Момиче ти ще се скършиш бре, иначе си готина :)
Мнението беше редактирано от Снежен на 08.05.14 19:03.
днес
2 кафета със сметана+смучащи бонбони, 2 шоколадови бонбона
ябълка
200г пиле с гъби+100г сладка царевица+50г сирене +1с.л. лютеница
половин краставица
голяма мандарина+ябълка+ малко от меда с ядки и мюсли
шепа пуканки+ около 50г пиле с картофи
румитка (5 мин)+ 20 седеж -ляв после десен крак) и 30 повдигания на краката от лег....
Румитка(5мин) + 2х 100 коремни преси до половина и 10 лицеви опори
днес съм доволна от себе си (от към учене) през деня, но бях на работа привечер и като се прибрах се отдадох на Къртицата и хапване...то трябва малко релакс де ама ся си пия чая 10мин Къртица и си нялягам над остатъка от днешната порция знание :D
подута леко с съвсем леко понижен апетит очаквам “гости” :D ...ама си хапвам де -аз като цяло трудно губя апетит (за мен яденето/чая пред компа с сериал или тв предаване си е едно от удоволствията в живота....
Мнението беше редактирано от N! A на 09.05.14 22:27.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони
1 ябълка
250г пиле с картофи+50г сирене+1с.л. лютеница+ 1/2 краставица
сметана и шоколад от парче торта, шоколадов бонбон
100г пиле с картофи +25г сирене+домат
ябълка
Мнението беше редактирано от N! A на 10.05.14 21:49.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони
2ябълки
400г пълнен пипер с пиле и боб, 1 с.л лютеница
2-3 хапки торта, 1 с.л. мюсли
2ябълки
какао с вода+прясно мляко + 10г шунка с малко лютеница
румитка (5 мин)+ 20 седеж -ляв после десен крак) и 30 повдигания на краката от лег....
този месец мц е съмнително оскъдно ( идва ми само с хапчета и ги пия от лятото).. утре е първия изпит.. сядам да уча за последно :D…
днес беше слънчево и топло та си ходих облечена като а юли- с къси панталонки и тениска :D
Мнението беше редактирано от N! A на 11.05.14 21:47.
кафе със сметана+смучащи бонбони
6-7 солети чио със сметана и копър
ябълка
140г риба тон+50г лютеница+ филийка вита
ябълка
филийка вита с лютеница+10г кашкавал+5г шунка
лъжичка мед с ядки и мюсли
ябълка
днес станах в 7 и 30… вчера хапнах повечко (или поне чувството в корема ми бе такова...) имах 2 лекции, после изпит (имам 6) през това време бяха солетите и бонбоните... след изпита ябълката даже без апетит,но да подложа нещо..апетит йок..тежест в корема... след това айде на среща на агенцията за бригадата (3 часа разяснения) то по едни стълби надоло... после обратно нагоре... после се прибирахме пеш (сутринта с автобуса,че толкоз рано...) та от срещата до общежитието няколко километра,аз чъвствам умора ама апетит йок... прибрах се, та хапнах там филиите,ябълката,каквото съм писала... без особена лакомия (ако в ноормално състояние до 5 съм на 6 солети и ябълка ще изям някой случаен минувач... сега още ми е едно метеоритно, нооо приятно от изпита :)
упражнения не съм правила, краката ме болят, ще видим кое ще надделее..
....и редакция.. мотивирах се румитка (5 мин)+ 20 седеж -ляв после десен крак) и 30 повдигания на краката от лег + 2х (100 коремни преси до половина и 10 лицеви опори)
Мнението беше редактирано от N! A на 12.05.14 21:42.
кафе със сметана+ смучащи, 1 дъвчащ бонбони, и един шоколадов
5-6 солети чио
200мл айран
2яйца (големи, домашни и адски вкусни)+около 30г сирене+1/2 домат и 1/2 краставица
морковче и лъжица мед с ядки и мюсли
голям банан+ябълка и резен лимон (за допълнително екзотика) на плодова салата
яйце+20г сирене+1/2 домат и 1/2 краставица
ябълка,морковче
румитка (5 мин)+ 20 седеж -ляв после десен крак) и 30 повдигания на краката от лег + 2х (100 коремни преси до половина и 10 лицеви опори)
днес беше хубав ден. утре имам изпит- стрес нулев учене близо до нулата (като бях сама четох,четох.. дoйде си моята приятелка (и съквартирантка) и всичко приключи... тя още по-малко и от мен е стресирана от утрешния изпит...
по менюто ми си личи, но а се похваля- нашите ми пратиха колет с вкусотии (очаквайте новата ми кулинарна приумица скоро в храненето ми за деня :D )
Мнението беше редактирано от N! A на 13.05.14 22:16.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони, блокче шоколад, желиран бонбон (среден размер)
бананови палачинки (1 яйце+половин банан и кокосови стърготини)
голяма ябълка
домат+20г сирене
малко мед с ядки и мюсли
яйце+15г сирене+доматче и краставица
ябълка
румитка (5 мин)+ 20 седеж -ляв после десен крак) и 30 повдигания на краката от лег + 2х (100 коремни преси до половина и 10 лицеви опори)
Днес взех и втория изпит с 6 :) - довечера женско излизане на дискотека след това учене (има още 2 изпита, ама за тях има време- сега да отпразнуване тези :D )
още ми е подут корема и постоянно чувствам тежест, апетитът малко липсва, но ги отдавам на мц-то, което свършва днес
оле днес осъзнах (след като вдигнах глава от учебника), че след 2 седмици и половина се прибирам в къщи и че още една учебна година мина абсолютно неусетно...
кафе със сметана+смучащи бонбони,шоколадов бонбон
малко мед с ядки и мюсли
бананова палачинка (1 банан,1 яйце,кокосови стърготини)
ябълка
яйце+20г сирене+30г лютеница+ половин краставица
5-6 вилички сметанова торта
яйце+25г сирене+домат и половин краставица
морков
от днес ново клипче на Руми - упражнения за горната част на корема 15 мин (после има някаква аеробика, но аз правя само 3-те кръга от по 5 упражнения)
вчера беше супер.. откога не бях ходила на дискотека, и не се бях гласила..почувствах се толкова красива и уверена (чак мини фото сесия си правихме докато те пиха ракия :D ), и със супер готините приятелки... просто непобедимите :D .. не кусах и капка алкохол, но това не ми попречи да се мяткам супер яко (благодаря на съдбата,че ме срещна с най удобните и хубави обувки с платформи на света...) спирам,че стана много кифленски поста ми :D
днес свежа репичка ранобудна (в 10 и 15) после на работа със супер кротките и послушни деца (сладурчета).. утре нямам още планове..релах ден (само трябва да разбера коя е камбанка (Тинкърбел) да изтегля песни от филмчето и да измисля тематично парти за нея)- ще се гледа детско :D
Мнението беше редактирано от N! A на 15.05.14 22:05.
Здравейте :) по- късно ще опиша днешния ден. Имам нужда от помощ (или по-точно второ мнение)
по сметки и калкулатори тук и в сайта 1001 рецепти (където всички рецепти почти, които видях са по около 100ккал за 100г ) установих че:
1- пилешки плешки с картофи на фурна с малко лук (пилето си пуска мазнина, има намазване на тавата само с малко мазнина,за да не залепне) са 150ккал за 100г
2-пилешки плешки, намазани отгоре с лютеница с гъби печурки на халогенна фурна (соса, който се откапва също присъства в сметките) са 150 ккал за 100г
3- пълнен пипер печен с пилешко месо накъсано,боб и лютеница или доматено пюре са 100ккал за 100г
4- пилешки плешки със зеле на фурна с малко доматено пюре (само намазване на тавата, без друга мазнина) са 150 ккал за 100г
5- пилешки дробчета и сърца (60-70%) с гъби,лук и печен пипер задушени (30-40%) с минимум мазнина са 150ккал за 100г
6- заешко с картофи и малко лук, печено в гювеч (само намазнен по краищата,без друго олио)- 150ккал за 100г
всичко това трябва да се има в предвид, че след като е сготвено се вари около 2 часа в буркани,за да се стерилизира (храните се “свиват”)
благодаря предварително за всякакви мнения :)
Мнението беше редактирано от N! A на 16.05.14 21:29.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони, блокче шоколад,шоколадов бонбон
200г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер +домат и краставица
ябълка+1/2 банан+1/2 лимон на плодова салата (улях се с лимона- голям киселок стана)
лъжица мед с мюсли и ядки
200г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер +домат и краставица
половин филийка пълнозърнест тостерен хляб
2 ябълки, 2 фъстъка
клипче на Руми - упражнения за горната част на корема 15 мин
2 кафета със сметана+смучащи бонбони,шоколадов бонбон
бананова палачинка( яйце, 1/2 банан кокосови стърготини)
голяма ябълка
100г-120 пиле с гъби+15г сирене+салатка от домат и краставица-250
няколко хапки торта и малко мед с ядки и мюсли
50г пиле с гъби+20г сирене+салатка от домат и краставица-200
ябълка
леле днес такъв дъжд ме пра :D до кости бях мокра
Мнението беше редактирано от N! A на 17.05.14 20:48.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони,2 шоколадови бонбона (по-големи)
супена лъжица мед с ядки и мюсли
100г пиле с гъби+10г сирене+ краставица
1/2 филийка вита+10г ементал
100г пиле с гъби+краставица
ябълка
100г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+20г сирене+ 1/2 краставица
огромна ябълка
днес напук а времето си облякох лятната рокля- беше ми слънчево.. отидохме с приятелка до китайския мол да си намеря пантофки за работата в Америка черни, евтини и удобни и черен сутиен... устоях на сандалите и кецките с платформи, но при късите дънкови панталонки не се удържах и се сдобих и с един чифт от тях (ама са мн яки, паснаха ми и за 19 лв... последен чифт-не може да се отлага :D ...) а приятелката ми си хареса една рокля,но не си я взе,за да има пари за храна. Тогава по пътя си говорихме как тя не може да пести пари от храна и си угажда, а аз за храна ям каквото има (естествено гледам да е здравословно, но не обичам да харча мн пари за храна (нещо просто,на промоция,сезонно, ако е и от село най-добре)...и още съм си на това мнение... голям келепир да дадеш 5 лв за мазен дюнер или сндвич, да го полееш с кока кола и после да си усладиш живота със сникърс... е аз предпочитам да редувам месец пиле с гъби и дробчета с пипер и плодове и зеленчуци...и да си купя дрехи, обувки, други джундйурии, да отида някъде,да събера пари за бригада или за нещо друго... (не че ям баш най-евтиното- капризна съм,но гледам да си огранича капризите през ситото на здравословното и финансовото състояние (което пак го няма,но отива за други цели :D )
Мнението беше редактирано от N! A на 18.05.14 20:05.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони,2 солети
150г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+40г сирене+салата от домат и краставица
1/2 филийка вита+10г шунка+10г топено сирене
ябълка
парче торта (не беше голямо)
ябълка
..... и вечерта малко ужас- правихме рд-то на един приятел (то мина преди 2 седмици,но чак сега се прибра и беше по-скоро нормално събиране хем изпращане,че скоро всеки тръгва на някъде.. та там отчитам: няколко чипса,няколко лото пица, една меденка, и ром с кола в дискотеката. обаче си прекарахме супер (рома беше кофти и сега ми е малко гадно а ,е съм изпила и 100г (около 50 мисля) може би... ама аз по принцип 50 са ми таман :D рядко пия и от малко ме хваща
Мнението беше редактирано от N! A на 20.05.14 11:14.
2 кафета със сметана+смучащи бонбони,4-5 солети
100г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+20г сирене+салата от домат
6-7 хапки торта
ябълка+ малко мед с мюсли
около 200г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер
половин филийка вита
днес-луд ден: променени конспекти в последния момент, преследване на преподавател, заверки при нотариус, после релакс и работа (децата бяха много луди- в добрия смисъл)
но корема ми цял ден....
Мнението беше редактирано от N! A на 21.05.14 00:35.
20.05.14
23:54
Здравей :)
Не знам каква ти е целта, не ти и следя дневника много често (признавам), но като чета последните ти менюта близките няколко дена.. храната е зле:)
казано от Графиня фон Дачева на 20.05.14, 23:54:
Здравей :)
Не знам каква ти е целта, не ти и следя дневника много често (признавам), но като чета последните ти менюта близките няколко дена.. храната е зле:)
ох да..с тази торта.. по принцип не ми се прияжда торта-не ходя по сладкарници и т.н. .. обаче на работа всеки път като свършим и с колежката на лафче а-у или докато си чистя залата и не минава без тая пуста торта.. се гледам да си кусам само...
иначе днес е малко,но от снощи ми е малко тежко и безапетитно.
ти заради тортата, количеството или нещо друго имаш в предвид
21.05.14
08:16
казано от N! A на 19.05.14, 21:56:
2 кафета със сметана+смучащи бонбони,2 солети
150г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+40г сирене+салата от домат и краставица
1/2 филийка вита+10г шунка+10г топено сирене
ябълка
парче торта (не беше голямо)
ябълка
Оставяме тортата на страна, ако приемем, че тя е изключение и не се случва всеки ден, макар че е редно да не се случва изобщо,ако искаш да свалиш и то МАЛКО, защото 2-3 кг се свалят много трудно и трябва доста воля,постоянство и упоритост - казвам го от личен опит.
Закуската ти силно казано е закуска с тези смучащи бонбони и 2 солети (това не е само от този ден, а май почти всеки ден)
ядките и мюслито - не си написала количество, надявам се и да си ги смесваш сама, а не да купуваш от готовите варианти. Обядът е ок. Топено сирене и шунка лично аз не бих сложила в устата си предвид това какво съдържат този тип храни (особено топеното сирене ) Вечеря не виждам ?
Като цяло - храната ти е малко, небалансирана е. Нямаш достатъчно протеин, липсват полезни мазнини и присъстват доста неща, които трябва да се махнат,ако целта ти е наистина здравословно хранене и намаляване на обиколки.
П.С и дали ще хапнаш 5-6 парченца торта или ще изядеш цялото парче.. по-добре си изяж цялото така и така си си вдигнала инсулина на макс, поне се наяж да ти мине крастата, защото всеки ден да бодваш “по малко” не е по-доброто решение.
П.С МАЛЕ сега ти видях снимка. Променям си кардинално мнението - ти нямаш нужда да СВАЛЯШ, а да качваш - демек се храни ПОВЕЧЕ, но с КАЧЕСТВЕНА храна.
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 21.05.14 08:20.
21.05.14
10:09
И според мен има нужда от качване ...
Така май трябва да се доуточня и поправя с менюто
тея кафета и смучащи бонбони винаги ги пиша в началото,ко освен едното кафе следващите са за деня- просто няма нужда да пиша 17.00- един смъчаш бонбон..
аз ставам към 10-11 и 15 мин след ставане ям най често салатка с там каквото е дробчета ли, пиле с гъби ли или плод.. храната я пиша като количество за деня..по принцип е в тази подредба,като понякога ако е примерно 200-300г го ям и на 2 пъти в рамките на 2-3 часа... когато съм в нас ям по малко почти постоянно и ми е по лесно да реша днес ще е това.. и после да го ръфам до когато ще да е.
За свалянето- аз не искам да свалям- вече свалих тези 2-3 кг.. а калориите доколкото смятам,ако смятам правилно са по около 1300 на ден грубо, тъй като съм с ниска двигателна активност (проблема е, че ми е трудно да смятам на готвеното калориите мн добре там горе поста червения.. а тортата ми е по-добре така- аз не съм фен,но всеки път е различна и си кусвам -но ще намаля дегустирането до 1-2 хапки, особено когато съм повече от 2 пъти седмично на работа,то си е омазване...
по принцип не чувствам глад с това хранене,но трябва да се пооправи - аз и тортата ако намаля нали ще се увеличи плода примерно и е по-добре
благодаря на Графиня фон Дачева , тъй като чета дневника ти и имам респект- за мен ти си една от знаещите тук (дневника ти няма омазващи неща, има някакви странни добавки, спорт...) и на Ая- не искам да свалям повече, така,че май се филмирам,че ако кача на 1400-1500 кал ще започна да качам.
21.05.14
20:38
Имаш нужда да се храниш повече.. 1300 калории са много малко. Не мисля,че ще е проблем да ги качиш до 1500 :) Най-малкото - можеш да пробваш и да видиш как ще се чувстваш
кафе със сметана+2 дъвчащи карамелени бонбони,няколко смучащи карамелени бонбона
100-120г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+домат
огромна ябълка+лъжица мед с ядки и мюсли (когато пиша лъжица- това е гребване от буркана със сместа и супена лъжица с връх- и си я слагам в една малка купичка и си го хапвам- хем е сладко и съм удовлетворена, хем е полезно)
нес кафе+ шоколадов бонбон морско дъно (бяхме на кафе с колеги. имаше 2-ма рожденика=>2 бонбони.. но втората си я оставих на чинийката на кафето. като се върнах от wc сервитьорката беше ми взела празната чаша и бонбона- по-добре, иначе щях да го изям :D )
ябълка
125г консерва сардини в доматен сос+филийка вита
1 соленка+ 1-2 хапки торта ( буквaлно колкото да си кусам- ще гледам да е така вече- без лакомия)
около 150г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер
ябълка
днес почти цял ден съм навън- станах в 11 пих кафе,ядох, ходих на кафе,после до банката да си изкарам карта маестро за САЩ, до пазара за зарзават, прибрах се колкото да хапна преди работа,че иначе тортата щях да виждам с ореолче :D после на работа, прибрах се хапнах за вечеря към 21.30 и сега е време за отчета.. после ще има чай релакс и Къртица (аз я тегля и съм още назад) та днес нямаше упражнения,но децата бяха xхипер активни (така ги наричаше една майка и ми хареса израза) и имаше бягане :D
Мнението беше редактирано от N! A на 21.05.14 22:39.
21.05.14
23:12
Момичета , моля ви кажете ми какво значи думата която ползвате “кусам” :D нещо като похапвам малко ли?срещам я в толкова дневници , а наистина не знам какво значи, даже в тълковния търсих.В моя северозападен край въобще не се ползва.
казано от Сия Емилова на 21.05.14, 23:12:
Момичета , моля ви кажете ми какво значи думата която ползвате “кусам” :D нещо като похапвам малко ли?срещам я в толкова дневници , а наистина не знам какво значи, даже в тълковния търсих.В моя северозападен край въобще не се ползва.
да. един вид дегустирам, опитвам нещо (сега като го обяснявам в съзнанието ми излиза някоя домакиня,която опитва манджата, която готви от черпака, надвесена над тенджерата :D )
Мнението беше редактирано от N! A на 21.05.14 23:23.
2 кафета със сметана+дъвчащ карамелен бонбон,няколко смучащи карамелени бонбона и едно шоколадово
200г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+40г сирене+2 домата и краставица (ядох го на 2 пъти- за закуско-обяд и надвечер)
лъжица мед с ядки и мюсли
135г консерва риба тон+60г лютеница+филийка вита
голяма ябълка
ябълка+ резенче шунка с малко кашкавал отгоре
ябълка
днес имам апетит и реших да му се отдам,тъй като калориите по мои сметки са около 1400
физическата ми активност е ходене до магазина и клипчето... иначе гледам Къртицата и пиша с почивки есето,което ни е изпита по един от предметите (трябва да го пратим по имейл)
даже не ми се ходеше на кафе-отказах (дали не ставам антисоциална :D - има дни,в които по цял ден не ходя почти никъде и ако не е телефона и фейсбук ще съм като отшелник - не знам... някакси пък и схемата 1-2 лекции (реално толкова караме) после кафе и тя ми е еднотипна- то като излезел и се ай в кафето (и то все едно и също-обривам се като го чуя вече )- скучен град :D дотегнал ми е вече, а като съм си сама тук и я седна да уча,я нещо полезно есе да напиша- иначе бъра бъра и нищо... ама добре че утре съм на работа, че повече от един ден прекаран в отшелничество ме депресира (за уикенда вече се пускам към кафето,че ще ми дойде в повече самотата в това хубаво време)
Мнението беше редактирано от N! A на 22.05.14 23:15.
Днес бях на работа около 8 часа- 2 рождени дни, така че грамажите са около (от винаги са ми на око де грамажите- нямам везни и т.н.)
кафе със сметана+няколко смучащи бонбони
малко мед с ядки и мюсли
135г консерва риба тон+60г лютеница, филийка вита и доматче
около50г шунка+ около 50г кашкавал+малко пърленка с около 40г лютеница
2 шепи пуканки
нес кафе с мляко+няколко вилици торта (обрах бананите и от крема-маслен шоколадов някакъв)
2 ябълки+ около 70г пиле с гъби
Мнението беше редактирано от N! A на 23.05.14 21:58.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
2 кафета със сметана+смучащи бонбони,шоколадов бонбон, едно захарче (кафяво)
лъжица мед с ядки и мюсли
1/2 ябълка+шепа пуканки и 2-3 пелети
40г шунка+20г кашкавал+около 30г лютеница
няколко вилици торта
100г пиле с гъби+50г лютеница+1/2 филийка вита+10г кашкавал
100г пиле с гъби+домат и краставица-100
домат+краставица+ сухар
2 ябълки (по около 200-300г)
Днес ни земетресение,ни нищо не усетих... :D имам апетит да изям 2 печени вола :D направо ужас- не искам да се натъпча и после да ми е тъпо (то не е и глад, то е апетит...
Мнението беше редактирано от N! A на 24.05.14 23:10.
Здравей N!A,
Току-що написах в друг дневник нещо, кото смятам ще ти е от полза, затова го copy/paste-вам. Надявам се да помогне.
Може би ще е хубаво да си зададеш въпроса, всичко това, което правиш дава ли резултати и доближава ли те до целта (надявам се, че резултатите не са закъснели).
Ако не можеш да отговориш с “ДА”, то заслужава ли си да продължаваш по същия начин? В никакъв случай не те агитирам да спреш да правиш това, което правиш .... поздравявам те за всички усилия ... , но недей да повтаряш изтърканата до болка греша да се опитваш да постигнеш различни резултати като повтаряш едни и същи действия.
Колко жени си видяла да постигат трайни резултати с диети (особено от типа на котаната)?
Колко жени познаваш, които се чувстват добре докато буквално гладуват?
И не на последно място, колко жени са станали по-здрави и по-добре изглеждащи в резултат на прочутите диети, които сами по себе си не са лоши, но крайно неразбрани и погрешно използвани?
Какъв е шанса да постигнеш други резултати ако тръгнеш по техния път?
Според мен един от големите проблеми по пътя към постигане на мечтаната форма при повечето от нас е липсата на обективни данни, които да ни показват вървим ли “напред” или не. И най-добрия план да избереш, той в един момент ще спре да работи и това става по-скоро, отколкото предполагаш. И когато влезнеш в застой и ако нямаш база, на която да направиш съответните корекции, просто в един момент ще се откажеш. А всички знаем каква е цената на всеки провал - вина, безпокойство, съмнение в собствените си възможности и липса на самоувереност.
Тук ще получиш съвети от знаещи хора, но се съмнявам, че някой ще може да ти каже какво е най-добре за теб. Експериментирай и остави резултатите да те водят, а не приемай сляпо даден съвет като „универсалното решение“.
Аз след години тестване на различни подходи, стигнах до извода, че при мен най-добре работи хр. режим, който е богат на мазнини и протеини с умерено количество въглехидрати. Оптимално свалям кг. някъде на около 1500-1600 ккал/ден (висока съм 1.67 и съм 49-51 кг) в комбинация с повече силови тренировки (3Х седмица) + 2 кардио. В рамките на 25-30 дни влизам в застой и по тази причина правя цикли. 3 месеца съм в режим на сваляне на мазнини (1500-1600 ккал), 3 възстановявам и поддържам резултатите (~2000ккал/ден) и така докато не постигнах целта си. След това си влезнах в постоянен режим на поддържане. Диети не правя (не гладувам, но има известен кратък период между храненията, в който умерен глад). Ям повече богати на протеин храни, ядки и семена, умерено въглехидрати от източници като грах, боб, леща и понякога овес, ориз, картофи, макарони и т.н. Голяма част от храната (50%) включва зеленчуци и умерено плодове. Количествата храна ги коригирам в съответствие с резултатите като гледам да не свалям повече от 0,5-6% мазнини на месец (както казах, сега вече само поддържам). Ккал не броя. Нито пък съотношение П:М:В.
Просто когато не получавам желаните резултати, заменям част от богатите на въглехидрати храни със зеленчуци (може и тотално да мина само на зеленчуци), увеличавам мазнините, както и увеличавам интензивността/честотата на тренировките. Обикновено гледам на преборя застоя с повече движение и по-добра храна (но не и по-малко ккал), отколкото намаляване на количеството храна, която ям.
Преди време, за да се доближа до едноцифрен % телесни мазнини, направих крайна диета в рамките на 8 седмици, след което се върнах към възстановителната фаза. Но това е аго гониш супер форма.
И за да не те оставя така във въздуха, ето как измервам своите резултати.
Използвам няколко индикатора едновременно. Част от тях са субективни, част напълно обективни.
Всеки ден:
- Колко съм уморена
- Желание за тренировка
- Апетит
- Качство на съня
Всяка седмица
- Качвам се на кантара и измервам теглото си
- Измервам обиколките на рамене, гърди, лява и дясна ръка при бицепса, кръст, ханш, бедра (2-та крака). Събирам сбора и гледам как се променя.
- % на спазване на режима (хр. + тр.). Обикновено гоня 90%, което означава, че при моите 4 хр. на ден (28/седмица), в седмицата мога да си позволя 2-3 хранения, в които си ям всичко – абсолютно всичко: торти, морти и т.н. (но без да се тъпча и обикновено след силова тренировка). Така постигам над 90% спазване на режима, но не се и лишавам от вкусните, но вредни храни. С тренировките принципа е същия. Това е важно, защото ако си избрала добър режим, но не постигаш резултати, това може да е в резултат на неспазване на режима, а не да заключиш, че просто режима не става. Трябва да имаш отчетност, за да можеш да кажеш, режима ли не работи и подлежи на корекция или просто ти не го спазваш достатъчно.
Всеки 2 седмици
- С калипер вкъщи си измервам телесните мазнини като не се фокусирам толкова върху % телесни мазнини в резултат от калкулациите, а дали измерванията на отделните части от тялото вървят надолу (подкожните мазнини намаляват).
2 пъти в годината
- Кръвна картина като основно правя изследване на индикатори свързани с работата на:
*бъбреците (creatine, BUN, съотношение Creatine:BUN),
*сърдечносъдовата си-ма (холестерол, LDL, HDL, триглицериди, C-reactive protein, homocysteine),
*тироиден панел (TSH, T3, T4, rT3) ,
*черен дроб (alkaline phosphatase, GGT, SGOT, SGPT, bilirubin),
*хормони (тестостерон, свободен тестостерон /free testosterone излиза в самото изследване/, IGF-1, GH/Growth hormone/, DHEA/DHEAs, Estradiol)
Това съм решила аз да следя като ти може да следиш други параметри. Това вече си зависи от теб, но важно е да следиш индикатори, които са важни за теб и резултатите, които гониш.
Цялото измерване ми отнема по 1-2 мин. ден, в неделя когато меря теглото и обиколките (и всяка втора седмица измерванията с калипера) между 5-10 мин. и вече изследванията си отнемат малко повече време. Грубо казано, 25 мин. на седмица всичко на всичко. Не си ли заслужава времето и усилията?
Надявам се всичко, което написах да ти е било интересно и полезно. Много успехи!
Лили
благодаря за коментара, нещата са верни, но аз не спазвам диета някаква, просто гледам да ям нормално (да не прекалявам и да поддържам калориите,които съответстват на нуждите ми. Варианта с броене на калории ми помага вече 2 път в живота, когато искам да сваля... за момента не искам да свалям повече- постигнах целта си (примирих се,че с моя мързел плочки на корема ще видя на куков ден). Следя се с метър (само талията-тя ме интересува. Всичко е ток и жица за момента (в САЩ ще му мисля, че там ще е голям проблем)
2 кафета със сметана+няколко смучащи карамелени бонбона и едно шоколадов бонбон,блокче шоколад
100г пиле с гъби+50г лютеница+филийка вита+20г кашкавал
голяма ябълка
200мл айран
пълнозърнесто блокче с лютеница
крема от парче торта и съвсем малко блат(като шоколадов мус и сметана)
3-4 хапки с луканка- тост от 2 филийки с масло и луканка между тях,само че нарязано на хапки) + около 20г шунка и 20г кашкавал и половин лимон
50г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+4 малки доматчета и малко краставица
(тия торти и хапки хич не ми се искаха, но бях много гладна, а седяхме на работа да мислим какво ще правим за 1 юни)
още 1 седмица и си отиваам (party)
Мнението беше редактирано от N! A на 25.05.14 21:49.
2 кафета със сметана+няколко смучащи карамелени бонбона,блокче шоколад
1 доволна,та чак преливаща с.л. мед с ядки и мюсли (те винаги са доволно с връх де :D )
200г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+2 пълни (в връх) с.л. сусам+30г сирене(това на 2 салати стана- 2 хранения като прибавих краставица и 2-3 малки доматчета)
100г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+около 30г лютеница+20г топено сирене+филийка хляб (режа я през средата и стават 2 тънки филийки като блатчета за пица) вита на парти грила-като пица става, а не е junk
голяма ябълка
..........топла мазна домашна баничка (няколко късчета-съквартирантката донесе и ухаеше... +блокче шоколад)
имам чувството,че до довечера ще има още-тоя апетит е неописуем- не знам как март месец ядох по 800кал (и издържах почти седмица), че после качвах с по 100 на седмица- Тогава си казвах “ее сега съм на 100- наяждам се,но още малко да има-я другата седмица като са 1200 ще е супер (по едно време даже се наяждах с 1100 някъде (то моите сметки силно ме съмнява да са точни де- предвид,че нямам везна,а ям главно домашно готвено), добре,че се мотивирах тогава и постигнах целите си,че сега не мога да си представя да ям по-малко от това,което е - не няма да ми идва скоро
вие чувствате ли приливи на апетит (подчертавам апетит-корема ми не стърже, ям преди тялото да даде симптоми на истински глад).Ако не се слагах граници и смятам ядения щях да разваля целия труд от миналите месеци...
Мнението беше редактирано от N! A на 26.05.14 20:10.
100г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+около 30г лютеница+20г топено сирене+филийка хляб (режа я през средата и стават 2 тънки филийки като блатчета за пица) вита на парти грила-като пица става, а не е junk
Това е толкова мило и симпатично изказване, че просто сърце не ми дава да ти кажа каква е реалността.. :D
и това ли е вредно... е.. да лютеницата и топеното сирене не е като да си нямат Е-та (а даже не отчитам в дневника си солта в салатите и пикантината по тея сандвичета......
навяха ме среднощни мисли...
мисъл номер едно: абе в нас имам един голям пластмасов обръч- обичам да въртя.. това до колко е ползотворна тренировка? (трябва да премеря стаята в общежитието обаче,че трудно ще е това с обръча... да не изпочупя всичко и да не утрепя съквартирантката :D
мисъл номер 2:четох статии,но не стигнах до извод аз едно,екзо или мезоморф съм...... май ендоморф ама смесен с какво..един Бог знае...
Мнението беше редактирано от N! A на 27.05.14 01:59.
2 кафета със сметана+няколко смучащи карамелени бонбона
150 задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+50лютеница+пълнозърнесто блокче+10г топено сирене+краставица
по-малка лъжица мед с ядки и мюсли
4 ягоди със захар
200г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+10г кашкавал+ 2-3 хапки баница+3 малки домата
пълнозърнесто блокче с 1 лъжица течен шоколад
ябълка-150
ако има още ще добавя
днес мина и предпоследния изпит (последния е есе,което ще пратим по имейла на преподавателката, така че на практика изпитите вече са зад гърба ми). равносметка- 4 шестици и една петица- естествено по спорт (поне не е 4,но ми разваля успеха..) иначе днес на изпита като ми нахлуха знанията в главата пиша пиша,чак ми свърши химикала :D вече се чувствам като волна птичка (не че се бях притеснила особено де ) иии броя дните да си тръгна... днес апетита ми е няколко идеи по-озаптим (като изключим това,че се събудих в 9 часа с мисълта за пилешки дробчета)... довечера ще се празнува... днес си обух любимите сандали с платформи и имам леки подувания и пришчици (винаги е така докато ми свикне крака със сандали). но съм щастлива, облякох си лятна рокличка и като се погледнах в огледалото с радост установих, че се харесвам (sun) , не е като зимата да си казвам “е хубаво,ама 2-3 кг надолу или без тия бузи/корем...” само ме е страх един ден като спра Ясмина,че ще ми спаднат гърдите и ще стана плоска,но.... лекаря каза,че може и да не го спирам (а и без него сигурно пак ще спре да ми идва... абе до нова година ще го пия и 2015г. ще му мисля- ако някой е бил в моята ситуация приемам съвети и мнения)
Мнението беше редактирано от N! A на 28.05.14 21:13.
кафе със сметана+няколко смучащи карамелени бонбона
лъжица мед ядки и мюсли
250г консерва боб със свинско (консервата е 300г,но свинското си беше баш 50г сланина и я хвърлих)+80г шунка(замести гадното свинско)- това +краставица и 5 малки доматчета го ядох на 3 салатки през деня)
4 ягоди със захар и 2 блокчета шоколад и шок. бонбон Сушард
2 хапки домашна баница
около 70- 80г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+10г сирене и доматче
пълнозърнесто блокче с 10г сирене и няколко фъстъка
снощи след вчерашното ядене ми беше тежичко на корема НО СЕ ПРИКЛЮЧИ С ВЕЧНИЯ АПЕТИТ (надявам се) днес апетитът ми е леко занижен-в сравнение с предните дни, но си има де- нормализират се нещата...а и в тая жега даже следобедно кафе не ми се пиеше.
Хубав ден,летни дрешки,подути пришки... поръчвах билити за автобуса от летището в Бостън до работодателя с Visa по интернет..аз не му разбирам,то ми иска 100 неща..една муха кръжи около мен...само нерви..та след половин час и една убита муха се справих с покупката на билетите- утре трябва само да ги принтирам в книжарница.
Снощи беше супер (party) Толкова съм щастлива тези дни :) и обичам целия свят (без следобедната муха) :D . Качвам снимка от снощи (съквартиранта ми, аз и неоновия ми лак,но не се вижда,че свети на снимката за жалост :D - малко черно парти :)
Мнението беше редактирано от N! A на 28.05.14 22:38.
28.05.14
22:32
Момичеее много си слаба ...
казано от Ая Палачинкова на 28.05.14, 22:32:
Момичеее много си слаба ...
ами по принцип това ми е идеалът (не искам да съм по слаба,но и с няколко кг отгоре имам коремче и бузки => не се харесвам... тъй като краката и ръцете ми последни се сещат да поемат малко от натрупаните кг предпочитам да са по-слаби,но другото да е както го харесвам... за някои е грозно, прекалено и т.н., но съм била и повече, и по-малко и така се харесвам най-много...
29.05.14
09:08
Това вече е някаква мания или фикс идея :X не може да изглеждаш така и да твърдиш,че с няколко кг отгоре не се харесваш и имаш някакви бузи ! Съжалявам,но това е моето мнение :)
вероятно си права :) има си малко перфекционизъм или каквото е там..
днес:
2 кафета със сметана+няколко смучащи карамелени бонбона
100г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+пълнозърнесто блокче+20г сирене+краставица и доматче
лъжица мед с ядки и мюсли, хапка баница
7 ягоди със захар и малко течен шоколад
150г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+30г сирене+ домат
пълнозърнесто блокче с 50г +задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер+краставица
3 ябълки
клипче на Руми 15 мин високоинтензивна интервална аеробна тренировка 50-10
разходка,дъжд и самота (всеки си тръгна по родния град) аз още броя дните :D
Мнението беше редактирано от N! A на 29.05.14 21:15.
кафе със сметана+няколко смучащи карамелени бонбона (7-8)
250-270г задушени пилешки дробчета и сърца с гъби,лук и печен пипер (с малко повече мазнина от обиковено) +2пълнозърнести блокчета+60г сирене+краставица и домати (това го ядох на 2 пъти)
250мл айран
125г консерва сардини в доматен сос+пълнозърнесто блокче и краставица
ябълка и лъжичка мед с ядки и мюсли
денят мина в кафе с колеги, шопинг тур (обичам да се разхождам по магазините,търсейки находки и губейки време :D ) и мноого дъжд- прибрах се мокра до кости,но удовлетворена,че не съм скучала в стаята)- мързи ме да оправям багаж та на почивки всеки ден по малко :D
Мнението беше редактирано от N! A на 30.05.14 23:10.
3 кафета със сметана+смучащи бонбони
консерва риба тон+2 пълнозърнести блокчета+ домат и краставица
20г шунка+20г ементал+ близалка+1 сладка (2 бисквити слепени с крем)
голяма ябълка
2с.л. с връх (70-80г) домашна лютеница+40г шунка+2 пълнозърнести блокчета
салата домат и краставица
днес малко багаж стегнах, на работа и сега още багаж цяла вечер (ест. на пчивки :D ) иде ми да се просълзя от щастие,че тати ще дойде и ще ме вземе (party) ... искам в къщи..нищо, че на Великден бях там-много ми липсва (по принцип се прибирам по Коледа,по Великден, между края на учебната година и лятната работа няколко дни и след края на сезона преди другата учебна година) та... нямам търпение (ако някой скучае и е в ВТ да идва да стягаме багаж (хем раздвижване а-у , а после свалянето му по стълбите 4 етажа си е супер фитнес хаха )