехидрати/мазнини?
30.05.11
10:52
На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?
Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).
30.05.11
13:33
При мене нещо не се получи,май много мляко сложих,не знам,ама е доста водно
31.05.11
20:13
Няма логика да се губят свойствата на протеина при разтваряне с течност - нали точно така се използва протеинът на прах. Освен това, всички метаболитни процеси в тялото се извършват именно във водна среда.
Хм, аминокиселините като молекули са неразтворими във вода. Неразтворими са и във физиологична среда (наличие на соли - при кръвта 0.9%). Само че не съм виждал белтък във формата на прах. Така, че може и “протеина” като състав от аминокиселини да е неразтворим (разградим, но неразтворим), ама “протеина” като прахче, наблъскано в химична среда с какви ли не стабилизатори, може и наистина да се окислява при дълъг престой във вода. Все пак само производителите си знаят какво стои зад етикетния надпис: Protein 24g.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 31.05.11 20:36.
31.05.11
22:59
Спретнах си и аз едни и се получиха много добре :)
01.06.11
11:20
Стягането (премахването на водата) чрез охлаждане, няма да повлияе на качествата на протеина, но протеиновата комбинация овес-суроватка ще забави времето за смилане и усвояване на суроватката, Биологичната стойност ще се измени, но няма да е непременно лоша. Просто барове от този тип, не се правят за максимално бързо усвояване, а за удобство, вкус и способност да се замени цяло хранене.
Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).
След сложни химични и физични процеси се получава протеинов шейк :D :D :D
01.06.11
11:29
Минава ли термична обработка?
Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!
Минава ли термична обработка?Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!
Както и този в яйцата, и всички месни продукти но това не означава, че трябва да ги ядем сурови :)
Мнението беше редактирано от Valdis на 01.06.11 12:30.
Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!
Денатурацията е процес, при който (ще говоря само за белтъците, не за нуклеотидите) се засяга вторичната, третичната и четвъртичната структура на белтъка. Под действие на разтвори, температура, пептидните връзки се разрушават. Белтъкът се разделя на по-прости белтъци и (много рядко, и невъзможно в “домашни” условия) до аминокиселини. Така белтъкът губи ФУНКЦИОНАЛНАТА си стойност, но не и КОМПОНЕНТНАТА си стойност (аминокиселините са си там и не се губят).
Разграждането на белтъците в храносмилателната система от ензимите също е процес, подобен на денатурацията. Белтъците се разграждат поетапно докато не станат на аминокиселини, които чрез кръвта се пренасят до клетките. Белтъкът е загубил функционалната си стойност, но аминокиселините поодделно не са.
Когато попаднат в клетката АК (аминокиселини) се използват най-вече за градивни елементи на белтъчни структури. Чрез програмата на ДНК и функцията на иРНК и тРНК отделните АК се синтезират в белтъчни комплекси (хормони, ензими, белтъци - хемоглобин, миоглобин, фибриноген ...) според нуждите на тялото и функциите на клетката.
Следователно: Няма как да разградиш аминокиселина в домашни условия.
Следователно 2: Белтъците ТРЯБВА да се разградят на АК, за да може тялото от тях да си произведе нужните белтъци.
Следователно 3: По-добре денатуриран белтък, отколкото суров. Във вторият случай рискът е налице и не е за подценяване.
Въпроси - на ЛС.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от LDoeN на 01.06.11 19:10.
07.06.11
14:44
Я обяснете какво използвате за формичка на сместа?
14.05.14
21:50
Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(
17.11.14
12:20
Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(
И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....
17.11.14
19:11
Поздравления за ентусиазма :) Единствено може да коригираш калориите, защото този бар ми изглежда наистина .... доста калоричен, дори за хард гейнър тип. Успех отново
И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....
Ако имаш проблем с формата,просто си го носи в нещо като малка кутийка и с лъжицата :)
100гр протеин
около 50мл прясно мляко
1 с.л. фъстъчено масло
канела на вкус
20-30гр овесени ядки пак на вкус
10-20гр смлени орехи
няколко смачкани фурми
Това цялото се бърка, става доста гъсто и малко трудно се разбърква, на мен ми отне около 5 минути на ръка. Слага се във форма по избор и отгоре се поръсва с кокосови стърготини да отнемат влагат, после в хладилника.
Моята рецепта е за високи В, П и по-малко мазнини, ако се търси друг ефект овесените ядки се заменят с лешници/бадеми/орехи и се добавя повече фъстъчено масло. Използвам неовкусен протеин и вкусът идва от другите съставки и всеки си определя според макронутриентите и търсения вкус, фъстъченото масло спокойно може да се замени с лешников тахан.
Мнението беше редактирано от aleks на 17.04.15 18:54.
17.04.15
19:18
Аз пък не използвам суплементи и ги правя така:
пшенични ядки фини - 150гр,
мед 30гр ,
стафиди 30гр ,
банани 300гр ,
канела,
50гр черен шоколад,
поръсени с кокосови стърготини - 1250 калории (приблизително +/- 20,30 калории)
Всичко се разбърква много добре. Получава се лепкава каша, но може да се оформя. Правя бонбони или бисквити, овалвам в кокосови стърготини. Ако имам време разтопявам черен шоколад и слагам върху тях и после пак поръсвам със стърготини. Слагам в хладилник за една нощ и на сутринта закусвам с тях (с половината, ако не са изядени от вечерта, че и за вечеря стават) :)
07.05.16
14:48
Здравейте! :)
Ето и едно хрумване и изпитана много вкусна рецепта от мен :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/79404
Мнението беше редактирано от Undead Harshead на 07.05.16 14:48.