28.05.11
21:08
Тъй като не знаех какво да ям в училище,за да си спазвам режима,потърсих във форума и видях ,че много хора питат,а отговорите са малко.
От чужди сайтове намерих и изпробвах следната рецепта-протеинов бар от протеин на прах,фъстъчено масло,овес и мед.
Нужни продукти за 6х90гр. бара.(Могат да се коригират според диетата/нуждите)
-100гр протеин на прах
-200гр овесени ядки
-3 с.л. фъстъчено масло(около 70-90гр)
-2 с.л. мед(около 40-60гр)
-100-150мл прясно мляко.
Начин на приготвяне
-смесва се протеина на прах с овеса
-добавя се фъстъченото масло и меда
-разбърква се
-слага се млякото за да стане по-лесно за разбъркване.
След като е готова сместа се разпределя в съответния съд.Сместа се слага в хладилна за няколко часа за да стегне и всичко е готово.
Снимки на готовата смес преди да се стегне в хладилника и една на готов бар. :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.05.11 22:42.
28.05.11
21:24
#1
Хитрец си ти, Асене. ;)
Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.
Мисля, че няма да е лошо всеки да поства неговата рецепта, която е изпробвал и му е харесала :)
29.05.11
00:05
#4
казано от Biad__ на 28.05.11, 22:38:
Протеина на прах не е добра идея да се оставя за дълго смесен с течност,има мнения че се окислява и губи доста от биологичната си стойност.
Аз бих използвал смес от ралични видове ядки,също могат се се добавят различни сушени плодове и настърган черен шоколад(количеството зависи от режима,за който са предназначени).
Харесвам рецептата и с радост ще я опитам,но експерименти с нея ще оведат само до още по-добри вкусови качества.
Разбира се може да си носиш протеина отделно и да си го пиеш.
А протеина в протеиновите вафли, които се продават по магазините какъв е? Не е ли пак на прах... ?
Правя подобни барчета от много време. Не слагам мляко или друга течност. Използвам фини овесени ядки, а също добавям и сурови ядки (може и сушени плодове на дребно). Слепването се дължи на мед и сусамов тахан (вместо фъстъчено масло).
И аз доста пъти съм приготвяла такива барчета вкъщи :-) Само дето не ми беше хрумвало да добавя протеин на прах. Просто овесени ядки, сусам, ядки, може и тахан, мед или смляни плодове.. и то си слепва чудесно. Е, да, тогава не е точно протеиново хапване... но пак е вкусно и полезно :-)
29.05.11
19:01
#7
Браво,много вкусно изглежда.Иначе изчислявал ли си протеини/въглехидрати/мазнини?
30.05.11
10:52
#8
На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?
Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).
30.05.11
13:33
#10
При мене нещо не се получи,май много мляко сложих,не знам,ама е доста водно
31.05.11
20:13
#11
Няма логика да се губят свойствата на протеина при разтваряне с течност - нали точно така се използва протеинът на прах. Освен това, всички метаболитни процеси в тялото се извършват именно във водна среда.
Хм, аминокиселините като молекули са неразтворими във вода. Неразтворими са и във физиологична среда (наличие на соли - при кръвта 0.9%). Само че не съм виждал белтък във формата на прах. Така, че може и “протеина” като състав от аминокиселини да е неразтворим (разградим, но неразтворим), ама “протеина” като прахче, наблъскано в химична среда с какви ли не стабилизатори, може и наистина да се окислява при дълъг престой във вода. Все пак само производителите си знаят какво стои зад етикетния надпис: Protein 24g.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 31.05.11 20:36.
31.05.11
22:59
#13
Спретнах си и аз едни и се получиха много добре :)
01.06.11
11:20
#14
Стягането (премахването на водата) чрез охлаждане, няма да повлияе на качествата на протеина, но протеиновата комбинация овес-суроватка ще забави времето за смилане и усвояване на суроватката, Биологичната стойност ще се измени, но няма да е непременно лоша. Просто барове от този тип, не се правят за максимално бързо усвояване, а за удобство, вкус и способност да се замени цяло хранене.
казано от emzo на 30.05.11, 10:54:
Някой на Ти с химията, да каже, какво става с пудра след допира с течност(млякото).
След сложни химични и физични процеси се получава протеинов шейк :D :D :D
01.06.11
11:29
#16
казано от Владимир8507 на 30.05.11, 10:52:
На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?
Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!
казано от Владимир Караиванов на 01.06.11, 11:29:
казано от Владимир8507 на 30.05.11, 10:52:
На мен не ми стана ясно, как се втърдява това нещо ?
Минава ли термична обработка?Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!
Както и този в яйцата, и всички месни продукти но това не означава, че трябва да ги ядем сурови :)
Мнението беше редактирано от Valdis на 01.06.11 12:30.
казано от Владимир Караиванов на 01.06.11, 11:29:
Не трябва да минават термична обработка, защото при повишаване на температурата над определени стойности, белтъка се денатурира!
Денатурацията е процес, при който (ще говоря само за белтъците, не за нуклеотидите) се засяга вторичната, третичната и четвъртичната структура на белтъка. Под действие на разтвори, температура, пептидните връзки се разрушават. Белтъкът се разделя на по-прости белтъци и (много рядко, и невъзможно в “домашни” условия) до аминокиселини. Така белтъкът губи ФУНКЦИОНАЛНАТА си стойност, но не и КОМПОНЕНТНАТА си стойност (аминокиселините са си там и не се губят).
Разграждането на белтъците в храносмилателната система от ензимите също е процес, подобен на денатурацията. Белтъците се разграждат поетапно докато не станат на аминокиселини, които чрез кръвта се пренасят до клетките. Белтъкът е загубил функционалната си стойност, но аминокиселините поодделно не са.
Когато попаднат в клетката АК (аминокиселини) се използват най-вече за градивни елементи на белтъчни структури. Чрез програмата на ДНК и функцията на иРНК и тРНК отделните АК се синтезират в белтъчни комплекси (хормони, ензими, белтъци - хемоглобин, миоглобин, фибриноген ...) според нуждите на тялото и функциите на клетката.
Следователно: Няма как да разградиш аминокиселина в домашни условия.
Следователно 2: Белтъците ТРЯБВА да се разградят на АК, за да може тялото от тях да си произведе нужните белтъци.
Следователно 3: По-добре денатуриран белтък, отколкото суров. Във вторият случай рискът е налице и не е за подценяване.
Въпроси - на ЛС.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от LDoeN на 01.06.11 19:10.
07.06.11
14:44
#19
Я обяснете какво използвате за формичка на сместа?
14.05.14
21:50
#20
Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(
17.11.14
12:20
#21
казано от Росен Петров на 14.05.14, 21:50:
Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(
И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....
17.11.14
19:11
#22
Поздравления за ентусиазма :) Единствено може да коригираш калориите, защото този бар ми изглежда наистина .... доста калоричен, дори за хард гейнър тип. Успех отново
казано от Iordan Ivanov на 17.11.14, 12:20:
казано от Росен Петров на 14.05.14, 21:50:
Какво сложихте да държи стегнати ? Моите след като ги махна от фризера и се разстичат :(
И мен това ме интересува сипах супер малко вода и пак не се стегна....
Ако имаш проблем с формата,просто си го носи в нещо като малка кутийка и с лъжицата :)
100гр протеин
около 50мл прясно мляко
1 с.л. фъстъчено масло
канела на вкус
20-30гр овесени ядки пак на вкус
10-20гр смлени орехи
няколко смачкани фурми
Това цялото се бърка, става доста гъсто и малко трудно се разбърква, на мен ми отне около 5 минути на ръка. Слага се във форма по избор и отгоре се поръсва с кокосови стърготини да отнемат влагат, после в хладилника.
Моята рецепта е за високи В, П и по-малко мазнини, ако се търси друг ефект овесените ядки се заменят с лешници/бадеми/орехи и се добавя повече фъстъчено масло. Използвам неовкусен протеин и вкусът идва от другите съставки и всеки си определя според макронутриентите и търсения вкус, фъстъченото масло спокойно може да се замени с лешников тахан.
Мнението беше редактирано от aleks на 17.04.15 18:54.
17.04.15
19:18
#25
Аз пък не използвам суплементи и ги правя така:
пшенични ядки фини - 150гр,
мед 30гр ,
стафиди 30гр ,
банани 300гр ,
канела,
50гр черен шоколад,
поръсени с кокосови стърготини - 1250 калории (приблизително +/- 20,30 калории)
Всичко се разбърква много добре. Получава се лепкава каша, но може да се оформя. Правя бонбони или бисквити, овалвам в кокосови стърготини. Ако имам време разтопявам черен шоколад и слагам върху тях и после пак поръсвам със стърготини. Слагам в хладилник за една нощ и на сутринта закусвам с тях (с половината, ако не са изядени от вечерта, че и за вечеря стават) :)
07.05.16
14:48
#26
Здравейте! :)
Ето и едно хрумване и изпитана много вкусна рецепта от мен :
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/79404
Мнението беше редактирано от Undead Harshead на 07.05.16 14:48.