04.05.14
21:42
Здравейте! Досега правих клека на смит машина с идеята да не се претрепя, защото няма кой да ме пази, а правя силова тренировка.
Въпросите:
1. Каква е разликата между с щанга и със смит машината?
2. Заслужава ли си да започна да го провя с щанга?
3. Ефекта от едното спрямо другото голям ли е ?
04.05.14
23:33
Преди месец и нещо бях в същото положение и аз правих клекове само на машината,беше си ме и страх да не е да направя някой сакатлък,ако започна да клякам с лост. Съвета ми е клякай с лост,просто започни с малки работни килограми,за да усвоиш правилното изпълнение на упражнението и няма да имаш проблеми. Лично аз избягвам всякакви машини предпочитам тренировките ми да са съставени от упражнения включващи свободни тежести,но все пак всеки си има глава на раменете и сам си решава,кое е по-добро за него.Успех!
05.05.14
07:49
казано от Ивайло Валентинов на 04.05.14, 23:33:
Преди месец и нещо бях в същото положение и аз правих клекове само на машината,беше си ме и страх да не е да направя някой сакатлък,ако започна да клякам с лост. Съвета ми е клякай с лост,просто започни с малки работни килограми,за да усвоиш правилното изпълнение на упражнението и няма да имаш проблеми. Лично аз избягвам всякакви машини предпочитам тренировките ми да са съставени от упражнения включващи свободни тежести,но все пак всеки си има глава на раменете и сам си решава,кое е по-добро за него.Успех!
Благодаря! Ще започна с малко кг и повече техника. Предполагам, че ще имам по голямо натоварване въпреки по-малките килограми.
05.05.14
09:49
Определено клековете с щанга е по-добрия избор. Лошото на Смит-машината (и като цяло на машините) е, че премахва нуждата да се контролира и стабилизира тежестта и така по-лесно се акцентира върху конкретния мускул. Но по този начин се премахва натоварването върху всички стабилизиращи мускули, което си е доста голям минус за трениращ човек.
При клека на Смит машина се премахва “натуралното” движение на тялото, също така и стабилизаторите не се активират много. Така че по добре прави упражнението с щанга. Никой не е казал, че трябва да започваш с някакви големи тежести и да правиш максове.
Разгрявай добре, прави упражнението правилно, подбирай подходящите тежести и всичко ще е наред.
Ако искаш започни с клек в 20 повторения.
05.05.14
18:46
казано от Дока на 05.05.14, 17:40:
Почвай клека без смит и се радвай на резултатите.
Днес правих и стигнах до 80кг. Доволен съм. Един бунак ме снима и е бунак, защото не се вижда ясно кръста ми отстрани и краката, но става. По-късно ще кача видеото.
05.05.14
22:01
Мисля, че трябва да клякам повече, но освен това други забележки?
05.05.14
22:05
казано от `~1! на 05.05.14, 22:03:
Клипът е частен.
Готово
05.05.14
22:08
180 кг ?
05.05.14
22:10
казано от Ronaldinho на 05.05.14, 22:08:
180 кг ?
Моя грешка :Д Иска ми се :дддд
05.05.14
22:14
Много даваш лактите назад и се навеждаш напред. Дръж ги възможно по-успоредно на тялото.
05.05.14
22:20
казано от `~1! на 05.05.14, 22:16:
Също така не съм сигурен дали слизаш под паралела.
Колан не ти трябва.
Тоест? Свалям прекалено малко? Колана не ми ли предпазва кръста, макар че не ми стои много хубаво :Д
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 05.05.14 22:21.
05.05.14
22:23
казано от DSD на 05.05.14, 22:14:
Много даваш лактите назад и се навеждаш напред. Дръж ги възможно по-успоредно на тялото.
За лактите разбрах къде ми е грешката, а навеждането напред мисля, че е заради страха да не падна назад, защото досега не съм клякал с такива килограми само с щанга.. Благодаря!
05.05.14
22:23
Пускай докато задното бедро опре в прасеца. Техниката предпазва кръста, а не колана ;)
Да. Нивото на таза трябва да е минимум под това на коленете.
Иначе спорен мен коланът не предпазва кръста, просто стяга пояса. Препоръчително е да се тренира без колан (и фитили), ако искаш здрав пояс (и хват).
Те Ванката и Гената ме изпревариха.
Мнението беше редактирано от Ронката на 05.05.14 22:28.
05.05.14
22:31
Благодаря ви! Ще поработя над клека и след известно време ще кача отново видео. Имам още един въпрос относно тягата и за да не спамя с друга тема ще питам направо тук. Мисля, че е нормално, но нормално ли е след тяга кръста да го чувствам натоварен. НЕ болка, а натоварен, защото четох някакви смешни коментари, където това било лош признак и т.н Реших да питам за да съм сигурен и при тягата задължителен ли е колана или и там да го махам?
05.05.14
22:39
Тягата, също така и клека, натоварват долната част на гърба. Нормално е да го усещаш стегнат и натоварен след като си го натоварвал. Но пък виж ако е болка това е друг въпрос. Дръж тежестите ниски докато изградиш техниката, защото тези упражнения са безценни.
П.П.
Колана не е задължителен. Аз си правих рекордите без колан и не съм се изсипал все още :D Незнам колко е правилно, но аз не използвам колан.
Мнението беше редактирано от Иван Стоянов на 05.05.14 22:40.
05.05.14
22:46
казано от Иван Стоянов на 05.05.14, 22:39:
Тягата, също така и клека, натоварват долната част на гърба. Нормално е да го усещаш стегнат и натоварен след като си го натоварвал. Но пък виж ако е болка това е друг въпрос. Дръж тежестите ниски докато изградиш техниката, защото тези упражнения са безценни.
П.П.
Колана не е задължителен. Аз си правих рекордите без колан и не съм се изсипал все още :D Незнам колко е правилно, но аз не използвам колан.
Определено не е болка. Чувствам натоварен мускул... Безценно.. Благодаря!
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 05.05.14 22:47.
Брато, чак когато почнах да клякам до долу тежко, започнах да правя сериозен прогрес в залата, оставям изводите на теб...
05.05.14
23:44
казано от boika на 05.05.14, 23:16:
Брато, чак когато почнах да клякам до долу тежко, започнах да правя сериозен прогрес в залата, оставям изводите на теб...
Започвам да клякам максимално до долу, независимо от килограмите! Все пак търся прогрес, а не да се хваля с килограмите, с които “клякам”. Благодаря!
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 05.05.14 23:45.
По-вероятно да е паднеш напред от колкото назад :)
Ако ти е правилна стойката,центъра на тежестта е такъв,че е абсурд да се закалтиш назад,това от което се страхуваш,даже колкото по-назад отива лсота си по-стабилен.
Заклащането напред,най-вероятно е това,че си го правил до сега на машина,а там няма как да промениш тракторията на щангата освен във вертикална посока.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 06.05.14 09:56.
06.05.14
11:10
казано от Гената на 05.05.14, 22:26:
Махай колана и работи за мобилност в таза и прасците.
Може ли да обясните как се постига тази мобилност или да препоръчате някоя статия ? :)
казано от S Simeonov на 06.05.14, 11:10:
казано от Гената на 05.05.14, 22:26:
Махай колана и работи за мобилност в таза и прасците.
Може ли да обясните как се постига тази мобилност или да препоръчате някоя статия ? :)
Стречинг на мускулите в тези области.
06.05.14
11:24
При възможност за избор и стандартни цели на тренировката - свободната тежест е за предпочитане при клякане. Изпълнението с щанга активира и натоварва повече мускулатура. Клякането на смит-машина е уместно при преследването на специфична цел - при възстановяване на контузия и/или коригиране на дисбаланс, например. В подобни случаи фиксираната траектория на движението е предимство.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.05.14 11:25.
06.05.14
17:05
казано от Biad__ на 06.05.14, 09:54:
По-вероятно да е паднеш напред от колкото назад :)
Ако ти е правилна стойката,центъра на тежестта е такъв,че е абсурд да се закалтиш назад,това от което се страхуваш,даже колкото по-назад отива лсота си по-стабилен.
Заклащането напред,най-вероятно е това,че си го правил до сега на машина,а там няма как да промениш тракторията на щангата освен във вертикална посока.
Къде трябва да ми е центъра на тежестта и може ли да ми обясниш как да го постигна, защото мисля, чи ще имам проблем с това
Центърът на тежестта трябва да е точно над стъпалата(лол).Изместването му -дори да не доведе до падане,ще окаже влияние върху механиката на движението .Ще се включат допълнителни стабилизатори,а вероятно и изкривявания в гръбнака(което сигурно се сещаш,че не е повод за радост).
06.05.14
17:47
Коригирането на техниката при клек не става чрез форум.
Нужен е достатъчно компетентен човек, който да наблюдава лично изпълнението.
06.05.14
18:18
А ако целта не е клякането с голяма тежест, а просто хубаво и красиво тяло и при това клякащия е начинаещ, то за това са и измислени всичките уреди, за запазване на здравето. Свободни тежести вече почти няма навън и по-добре. За да работиш със свободни тежести и при това дълги години, ти трябва треньор. Иначе, проблеми с кръста определено и не само с кръста. Свободните тежести останаха само в спорта, а той не лекува. Лекува физкултурата, а спорта контузва))....
Васко не съм съгласен с теб. Поради това, че много напомпани батки ги е страх от клека, тягата и военната преса, не могат да разкачат един бойлер или да свалят една пералня от 10я етаж. Гледам некви 2ма льольовци пред блока, как вдигат диван със счупен кръст и ме заболява мене.... Поради това, че уредите в залата са проектирани, така че да те стабилизират максимално, хората губят културата на движението; вниманието им се акцентира върху съответната мускулна група, а не и върху стабилизиращата мускулатура, прсото забравят да използват цялото си тяло, пък и главата
И - контузва професионалния спорт, а не аматьорския.
Но наистина за да се научи, това момче да кляка, трябва някой да се хване с него на живо
06.05.14
19:20
казано от Carbohydrate на 06.05.14, 18:18:
А ако целта не е клякането с голяма тежест, а просто хубаво и красиво тяло и при това клякащия е начинаещ, то за това са и измислени всичките уреди, за запазване на здравето. Свободни тежести вече почти няма навън и по-добре. За да работиш със свободни тежести и при това дълги години, ти трябва треньор. Иначе, проблеми с кръста определено и не само с кръста. Свободните тежести останаха само в спорта, а той не лекува. Лекува физкултурата, а спорта контузва))....
Целта разбира се на всеки тийнейджър на моята възраст е едно хармонично тяло. Вече се обърках доста... От всички тези съвети вече се чудя, че и програмата 5x5 не е за мен щом няма да гоня килограми за да го постигна... От скоро сменям буквално на седмица програми, защото чета статии, коментари в разни теми и се обърквам тотално много... Съвети какво да правя?.. Видяхте ми горе долу на видеото структурата, имам да свалям и вече съм започнал с кардиото, но ми е трудно да избера програма.. Много съм объркан...
аа програма не се сменя всяка седмица.... изкарай поне месец и виж резултата, ако има - натискай, ако ли не - почвай друга. 5х5 е хубава и много тежка програма. не та знам, с какъв опит си, но ако имаш такъв, натискай на 5х5
06.05.14
19:56
казано от Дока на 06.05.14, 19:07:
Васко не съм съгласен с теб. Поради това, че много напомпани батки ги е страх от клека, тягата и военната преса, не могат да разкачат един бойлер или да свалят една пералня от 10я етаж. Гледам некви 2ма льольовци пред блока, как вдигат диван със счупен кръст и ме заболява мене.... Поради това, че уредите в залата са проектирани, така че да те стабилизират максимално, хората губят културата на движението; вниманието им се акцентира върху съответната мускулна група, а не и върху стабилизиращата мускулатура, прсото забравят да използват цялото си тяло, пък и главата
Но наистина за да се научи, това момче да кляка, трябва някой да се хване с него на живо
Е, аз никога не съм клякал, като изключение една година, миналата, където е и максималното постижение за нея. И какво? Мога да се похваля с контузии на гръбнака не от клек, а от носене)).
Към питащия: прави клек с щанга, като искаш, но не пускай до долу, а малко над паралела на бедрата с пода. През това време чети, гледай клипове и се разтягай ( прави пълен клек без щанга с изправен гръб и т.н. има доста упр. за подобряване на мобилността на ставите). А от програмите бих почнал с 5 по 8-10повторения стандартна ББ програма Пн- гърди с трицепс , Ср- гръб и бицепс, ПТ - крака и рамо или нещо такова. Сега на този етап, най-важното е да почнеш) и да си постоянен и ще видиш, че ще прогресираш доста. От начало е така. 3 упр. за мускулна група, 3 серии по 10 повторения, като в 3-та серия задължително да дадеш всичко от себе си. Почивка 1-1.30 мин. между сериите. Тежестта е такава, че да усещаш мускула с който работиш, все едно движиш ушите - трябва да напипаш, че работиш само с този мускул, а не да слагаш големи кг и да се мъчиш...
06.05.14
20:02
казано от Carbohydrate на 06.05.14, 19:56:
казано от Дока на 06.05.14, 19:07:
Но наистина за да се научи, това момче да кляка, трябва някой да се хване с него на живоЕ, аз никога не съм клякал, като изключение една година, миналата, където е и максималното постижение за нея. И какво? Мога да се похваля с контузии на гръбнака не от клек, а от носене)).
Към питащия: прави клек с щанга, като искаш, но не пускай до долу, а малко над паралела на бедрата с пода. През това време чети, гледай клипове и се разтягай ( прави пълен клек без щанга с изправен гръб и т.н. има доста упр. за подобряване на мобилността на ставите). А от програмите бих почнал с 5 по 8-10повторения стандартна ББ програма Пн- гърди с трицепс , Ср- гръб и бицепс, ПТ - крака и рамо или нещо такова. Сега на този етап, най-важното е да почнеш) и да си постоянен и ще видиш, че ще прогресираш доста. От начало е така. 3 упр. за мускулна група, 3 серии по 10 повторения, като в 3-та серия задължително да дадеш всичко от себе си. Почивка 1-1.30 мин. между сериите. Тежестта е такава, че да усещаш мускула с който работиш, все едно движиш ушите - трябва да напипаш, че работиш само с този мускул, а не да слагаш големи кг и да се мъчиш...
Аз съм постоянен и винаги съм бил! 3 серии не са ли малко? Най-вероятно ще започна тази програма, а базовите упражнения да ги включа ли в тренировките? Клека при краката гребането при гърба и тягата при краката пак примерно? Явно мъченето с тежки килограми не винаги носи положителни черти особено за сравнително начинаещ като мен. Искрено ви благодаря на всички!
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 06.05.14 20:04.
06.05.14
20:06
Не са. Стават 9 серии общо, например за гърди: средна част, горна част, разтваряне с дъмбели - 3 по 3 = 9 серии!
06.05.14
20:21
Васко, съвета ти да пуска малко над паралела го праща към една “прекрасна” съдба с кофти изживявания за коленете. Тия дни блестиш с бисер след бисера.
Колкото до клякането на смит машина - при условие, че имаш фиксирана траектория и стабилизаторите ти не знаят защо са там, за чий е да правиш на смит машина??
казано от Херцог Трън на 06.05.14, 20:21:
Васко, съвета ти да пуска малко над паралела го праща към една “прекрасна” съдба с кофти изживявания за коленете. Тия дни блестиш с бисер след бисера.
Обясни защо, ако обичаш
Стефан Димитров,нов си тук и те съветвам да не взимаш под внимание пост-а на Херцога
Мнението беше редактирано от Дока на 06.05.14 20:31.
06.05.14
20:29
казано от Херцог Трън на 06.05.14, 20:21:
Колкото до клякането на смит машина - при условие, че имаш фиксирана траектория и стабилизаторите ти не знаят защо са там, за чий е да правиш на смит машина??
Херцоже, всички си имаме предпочитания, което далеч не значи, че са не верни. Въздържай се от това, да ми правиш анализ. Аз не го правя за теб! Моето тяло е моята реклама, с което ти не можеш да се похвалиш. Това ми е достатъчно!
И ми обясни, как от половин движение, ще се смажат коленете? А не просто да “бисеруваш” )