03.04.14
11:05
Толкова интересна дискусия се е заформила тук, че бих искала и аз да се включа. :)
По въпроса за кантара: когато тежах 47кг (най-ниското постигано някога) се мерех всеки ден сутрин и вечер и бях тотално психясала, изпитвах страх от цифрите. Обаче пак не се харесвах...защо? Защото не спортувах достатъчно. Сега тежа повече, но се меря само и единствено по една пола. Ако успея да се вмъкна в нея, значи всичко е ОК. Докато не се вмъкна най-вероятно няма да се меря, просто защото ме е страх. Бавно и полека и ще станат нещата.
June, за МЦ, ако искаш да е с естествени продукти: опитай с коприва и мента. Знам какво е, когато преди години един гинеколог ме изплаши (бях само на 27), че едва ли не... Глупости! Вярвай само на себе си и на вътрешното си аз и си представяй, че вече е станало. Знам, че е малко идиотско да споделиш нещо и после 300 души да се изредят с успокоения и колко ще е наред всичко, пък теб да те гризе, но няма от какво: ти си млада, здрава и жизнена жена. :)
Лек ден!
P.S. И ако се откажеш от стриктното водене на дневника, нищо не пречи да се включваш с други теми, не всичко е килограми, спорт и храна. (wasntme)
казано от Малечка Палечка на 03.04.14, 11:05:
Толкова интересна дискусия се е заформила тук, че бих искала и аз да се включа. :)
По въпроса за кантара: когато тежах 47кг (най-ниското постигано някога) се мерех всеки ден сутрин и вечер и бях тотално психясала, изпитвах страх от цифрите. Обаче пак не се харесвах...защо? Защото не спортувах достатъчно. Сега тежа повече, но се меря само и единствено по една пола. Ако успея да се вмъкна в нея, значи всичко е ОК. Докато не се вмъкна най-вероятно няма да се меря, просто защото ме е страх. Бавно и полека и ще станат нещата.
June, за МЦ, ако искаш да е с естествени продукти: опитай с коприва и мента. Знам какво е, когато преди години един гинеколог ме изплаши (бях само на 27), че едва ли не... Глупости! Вярвай само на себе си и на вътрешното си аз и си представяй, че вече е станало. Знам, че е малко идиотско да споделиш нещо и после 300 души да се изредят с успокоения и колко ще е наред всичко, пък теб да те гризе, но няма от какво: ти си млада, здрава и жизнена жена. :)
Лек ден!
P.S. И ако се откажеш от стриктното водене на дневника, нищо не пречи да се включваш с други теми, не всичко е килограми, спорт и храна. (wasntme)
Привет, Малечка Палечка! (sun)
Да ти кажа и аз преди се мерех всеки ден. Задължително сутрин на гладно след WC бях на кантара, а сега- само когато се сетя. Може днес да се премеря и после 2 седмици да не се сетя да се кача. И аз гледам да го карам по усет. Ти си имаш пола за тази цел- аз дънки :D Или се чувствам добре в тях, или не ми е много комфортно и от това си правя някакви заключения :)
При мен всеки път (да чукна на дърво) хормоните са в граници, на прегледа всичко ми е “като по учебник” ама не ми е редовно МЦ от 2 години точно :) И ПМС ми е по-тежко и като цяло ми действа психо. Все си търся някъде грешка в подхода- било то в тренировки, храна.. а може просто системата на този етап да действа така и да съм безсилна. Ще видим в понеделник какво ще излезе като резултат :) Благодаря много за съвета! Ще погледна за коприва и ментичка :)
Ама разбира се! Тук сме да си нахвърляме разни мисли и разсъждения. Пак казвам, че в моя дневник се приветства всеки,който иска да сподели нещо полезно, та дори и да не е толкова за спорт и храна :) Може да е някакъв съвет, нещо изпитано, някоя лична теория :) Може просто да е нещо за душата, което да зареди всички четящи (nlove5) :)
Мнението беше редактирано от June101 на 03.04.14 12:42.
Днес покрай попълването на дневника и размислите изложени вътре, в главата ми нахлуха и други “бръмбари”. Реших да споделя още нещичко с Вас :)
Става въпрос за храната, тая пуста храна, която не ни дава мира (поне на някои от нас), но без която много трудно ще видим резултатите, за които копнеем.
Чудя се дали когато спазваме определени режими, ние не подтискаме нашите вътрешни инстинкти и усещания за това кое ни е необходимо, от какво има нужда нашето тяло?
Когато спазваме даден режим , както всички знаете , ние се стремим да изключим дадени храни, да дадем приоритет на други, в някои случаи да следим грамажи, калории , съотношения, дни, време в което да ядем определени храни. Не оспорвам, че тази стратегия дава резултати. Проявяваме воля, спазваме ги, тренираме, кефиме се на гледката. Дали обаче е правилно когато ти се прияде много дадена храна (дори да не става въпрос за нещо от “забранения ти списък”) да не си я подадеш на организма, защото в Схемата е оказано,че сега трябва вместо филийка хляб да ядеш месо и салата? Дали многократното пренебрегване на подобни сигнали няма да ни доведе до по-лошо състояние? Дали това ще окаже някакво въздействие върху психиката ни и отношението ни към храната в бъдеще?
Ами израза “ Край! От утре ще ям .. и няма да ям ...” ? Казвали ли сте си го? Аз съм си го казвала безброй пъти :) И защо? За да дойде момент, в който дори това няма да подейства ... Предпочитам да казвам на тялото си “ Ще ти го дам, може да е в по-мъничко количество, но ще задоволя тази твоя нужда!” Така душата ми е по-спокойна , така аз съм по-щастлива.
Изхождайки от личната си история и опит с режими, здравословно хранене и НЕздравословно хранене, ще Ви споделя, че аз лично подкрепям теорията, че всеки човек сам трябва да усети какво да яде и кога да го яде.
Не отричам,че трябва да има хранителна култура и някаква лампичка, която да светва за определени храни или количества от тях, но не бива прекалено много да се отдава внимание на това, какво слагаме в устата си всеки ден, всеки час, всяка минута...
*Държа да кажа ,че НЕ отричам здравословното хранене и ползите от него за здравето и се възхищавам искрено на хора, които умеят да се придържат в неговите рамки!
03.04.14
16:03
Не знам дали ще ти помогне, но /всички лакомници може да го имат предвид :D/ когато ти се прииска да си хапнеш нещо нездравословно мисли по това: Преди хората са се хранили с храната, която е уловена или създадена от тях т.е. с естествен/природен произход. Тази храна е богата на хрсанителни вещества и дава на клетките и организма всичко, от което той има нужда. Всички калории, които се съдържат в тях ще се използват от оганизма. Храната, която няма естествен произход и произлиза от фабрики почти няма хранителни вещества т.е. тя има калории, но те са празни. Когато се храним с нея клетките не получават това, от което имат нужда и продължават да изпращат сигнали, че са гладни, затова тялото иска да яде още, а това, което не се използва от клетките се складира вътре в нас.
Нещо подобно се получава и когато преяждаме(дори и със здравословни храни). Даваме на организма си толкова много от някое вещество, че той се насища и каквото остане пак го складираме :D така че трябва да даваме на организма си правилна храна, но и в правилно количество :)
Лек остатък от деня (sun)
Мнението беше редактирано от Сара Адамс на 03.04.14 16:06.
08.04.14
10:33
June аз също съм се замисляла над това, което си написала. Обаче ако не знаеш какъв е вкуса на “забранената храна” или дори това което твърдим, че не обичаме да ядем, но и никога не сме го пробвали. Няма как да ти се прияде нещо, което не знаеш какъв вкус има. Върти ми се в главата, че ако никога не съм яла шоколад и не знам какъв вкус има и никога няма да ми се прияде. Цялата работа е, че сме заобиколени от “фалшива” храна и колкото и да се опитваме да се храним разнообразно и здравословно и най-вече да слушаме организма си, пак ще ти се прияде нещо не толкова хубаво, но пък вкусно. А, защо е вкусно? Защото е пълно с изкуствени съставки, които придават вкус. Например от извесно време си купувам истински продукти от производител - месо, яйца, сирене, кашкавал, мляко. Ами, че сиренето от магазина ми харесва 100 пъти от колко това от човека. Обяснението е, просто пълно е с боклуци, които му придават вкус. И е много правилно твърдението, че здравословната храна е безвкусна. Точно това трябва да усетиш. Разбира се, трябва да задоволяваш нуждите на оргазнима си дори с малко количество, но трябва да му се предоставят и нови усещания, нови вкусове с цял да намериш хем по-добър източник на вещества, хем да е здравословен и еднакво вкусно с това “фалшивото”, че и по-добро. :)
Здравей, June :) Днес се зачетох в дневника ти и установих, че имаме доста сходни цели/проблеми.:D
Относно кантара...много хора, особено жени минават през този период. В един момент, толкова се бях психирала с тези мерки и теглилки, че накрая се скарах с мъжа ми (добре, че беше той). Какво направи, за да ми покаже че имам проблем: една вечер се прибирам и ми вика “подарих кантара на един приятел, нали не е проблем”, при което аз направо изпаднах в нервна криза, само дето не се разревах.:D После като се погледнах отстрани, разбрах че съм ненормална.:D Доста преосмислих нещата..и в крайна сметка вече се тегля, когато се сетя...има-няма два пъти в седмицата и гледам да си свиркам...защото това дали днес си 100гр. + или -, определено не трябва да става основен приоритет в живота, важното е човек да се чувства добре и в баланс със себе си.:)
Относно МЦ...аз в последно време съм с цикъл над 40 дни. Правим опити за бебче и този цикъл доста ме притеснява. На ехограф се вижда лека поликистозна структура, от друга страна всички хормони са ми в норма. И тук като при кантара гледам да не го мисля толкова...бебенцето е Божа работа и ще стане, когато то си реши. :)
Според мен всичко е на емоционална основа - как ти възприемаш храната, как си забраняваш нещо и после го искаш все повече. Ако спреш да си забраняваш неща, дори да не ги ядеш - ти няма да ги искаш изобщо. Организмът разпознава мазнини, въглехидрати и протеини, а не вафли, чипс или свинско месо и ние сме тези, на които се прияжда и искат да ядат нещо определено. Както се каза по-горе, ако не знаеш нещо какъв вкус има - ти едва ли ще искаш да ядеш от него.
Също така си мисля, че приемането на режим като нещо рестриктивно също влияе лошо. Режимът е да извлечеш полза от него, а не да те натовари допълнително (особено, ако целите ти не са професионални), защото ако някой ти дава определена храна, без да ти казва, че протеините и въглехидратите са равни количества .. ти няма как да знаеш и няма и да ти се иска да посягаш към каквото и да е, ще се чувстваш сита и всичко ще е наред.
Мнението беше редактирано от Цвети на 08.04.14 11:18.
08.04.14
11:19
казано от June101 на 03.04.14, 15:06:
Чудя се дали когато спазваме определени режими, ние не подтискаме нашите вътрешни инстинкти и усещания за това кое ни е необходимо, от какво има нужда нашето тяло?
Хубав въпрос. :) Честно казано и аз съм се замисляла над него и съм водила вътрешни дебати със себе си. И после установих, че съм била на погрешен път, който ме е вкарвал в порочния въглехидратен цикъл и че тялото ми е наистина мнооооого устойчиво щом още съм жива. Всъщност това е вярно, доколкото тялото подава сигнали за липса на нещо. Неверен е начинът, по който ние разчитаме сигналите и прибягваме до най-лесното и най-достъпното и познато ни решение. Имаше цяла таблица с подобни сигнали- примерно ако ти се яде сладко може да означава, че ти липсва магнезий. Срещнах пример дори с това от какво се нуждае тялото (да перефразирам позитивно) ако ти се дояде тебешир.
Относно вкуса на храните ми се върти друга мисъл- че рецепторите ни са притъпени. Правя паралел с пушенето: когато човек пуши обикновено не усеща достатъчно добре вкуса и аромата на храните, следователно има нужда от по-големи дози от всичко, дори парфюм. Освободи ли обаче сетивата си, изведнъж започва да усеща цялата палитра и нюанси от аромати и вкусове. Подобно нещо може би се случва и с храните- повечето са толкова умишлено наблъскани с какво ли не, че сетивата ни се задръстват с тях, съответно няма как да усетим истинския вкус на храната. Освободим ли се обаче, веднага след известно време ще можем да почувстваме колко силни са всъщност вкусът и ароматът на ... домата да речем, или да усетим истинската сладост на моркова. Супер лесно се установява това, когато веднага след парче шоколад се идяде малко мед. Медът е мега сладък и въпреки това не се усеща толкова силно след шоколада. Ако не си ял шоколад една чаена лъжичка мед може буквално да загорчи от сладост.
Сега и да ви се извинявам за дългия пост няма особен смисъл, защото така или иначе вече го написах. :)
Спорен ден! ;)
Здравей, June! Мислите ти относно хранителните режими и това, което ни се иска да хапваме понякога са ми мнооого познати. И аз съм се питала и всеки пък, като седна да прочета дали е възможно тялото ми просто да има нужда от шоколад, естествено намирам точно това, което всички преди мен са споменали - няма как тялото ти да има нужда от нещо без реална хранителна стойност/което не го е имало преди векове и т.н. Да, съгласна съм с това. Доста време се опитвах да се самонавия, че ако не ям боклуци няма и да ми се ядат боклуци... Много честа ситуация при мен преди: Дояжда ми се шоколад - много (не съм яла от месец-два-три). Казвам си “не ти трябва шоколад, заблуждаваш се” и хапвам половин банан. Все още ми се яде шоколад, след половин час хапвам и другата половина. Ми, все още ми се яде... Започвам много настоятелно да се карам с/на себе си “стига, глезло, спазваш режим и това ще е новият ти начин на живот и хранене - без боклуци, без!”, след 15 минути вече нямам търпение да ми се свари житото, което смятам да подсладя със стевия, за да ми притъпи глада за шоколад. Хайде, добавяме в сметките за деня и 30-40 грама жито - уф. Край, вече няма да излизам от режима. Накзвам се без вечеря (по план е била например месо и салата). Към 10-11 вече не мога да се концентрирам над нищо друго, освен над това колко много ми се яде. И не говоря за глад, от който ти стърже стомаха, просто глад, който лесно приемам за заблуждаващ - без да съм сигурна дали е такъв или реално имам нужда да хапна - калориите не показват това, но аз мисля само за храна... Какво се случва? В крайна сметка или си лягам много разстроена, че не съм успяла да си свърша работата, но поне не съм яла, или си лягам много разстроена, че все пак съм изяла нещо и пак работата ми е свършена до половина. В такива моменти се чувствам много слаба и зле. С времето открих, че когато ми се случи нещо такова, е много по-добре, ако хапна нещо допълнително, но не се наказвам без вечеря или без някое друго хранене после. След още повече време за мен стана по-удобно да хапвам три блокчета шоколад, вместо да се опитвам да го заменя със здравословни храни. Да, трябва да се контролираш - казваш си три и хапваш три, а после шоколада в някой шкаф, достатъчно висок, че да ти трябва стол, за да го стигнеш или просто излизаш да потичаш, да напазаруваш от най-далечния магазин, да изхвърлиш боклука в кофата на три пресечки от вас, влизаш да си вземеш вана, абе, каквото ще да е, стига да е достатъчно далечно и занимателно, че да не се върнеш да довършиш шоколада. :D Това работи за мен и се чувствам добре, когато знам, че няма забранени храни, има лакомства, които си позволявам само, когато ми се дояде по малко. Много психически разтоварваща беше тази промяна за мен, вече не се самообвинявам и не се мразя, когато кривна от режима. Чувствам се добре и щастлива. Не е реалистично за мен да се храня в стил “първобитен човек” неотлъчно цял живот, като вече знам вкуса и съм заобиколена от вреди, неистински и неполезни храни. Тези малки прегрешения не са повлияли на режима ми отрицателно до този момент, но за психиката ми направиха чудеса.
Пожелавам ти успех във всичките начинания! (hug)
Здравейте, милички! (F)
Радвам се да видя ,че всеки е споделил мнение и опит :) Всяка една от Вас е много права.Напълно съм съгласна с нещата, които сте написали. Така добре сте го казали, че си личи, че идва отвътре :) Явно не съм единствената, която се е замисляла над ситуацията с храната :)
Сара , много правилни разсъждения!
Ивче, наистина сме заобиколени от “фалшива ” храна. Наистина рецепторите и усещанията ни за това що е иснтинска храна са притъпени. Наистина не извличаме необходимите за организма ни вещества от храната. Е, разбира се можем да положим усилия това да става във възможно най-голяма степен :)
Hey Hey ,много се радвам, че се включи :) Успех и на теб с бебечето! Дай Боже да ни се случи скоро! (F)
Цвети много правилно си казала, че режимът е ,за да извлечем някаква полза от него.Ако не ни пасва или ни подтиска по някакъв начин - спираме го! :)
Малечке Палечке, много ми харесаха разсъжденията ти относно усещанията ни за вкуса! И няма защо да се извиняваш за дългия пост- много е полезен и за мен беше удоволствие да го прочета :)
Nickie, ама така добре описа ситуацията с шоколада :D И аз процедирах така- яде ми се шоколад.. ама нееее няма да ям, защото не е здравословно, не е в режима..Хапвам 350 други неща и пак не се чувствам добре. Успех и на теб в целите! Следя дневника ти и ми допадат методите ти на действие :)
Използвам да споделя какви ги върша :)
Излезнаха резултатите от хормоните. Излседвах Естрадиол, ЛХ, ФСХ и Тестостерон. Всичко е с референтни стойности. Малко ме притеснява ,че Естрадиола е към долната граница, но ... Възнамерявам скоро да пусна една пълна кръвна картина и хормони на щитовидната жлеза. Никога не съм ги изследвала ,а искам да добия по-пълна представа за работата на моята “машинка” наречена организъм. :)
Тези дни не бих казала, че съм правила някакви сериозни тренировки.Първите дни на МЦ при мен са съпроводени с болки и дискомфорт и гледам да се щадя. Гледам да се движа повече.Все върша нещо. :)
Почивните дни бях на едно приказно място близо до Смолян. Къщичка, гора,тишина, птички, спокойствие :) Не мога да опиша как ми се отрази. Върнах се като нов човек, емоционално заредена и с две прикачени невидими крилца на гърба :) :) :)
Хапвам си каквото ми се яде. Тестените ги изключих и усешам ,че ми е доста по-добре без тях.Не ми е тежко на стомаха, по-активна съм. Напоследък не закусвам. Това не е най-здравословният вариант, но на мен така ми е по-добре. Пия 1 кафе , може да хапна 1-2 блокчета шоколад до към 13-14-15ч. После не бих казала, че преяждам.За деня хапвам към 2 реда шоколад. Пия 2 кафета.Не съм имала изблици с тъпчене откакто престанах да се впрягам за храната, да я вписвам, пресмятам и претеглям :) Хапвам пилешко, свинско , много тиквени семки, чупвам си по малко сиренце и кашкавалче. Позволих си дори малко лютеничка (не бях яла от мнооого време). Хапвам малко салата, за да не ми надува корема. Мога да кажа, че се радвам на храната, доставям си както енергия, така и удоволствие. :)
[!] И докато не съм забравила да си впиша нещичко още- напоследък се замислям, че моето тяло се чувства по-добре с по-малко храна и по-малко натоварване, отколкото с повече храна и по-голямо натоварване.
Слънчев и позитивен ден на всички! (sun)
Мнението беше редактирано от June101 на 08.04.14 14:51.
08.04.14
15:22
Ще може ли да се включа и аз в размисли те ?
Преди съм преминавал през много “диети”-глад,малко храна,повече вода и какво ли още не.Почнах да чета във форума-четох,четох.Изготвих си меню,спазвах го.Как стана това изчислих си макроурентирите и гледах да си ги набавям.Отначало така ми се ядеше нещичко по-различно,но после спря.От месец и нещо не ми се е яло шоколад и какви ли не други неща.Пробвах един ден с вафли,кексове и други фабриканти нямат вкус-колкото по ядеш толкова по-зле става.Та мисълта ми беше,може да ви се яде защото не си набавяте достатъчно въглени или протеин.Поне това е така от моя гледна точна.От както ям 30гр мед на закуска,1 филия хляб,60-70 грама овес,прясно мляко и 1и1/2 плод нямам изкушения.Преди си мислех,че това нямам как да стане и че е невъзможно,но съм сгрешил.Пробвайте тека не знам може да се получи-поне при мен стана.Нямам желание да ям вафли и какво ли там друго.А за шоколада,хапвай те си просто гледайте ккал да ги изгорите и няма проблеми :D .Примерно когато мен ми се ядат сладки неща бих си направил кекс или някакъв сладкиш в нас.По-полезно е ,знам какво има вътре и засища повече.Според мен е по-добре да си хапвате през известно време по-малко,отколкото да се натъпчете за 1 ден със всички възможни неща.Това ми е личното мнение не задължавам никого към него.Лек ден дами :”)
Привет на всички! Как сте? Надявам се, че се чувствате добре, въпреки гадното временце :)
Минавам да си нахвърлям малко мисли , тревоги, туй-онуй...
От 3 дни главата направо ме сцепва. Не си спомням някога да съм имала толкова упорито главоболие.По мои наблюдения ме боли най-много след обяд като реша да пия кафе или да ям шоколад.Усилва се след консумацията на тези две неща. И в двете има захар.... Позачетох се и ми настръхна косата от някои възможности. Както и да е...
Днес бях при личния лекар. Даде ми направление за ендокринолог понеже искам да си проверя хормоните на щитовидната жлеза и освен това ме изпрати на пълна кръвна картина със съмнение за някаква анемия (МЦ закъснява и това евентуално може да е причината). Не знам дали в пълната кръвна влиза изследване на Желязо и B12 ,но най-вероятно ще си доплатя ако трябва, за да знам, че нещата са на 6 (ей какъв съм оптимист :) ).
Яденето е супер. Всеки ден хапвам по една грамадна свинска пържолка със зелена салата за обяд. Присъстват и малко сиренце, кашкавалче, яйца, тиквени и слънчогледови семки. 1 кафе , 2-3 реда шоколад .. днес обаче бяха 4 реда. Мда...
Потренирвам си вкъщи. Вчера и онзи ден повъртях велото, понаправих някое упражнение. Добре вървят нещата.Не съм се претоварвала, но и не усещам да имам много енергия. Не знам пролетна умора ли ме мъчи , ама нали уж пия витамини и хапвам. Ще видим тази работа. За утре съм си купила коприва и смятам да си скалъпя хуабва крем супичка или кашичка :)
Хубава вечер, симпатяги!
Мнението беше редактирано от June101 на 10.04.14 19:59.
Вмъквам резултатите от днес. В пълната кръвна картина всичко е на 6 :) Хемоглобина е чуден, останалите показатели също. Доплатих за няколко други показателя и тях ще впиша.Те също са в референтни стойности.Има какво да се желае, но предполагам, че като огранича до минимум ( по възможност да премахна напълно) любимия ми шоколад, глюкозата ще се посмъкне, както и холестеролът. :) Засега не смятам да бягам от свинските котлети. Много добре ми се отразяват. Последната седмица менюто ми бие на НВД-БМ. Просто това ми се яде- мазничко и протеинче предимно.
Глюкоза 5.07 mmol/l /2.8 - 6.1/
Холестерол 4.95 mmol/l < 5.17
Желязо 12.3 umol/l /10.7 - 23.4/
Vitamin B12 249.6 pmol/l /141 - 489/
Мнението беше редактирано от June101 на 11.04.14 18:00.
12.04.2014г.
Днес усетих нужда от въглехидрати и “заредих” с една хубава закуска, а последваха и 2 филии хляб с лютеница и сиренце за обяд (върнах се в детството си с тези филиики) :) Много ми е кеф, когато знам точно какво ми се яде. Така избягвам преяждане, чувствам се добре и съм щастлива.
Споделям закусчицата си—> Кисело мляко с малко орехи, ягодки и мед (inlove) Много вкусно беше! За съжаление за пореден път се убедих, че трябва да съм наистина много гладна ,за да закуся. Тази сутрин не бях и след като хапнах, ми стана едно тежко, лениво и пак ми се доспа. Таа.. отбелязвам си да заскувам само в краен случай! (колкото и зле да звучи)
Сега след продължително писане на домашни по английски , смятам да спретна една тренировка с дъмбелите вкъщи. (muscle)
Хубав ден! :) :) :)
Много свежа и лека закуска :) . Ще я пробвам някой ден, когато ми втръснат курабийките, но засега не мога да им се наситя :) .
казано от maria на 12.04.14, 16:50:
Много свежа и лека закуска :) . Ще я пробвам някой ден, когато ми втръснат курабийките, но засега не мога да им се наситя :) .
Твоите кубийки само като ги видя и очите ми светват :D Страхотни са :) :)
15.04.2014г.
Минавам и аз да се отчета :)
Храната:
Вчера и днес малко съм вдигнала калориите, но в рамките на нормалното (около 1500). Имам апетит. :) Няма преяждания.
Позволих си малко хляб тези дни и веднага ми се поду корема. Обичам хляб, ама хич не ми действа добре на стомаха.
Храната като цяло е чиста с изключение на малко шоколад Милка с лешници. Позволявам си :) Обичам го (nlove9)
Купих си сурови тиквени семки и си ги изпекох. Изяждам по 60-70гр на ден. В менюто присъстват още: свинско, яйца, сиренце, лютеничка, пилешко, зелена салата, кафе с мляко и кафява захар. Днес ометох и филия и половина с мед.
Тренировките:
Тренировките са вкъщи. Вчера се получи много тонизираща и ефективна тренировка. / 20мин упражнения със собствено тегло и дъмбели, изпълнени доста интензивно + 20мин вело/. Горе-долу тази схема ми се отразява добре. Като цяло всеки ден правя някакви упражнения, дори да не са под формата на организирана тренировка. Просто когато се сетя правя по нещичко и се чувствам добре.
Формата:
Онази нощ не можах да заспя до 5ч. Общо спах 4 часа ,а през деня бях хипер енергична. Нещо тези дни съм много активна.Чак се учудвам от себе си. :D
Като цяло съм на 6 :) Формата е що-годе добре.Има какво да се желае (ама то почти винаги има) :D Бавничко, ще стане! :)
Хубава вечер, симпатяги! :)
18.04.2014г.
Как сте ,симпатяги? Надявам се нещата при всички да са на 6! :)
Ето какво се случва при мен ...
Мисля да поспра с тиквените семки за някакво време, защото мазнинките ми идват в повече, а и не мога да преценя както трябва количествата. Ще включа повече телешко в менюто си и свинско, което няма да е прекалено мазно. Гледам да внимавам със захарите. Онзи ден оправих един цял шоколад през деня без да се усетя. Блокче по блокче ... :) Не бива така! Тези дни мисля да не купувам шоколадче, защото и без това ще има трапези и доста ядене :)
Тренировките продължават да са вкъщи, като гледам HR да не е много високо. Вчера повъртях 35мин вело, днес ще разнообразя с нещо друго най-вероятно. Лошо е ,че навън не става за разходка, но да се надяваме, че скоро ще изгрее слънчице. (sun)
Формата бива. И дупе, и бюст.. всичко си имам :D Имам малко водичка за изхвърляне и туй-онуй за поизчистване, но не се впрягам и действам полека. Предполагам,че ще го направя с лек дефицит.
Вчера бях на женски лекар :) Изглежда този път МЦ ще е в границите на нормалното- 32-34 дена (или поне така се предвижда). По мое мнение увеличаването на мазнините и намаляването на тренировките оказа положително влияние. Естествено, може и да не съм права.
Това е засега :) Хубав ден на всички!
18.04.14
12:47
казано от June101 на 18.04.14, 11:56:
Вчера бях на женски лекар :) Изглежда този път МЦ ще е в границите на нормалното- 32-34 дена (или поне така се предвижда). По мое мнение увеличаването на мазнините и намаляването на тренировките оказа положително влияние. Естествено, може и да не съм права.
Права си си, в случая по-малкото стрес и пълноценната почивка са много важни за здравето и благоденствието. Клише, но вярно. Хайде още един ден валежи, от неделя ще става за разходки. ;)
Христос Воскресе!
Бъдете здрави, щастливи, устремени и винаги усмихнати! Нека този празник внесе много светлина в домовете и в душите Ви! :)
22.04.2014г.
Малко следпразничен отчет ... :)
Последните 3 дена прекарах прекрасно- със семейството (nlove9) Обичам Великден! Светъл празник! :)
Сега лошото- разочаровах се от безволието си. Наядох се с боклуци.. с много боклуци. Единственото хубаво беше, че козунаците , кифличките и сладките рула бяха домашни.Свекърва ми е майсторка. Обаче освен голямото количество от тези неща, похапнах и :
шоколад и половина, 8 еклера, 4 сладоледа Сникърс. Отделно ядох много ядки. Калориите за тези 3 дена грубо са :
събота- 3000ксал +
неделя- 2500ксал
понеделник - 1800ксал
Другото хубаво е ,че и трите дена въртях вело по около 35-40мин и всеки ден правим разходка с мъжа ми по 1 час :) Имах си и други дейсности, не съм лежала само, но като цяло положението не е готино.
Смятам да заформя един лек експеримент, който хем да допринесе за здравето ми, хем да тренира волята ми (явно съм я изгубила някъде по трасето).
Смятам за известно време да изключа : пилешко, пуешко, да сведа млечните до минимум, без хляб, без опаковани сладки боклуци. Искам да сведа Е-тата до минимум, както и хормоните отвън.
Менюто ще е съставено от:
- телешко, нетлъсто свинско, риба
- яйца
- тиквени семки изпечени от мен, сурови орехи
- плодове и зеленчуци
- кафява захар или мед в кафето (но малко)
- ориз и картофи
- понеже много ми се яде таратор може да си позволя малко кис.мляко, но ще гледам да намеря домашно
- сиренето - аз като цяло хапвам по 20-30гр ,което не е кой знае какво, но ще гледам и това да го няма
- ще слагам малко прясно мляко в кафето си
Все още не съм решила колко време да трае експериментът. От 14 дена може би няма да усетя ефект.От друга страна се притеснявам,че ще ми се прияде пилешко поне малко , но ще стискам зъби. Хубаво е поне 30 дена да го направя.
Предизвикателството прието! :D
За тренировките- все още бягам от фитнесът. Вкъщи тренировките ми се получават по-добре и не си взимам силите толкова. И тук обмислям някаква схема ,но искам да видя първо как ще реагира организмът ми на менюто. Като цяло ще включа пак стречингът. Преди правех по 1 час на ден стречинг, а от доста време насам съм го забравила.
Това е засега :) Успешна седмица, симпатяги! :) :) :)
Мнението беше редактирано от June101 на 22.04.14 18:42.
Здравей, ако не можеш да си намериш домашно мляко, пробвай това от млекарница Добрев. Доста се доближава до домашното според мен :)
И успех с предизвикателството!
Благодаря ти , Маги! :)
Нещо малко извън спорта, но не можах да не го споделя с Вас :)
Притча за ехото
Баща и син вървели из планината. Внезапно момчето паднало, ударило се и извикало: „Оооооохххх!”
За своя изненада чуло глас от планината, който му отговорил: „Оооооооохххххххх!”
Любопитно, момчето попитало: „Кой си ти?”
И получило отговор „Кой си ти?”
Разгневено, че някой само повтаря думите му, момчето извикало: „Страхливец!”
И отговорът бил: „Страхливец!”
Тогава то в почуда към баща си: „Тате, какво става?”
Бащата се усмихнал и казал: „Синко, чуй.”
После извикал: „Ти си шампион!” И гласът отговорил: „Ти си шампион!”
Момчето се изненадало, но все още нищо не разбирало. Тогава бащата му обяснил: „Хората го наричат ехо, но всъщност това е животът. Той ти връща всичко, което направиш или кажеш. Животът ни е отражение на нашите действия. Ако искаш на този свят да има повече любов, обичай повече. Това се отнася за всичко. Животът винаги ти дава онова, което ти си му дал. Той не е низ от случайности, а отражение на теб самия.”
22.04.14
15:27
казано от June101 на 22.04.14, 12:42:
Благодаря ти , Маги! :)
Нещо малко извън спорта, но не можах да не го споделя с Вас :)
Притча за ехото
Баща и син вървели из планината. Внезапно момчето паднало, ударило се и извикало: „Оооооохххх!”
За своя изненада чуло глас от планината, който му отговорил: „Оооооооохххххххх!”
Любопитно, момчето попитало: „Кой си ти?”
И получило отговор „Кой си ти?”
Разгневено, че някой само повтаря думите му, момчето извикало: „Страхливец!”
И отговорът бил: „Страхливец!”
Тогава то в почуда към баща си: „Тате, какво става?”
Бащата се усмихнал и казал: „Синко, чуй.”
После извикал: „Ти си шампион!” И гласът отговорил: „Ти си шампион!”
Момчето се изненадало, но все още нищо не разбирало. Тогава бащата му обяснил: „Хората го наричат ехо, но всъщност това е животът. Той ти връща всичко, което направиш или кажеш. Животът ни е отражение на нашите действия. Ако искаш на този свят да има повече любов, обичай повече. Това се отнася за всичко. Животът винаги ти дава онова, което ти си му дал. Той не е низ от случайности, а отражение на теб самия.”
Много силно :)
26.04.2014г. :)
Днешният ден си засужава да се впише в дневника ми :) Мнооого хубава среща си заформихме с няколко bb-team-ки (sun) Направихме си прекрасна разходка в Южния парк :) Трябва по-често да го правим, момичета! (F)
А ето и другите подробности от деня свързани със спортната дейсност и менюто...
8:30- (coffee) .. съботно, мързеливо, придружено с ровене в нета- кеф!
10:00- Трен
13:00- лаврак на скара + задушени зеленчуци
14:30- 2 бонбона на Ая :P
17:00- (coffee)
18:30- 1 филия хляб с шпеков салам и 2 резена кашкавал , 1 тирамису
Допълнително: Mg + b complex
Трен:
10мин упр-я със собствено тегло
30мин вело
стречинг
Вкусна манджичка готвя за вечеря ,но ми стържеше и не успях да я дочакам. :) Режимът, който исках да следвам беше спазван 3 дни. Вчера имаше стабилно излизане от “правия път”. Всеки път щом си поставя за цел да следвам някакъв режим , започвам да се чувствам “окована” и недобре. Ще видим какви ще ги върша. За пилешкото при всички случаи ще гледам да го няма в менюто за известно време. Старая се да не ям и много сладки неща. Ядките се пробвам да ги спра, защото започна ли да ям, ги докарвам до 150-200гр ,което не е ок. Вчера ме заболя и гастрита от тях.
Опитва се да ме започва някакво ПМС, но все още съм спокойна и положението е търпимо.
27.04.2014г.
Днес денят е мамата си трака ( с извинение) :)
От сутринта ме тресе нервата.Имах някакви бодежи в областта около сърцето. На няколко пъти напълвам очите със сълзи.Тряскам врати, фуча люта и бълваща огън. (devil) Давя се в собствен сос. Сигурно и енергията около мен е нажежена.
ПМС винаги ми се отразява на храненето. Много рядко ми се е случвало да спечеля тази битка. Както и да е.. и това ще мине :)
Храната днес е доста въглехидратна:
- 1 (coffee)
- 3 филии хляб със салам и кашкавал
- порция манджичка с телешко, зелен фасул и грах + филия хляб
- 2 реда шоколад , 1 тирамису ( не можах да пропусна )
- съвсем малко слънчогледови семки
Ще гледам да няма повече ядене, защото смятам,че е достатъчно, а и много ми се иска да дам покой на храносмилателната система.
Активност:
малко упражнения с дъмбели и собствено тегло
чистене
П.П. : Снощи бяхме на кино и гледахме ” Отмъщение по женски”. Страшна комедия. Много смях падна. Препоръчвам горещо! :)
Мнението беше редактирано от June101 на 27.04.14 16:39.
28.04.2014г.
Типичен ден с емоционално хранене в комбинация с ПМС.
През повечето време не бях гладна, а просто тъпчех. Вечерта като си легнах ми беше мнооого тежко.Чак се чудя как спах толкова добре. Сигурно уискито ме е “убило”. Имам някаква представа от къде идва проблема с това ядене ,но не мога и не мога да се справя. Все едно друг човек действа вместо мен.До обяд всичко беше на 6, защото не бях вкъщи.Прибрах се и след обяд прещраках. Имам движение и изразходвам енергия, но съм сигурна, че калорийния баланс е нарушен :)
И все пак- ако аз не си помогна , няма кой да го направи! :) (muscle)
- 1 (coffee)
- 1 голяма порция домашен крем карамел
- порция свинско с ориз и спанак
- 2 сандвича с кашкавал и салам
- 2 филии с мед
- 3 реда шоколад, 2 бисквити
- около 30-40р кашу и орехи
- малко уиски
- порция спагети със сос болонезе приготвен от мен с хубава кайма смес ( идеята беше да изпълня рецептата на Инес за спагети от тиквички, но направих много обикновени спагети и не исках да ги изхвърлям.. днес ще си ям тиквичките :) )
Активност:
доста работа вкъщи
импровизирана тренировка с дъмбели 5кг
Мнението беше редактирано от June101 на 29.04.14 08:38.
29.04.14
14:21
казано от June101 на 27.04.14, 16:31:
27.04.2014г.
П.П. : Снощи бяхме на кино и гледахме ” Отмъщение по женски”. Страшна комедия. Много смях падна. Препоръчвам горещо! :)
Браво за мнението, June! Аз това го бях планирала за днес след тренировката. И дилемата беше между него и “Превъзходство”. И като че ли ще е “Отмъщение по женски”. Като допълнение на ефекта от коремните, не за друго. (giggle)
За хапването- от ПМС е, хормоните си казват думата. Но ти си го знаеш. До няколко дни ще мине. А и като ти чета активността от “само” 5кг дъмбели, вярвам че си му хванала цаката на калорийния баланс. :)
29.04.14
14:56
казано от June101 на 27.04.14, 16:31:
27.04.2014г.
Днес денят е мамата си трака ( с извинение) :)
От сутринта ме тресе нервата.Имах някакви бодежи в областта около сърцето. На няколко пъти напълвам очите със сълзи.Тряскам врати, фуча люта и бълваща огън. (devil) Давя се в собствен сос. Сигурно и енергията около мен е нажежена.
ПМС винаги ми се отразява на храненето. Много рядко ми се е случвало да спечеля тази битка. Както и да е.. и това ще мине :)
Искрено ме разсмя! :D Все едно “гледам” себе си.. особено това със сълзите - просто ми е “любимо”. Преди когато цикъла ми не беше се нормализирал и не знаех кога точно да го очаквам, тези периоди минаваха доста мъчително. Сега, когато горе-долу си имам напредстава кога ще се появи, се подготвям психически и дори и да правя тези неща си се успокоявам, че е нормално и така..
Иначе и аз съм хвърлила мерака на този филм, ама да видим кога..
Поздрави (F)
Малечке, “Превъзходство” аз лично не го препоръчвам.Едвам дочаках края на филма. Въпрос на вкус, разбира се :) Комедията обаче е велика :) Просълзих се от смях на моменти :D
Дани, положението е страшнооооо преди цикъл :D Аз този месец бях на лекар и знам,че след няколко дни ще дойде.Демек на финалната права съм , ама вече направо не се издържа. Онзи ден можех да се разплача от най-малкото нещо, а вчера и днес съм на вълна ” сладко , солено, сладко, солено” :) Всеки месец се наблюдавам и се боря с това ПМС, но засега не съм му хванала цаката :)
Мнението беше редактирано от June101 на 29.04.14 15:12.
29.04.14
15:23
Боже, колко се радвам, че нямам такива проблеми. Чак се замислям дали всичко ми е наред? Да, доста нервна съм преди да ми дойде, но като изключим това.. май друго няма ( и подуването естествено, но то се случва на абсолютно всички). Вече започвам да си мисля,че аз не съм наред, а вие сте си ОКЕЙ :Д
казано от Adriana Dacheva на 29.04.14, 15:23:
Боже, колко се радвам, че нямам такива проблеми. Чак се замислям дали всичко ми е наред? Да, доста нервна съм преди да ми дойде, но като изключим това.. май друго няма ( и подуването естествено, но то се случва на абсолютно всички). Вече започвам да си мисля,че аз не съм наред, а вие сте си ОКЕЙ :Д
Ади, просто си късметлийка :) Има жени, на които цялата тази фаза преди цикъл им минава доста по-леко и търпимо :) Въпрос на хормони предполагам. Радвай се ,че нямаш такива проблеми :D
29.04.2014г.
Сготвих си риба и не я ядох- “похвално” ! Какво толкова намирам в тези сандвичи и аз не знам.Имам читава храна, но ме тегли към мекия хляб и шпековия салам. Утре ще гледам да прекарам повече време при родителите ми.Даже обмислям да се престраша и да си подкарам колата. Затягам дисциплината! (devil) Какви са тези лигавщини от мен!
8:00- (coffee)
10:15- пр.мляко + 3 с.л.ов.ядки + 1 ч.л. мед + кокосови стърготини + какао
12:30- 1 филия с кашкавал и салам, 2-3 залчета с мед, 1 ред шоколад
15:00- 1 филия хляб с кашкавал и салам, 2 реда шоколад, шепичка слънчогледови семки
16:00- Трен
... мисля да е 200гр извара (дано удържа положението)
Edit: Изварата не ми хареса, а същевременно бях много гладна. Хапнах малко салам и кашкавал без хляб, 1 бисквита и 1 ред шоколад.
Допълнително:
чай от жълт кантарион
Mg + b complex
Ca + vit D
Фолиева к-на
Активност:
-коремни преси 101
Трен:
-20мин вело
-15мин упр-я с 3 кг и 5кг
-20мин вело
-стречинг
кардиото общо- 40мин, 23.52км
Мнението беше редактирано от June101 на 30.04.14 19:37.
29.04.14
21:29
June - относно ПМС-то - аз съм същата! :D Минавам през 10 настроения на час , ядат ми се причудливи неща - примерно през тези дни мога да изпия сока на 4-5 буркана кисели краставички и да си мажа филийки с уасаби - отгоре с малко мед за престиж.Просто на някои им влияе повече и тези дни са ни по - трудни от самия МЦ.
Нещото , което са ми препоръчвали и когато усетя пристъп на “тъпчене” че и преди това е да си направя в много малка чашка мед с малко канела и бавничко и на спокойствие да си го хапва.И също чай от мащерка за вълненията през тези дни.И двете неща ги правя от няколко месеца и ми е по -добре.
Точно онзи ден коментирах с едно момче , че как можело те без проблем да спазват режим без отклонения , а на нас жените ни липсвало мотивация и дисциплина - еми не е само това - просто хормоните на моменти си казват думата.
Ann беше писала в моя дневник нещо интересно като схващане - когато ти се дояждат неща, които по принцип не ядеш и са си junk, т.е. няма как тялото ти да се нуждае от тях, най-вероятно ти липсва нещо друго на организма и не разчиташ правилно сигналите. Според нея, когато ти се дояде хляб, ако не се лъжа, това говори за липса на протеини. Може би ако беше хапнала от рибата, щеше да ти размине глада за сандвичи, хаха, ама така ли е, не е ли... Така или иначе...в тези дни не ни ли е простено почти всичко, стига да сме си били съвестни през останалата част от месеца? Аз гласувам за ДА. (y)
Сия Емилова, благодаря сърдечно за съветите! Ще се изпробват! Аз мед рядко ям чист или с ядки, защото в повечето случаи ми дразни гастрита, но пък ще пробвам да включа канелата в друга комбинация :)
Нати, права си! На нас жените ни е доста по-трудно да спазваме стриктно режими заради пустите хормони. Шанс! Така ни е създала природата и ние трябва да се приспособим към ситуацията :) Според мен сме достатъчно силни, за да постигнем всичко,което поискаме :) Няколко дни излизане от “правия път” не е кой знае какво. :)
Сега отчет за днес ... 30.04.2014г. Ден, в който чувствам ,че Живея, а не просто съществувам! (nlove5)
Прекарах голяма част от деня при родителите ми. Заредих се с положителни емоции.:)
6:00- (coffee) и го пих до обяд
12:30- задушен свински котлет + пюре от коприва ; (coffee)
14:00- 1 какаово топче
17:30- 3 “протеинки” ( аз така им викам.. това са нещо като мъфини, направени от изваря и яйца, слагам снимка)
18:00- 2 блокчета шоколад 70% , няколко ягодки
20:00- 3 протеинки
Допълнително:
чай от жълт кантарион
Mg + b complex
Фолиева к-на
Активност:
коремни преси 112
малко упр-я за раздвижване с 3кг и 5кг
Мнението беше редактирано от June101 на 30.04.14 20:45.
30.04.14
20:32
Оо и аз си купувам само от този шоколад, даже 90% :))
Мнението беше редактирано от nadezhda zlateva на 30.04.14 21:19.
30.04.14
23:50
казано от June101 на 30.04.14, 19:07:
Сия Емилова, благодаря сърдечно за съветите! Ще се изпробват! Аз мед рядко ям чист или с ядки, защото в повечето случаи ми дразни гастрита, но пък ще пробвам да включа канелата в друга комбинация :)
Нати, права си! На нас жените ни е доста по-трудно да спазваме стриктно режими заради пустите хормони. Шанс! Така ни е създала природата и ние трябва да се приспособим към ситуацията :) Според мен сме достатъчно силни, за да постигнем всичко,което поискаме :) Няколко дни излизане от “правия път” не е кой знае какво. :)
Сега отчет за днес ... 30.04.2014г. Ден, в който чувствам ,че Живея, а не просто съществувам! (nlove5)
Прекарах голяма част от деня при родителите ми. Заредих се с положителни емоции.:)
6:00- (coffee) и го пих до обяд
12:30- задушен свински котлет + пюре от коприва ; (coffee)
14:00- 1 какаово топче
17:30- 3 “протеинки” ( аз така им викам.. това са нещо като мъфини, направени от изваря и яйца, слагам снимка)
18:00- 2 блокчета шоколад 70% , няколко ягодки
20:00- 3 протеинкиДопълнително:
чай от жълт кантарион
Mg + b complex
Фолиева к-на
Активност:
коремни преси 112
малко упр-я за раздвижване с 3кг и 5кг
Мъфинчетата изглеждат много добре, само яйца и извара ли има??? Може ли да споделиш рецепта :) ?
казано от Aleksandra Dencheva на 30.04.14, 23:50:
Мъфинчетата изглеждат много добре, само яйца и извара ли има??? Може ли да споделиш рецепта :) ?
Здравей, Александра! Благодаря ти! Давам веднага рецептата.Много е лесна за изпълнение.В сайта има доста сходна на Вики ,като нейните вкусотии се казват “Сиренки”. Аз обаче предпочитам извара. Та.. рецптата:
за 6 бр “Протеинки” , които общо са около 420kcal
- 200гр извара (аз използвам Олимпус)
- 2 яйца
- щипка сода
- сол на вкус
- подправки по желание- аз слагам: мащерка и шарена сол
Разделям сместа във формички за мъфини и пека около 15мин на 180. То се вижда като започват да се изпичат и миризмата е апетитна :)