Претоварващи ли са тези тренировки за крака?

15.04.14
00:38

Здравейте на всички. От декември месец съм се зарибил яко с клекове, като основната ми цел е до лятото 150kg x 1. Зимата започнах с програмата 5x5 от 85 килограма 2 пъти в седмицата да клякам. С времето малко я модифицирах, а именно:
Загрявка:
- 20повторения x 40kg
-15 x 60kg
-10 x 80kg
-6-8 100 kg
Работни серии:
3серии x5x115kg (като всяка следваща тренировка добавям 2,5кг)
Така до сега си правих в Понеделник и Петък клековете (чат-пат се чувства преумора, когато няма възстановяване ама се свиква), но днес имах разговор с един човек, който ми каза, че е много вероятно да остана без стави, ако продължа редовно с такива смазващи тренировки. Има ли някаква истина, при условие, че до сега не съм имал някакви проблеми? и ако да речем правя само един път в седмицата, няма ли така да се развали целта на програмата, а именно постоянно прогресивно натоварване?

Не виждам причина да останеш без стави...

15.04.14
01:22

Сигурно е имал предвид коленни стави

И какво точно ще му стане с коленните стави?

Не мисля че ще останеш без стави. Аз в продължение на 8 месеца кляках по 2…даже по 3 пъти седмично и то в голям обем. Ако искаш можеш да пробваш така - 2та дни ги направи да са един ден лек с по голяма интензивност (по кратки почивки, повече експлозивност, може и клек от пейка), другия ден тежък клек 5х5 или пирамида. Следи си техниката или се снимай или карай хора да гледат докато клякаш. Тренирай пояса и така не мисля че ще имаш проблеми. :)

15.04.14
21:03

казано от Херцог Трън на 15.04.14, 07:24:

Трябва да се пита човека, който му го  е казал.

16.04.14
10:34

казано от WhiteWalker на 15.04.14, 21:03:

казано от Херцог Трън на 15.04.14, 07:24:

Трябва да се пита човека, който му го  е казал.

Вероятно е имал предвид, че с повишаване на натоварването върху едно тяло се увеличава сцеплението с повърхността, върху която лежи, и при движение се увеличава триенето между двете повърхности. Въпросът за мен е какво натоварване е способна да поеме колянната връзка, без да се получи вредно триене за ставите?

16.04.14
21:50

С клекове се прави рехабилитация на колена, между другото. Виж, да клякаше с 270кг тройки по три пъти на ден през ден, може и да има риск, но с това по - скоро ще намалиш шанса от болки в коленете след тичане по нанадолнище или след някой дълъг джогинг. Силните мускули обикновено пазят ставите, стига да няма огромен дисбаланс някъде.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1