26.03.14
20:40
Здравейте приятели :) ,
казвам се Николай Методиев , на 34г. от София. Висок съм 1.70 см. и съм 74 кг. С фитнес се занимавам от около 1г., в началото започнах с инструктор- направи ми програма която следвах около 3 месеца, след това се преместих в друга зала и там направихме нова програма по която да тренирам. Ходя 3-4 пъти в седмицата.Някой друг ден ще напиша и програмата която сам си направих за тренировки, а сега искам да споделя диетата която стартирах тези дни - НВД.
Ето и храните и храненията :
Закуска: 3-4 яйца, 50 гр- сиренце, кафе
около 10 ч. -едно кисело мляко 2%
около 12.00ч. Месо/ не всеки ден мога да ям филе и за това ям каквото има месо/ със салата и 1ф. хляб
около 16.00ч. -сурови ядки 50-70гр.
около 19.00ч. - месо /каквото има, но се опитвам да е филе/
Пия на ден около 2л. вода
Тренировките ми са интензивни и протичат над 1ч. и минимум 10 упражнения 15 мин. кардио.
Според вас, за изчистване на коремната област добре ли съм я направил ?
Приемам критики, но не много :)
Темата беше редактирана от nikolay metodiev на 26.03.14 20:43.
26.03.14
21:40
казано от nikolay metodiev на 26.03.14, 20:40:
Тренировките ми са интензивни и протичат над 1ч. и минимум 10 упражнения 15 мин. кардио.Според вас, за изчистване на коремната област добре ли съм я направил ?
Това сам ще го разбереш с времето,за ядките нищо,че са сурови аз не бих ги препоръчал.Има теми за ядките,ако искаш ги разгледай.Успех
27.03.14
08:59
С какво евентуално да заменя ядките ?
Ядките ги остави - добре са си. Само ми кажи защо са ти тия пет хранения на ден?
27.03.14
11:32
Основното което правя в момента е експеримент за намаляване на подкожните мазнини и малко да ми се покажат плочките на корема :)
Само за плочките го правя
27.03.14
12:49
казано от just m на 26.03.14, 21:40:
Тренировките ми са интензивни и протичат над 1ч. и минимум 10 упражнения 15 мин. кардио.Според вас, за изчистване на коремната област добре ли съм я направил ?
Това сам ще го разбереш с времето,за ядките нищо,че са сурови аз не бих ги препоръчал.Има теми за ядките,ако искаш ги разгледай.Успех
Какво им е на ядките ?
27.03.14
13:11
казано от Adriana Dacheva на 27.03.14, 12:49:
казано от just m на 26.03.14, 21:40:
Какво им е на ядките ?
Абсолютно нищо им няма http://www.bb-team.org/articles/1373_10-hrani-ot-koito-nyamate-nuzhda При мен когато ядях ядки свалях бавно и трудно.Знам,че е различно за всеки.Аз лично много ги обичам,но ги избягвам за всекидневна консумация.Знам,че са полезни и приятни.Ако иска да пробва 1 седмица с тях и без тях за да разбере,кое е оптималното за него.Извинявам се ако има нещо :)
В скоби ясно е описано кои ядки (те даже не са и ядки) визира авторът на статията.
Мнението беше редактирано от Петър на 27.03.14 13:21.
казано от nikolay metodiev на 27.03.14, 11:32:
Основното което правя в момента е експеримент за намаляване на подкожните мазнини и малко да ми се покажат плочките на корема :)
Аз продължавам с въпросите. Следващият съдържа и отговор в себе си, ако успееш да го прочетеш между редовете.
Каква точно ще е ползата по отношение на подкожните мазнини от пет пика на инсулина през деня, предизвикани от петте ти хранения?
А суровите ядки са чудесна храна. Прочетете внимателно какво точно е написал Владо и кои ядки смята за вредни.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.03.14 13:33.
27.03.14
13:42
казано от Boby_ на 27.03.14, 13:32:
Аз продължавам с въпросите. Следващият съдържа и отговор в себе си, ако успееш да го прочетеш между редовете.
Каква точно ще е ползата по отношение на подкожните мазнини от пет пика на инсулина през деня, предизвикани от петте ти хранения?
А суровите ядки са чудесна храна. Прочетете внимателно какво точно е написал Владо и кои ядки смята за вредни.
И сега и аз да те попитам : Ядките в прикачения линк са печени и пържени, а това което аз похапвам са сурови ядки и то в не големи количества.
Нещо пропускам може би ?
27.03.14
14:08
казано от nikolay metodiev на 27.03.14, 13:42:
А суровите ядки са чудесна храна. Прочетете внимателно какво точно е написал Владо и кои ядки смята за вредни.И сега и аз да те попитам : Ядките в прикачения линк са печени и пържени, а това което аз похапвам са сурови ядки и то в не големи количества.
Нещо пропускам може би ?
Не не си ме разбрал правилно.Яж ядките не са проблем,просто при мен.При всекидневна употреба свалям бавно.Не зависимо сурови или каквито да било.Обичам орехи много,ако някои обичат вафли и са изкушение,за мен орехите са такива.Да спрем със спама.Яж ядки,ако не те задоволява резултата спри ги и пробвай без тях.Просто за всеки човек е индивидуално ;) Всичко окей ли е ?
27.03.14
14:13
Грешно те е разбрал, защото се изказваш неточно,обобщаващо и подвеждащо.. Ако сам си прочетеш ОТНОВО първия пост, сам ще видиш,че е така. Когато искаме да помагаме, по-добре да се стараем да го правим като хората, за да може поне да не ги подвеждаме (без лоши чувства)
Към автора - остави ги ядките, не е проблем да ги ядеш сурови. Замисли се обаче над това, което те е попитал Боби :)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 27.03.14 15:21.
Естествено, че с ядки ще сваляш по-бавно. Причината е тривиална - калорийният баланс. Ядките съдържат много мазнини и са висококалорични. Освен това са компактни, плътни и с тях много лесно се прекалява.
Затова наистина ако човек има за цел да постигне отрицателен калориен баланс, ограничаването на ядките е задължително. Не може да си вземеш стотина грама и да си ги хапнеш ей така. Но чак пък съвсем да ги спираш също е излишно - съдържанието им е такова, че в малки количества могат чудесно да се впишат в една нисковъглехидратна диета дори и при ОКБ.
27.03.14
16:20
Боби,
това с 5-те хранения го видях от много форуми които четох.Във почти всички е написана подобна хранителна диета.
Нещо бъркам ли ? , пак казвам идеята ми е малко да се изчистя и основно плочки на корема :)
27.03.14
16:38
Нямаш нужда от 5 хранения. Направи ги 3-4. Просто в интернет последните няколко години се налагаше идеята, че с по-голям брой хранения се забързва метаболизмът, което помага за свалянето на мазнини. Аз обаче имах същите, та даже и по-добри резултати при сваляне с 3 хранения. Най-малкото не ми се налагаше постоянно да гледам часовника, да не изтърва хранене и да си нося храна при всяко излизане, адски неудобно е....
27.03.14
16:58
Имам възможност да спазвам посочения от мен режим, въпроса е дали е ефикасно да се прави ?
27.03.14
17:09
Това отговаря на въпроса ти - не е.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.03.14 08:40.
27.03.14
18:06
казано от Adriana Dacheva на 27.03.14, 17:09:
Това отговаря на въпроса ти - не е.
Извинявайте ако ви е доскучало от моите въпросчета, но си мислех че хранейки се повече пъти и по-често ефекта е по продължителен.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.03.14 08:41.
27.03.14
22:18
Нали това е идеята на този форум :) да споделяме информация и опит, така че няма проблем, хубаво е човек да се информира, когато не е сигурен за нещо
Обяснявам кратко и ясно. За повече подробности - гугъл.
Хормонът инсулин има няколко основни функции в човешкото тяло. В момента ни интересуват две - да регулира (намалява) кръвната захар и да дава сигнал на мастните клетки да трупат запаси. При постъпване на храна в организма (особено такава, съдържаща въглехидрати) кръвната захар се покачва. Панкреасът реагира, като отделя инсулин. Както вече казах, инсулинът понижава кръвната захар, като в същото време дава сигнал на мастните клетки, че в тялото е постъпил нов източник на енергия и част от него трябва да се запази за “черни дни”. Практически липолиза при високи нива инсулин в тялото не може да се осъществи. Най-просто казано когато ядеш пет пъти на ден, предизвикваш секреция на инсулин пет пъти на ден, вместо да кажем два.
Конценпцията за честото хранене по малко е остаряла и напълно погрешна. Тя взима предвид само калорийния баланс (който без съмнение е най-важен, но не е важен само той), но не и хормоналните процеси в тялото.
Ако допуснем, че при две хранения на ден (обяд и вечеря) и при пет хранения на ден поемаш едно и също количество калории от едни и същи храни и си в калориен дефицит, ефектът в първия случай ще е доста по-голям.
Да не говорим за чисто практическите аспекти - ако ядеш често, е много по-лесно неусетно да надхвърлиш планираните калории и да се окажеш с калориен излишък, а пак да се чувстваш гладен.
По-ясно от това не мога да го обясня, без да го профанизирам съвсем.
28.03.14
08:42
Благодаря ти Боби :)
Много ясно си го обяснил, за което ти благодаря :)
29.03.14
21:29
Днес деня премина така:
ставане 07.30ч.
във фитнеса от 08.00 до 09.15ч.
Преди тренировката взех едно бананче малко за сила, направих добра тренировка днес.Тренирах гърди, гръб и традиционно в края на всяка тренировка правя корем. Тренирах днес без кардио сутринта.
09.30ч. - закуска- 3 сварени яйца и един домат
11.00ч. кисело мляко
12.00ч. пържола
от 14.20-15.20 направих кардиото ми за деня- футболен мач /победа и 3 гола :)/
и последно за деня - вечеря- пилешка пържола филе с едно доматче.
Това е днешния ден :)
Направими впечетление, че силата ми е доста спаднала а съм на диета само от 5 дни.Отдавам го на диетата, но странно защото от лежанка досега вдигах в нормална серия 70кг. а днес на 50 ми беше много трудно.
От диетата ли ми се губи силата ?
29.03.14
23:55
Ако си ограничил въглехидратите от 5 дни, а преди това си наблягал на тях, напълно нормално е да си така.. както и с калориите :) Нужно е малко време организмът ти да се нагоди към новия режим
30.03.14
08:26
Ади,
изненада ме ,че толкова много ми падна силата изведнъж.Явно диетата веднага оказва влияние, ще следя какво се случва и в следващите дни.Много ми е интересно.
За днес планирам да направя една хубава загрявка с едно прилично кардио и лека тонизираща тренировка :)
Днес планирам да е ден с високовъгрехидратна храна -един ден в седмицата
31.03.14
23:50
Днес 31.03.2014г.
Закуска: без закуска по стечение на обсоятелствата
10.00- кисело мляко 2 %
12.00- пилешка пържола, салата от домати и краставици
16.00- кисело мляко
19-20.30 тренировка - силно интезивна със няколко суперсерии
21.00 вечеря- салата от моркови и ябълки и свинско филе
днес не ми беше перфектния ден за диетата, но вече съм 1 кг. на долу
02.04.14
00:04
1-април
ставане: 06.00 - крос 1 час/ някъде около 5 км/
07.30- един банан след кроса
08.30- закуска- кисело мляко с овесени ядки
10.00- 4 белтъка
12.00- пържола филе
13.30- 3 км. крос
16.00ч- зелена салата
18-20.00 - силова тренировка- 2 часа и много пот
21.00 - пържола филе, салата моркови
21-45 .......... Ман.Юнайтед -Байерн 1-1
02.04.14
00:26
Понеже виждам, че спорите за ядките и чета мнения, че с тях се сваляло бавно и трудно... Та, това са пълни глупости!
Първо - ядат се само и единствено сурови ядки. Защо? Защото мастните кислини, които се съдържат в суровите ядки в голямото си кличество са ненаситени! При термичната обработка мастните киселини от ненаситени стават наситени и ние вместо да си вкарваме полезните мазнини се храним с вредните. Освен това, ценните витамини, които се съдържат в тях са неустойчиви при същата тази термична обработка и се разпадат.
Второ, ако са сурови те са изключително ценен източник на здравословни омега 3 и 6 мастни киселини и витамини.
Да, трябва да се внимава да не се прекалява с тях, но едни 50 гр. на ден изобщо не са проблем, дори е повече от желателно да се хапват.
Конкретен пример с мен - от януари до юни миналата година с 5 хранения на ден, значително по-обилни от споменатите по-горе и с 50 гр. сурови ядки на ден свалих от 83 кг. до 71 кг., като стигнах до 12% мазнини в тялото!
Така че ядките за мен са си направо задължително хапване и са прекрасни за заместване на някое хранене, ако сме на крак!
02.04.14
19:06
02 април
закуска: кисело мляко с овесени ядки
10.00ч- кисело мляко 2 %
12.00ч.- зелена салата, свинско с малко ориз и 1филия хляб
15.00ч.- сурови бадеми 30-40гр.
18-19.00ч тренировка:
-набирания- 4 серии до отказ
вдигане за гърди на лежанка - 4 х60 кг /15,12,10,8/
повдигане на дъмбели от наклонена лежанка 3х12.5кг./серии от 10бр/
повдигане на щанга към врата - 3 х 15кг./серии от 10бр/
разтваряне на страни на ръцете с дъмбели 3х10кг./серии от 8бр/
повдигане на краката от вис- 3 серии до отказ
коремни преси- 3 серии х 30бр.
повдгане на краката на лежанка за корем, + драконов флаг :)
следва тенис на маса, имам един пациент за след малко и след това вечеря и футбол :)
Вчерашния пациент на тенис падна само с 13-7 гейма за МЕН.
03.04.14
21:54
03. април
закуска- 4 белтъкя, 1 домат, плочка сирене
10.00- 30-40гр. сурови бадеми
12.00ч. обяд, салата домати и краставици, постно зеле, 1филия хляб
16.00ч. -кисело мляко
18-19.30ч. тренировка
-20 мин. колело, 10 мин. пътека, кофички- 3 сериии до отказ, разгъване на страни с дъмбели/3х10бр/, повдигане на краката на лежанка и коремни преси за завършек.
Днес исках да направя една тренировка повече за кардио и корем :)
вечеря, Пилешко филе на скара, овчарска салата, десерт-цедено кисело мляко, чаша червено вино
Това е за днес :)
04.04.14
22:51
Продължавам с ден: 04 април
закуска: пържени яйца, 1 домат, плочка сирене
10.00- 30-44 гр. сурови бадеми
пропуснах непланирано днес обяда
16.00ч. кисело мляко
20.00- 21.30 фитнес
днес направих доста упражнения с малки тежести с идеята за тонизираща/разпускаща тренировка.Утре планирам да натоваря максимално и за това днес направих лека подгряваща тренировка с леко натоварване в упражненията за корем/ колелце, китайска почивка, коремни преси/
22.00 ч- вечеря, 1 домат с парче кашкавал на фурна.
Днес си купих соев протеин без въглехидрати.Марката е GNC - Soy Protein
Планирам да го пия след тренировка, ако имате съвети относно протеина и пиенето му, ще се радвам да ги споделите :)
Ето и самия протеин:
Мнението беше редактирано от nikolay metodiev на 04.04.14 22:52.
04.04.14
22:54
Една снимка от фитнеса :) има изгледи за коремни плочки
Мнението беше редактирано от nikolay metodiev на 05.04.14 07:46.
05.04.14
21:40
05 април
закуска- кисело мляко, кафе /добра комбинация :)/
пропуснах междинното хранене
обяд: риба с 2 филийки хляб
следобедна закуска - 50 гр. сурови ядки/микс/
18-19.20 ч. тренировка
няколко суперсерии:
1. Вдигане от лег /4 серии х 10бр. х 60кг/ + набиране обратен хват/ до отказ/
2. Дърпане на скрипец /3 серии х 10 бл. х 50 кг/ + колелце/за корем/
3.Обратно гребане на успоредка + кофички + хиперстензии 5 х 10бр.
4.Бутане на наклонена лежанка с дъмбели / 3 серии х 10 бр. х 12.5 кг. дъмбел/
5.За корем направих още едно упражнение на края което не знам как се казва :) , хаха другия път ще съм си научил урока
6. Бягане на пътека - 16 мин.- 2.100 км. /Темпото ми беше не много високо и редувах бързо със слабо тичане и за това км. са малко/
След тренировката взех доза от соевия протеин :)
Вечерята ще е от кюфтета днес.
Чакам утрешния ден , ще съм на въглехидрати /без да прекалявам/
Мнението беше редактирано от nikolay metodiev на 05.04.14 21:41.
09.04.14
08:47
закуска- кисело мляко
обяд- пилешка пържола, зелена салата, 2 бр. яйца
16.00ч. - кисело мляко
18.30-20.00 - футболен мач- паднах ,но вкарах 3-4 гола
21.00- вечеря, зеленчуков сач
09.04.14
09:30
Важното е, че си дал всичко от себе си :)
09.04.14
11:20
Да Ади,
преподавам футболни уроци в свободното си време :)
11.04.14
09:33
Пътувам много, миналата седмица бях във Велико Търново и ходих до фитнес Преслав във Картала.Мнението ми е много положително за фитнеса и хората които работят там.
Тази седмица бях във Пловдив, но и този път не посетих Авангард/ най-хваления фитнес в Пловдив/, а минах през фитнеса на Новотела където съм отседнал.
Купих си от Метро въже за скачане и почнах тренировки с въже, за момента рекорда ми е 20 бр. :) , целта която съм си поставил е минимум 5 мин. да успея да направя в рамките на месец.
казано от Ivan Vasilev на 02.04.14, 00:26:
Понеже виждам, че спорите за ядките и чета мнения, че с тях се сваляло бавно и трудно... Та, това са пълни глупости!
Първо - ядат се само и единствено сурови ядки. Защо? Защото мастните кислини, които се съдържат в суровите ядки в голямото си кличество са ненаситени! При термичната обработка мастните киселини от ненаситени стават наситени и ние вместо да си вкарваме полезните мазнини се храним с вредните. Освен това, ценните витамини, които се съдържат в тях са неустойчиви при същата тази термична обработка и се разпадат.
Второ, ако са сурови те са изключително ценен източник на здравословни омега 3 и 6 мастни киселини и витамини.Да, трябва да се внимава да не се прекалява с тях, но едни 50 гр. на ден изобщо не са проблем, дори е повече от желателно да се хапват.
Конкретен пример с мен - от януари до юни миналата година с 5 хранения на ден, значително по-обилни от споменатите по-горе и с 50 гр. сурови ядки на ден свалих от 83 кг. до 71 кг., като стигнах до 12% мазнини в тялото!Така че ядките за мен са си направо задължително хапване и са прекрасни за заместване на някое хранене, ако сме на крак!
съгласен на 100% (и от краткия ми опит, и от няколко различни източника из нета)
11.04.14
23:59
петък 11.04.2014г.
закуска: пържени яйца, плочка сирене
10.00.- Айран 1л.
12.00 - обядвах спанак с ориз/нямаше друга опция/
15.00- сурови ядки
17-18.30 тренировка:
вдигане от лег - 1 серия загрявка, 2х50 кг.х 10 бр. и 1х60кг. х 10 бр.
вдигане на дъмбели на наклонена лежанка 4 серии х 15кг. дъмбел х 10 бр.
вдигане на щанга на наклонена лежанка 3 серии х 50кг. х 12бр.
скачане на въже- около 5 минути с много спирания, оплитания и смях в залата
кофички- 4 серии до отказ/ 1х20, 1х15, 1 х8, 1х6/ - правих ги с кратка почивка между сериите - около 20-30 секунди
драконов флаг - 2 серии х 3 бр.
повдигане на краката от вис - 3 сер. х 20бр.
коремни преси + колелце - 3 серии х 10бр.
пътека- 2 км.- 11 минути
вечеря- хапване в любимата ми сладкарница - Лагуна, хапнах пилешка пържола ,една салата и малко тортичка :)
14.04.14
09:22
12.04
Почивен за тренировка :)
Труден ден,
ставане с кафенце
изпит по висша математика - отличен 3 - :)
футболен мач на любимия отбор, за съжеление Левски загуби от Литекс
Вечерта поляхме изпита като пообиколихме няколко заведения: Дивака, 4-те стаи, Капитан Морганс
До късно сутринтаааааааа
16.04.14
21:54
16 април
ставане: 07.00
закуска - 1 кисело мляко
обяд: пилешка пържола от бут, салата, 1 филия хляб
тренировка:
10 мин. на въжето- най-дългото скачане беше от 36 бр., с други думи много оплитане-разплитане.Скачам в отделена заличка иначе сигурно от смях няма да могат да тренират колегите :)
3 мин.- 1 км. на гребен тренажор/ снимка по-долу/
вдигане на щанга от обратна лежанка за долна част гърди - 3 серии х 12, 10, 6 бр. с 50 кг.
разтваряне на ръцете на страни на лежанка с дъмбели - правих го 3 серии х 10бр. с 7.5 кг. дъмбел
набирания до отказ с различни захвати + разтваряне на скрипец за трицепс - 3 серии/ набирания 1х15 , 1 х8, 2х5 бр./
кофички - 3 серии 20,15, 8
коремни + китайска почивка - 20 коремни и около 30 сек. китайска почивка
Соев протеин след тренировката
Кисело мляко преди лягане
Ще качвам от време на време и мои снимки, да си следя прогреса хахаха
18.04.14
09:31
17 април
ставане 07.00
200 гр. фреш от грейпфврут
10.00- кисело мляко -2 %
12.00- пил.пържола със салата айсберг
20-21.00ч. тренировка
1.-3.5 минути на гребен тренажор - 1 км.
2.- повдигане на дъмбел на лежанка на страни и зад глава/ не знам как се казва точно/ 3 серии х 5 бр. на ръка със 5 кг.
3. тук направих една серия от 4 упражнения едновременно в кръг:
3.1- 10 бр.лицеви опори с тесен хват
3.2- 10 бр. бицепсово сгъване на щанга с 20 кг.
3.3- 10 бр. изтегляне на горен скрипец зад глава - 40 кг. тежест
3.4- 10 бр.чуково сгъване с 5 кг. дъмбел
4. повдигане разнопосочно на краката - 3 сер. х 20 бр. и хиперстензии 3 х 10 бр.
След тренировката - Соев протеин с 0% въглехидрати
Вечеря- пържола филе и яйчна салата