08.01.14
20:26
Здравейте съфорумци,
BB-Team е един от любимите ми сайтове за фитнес и ми е доста приятно да чета и научвам нови работи постоянно. Реших да ви запитам по един проблем, за който не знам как да подходя.
На 19 години съм и тежа около 65-67 килограма, височина - 172-174см. Тренирал съм в фитнес зала малко под 1 година, така че стажът ми е доста малък. Храненето ми беше здравословно - основно НВД след зимата и тренировките ми бяха с цел чисто качване(колкото и трудоемко да е това), орелефяване и стягане. Миналата зима бях около 74 килограма, които през пролетта стана на 70кг. Май месец имах бал и матури, както и други ангажименти свързани с кандидатстване в Англия. Получи се така, че лятото всеки ден ритах футбол по няколко часа на ден и от време на време тренирах на лостове, колкото да не стана клечка. Свалих страхотно много килограми - 6-7, изчистих се брутално, но и изгорих мускулатура. След пристигането ми в Англия и след като се посвикнах и се поустанових реших отново да започна фитнес, но с цел качване на по - сериозна маса.
Храненето ми основно мисля да се състои от 4-5 яйца на ден, кафяв ориз, различни видове месо - бекон, пилешко, свинско, сушени колбаси,свежа риба и по-често риба от консерви(доста евтин протеин), кашкавал, прясно мляко, овес, мед, фъстчено масло, и малко хляб и спагети/макарони. Понеже все пак съм студент(даже не знам как ще смогвам с всичко - наистина ми е доста труден курса + мисля да започвам почасова работа) и имам доста сериозни задължения мисля да пия и по някоя друга доза суроватка, за да наваксвам с протеина, когато не успявам да го изкарам с храна - около 160 гр. Калориите по сметки трябва да са около 3300, но не съм сигурен дали ги достигам - понякога не мога/нямам време да пресмятам колко ям. Закупих също и омега-3 мастни киселини и креатин. Креатинът ще го пия всеки ден по 5 гр. за 1 месец и ще го спра за 1 месец. Чудя се и дали да добавя BCAA или не е толкова наложително(бих могъл да си спестя този разход..).
Някакви насоки към храната? Какво мислите?
Въпросът ми е след това прекъсване от 8 месеца как ще е според вас най - добре да подходя с тренировъчната програма.
До сега посещавах 3 пъти залата - първия път правих гърди бицепс - миналия петък, втория път - крака - неделя, но на 3-тия път се замислих, че сплит не е най - добрия подход след прекъсване и започнах тази - кръгова тренировка - понеделник. В момента все още имам брутална мускулна треска от деня с крака - трудно ми е дори да вървя :D(краката са ми най-развитата част от тялото от многото футбол, баскетбол, ски и генетика) - и затова на кръговата тренировка в понеделник, за която споменах горе, тренирах само горна част. Вчера почивах, а днес имам все още освен на краката, мускулна треска и на гърдите, бицепс, предмишници и гърба - почти цялото тяло. Чудя се дали да тренирам днес или да почивам - не съм сигурен дали съм се въстановил, а и треската е доста силна особенно на краката и ако правя кръговата ще трябва пак да пропусна краката? Също, какво мислите за тази кръгова, която съм започнал - добра ли е за качване на ММ и за размер?
Предполагам, че има и по-добър вариант, нещо с по сериозните и освновни упражнения, които до колкото виждам са включени в тази, която показах по - горе; А вие можете ли да предложите по-добра? Друго, което се сещам да питам е дали 3 дни в седмицата е достатъчно като тренировъчни дни за качвана на маса? Тук ще вметна и, че съм част от футзал отбора на университета и имам тренировки и с тях по 1-2 пъти седмично и 1 мач седмично.
Съжелявам за дългата тема, но се опитах да дам възможно най - много и най - конкретна информация, за да подкрепя въпросите си.
Ще се радвам, ако някой може да помогне. Благодаря!
Темата беше редактирана от archlord на 12.01.14 01:02.
08.01.14
22:56
Здравей,
Стартът на темата е супер и за да може да сме ефективни, предлагам да я преместим и направим като дневник. Така ще може да проследим какво се случва и да оптимизираме (с акъл, малко или много).
Съгласен?
Да, напълно съгласен. Ще се радвам, ако има интерес/желание за дискусия и помощ. Поздрави!
Мнението беше редактирано от archlord на 09.01.14 14:08.
Какво мислите за Клек в 20 повторения? Дали би било добър избор в моя случай?
Мнението беше редактирано от archlord на 09.01.14 17:55.
Правил съм Клек в 20 повторения.Въпреки че си давах оптимално добри условия за въстановяване, я изкарах само до половината.Според мен ще ти е безкрайно тежка след такова отсъствие от залата.Кръговите тренировки са далеч по-удачен вариант - интензивни и ефикасни са.
Мнението беше редактирано от Сенатора на 09.01.14 18:02.
Ок, благодаря за съвета. Значи според теб е добра идея да се придържам към програмата, която съм избрал за около месец?
Креатин според мен за моментното ти състояние не ти трябва. Все пак, ако го пиеш 5гр нищо не е. Аз лично бих започнал с 5гр разделени на два приема и постепено вдигам дозата и приемите, за 2-3 седмици стигам до 15-20гр и го спирам поне за месец. Действа безотказно, няма как да не го усетиш (за креатин монохидрат на прах говоря). БЦАА на прах също добре се усеща, 15-20гр след тренировка.
П.С. При НВД ефекта от креатина е минимален.
Мнението беше редактирано от aleks на 09.01.14 22:24.
Благодаря за отговора. Яденето ми няма да е НВД, а с цел покачване на ММ. По принцип пия по 5 гр. защото не съм особенно тежък и защото се убедих след известно прочитане на информация както в гугъл, така и в тази статия(взимал съм креатин миналата година). Аз също се бях размислил дали има смисъл да пия креатин още в началото, тъй като сега се предполага, че трябва да прогресирам бързо, а креатина е особено полезен при удряне на “плато”. А за тренировъчната програма нещо да се промени?
Мнението беше редактирано от archlord на 10.01.14 18:01.
Щом целта ти е само и единствено ММ, не е кой знае какво.
1. Здрав сън.
2. Стабилно хранене.
3. Тренировки.
Щом правиш 1-2 тренировки по футзал 3 тренировки във фитнеса са предостатъчни. Ако имаш възможност в 1 ден комбинирай сутрин фитнес с футзала вечер, за да ти се съберат повече дни, в които да можеш да въстановиш добре. Аз лично не бих спазвал някаква конкретна програма от сайт, ще си наглася нещата на мен да са ми удобни. Футзалът е доста енергоемък, трудно ще качиш, но поне няма да омазниш много. Аз лично бих наблегнал на тежки базови упражнение с 3-4 до 6 работни серии, 4-8 повторения. Малките групи - 1-2 серии 6-10 повторения, поне в началото.
11.01.14
01:17
казано от aleks на 09.01.14, 22:22:
Креатин според мен за моментното ти състояние не ти трябва. Все пак, ако го пиеш 5гр нищо не е. Аз лично бих започнал с 5гр разделени на два приема и постепено вдигам дозата и приемите, за 2-3 седмици стигам до 15-20гр и го спирам поне за месец. Действа безотказно, няма как да не го усетиш (за креатин монохидрат на прах говоря). БЦАА на прах също добре се усеща, 15-20гр след тренировка.
П.С. При НВД ефекта от креатина е минимален.
Болднатото са ГЛУ-ПО-СТИ.
Той е 70кг (приблизително) и го караш да пие 20гр креатин??????
Как се приема?
Първи вариант: всеки ден по 3-5 грама.
Втори вариант: зареждаща фаза по 4х5гр. на ден за първите 5 дена и след това по 3-5 грама всеки ден.
Строго препоръчвам първия вариант.Прочети повече: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/35218
И за да не съм баш голословен - аз съм ~2х на неговите килограми и пия по 10гр. Действа си чудесно, а за него повече от 5гр са буквално пикаене на парите.
Също така щом цели покачване на мускулна маса, креатинът е един от основните му варианти за добавка, която се е доказала да действа.
Сега към автора :
Суплементи - креатин, бцаа, мултивитамин - според мен са ако не задължителни, то повече от достатъчни. Ако случайно пък удариш джакпот - прибави бета аланин (от бълкпаудърс ще ти излезе 17-18 паунда 500гр, което стига за много време!) - комбинацията креатин и бета аланин е много добра и двете добавки добре се допълват. Суроватка - не ти трябва според мен.
Хранене - в Англия можеш да си взимаш котидж - много добър и мисля (не съм 100% сигурен) евтин вариант за протеин - комбинираш с яйца (бъркани) и си чук. Иначе храненето ти не е лошо :)
Тренировки - програми много - кръговата тренировка е добър вариант. Ако си уверен в техниката си на заден клек, тяга, набирания, кофи, лег и раменна - ей ти тренировка. Всички мускулни групи са ти покрити. Въртиш 4-5 кръга в 6-8 повторения (все пак да не са много леки, но и да не стигаш откази). Друг вариант - 5х5 е добър избор :) Клек 20 повторения...не е лош вариант, но изисква добре да нацелиш тежестите в началото.
Успех и давай сериозно, от написаното има добри изгледи да напреднеш бързо :)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 11.01.14 01:18.
Херцога ти е написал доста добре нещата.Само като допълнение креатина го пий поне около два месеца по 5гр в почивните дни и 10гр в тренировъчни и после го спри за един.
Креатин:
1.Монохидрат
2.суровина PureCreatine
3.микронизиран
Мнението беше редактирано от Борето на 11.01.14 01:38.
Здравейте, благодаря за отговорите.
За креатина твърдо бях решен да приемам по 5гр. на ден за 1 месец, следвано от 1 месец почивка. Чел съм доста из интернет за него. Защо предлагаш прием по 5 гр? Също не взех creapure(предполагам това имаш предвид); взех Qualitine na Gaspari Nutrition микронизиран, беше намален доста в амазон и реших да го пробвам, хората казват, че е ОК.
Суроватка вече съм закупил и мисля, че ще ми е нужна, тъй като ежедневието ще ми е доста натоварено и от немай-къде ще наваксвам протеина, ако не го докарвам. За съня...дори незнам дали ще ми се получи планът, но ще се пробвам! Брутално учене покрай университета с обикаляне по лекции(както казах е много сериозна програмата и ми гълта уникално много време, че и за съжаление нерви :D) + почасова работа 15-20ч. на седмица(все още не съм намерил, но търся удобна такава, тъй като тук пътуванията могат да бъдат доста дълги и скъпи) + футзал(мисля да огранича тренировките, може би 1 път седмично заради липсата на време и несъответствието с целта за покачване на маса) + тренировки(3 часа седмично няма да ме ударят) + сериозно хранене ( това вече сериозно гълта време, но мисля да наблягам на готвене в неделя за цялата седмица. Месото понеже е безбожно скъпо тук, често го взимам намалено и често трябва да пазарувам и да го готвя на мига, за да не се развали като отново губя време).
BCAA не съм поръчал, но се колебая дали не са пари на вятъра(разполагам със суроватката, креатина, омега-3 мастни киселини и витамини), ето този ми се наби на очи - Dymatize Elite Recoup.Мога най - много да взема или BCAA или Beta Alanine, но BCAA ми е по - удобно- имам гифт карта към амазон. Кое мислиш ще е по - полезно, ако въобще е нужно(пак казвам мога да спестя :) )?
Котидж чийс-а е наистина много евтин, удобен и добър протеин - 67 пенса - 300 грама - 100 грама са около 10гр. протеин.
Относно тренировките.. С клека мисля, че нямам проблем, тренирах миналата година с едни лекоатлети и са ми показвали + 1 от треньорите им лично ми е показвал и ме е гледал доста пъти как ги правя, кракта са ми и най-прогресиращата част от тялото. За Лега техниката ми не съм убеден дали е добра, но има и друг проблем с него:
Не съм сигурен как се получи и от какво, но от 1-2 години покрай тренировки в залите(най-вече) и най-вероятно неправилното изпълнение на упражнения(най-вече Лег) имам проблем с рамената. Едното рамо е с редовна болка при движение, другото от време на време се появява, ако го натоваря много. Болката се появява, когато си повдигна ръката, сгъна в лакътя на 90 градуса и завъртя надолу или нагоре. Чувствам я в долната част на рамото(където започва вече ръката), точно между бицепса и трицепса. Ходил съм по физиотерапии 2-3 цикъла, но полза няма. Така и не успях да излекувам тази травма, както и всеки път ми казваха различни неща. Моето некомпетентно мнение е че е нещо свързано с ротаторните маншони. Пробвал съм(но несериознои несистематично) и някои от онези упражнения с въженца, но не помогнаха. Планирам посещение на лекар тук към университета, но искам да се уверя колко ще ме “одрусат” за този лукс.
Гледал съм клипчета как се изпълнява лег, но когато го правя с широк хват много си отварям лактите, болят ме рамената и дори лявото прищраква.. Доста неприятно, но не ме отказва да тренирам и като внимавам с тежестите правя лег-а с по тесен хват като така влиза повече в трицепса, но болката е доста пренебрежима/липсваща.
За тягата не съм убеден, но съм внимателен и не се хвърлям на големи килограми. Ще гледам клипчета + коментирам с приятели, с които тренирам, за да подобря техниката.
Ако смятате, че кръговата тренировка не е толкова важна, това наистина би ме улеснило и подобрило тренировката ми, защото залата е доста пълна и когато хвъркам като пеперуда от упражнение на упражнение губя страшно време(правя два цикъла от тренировката за час и половина и то от Тренировка А, където няма клек), защото винаги някой заема уреда/лоста/тежестите, които съм си нагласил и трябва или да чакам или да редя наново лост и да дърпам наляво-надясно пейки. Ако правя последователно серии на дадено упражнение няма да има проблем, защото докато съм наоколо и го ползвам, никой няма да го развали. За това бих започнал 5x5 с голямо облекчение.
11.01.14
04:09
Здрасти,
за креатина - 5гр е доказана доза - това е една от най-изследваните и най-използвани добавки. Повече не ти е нужно. Както казах - аз взимам 10гр, но аз съм почти 2х на твоето тегло :) Пий го по 5гр докато свърши (предполагам е поне 300гр? дори да е 500 - няма проблем) - после 3-4 седмици почивка и можеш пак.
За храненето - на твоите килограми, не е толкова сложно. Взимаш си 3-4 кутии и храната в тях. Имаш нужда от не повече от 150-160гр протеин. За да видиш колко е лесно, това е за 1 ден :
8 яйца + 300гр свинско (една средно голяма вратна пържола) + 300гр котидж
Или!
10 яйца + 300гр пилешко (една “пеперуда” пилешки гърди е средно 300-400гр) + 300гр котидж
Дори не включвам факта, че имаш суроватка! ;)
Слагаш 200-300гр ориз (суров, имай предвид, че ще набъбне 2-3 пъти след варене, не знам дали харесваш ориз, аз не съм му страшен фен) или 1кг картофи, или 300гр спагети (не съм пробвал, но може би вървят с котидж ;) ) и си готов. Мазнини - когато си на повече въглехидрати - яйцата ще са ти достатъчни. Ако някой ден си с по-малко въглехидрати (не ти се яде ориз/картофи/спагети и т.н.), може да вкараш зехтин, фъстъчено масло, краве масло - чудесни източници на полезни мазнини, а и дори малко от тях ти осигурява много калории и засищане.
Ако избираш между БЦАА и бета аланин - прецени - ако смяташ, че ще се справяш с храненето, че ще си доставяш достатъчно протеин - вземи бета аланина - както казах комбинацията между него и креатина е МНОГО ДОБРА. Пил съм я, пак я пия, няма да се впускам в обяснения как и защо действа, но действа.
Ако смяташ, че може би ще имаш проблем с приемането на адекватно количество протеин (особено след тренировка) - вземи БЦАА.
За лежанката - прави тясна лежанка. Че отива в трицепсите - да, отива, но това не е лошо ;) Плюс това, ще помогне за широкия лег (който всъщност не ти е безкрайно нужен..за гърди има много други добри упражнения :) ).
Ако кръгова не можеш да направиш - 5х5 също е добър вариант, ще ти даде базова сила, ще качиш мускул. Избери вариант от тук :
http://www.bb-team.org/workout/4606_sistema-5x5
Колкото до тягата - не е толкова сложно упражнение, изисква внимание в началото, но са твърде малко упражненията, които ще ти дадат толкова, колкото тягата :)
Успех!
Херцог Трън, радвам се, че има хора като теб, които се опитват да помогнат на начинаещите. Тъй като и аз се опитвам да направя същото, в случая най-малкото е неуважително да напишеш, че казаното от мен са глупости. Относно това, което съм написал за креатина е на базата на личен опит и съветването/прилагането върху 3-4 мои приятели, с които съм тренирал преди. Аз от 2 години с бодибилдинг не се занимавам, но 2 години съм го правел. Бях на 18 когато започнах 175см/68кг. За първи път взех креатин като имах около 1 година стаж, бях около 75кг, точно както е написано по много места по 5гр, при мен нямаше никакъв ефект. Вторият път вече имах около 20 месеца стаж, бях около 81-82кг, пих го по описания по горе начин, след 3 седмици бях 87кг, с лека водна задръжка, като изхърлих водата бях 84-85кг. Тогава няколко момчета от фитнеса се поинтересуваха как съм пил креатина. Те нямаха толкова добър резултат, но пак в най-лошия случай качиха по 3кг. Не съм си правил изследване за ПМТ, но не е била повече от 10-12%. Относно силата, не съм забелязал някакъв сериозен ефект, не повече от +5кг на базовите движения.
П.С. Аз лично препоръчвам приема единствено на протеин и БЦАА. Всичко внесено в организма отвън, тялото привиква и когато спреш външния прием съответно организмът страда. За един любител трениращ всичко необходимо може да се набави от храната.
Мнението беше редактирано от aleks на 11.01.14 09:19.
Харесва ми дискусията, която се заформя тук :) Все пак както са казали хората “В спора се крие истината”
Аз друго искам да отбележа - виждам, че няма да имаш много време за тренировки даже не се знае дали ще успяваш да си изпълняваш програмата и затова се питам дали изобщо има смисъл да почваш да приемаш добавки.Аз лично не виждам смисъл да почваш добавки ако не намираш време за адекватно натоварване.
Благодаря много за помощта, вниманието и интереса към темата. Помагате сериозно!
@Борето, Адекватно натоварване ще се опитам да направя. Идеята ми е, че съм дошъл да уча и университета ми е на първо място и ако тръгвам да закъсвам ща не ща ще трябва да се съсредоточа повече върху този приоритет.
@aleks, много интересен опит. Не се и съмнявам, че това, което казваш е истина. Друго, за което внимавам е натоварването на бъбреците. Също според това, което съм чел из интернет при приемане на 5г. креатин на ден, единствената разлика е, че е по-бавно ще се натрупа креатин-а в тялото и резултатите ще дойдат по бавно.
@Херцога, благодаря лично за вниманието и труда да опишеш варианти с храненето. 160 гр. протеин не са ми проблем наистина, но нямам голям опит с докарването на 3300 калории. Имам електронна везна и меря храната, когато мога, за да изчислявам приблизителни калории. Примерно 300гр. суров ориз са ~1,100 ккал, а когато се сготви на стимер предполагам, че трябва калорийността да е подобна? Изглежда ще трябва да хапвам по доста хляб и допълнителни неща към протеина, за да стигна 3300 калории :), но по изчисления тези дни не е толкова трудно. Някой път не ми се яде много, но се опитвам да ям :D.
Ще разгледам 5x5 тренировките и ще избера нещо :)
Мнението беше редактирано от archlord на 11.01.14 13:38.
11.01.14
21:19
Значи поред :
@алекс, аз пак ти казвам - хиляди и хиляди изследвания и милиони трениращи са установили, че креатин се пие по 5гр (единствено за тежка категория като мен е безсмислено по 5гр), но понеже при теб е трябвало повече - значи трябва повече? Звучи издържано.Повече от 5гр на ден си е пикаене на парите според мен, колкото и креатина да не е скъпа добавка.
казано от aleks на 11.01.14, 09:19:
П.С. Аз лично препоръчвам приема единствено на протеин и БЦАА. Всичко внесено в организма отвън, тялото привиква и когато спреш външния прием съответно организмът страда. За един любител трениращ всичко необходимо може да се набави от храната.
Така...нали разбираш, че говорим за ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, а не за стероиди и наркотици??? И после ме караш да не казвам, че пишеш пълни глупости - извинявай, но ти наистина пишеш пълни глупости, опитвайки се да стреснеш някого, че приемайки креатин ще привикне и едва ли не като спре креатина - ще получи абстиненция, няма да може да го вдига и т.н.
@автора - не са ти нужни 3300ккал.
Минах през няколко калкулатора, за да ти сметна BMR (Basal Metabolic Rate). За мен горе долу точен е следният :
http://www.calculator.net/calorie-calculator.html
За твоите данни, БМР ти излиза 2200-2400. Ако искаш да качваш килограм на седмица - да, 3300 е адекватно, но може би е добре да почнеш една идея по-надолу.
Не е нужно да се тъпчеш - яж 2-3 пъти на ден стабилно, може да поекспериментираш разбира се - някои хора реагират по-добре на ВМ-НВД (високо мазнинна, ниско въглехидратна), други на ВВД (високо въглехидратна). Трети пък с РБД (равномерно балансирана). Може да пробваш следното :
2 седмици караш на ВМ-НВД - въглехидрат до 1гр/кг (тоест около 60-80гр), протеин 150гр, останалото от мазнини (хубавото е, че 1гр мазнини ти е 9ккал, тоест количеството намалява като храна, но е доста по-засищащо), докато достигнеш примерно 2500ккал (според мен почни на тези калории). Храни за ВМ-НВД - яйца!, масло, месо (всякакво месо ти върши работа тук), дреболии, млечни. Не забравяй да приемаш адекватно количество зеленчуци, тук таме плодове (имай предвид, че са богати на фруктоза, смятай ги към въглехидратния прием и намали тестеното/ориза спрямо тях). Премери се накрая - колко килограма е разликата, виж в огледалото. Тук не трябва да очакваш особена водна задръжка, почти нулева ще е предполагам.
След това - 2 седмици на ВВД - вдигаш въглените на 3-4гр на килограм (200-250-300гр общо), протеина остава 150гр, мазнини до 1гр/кг. Тук няма какво да се обяснява много - пилешко, риба (имай предвид, че някои риби са доста мазни), ориз, картофи, паста. Пак на края на 2те седмици мериш, гледаш огледалото, отбележи и как се чувстваш. Калориите ти трябва да са същите като предните 2 седмици, за да е адекватно сравнението. Очаквай някаква водна задръжка все пак, но вероятно ще си личи в огледалото.
Сравняваш двете :
-качени килограми
-вид в огледалото
-как се чувстваш!! -> имаш ли енергия през деня, как вървят тренировките, спиш ли добре на двата режима и т.н.
Хубаво е също да пиеш доста вода - 2,5-3л е добро начало.
И като споменах горното - не се притеснявай относно креатина и бъбреците ти - слава Богу, бъбреците ни са достатъчно издръжливи, а креатина достатъчно безвреден ;) Трябва да пиеш огромни количества, за да има каквато и да е разлика, ако въобще има...5-10гр трудно ще ти навредят.
И за тренировките последно - прегледах г/д предложените варианти в сайта и ти препоръчвам “Модифициран вариант на Бил Стар”:
1 ден - клек, лег, гребане 5х5
2 ден - тяга, раменна преса, набиране 5х5
3 ден - клек, лег, гребане 5х5
С малка модификация заради проблемите ти при лежанка - 1 ден правиш лег тесен хват, а 3ти ден правиш кофички (при тях имаш ли проблеми?). Също така - гребането - аз бих правил 1ви ден - гребане с щанга, 3ти ден - гребане с дъмбел. Първите 2 седмици - гребането с щанга подхват, а набирането - надхват. След това - гребането надхват, а набирането подхват.
Причини - ще имаш доста разнообразие - от една страна еднообразието доскучава. От друга страна - стрес за мускулите - имаш всяка седмица дърпащо движение подхват, надхват, успореден хват (гребането с дъмбел). Освен това гребането с щанга и набирането в зависимост от хвата натоварват гърба по различен начин. Както билдерите обичат да казват - удряш мускула от много ъгли ;)
Колкото до бутащите за горна част (кофи, лег тесен хват, раменна) - може и тук да търсиш разнообразие - лежанка с дъмбели - по-трудна е от тази с щанга, изисква повече стабилизация. Раменна с дъмбели - също. Кофи - акцент трицепс, акцент гърди (според позиция на лактите и наклон на тялото).
Също така - въпросната програма има 3 движения, не изисква много време. За час би трябвало да си загрял, почнал и приключил.
Аз малко пак се разписах, но дано ти е полезно :)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 11.01.14 21:20.
ЕЕ, благодаря! Страхотен си! Страхотно описателен си и наистина ми помага. Ще си взема поука за всичките тези неща.
Това за храненето е доста интересна идея. ВМ-НВД съм правил миналата година за дълъг период от време + стабилно кардио и изкарах брутален 6-pack и релеф на тялото, но скоро след това спрях фитнеса, продължих този тип хранене(допада ми) и комбинирах с брутално кардио всеки ден и изгорих доста мускул.. :)
С кофичките нямам особенни проблеми, даже доста ми харесват като упражнение(пък и дори да има проблем, все пак използвам собствена тежест и дори с травма е по-добре да тренираш зоната от колкото да я оставиш).
Да попитам за почивката има ли значение, кога ще са ми двата дни възстановяване? Предполагам след най - тежката тренировка? А това изглежда ще е тренировка 1 ДЕН.
Ще направя този експеримент с храненето и ще следя как се чувствам и изглеждам и промяната в килограмите.
Благодаря от цяло сърце за труда и вниманието. Това с разнообразяването и стресирането на тялото и храненето много ми допада и както съм чел е доста полезно от доста гледни точки. Единствено ми се върти в главата дали е възможно да гоня покачване на ММ и стегнато тяло едновременно. До колкото знам е доста трудно и е като цяло бавен процес. Или е по - добре дето се казва да се освиня(да кача мазнина) и да свалям на пролет/лято - този вариант не го предпочитам особенно, но пък ако е ефективен и ще увелича размерите стабилно, бих бил съгласен :D. Щом казваш да пробвам как вървя с 2500 ккал, предполагам, че си за вариант по-бавно качване и добре естетически изглеждащо тяло и плавен прогрес в покачването на кг, отколкото скачане на високи калории.
Поздрави!!! Усещам, че ще трябва да черпя.. :D :D!
Мнението беше редактирано от archlord на 11.01.14 21:47.
11.01.14
22:08
Няма проблем ;) Ти си за пример - като основа имаш нещата, но ти трябват детайли :)
Кардио - не ти трябва. Поне това, монотонното ... ;) Ако искаш да имаш кардио - кръгова тренировка, пудовки (не знам дали има налични там, където тренираш), ХИИТ - спринт 50м, ходиш 100-200м, повтаряш 4-5 пъти (в началото ще искаш да поумреш, но се свиква :D ).
За кофичките питах по-скоро дали движението ти причинява болка (докато стигнеш 90 градуса ъгъл между мишница и предмишница) ? Ако не - можеш и да товариш, даже е добре да го направиш, стига да няма болка.
Почивка - ако успяваш да се възстановиш - понеделник, сряда, петък. Други варианти са понеделник, четвъртък, събота и т.н. Единственото, което бих препоръчал - в началото не прави тренировки в последователни дни. Ако чувстваш, че си възстановен и ти се прави нещо - малко набирания С.Т., лицеви, клекове С.Т., колкото да раздвижиш кръвта.
Не мисля, че 1 ден е най-тежък, но това зависи и от това кое движение ти върви и кое не ;) И трите дни ще стресират тялото, особено ако гледаш да слагаш пределни тежести, така че да не стигаш отказ, но да си близо.
За покачването на ММ/релеф - аз лично не съм голям фен на цялата идея bulk/cut :D Но това си е мое мнение :) Според мен можеш да качваш чисто(относително чисто, не може да е САМО мускул естествено). Горната схема, комбинирана с хранене(без освинване) ще ти позволи да качваш сравнително чисто. Както казах - трябва да следиш как ти се отразява определено количество калории. 2500 беше ориентир. Ако на тези калории и тренировки свалиш тегло/поддържаш - добавяш 200-300 (не повече). Виж какво става. Може би ще почнеш да качваш малко, но пък ще се чувстваш уморен. Тогава имаш варианти - да качиш още 200 калории ИЛИ да поддържаш, но да си отделиш един ден седмично, в който да си на по-свободно хранене (чийт дей ако щеш). Това не значи да отидеш в макдоналдс/кфц, а примерно - яде ти се нещо извън нормалното - пица да речем. Хапваш си г/д по режим през деня и вечерта вместо да метнеш пилешки гърди/риба - хапваш една голяма пица(все пак не прекалявай :D). И така. За начало - спазвай тези тренировки. В един момент въпреки относителното разнообразие е хубаво да добавяш 2-3 упражнения на тренировка като асистиращи. Аз лично бих го направил с упражнение, което не натоварва основно същите мускули. Например:
1 ден имаш клек, лег, гребане - добави нещо за рамо, ако си правил тесен лег в този ден - може и нещо за гърди + нещо за бицепс(ако гребането ти е подхват пропусни бицепса). Може тези асистиращи да са изолиращи, може и да не са. 6-10 повторения или ако искаш да се понапомпаш - 10-15.
И така нататък ;) Следващите 3-4 месеца спазвай програмата без допълнителни неща и виж какво става. Тази тема е хубаво да я преименуваш и да ти стане дневник - описвай подробно меню и тренировки, за да ти помагаме в движение :)
Успех ;)
П.П. А черпенето е лесно, кълвем на протеин и предтренировъчни стимуланти :D
Тъкмо се връщам от залата. Отне ми малко повече време - 1:20 мин. да направя тренировката, омотах се, но следващия път ще я направя под 1 час със сигурност.
Та тренировката мина така:
Клек - 4 х 65кг + 1 х 70кг. - реших накрая с 70кг., тъй като знаех, че ще ги изкарам и то без много зор.
Лег - 5 х 55кг.
Гребане с щанга - 5 х 55кг. -
Не съм се хвърлял много на килограмите при трите упражнения, за да припомня и доусвоя техниката и поразбудя тялото. За техниката на гребането с щанга не съм убеден, че е напълно правилна(макар, че съм гледал клипа на bb-team). Знам, че при това упражнение е лесно да включиш ръцете като помощ несъзнателно и така да дърпаш с тях..
За кофичките ще пробвам дали има болка. Имам спомени, че леко влизаше и съвсем леко се усеща напрежение в рамото, но не е като при лег-а определено.
При лег-а имаше болка в рамената дори с тесен хват, но не е непоносима. Имам известно изоставане в лявата ръка..
1 Ден мислех, че ще е най-тежък, защото другите дни се прави с 20% по-малко, но сега като погледнах това май е само за първия тип програма 5x5. Така че всеки ден ще ги правя с еднакви тежести - имам предвид, с които мога да изпълнявам 5х5 :).
Благодаря отново за напътствията! Относно дневника, преименуван е :), но не обещавам, че ще съм много изряден с описанието на храни и тренировки, понеже наистина съм зает. Първия семестър доста си разказах играта от учене(имаше доста дни по цяла нощ..); сега ще пробвам по-спокойно и хлабаво. За сега съм във ваканция. Ще поствам от време на време какво става :)
12.01.14
02:54
Когато направиш 1-2 тренировки с тези тежести, ги увеличи - явно тези вече са ти леки :) Постепенен прогрес ;)
12.01.14
14:32
Здрасти :)
Слушай “Херцога”, Борето, да ме извини:
След дискусията в дневника на “Лебеда”, на нищо написано от адаша(срамиш името ни хлапе, стегни се!!!), не мога да погледна сериозно... просто прекалено много “глупости надрънка”... От мен: - Наблягай и на ученето, РАЗКАРАЙ тая Java и захвани “истински”(C\C++\C#.NET) език(ци) за програмиране... И пак ти казвам, наблягай на четенето, че като отидеш после на интервю, да има на база на какво да претендираш. :)
Хайде със здраве. Живота е както си го направиш, ти си на правилен път, “Херцога” ти дава и ценни детайли ;) Хубави времена те чакат :))))
@P.S - Дописвам тук, отговора на следващият пост, за да избегна повторението да “дивотията”, която стана в дневника на Рони. Ако се започне, моля Админ да изтрие всичко мое. Та... Боре, с такива като теб, обсъждам нещата очи в очи... тук нищо няма да коментирам. Можеш да махнеш кавичките от глупостите, забележката ти е на място, по грешка са там. Относно креатина... пак е прав на 100% “Херцога”... потвърждавам от личен опит... и само за твоя информация споменавам, че първият креатин в моя живот съм го пил 98 или 99 година... толкоз. ;)
Мнението беше редактирано от Bobcho Bobev на 12.01.14 17:43.
казано от Bobcho Bobev на 12.01.14, 14:32:
Здрасти :)
Слушай “Херцога”, Борето, да ме извини:
След дискусията в дневника на “Лебеда”, на нищо написано от адаша(срамиш името ни хлапе, стегни се!!!), не мога да погледна сериозно... просто прекалено много “глупости надрънка”...
Това, че ти не можеш да погледнеш сериозно не е мой проблем, адаш ;) Глупостите хубаво си ги сложил в кавички, така е правилно.Ако има нещо, с което не си съгласен стегни се и си го кажи, когато и където му е мястото.Защото в момента темата е друга, а не ние да си драскаме.Аз вече съм дал съвети към автора, които аз смятам за НАЙ-ВАЖНИ.Подчертал съм го, защото нещата, които съм му казал са най-важни за мен и от, които ще има полза.Казал си да слуша Херцога, ама да го слуша абсолютно за всичко ли?Помисли малко дали е хубаво да даваш съвет на човек да приема даден съвет за чиста монета?Херцога му е казал доста добри неща ... има само едно нещо, за което аз не съм съгласен, но не съм се намесвал, защото дискусията беше между него и Алекс и ми беше интересно да видя как ще се развие, но Алекс не продължи да пише.
П.П. Даже предпочитам, когато съветвам някого нещо, той/тя да не подхожда доверявайки се на сляпо, а да се усъмни или провери сам това, което съм казал.Първо, че с такива хора е по-добре да се общува.Второ, че ако аз съм сигурен в едното и имам солидна аргументация ще мога да му покажа къде бърка и така ще е научил едно нещо, но както трябва.Напълно възможен е и другият вариант, но поне и в двата случая и двамата печелим.
Радвам се на активността и искрените мнения. В спора се ражда истината. Не бих казал, че приемам на чиста монета всичко, което ми се казва. Аз обаче напълно заставам зад приема на креатин от 5г. Не съм споменавал, че преди съм приемал креатин. Миналата година, когато качвах вземах точно по 5г. на ден креатин на ON и качих близо 4кг. за около месец и малко(водна задръжка определено имаше, личеше си и бях доста по-напомпан + корема ми беше по-издут). Чел съм доста около това за приема на креатина и съм се убедил от изследвания + личен опит(макар и не голям), че 5г. на ден е правилната доза. Дори на креатина, който съм взел Gaspari Qualitine Micronized(не казвам, че е уникален или най - добрия) препоръката е да се взима по 5г. на ден и това е. Това ми прави добро впечатление за марката, защото много марки пишат за зареждащи фази, с които доста по - бързо намалява кутията ти с креатин, а ползите са никакви - само по-бързо натрупване на креатина и по бърз ефект(според мен). Тук е момента да вмъкна, че съм усобено впечатлен за момента от креатина - беше много добре опакован, идеална пудра - наистина е микронизиран - на прашинки е. За разлика от предишния креатин, който пих и беше по - скоро на кристалчета, този креатин се приема изключително лесно.
@Bobcho, занимаваш се с програмиране или го учиш? Преподавателите в университета, в който съм + професори от България, с които комуникирам са твърдо с положително мнение за Java. Според мен е един от най - развиващите се и широко използвани езици. C# определено е доста готин и широкоизползваем и до колкото знам има подобен синтаксис на Java. За C++ съм останал с впечатлението, че остарява и се използва все по - малко и има по - добри алтернативи(не съм обаче напълно убеден в това). Все пак ме заинтригува с мнението си за Java? Доста бизнеси и фирми търсят хора с Java, а и е един от бързите езици. Javascript макар различен език, също има доста общо с Java и е хипер-широко използван. Буквално вече няма модерни сайтове работещи без [removed]). Всеки ми казва да наблягам на ученето и знам, че е важно и вярно, първия семестър доста се напънах и доста четох. Сега съм във ваканция и макар, че имам тест по Machine Learning след 10 дена и по математика след 20 дена, ме мързи доста и само тренирам, ям и релаксирам. Но скоро ще се хващам :). Друго, което ми се върти в главата по тази тема е: от това, което съм видял до сега изглежда, че програмиране и здравословен живот и тренировки са доста несъвместими. За това ми е и интересно дали ще се получи това. За първа година първи семестър съм прекарал страхотно много време седнал пред компютъра и качих мазнини(макар, че играя футзал и още 1 отбор по футбол в университета), а когато дойдох бях изчистен 6 pack(супер активен в България). Сега е 4 pack корема. Другото, което си мисля е, че ако всичко, което ще мога да работя с тези познания и диплома ще е толкова натоварено, стресиращо и невъзможно за комбинация с трениране и здравословен живот, може би не бих избрал да стана програмист. Какво мислиш по тази тема?
Поздрави на всички!
Има ли желание има и начин! Всичко може да се нареди спрямо ежедневието ти, в случая учене, университет, работа и т.н. За това е важно да изпробваш различни методики, да ги усетиш с тялото си, как ти се отразяват. Спортът е за цял живот, трупането на знания и опит също.
Мнението беше редактирано от aleks на 12.01.14 18:47.
Съгласен! Точно това ме мотивира да продължавам!
Мнението беше редактирано от archlord на 12.01.14 18:55.
12.01.14
19:28
казано от archlord на 12.01.14, 18:31:
@Bobcho, занимаваш се с програмиране или го учиш? Преподавателите в университета, в който съм + професори от България, с които комуникирам са твърдо с положително мнение за Java. Според мен е един от най - развиващите се и широко използвани езици. C# определено е доста готин и широкоизползваем и до колкото знам има подобен синтаксис на Java. За C++ съм останал с впечатлението, че остарява и се използва все по - малко и има по - добри алтернативи(не съм обаче напълно убеден в това). Все пак ме заинтригува с мнението си за Java? Доста бизнеси и фирми търсят хора с Java, а и е един от бързите езици. Javascript макар различен език, също има доста общо с Java и е хипер-широко използван. Буквално вече няма модерни сайтове работещи без [removed]). Всеки ми казва да наблягам на ученето и знам, че е важно и вярно, първия семестър доста се напънах и доста четох. Сега съм във ваканция и макар, че имам тест по Machine Learning след 10 дена и по математика след 20 дена, ме мързи доста и само тренирам, ям и релаксирам. Но скоро ще се хващам :). Друго, което ми се върти в главата по тази тема е: от това, което съм видял до сега изглежда, че програмиране и здравословен живот и тренировки са доста несъвместими. За това ми е и интересно дали ще се получи това. За първа година първи семестър съм прекарал страхотно много време седнал пред компютъра и качих мазнини(макар, че играя футзал и още 1 отбор по футбол в университета), а когато дойдох бях изчистен 6 pack(супер активен в България). Сега е 4 pack корема. Другото, което си мисля е, че ако всичко, което ще мога да работя с тези познания и диплома ще е толкова натоварено, стресиращо и невъзможно за комбинация с трениране и здравословен живот, може би не бих избрал да стана програмист. Какво мислиш по тази тема?
Поздрави на всички!
Какво да ти кажа... Всичко е въпрос на възприятие. Ще се опитам да ти обясня какво имам предвид... Относно Java… Мнения най-различни, аз лично, не я харесвам, по ред причини(но това е мое лично мнение), една от който е че именно Java e причина за част от проблемите ми в работата. Все пак, съвета ми към теб, се базира на убедеността, че перспективите пред .NET, са по-добри, отколкото пред Java.. Аз оригинално бях “писач”, именно на C фамилията, като съм минал и през няколко други(Java I JavaScript в това число). Виж, аз работя в тази сфера от доста време, горе-долу 20 години, захванах като хлапе но тогава беше друго... учиш 5 конкретни технологи(+ още 1-2 години за обща база) и си готов ;) Сега е друго... в моята кариера съм се сблъсквал с какви ли не програмни и скриптови езици. Програмирането е като говоренето, най-трудно се учи първият език, после само думичките се менят... изказа остава подобен... та това за Java и C#, че дори и C++, се припокриват на 90% като синтаксис е вярно. Просто мисля, че всеки които претендира че е програмист, трябва да мине и през малко C, чисто и просто за да знае какво значи “структурно” програмиране, освен обектно-ориентирано, а това задължително те праща в C++/C#(Microsoft) сегмента... после “ходи” където искаш :) Програмист(field developer) ще си 5-10 години, после(в общия случай) или си “изхвърлен” от бизнеса или си архитект, мениджър или нещо от рода ;)
Относно здрословният начин на живот и програмирането... двете са си “идеални”... :) Дори и само заради това че, като програмист имаш малко повече парички от този в Макдоналдс, та да се “гледаш”, по-добре. :)
Чао, дано съм ти помогнал с нещо :)
p.s. Препрочетох си поста и това което всъщност не съм казал директно е: Знанията за специфините езици и платформи не са толкова важни, колкото алгоричмичните знания и най-добрите препоръчани практики. Не знам дали си чувал за “Design Paterns” например, но разбирането на тази контретна книга, например е МНОГО по-важно(автоматично умножава х3 заплатата на всеки Java Developer, а примерите в нея са на C++) отколкото да знаеш, че нямаш нужда да ползваш документация за който и да е език(Java например). Тоест като извод... недей да “смяташ”, това трябва да науча, онова трябва и сам “готов”... и програмирането и спорта са “път безкрай”... начин на живот имам предвид. :) Хубавото е че и при двете може да си избираш, доколко да “задълбаваш”. С програмирането, в автобиографията, след като(ако) ти писне, може да се насочиш, в много посоки... не чисто технически имам предвид. :)
Мнението беше редактирано от Bobcho Bobev на 12.01.14 20:15.
Благодаря за съветите и информацията. Доста насърчаващо! Съгласен съм, че самите алгоритмични методики са по-важни. Аз нямам нищо против да уча C и C#(добра идея ли да е се започне от C#, чисто теоретично?), но в момента в програмата това имаме Java. HTML, CSS и Javascript + Java беше първия семестър. Сега втория ще продължим Java, PHP и още нещо предполагам. Къде мога да уча C програмиране странично от университета? Знам, че има доста сайтове и информация в интернет и мога сам да започна да се ровя, но както казах програмата си е доста тежка и доста упражнения ни дават по Java, за да започна сам да се развивам в друг език. С две думи гледам да смогна на Java и да спя :D.
Значи смяташ, че с диплома в Software Engineering мога да работя доста други неща, които са различни от програмиране и developing? От чисто любопитство, надявам се не съм нахален, с какво се занимаваш към този момент?
Поздрави!
13.01.14
09:27
казано от archlord на 13.01.14, 02:41:
... Аз нямам нищо против да уча C и C#(добра идея ли да е се започне от C#, чисто теоретично?)...
@archlord - C# е съставен от точно 21 ключови(резервирани) “думи”. Много “прост” език, на който се пишат многоооооооо, сложни неща. Спокойно, ако намериш време и сили може да прочетеш за него. Не задълбавай излишно на този момент. Използвай го като още един пример за прилагане на нещата на които се опитват да те научат твоите преподаватели. Ти си мислиш, че учите Java, но всъщност преподавателите ти, се опитват да те накарат да разбереш, какво е Клас, Наследяване, Полиморфизъм, Капсулиране и прочее ;) Полиморфно “извикване”, или Наследяване, или пък “Сингелтон”, и на Java(че и на JavaScript, ама верно треа да си мазохист...) и на C++ и на C# са все еднакви, няма ги при ASCII C, затова казах че то е различно. Надолу ще спомена какво, бих направил на твое място...
...
... но в момента в програмата това имаме Java. HTML, CSS и Javascript + Java беше първия семестър. Сега втория ще продължим Java, PHP и още нещо предполагам. Къде мога да уча C програмиране странично от университета? Знам, че има доста сайтове и информация в интернет и мога сам да започна да се ровя, но както казах програмата си е доста тежка и доста упражнения ни дават по Java, за да започна сам да се развивам в друг език. С две думи гледам да смогна на Java и да спя :D.
@archlord - Тоест имате само Java. :) Не ми “пробутвай” (не се обиждай - моля те :) ) HTML, CSS или JavaScript(този “скриптов” език, може да е “изненадващо” сложен, но вие не го учите на такова ниво ;) ), за езици за програмиране... Това са “помощни” технологии, дето, без значение, дали говорим за Java, ASP, ASP.NET, PHP, има ли Web ги има и тях. Вече с Microsoft Silverlight, ги има и в Windows-а дето ти е на телефона или на Компа с Win-8. :) Та... към тях смело добави, XML, без него просто не става... ама никаде имам предвид, нито Web, нито Windows FrontEnd, нито Java Web, нито PHP Web, изобщо АБСОЛЮТНО нищо (изключение са миниатюрни потребителски програмки, а вече и те не стават) не става без XML и ралативни бази данни(Oracle, MS SQL, MySQL, DB2 - не се плащи, има още много “марки”, но е все едно - почти ). Та добави и Structured Query Language ( SQL ). Тоест... да обобщим, прегледай си програмата и ако нямаш XML и Бази Данни(това е изключено, ама карай ;) ), не ги пропускай. Като цяло обаче, най-умното което може да направиш(и което правиш - поздравления! ;) ) е да следваш учебната програма с 150% от дисциплината и старанието, на което си способен. Ако “усещаш”, обаче че ти е “леко”, инсталирай си един SQL Server и VS Studio(за да не “пиратстваш” има Express Editions - тоест безплатни, мъничко “орязани”, ама работят. :) ) и се “гмуркай” в “корпоративното” програмиране с .НЕТ. :) Повярвай ми C# Developer-и е не по-малко търсен от Java такъв и по-добре платен ;) . Ако обаче се “зориш” с Java-та (в това няма НИЩО СРАМНО - аз ЗНАМ, какво значи Java.), без да се притесняваш си следвай програмата. Целият живот е пред теб, когато имаш сили, тогава ще четеш допълнително. (майтапче тук)Живота е гаден, но за сметка на това продължителен - казват италянците ;) :)))))))))))))))
...
Значи смяташ, че с диплома в Software Engineering мога да работя доста други неща, които са различни от програмиране и developing? От чисто любопитство, надявам се не съм нахален, с какво се занимаваш към този момент?Поздрави!
@archlord - С диплома като твоята(реално трябват знанията, не дипломата, ама карай, така се казва ;) ) и малко опит можеш да работиш, много неща. Например аз в момента съм в огромна мултинационална, в тукашният офис се говорят 86 (човешки такива де :)) )езика от 3 хиляди души, аз самият говоря няколко и комбинирам, езиковите ми знания с технически такива. “Бягам” от управленчески отговорностти, просто защото работим в “Среди” в който едночасово прекъсване на някаква услуга, за клиента може да значи много пари, ама найстина много... Ще ти дам пример... Потърси в Гугъл, за един час колко пари минават през Форекс ;), а това е само един пример :) Та... “допир” с Top Managment-а, си имам и без “да се правя на шеф”, като стане “Голяма беля” и ние сме на “скамейката” на обвиняемите. В момента обаче, ама точно в момента, (в петък “захванах” - по документи - проекта. ) проектирам един софтуер за автоматизация дето треа да спести баят пари. :) Голямото предимство на позицията на която съм в момента, е че в общи линии имам свобода да работя по каквото ми е кеф. :)
Поздрави и дано съм помогнал с нещо. :)
Супер. Много интересно! Не се шегувай, как е възможно да не помогнеш.. Точно това, за което разказваш ми е интересно към този момент, тъй като е пряко свързано с мен :D. Втори семестър до колкото разбрах ще учим MySQL или SQL. За XML незнам, но продължаваме модул-а Web and Internet Technology, където ще учим точно бази данни и PHP. Ако XML е пряко свързан и е един неизменна част от тях, предполагам ще го учим(но не го пише в Outline-а).
Аз Visual Studio даже вече съм си качил, но не съм се впускал да разучавам и да пиша. Преди време съм писал само Hello World на него :D.
Това за CSS и HTML си е така - много добре го каза. Те дори няма какво да им се учи, само с работа по тях научаваш за какво става дума. Просто споменавам, че са част от програмата и курсовите ми работи - правих personal website :).
13.01.14
17:40
Приятелю,
Относно езиците за програмиране - аз завърших университета си (в Уелс, не знам ти къде учиш) почти единствено с Java. Включително Major Project-а ми беше на Java.
И след това почнах да си търся работа - и започнах да псувам преподавателите си и програмата, че не можаха да вкарат един сносен курс на C и C++.
След цяло лято мъки си седнах на гъза и научих С++ и сега с него работя.
Защо ти го казвам това?
Да, факт е, че по-голямата част от бизнес софтуера е на Java, но в поне половината от случаите това е само фронт-енда. :) На Java трудно се пишат шейдъри, трудно се оптимизира мемори-критикъл алгоритъм и т.н. и т.н.
Ако университета ти е като моя - не им дреме особено и си преподават каквото си знаят - един съвет от мен :
Ако си решил да ставаш софтуерен инжинер, а не просто някое кодинг мънки (pardon my french), забрави за идеята, че ще те научат там на него и започвай сам да се блъскаш. И другото което е - ако имаш “индустриална година” в програмата - възползвай се на ВСЯКА цена. От моите познати (и не само българите), тези, които постажувахме една година си намерихме работа относително лесно. Тези, които избраха просто да си завършат още бачкат по кафета и фаст-фууд-джоинтс.
Поздрави! :)
Едит : Зарежи ги уеб ‘езиците’. Личен съвет. :) Пхп-пишман-програмисти има под дърво и камък. Виж, от друга страна обаче, не е лошо да положиш малко усилия към поназнайването на Pyton / Perl. :) Най-малкото, където и да отидеш да работиш после, ще ти се наложи да се оправяш със скриптове - я заради къстъм билд система, я заради ауто-тестинг и т.н.
Мнението беше редактирано от Hornhollow на 13.01.14 17:46.
13.01.14
19:36
казано от Hornhollow на 13.01.14, 17:40:
Приятелю,
Относно езиците за програмиране - аз завърших университета си (в Уелс, не знам ти къде учиш) почти единствено с Java. Включително Major Project-а ми беше на Java.
И след това почнах да си търся работа - и започнах да псувам преподавателите си и програмата, че не можаха да вкарат един сносен курс на C и C++.
След цяло лято мъки си седнах на гъза и научих С++ и сега с него работя.Защо ти го казвам това?
Да, факт е, че по-голямата част от бизнес софтуера е на Java, но в поне половината от случаите това е само фронт-енда. :) На Java трудно се пишат шейдъри, трудно се оптимизира мемори-критикъл алгоритъм и т.н. и т.н.Ако университета ти е като моя - не им дреме особено и си преподават каквото си знаят - един съвет от мен :
Ако си решил да ставаш софтуерен инжинер, а не просто някое кодинг мънки (pardon my french), забрави за идеята, че ще те научат там на него и започвай сам да се блъскаш. И другото което е - ако имаш “индустриална година” в програмата - възползвай се на ВСЯКА цена. От моите познати (и не само българите), тези, които постажувахме една година си намерихме работа относително лесно. Тези, които избраха просто да си завършат още бачкат по кафета и фаст-фууд-джоинтс.Поздрави! :)
Едит : Зарежи ги уеб ‘езиците’. Личен съвет. :) Пхп-пишман-програмисти има под дърво и камък. Виж, от друга страна обаче, не е лошо да положиш малко усилия към поназнайването на Pyton / Perl. :) Най-малкото, където и да отидеш да работиш после, ще ти се наложи да се оправяш със скриптове - я заради къстъм билд система, я заради ауто-тестинг и т.н.
Натиснах “Харесвам”, но после се замислих... малко кофти съвет даваш а момчето, прав си че “Copy-Paste”, “писачи” е пълно, прав си че университета, дава малко, но пък много, ама много ценно нещо, а именно, методологията да учиш. Учи те как да учиш, нищо повече!!! :) В Web-a, може да се задълбае и то много... вземи Телерик, Рила солушън, Инфраджистик или ДевЕкс, и т.н.... :) А дори не са всички големи играчи, тези тук... :) За другото си прав, освен че за Java “писачи”, няма работа. Работа има, сташно много, за всички и всякаква, и за ниско и за високо ниво езици... Търсенето в пъти превишава предлагането :) Само да му се работи на човек и да не го мързи да търси. Подкрепям, това което си писал, за UK, там(в целия западен свят) за “новак” е трудно, всички искат човек с опит. Това което е трябвало да направиш, е да се върнеш в София(дамммм, в София, ако щете вярвайте заплатите в сектора са по високи отколкото в Милано, например), да поработиш една-две години за 1500-2000 лв., да “направиш кокали”, както казва “старата школа” и после цял свят е твой :) В това число и Англия, там Java-ta се харчи добре, заради силния финансов сектор. За стажа подкрепям на 100%... или пък, аз съм му дал и друга опция в предното изречение. :) Пърл/Питон, на този етап, са му на 100% излишни...
Маллеееее.... чета и к’во излезе... “Харесах” и после... тука не така, там онова... :))))) Не беше това целта... важното е че като “удари” едно Декартово произведение, колегата, на мойте и твойте писания и пак ще извлече полза. ;) :)))) Не се сърди... малко “наизуст” дейтвах, но имах и други(не говоря за мойта щанга, ако сте ми чели дневника :))) ) неща в главата... Хайде със здраве всички и ще ме прощавате за “асинхронните” реакции.... :)))))
13.01.14
20:16
@archlord
Малко ще ти оспамя дневника, за което предварително се извинявам. Пиша не за друго, ами защото си личи че те интересуват нещата и може нещо да ти е полезно. :) Ако пък не - ще ме прощаваш.
@Bobcho Bobev
Приятелю,
Няма какво да се сърдия, по простата причина, че съм съгласен с по-голямата част от думите и разсъжденията ти. Респект за което, междо другото!
Университета дали дава база или не - ами дава, разбира се. Но въпроса е, че дава малко (по мое лично мнение). След 5 години академичен живот и то съвсем наскоро (демек още ми е прясно в главата), смея да твърдя, че още първия дефект, който един току-що-дипломирал-се софтуерен инфинер получи ще му изглежда по-труден отколко десертацията му. Просто разликата м/у работата в университета и реалната работа (тази, за която ни плащат) е огромна. Та затова и му дадох този съвет - да не разчита на преподавателите си прекалено много, ами да се блъска и да се рови сам и сам да се занимава, да си прави проекти, да пробва и т.н. Може и да е лош съвет, но пък толкова имам да дам. С което държа да отбележа, че не казвам “не си ходи на лекциите и не си прави домашните”. ;)
За езиците за програмиране - има работа за всички, всеки език е по-добър от останалите за специфични неща. Грешката на много млади хора (в това число и мен), е че се забиват сами, като дълбаят само един или максимум два езика. А те разликите не са толкова фрапиращи, право да си го кажем. Един като научиш - останалите не са толкова зор, след като са ти улегнали основните концепции в главата. Дали е джава или си шарп - все е клас, все е полиморфизъм, овърлоудинг и т.н.
Може би грешно се изразих в предния пост - съвета ми е да се правят проекти на различни езици - после като кандидатстваш за работа като програмист на Руби (образно казано) да не трябва да ги убеждаваш, че го знаеш с Си шарп проекти. Никой не очаква от един току-що-завършил да е гении на програмирането, но се иска да можеш да четеш чужд код и да се ориентираш в синтаксиса, а това се постига с практика на съответният език.
За скриптирането - рано му е, може би. Но пък нека си помни, че е хубаво да му хвърли един поглед. Университетите правят толкова много странични курсове - аз примерно пропуснах една камара, докато се ориентирам кое къде и как ще ми е полезно, а трябва да признаеш, че функционалното програмиране е полезно до известна степен. :)
А относно връщането в София... Личен избор, как да го кажа. :) Преборих се тук, не ми е за парите (макар че съм предоволен от заплатата си) и си правя кокалите на място. Само с това не съм съгласен, но пък - вкус. ;)
И последно - писачи има, работа за тях има, ама омръзва (поне на мен). Ако човек иска да се занимава с измисляне и правене на неща, просто да можеш да пишеш код е крайно недостатъчно, крайно. Преди всичко - комбинативност, креативност, опит, математика, алгоритми и т.н. А за съжаление в университетите не те учат как да мислиш. ;)
Е, поздрави и отново - респект!
13.01.14
20:47
@Hornhollow Извинявай, но определно не съм съгласен с теб ;) Ако не се научиш на комбинативност, креативност, математика, алгоритми в университета къде иначе? Да, университета не дава опит, но определно те учи на горе споменатите. Естествено, можеш да “минаваш” през учебната програма както 90% от студентите, и после да се оплакваш, че университета не дава нищо, но всъщност университета развива мисленето страшно много. Учи те да учиш, учи те да се интересуваш, учи те, че не трябва да си ограничаваш познанията само с програмирането, но и с други важни предмети които ще ти трябват, ако искаш да си нещо повече от коудър.. Да не говорим за връзката която получаваш чрез университета - еразъм,стажове и т.н.. А за тези, които се обучават сами чрез интернет мога да кажа само едно - минете само една сесия в някой свестен университет (2-3 седмици за 5 изпита) и после ми говорете колко е лесно и как нямало смисъл.. И какво като умеете да пишете код? Това не ви прави програмисти както е написал Бобчо по-нагоре. Кел файда, че можете да напишете една програма като не знаете какво е интеграл. Обобщено - университета развива мисленето стига да искаш да ти го развие има и база и хора с ОПИТ които могат да ти помогнат ако имаш въпроси, а даже и да ти намерят работа ако си кадърен.
Извинявам се за спама на автора :)
Мнението беше редактирано от Ivan Dimitrov на 13.01.14 20:49.
13.01.14
23:45
@Ivan Dimitrov
Виж, аз се опитвам да кажа същото, но с малко по-конкретни неща. Не виждам защо не си съгласен с мен, като му казвам да се мъчи и да ровичка навсякъде по своя инициятива. Университета може и дава много ако сам си го поискаш - на свой гръб съм го изпитал това, като си проспах първите две години. Късмет извадих, че ми отвориха очите за следващите... И въпреки всичко, до сега нямам опит с университет, който да те подготви адекватно за реална работа. Да, дават ти база, да има мозъци, от които можеш да учиш - но ученето си е учене. Ако нямаш опита, оставаш с пръст в уста. А опита идва от това да правиш неща - не само заради дадено домашно или асаймент, ами и за себе си.
Имал съм кофти преподаватели, имал съм и такива, които са седели по нощите с мене заради някой проект или бреинсторминг. И така е с всеки. Но ако сам не поемеш инициативата - никой няма да ти обърне внимание. ;)
Е, разбира се, може и да бъркам - но това е моят личен опит.
@archlord
Още веднъж извинявай за спама - ако драснеш едно ЛС къде си на острова бирата е от мен като реванш. :)
Мнението беше редактирано от Hornhollow на 14.01.14 01:21.
Здравейте на всички. Голям интерес този дневник предизвиква :D. Интересното е, че се дискутират доста неща и аз нямам никакъв проблем с това. Пишете си на воля, коментирайте и спорете. Всичко, за което говорите е страшно информативно и полезно.
Тренировката днес :
Тяга - 5 x 65кг.
Раменна преса с щанга - 5 x 37.5 кг.
Набирания с широк хват(надхват) без тежест - 3 x 5 + 3 x 3(сравнително чисти, в сериите, в които не съм успял 5 чисти, съм довършвал както мога :D )
От вчера съм на НВД - ВМ, по-трудно се правят калориите определено(майонезата идва на помощ :D) от напр. ВВД или от Балансирано хранене.
Храни, които консумирам тези дни- риба, пилешки гърди, пилешки бедра, бекон, луканки/суджуци, яйца, пълномаслено мляко, соево мляко, котидж чийс, кашкавал, сирене(българско :D), зеленчуци(замразени, айсберг, малко брюкселско зеле(не ми хареса и остатъка го хвърлих :D, моркови), плодове(ябълки,круши,грейпфрути), разни други въглени да докарам 70-80-те грама(напр. черен хляб).
Едни сочни, мазни вратни пържоли и едни бъркани яйца с повечко масло и си готов.
Много писане, много чудо :D.
Аз пък бих ти казал, archlord, да четеш статии и да проверяваш източниците :). Тук еднозначен отговор няма да получиш. Ето аз например ще кажа, че БЦАА-то и бета аланина за теб са напълно излишни. Един протеин и един креатин и толкоз...
Колкото потребители - толкова мнения. Най-добре е да си изградиш собствена позиция на база прочетеното в статии, а не “чутото” във форума.
Статии честа доста, гледам из интернет допълнително за още информация :).
едит. и едни BCAA добавих за сега - Scivation Xtend 430g - набарах едно намаление :) - взех ги за 11 паунда с доставката. Ще го почна сигурно след седмица-две.
Тренировката днес:
Клек - 5 x 75kg.
Лег - 5 x 55kg. Лявата ръка нещо изостава, с дяснята бутам с лекота.. За съжаление мисля ще трябва да карам с тези тежести, за да свикне лявата, а и травмата на лявото рамо..(с не много тесен хват днес не ме боля за радост - може да е от добрия прием на омега-3 тези дни- взимам от суплементи, вечерях сьомга снощи и днес ядох сардини, дано утре да не се обади :) )
Гребане с щанга подхват - 5 x 55kg.
Хапване по ред през деня : 3 яйца, котидж чийс 300г., кашкавал 50-100г., наденица, сирене 50-тина г., овес 50-тина г., фъстъчено масло, соево мляко, 2 консерви сардини, половин консерва red kidney beans, луканка 100г :), майонеза, лютеница , протеинов шейк, 2 средно-големи свински-250-300г. раменни пържоли, моркови, салата айсберг.
Водата тези дни е около 4л. Качил съм около 2-3кг от започването. Може да е водна задръжка - хапвам и солено(а и креатин взимам :) )
Долу горе е това май :)
Приемам всякаква критика, мнения, дискусии, даже ги насърчавам. Поздрави! :)
Мнението беше редактирано от archlord на 17.01.14 02:04.
Днес тренировчица..
Клек - 5 x 77.5kg.
Кофички със собствена тежест - 5 x 10 повторения.
Знам, че програмата е 5x5, но ми идват малко, а колан за тежести нямам, не намерих и в залата(ще питам в офиса), но като цяло не ми се дават пари и за колан.. Пък и като за първи път кофички от доста време реших да ползвам собствена тежест да посвикне лявото рамо, че да не го прецакам. Какво мислите за колана с тежести? Някаква алтернатива?
Гребане с дъмбел - 5 x 20kg.
За първи път правя гребане с дъмбел(всъщност отдавна съм го правил с тежест в ръка) и не съм много сигурен дали го изпълнявам добре. Нито знам какви килограми са нормални за мен, но мисля че успях да понатоваря и гледах да се фокусирам да дърпам с гърба.
Май си превиших протеина доста. Пих 2 шейка и доза БЦАА и отделно се храних добре - сега примерно вечерям свински раменни пържоли - по сметка съм вкарал около 200гр протеин. Калориите тези дни не ги броя много, много - като цяло ориентировъчно - и без това ям сходни неща заради НВД - ВМ режима.
Това е май за сега. Някакви идеи?
Поздрави!
казано от archlord на 19.01.14, 01:19:
.... а колан за тежести нямам, не намерих и в залата(ще питам в офиса), но като цяло не ми се дават пари и за колан.. Пък и като за първи път кофички от доста време реших да ползвам собствена тежест да посвикне лявото рамо, че да не го прецакам. Какво мислите за колана с тежести? Някаква алтернатива?...
Колана за тежести е категорично една от най-добрите инвестиции, които съм правил. Има разни алтернативи, но не мисля, че цената е сериозна, а ползите са огромни.