Гладолечение

Между безумието и терапията

Не може да не сте чували или чели за теорията за гладолечението. Там основно се застъпват идеите за миниатюрните количества храна, разпределени на голям интервал от време и "само когато си гладен"; преживяването изключително на вода, мед, чай и плодове... Не е изключено тази философия да ви докара предимно проблеми, но е факт и благотворното повлияване на някои болести.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Малко история

ГладолечениеГладът с лечебна цел е известен от векове, за което говорят съчиненията на древни учени от Египет, Вавилон, Индия, Персия, Китай, Тибет, Гърция и Рим. Питагор, Сократ и Платон споменават за гладуването с цел оздравяване. Хипократ признавал гладуването за най-доброто средство на организма да се освободи от ненужните и отровни вещества. Авицена препоръчвал по 3 до 5 дни въздържание от храна по време на боледуване.

Първият лекар, който в по-ново време препоръчва гладолечението, е американецът Едуард Дюи, на когото хрумнало да лекува по този начин болна от тиф пациентка. Тя повръщала поетата храна, което довело до хрумването на лекаря. След 35-дневен глад с прием само на вода, напълно се възстановила. Същия метод Дюи приложил на детето си, когато се разболяло от дифтерит - ефектът бил повече от добър.
По-късно гладуването било легитимирано като научен метод, прилаган за пречистване на организма. През 1928 г. в Амстердам диетолози признали метода за подходящ при сърдечно-съдови, гастро-ентерологични, ендокринни, кожни, метаболитни и др. заболявания. Било установено, че физиологичният глад в определена степен възстановява имунната система, подобрява работата на стомаха и червата, укрепва и мобилизира организма.

В наши дни най-видният световен диетолог е Пол Брег - доктор по медицина, основател на Здравното движение в Америка. Той е създател на световноизвестната "Система на Брег" за здравословен живот и естествени методи за лечение. Книгата "Чудото на гладуването", издадена на повече от 25 езика в над 20-милионен тираж, предизвиква истински бум и е наричана "Библия на гладолечението". Според нея гладуването е най-добрият, ефикасен и безопасен начин за детоксикация на тялото. Авторът загива при инцидент на 94 години, докато кара сърф (поне това е официалната версия, въпреки че в последните години се появиха различни източници, които оспорват и подлагат на съмнение множество факти от живота на Брег). Според лекарското мнение бил напълно здрав.

Гладолечението в България

Лидия Ковачева е последователката на Пол Брег в България. Тя застъпва теорията, че продължителността на човешкия живот може да бъде увеличена многократно с помощта на «целебния глад». Нейните ученички д-р Виргиния Георгиева и д-р Емилова по-късно създават и собствени центрове за лечение. Всъщност самата Лидия Ковачева умира от сърдечен удар на 88-годишна възраст. Когато била едва на 30 г., заболява от туберкулоза, а след това и от цироза. Пенсионират я на 40 г., лекарите я отписват. Случайно дочува за метода на гладолечение на руския професор Юрий Николаев и започва да го прилага върху себе си. След 12 месеца от туберкулозата няма и следа, а цирозата отшумява от само себе си. «Няма неизцерима болест, но има неизцерими болни!» и «Пълен стомах - празна глава!» - това са известни нейни думи.
Методът й включва няколко дни, през които позволена храна са само плодовете - от 500 до 800 г., и билкови чайове, подсладени с мед. Разрешава се и малко зеленчукова отвара. След няколко "гладни" цикъла от страданието на болния не оставала и следа.

Същността на лечебния глад

Всеки организъм реагира по различен начин на глада. Затова чистият лечебен глад не е широко разпространен. Заменен е с негови "по-меки форми" - само на плодове, на плодове и зеленчуци и други разтоварващи комбинации. По време на глад организмът е подложен на физиологичен стрес. Засилва се дейността на жлезите с вътрешна секреция, повишава се активността на всички системи, променя се психологическият фон, започват да действат механизмите на биохимично пречистване, стимулира се разграждането на мазнините, променя се дори съставът на кръвта. Ето защо този вид разтоварване, но проведен правилно, може да зареди човешкия организъм с енергия за дълго време.
За да е по-леко гладуването, препоръчително е да се избере един постоянен ден в седмицата, в който не сте натоварени - например събота или неделя.

Гладът е по-добър от лекарство?

Има данни, че гладуването може да излекува хипертония, епилепсия, психични заболявания, безсъние, сърдечни болести, диабет, артрит, астма, камъни в жлъчния мехур, кариес, проблеми с венците. Най-ефикасно гладуването се оказва за храносмилателната система - "бори" колити, гастрити, язви и т.н., при които наистина е доказан положителен ефект.

Захранването

След преустановяване на гладолечението, организмът трябва да бъде захранен много внимателно, по строго определен начин. След продължителното гладуване е налице изкушението да се нахвърлим веднага върху храната и да се натъпчем до пръсване. Това може да завърши фатално. След гладуване повече от един ден постепенно се преминава към по-тежките за храносмилане храни. В противен случай гладуването е безпредметно - даже и вредно.

Минусите при подобен тип хранене:

  • Не се щади мускулатурата - отслабва се цялостно;
  • Възможно е спиране на цикъла при жените;
  • Отслабването при гладуване е прекалено рязко.

Опасност?

Гладолечението трябва винаги да се извършва под строг лекарски контрол. И тук важи златното правило: не прибягвайте към самолечение! Гладуването в домашни условия не е безопасно. Според лекарите дългосрочното гладуване - над 3 дни, трябва да се провежда в стационар и под лекарски контрол. Не бива да се гладува напълно повече от 10 дни, като и през това време процесът се контролира от медицинско лице. Според учените продължителното (21 - 35 дни) и безконтролно гладуване може да завърши фатално за 60-70 % от здравите хора и 85-95 % от болните. Към продължителното гладуване трябва да се подходи поетапно. Освен това е необходимо да се спазва неколкомесечна програма на хранене преди това.

В Англия и в САЩ смятат като оптимално 30-дневното лишаване от храна, като в този период пациентът е предимно на легло и под лекарско наблюдение. В Германия медицинското мнение е, че лечебният глад не бива да продължава повече от 21 денонощия. Французите препоръчват 14-дневно пълно гладуване. Такава стъпка не бива да се предприема при туберкулоза, исхемична болест, злокачествени заболявания, цироза, болести на нервната система, Базедова болест, поднормено тегло, при възраст над 60 г., при деца и бременни.

Законовата основа

Съществува публикувана наредба на здравното министерство за нетрадиционните методи на лечение. Документът изрично ограничава лечението чрез гладуване до 7 дни. Според някои лекари оздравителният ефект при този метод започва от осмия ден на очистителното лечение. Естествено, това зависи от теглото, възрастта, болестите, лекарствата. Възможно е да се направят 1-2 дни на плодове, чай и мед, при други пациенти периодът е 5 дни и т.н. Условията са специфични за всеки пациент. Лекуващият лекар може да прецени колко време да приложи подобна програма и в какъв вид да бъде тя. Не бива и да се забравя, че лечебният глад не е панацея.

Гладолечението е само и единствено тип лечение при някои болести, но не и мода или начин на живот. И още нещо - ако човек се храни здравословно през цялото време, то той няма нужда от двадесетдневно гладуване!

Използвани източници

  • dar-center.com
  • novinar.net
  • more.info.bg
  • lekar.bg
  • health.bg
Още съдържание по темата
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow