19.02.17
22:07
Здравейте , как хапвате тахана ? Чудя се как мога да си измисля закуска с него , но нещо неможах да измисля ( намеря) и затова реших да питам :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 21.02.17 16:18.
Най- често с мед . Две супени лъжици тахан с едба чаена мед. Може и с петмез, в същото съотношение. Може и с мало и захар/мед като комбинация. Като цяло обаче си отнема доста от калориите за деня, ако това има значение.
Мнението беше редактирано от I`M на 19.02.17 22:32.
19.02.17
22:38
Аз го хапвам с голямата лъжица :D
19.02.17
22:44
казано от Георги Стефанов на 19.02.17, 22:38:
В този ред на мисли,искам да ви попитам:Колко грама тахан се побира в една супена лъжица(да кажем равна лъжица)?
казано от Марин Димитров на 19.02.17, 22:44:
В този ред на мисли,искам да ви попитам:Колко грама тахан се побира в една супена лъжица(да кажем равна лъжица)?
Принципно около 15-20 грама.
19.02.17
23:21
Моята китайска лъжица събира 10 гр. зехтин. Гребнах с нея и събра 11 гр. сусамов тахан (заравнен). На втория опит, при който беше попрепълнена събра 17гр. сусамов тахан. Върнах съдържанието в бурканчето и остана малко по лъжицата та се наложи да я оближа, обаче не знам сега колко съм облизала и как съм прецакала дефицита.
Абе, морски, ти кантарче нямаш ли във Варна :D
Оп, Иван ме изпревари.
Мнението беше редактирано от Dizzy на 19.02.17 23:22.
Щом се интересуваш от грамове, значи ти е дошло времето да си купиш електронно домакинско кантарче.
А ако имаш и не знаеш как се тегли с тара, ето ти два метода:
1. Слагаш лъжицата с която ще гребеш тахана на кантара и натискаш копче “тара”. Кантара показва нула. Взимаш лъжицата. отгребваш колкото ти се струва като една лъжица и пак слагаш на кантара и той ти казва колко грама има в лъжицата.
2. Слагаш отворения буркан на кантара. Натискаш копче “тара”. Гребеш си с лъжицата и колкото показва на минус дисплея, толкова грама има в лъжицата.
19.02.17
23:31
казано от Dizzy на 19.02.17, 23:21:
Моята китайска лъжица събира 10 гр. зехтин. Гребнах с нея и събра 11 гр. сусамов тахан (заравнен). На втория опит, при който беше попрепълнена събра 17гр. сусамов тахан. Върнах съдържанието в бурканчето и остана малко по лъжицата та се наложи да я оближа, обаче не знам сега колко съм облизала и как съм прецакала дефицита.
Абе, морски, ти кантарче нямаш ли във Варна :DОп, Иван ме изпревари.
Имам,ама тегли ‘тежко’-за продаване на зеленчуци го ползвам. :D
19.02.17
23:33
казано от Димо на 19.02.17, 23:23:
Щом се интересуваш от грамове, значи ти е дошло времето да си купиш електронно домакинско кантарче.
А ако имаш и не знаеш как се тегли с тара, ето ти два метода:
1. Слагаш лъжицата с която ще гребеш тахана на кантара и натискаш копче “тара”. Кантара показва нула. Взимаш лъжицата. отгребваш колкото ти се струва като една лъжица и пак слагаш на кантара и той ти казва колко грама има в лъжицата.
2. Слагаш отворения буркан на кантара. Натискаш копче “тара”. Гребеш си с лъжицата и колкото показва на минус дисплея, толкова грама има в лъжицата.
Димо,благодаря за съветите.Попитах информативно-инак кантар нямам,да.
2-3 лъжици тахан : 1 лъцица мед/захар : 1 лъжица кисело мляко
Доста е калорично, но пък ако целиш покачване ще ти свърши добра работа ;)
Тахан с мед в съотношение две към едно. Добавяш 100 грама каквито ядки предпочиташ и в така оформилият се буркан бъркаш смело с голяма лъжица. Така, както аз загребвам е към 50-тина грама.
Друг удачен вариант е да нарежеш ябълка на резени и да ги залееш с желаното количество тахан.
казано от Маданеца на 21.02.17, 12:49:
Друг удачен вариант е да нарежеш ябълка на резени и да ги залееш с желаното количество тахан.
Друго изпробвано от мен като комбинация е праскова нарязана на парчета и полята с тахан... Уникална комбинация, по мой вкус бие тази с ябълките :D
(inlove)
А също и с банан. Въобще таханът със сладки плодове доста си пасва. Зависи вече от предпочитанията и целите, разбира се.
Гледам, че никой не е споменал тахан с мед върху филия хляб, та викам да се намеся. :)
21.02.17
14:52
А за какъв тахан става въпрос?
Не всички комбинации са еднакво вкусни с всички видове тахан...
Рецепта за тахан на закуска?
Лесна работа - задълбавам с лъжицата в бурканчето и после - фостата! :D
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.17 14:52.
Ако е лешников - тахан+мед+какао.
На мен лично сусамовия не ми харесва много много и за това си купувам фъстъчено масло. С мед и какао си става като домашна нутела :D Ходи си и с банан :)
Sis, и на мен сусамовия изобщо не ми харесваше, но в един момент осъзнах, че съм си купувала от тъмния, който е пълнозърнест и има много по-остър вкус от светлия. Сега, след това осъзнаване, взе много да ми харесва. :D
Вземала съм си на две фирми, но не помня какъв точно е бил :) Мисля, че по-скоро миризмата не ме кефи :) Ма на препречен хляб сусама не ме бърка :D
Мнението беше редактирано от Sis` на 21.02.17 16:10.
Аз хапвам сусамовия тахан с мед и лимонов сок, за да улесня храносмилането на мазнините. :)
Тахан с хляб/банани/млечни, е храна за хамали на пристанището, които тренират двуразово. За всеки друг, който работи нормална работа и тренира 3-5 пъти седмично, тези комбинации са много излишна енергия и много трудно смилаеми.
С лъжицата от бурканчето. Не ми трябва да го смесвам с нищо,без това едвам устисквам да не го изям на един път :x
Затова тахан и ф.масло купувам на “Бъдни вечер”. :D :D (dull)
казано от Sanya на 21.02.17, 12:55:
Друго изпробвано от мен като комбинация е праскова нарязана на парчета и полята с тахан... Уникална комбинация, по мой вкус бие тази с ябълките :D
На вкус бие, но в сравнение с кисела ябълка прасковата и бананът вдигат много въглените. Затова съм предложил една комбинация с мед и една без.
Два гласа за на Марги мнението.
В общи линии ябълката играе ролята на лимона в моя вариант.
казано от Margi на 21.02.17, 21:42:
Аз хапвам сусамовия тахан с мед и лимонов сок, за да улесня храносмилането на мазнините. :)
Тахан с хляб/банани/млечни, е храна за хамали на пристанището, които тренират двуразово. За всеки друг, който работи нормална работа и тренира 3-5 пъти седмично, тези комбинации са много излишна енергия и много трудно смилаеми.
Margi ще споделиш ли как и в какви пропорции го приготвяш?
13.11.19
15:18
Аз наскоро открих рецепта за супер лесно хлебче. 150гр. тахан, 1 яйце, 1ч.л. бакпулвер и сол. Бъркаш, изсипваш в тавичка с хартия за печене и печеш 15 мин. на 180градуса. Няма такова вкусно хлебче. 🤗