Как тренирате трапец? Като голяма или малка мускулна група?

16.01.14
20:36

Малко повторения много серии и тежки килограми, или леки килограми и много повторения? Питам, защото ми изостава доста и не съм сигурен как да го тренирам и колко често? Тялото ми е между мезо- и ектоморф. Благодаря!

ИМ

16.01.14
21:04

Здравей,
Според мен трапецът, сравнен с другите мускулни групи в човешкото тяло, е мускулната група, развитието на която най-много зависи от гена. Лично аз го тренирам повече косвено/тяга и обръщане/ отколкото пряко. Можеш да пробваш да го тренираш в тренировката ти за рамене и да правиш 1-2 супер серии повдигане на раменете с лост и дъмбели по 10-20 повторения. Също може да пробваш и странично раменно разтвярене с дъмбели, само че ще ги вдигаш над глава, почти да се допрат дъмбелите един в друг/дано ме разбра какво имам предвид/. При мен при тези методи има лек напредък, въпреки че и моя трапец  е генетично слаб. Това е, което мога да ти дам като съвет.

Мнението беше редактирано от Иван Марков на 16.01.14 21:05.

16.01.14
22:12

Да съгласен съм с това, че при повечето трениращи трапецът е до ген. Благодаря за съвета.

АЧ

17.01.14
07:21

Аз го тренирам с гърба, но като малка МГ - 3 серии с тежест, която ми позволява 10-15 пов. със задържане в горна позиция около 2 сек.

17.01.14
11:37

Тренирай трапеца си като всеки друг мускул. Създава се впечатлението, че се натоварва трудно и акцента е на определено място, но това се дължи най-вече на факта, че много от трениращите не успяват да го изолират в упражненията. В резултат на това, подпомагащи мускули извършват работата.
Освен класическите упражнения, трапеца се влияе и от движения, които изискват ролята му на стабилизиращ мускул. Например, тяга, различните видове гребане, фермерска разходка и т.н. Тренировките за дългия гръбен мускул, средна и задна част на делтовидните, ромбоидите и прочие, също допринасят за растежа му.

17.01.14
12:19

Трапецът като мускул,съставен от 3 глави си е големичък и обхваща голяма площ,но се натоварва много от тренировките за гръб и рамене,затова не е нужно да му се отденя прекалено много внимание,за разлика от примерно самите гръб и рамене.Няколко изолирани чат-пат си е перфектно.

17.01.14
21:27

Не е съставен от отделни глави, а по-скоро може условно да се раздели на 3 части. Ако искаш да расте трябва да го тренираш като отделна мускулна група, защото самата му големина и разположение изисква за цялостно развитие да се натовари от различни ъгли. Има и друго, но не искам да правя услуга на *1 да заучава наизуст ;)

17.01.14
21:32

Спокойно, аз ще го добавя.

Всички вариации на мъртва тяга, обръщане от земя, високо изтегляне от земя, изхвърляне, фермерска разходка. И най-важното - ТЕЖКО.

17.01.14
22:08

казано от `~1! на 17.01.14, 21:32:

И най-важното - ТЕЖКО.

Айде поредната заблуда.

17.01.14
23:00

‘Що да е заблуда? Според мен няма смисъл от тези упражнения, изпълнени със същата тежест, с която се сгъва за бицепс например. Е, разбира се и техниката трябва да е ок, но тежестта да е максимална.

Това си е мое мнение.

Мнението беше редактирано от Ронката на 18.01.14 13:37.

18.01.14
13:29

Мини през няколко зали и наблюдавай внимателно.При тези,които повдигат щанга за трапец с повече кг ,отколкото дърпат тяга,колко от работата извършва трапецът реално?А колко извършват бедра,задник,рамене,ръце,корем,прасци,че даже и врата ще си счупят от напъване.
После пробвай да вземеш една доста по-малка тежест и го прави контролирано ,без да подскачаш,сгъваш таз,колене,лакти ,без главата ти да стърчи напред като на жираф и ми кажи още ли мислиш ,че трябва да се избиват комплекси ТЕЖКО .

Мнението беше редактирано от Гената на 18.01.14 13:30.

18.01.14
13:36

Чакай, чакай, чакай...

Ако говорим за повдигане за трапец, то съм 100% съгласен с теб. Естествено, че трябва да се прави стриктно, бавно, контролирано, със задържане... Все пак е изолиращо упражнение.

Но аз имах в предвид “ТЕЖКО” само за горе споменатите движения (тяга, обръщане, изтегляне, изхвърляне, фермерска разходка). Те са базови и си струва (даже е препоръчително) да се изпълняват тежко.

18.01.14
14:18

Това добре,ама едва ли някой прави тяга заради трапеца :D

18.01.14
14:26

Този човек познаваш ли го? Той не тренира директно трапеца, прави изтегляния, обръщания, тяги всякакви, широки, тесни, обикновени... Не се сещам за някой от форума, който да има по-голям трапец от неговия.

Мнението беше редактирано от Ронката на 18.01.14 14:27.

18.01.14
15:08

(dull) Дърпай и ти 20 години тяга и ти ще имаш такъв трапец...

18.01.14
15:12

Аз дърпам, пък нямам.

18.01.14
15:49

казано от Гената на 18.01.14, 14:18:

Това добре,ама едва ли някой прави тяга заради трапеца :D

Като правя тяга с прави крака с дъмбели основно (смятай го за половин движение нали) при високите повторения трапецът издъхва преди краката .

18.01.14
15:53

Аз друго имам предвид-да развиеш трапеца ли е причината да я правиш тази тяга?По-скоро я правиш ,заради цялостния ефект върху тялото и натоварването в крака/гръб.Трапецът е бонус,не първопричина.

Мнението беше редактирано от Гената на 18.01.14 15:53.

18.01.14
17:04

казано от Гената на 18.01.14, 15:53:

Аз друго имам предвид-да развиеш трапеца ли е причината да я правиш тази тяга?По-скоро я правиш ,заради цялостния ефект върху тялото и натоварването в крака/гръб.Трапецът е бонус,не първопричина.

Не правя тяга заради трапеца, но и не правя трапец заради тягата. :D

18.01.14
20:30

Мисля, че това колко ти е заложен генетично като потенциал за растеж, определя и резултата от различните видове тренировки. Пояснявам: Някой има супер добре развит трапец и казва, че го тренира индиректно само с мъртва тяга и други дърпащи упражнения. Това не значи, че този подход е подходящия за човек като теб, ако ти, да кажем, си леко “ощетен” откъм трапец чисто генетично. Тогава трябва да го тренираш отделно и дори тогава не е гаранция, че ще го настигнеш човека от първия пример.
Но важно е да е обезателно ТЕЖКО!!! ;) Под тежко се крие доста плаващо понятие. Може да правиш с 50 кила щанга по 30- 40 повторения с по 1 минута почивка 10 серии и пак ми се струва, че няма да ти е леко.

19.01.14
11:38

Наистина генетичния потенциал има значение, тъй като може да определя дължина, захват и т.н. на мускула. Но като всеки мускул, отговаря на “функционални” тренировки. Например, функцията на трапеца, всъщност е да привежда рамената и лопатките назад и навътре. Упражненията, изпълняващи това условие, водят до растеж на трапеца.
Разбирам да сте хора, подготвящи се за състезание, да ви е нужен акцент на определено място(мускул или конкретен дял от мускул), или пък пропорционално развитие навсякъде, симетрия, плътност, баланс в мускулатурата(например, съотношението на ръцете с големината на гърба, обема на гърдите да отговаря на раменете, или в конкретния случай - широчина на гърба с обем на трапецовидния, големи рамене и прочие), в противен случай, считам че изпълняването на многоставни, комплексни упражнения, съчетани с някои изолиращи, ще бъде достатъчно за стимулиране на мускулатурата.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1