Въпрос относно набиранията!

Прескочи до:

08.05.14
10:41

ОК, тренирай както знаеш.

08.05.14
17:26

Мисля,че Петко К има право спрямо набиранията.Трябва да имаш вертикални упражнения за гърба,а набиранията са се доказали с времето като най-ефективни.
В една предишна тема споделих мнение ,че на много от начинаещите първите им няколко месеца отиват на вятъра.За да не си и ти от тях,включи набиранията без да се оправдаваш и да излагаш теория. :)

Спор няма, съгласен съм със всички вас. Набиранията са едно добро упражнение, освен че разширяват гърба, са и едно от базовия тип упражнения. Но какво да направя, че не мога да ги правя! Чел съм, из други сайтове за боди билдинг и фитнес, включително, и не Български, че широкото гребане с дъмбели с наклон напред е алтернатива на набиранията разликата е, че ъгъла на движението е различен и се прави със тежести, иначе натоварва същите мускулни групи, които и набиранията. Не мога да се набирам, днес едвам успях, да направя едно и то с голям чийтинг! А със широкото гребане с дъмбели от наклон напред, мога да контролирам тежеста, да не допускам чийтинг, да си правя пълни серии и да удрям същите мускулни групи, само че по различен наклон.

08.05.14
22:53

Аз пък защо си мисля, че това широко гребане натоварва най-силно задното рамо?

Зависи от техниката, как го изпълняваш и тн. Не се придърпва към рамената и трапеца, а се дърпа по назад и така удря перките. Усещането е едно такова парещо в перките. Зависи как, го изпълняваш. А за набиранията, ще да пример с гърдите. Хоризонталната лежанка и кофичките, натоварват големите гръдни мускули. Но движенията са под съвсем различен ъгъл, на изпълнение. Така е и при набирането и широкото гребане с дъмбели с наклон напред!

08.05.14
23:21

Лежанката и кофичките имат толкова общо,колкото Лили Иванова и Арнолд Шварценегер.

08.05.14
23:39

Опитай да правиш негативни набирания или асистирани. Вторите се получават като сложиш един стол пред теб и се подпираш на него с 1 крак. А може и комбинация от асистирани и негативни - набираш се с помощта на стола и след това пускаш много бавно. А и няма начин гребането с дъмбели да натоварва така, както набиранията.

08.05.14
23:48

А какви набирания по-точно изпълняваш?Според мен се опитваш да ги правиш в широк надхват,което не е техника за абсолютно начинаещи.
Опитай да направиш т.н. женски набирания (раменен подхват).Има на сайта.

09.05.14
01:45

Хаха, откога пък раменен подхват са женски набирания? Вярно е, че са малко по-лесни от надхвата, ама си вършат работа.

Василе, първо  писа, че можеш да правиш 5 броя, а сега 1 и то с чийтинг, кое е вярното?

09.05.14
07:10

Щом гребането с дъмбели тренира същите мускули както набирането,защо тогава това не ти е помогнало да направиш и едно набиране дори?!

Vanko, не знам какво става с мен! Ами, не мисля, че ще ми помогне, за набирането трябват яки ръце!

09.05.14
18:49

казано от Vanko на 09.05.14, 01:45:

Хаха, откога пък раменен подхват са женски набирания? Вярно е, че са малко по-лесни от надхвата, ама си вършат работа.

Не са,просто така им викахме като деца.

Добре хора, виждам, че сте запознати, като цяло с материала. Дайте ми някакво примерно сплите, за покачване на мускулна маса. Разполагам с прав лост, лостове за дъмбели, врътки за дъмбели и за лоста и разбира се тежести+ имам лост за въпросните набирания, помогнете ми малко! :)

AS

09.05.14
21:59

Колко кг тежести имаш?

Общо 50 кг.

09.05.14
22:40

казано от Васил Стефанов на 09.05.14, 20:42:

Добре хора, виждам, че сте запознати, като цяло с материала. Дайте ми някакво примерно сплите, за покачване на мускулна маса. Разполагам с прав лост, лостове за дъмбели, врътки за дъмбели и за лоста и разбира се тежести+ имам лост за въпросните набирания, помогнете ми малко! :)

Защо винаги искаш да тренираш по сплит и все с 10-12 повторения?

09.05.14
22:44

казано от `~1! на 09.05.14, 22:40:

Защото всички начинаещи мислят, че това е най-добрият начин да станеш мускулест като културистите от фитнес списанията.

Мнението беше редактирано от Castilo на 09.05.14 23:00.

09.05.14
22:47

казано от Castilo на 09.05.14, 22:44:

казано от `~1! на 09.05.14, 22:40:

Защото всички начинаещи мислят, че това е най-добрия начин да станеш мускулест като културистите от фитнес списанията.

И аз така си помислих.

ОК, тогава дайте някаква програма, според ваш личен избор! :)

09.05.14
23:02

Аз съм твърдо за кръгова тренировка на този етап.

Дай някакъв пример, нещо като програма!

10.05.14
09:19

Как да ти дам пример като нямаш нито стойка за клек, нито успоредка, нито лежанка? Имаш само щанга и два дъмбела, с които не можеш да правиш много работи.

клек, мъртва тяга, военна преса, набиране, кофички

Колко от тези упражнения и вариациите им можеш да правиш?

10.05.14
09:24

Ако искаш да направиш хубав гръб и не ходиш в зала почвай да ходиш на лостове.Ето няколко статии да добиеш представа как се тренира: http://www.bb-team.org/articles/4183_kak-da-trenirame-na-lostovete-I-chast , http://www.bb-team.org/articles/4287_kak-da-trenirame-na-lostovete-II-chast , http://www.bb-team.org/articles/3882_street-fitness-ulichen-fitnes .

Мнението беше редактирано от Castilo на 10.05.14 09:24.

`~1! Благодаря ти, ще пробвам, пък ще видим. Но вярвам, че ще прогресирам повече! :)

Само да попитам, поразрових се из сайта и ми направи впечетление, че набиранията могат да се заменят с гребането с щанга!

11.05.14
15:56

Едно си баба знае,едно си баба бае. :)

П.С. Каза ти се няколко пъти,че което и да е гребане не може да замени набиранията.Къде го видя точно това изречение “набирането се заменя успешно със гребане с щанга” ? Дай линк за статията.

П.С.2. Набирането го правиш с цялото си тегло и затова ти е по-трудно ,докато гребането си избираш каквато си искаш тежест.Опитай да “гребнеш” с толкова,колкото тежиш да видим какво ще се получи и ще можеш ли да изтеглиш щангата до корема ?

Мнението беше редактирано от El_tiggeraso на 11.05.14 15:56.

12.05.14
10:31

казано от Васил Стефанов на 11.05.14, 15:40:

Само да попитам, поразрових се из сайта и ми направи впечетление, че набиранията могат да се заменят с гребането с щанга!

Не знам къде си го видял това.Набирането и гребането стават в различни равнини спрямо тялото,затова и ефекта върху мускулите е различен.

12.05.14
10:43

Което не пречи да заякне на гребането и да поразвие мускулите на гърба, което пък ще му помогне да се набира.

12.05.14
10:46

казано от Петко К на 12.05.14, 10:43:

Което не пречи да заякне на гребането и да поразвие мускулите на гърба, което пък ще му помогне да се набира.

Разбира се,Петко.Думата беше,че едното не заменя другото на 100 %.

12.05.14
12:49

казано от metalex на 12.05.14, 10:46:

Разбира се,Петко.Думата беше,че едното не заменя другото на 100 %.

Да, дори с гребането да развие отделни части използвани в набиранията, пак ще го ограничава най-слабия мускул участващ при набиране, но не при гребане. Например, при мен забелязах, че при кляканията спирам заради някакъв мускул в предна, странична част от коляното надолу, не знам как се казва, а бедрата си могат още, но заради тоя другия се налага да спра.

Вече, започнах с базовите упражнения, кофички ми е трудно, защото нямам успоредка и на два стола ръцете ми много яко се набиват, и болката е ужасна. За това, се поразрових из нета и прочетох, че лицевата упора е 3-то, най-добро упражнение със собствено тегло след набирания и кофички. За това сега правя 3х8-6, лицеви опори с акцент върху гърдите, демек една педя по широко от раменете с раница върху гърба и вътре тежести. После правя същия вариант пак по 3х8-6 само, че краката ми са на столче, 30 см от земята, пак с една педя ширина от раменете и раница, но с тази цел акцентирам върху горните гърди. 3х8-6, гребане с щанга, 3х8-6, мъртва тяга, 3х8-6 военна преса от стоеж и за крака ами ще пробвам да сложа лоста на два по високи стола, като за стойки, дано се получи. За сега долу горе спазвам съветите ви. :)

Мнението беше редактирано от Васил Стефанов на 12.05.14 18:03.

12.05.14
18:16

До вас някъде наблизо няма ли лостове ?

Аз даже на двора имам лост, но ми е противно това упражнение. Много ме изморява, примерно да направя 3х5-3 и после какво, нито гребането, нито тягата като хората, ще я правя. И без набирания според мен мога да мина. По нататък ако се опарича мога да си купя един скрипец. Ама за сега, ще си карам на гребане и тяга! :)

12.05.14
20:18

Трудно е, разбира се. Ти какво искаш? Не може всичко да ти е леко като песен. Ако не си дадеш зор, нещата просто няма да се получат. (Представям си с какви тежести правиш тяга и гребане. Сигурно дори не се потиш.)

Мнението беше редактирано от Ронката на 12.05.14 20:20.

Добре, кажете ми кое е по-правилно, да правиш упражненията правилно и с техника или да се хамалиш и да чийтваш всяка една серия. Пък за потенето, да потя се!
Е, сега като гледате снимките, какво ще кажете, натоварват се едни и същи мускулни групи, даже до колкото виждам, гребането включва повече мускулни групи!

Мнението беше редактирано от Васил Стефанов на 12.05.14 20:46.

12.05.14
20:51

казано от Васил Стефанов на 12.05.14, 20:36:

Добре, кажете ми кое е по-правилно, да правиш упражненията правилно и с техника или да се хамалиш и да чийтваш всяка една серия. Пък за потенето, да потя се!

Правилно е да правиш упражненията правилно, но в същото време да ти е тежко и трудно.

12.05.14
22:35

казано от Васил Стефанов на 12.05.14, 20:36:

Е, сега като гледате снимките, какво ще кажете, натоварват се едни и същи мускулни групи, даже до колкото виждам, гребането включва повече мускулни групи!

Нямаш оправия.
Между другото,миенето на зъбите натоварва трицепса и предмишницата,ходенето до магазина натоварва краката,повдигането на каквито и да е предмети от земята(маси,столове),натоварва гърба.Идеята ми е ,че няма смисъл да се наказваш с упражнения,гребане,набирания и т.н. тъй и като и без това получаваш натоварването от бита.

13.05.14
10:08

казано от Васил Стефанов на 08.05.14, 22:45:

широкото гребане с дъмбели с наклон напред е алтернатива на набиранията разликата е, че ъгъла на движението е различен и се прави със тежести, иначе натоварва същите мускулни групи, които и набиранията.

Проблемът ти е, че си слабичък. Започни с олекотени варианти на набиране - нисък лост, тялото изпънато под наклон, краката опрени на пода. Преди години така започнах. При гребането кръстът се намира в лоша позиция и с увеличаване на килограмите положенито става все по-рисково.

Здравейте отново, а да попитам набиранията с раменен смесен хват, също ли са вариант?

Carbohydrate

23.06.14
15:48

казано от Васил Стефанов на 23.06.14, 13:12:

Здравейте отново, а да попитам набиранията с раменен смесен хват, също ли са вариант?

недей да измисляш разни изгъзици)), просто се набирай с хват, който ти е удобен за сега.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1