Сравнение между тяга с прави крака (Straight Leg Deadlift) и румънска тяга (Romanian Deadlift)

Темата е заключена.
Прескочи до:

Възникна дискусия относно двете упражнения.

Всичко започна с това мнение:

казано от ME4O_TURIST на 24.02.16, 21:40:

Ох за тая рОмска тяга най-накрая ще заснема клипове , за да демонстрирам, че e едно и също упражнение с тягата с прави крака

след което темата се пренесе малко в дневника на ME4O_TURIST  и основно в моя дневник.

Местя тук мненията от моя дневник и дневника на Кобрата, тъй като са значително повече и наистина е добре да бъдат обособени в отделна тема.

Моля  да се спазва добрият тон, както досега. :)

казано от Вероника Налбатска на 25.02.16, 11:41:

За да не спамя дневника на Кобрата и по повод темата на разговор с Мечо (според него тягата с прави крака е едно и също нещо с румънската тяга; според мен обаче това са две различни движения и въпреки че са с акцент основно върху едни и същи мускулни групи и имитират сходно движение, имат различия).

Не искам да предизвиквам дълги дебати, но са добре дошли, ако това се случи, стига да се спазва добрия тон, защото доста псувни съм отнесла покрай тази румънска тяга. :D

Та, тъй като явно Джим Стопани не се прие като мой аргумент, а нямам време сега за посочване на други източници, реших да снимам моя начин на изпълнение на двете движения и защо за себе си съм преценила, че няма да ги приравнявам. Аз виждам, а и усещам разликите по себе си, спрямо разбирането ми и различното изпълнение. :)

Та, Мечо, това е моето видео
(Съжалявам за подръчните средства и шума, но съм на басейна) :D

Първите 5 повторения са с прави крака, следващите 5 са румънска.

Темата беше редактирана от Вероника Налбатска на 02.03.16 07:58.

24.02.16
21:40

Ох за тая рОмска тяга най-накрая ще заснема клипове , за да демонстрирам, че e едно и също упражнение с тягата с прави крака

Но са различни и имат разлика в изпълнението, въпреки че в същността си са насочени към едни и същи мускулни глупи и следват сходен модел на движение..

Много хора мислят, че става дума за едно и също упражнение, но не е така.

(Любимата ми тема е това :D)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.16 08:19.

25.02.16
09:47

Това клипче ти е контрааргумент  . Този мил господин просто няма нужната мобилност за да изпълни тягата с прави крака. Ясно личи как гърбът му не е изправен, пускайки с прави крака. Това че свива леко от коляното и че води щангата по краката и след това придърпва още малко, не са признаци за изпълнението на друго упражнение. Просто различна техника . Искаш да наблегнеш върху глутеусите-  свиваш леко краката и изнасяш тежестта напред. Искаш да акцентираш върху задно бедро- изпълняваш с прави или съвсем леко присвити крака / въпрос на техника и мобилност/, естествено трябва да се внимава с тежестта .

Мога да посоча и много други клипчета, както и статии, на съвсем различни хора, които нямат общо с Jim и разглеждат същия въпрос..
Но този филм вече съм го играла и не си струва да отделям чак толкова време и енергия, защото опитът ми показва, че това не води до продуктивен разговор, а по-скоро предизвиква спорове с нежелани емоции (знам, че с теб няма да е така, но все пак предпочитам да не задълбавам). :)))

Информация има, който иска - ще намери достатъчно и ще си направи изводите. А често хора, които вече са си изградили мнение (независимо какво е то) не са отворени към вникване в друга гледна точка (говоря като цяло).
Сходни са движенията, но си имат своите разлики и аз твърдо вярвам, че не бива да се приравняват като едно.

25.02.16
10:02

http://muscleandbrawn.com/wp-content/uploads/2013/08/stiff-leg-deadlift.jpg
Държа да отбележа, че според мен това не е правилно изпълнение. Редно е да се пуска толкова ниско, доколкото не се получава чупка

25.02.16
10:08

От моите познания по темата съм  съгласна с Рони и Джим - просто защото това е бил стилът на самите създатели на упражнението.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.02.16 09:30.

25.02.16
11:53

казано от Вероника Налбатска на 25.02.16, 11:41:

За да не спамя дневника на Кобрата и по повод темата на разговор с Мечо (според него тягата с прави крака е едно и също нещо с румънската тяга; според мен обаче това са две различни движения и въпреки че са с акцент основно върху едни и същи мускулни групи и имитират сходно движение, имат различия).

Не искам да предизвиквам дълги дебати, но са добре дошли, ако това се случи, стига да се спазва добрия тон, защото доста псувни съм отнесла покрай тази румънска тяга. :D

Та, тъй като явно Джим Стопани не се прие като мой аргумент, а нямам време сега за посочване на други източници, реших да снимам моя начин на изпълнение на двете движения и защо за себе си съм преценила, че няма да ги приравнявам. Аз виждам, а и усещам разликите по себе си, спрямо разбирането ми и различното изпълнение. :)

Та, Мечо, това е моето видео
(Съжалявам за подръчните средства и шума, но съм на басейна) :D

Първите 5 повторения са с прави крака, следващите 5 са румънска.

По едно и също време и двамата писахме в собствените си дневници по нещичко свързано с темата :D
При т.нар ‘Румънска тяга” просто натоварваш повече глутеусите . Ако да речем променяме ъгъла на пейката при полулег от 30 на 45 градуса , не говорим за друго упражнение, нали ?

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.02.16 09:32.

Това е, защото сме отговорни към гледните си точки. :D

При тягата с прави крака се акцентира на навеждането напред, а при румънската - на извеждането таза назад.
При румънската имаме неутрален кръст, докато при тягата с прави крака не е така..

В началото на статията за румънската тяга при нас също има отбелязани разликите. :)

http://www.bb-team.org/exercise/4655_rumanska-tyaga

казано от Вероника Налбатска на 27.02.16, 07:33:

казано от Вероника Налбатска на 25.02.16, 16:31:

казано от avitohol на 25.02.16, 16:18:

казано от ME4O_TURIST на 25.02.16, 15:58:

Само дето тая “румънска тяга” ми бие малко на “македонска история”

Преди на “румънската тяга” й викахме “РИМСКА тяга”. Даже по- възрастните трениращи си я знаят само и единствено като “римска” а не “румънска”.
Откъде дойде това прекръстване на упражнението, не знам.

Ще използвам моя дневник, за да отговоря на този въпрос от avitohol. :)

Румънската тяга винаги си е била румънска, а разминаването идва от грешка в превода още при културистите ни от старата школа.
След това тази грешка се продължава в родните списания и така си е останала сред повечето хора.

“Румънска тяга” на английски е “Romanian Deadlift”, а “Romanian” не се превежда като “римски” на български. Виж, ако беше “Roman”, щеше да е друго. :)

А за произхода на името Romanian Deadlift: свързва се с 1990 г и Игрите на добрата воля (The Goodwill Games, покрай румънеца Нико Влад и треньора му Драгомир Киорослан (или по-скоро Чорослан е фамилията в превод на български, не съм сигурна за това).
Вероятно упражнението е било използвано доста преди тази година, но покрай тези игри добило по-голяма популярност. Попитали Нико и треньора му как се казва движението, но те нямали име за него.

Тогава американският треньор Джим Шмиц предложил да се казва именно Romanian Deadlift (RDL). :)

казано от Вероника Налбатска на 25.02.16, 16:37:

Докато го напиша... и Сашо е дал много добър линк. :)
Ще си взема мнението му! :D

казано от James Hinks на 25.02.16, 16:28:

http://www.ironmind.com/articles/jim-schmitz-on-the-lifts/RDL-Where-It-Came-From-How-to-Do-It/

Римска са и викали от незнание.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 27.02.16 07:34.

25.02.16
12:29

Е това отбелязах и аз . Техниката може и да е различна, но упражнението едно и също. Присвиваш краката, стягаш Д-то - акцентираш върху глутеусите. Държиш краката изправени и спускаш толкова, колкото тялото ти позволява - акцент върху задно бедро. Аз затова и преди всяка тренировка правя движението за тяга с прави крака без тежест и задържам в долно положение, за да подобря гъвкавостта си. Още един пример давам: Лицето Х по стар български обичай си плюе на дланите и хваща лоста да изпълнява конвенционална мъртва тяга , като хвата му е на широчината на раменете. След това пак извършва древния арийски ритуал , но хваща лоста по-тясно и слага допълнително дискове, които да служат за подложки на щангата. В задачата се пита : Изпълнява ли нацепената батка две различни упражнения ?

Същият този батка обаче може да реши:
1. Веднъж да дърпа тяга с хват на широчината на раменете
2. Да запази този хват, но да заеме широк разкрач и ръцете му да останат между краката

В задачата се пита: прави ли батката две еднакви тяги или прави:
А. Конвенционална
Б. Сумо тяга

Все са тяги, все дърпа тежестта от земята, имат сходни елементи, но можем ли да кажем, че сумо тяга = конвенционална?

Не можем. :D Или поне аз не мога.

(Юле, с Мечо не се натоварвам. То и като цяло претръпнах по темата..... :D)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.16 13:23.

25.02.16
13:26

Аз имам още по-революционна идея. Вместо да спорим дали две очевидно различни движения с активиране на различни мускули заслужават две различни названия, можем спокойно да разделим упражненията на сгъващи, разгъващи и ротации и да не си правим труда да им даваме имена.

25.02.16
13:50

Рони , за конвенционалната тяга и сумо тягата две мнение няма, че са различни упражнения .
Boby_ , я само сподели с аудиторията кои са тези различни мускулни групи, които се активират?

25.02.16
14:55

казано от ME4O_TURIST на 24.02.16, 21:40:

Доста далеч си всъщност от истината. Самото словосъчетание “с прави крака” изключва да са едно и също движение.

25.02.16
15:06

казано от ME4O_TURIST на 25.02.16, 13:50:

Boby_ , я само сподели с аудиторията кои са тези различни мускулни групи, които се активират?

Погрешно се изразих. Активират се в различна степен различни мускули от задната верига и съответните им глави. Сигурен съм, че ме разбра много добре. Разликите между двете упражнения са не по-малки, отколкото между класическата и сумо тягата.
Защо не пробваш, вместо да теоретизираш?

25.02.16
15:09

Пробвал съм , затова и споря. Не ми достига мобилност , за да пусна щангата до долу с изправени крака, затова съвсем леко сгъвам с коленете и изнасям таза назад

25.02.16
15:27

Ела да ти дам дъмбели да пробваш с тях. Ще усетиш разликата много добре и много ясно.

25.02.16
15:58

25.02.16
16:18

казано от ME4O_TURIST на 25.02.16, 15:58:

Преди на “румънската тяга” й викахме “РИМСКА тяга”. Даже по- възрастните трениращи си я знаят само и единствено като “римска” а не “румънска”.
Откъде дойде това прекръстване на упражнението, не знам.

Мнението беше редактирано от avitohol на 25.02.16 16:20.

25.02.16
16:28

http://www.ironmind.com/articles/jim-schmitz-on-the-lifts/RDL-Where-It-Came-From-How-to-Do-It/

25.02.16
16:43

казано от James Hinks на 25.02.16, 16:28:

Ясно, благодаря (y)

25.02.16
16:45

Аз като ви казвам, че е македонска история, не вярвате :D Арнолд румънска тяга ли изпълнява доста годинки преди въпросните игри? Само да вметна, че не съм особено съгласен с неговото изпълнение  https://bretcontreras.com/wp-content/uploads/arnold4.jpg
На Балканите сме царе в изопачаването на историята, тъй че като нищо да се “открият” данни за тайния салон на Симеон в Преслав, където се е опитвал да наложи римската тяга под името - прабългарска тяга :D

25.02.16
16:49

Абе, Мечо, по гръб не падаш...:D

25.02.16
16:58

Аз правя румънска тяга с различен разкрач- от събрани крака до широко разтворени, за по-весело я наричам ромска.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.02.16 09:27.

25.02.16
17:05

Ами такива са фактите , как да се съглася.Мамалигарчето си правило тяга с прави крака и изведнъж през 1990-та го осенила идеята да промени незначителни детайли и да разтръби, че е измислил топлата вода.
http://workoutlabs.com/wp-content/uploads/watermarked/Stiff_Leg_Barbell_Deadlift.png
Ето и мускулните групи, които се натоварват:
[img]http://za-fitnes.com/wp-content/uploads/2014/01/stiff-legged-deadlift.jpg[img]

Мъртва тяга с изпънати крака (Римска мъртва тяга) - Също натоварва долната част на гърба, но преди всичко стресира задната част на бедрата, и седалището. Тук тежестта обикновено е по-малка от тази при обикновената мъртва тяга. Този вариант може да се изпълнява в деня за крака, преди или след бедреното сгъване. Тягата с изпънати крака бива два вида: обикновена (класическа) и римска. При обикновената тяга тежестта виси свободно през цялото време и в долно положение (когато сте наведени) тя се намира на 50-60 см пред краката Ви. Обикновената тяга води до напрягане на кръста поради изнасяне центъра на тежестта напред. Затова по-предпочитаният вариант с изпънати крака е римската тяга. При нея движите тежестта през цялото време близо до краката и не й давате да се измести напред, дори и в долно положение. Така че ще се наложи да поработите малко и с ръце, за да я направлявате. Римската тяга натоварва по-малко кръста. Независимо дали римска или класическа - тягата с изпънати крака натоварва мускулите еднакво. Разликата е само в напрежението на кръста.

Прочети повече: http://www.bb-team.org/exercise/1197_martva-tyaga#ixzz41C2QGOGe

Тик-так

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 25.02.16 17:17.

Не ми се отваря снимката на Арнолд. Ще опитам после от компютър. Предполагам, че на нея прави тяга с прави крака.

И пак да кажа - преди 1990 г румънската тяга се е правела, но от 1990 г просто е добила по-голяма популярност и се е дало името, с което е позната сега (е, очевидно в България е с грешка в превода от край време).

Колкото за статията при нас - има нужда от корекция при тягата с прави крака.
Лично аз ще се заема с редактирането на неточността и благодаря, впрочем.
Не съм обърнала внимание първо, че използваната дума е “римска” (а “римска тяга” не съществува), и второ - че не е редно тягата с прави крака да се определя като румънска.
Случва се да грешим, не се срамуваме да признаем и сме готови да поправим грешките си, когато имаме достатъчно солидна информация, която да потвърди, че са грешки.

По въпроса с различните видове тяга вече има такава информация. :)

Имаме списък със статии за актуализиране, стараем се да извършваме този процес непрекъснато, защото е необходимо. Ето, че прибавихме още нещо за update. ::)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.16 18:44.

25.02.16
19:28

казано от Juls на 25.02.16, 16:49:

Абе, Мечо, по гръб не падаш...:D

Повтаря едно и също, а не чете какво му се пише. :)

казано от ME4O_TURIST на 25.02.16, 17:05:

Ами такива са фактите , как да се съглася.

Няма факти тук, само свободни съчинения и картинки. Изредени са няколко муслула от задната верига. Ами чудесно. Само че ъгълът на движението, позицията на гръбнака, участващите стави, центърът на тежестта са определящи за това кои мускули как и колко участват. Чисто механично двете движения са различни и водят до различен резултат. Аналогията ми по-горе с трите типа движения не беше случайна, но ти я прие за ирония. Упражнения се различават терминологично дори за по-малки разлики, но не си седнал да спориш за това дали има “равен лег”, “полулег” и “лег с обратен наклон”.
Вече ти казах - пробвай двата вида тяга с достатъчно голяма тежест - като за 4-5 повторения и добро изпълнение и пак ела да ми кажеш, че са еднакви. А дори и да ми кажеш, че са, все едно - след като толкова пъти повтаряш едно и също, вече е ясно, че спориш за спорта, а не защото смяташ, че си прав.

Имената нямат нищо общо с това какво представляват упражненията. И “българският” клек не е български и не съществува от 1980-те, а от доста преди това, но в САЩ го популяризира българин и затова му се “лепва” това име.

Разбирам, че си юрист, но дори и в правото това да се повтаряш непрекъснато, когато явно грешиш, не се смята за положително качество.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.02.16 19:32.

25.02.16
20:19

Boby_ , вашите доводи не са по-различни . Некоректно сравняваш лег с полулег и обратен лег. Виж полулег с 30градуса наклон , може съвсем спокойно да се изпълни и при 45 градуса, но не го прави друго упражнения, нали?
Пробвал съм двата видя тяга, затова и споря . Във фейсбук преди време Момчил Милев / за когото смятам, че е един от големите капацитети и доста добре “чува петела” в този спорт/ обори Рони , но дискусията се разводни много.
След това направих простичък експеримент в залата, в която тренирам . Помолих няколко произволни човека , които видимо нямаха големи познания и прогрес да направят тяга с прави крака. Всичките бяха със слаба мобилност в ставите и не успяха да спуснат до долу без да направят чупка в кръста . Инстинктивно присвиваха малко краката , защото ги инструктирах да държат гърба прав. Е това означава ли , че правят друго упражнение ?

25.02.16
20:38

Как не ви писна да спорите за такива глупости :D :D

След като има дори малка разлика в начина на изпълнение, значи са различни упражнения - толкова ли е трудно ?

Мечо, съжалявам за цитата ти от статията ни за мъртва тяга, тъй като тя е твърде стара и актуализираният ѝ вариант адресира редица твърдения и нашата гледна точка + аргументи за тях. В момента има неточности.

Що се отнася до темата и спора по-скоро, всеки има своето право как да приема или не приема нещо и това е окей. Но попадам на вметки и лека ирония към хора и проучвания, които са инвестирали адски много, за да достигнат до дадено знание и да го споделят с нас, безплатно. Затова предлагам да го даваме по-премерено. Разните абревиатури след името са плод на много, много усилия. Който не вярва, нека пробва.

А и в крайна сметка, представата за добра спортна форма, визия и постижения е адски субективна и има много пътища до постигането им. Може да спорим безкрайно за това, дали дадена програма, упражнение или техника е правилна, каква терминология е правилна, и т.н., т.н.. И, ако ще е за лафа, добре. Който има време и желание, участва.

Мечо,

Не си спомням Момчил Милев да ме е оборил.
Поне не съм го възприела така и по никакъв начин, както се вижда, не е променил гледната ми точка.

Спомням си обаче, че той пренесе дискусията върху неговата стена във фейсбук (защото преди това се водеше под моя публикация), изопачавайки думите ми, за да могат неговите фенове да се съюзат срещу “заблудената”, да спорят заради самия спор и да не вникват в аргументите ми. Които аргументи се бях постарала да бъдат добре подплатени с материали от хора, които Митко е споменал по-горе. От тяхна страна обаче нямаше такова нещо. Имаше спор, изнервяне, забравяне на добрия тон и накрая се стигна до там, че бях поставена в категория “хора, на които не им личи, че тренират и нямат право да говорят с големите-имена-от-старата-школа”.

В неговите очи (а очевидно и в очите на други) вероятно ме е оборил. И аз съм ОК с това.
Истината обаче е друга, колкото и да не им се иска на хората.
:)

25.02.16
21:38

Рони , аз изцяло се абстрахирам от писанията на “неговите хора” . Чиста доза заяждане си беше почти всеки пост. Повечето дори не правеха разлика между мъртва тяга и тяга с прави крака . Аз повдигнах темата тук , не защото искам да злепоставя някого , а просто да се изясни тематика, която за мен е интересна. Още преди да прочета материали по темата, за мен римска/румънска тяга и тяга с прави крака са си едно и също упражнение  с различни техники. Въпрос на мобилност

26.02.16
13:56

казано от Boby_ на 25.02.16, 19:28:

Разбирам, че си юрист, но дори и в правото това да се повтаряш непрекъснато, когато явно грешиш, не се смята за положително качество.

Боби, с юристи никога не се спори !
Те са специална порода, която е компетентна във всяка една област на познанието :) Дори и само да са и чували името. Миналата седмица установих, че това важи и за Висшата Математика след като ми извадиха числото на Греъм като аргумент и даже факта, че не могат и не знаят как да го запишат не ги кара да се откажат :D След като от във Висшата Математика са компетентни, какво остава за такива прости неща като тия две тяга, пък нищо, че са с различна механика - перкат им една пренормировка и готово ;) :D

казано от ME4O_TURIST на 25.02.16, 20:19:

Пробвал съм двата видя тяга, затова и споря . Във фейсбук преди време Момчил Милев / за когото смятам, че е един от големите капацитети и доста добре “чува петела” в този спорт/ обори Рони , но дискусията се разводни много.

Значи правиш поне едната от тях грешно. А Момчил е адския капацитет по тягата :)
Ако държиш да имаш някаква полза от това, че ги правиш, то обърни внимание на следното нещо, което всъщност е и разликата между тях(може да го споделиш и на Момчил Милев, за да не говори глупости) - при румънската тяга водещото движение, което трябва да извърша тялото като биомеханична система е избутването на таза напред, тоест същото, което прави и при конвенционалната тяга. При тяга с прави крака основното движение е дърпането и изправянето. Таза даже е добре да не се движи въобще, поне доколкото е възможно.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 26.02.16 13:57.

казано от James Hinks на 26.02.16, 13:56:

при румънската тяга водещото движение, което трябва да извърша тялото като биомеханична система е избутването на таза напред, тоест същото, което прави и при конвенционалната тяга. При тяга с прави крака основното движение е дърпането и изправянето. Таза даже е добре да не се движи въобще, поне доколкото е възможно.

Амин! Рони тогава опита да обясни същото, но в крайна сметка излезе, че трябва само да сме му благодарни, че е отделил време да говори с нас. И че повече вредим на “спорта”, отколкото обратното.

Като цяло няма причина хора, които не биха общували на живо, да го правят и онлайн.

26.02.16
14:52

@Димитър Михайлов , не знам защо реши, че се държа високопарно.
@James Hinks, пак задавам следния въпрос: Какво правим , ако при тяга с прави крака не можем да си позволим да спускаме в по-голяма амплитуда без да правим чупка в кръста? Чисто инстинктивно сгъваме леко в коленете и пак се получава екстензията в задното бедро. Единствената разлика, за която бих могъл да се съглася е позицията на лоста , но това не е предпоставка да назовем упражнението с ново име.
TOВА е перфектно изпълнена тяга с прави крака :)

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 26.02.16 15:06.

26.02.16
15:11

казано от ME4O_TURIST на 26.02.16, 14:52:

@James Hinks, пак задавам следния въпрос: Какво правим , ако при тяга с прави крака не можем да си позволим да спускаме в по-голяма амплитуда без да правим чупка в кръста? Чисто инстинктивно сгъваме леко в коленете и пак се получава екстензията в задното бедро.

Не пускаш толкова дълбоко, това е логичния отговор. А задното бердо в случая на сгъване в коленете е във флексия - движение обратно на екстензията.
Мечо турист, а най-вероятно ти просто не си наясно с механиката на двете движения и вероятно или правиш някакъв хибрид, или не усещаш каква е разликата между тях заради килограмите, които използваш.

казано от James Hinks на 26.02.16, 13:56:

при румънската тяга водещото движение, което трябва да извърша тялото като биомеханична система е избутването на таза напред, тоест същото, което прави и при конвенционалната тяга. При тяга с прави крака основното движение е дърпането и изправянето. Таза даже е добре да не се движи въобще, поне доколкото е възможно.

Разликата между двете движения е това, което съм написал. Ако ти или някой друг не може да го разбере, то трябва да се учи да прави конвенционална тяга наново, а не да спори за румънска тяга и тяга с прави крака. Водещо при тягата е разгъването в таза. При румънската тяга пак то е водещо. Разликата между двете движения е в ъгъла, който сключва тялото с таза. Този ъгъл пък е приликата между румънската и тягата с прави крака, а разликата пък там е в механиката на изпълнение - при румънската е същата като при конвенционалната тяга, таза се избутва напред, а при тягата с прави крака е изправяне на тялото. Ако не го схващаш това не смятам да споря и да обяснявам, все пак си юрист :)

Мечо, Митко нямаше предвид теб, а Момчил и репликите му под публикацията ми за румънската тяга във фейсбук (преди няколко месеца). :)

Самата механика при тягата с прави крака е такава, че се получава заобляне най-вече в областта на кръста, когато торсът се навежда надолу и задните бедра се разтягат.
Обхватът на движение варира при различните хора - по-гъвкавите могат дори да стъпят на платформа, за да спуснат щангата, докато тези, които нямат тази гъвкавост и при които обхватът на движение е по-малък, могат да го правят и без платформа.

Ако задните бедра на човек са толкова натегнати, че изобщо да не може да се наведе напред без да свива коленете си (със или без тежест), то аз бих казала на този човек първо да поработи върху гъвкавостта си. Прекалено натегната задна верига не е никак желана.

При румънската тяга имаме хубаво отвеждане на таза назад в негативна фаза + хубаво избутване напред при съкращаването.

При румънската тяга имаме явно движение в таза и дори бих се изразила - много мощно. А кръстът остава неутрален и механиката е такава, че да позволи това.

За мен румънската тяга има много повече предимства при засилването на задната верига в силово отношение и носи много по-малък риск за кръста, отколкото тягата с прави крака.
(Стига да се изпълнява оптимално).

Сашо добре намекна по-горе да се сравнят двете тяги, като се изпълнят с дъмбели. Пробвал ли си? Ако не си, опитай. Ако пак не усещаш разлика и смяташ, че са едно и също движение, то най-вероятно някъде бъркаш. Можеш да снимаш видео... полезно е отстрани. Не е задължително да ни го показваш. :)

Наблюдавай се.

26.02.16
15:20

казано от Вероника Налбатска на 26.02.16, 15:16:

Сашо добре намекна по-горе да се сравнят двете тяги, като се изпълнят с дъмбели.

Достатъчно тежки дъмбели, не просто дъмбели :)

26.02.16
15:23

казано от ME4O_TURIST на 26.02.16, 14:52:

@Димитър Михайлов , не знам защо реши, че се държа високопарно.

МЕ4О, Мисля, че Димитър визирараше въпросният Момчил, не теб.:D
( Докато аз се мотая, Вероника вече го е написала даже)
По въпроса за румънската тяга , то и доброто утро е същото движение само тежеста при него е на гърба, но са си две раразлични движения :D

Мнението беше редактирано от Mara Croft на 26.02.16 15:25.

Сашо, това мисля, че би трябвало да е ясно (за достатъчно тежките дъмбели). Но добре уточняваш, че знае ли се..  :D

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 26.02.16 15:24.

26.02.16
15:29

Пробвал съм и с дъмбели . Работя усърдно по въпроса с  гъвкавостта. Не е толкова страшно положението . Изпълнявам по същия начин , както изпълнява човекът от клипа, който споделих.

А това изпълнение на тяга с прави крака за мен е изключително неправилно

Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 26.02.16 15:37.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1