Пълнее ли се от готвено?

11.01.14
14:03

Здравейте запалянковци! :) Казвам се миглена и съм на 17 години. Миналото лто бях 65 кг,но с помощта на диета отслабнах до 53 и се оформих горе долу добре :) Проблема е там,че отслабването ми беше буквално с гладуване,ябълка с мляко за закуска,на обяд понякога хапвах мъничко ориз или пак мляко или банан,а за вечеря салата с варени яйца. Като цяло хапвах млечни продукти,плодове,зеленчуци,месо. Нямах сили да си оправя леглото и ми се е слчвало дори да не успявам да си вдигна юргана :( Цикъла ми също ме пропусна 2 месец. Искам да се храня без да пълнея повече и да задържа теглото си и само да оформя и стегна. Сега започнах бавно бавно да се храня МАЛКО по-нормално :( Храня се пак така сутрин и вечер,но на обед хапвам някакво готвено например:картоф на фурна,ориз,зеле или нещо поодобно. Искам да ви попитам пълнее ли се от готвените манджи? Готвят се със зехтин разбира се ( но във възможно по-малко количество). Тренирам 5 пъти в седмицата и почивам събота и неделя.Ако имате идеи за подходящо хранене за задържане на теглото,идеи,упражнения-споделяйте! :( Нуждая се от помощта ви! :(

11.01.14
14:11

:Д Пълнее се от всичко което ти минава калорийния баланс.

Ако знаеш какво и как да готвиш - не. :)

Не готви със зехтин, а с краве масло.

11.01.14
14:37

Ако е нещо готвено без мазен сос и ядеш без хляб—не.
Проблем е, че на мен например всичко домашно ми е много вкусно и, ако
е наличност в повече порции, прекалявам и надвишавам калорийния баланс,
както беше писал някой по-горе.
При готвенето също е по-сложно да изчислиш калориите в една порция.
Но въпреки всичко, познавам много хора, които само, когато почнаха да си готвят
и спряха да ядат купешки снаксове хаотично, отслабнаха.
Една мусака да речем е много по-добре от два пакета царевични пръчки за обяд, примерно.
Както са ти казали за зехтина—не трябва да се обработва термично.

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 11.01.14 14:38.

11.01.14
14:54

Има и зехтин за готвене и зехтин за салати.Иначе и аз предпочитам с краве масло.

11.01.14
18:12

Благодаря на всички ви! Ще ви послушам и ще започна да готвя със краве масло :) Чакам да бъдете активни ;3

Рецепти ли ти трябват всъщност? :)
Добрата храна съвсем не е еднообразна и безвкусна...

11.01.14
22:24

казано от Кольо Пияндето на 11.01.14, 18:20:

Рецепти ли ти трябват всъщност? :)
Добрата храна съвсем не е еднообразна и безвкусна...

Мда :) Идеи за разнообразна и полезна храна,защото при мен разнообразието е рядко срещано ;д :(

11.01.14
22:29

казано от Борето на 11.01.14, 14:54:

Има и зехтин за готвене и зехтин за салати.

Всъщност има студено пресован зехтин, рафиниран зехтин и такъв получен с помощта на химически разтворители.
Нито един от тях не е подходящ за готвене, само първия е подходящ за консумация. ;)
За готвене - кокосово, краве масло.

11.01.14
22:43

От домашна мусака се става секси и засукана булка.
Научи се да правиш мусака, за да подобриш квалификацията си в търсене на подходяща половинка!

11.01.14
22:50

казано от CarnalK на 11.01.14, 22:43:

От домашна мусака се става секси и засукана булка.
Научи се да правиш мусака, за да подобриш квалификацията си в търсене на подходяща половинка!

Подкрепям. Не държа приятелката/жена ми да е топ-фитнес модел или красавица, но определно държа да може да прави мусака :D
Иначе според мен не се пълнее от готвено, стига да не стоиш по цял ден пред компютъра ;)

11.01.14
23:50

Изчисляваш си калориен прием и гледаш да си на минус калории за деня. Хващаш се и се учиш да готвиш (каквото ти се яде) с продукти купени от теб/вашите, избягваш рафинирани субстанции, както казаха, използваш масло като основна мазнина за готвене, ориентираш се към месо от витрините (не колбаси) и се учиш да готвиш, хем ще ядеш здравословно и вкусно - приготвено лично от тебе, хем след някоя друга година ще въртиш вкусни манджи и ще си желана булка :Д А не като болшинството днешни момиченца на твоята възраст да не знаят какво е сол и пипер, обаче могат да ти кажат всичките бутилки на Джони Уокър и колко са отлежали, и в коя дискотека колко пари са.

Мнението беше редактирано от Мирослав на 11.01.14 23:51.

12.01.14
00:49

казано от Маргарита Манева на 11.01.14, 22:29:

Всъщност има студено пресован зехтин, рафиниран зехтин и такъв получен с помощта на химически разтворители.
Нито един от тях не е подходящ за готвене, само първия е подходящ за консумация. ;)

Всъщност има си зехтин за готвене.Гръцки зехтин, който си е точно подходящ за готвене.Използват го както в ресторанти така и в много домакинства.

12.01.14
01:52

Не, не се пълнее от готвено. Пълнее се, когато ядеш повече, отколкото изразходваш - тоест когато си в калориен излишък. Очевидно хранителния ти режим яко куца, щом нямаш сила да си оправиш леглото и това гладуване ти е докарало куп проблеми. Най-големият проблем обаче е в главата ти - очевидно имаш някакъв невероятен страх да не надебелееш. Съветвам те да си изчислиш калориите, които приемаш, да ядеш повече месо и яйца (цели, а не само белтъци), както и въглехидрати - овесени ядки, ориз, картофи. Забрави за това, че след 6 часа не трябва да ядеш или че плодове се ядат до обяд. Можеш да ядеш, когато си поискаш, стига общият ти калориен баланс да е отрицателен - няма да надебелееш. Вкарвай си и чийт хранения. Поне веднъж седмично си позволявай шоколад или нещо сладко, не се вманиачавай толкова, очевидно тренираш много, а ядеш малко - от това идват проблемите. Направи промените, докато е време, за да си здрава и да не съжаляваш след това цял живот (когато ти дойде акъла). :D

Мнението беше редактирано от Stoyan Petrov на 12.01.14 15:09.

12.01.14
09:48

казано от Stoyan Petrov на 12.01.14, 01:52:

Не, не се пълнее от готвено. Пълнее се, когато ядеш повече, отколкото изразходваш - тоест когато си в калориен дефицит. .......

Не е баш така :D :D

Не виждам какво обяснявате. Тази е загубена кауза. Обаждайте се на Д-р Байкова (така ли беше) и на някои анорексични клиники. Нито мусака знае да прави, нито за разплод става (не че е грозно момичето, ама е безплодна в момента)...
#sexisttrolololo #hate

12.01.14
10:11

казано от Борето на 12.01.14, 00:49:

Всъщност има си зехтин за готвене.Гръцки зехтин, който си е точно подходящ за готвене.Използват го както в ресторанти така и в много домакинства.

Това че го използват съвсем не означава че с него можеш здравословно да готвиш храна.
Кое според теб е това, което прави ненаситените мазнини стабилни при топлинна обработка?

12.01.14
10:49

Не, не се пълнее от готвено. Пълнее се, когато ядеш повече, отколкото изразходваш - тоест когато си в калориен дефицит. Очевидно хранителния ти режим яко куца, щом нямаш сила да си оправиш леглото и това гладуване ти е докарало куп проблеми. Най-големият проблем обаче е в главата ти - очевидно имаш някакъв невероятен страх да не надебелееш. Съветвам те да си изчислиш калориите, които приемаш, да ядеш повече месо и яйца (цели, а не само белтъци), както и въглехидрати - овесени ядки, ориз, картофи. Забрави за това, че след 6 часа не трябва да ядеш или че плодове се ядат до обяд. Можеш да ядеш, когато си поискаш, стига общият ти калориен баланс да е отрицателен - няма да надебелееш. Вкарвай си и чийт хранения. Поне веднъж седмично си позволявай шоколад или нещо сладко, не се вманиачавай толкова, очевидно тренираш много, а ядеш малко - от това идват проблемите. Направи промените, докато е време, за да си здрава и да не съжаляваш след това цял живот (когато ти дойде акъла). :D

Благодаря за съвета,прав си опредделено! Ще опитам да променя всичко докато не е станало късно;с Благодаря че ме мотивирате!

12.01.14
11:41

казано от Мирослав Исикийски на 11.01.14, 23:50:

Изчисляваш си калориен прием и гледаш да си на минус калории за деня. Хващаш се и се учиш да готвиш (каквото ти се яде) с продукти купени от теб/вашите, избягваш рафинирани субстанции, както казаха, използваш масло като основна мазнина за готвене, ориентираш се към месо от витрините (не колбаси) и се учиш да готвиш, хем ще ядеш здравословно и вкусно - приготвено лично от тебе, хем след някоя друга година ще въртиш вкусни манджи и ще си желана булка :Д А не като болшинството днешни момиченца на твоята възраст да не знаят какво е сол и пипер, обаче могат да ти кажат всичките бутилки на Джони Уокър и колко са отлежали, и в коя дискотека колко пари са.

Попринцип си записвам колко калории изразходвам всеки ден,сега остана да смятам и колко приемам! Трудно е обаче да се изчислят калориите,въглихедратите,белтъчините  и мазнините в домашно сготвените храни! :(

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.01.14 11:45.

казано от Miglena Angelova на 12.01.14, 11:41:

Попринцип си записвам колко калории изразходвам всеки ден,сега остана да смятам и колко приемам! Трудно е обаче да се изчислят калориите,въглихедратите,белтъчините  и мазнините в домашно сготвените храни! :(

Ти си за Нобелова награда. Как точно изчисляваш колко калории изразходваш? :D Ами ако майка ти те накара да идеш до магазина и това не влиза в изразходваните калории? Или пък не карате физическо и остане енергия в запас, която е трябвало да изразходиш? :D

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.01.14 11:50.

12.01.14
11:52

казано от Севастократор Стрез на 12.01.14, 11:46:

казано от Miglena Angelova на 12.01.14, 11:41:

казано от Мирослав Исикийски на 11.01.14, 23:50:

Ти си за Нобелова награда. Как точно изчисляваш колко калории изразходваш? :D Ами ако майка ти те накара да идеш до магазина и това не влиза в изразходваните калории? Или пък не карате физическо и остане енергия в запас, която е трябвало да изразходиш? :D

Имах предвид,че след всяка кардио тренировка на пътеката  записвам колко калории съм изразходила :D (доста често не се изразявам правилно,извинявам се за което).Загубила съм всякакво желание за всичко,страха ме води във всяко действие,следя всяка хапка влязла в устата ми..съсипах се,за това търся вашата помощ :(

12.01.14
11:54

Kалориите, които дава пътеката не се реални. Предполагам, че ги дава по някаква обща формула, която не отчита много фактори.

12.01.14
11:55

иди в Флекса, Румбата да ти обясни за к’во става въпрос :Д

12.01.14
13:02

казано от Маргарита Манева на 12.01.14, 10:11:

казано от Борето на 12.01.14, 00:49:

Това че го използват съвсем не означава че с него можеш здравословно да готвиш храна.
Кое според теб е това, което прави ненаситените мазнини стабилни при топлинна обработка?

Цялата средиземноморска кухня е вдъхновена и подправена с този ценен продукт. За салати се използва Extra Virgin и Virgin, а за готвене - рафиниран зехтин. Французите не допускат да се готви със зехтин, но останалите европейци спокойно го наливат в тиганите. В подкрепа на последното е фактът, че зехтинът гори при 210-230°, докато рафинираното слънчогледово олио още при 170°.

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3446_zehtin-podarak-ot-bogovete#ixzz2qBGzoQaB

Иначе и аз предпочитам да готвя с краве масло, а най-добре с животинска мас.Но явно и зехтинът става за готвене стига да не е Екстра Върджин.

П.П. Въпреки всичко в зависимост от начина на готвене, ненаситените мазнини в зехтина може и да претърпят нежеланите промените, за които говориш.

Мнението беше редактирано от Борето на 12.01.14 13:07.

12.01.14
13:30

казано от Борето на 12.01.14, 13:02:

П.П. Въпреки всичко в зависимост от начина на готвене, ненаситените мазнини в зехтина може и да претърпят нежеланите промените, за които говориш.

Не “може”, а със сигурност претърпяват нежелани промени, независимо от начина на приготвяне на топлина.
Това че в средиземноморската кухня готвят с него не го прави здравословен когато е сгтовен. То и в българската кухня има много запръжки, но това не прави пърженето по-здравословен начин за приготвяне на храна. Освен това маслините са една от основните култури на Средиземноморието, така че нормално зехтина да е масово употребяван.
Зехтина е много ценна храна, но единствено когато е студено предован и употребен суров.

Преди да напишеш следващия си пост, прочети малко някой учебник по химия. ;)

12.01.14
13:48

Това, което ти цитирах не съм го писал аз.Също така знам и съм чел някои неща по химия.Но специално за зехтина не съм убеден, че претърпява тези промени на 100% при всякакви условия на готвене както става с олиото например.Иначе разбирам какво имаш предвид, но просто не съм убеден на 100%, тъй като както е написано е по-устойчив от олиото и гори чак при 210-230 градуса.

П.П. Може и да е 100% така както казваш, но не съм убеден, защото съм срещал различни твърдения.Дали може да ми посочиш някоя хубава и подробна статия или източник?Благодаря, предварително :)

12.01.14
14:03

казано от Борето на 12.01.14, 13:48:

Това, което ти цитирах не съм го писал аз.Също така знам и съм чел някои неща по химия.Но специално за зехтина не съм убеден, че претърпява тези промени на 100% при всякакви условия на готвене както става с олиото например.Иначе разбирам какво имаш предвид, но просто не съм убеден на 100%, тъй като както е написано е по-устойчив от олиото и гори чак при 210-230 градуса.

П.П. Може и да е 100% така както казваш, но не съм убеден, защото съм срещал различни твърдения.Дали може да ми посочиш някоя хубава и подробна статия или източник?Благодаря, предварително :)

Точно защото не си сигурен ти препоръчах учебник по химия. Там няма значение дали мазнината е слънчогледова, маслинова, соева, бадемова или каквато и да било. Ненаситените мазнини реагират по един и същи начин на топлинна обработка.

12.01.14
14:20

То не става непременно въпрос за горене, а за определени промени в структурно отношение, предизвикани от топлинната обработка.

Като продължение на мнението на Скота...
Молекулите на ненаситените мазнини (и въглеводороди по принцип) съдържат поне една сложна връзка и не съдържат максималния възможен брой водородни атоми. При наситените мазнини (съответно въглеводороди) сложни връзки няма, молекулите им съдържат максималния възможен брой водородни атоми. Процесът на насищане се характеризира с разкъсване на сложните връзки (двойни и тройни ковалентни) и присъединяване на допълнителни водородни йони към молекулите на мазнините под въздействието на топлината (т.е. при внасяне на допълнителна енергия в системата). Учил съм това в 9-ти клас (преди точно 20 години).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.01.14 14:40.

12.01.14
15:09

казано от Master Admin на 12.01.14, 09:48:

Не, не се пълнее от готвено. Пълнее се, когато ядеш повече, отколкото изразходваш - тоест когато си в калориен дефицит. .......

Не е баш така :D :D

* в калориен излишък

Писах го в 2 през нощта. Спеше ми се. :D

Мнението беше редактирано от Stoyan Petrov на 12.01.14 15:19.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1