18.02.14
22:17
Здравейте! Нека ви разкажа накратко и моята история. Преди по-малко от година ( април 2013) започнах диета, успоредно с фитнес. Висока съм 1.65, тежах 87 кг. На този етап тежа 57 кг., височината ми е същата, разбира се. Това са -30 свалени кг. Проблема при мен е, че в един момент, намалих фитнеса до един път седмично, започнах да ям доста малко (веднъж на 2 дена). В момента искам да се стегна и да мога да се храня нормално, тъй като през ден-два правя “релаксиращи” дни, т.е. на вода/ябълки, а през другите ям по веднъж на ден. Имам възможност да посещавам фитнес около 3 пъти седмично. Бихте ли ми препоръчали подходяща програма, с която да стегна тялото си и може би да сваля още 3-4 кг.?
18.02.14
22:45
казано от gani на 18.02.14, 22:17:
намалих фитнеса до един път седмично, започнах да ям доста малко (веднъж на 2 дена)
С каква цел правиш това?
А за храненето - това го правех с цел сваляне на кг., сега не искам да е така, искам само да поддържам.
Колега аз ще започна с един прост съвет:
-ако искаш да постигнеш нещо във фитнеса, ВЕДНАГА престани с тия гладувания. Ще си съсипеш здравето. За да стегнеш тялото ти трябват тренировки, ала за тях ти трябва ЕНЕРГИЯ- от ябъките енергия няма как да има.
И второ за програмата- каквато си избереш я прави. За стягане и “релеф” няма толква значение каква ще е. За стягане и релеф тренировките не се работи с много килограми, а с много повторения. Примерно раменна преса с по и над 15-20 повторения.
Оууууу извинявам се колежке :D Но иначе като цяло нещата си остават такива и за теб. Това, което съм ти го казал е метод за стягане и орелефяване. ;)
Мнението беше редактирано от Методиев на 18.02.14 23:07.
19.02.14
07:34
казано от Методиев на 18.02.14, 22:51:
За стягане и релеф тренировките не се работи с много килограми, а с много повторения. Примерно раменна преса с по и над 15-20 повторения.
Колега, няма такова нещо. Съветът е неефективен, съответно - неправилен.
Релефът е функция на храненето - представлява достигане на достатъчно ниско ниво на телесните мазнини при наличие на достатъчно мускулна маса.
Колежката е с крайно сбъркана представа за понятията - здравословен начин на живот, правилно намаляване на телесното тегло, трениране с тежести и връзка между тренировки, мускули и привлекателна визия. Докато е убедена, че от силовите тренировки ще се появят едни мега-мощни гигантски мускули, няма как да стигнем до Истината.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.02.14 09:47.
казано от gani на 18.02.14, 22:55:
Мерси, само че съм колежка :) и не искам много мускули, само стягане.
Стягането е ефект,който се спостига чрез наличие на мускули.
Мазните сами по себе си са безформени и придават отпуснат вид,единственият начин да псотгнеш,това което искаш е като изградиш някаква мускулатура.И не се притеснявай няма да заприличаш на състезателка по бодибилдинг,а ефекта определено ще ти хареса.
Това обаче ще е доста дълъг процес,вероятно година-две,предвид състояниет до което си се докарала сама.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 19.02.14 08:28.
“предвид състояниет до което си се докарала сама.” - Не знам защо сте толкова отрицателно настроени. Като цяло смятам, че постигнах доста със самото сваляне на тези килограми. Не смятам, че е нужна критика, а напротив - мотивация за повече. Явно обаче нещата тук стоят по различен начин. Не съм казала и че бързам, и че искам моментален резултат. Все пак ще имам предвид насоките ви и благодаря за мненията.
19.02.14
13:00
казано от gani на 19.02.14, 12:48:
“предвид състояниет до което си се докарала сама.” - Не знам защо сте толкова отрицателно настроени. Като цяло смятам, че постигнах доста със самото сваляне на тези килограми. Не смятам, че е нужна критика...
За колко време ги свали тези 30 kg?
Няма здравословен начин това да стане за по-малко от 7-8 месеца.
Смяташ ли, че това е нещо добро за теб:
...започнах да ям доста малко (веднъж на 2 дена)... през ден-два правя “релаксиращи” дни, т.е. на вода/ябълки, а през другите ям по веднъж на ден.
Затова има критика.
Резултатът е факт, но на каква цена?
19.02.14
13:16
1. Изхвърли кантара
2. Отдели време и се поинтересувай от различни хранителни режими. Може би периодичното гладуване ще отговаря добре на изискванията ти да се храниш по-рядко.
3. В залата се напрягаш малко повече със свободни тежести (да се чете ЩАНГИ и ДЪМБЕЛИ).
Едит: Защо няма опция за “отпрепоръчване” на темата. Цъкнах без да искам :)
Мнението беше редактирано от Момчил Ганев на 19.02.14 13:19.
казано от gani на 19.02.14, 12:48:
“предвид състояниет до което си се докарала сама.” - Не знам защо сте толкова отрицателно настроени. Като цяло смятам, че постигнах доста със самото сваляне на тези килограми. Не смятам, че е нужна критика, а напротив - мотивация за повече. Явно обаче нещата тук стоят по различен начин. Не съм казала и че бързам, и че искам моментален резултат. Все пак ще имам предвид насоките ви и благодаря за мненията.
С този “режим”,с който си свалила килограмите със сигурсност си изгорила голяма част от наличните ти мускули.
Както казах,стегнатият вид,който е целтати се псотига с добра и тонизирана мускулатура.
След като съзнатело си се опитала да унищожиш твоята,постигането на целта ти няма да е лесно.
Gani аз ти предлагам да оставим колегите да си “теоретизират”, а ние с теб да преминем към съществото на твоя проблем :P
Погледни тези разработени и явно изпитани програми:
Лесна програма за отслабващи дами
Четири тренировъчни дни за амбициозни жени
Система 5x5
Оформяне и поддържане на висок тонус за дами
Обърни внимание, че на 3 от 4-те програми, повторенията във всяка серия са по 12-15 и то като за начало. А ти с времето ще ги увеличаваш. (muscle)
Това е от мен, моя съвет. Вече от тук на там всичко си зависи от теб.
Успех :)
Мнението беше редактирано от Методиев на 19.02.14 23:15.
20.02.14
00:13
казано от Методиев на 19.02.14, 23:13:
Gani аз ти предлагам да оставим колегите да си “теоретизират”...
Правилно, хайде да спрем с теориите и да споделим личните си впечатления от двата тренировъчни подхода - (1) 15-20 повторения в серия и (2) 6-8 повторения в серия. Моят личен опит категорично показва, че при втория подход резултатите са несравнимо по-добри. Факт - правил съм го, макар преди доста време. При теб как стоят нещата? :)
Колко любопитно - във форума има доста Дами, постигнали значителен прогрес и чудесна физика с... (наистина много странно!) - големи тежести и малко повторения. Сигурно е случайно... ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.02.14 00:15.
20.02.14
01:00
казано от Кольо Пияндето на 20.02.14, 00:13:
Колко любопитно - във форума има доста Дами, постигнали значителен прогрес и чудесна физика с... (наистина много странно!) - големи тежести и малко повторения. Сигурно е случайно... ;)
Потвърждавам го от личен опит :)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 20.02.14 01:01.
казано от Методиев на 19.02.14, 23:13:
Обърни внимание, че на 3 от 4-те програми, повторенията във всяка серия са по 12-15 и то като за начало. А ти с времето ще ги увеличаваш. (muscle)
Това е от мен, моя съвет. Вече от тук на там всичко си зависи от теб.
Успех :)
Мита за многото повторения и релефа е главно в това,че ако направиш 20 повторения,това си е живо кардио от колкото силова тренировка.СЪответно за такъв брой повторения тежестта отива поне на 50%.
Като ефекта е един същ дали ще мяташ леките дъмбели безброй пъти или с тежки,но кратки серии ще го постигнеш.
Кольо Пияндето (?!), не съм ги свалила за кратко време, както казах, в началото ходех на фитнес (месеци), след това за да поддържам свалените кг-ми започнах гладуване. Както и да е.
Методиев, много благодаря за програмите :) Разгледах ги. Може би ще започна с вариант 1 и ще се придържам към повече тежест, по-малко повторения.
24.02.14
08:30
Искам само и аз да попитам нещо, защо във всички жени, които не спортуват, че и малка част от другите, се крие една такава глуповата мисъл, че разбираш ли ако тренирам с големи тежести, ще стана мъжкарана с много мускули и няма да ми хареса.
Е, като начинаещ казвам, че трупането на мускулна маса далеч не е толкова лесно, а ако СЛУЧАЙНО не ви харесат резултатите, имате предостатъчно време да преустановите тренировката или програмата.
Сиреч казано с две (или повече) думи, ако беше толкова лесно качването на големи мускули, всички щяхме да сме като Шварценегер. :)
24.02.14
09:01
казано от Георги Йотов на 24.02.14, 08:30:
Искам само и аз да попитам нещо, защо във всички жени, които не спортуват, че и малка част от другите, се крие една такава глуповата мисъл, че разбираш ли ако тренирам с големи тежести, ще стана мъжкарана с много мускули и няма да ми хареса.
Еми то в такъв случай се обесмисля тренирането им щом няма да станат мъжкарани с мускули. Затова мъдро не се захващат с щангите. :D
24.02.14
16:42
Е, като начинаещ казвам, че трупането на мускулна маса далеч не е толкова лесно, а ако СЛУЧАЙНО не ви харесат резултатите, имате предостатъчно време да преустановите тренировката или програмата.
Сиреч казано с две (или повече) думи, ако беше толкова лесно качването на големи мускули, всички щяхме да сме като Шварценегер. :)
Напълно съм съгласна с теб.. това се мъча и аз да обесня на всички мои приятелки, които ми казват, че съм луда да клякам с 70 кг:) И че ще стана като мъж
Тъй като няма да ходя всеки ден, започнах с 15 мин. кростренажор, упражнения за горна част ( от програма 1, която ми изпрати Методиев ), 20 мин. велоергометър и 30 мин. пътека. Имам някакво усещане, че утре може да съм с мускулна треска, но каквото се случи. Следващата ми тренировка ще бъде най-вероятно в сряда. Имам въпрос относно храненето след фитнес. Колко време след тренировка е препоръчително да се хапва? За храна говоря за плодове - ябълки например.
24.02.14
20:17
След фитнес трябва да ядеш ХРАНА, а не ябълки. Хубаво е да изчакаш поне 40 минути
24.02.14
21:02
Няма значение кога ще ходиш, нужна ти е белтъчна храна след това.
24.02.14
21:06
казано от Adriana Dacheva на 24.02.14, 21:02:
Няма значение кога ще ходиш, нужна ти е белтъчна храна след това.
Да допълня малко, ако не възразяваш. Даже преди лягане.
24.02.14
22:13
казано от Adriana Dacheva на 24.02.14, 16:42:
Сиреч казано с две (или повече) думи, ако беше толкова лесно качването на големи мускули, всички щяхме да сме като Шварценегер. :)Напълно съм съгласна с теб.. това се мъча и аз да обесня на всички мои приятелки, които ми казват, че съм луда да клякам с 70 кг:) И че ще стана като мъж
Покажи им на твоите приятелки моите снимки, да видят, че момчета, които клякат със 70кг в 5х5, са всъщност далече от мъжкото тяло, а камо ли жена... Ама кво да ги прайш... Търсят си оправдания да не стъпват в зала.