23.06.14
16:37
Въпрос на тайминг. :)
Първо гледам как прави неуспешния си опит, било от земя или прав.
И в двата случая основният проблем е в горна точка при самото обръщане. Ако е прав, стоя по-близо до него. Ако е от земя, съм на крачка разстояние.
В момента в който щангата се движи нагоре и вече е стигнала до проблемната зона, аз вече съм направил крачка и съм я подпрял с пръстите си отдолу.
Понякога и хватовете не издържа и помагам при самото спускане на щангата, за да не я изтърве. Не е нещо сложно, просто трябва да се хване моментът, в който хем няма да пречиш, хем да си в помощ.
Да не говорим и че при нас повечето неща се правят с груба сила. Няма щангистка техника.
Аз също си броя повторенията с помощ, но в никакъв случай не тръбя излишно, че мога и абсолютно сам. :) В случая разбира се не говоря за теб, а по принцип.
Хем екстремно, хем тежко - вашите тренировки изглеждат все по-весели. Реално поворението с помощ хем го броя, хем не го броя. Броя го защото щангата е вдигната, не го броя, защото не съм я вдигнал аз - т.е. за 5х5 не го боря като самостоятелно завършени всички серии и повтарям със същата тежест докато я вдигам сам. Не мисля, че съм способен да го обясня по-объркано :D
Тренировката от днес:
1.Преден клек - 15х20; 5х60; 3х80; 1х100; 5х5х107,5
2. Военна преса - 10х20; 3х40; 2х60; 5,4,3,3,3х70
3. Мъртва тяга - 3х100; 3х125; 3х150; 5х170
4. Набиране в подхват - +40кг х 5,5,5,4,4
5. Зотман сгъване - 3х12х10
6. Пръсти към лоста 3х15
Добавки:
1. Мултивитамини - 1бр.
2. Витамин D5000UI - 1бр.
3. Креатин - 5гр.
4. N.O, Explode - 1доза
Изключително странен ден - започнах тренировката, недоспал, гладен, изнервен и с разстройство. Наложи се да изпия 2 кафета плюс азотния бустер да се поразсъня малко поне. На предния клек щангата ми смаза гърба, не краката. От там и военната преса пострада, макар тази тежест да е 5ПМ (последно максимум съм засичал 1х72.5, ако не се лъжа). На тягата вече бях скапан и без никакво настроение. Бяха ми казали, че на тяга е по-добре тежка тройка, от колкото лека петица :) и тръгнах с такава нагласа, като реших да направя 1 вработваща серия в повече, но с по-големи килограми, правейки максимум 3-ки , за да щадя кръста. На 3-тото повторение на 170 усетих, че кръста въобще не се е обадил и довърших за 5-ца. След тягата окончателно се разсъних, даже успях да се дръпна и на набиранията един път повече. Понякога тръгваш без настроение за тренировка само на инат, пък то какво се получава :)
Мнението беше редактирано от Мартин на 25.06.14 20:01.
На тягата,ако не правиш 3х150,сигурен съм,ще правиш тройки на 180.Аз при нея вработвам с 4х100,3х140,и от там директно на 180.
До сега не съм вдигал такива тежести и честно казано малко ме е страх. Като загрея с една серия в повече и с по-близки до работната тежест килограми, дали е на психическа основа или заради по-възбудена ЦНС, като че ли ми е по-лесно.
Тренировката днес :
1.Клек - 20х20; 5х60; 3х80; 2х100; 5х110; 117.5; 122.5; 130; 137.5;
2. Кофи - 15хСТ; +50кг - 5; 5; 5; 5; 4;
3. Обръщане от вис - 5х3х72.5
4. Комплекс “Ламята” (100 скока на въже вместо бягане, суинг с двупудовка).
1 кръг -5:00м
2 кръг - 9:41м
3 кръг - 15:32м
4 кръг (край след 3 повторения пръсти към лоста) - 18:00
Добавки:
1. Мултивитамини - 1бр.
2. Витамин D 5000UI - 1бр.
3. Креатин - 7гр.
4. N.O. Explode - 1 доза
Всичко мина по план. На клека се чудех дали да се пробвам за тази тежест, при условие, че не съм клякал никога с такива килограми, но след лека 5-ца на 130 се престраших и резултатът е на лице. Но пък се убедих, че кръста е слабо звено и за понеделник си оставям 135, за да ги затвърдя. На кофите и обръщането нищо интересно. Докато се рових из сайта преди тренировката попаднах на въпросният комплекс и тъй като не бях много уморен, защото скатавах с по-големи почивки на кофите, реших за “награда” да го пробвам. Тръгнах без много напъване и като, че ли най- много ме мореше жегата. В края на 3-тия кръг някакви хора искаха да им правя кафе, казах им , че ще стане след 15 мин. След това някакво 3 годишно дете влезна в залата с баба си и като не разбраха от намеците ми, им обясних, че това не едетска площадка и ги помолих да напуснат. После пък изчаквах, клиент да си направи набиранията на лоста, като цяло никаква концентрация , което доведе до някаква странна болка (от рода на прищипан нерв) в гърба в четвъртия кръг на втория суинг. Започнах 3-ките и реших да довърша комплекса с 16кг пудовка, но само при взимането ѝ от земята, гърба протестираше и прекъснах . Точно след 10 мин си вдигнах и прибрах и 16-ката и 32-ката без проблем. Не знам дали може да се прищипе и да се отпусне нерв толкова бързо и сега чакам да изстина, за да видя какви са пораженията. Изводът от цялата работа е - спиране на преден клек в сряда (точно тази част на гърба беше изморена от клека), поради явно куца техника и заменяне с заден клек с -20% тежест от понеделник. А с “Ламята”, ако не са големи пораженията, ще се сборим пак в петък, че днес само три глави отсякох :))
Мартин - 0
Ламята - 1
Относно обръщането от вис ...
For maximum strength: 90-95% of 1RM for 2-3 sets x 1-2 reps and 2-5 minutes recovery.
For greater strength-speed: 70-85% of 1RM for 4-6 sets x 2-4 reps with 2-3 minutes recovery.
For greater speed-strength: 50-65% of 1RM 4-6 sets x 2-4 reps with 1-2 minutes recovery.
Копирам си го тук, за да ми е винаги под ръка.
Тренировката днес:
1. Клекс - 20х20; 3х60, 80,100; 2х115; 1х130; 4х5х135; 4х140
2. Лег - 20х20; 5х60; 3х80; 1х100; 102.5x 5,5*,4*,3,3*
5* - с помощ
4*,3* - отлепване на задника от пейката
3. Гребане с пудовка - 4х8х33
4. Колеце от стоеж 3/4 движение - 2х4
5. Планк +40кг - 3х30 сек
Добавки:
1. Мултивитамини - 1бр.
2. Витамин D 5000UI - 1бр
3. Креатин - 5гр
4. Протеин - 25гр.
5. Рибено масло -2гр
6. N.O. Explode - 1 доза
Тренировката днес беше от типа “Шотландски боец” :D От сутринта слушам разни гайди и барабани, пък те мен си ме надъхват :)) (не мога да кажа, същото и за останалите хора в залата, но изтърпяха 30-тина секунди). До четвъртата серия клек, кръста и краката се държаха подобаващо и накрая реших да пробвам и тежест, която не съм опитвал преди. На 140 беше голям зор и голямо сгъване на краката на вътре, но 4-те повторения си ги направих и ако не бързах толкова и не бях “пренавит”, а малко по-концентриран, може би щяха да станат и 5. Хубавото от всичко е, че краката сдадоха багажа, а кръста изтърпя гаврата :) Махнах гребането на скрипец още миналата седмица и сякаш кръста не се изморява толкова и възстановява по-бързо от тренировка до тренировка.
Те това ме пренадъхa :) :
Мнението беше редактирано от Мартин на 30.06.14 14:05.
Тренировката днес:
1. Клек - 20х20; 3х,60,82,100; 5х5х110
2. Военна преса - 10х20; 3х40; 2х60; 70х4,3,3,3,3;
3. Тяга - 3х100,140; 1х160,170;
Добавки:
1. Мултивитамини -1бр.
2. Витамин D 5000UI - 1бр.
3. Протеин - 25гр.
4. N.O. Explode - 1 доза
Тренировката днес под всякаква критика. На клека - летях и след това всичко се срина. Разписах се на военната преса и на тягата и до там. Предмишниците са пълен леш, а не знам от какво. Забавих се с тренировката, и се получи голяма пауза между “закуската” , бустера и тренировката. Както и да е не може винаги да си на 100%, има и такива дни. Завърших всичко без контузия, така че нещата не са толкова зле :)
Купих и две нови “бебета” за залата (на снимката по долу), само, че типично по нашенски, продавача каза, че са ф50, но всъщност са ф55. Ще се побългаряват и те, както е и всичко останало в залата. Поне цената от 2лв/кг мисля, че компенсира за другите неудобства.
Тежести ф55 можеш да сложиш на лост ф50, но обратното е трудничко. ;)
Дори нищо да не им направиш, малко ще хлопат, но може да се тренира и така без проблеми.
02.07.14
14:36
По една втулка и заспиват. Някой стругар ако има да ти направи втулките.
Напълно съм съгласен и с двама ви, ще ги приспособя, не е нещо невъзможно за правене.
02.07.14
15:36
Не си българин ако не побългариш нещо!
Честити ти ! Имаме една такава в залата, вярно за фи-то, обаче пък са много здрави. Предполагам тази в залата е поне на 10тина години, може и от началото да е там, демек 20 :Д
Втора “тренировка” от днес - наказателно/плажна:
А1. Набиране-шороко - 20,10,8,6
А2. Лицеви опори - шороко - 30,15,12,10
Б1. Набиране - раменен надхват - 10,6,6,4
Б2. Кофи - 13,8,6,5
В1.Набиране - тесен подхват - 6,6,4,4
В2. Диамантени лицеви опори - 11,8,6,6,
Почивки между упражненията 10-15сек (колкото да запиша повторенията и пия вода) и почивка между кръговете по 2 минути. Още на обяд усетих, че няма да ми се размине само с първата тренировка, но и дума не можеше да става за тренировка с тежести, за това и тези опити за напъване. Мога да се оправдавам с жегата или пък с това, че са ми се напомпили ръцете, но истината е че това са ми възможностите, Сила може да няма ама за сметка на това издръжливостта е под всякаква критика :) Както и да е гърба и ръцете са напомпани и мога да си дефилирам полугол и да си придавам важност.
Тренировката днес:
1. Клек - 15х20; 6х60; 3х80; 5х100, 110, 120, 130, 140;
2. Кофи - 15хСТ, 3х+32кг; 5х5х+50кг
3. Обръщане от вис - 5х20; 3х50; 1х70; 5х3х75
Добавки:
1. Мултивитамини - 1бр.
2. Витамин D 500UI - 1бр.
3. Креатин - 5гр.
4. Протеин - 25гр.
5. N.O, Explode - 1 доза
На клека тръгнах с по-малки килограми, за да атакувам 140. На 5-то повторение тръгна да ме сгъва в кръста, но пазача ми се развика да ме надъхва и се стегнах, и ги станах. На кофите пробвах да се вработя с една серия преди да мина към работната тежест и сякаш не тежаха толкова тези килограми. Трицепсите са пълен леш от смешната тренировка в сряда и си мислех, че не мога да пускам до край, но ми казаха, че си пускам нормално. На обръщането качвам клип и моля, някой който му е ясно за какво става въпрос, ако има време да погледне и да каже какво да се подобрява. На простата ми глава всичко ѝ изглежда наред, само че ми е ясно, че надали е така. Не правих комплекса от миналата седмица, заради трицепсите. Явно съм в още по-лоша форма, отколкото предполагах и започвам да се двоумя дали след 5х5 да продължавам със силовите или да натисна и за силова издръжливост. Ще поживеем, ще видим :) Приятна почивка на всички.
04.07.14
13:20
Ако при изтеглянето с трапеца повдигаш на пръсти, на мен ми изглежда добра форма. Или поне така я показват.
Аз не повдигам на пръсти, а трябва. Навеждам колкото теб и Алахата ми прави забележки, да я правя направо от земя :Д .., но все пак навеждането при обръщането прав си е точно до там :>
Илия я показваше веднъж в залата, при него нещата изглеждаха много лесно.
едит: Славко го прави с разкрач встрани.
Мнението беше редактирано от Gogo на 04.07.14 13:24.
Повдигам на пръсти и разтварям в страни краката, ако се наложи да приклякам по-ниско, за да я поема. Мислех си, дали не трябва да дърпам с гърба и да се наведа по-назад и да се опитам да тегля и по-нагоре преди да я обърна. В третата серия завъртях лактите назад вместо на страни и стана по-лесно ... май .
04.07.14
17:04
Пробвай тъмблес грип при военната. Дава 5 кила отгоре :д
04.07.14
17:40
Слагай си палците на лег и раменна преса - по-добре е за формата на главата - еле пък като те пазят случайни хора в залата.
При леките серии е излишно натоварване в раменете според мен. Аз винаги загрявам с тъмблес, а на милитърито направо само така си вдигам.
04.07.14
21:44
Като хакнеш палеца отвътре и ти товари китките. Раменна и лежанка, палеца все отвън. Пробвай.
Тъмблес грип ползвам и при обръщането.
Мнението беше редактирано от Gogo на 04.07.14 21:46.
Аз пък викам кой както си е свикнал,тъй да си вдига или дърпа.Не сме на състезание,че да гоним някакви 5 кг в повече...
Не искам щангата да я мисля дали няма да ми се изсипе на главата в момента,в който се напъвам да вдигна “заветните +5кг”.
04.07.14
21:58
Е, поне в нашата зала лостовете не се търкалят по ръцете и никой не ги мисли тези неща. За сега няма изтървани лостове, а не е като да не ги товарим.
Човек ако не е на състезание със себе си, наистина няма значение как и с колко.
п.с.: 5-те кила естествено бяха в кръга на шегата, дават 20 :Д
Мнението беше редактирано от Gogo на 04.07.14 22:02.
казано от Gogo на 04.07.14, 21:58:
Човек ако не е на състезание със себе си, наистина няма значение как и с колко.
Сменям си подписа ,нали може?!? ;)
Не знам как го правите във вашата зала,но мен ме е страх да опитвам това без спотър.
04.07.14
22:09
Съгласен съм, че когато имаш притеснения, белите стават.
п.с.: ние правим всичко по двама, така че няма проблем :Д
Мнението беше редактирано от Gogo на 04.07.14 22:10.
04.07.14
22:24
Аз не съм имал проблеми повече от 10 години вдигане със suicidal grip, но с цел намаляване на възможните фалове от половин година вдигам с палци. Китките свикнаха за няколко месеца, отначало само на по-ниските кила с палци, и килограмите в крайна сметка не паднаха. Тая контузия с изпускането си е често срещана и изобщо не се случва само на полудебили.
Като се замисля, преди 7-8 години загрявайки на лежанка с 10 килограмова щанга си я изпуснах на гърдите и от от пълно невнимание - бях свикнал да загрявам с 20. Та дори 10 кила да изпуснеш не е гот. И няма спотър на тая земя дето ще успее да ти хване щангата.
Единствената причина, поради която не се навивам на “тъмблес грип”, е не страхът, че ще се затисна или изтърва щангата,а че бях чел/гледал накъде обяснение, че когато лоста се стиска умишлено с ръката (при палец срещу другите пръсти) са се задействали не знам си какви процеси и от тук идват заветните +5кг(примерно). После четох в Т-нейшън статия на един пич, който обясняваше защо и как помага когато се бута с “тъмблес грип”(доста убедително и с доказателства). После пък СТ Флетчър (и още на едно - две места), гледах защо трябва да се бута спалец срещу другите пръсти. Т.е. при всеки мисля, че е идивидуално. От време на време сменям позициите на палеца, но съм свикнал да стискам лоста и ми е малко странно като не мога да го направя. Може като приключа 5х5 да дам 2-3 месеца и на другия хват пък да го видим дали от 70 ще стане на 90 тая пуста военна преса ;)
05.07.14
01:19
казано от Gogo на 04.07.14, 21:58:
Човек ако не е на състезание със себе си, наистина няма значение как и с колко
Човек ако не е на състезание сес себе си, нсистина е по-добре да не тренира силово.
Да не говорим, че си личи кой се състезава със себе си всеки ден и кой отбива номера :)
Ще ти споделя нещо, тренер, въпреки, че сигурно ще го пуснеш да отплува :
“Като влезете в доджото идвате да тренирате. Колкото и да сте уморени и каквито и проблеми да имате - оставете ги отвън и тренирайте така, все едно е последната ви тренировка в живота. Ако на другия ден пак сте тук и пак тренирате така сте изачили едно малко стъпало нагоре”.
Предполагам се сещал кой ми го е казал :)
05.07.14
10:50
Знаеш, че съм филофоска душа, как бих могъл да го пусна да отплува, та това си е и част от Бушидо. Асмураите са били готови всеки един ден да срещнат смъртта и са живяли така, все едно всеки ден им е последен.
Днес се събудих в прекрасно настроение, отпочинал и с желание за тренировка. Тъй като имам чуството, че пренебрегнах гърба тази седмица, направих набирания с раменен надхват по съпаловидната методика на Цацулин . На 3-тата стълбица усетих някакъв дискомфорт в левия лакът и смених хвата и довърших с широк хват.На последната стълбица се замотах малко с клиенти та си удължих леко почивките. Общо време за тренировката 55 мин - 210 набирания. Без много напъни, така че не е идеално зле :)
1. 1-8 +5
2. 1-7 +4
3. 1-7 +4
4, 1-8 +5
5, 1-7 +4
6. 1-7 +4
05.07.14
14:26
Интересно, като ми казаха, че в този дневник винаги присъства статията с епилацията, мислих че се базикат. Сега проверих, рефрешвах, отварях други дневници, верно тук си седи неотлъчно :Д
казано от Gogo на 05.07.14, 14:26:
Интересно, като ми казаха, че в този дневник винаги присъства статията с епилацията, мислих че се базикат. Сега проверих, рефрешвах, отварях други дневници, верно тук си седи неотлъчно :Д
Те това, ако го преведеш да го разбере и моята проста глава :)
Горе над началото на дневника има “Полезни четива” и при теб винаги присъства няква статия за обезкосмяване ;Д
Хахахахахаха - не го бях забелязал, тролването от страна на ББТ е на ниво :))))))
казано от Мартин . на 05.07.14, 15:29:
Хахахахахаха - не го бях забелязал, тролването от страна на ББТ е на ниво :))))))
Ако това ще те успокои,и над дневника на Илийката стои същата статия :)
казано от metalex на 06.07.14, 20:35:
казано от Мартин . на 05.07.14, 15:29:
Ако това ще те успокои,и над дневника на Илийката стои същата статия :)
:) То ако е въпроса и на Ронката, триБойко и Петър не им се е разминало, абе бая хора са - но при мен си е чиста сатира :) (айде сега всеки да си провери дневника) хахаха
Мнението беше редактирано от Мартин на 07.07.14 09:02.
Тренировката днес:
1.Клек - 20х20; 3х60, 100, 120; 1х130, 135; 5х5х137,5
2. Лег - 10х20; 5х50; 3х80; 1х90; 5,5,4*,3+1;3*+1
4*, 3* - отлепяне на задника; +1 с помощ
3. Гребане с пудовка - 5х5х36
4. Фейспул - 3 х 12х25
5. Колелце - прав - 3/4 движение - 2х5
6. Колелце прав - негативно до долу - 2х5
Добавки:
1. Мултивитамини - 1бр.
2. Витамин D 500UI - 1бр.
3. Креатин - 5гр.
4. N.O, Explode - 1.5 дози
Клека вече ме мачка от всякъде, кръст- крака, поне всичко отказва заедно. Последното повторение се наведох напред и се наложи пазачът ми да ме поприбере, за това и повтарям тези килограми другия понеделник. Вече почва да се усеща умората от тези килограми - почивката преди последната ми серия стигна 6 минути и пак не бях починал достатъчно, но прецених, че няма нужда да се моткам повече - каквото такова. На лега, специално заради Гого и породената дискусия за хвата, вдигах тъмблес. Направих две чисти петици и с малко помощ на накои серии станах повече бройките. Балансът на тежестта през първите три работни серии хич го нямаше и дясната ръка буташе повече( или лявата по-малко), но последните две се пооправиха нещата. Спотърът ми от друга страна каза, че изглеждам много по-стабилен, като цяло, когато я държа по-този начин. В сряда ще пробвам да вдигам и военната преса така. Имам чуството, че успях да включа малко повече трицепса при този хват. Леко подобрение при лега спрямо миналата седмица, но мисля, че той най-бавно дърпа в тази програма, за сметка на това обаче клека и тягата(най-вече) се развиват повече от очакванията ми. Но мисля, че така си е напълно логично.