26.02.16
17:00
TOВА е перфектно изпълнена тяга с прави крака :)
Впрочем, тягата с прави крака на английски език е редно да бъде “straight leg deadlift”, въпреки че в немалко източници се нарича и “stiff leg deadlift”.
А в доста източници на румънската тяга се казва “stiff” (каквото е и заглавието на видеото, което си пуснал).
Понякога и аз, по инерция, на тягата с прави крака казвам “stiff”, а това не е съвсем коректно. Коректното е “straight”. :)
Bred Contreras прави разлики между:
- Romanian Deadlift
- American Deadlift
- Stiff Legged Deadlift
- Straight Leg Deadlift
Така че, най-вероятно ти изпълняваш румънска тяга, а не тяга с прави крака. Но сигурни ще бъдем, ако те видим. :)
26.02.16
18:18
Мечо, извинявай, не съм визирал теб. :)
(доживях да се обръщам към друг мъж с “Мечо” ... :))
26.02.16
19:33
Не казвам, че го направих, #НоГоНаправих
(Снимките на момичето са взети от интернет, не ми харесва позицията на главата й при румънската, че е толкова нагоре, но това оставяме настрана - бяха най-подходящите снимки на един и същи човек в профил на двете тяги, които успях да намеря; останалото съм рисувала аз, като подложих отдолу увеличените снимки, за да съм максимално точна в позицията на тялото).
Еднакви движения, викат някои...
Съвсем еднакви са, припокриват се 1:1 по всички параграфи. (giggle)
/На първия колаж съвпадат коленете, а на втория - ходилата/
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 26.02.16 19:47.
26.02.16
21:01
Ама тяга с прави крака изобщо не се прави така . Най-много да си довлече някоя контузия. Реално ако на първата снимка гърбът и е изправен , то наистина се получава едно и също упражнение
Човек, започвам да си мисля, че се шегуваш и тролиш :D :D :D Нямам друго обяснение (освен дипломата ти от ЮФ)!
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 26.02.16 21:07.
26.02.16
21:13
Напротив, точно така се прави тягата с прави крака.
Като при различните хора може да изглежда различно, но основното е, че:
1. Няма свиване в коленете!
2. Не се наблюдава силно изразено движение в таза, тазът НЕ отива назад, не би трябвало да отива и напред.
3. Торсът се навежда напред, докато задните бедра достигнат пълното си разтягане.
4. Механиката на тягата с прави крака води до заобляне в кръста, като при някои хора е повече, а при други - по-малко изразено.
Тягата с прави крака не позволява използването на големи тежести, не можеш да правиш силови серии, както при румънската тяга.
Забележи, че нямаме движение в коленете, а главите на задните бедра все пак се захващат И там.
Всичко това прави тягата с прави крака за не толкова ефективна, особено що се касае до силови движения, до тренировки за засилване на задната верига, до спомагателни движения, които да помогнат при тягата и т.н.
За сметка на това, при румънската тяга имаме:
1. Свиване в коленете.
2. Силно изразено движение в таза - той се отвежда назад в негативната фаза, след което има мощно движение напред (при съкращаването).
3. Нямаме навеждане на торса напред, каквото е при тягата с прави крака.
4. Механиката е такава, че кръстът остава неутрален и не е изложен на риск (при правилно изпълнение).
Румънската тяга позволява използването на големи тежести, можеш да правиш силови серии, тежки серии.
Румънската тяга е по-ефективна, по-смислена и по-подходяща за силови тренировки, за засилване на задната верига, за помощни упражнения при прогресирането в тягата.
Разликата между снимките не е само в гърба. Погледни краката, таз, колене. :)
26.02.16
21:45
Развявам бялото знаме и си сипвам едно малко. Изпълнявам упражнението по ТОЗИ начин , ако ще да се нарича и зимбабвийска тяга
26.02.16
21:54
Другата тяга правиш, а не тази с прави крака.:)
Опитай тогава да направиш с прави, за да усетиш разликите (и се надявам да ги усетиш).
Наздраве! (d) И аз добавям към моя отчет чаша червено вино. Не е имало “война”, за да развяваме знамена.
Имаше обаче още един повод да си направя потник с щампа за тия тяги. От доста време го обмислям. Върти ми се нещо от сорта:
Straight Leg Deadlift VS Romanian Deadlift
THESE ARE NOT
THE SAME,
BRO
Ако имате предложения за нещо по-кратко и ефектно, споделете. Сериозна съм. :)
Straight Leg Deadlift ≠ Romanian Deadlift
Deal with it!
Туй нещо между двете е знак за неравенство, ако не се вижда добре :D
26.02.16
22:17
(Снимките на момичето са взети от интернет, не ми харесва позицията на главата й при румънската, че е толкова нагоре, но това оставяме настрана - бяха най-подходящите снимки на един и същи човек в профил на двете тяги, които успях да намеря; останалото съм рисувала аз, като подложих отдолу увеличените снимки, за да съм максимално точна в позицията на тялото).
Съвсем еднакви са, припокриват се 1:1 по всички параграфи. (giggle)/На първия колаж съвпадат коленете, а на втория - ходилата/
това са глупости пълни, който го е писал на снимките. Та ти, ако правиш както на снимката с прави крака, то сбогом прешлени!!! На клипа на Мечо)) е точно правилно и на двата, макар, че е писал за единия, че не е правилна....С уважение към Вероника, но е абсурдно само да си помислиш да се изгърбиш при такова движение....Това значи, че се мразиш до долкова, че след време да ревеш от болки в кръста...
26.02.16
22:30
Съвсем еднакви са, припокриват се 1:1 по всички параграфи. (giggle)/На първия колаж съвпадат коленете, а на втория - ходилата/
това са глупости пълни, който го е писал на снимките. Та ти, ако правиш както на снимката с прави крака, то сбогом прешлени!!! На клипа на Мечо)) е точно правилно и на двата, макар, че е писал за единия, че не е правилна....С уважение към Вероника, но е абсурдно само да си помислиш да се изгърбиш при такова движение....Това значи, че се мразиш до долкова, че след време да ревеш от болки в кръста...
Това се опитвам да обясня и аз . Това , че се казва “тяга с прави крака” не означава , че трябва буквално да са прави.
26.02.16
22:47
Carbohydrate,
моля те да прочетеш АБСОЛЮТНО всичко, което изписахме по темата последните два дни (в моя дневник, в дневника на Кобрата и в дневника на Мечо). :D
Нали това и аз казвам - тягата с прави крака е рискова и не бива да се прави с високи тежести.
Румънската тяга (изпълнена правилно технично) е точно обратното.
Тягата с прави крака съществува като упражнение (да, със заоблен кръст и гръб, като при различните хора и различното изпълнение има в различна степен заобляне).
Румънската тяга е РАЗЛИЧНО упражнение.
Тягата с прави крака НЕ Е разновидност на румънската тяга.
Тягата с прави крака НЕ Е грешно изпълнение на румънската тяга, защото двете са абсолютно различни упражнения!
Мисля да приключа темата. То става все по-зле. Или да си прекръстя дневника на “Еднакви ли движения са тягата с прави крака и румънската тяга?”...
___
Саня, бейбе, ти си БОК! :D
__
ПП: Carbohydrate, специално за теб: тяга с прави крака (видео) и румънска тяга (видео)
Смяташ ли, че говорим за едно и също движение, понеже целият спор се отнася именно за това?
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 26.02.16 23:05.
26.02.16
23:05
Въпрос: Ако с изправени крака успея да спусна щангата до долу без заоблен кръст , то означава ли , че правя “румънска тяга” ? Въпрос втори: Ако изпълня същото движение, но присвия леко краката , то означава ли , че съм измислил ново упражнение ?
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 27.02.16 07:48.
27.02.16
07:59
Carbohydrate,
ПП: Carbohydrate, специално за теб: тяга с прави крака (видео) и румънска тяга (видео)
Смяташ ли, че говорим за едно и също движение, понеже целият спор се отнася именно за това?
Хеч не ми дреме, как му викат на това упражнение, ако ще да му викат и “патладжан”))), казвам, че не е правилно да се заобля кръста и е травмоопасно. Това е движение, което е абсолютно излишно, щом се прави с не значителни тежести, и не може да предизвика никакви процеси в организма. Къде по-добре е да се прави без тежести, като стречинг.
Ако искаш, може да поговорим какво ти дава това упражнение и до колко е не заменимо, имайки предвид, че тук спортуваме за здраве и форума е за това, нали така...ти сама писа за това, спорейки със мен и не само ти...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 27.02.16 08:01.
27.02.16
08:09
Ами очевидно не си се запознал с дискусията.
Никой не спори дали тягата с прави крака има смисъл или не.
Мисля, че се изясни, че е рисково движение и неефективно.
Спорът е дали тягата с прави крака и румънската тяга са едно и също движение.
Аз тяга с прави крака не правя, няма и да правя. Правя румънска тяга. В по-предишните ми мнения съм уточнила защо тягата с прави крака е неефективна и рискова.
Не знам защо реши, че я препоръчвам и тръгна в тотално друга посока от тази, която досега обсъждахме. :)
27.02.16
15:40
Въпрос: Ако с изправени крака успея да спусна щангата до долу без заоблен кръст , то означава ли , че правя “румънска тяга” ? Въпрос втори: Ако изпълня същото движение, но присвия леко краката , то означава ли , че съм измислил ново упражнение ?
Краката при румънската са леко свити, просто ще правиш румънска тяга, никакво ново упражнение няма да е.
27.02.16
18:33
Днес една жена в залата правеше тяга с прави крака . Пускаше до долу без да прави чупка в кръста и без да свива в коленете. Хммм... вероятно е чукнала копчето TURN OFF на някои муксулни групи , за да не се активират и да си мисли, че прави румънска тяга . Ще взема да пусна и аз една поръчка за потник Keep calm and do straight legged deadlift :P Между другото ето свежа идея: Конкурс за най-свеж тренировъчен потник/тениска :D
Развявам бялото знаме и си сипвам едно малко. Изпълнявам упражнението по ТОЗИ начин , ако ще да се нарича и зимбабвийска тяга
Тука не виждам прави крака :) С прави крака и прав кръст знаеш ли кога ще я вдигне тази тежест от земята-никога! Ако я вдигне ще си докара сериозна контузия. Опитвал съм като по-малък тяга с прави крака, но веднага и сам реших да не я повтарям повече. Не виждам смисъл да се изтезавам по този начин :)
Май още има хора, които си мислят, че ако кажат последата дума в даден спор, го печелят. :)
Мечо, не е вярно. :D
27.02.16
20:58
Е не сте ли чували за хора със свръхмобилност в ставите ?
27.02.16
22:27
Мисля, че уточнихме, че изпълнението на тяга с прави крака варира от човек до човек.
Това включва и възможността на някои хора да се наведат без да имат значително заобляне в гърба и кръста.
Можеш да видиш и моето изпълнение - аз също умея да се наведа без създавам впечатление, че ще се строша.
Ако обаче човек се наведе (наблягам на този глагол) и остане с прави крака, независимо, че няма силно изразено заобляне в гръб/кръст, то този човек ще прави тяга с прави крака. :)
И това, че даваш примери за хора, които могат да се наведат с прав гръб и прави крака, не виждам как доказва теорията ти, че тягата с прави крака е едно и също движение с румънската, при която румънска тяга не се набляга на навеждането, а на изнасянето на таза назад и при която румънска тяга имаме свиване в коленете.
27.02.16
22:51
Въпреки всичко изказано до тук, никой не доказа с факти своята правота))), само някакви клипове...Едно време, със сигурност е имало тяга с прави крака, но след време, когато фитнеса навлезе доста сред хората, разбраха, че е грешно изпълнението по този начин - с прави крака напълно и изгърбване и изпълнението на същата претърпя изменение, при което не се нарушава толкова движението, то носи същата натовареност и е по-безобидно. Сега, кой, кога е направил това и как го е прекръстил не е толкова важно. Важното е, че това са едни и същи упражнения “до” и “после”...За това написах по предния си пост и той има място тук, защото спора не е как се казва, адали са различни упражнения....а то е едно, според мен ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 27.02.16 22:52.
27.02.16
22:55
Ами изнасяме го назад, за да запазим напрежението върху мускулите , върху които желаем да въздействаме с тежестта . Нима искаш да кажеш, че онези , които притежават свръхмобилност , активират други мускулни групи, държейки таза в неутрално положение?
Ти сравняваш “румънската тяга” с тягата с прави крака/известна от разни снимки с Арнолд / . Науката се е поразвила от 70-80-те години и мисля, че начинът , по който Арни изпълнява не е правилен . Гърбът трябва да е изправен , следователно говорим за едно и също упражнение
27.02.16
22:59
Въпреки всичко изказано до тук, никой не доказа с факти своята правота))), само някакви клипове...Едно време, със сигурност е имало тяга с прави крака, но след време, когато фитнеса навлезе доста сред хората, разбраха, че е грешно изпълнението по този начин - с прави крака напълно и изгърбване и изпълнението на същата претърпя изменение, при което не се нарушава толкова движението, то носи същата натовареност и е по-безобидно. Сега, кой, кога е направил това и как го е прекръстил не е толкова важно. Важното е, че това са едни и същи упражнения “до” и “после”...За това написах по предния си пост и той има място тук, защото спора не е как се казва, адали са различни упражнения....а то е едно, според мен ;)
1. И моите уважения към теб, но ти сериозно ли казваш, че никой не е до казал с факти, че тягата с прави крака е различно движение от румънската тяга? Сериозно го казваш?
2. Да, спорът не е за името на дадено упражнение. Спорът е повлият от факта, че някои хора смятат две напълно различни движения за едно.
3. А ти би ли доказал с факти защо ти смяташ, че тягата с прави крака и румънската тяга са едно и също упражнение?
Благодаря предварително. :)
И се извинявам, че за 2 страници обсъждане в механиката на движенията, не си успял да видиш фактите на мнозинството тук, което мнозинство смята, че това са две различни упражнения. И няма как да смята по друг начин, след като разликите са очеизваждащи направо.
27.02.16
23:01
1. И моите уважения към теб, но ти сериозно ли казваш, че никой не е до казал с факти, че тягата с прави крака е различно движение от румънската тяга? Сериозно го казваш?
2. Да, спорът не е за името на дадено упражнение. Спорът е повлият от факта, че някои хора смятат две напълно различни движения за едно.
3. А ти би ли доказал с факти защо ти смяташ, че тягата с прави крака и румънската тяга са едно и също упражнение?
Благодаря предварително. :)
И се извинявам, че за 2 страници обсъждане в механиката на движенията, не си успял да видиш фактите на мнозинството тук, което мнозинство смята, че това са две различни упражнения. И няма как да смята по друг начин, след като разликите са очеизваждащи направо.
..и за да бъдеш още по-убедителна, можеш да напишеш какви мускули натоварват двете движения)
27.02.16
23:04
Ами изнасяме го назад, за да запазим напрежението върху мускулите , върху които желаем да въздействаме с тежестта . Нима искаш да кажеш, че онези , които притежават свръхмобилност , активират други мускулни групи, държейки таза в неутрално положение?
Ти сравняваш “румънската тяга” с тягата с прави крака/известна от разни снимки с Арнолд / . Науката се е поразвила от 70-80-те години и мисля, че начинът , по който Арни изпълнява не е правилен . Гърбът трябва да е изправен , следователно говорим за едно и също упражнение
Мечо... Мечо... :)
Свали си мерника от този прав гръб и отвори очите си и за други елементи.
Как ще е едно и също упражнение, когато:
1. При тягата с прави крака няма свиване в коленете. Тя е тяга с ПРАВИ крака.
2. При румънската тяга имаме свиване в коленете и това е от съществено значение.
3. При тягата с прави крака имаме ясно изразено навеждане на торса напред и надолу.
4. При румънската тяга се акцентира на движението на таза назад-напред, а не на навеждането на торса надолу.
О... честно. Не мисля, че мога да продължавам с тази история.
Дано поне е полезно за четящите. :)
27.02.16
23:06
Carbohydrate, коментирали сме ги мускулите. Има ги описани и в последните линкове, които пратих.
Очевидно не си чел всичко, а ако си го направил, е било между редовете.
Очаквам твоите факти в защита на теорията, която подкрепяш.
27.02.16
23:08
Ти сравняваш “румънската тяга” с тягата с прави крака/известна от разни снимки с Арнолд / . Науката се е поразвила от 70-80-те години и мисля, че начинът , по който Арни изпълнява не е правилен . Гърбът трябва да е изправен , следователно говорим за едно и също упражнениеМечо... Мечо... :)
Свали си мерника от този прав гръб и отвори очите си и за други елементи.
Как ще е едно и също упражнение, когато:
1. При тягата с прави крака няма свиване в коленете. Тя е тяга с ПРАВИ крака.
2. При румънската тяга имаме свиване в коленете и това е от съществено значение.
3. При тягата с прави крака имаме ясно изразено навеждане на торса напред и надолу.
4. При румънската тяга се акцентира на движението на таза назад-напред, а не на навеждането на торса надолу.
О... честно. Не мисля, че мога да продължавам с тази история.Дано поне е полезно за четящите. :)
разбира се, че е полезно....и двете натоварват една и съща зона, но с прав/ “мъртъв” гръб е по безопастно ;)
27.02.16
23:11
Това, че натоварват една и съща зона НЕ значи, че натоварват зоната по един и същи начин, както и НЕ значи, че са едно и също движение.
27.02.16
23:13
Ами нали това обяснявам.... На 1,2,3 и 4 отговарям така: Ако “блокираме” таза и пускаме с прав гръб, докъдето можем , нима не се активират същите мускули? Сгъваме от коленете и пускаме до долу- Науката не може да обясни какво съществено се променя? Същото е като да правим хиперстензия . А онова , което Арни прави най-много ми напомня на гръбна екстензия
27.02.16
23:13
Carbohydrate, коментирали сме ги мускулите. Има ги описани и в последните линкове, които пратих.
Очевидно не си чел всичко, а ако си го направил, е било между редовете.
Очаквам твоите факти в защита на теорията, която подкрепяш.
Вероника, нищо не подкрепям. Просто е. Това са едни и същи движения, при което едното е по-щадящо за сметка на леко присвити колена и прав гръб. И нищо повече. И двете натоварват основно седалищния мускул. При правите крака той се натоварва повече, но с компромиса с коленете и гърба, това няма чак такова значение...
27.02.16
23:19
О. Не.
Аз съм чао. :)
Просто... не мога да повярвам.
Единият не подкрепял нищо, но твърди, че са едни и същи движения обаче не може да си защити твърдението. Чел, недочел темата...
Другият смята от самото начало, че са еднакви и изобщо не може да вникне в разликите в механиката, които водят след себе си различията между упражненията.
Страхотни сте. :)
27.02.16
23:24
Модерация: Мнението е в нарушение на т.4.1. Форум/Общи правила. Моля, придържайте се към Условията за ползване!
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.02.16 23:31.
27.02.16
23:24
Модерация: Мнението е в нарушение на т.4.1. Форум/Общи правила. Моля, придържайте се към Условията за ползване!
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.02.16 23:30.
27.02.16
23:30
Аз споря точно , защото съм вникнал в механиката и истината е , че е една и съща . Имам развинтена фантазия, но така и не виждам разликата.
А редакцията на мненията защо?
Мнението беше редактирано от ME4O_TURIST на 27.02.16 23:33.
А редакцията на мненията защо?
Що за въпрос? Нали пише защо, посочено е нарушението.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.02.16 23:45.
27.02.16
23:50
Ооо, извинявай , карфи4ке, че в ракиено време пропуснах да отворя правилата :D А може би просто ми е било любопитно какво са драснали :P
27.02.16
23:51
Мечо, след като от толкова изписано не си успял да видиш разликите на теория, което очевидно показва, че няма как да разбереш разликите и на практика, не знам какво повече може да се обсъжда.
Не знам колко по-детайлно трябва да се посочат ключовите моменти в двете движения, които водят до разликите.
Аз наистина се опитах да разбера как е възможно да ги възприемаш като едно. Дори вчера в залата експериментирах какво ли не.
Не се получава. Простата механика на движенията ми и знанията ми какво се случва при А и Б не могат да допуснат твоето виждане за нещата.
Приключвам тук и ще си сложа надписа и в темата, а не само във фейсбук.
Имаше забавни моменти през тези 3 дни, но вече взе да ми писва да “говоря на стените” (не е обида това!!!).
(Саня, нямах знак за неравенство като опция за текста. :D)
(За изтритите мнения - отидете в условията за ползване и прочетете въпросната точка.)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 27.02.16 23:54.
28.02.16
00:00
Рони, казано още Колман ... Аз също доста експериментирах , дори ангажирах инструкторката в залата , която много ми помогна да се възстановя след контузия на единия адуктор и по принцип е много стриктна да се спазва биомеханиката на упражненията. Попитах я какво мисли за тяга с прави крака и румънска тяга и тя беше лаконична, че е едно и също нещо , като смята, че тягята с прави крака е редно да се изпълнява с изправен гръб . Като цяло едва ли ще приемете това за някакъв сериозен аргумент , но все пак да се запише в протокола, че имам подкрепление :P
Ами нали това обяснявам.... На 1,2,3 и 4 отговарям така: Ако “блокираме” таза и пускаме с прав гръб, докъдето можем , нима не се активират същите мускули? Сгъваме от коленете и пускаме до долу- Науката не може да обясни какво съществено се променя? Същото е като да правим хиперстензия . А онова , което Арни прави най-много ми напомня на гръбна екстензия
При сгъването на колената, краката, седалището и гърба се натоварват повече, отколкото кръста, а в другия случай е обратното. В единия случай тежестта пада на кръста, а в другия се поема от гърба и краката, и стабилността е по голяма. В единия случай вдигаш по-голяма тежест, а в другия по-малка-Защо ли?-защото кръста не може да поеме натоварването, което седалището, гърба и краката могат да поемат. Никаква ефективност, никаква полза освен травмиране на кръста, че и с неподвижен таз!!! :D
Мнението беше редактирано от Петков на 28.02.16 01:22.