16.01.14
20:36
Малко повторения много серии и тежки килограми, или леки килограми и много повторения? Питам, защото ми изостава доста и не съм сигурен как да го тренирам и колко често? Тялото ми е между мезо- и ектоморф. Благодаря!
16.01.14
21:04
Здравей,
Според мен трапецът, сравнен с другите мускулни групи в човешкото тяло, е мускулната група, развитието на която най-много зависи от гена. Лично аз го тренирам повече косвено/тяга и обръщане/ отколкото пряко. Можеш да пробваш да го тренираш в тренировката ти за рамене и да правиш 1-2 супер серии повдигане на раменете с лост и дъмбели по 10-20 повторения. Също може да пробваш и странично раменно разтвярене с дъмбели, само че ще ги вдигаш над глава, почти да се допрат дъмбелите един в друг/дано ме разбра какво имам предвид/. При мен при тези методи има лек напредък, въпреки че и моя трапец е генетично слаб. Това е, което мога да ти дам като съвет.
Мнението беше редактирано от Иван Марков на 16.01.14 21:05.
Да съгласен съм с това, че при повечето трениращи трапецът е до ген. Благодаря за съвета.
17.01.14
07:21
Аз го тренирам с гърба, но като малка МГ - 3 серии с тежест, която ми позволява 10-15 пов. със задържане в горна позиция около 2 сек.
Тренирай трапеца си като всеки друг мускул. Създава се впечатлението, че се натоварва трудно и акцента е на определено място, но това се дължи най-вече на факта, че много от трениращите не успяват да го изолират в упражненията. В резултат на това, подпомагащи мускули извършват работата.
Освен класическите упражнения, трапеца се влияе и от движения, които изискват ролята му на стабилизиращ мускул. Например, тяга, различните видове гребане, фермерска разходка и т.н. Тренировките за дългия гръбен мускул, средна и задна част на делтовидните, ромбоидите и прочие, също допринасят за растежа му.
17.01.14
12:19
Трапецът като мускул,съставен от 3 глави си е големичък и обхваща голяма площ,но се натоварва много от тренировките за гръб и рамене,затова не е нужно да му се отденя прекалено много внимание,за разлика от примерно самите гръб и рамене.Няколко изолирани чат-пат си е перфектно.
17.01.14
21:27
Не е съставен от отделни глави, а по-скоро може условно да се раздели на 3 части. Ако искаш да расте трябва да го тренираш като отделна мускулна група, защото самата му големина и разположение изисква за цялостно развитие да се натовари от различни ъгли. Има и друго, но не искам да правя услуга на *1 да заучава наизуст ;)
Спокойно, аз ще го добавя.
Всички вариации на мъртва тяга, обръщане от земя, високо изтегляне от земя, изхвърляне, фермерска разходка. И най-важното - ТЕЖКО.
казано от `~1! на 17.01.14, 21:32:
И най-важното - ТЕЖКО.
Айде поредната заблуда.
‘Що да е заблуда? Според мен няма смисъл от тези упражнения, изпълнени със същата тежест, с която се сгъва за бицепс например. Е, разбира се и техниката трябва да е ок, но тежестта да е максимална.
Това си е мое мнение.
Мнението беше редактирано от Ронката на 18.01.14 13:37.
Мини през няколко зали и наблюдавай внимателно.При тези,които повдигат щанга за трапец с повече кг ,отколкото дърпат тяга,колко от работата извършва трапецът реално?А колко извършват бедра,задник,рамене,ръце,корем,прасци,че даже и врата ще си счупят от напъване.
После пробвай да вземеш една доста по-малка тежест и го прави контролирано ,без да подскачаш,сгъваш таз,колене,лакти ,без главата ти да стърчи напред като на жираф и ми кажи още ли мислиш ,че трябва да се избиват комплекси ТЕЖКО .
Мнението беше редактирано от Гената на 18.01.14 13:30.
Чакай, чакай, чакай...
Ако говорим за повдигане за трапец, то съм 100% съгласен с теб. Естествено, че трябва да се прави стриктно, бавно, контролирано, със задържане... Все пак е изолиращо упражнение.
Но аз имах в предвид “ТЕЖКО” само за горе споменатите движения (тяга, обръщане, изтегляне, изхвърляне, фермерска разходка). Те са базови и си струва (даже е препоръчително) да се изпълняват тежко.
Този човек познаваш ли го? Той не тренира директно трапеца, прави изтегляния, обръщания, тяги всякакви, широки, тесни, обикновени... Не се сещам за някой от форума, който да има по-голям трапец от неговия.
Мнението беше редактирано от Ронката на 18.01.14 14:27.
18.01.14
15:49
казано от Гената на 18.01.14, 14:18:
Това добре,ама едва ли някой прави тяга заради трапеца :D
Като правя тяга с прави крака с дъмбели основно (смятай го за половин движение нали) при високите повторения трапецът издъхва преди краката .
Аз друго имам предвид-да развиеш трапеца ли е причината да я правиш тази тяга?По-скоро я правиш ,заради цялостния ефект върху тялото и натоварването в крака/гръб.Трапецът е бонус,не първопричина.
Мнението беше редактирано от Гената на 18.01.14 15:53.
18.01.14
17:04
казано от Гената на 18.01.14, 15:53:
Аз друго имам предвид-да развиеш трапеца ли е причината да я правиш тази тяга?По-скоро я правиш ,заради цялостния ефект върху тялото и натоварването в крака/гръб.Трапецът е бонус,не първопричина.
Не правя тяга заради трапеца, но и не правя трапец заради тягата. :D
18.01.14
20:30
Мисля, че това колко ти е заложен генетично като потенциал за растеж, определя и резултата от различните видове тренировки. Пояснявам: Някой има супер добре развит трапец и казва, че го тренира индиректно само с мъртва тяга и други дърпащи упражнения. Това не значи, че този подход е подходящия за човек като теб, ако ти, да кажем, си леко “ощетен” откъм трапец чисто генетично. Тогава трябва да го тренираш отделно и дори тогава не е гаранция, че ще го настигнеш човека от първия пример.
Но важно е да е обезателно ТЕЖКО!!! ;) Под тежко се крие доста плаващо понятие. Може да правиш с 50 кила щанга по 30- 40 повторения с по 1 минута почивка 10 серии и пак ми се струва, че няма да ти е леко.
Наистина генетичния потенциал има значение, тъй като може да определя дължина, захват и т.н. на мускула. Но като всеки мускул, отговаря на “функционални” тренировки. Например, функцията на трапеца, всъщност е да привежда рамената и лопатките назад и навътре. Упражненията, изпълняващи това условие, водят до растеж на трапеца.
Разбирам да сте хора, подготвящи се за състезание, да ви е нужен акцент на определено място(мускул или конкретен дял от мускул), или пък пропорционално развитие навсякъде, симетрия, плътност, баланс в мускулатурата(например, съотношението на ръцете с големината на гърба, обема на гърдите да отговаря на раменете, или в конкретния случай - широчина на гърба с обем на трапецовидния, големи рамене и прочие), в противен случай, считам че изпълняването на многоставни, комплексни упражнения, съчетани с някои изолиращи, ще бъде достатъчно за стимулиране на мускулатурата.