Празници, през които да внимаваме

Какво ни предлага празничният календар за ноември и декември?

"Само това остава..., то бива стриктна диета, ама сега и на празниците се посяга - сакън!" Ами уви, драги читатели - празниците по националния, църковния и личния ни календар са хубав повод човек да наруши здравословния модел на живот. Да беше ден-два в месеца, да се съглася, но в България празничният календар е просто огромен. Прочетете статията и ще се убедите сами, че да сте последователни в традициите и във фитнес план си е геройство и изисква стоицизъм, неподлежащ на изкушения.

Празници, през които да внимаваме

Празници и празници

Празниците могат да бъдат условно разделени по няколко важни за здравето критерия: къде се провеждат, има ли задължителна храна, прието ли е да се пие и колко, прието ли е да не се спи, работни или неработни са празничните дни и др. Оказва се, че едни празници са по-рискови за стабилността на социално-битовия модел на хранене и поведение, докато други не носят сериозни рискове за здравето на трениращите фитнес любители.

Празничен календар

Макар националният и църковният календар да са общи за всички българи, на практика се получава така, че те оказват само частично влияние върху ежедневието и то едва след като се пречупят през личният празничен календар. Какво имам в предвид ли? Просто е, всеки от нас уважава различните празници в различна степен, според това каква тежест имат те върху професионалния му свят, приятелския му кръг и семейството. За да съм по-услужлив, реших да разделя празниците в няколко комбиниращи се категории:

 • Национални празници: Без да имат традиционно меню, у нас те са повод най-вече за сбирка с приятели, колеги или по семейно. Основната опасност при тях идва от злоупотребата с алкохол и съпътстващите го дрязги. И баба знае, че по национални празници след дванадесет часа се бистри само политика и лични взаимоотношения, ала "Ти мене уважаваш ли ме бе?"...
 • Професионални празници: Професионалните празници най-често са дневни такива. Това ще рече, че хората ги отбелязват по светло. Какво им е хубавото на професионалните празници? Ден за сладко, разбира се. Сладкишчета, кексове, кадаифче, тортички, бонбонки, чипс, биричка и други подобни празни храни.
 • Църковни празници: Тук традицията повелява, разбира се, за едни по-силно, за други по-слабо. Видите ли, "блажните" църковни празници са въведени за излизане от постите. Младите хора в България рядко постят, затова пък няма да пропуснат да заблажат, когато църковната традиция го изисква. Факт и то от хиперкалоричните!
 • Семейни празници: Тук се включват както лични, така и църковни празници, при които се събира семейството, като: годишнини, бракове, кръщенета, именни дни, рождени дни и пр.
 • Лични празници: Те могат да бъдат лично-религиозни, лично-семейни, лично-професионални или по друг повод за почерпка.
 • Неформални празници и други важни дати: Тук влизат всички празници, извън по-горе изброените, включително неформалните поводи за купон, парти, запиване или кой-както обича да нарича алкохолните вечеринки.

Ноември

 • 01.11. Архангелова задушница: Дневен семейно-религиозен празник. Бъдете предпазливи със сладкишите.
 • 08.11. Архангелов ден: Вечерен семейно-битов празник. Прекарва се на маса. От бързи храни и злоупотреба с алкохол да се пазят всички именници и поканените на именни дни на Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен; Шофирайте внимателно, на тази дата е професионалният празник на полицията.
 • 14.11. Коледни заговезни: Последен ден за консумация на месо (месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал) от страна на постещите християни, след него започват Коледните пости. Пазете се от протеиново натравяне, което може да настъпи при прекомерна консумация на белтъци от различен произход в рамките на 2-3 часа.
 • 15.11. 40 дневни Коледни пости: Това е началото на религиозен празник, който влиза в конфликт с ежедневието на модерния спортуващ човек. Ако за вас е важно да се пости, то не забравяйте да обогатявате храната си с гозби, богати на растителни белтъци (соя, ядки, бобове, леща) или се ориентирайте към допълнителен прием на комплексни аминокиселини и растителни протеинови концентрати и изолати (от ориз, от пшеница, от соя и др.).
 • 21.11. Ден на християнското семейство: Семейно-религиозен празник, който повелява човек да прекара вечерта у дома с най-близките си хора.
 • 24.11. Празник на Св. Екатерина: Това е празник от семейно-битов тип, който засяга най-вече именячките: Екатерина, Катерина, Катя и Тина. Дамите да внимават с алкохолните коктейли, коктейлните хапки и шоколадовите сладкиши.
 • 30.11. Андреевден: Отново семейно-битов празник с религиозно начало. През деня се празнува със семейството, а вечерно време има трапеза или излизане за почерпка. Освен с калориите, трябва да се внимава с алкохола и настроението. Политическите теми са табу на празничната трапеза.

Декември

 • 01.12. Ден за борба със СПИН: Типичен международен празник с пряко отношение към здравословния начин на живот. Най-важното, което следва да ви напомни е, че кондомите трябва да се ползват заради протекция от СПИН, а не за да не се правят нежелани бебета.
 • 05.12. Ден на Св. Сава: Имен ден имат: Сава, Савина, Севда. Основната опасност за фитнес формата идва от алкохола и вечерните преяждания.
 • 06.12. Никулден: Изключително популярен имен ден. Излишно е да се споменава кой празнува. Важно е да напомня да се внимава с количествата и качествата на консумирата риба. Натравянията е са чест спътник на празника. Комбинацията на високопротеинови блюда и алкохол също крие рискове. Бъдете умерени! Освен риба, на празника се консумират също и обредни хлябове, варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб, което предразполага към злоупотреба с богати на въглехидрати храни, притежаващи висок гликемичен индекс.
 • 08.12. Празник на студента: Това е национален неформален празник на младежите студенти. Най-сериозната опасност е злоупотребата с алкохол. Нашият призив е: "Не е нужно да пиете, за да се забавлявате!"
 • 08-10.12. Курбан байрям: Семейно-битов религиозен празник на мюсюлманите. Консумира се месо, месни баници и много тестени изделия. Трябва да се има в предвид количеството на консумираните храни с висок гликемичен индекс.
 • 24.12. Бъдни вечер: Семейно-битов, религиозен празник. Внимавайте с въглехдиратните храни и сладкото. Повече за менюто на Бъдни вечер, Коледа и Нова година можете да прочетете в статия: Как да се справим с преяждането по Декемврийските празници.
 • 25.12. Коледа: Семейно-битов, религиозен празник. Внимавайте с комбинацията свинско + въглехидратни храни с висок гликемичен индекс.
 • 27.12. Стефанов ден: Семейно-битов празник, с религиозен произход. Празнува се на маса, най-вече вечерно време. Всички поканени на именни дни да се пазят от злоупотреба с алкохол и калорични бързи мезета (ядки вечер, е лоша идея).
 • 30.12/01.01 Нова година: Менюто на този национален празник варира изключително много. Алкохолът е основния враг на празнуващия. Всичко трябва да е с мярка!

Екипът на BB-Team ви желае приятни празнични дни!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1