след цяла седмица почти без тренировки и с недобре подбрана храна, коремът ми е по-стегнат и приличен от преди. всичко върви наопаки при мен ххаха
ама имам още много де (sun)
вода - 1.5л
ставане 7.30
- 1/3 лимецка*
9.30 - 100гр к.мляко, протеин, 10гр овес
15.20 - яйце, зеленчуци, сирене; 1/2 праскова и протеин
21.00 - 130гр киноа с гъби и аспержи, извара; малко пъпеш, дом. сладолед**
1000ккал най-много, може да хапна още после, със сигурност съм много гладна (цял ден)
**праскова, протеин и к.мляко (nlove9)
* - още малко киноа с извара и домат
Отново без тренировка, този път заради коляното (а и болките в корема) Мисля, че се получава от йогата, защото си “заключвам” ставите в някои пози (например куче), и цялата тежест я отнасят те. Но пък ако си свия коленете, то няма да е същата поза... Със сигурност нещо трябва да променя де. Ще се мажа пак с арниката и ще внимавам повече.
Мнението беше редактирано от maggie на 03.07.14 22:38.
ставане в 9.00
вода 2л
- тренировка
9.30 - 40гр оланд хляб*, яйце, риба тон; дом.сладолед (банан, протеин, з.сметана, кокос*)
- малко домашно п.хлебче със сирене и босилек
14.30 - пиле, домат, цвекло, авокадо; дом.сладолед
16.00 - пиле, по малко: п.хлебче*, диня, гауда, 6 бадема
21.00 - пиле, салата, домашна п.бисквита с фурми*, дом. сладолед (праскова, к.мляко, протеин, кокос*)
1600ккал :{
тренировка на гладно:
4 кръга: (без почивка)
30 планински катерачи
20 клек/плие с пружиниране (редувах ги всеки кръг)
10 бърпита
30 глутеус мост на 1 крак
ставане в 7.30 (sun)
вода - уф чиста 500мл, но защото бях постоянно в движение
9.30 - 1.5 яйца, зеленчуци, 2 бисквити*, 20гр хлебче* (домашни)
13.30 - шейк от конопени семена*, какао*, мака*, чиа*, кокосово масло*, мед*; шепа ягоди
- 2 сушени кайсии, ~15 п.ядки, диня, пъпеш
21.00 - пиле, зеленчуци, гауда, босилек; крем от: киснато кашу, какао, кокос*, мед*, 5 малини
по-късно - пъпеш, праскова
йога на стадиона (към 19.00)
Състоеше се в слънчеви поздрави А и Б по около 5 пъти, не ги броих точно. Също някои пози от стоеж от Ащанга, но тъй като още не им знам последователността, беше каша и съвсем не Ащанга:) общо към 30 минути. Мисля скоро пак да отида (но с постелка (wait) и без маратонки..) страшно е приятно на открито. (sun)
Качвам и снимки на Urdhva dhanurasana и на “кучешкото протягане”, чиято главна цел беше да видя как се справям. С радост откривам някакъв прогрес, но пък предстои още тоолкова много..
П.С. Днес с приятеля ми пренаредихме кухнята и изхвърлихме всякакви остатъци от бяло брашно/захар, стоящи от вече година в шкафа недокоснати. Чувствам се пречистена :Д
Мнението беше редактирано от maggie на 06.07.14 09:40.
Вчера една приятелка от Варна ни беше на гости (sun) Естествено всички постоянно дъвчеха нещо, в резултат на което и аз... но пък не съжалявам. Отпуснах се, беше ми хубаво - и без това рядко я виждам, а ми е много близка. (F)
8.00 - йога на стадиона
- слънчеви поздрави А и Б по ~5 пъти и позите от стоеж от Ащанга. Този път бях разместила местата само на 1-2, оказа се (blush) Дотук 30 минути. За съжаление не можах много да се концентрирам, защото отвсякъде блестеше слънце и едва си държах очите отворени..
- след това правих разбъркани асани - които се сетя. По-скоро с цел да ги упражня, за да спра да мисля за изпълнението им толкова много когато не трябва.
Вода поне 2л.
В добрата част на деня харната беше:
- к.мляко с протеин и орехи; ягоди, пъпеш, праскова;
- шейк от: какао, орехи, мака*, чиа, мед*
- 2 какаови зърна с 1/2чл мед*
- 1ф. оланд хляб* с песто* и риба тон
- салата от: леща, домат, морков, тиквичка, патладжан, босилек, сирене (аз си я правих)
- кейк* с извара, лимецка*
В грозната част на деня:
- едни бисквити Роден край
- шепа тортила чипс (аз мразя чипс като цяло...)
- печени ядки
- 3 неизвестни сладки
Останали са 2 парченца торти (здравословни), които ще изям в по-ранната част на деня, за да продължи на чисто всичко после.
Мнението беше редактирано от maggie на 07.07.14 10:13.
Като за човек, който пита от къде да започне с йога, се справяш доста добре технически с моста. ;)
9.30 - остатъци: торта* и джинджифилова бисквита*
12.00 - малко гауда; 3 какаови зърна с 1чл мед;
16.00 - пиле, задушени моркови и цвекло с масло, куркума, хим.сол*
+ салата: краставица, морков, 1/4 авокадо, цвекло, босилек, зехтин, хим.сол*, балсамов оцет
21.00 - пъпеш, ягоди, череши
21.30 - домат, краставица, сирене; крем от: киснато кашу, млечни бадеми, сушени кайсии, фурми, слънчоглед, сушен кокос, какаови зърна, чиа (много вкусно... ставам все по-добра :Ф)
Успях да изям плодовете 30 мин преди вечеря ! Остава да спра да ги ям и за десерт.
Последните дни много ме засищат салати и като цяло зеленчуци, плодове или шейкове от суперхрани... не мога да се позная направо. Даже днес май не съм стигнала 1500ккал. Но ми е добре така, само трябва повече белтъчини да ям, че пак ги пренебрегвам.
Ащанга йога в 18.30
- слънчев поздрав А - 5 пъти
- слънчев поздрав Б - 3 пъти
- След това си пуснах Кино и направих останалите пози до Purvattanasana. Щях и нататък, но ме прекъснаха.
Днес бях учудващо гъвкава, което много ме зарадва. Например при Paschimattanasana бях доста сгъната и лицето ми почти стигаше до коленете. Далеч съм от идеално изпълнение, но съм доста по-близо от предните пъти и е много мотивиращо да продължавам (sun)
Мнението беше редактирано от maggie на 07.07.14 22:41.
ставане 8.30
вода 2.1л
- Ащанга йога с Кино и Грег - 80 мин.
Събудих се страшно скована... заспах по корем и така се събудих, може да е заради това. Ама много ми е трудно да спя по начин, различен от на топка, по корем или на буква Г свита... Та бях като дърводелски метър до края.
- Правих опити за хедстенд, но усещам как автоматично си изсипвам тежестта на главата, а ръцете просто си стоят там... рано ми е още. Но пък мога да се изправя на ръце с крака подпряни на стената, което значи, че уж трябва да имам сила (wasntme)
- След Halasana и последващите пози много ме болеше гръбнакът - трудно ми беше да си поемам въздух легнала.
Нямам търпение утре пак (sun)
- преди йогата 2-3 орехчета
11.30 - 2 яйца с масло, сирене и риган; р.домат
14.00 - шейк: малини, какаови зърна, чиа, мака*, джинджифил, мед*
15.30 - салатата от малко леща и зеленчуци, сирене; кайсиево кремче (вчерашното)
17.00 - пъпеш
20.30 - праскова ❤, череши, за да си ги спестя след вечерята уж:)
22.00 - 2 вида скумрия и дом.брауни (гайо шоколад, масло, мусковадо, кокосово*, ленено брашно, яйца, орехи, бадеми, джинджифил) знаех си, че не трябва да го правя, но пък приятелят ми от толкова време мрънкоти за нещо шоколадово:)
мисловности:
Тези дни мисля да си поръчам Рейши и Шийтаке. Второто ще ми е полезно, тъй като не знам още колко време ще се спогаждаме с месото, а пък нали имам анемия.
Ще пробвам също и Боб мунг заради многото протеин и ако намеря - конопено брашно! Ще опитам с него да заменя протеините на прах, които ползвах доста доскоро.
И утре ще си направя гхи, че ми е много любопитно. (sun)
Май е крайно време да се примиря, че няма да съм от момичетата, които си дават парите за дрехи и обувки, ами вместо това ще отиват главно за храна, фитнес, натурална козметика и тн здравословности. (wasntme)
Хубава ви вечер (F)
Мнението беше редактирано от maggie на 08.07.14 23:51.
Не мисля че конопеното брашно ще се разтвори във вода. Вероятно ще остане утайка като тиня на дъното.
При обърнатите пози, предполагам че не поставяш тежестта на правилното място.
казано от magi shagi на 07.07.14, 22:40:
21.30 .. крем от: киснато кашу, млечни бадеми, сушени кайсии, фурми, слънчоглед, сушен кокос, какаови зърна, чиа (много вкусно... ставам все по-добра :Ф)
Много хубаво звучи. Иска ми се някак и аз да опитам да си направя нещо такова. Само един въпрос - всичките в блендер ли ги слагаш или по-точно как точно се стига до кремчето? (tmi) Съжалявам, ако вече е обяснявано някъде и съм го пропуснала. (blush)
Марги, права си за тежестта май. А и май нямам достатъчно сила да си вдигна краката плавно (дори и свити), а ме е страх да ги “засиля” назад.. Изобщо трябва ли главата ми да поема част от тежестта? Защото аз някак я отпускам надолу и тя отнася всичко.
Ще го пробвам конопеното брашно в модифицираните ми сладкиши и бърканици. Все ще е по-полезно от химичен протеин.. надявам се. :)
@Elise Ray, лесничко е. Кашуто се накисва във вода за поне 4 часа. После се измива хубаво и изцежда. В блендера сложих последните 4 съставки, докато се смелят. След това добавих всичко останало и филтрирана вода, докато ми хареса на гъстота. Експериментирай :)
Мнението беше редактирано от maggie на 09.07.14 00:34.
Тила, раменете и целите ръце трябва да натискат, тежестта ти сама я дърпаш нагоре. Шийните прешлени трябва да са “леки”, и по-високо от земята.
Имай предвид, че конопа, нито брашното му, е добре да се обработват топлинно.
вода - +1л
ставане 8.30
10.00 - Ащанга с Кино и Грег
- Ами...направих я! стойката на глава (wasntme) спазих “насоките” + малко увереност и стана. Тежестта ми падаше на целите ръце и раменете, но не и на главата този път. Всъщност имам сила в ръцете, проблемът ми е да си “овладея” тялото и да запазя равновесие без да се клатушкам. Успях и да си отлепя краката от стената и да балансирам без нищо да ми помага.
- Дишането ми този път май беше малко по-правилно и в синхрон с движенията.
- Като цяло мина добре. Но са ми като натъртени прешлените под врата, мисля от Halasana и последващите пози.
9.00 - вода с лимон, коренче джинджифил и мед*
12.00 - праскова, лешников тахан* с какаови зърна*, маково семе и мед*
14.30 - праскова, 2 резена пъпеш
18.30 - яйце, лилаво зеле, р.домат, чушка, зехтин*
23.30 - боб мунг* с масло, пресен джинджифил и морков; тахан с мед*; топло какао* с кокосово масло*, киснато кашу, кокосова захар;
Този боб мунг много ми хареса (wasntme) следващия път ще му добавя и кокосово мляко ♥
Нещо хич не ми се яде и не виждам смисъл да се насилвам. Всъщност с този “начин” на хранене съм много по-сита и спокойна, а даже ям по-малко от преди. И продължава гладът ми за сурова и свежа храна. Ще се вслушвам в молбите на тялото си известно време, пък ще видим до какво ще доведе това:) аз си знам де - до неядене на месо.
Мнението беше редактирано от maggie на 10.07.14 01:42.
ставане 10.00
вода - почти 1л
12.00 - Ащанга с Кино и Грег
- Пооспах се, бях прекалено изгладняла и към края вече нямах сили и леко ми причерняваше. Не съм свикнала да не закусвам и ми е безсилно едно.
- Много ми е трудно толоква бавно и дълбоко да дишам... например при поздрав Б като на всяка поза вдишваш и на другата издишваш, за това време 3 пъти ще ги изредя. Вероятно е в мен проблемът де.
10.30 - 1чл тахан; вода с джинджифил
11.00 - череши
14.30 - 2 яйца, 2чл тахан, р.домат
15.30 - 2 праскови, резен пъпеш
19-22.00 - малини и боровинки (култивирани); крем от: сурова кисната елда*, малини, кокосово мляко*, мед, мака*; боб мунг* с пресен джинджифил, р.домат, пиле; тънко парче сурова торта**
**в крема сложих авокадо, какао*, рожков*, мед, кокосово масло*; блатът стандартен от бадеми, фурми и мака*
тренировка към 17.30
3 кръга:
50 скока на въже (беше адски скапано и постоянно се навиваше и ме спъваше)
30 планински катерач
10 лицеви от колене
30 планински катерач
20@8кг плие клек с пудовка
30 планински катерач
20 напада
ОБЩО: 22 минути с разни почивки, когато съвсем не издържах
После стречинг доста + хедстенд към 12-14 да си ги упражнявам. Новият ми рекорд се състои в зашеметяващите 5! секунди задържане без да се опирам на стената (wasntme)
Няма да ям месо аз повече. Поне докато със сигурност МНОГО не ми се дояде. Изпекох си сега старателно пилешки филета с босилек и всичко, хапнах си малко, ама така гнусно мирише и се дъвчее (shake)
Ще мъча рибата явно... която от своя страна замирисва на тиня и водорасли още преди да си си помислил за нея. Не виждам как ще ми се получи чистенето на мазнини без месо, млечни и с малко риба, but oh well. |-) моите вечни хранителни дилеми.
Иначе си направих гхи (sun) голяма гнусотия остана накрая, ще гледам да не ям непречистено масло вече.
Смели си кайма и си направи кюфтета или чили кон карне. Вкусно и мирише на вкусно.
На кантар съм. Не само заради вкуса и миризмата, просто вътрешно усещам, че не е моята храна. Преди да си започна дневника тук, в продължение на година бях яла месо само 2-3 пъти - толкова ми се ядеше. Та след като тялото ми очевидно няма нужда от тази храна, защо да го насилвам не разбирам?...
Всъщност единствената причина са протеините, но не знам доколко си струва да се тъпча с пилешки хормони, за да изглеждам по-добре.
Въпреки че и преди, когато ядях здравословни домашни неща (сладко) в неограничени количества без изобщо нещо да смятам, и през 2-та месеца на НВД, изглеждам по абсолютно един и същи начин, с тая разлика, че съм качила 1-2 кг (което не беше търсен ефект, но не ми личи).
Та да, общо взето каквото и да ям, нито чистя мазнини, нито трупам, така че не виждам никакъв смисъл да ям нещо насила като очевидно не работи.
В крайна сметка искам да съчетая пълноценна, разнообразна Храна и такава, която ще ми накара тялото най-после да се раздели с пухкавата си обвивка. Защото да тъпча месо, ориз и ядки по цял ден не ми се струва най-оптималният вариант...
Кико, това си беше по-скоро лично излияние към дневника :Ф може да не го четеш! Чувствам се сякаш някой ме е попитал “как си”, колкото да не мълчим, а аз не съм спряла да говоря 20 минути (wasntme)
11.07.14
15:12
Маги аз обичам да те чета (giggle) Хубаво е човек да си излее всичко и да му олекне малко поне (F) ... Храни се така,както организма ти иска,той дава сигнали какво му се яде ... моя по рядко (giggle)
11.07.14
16:10
Как разбра, че организма ти няма нужда от месо и в частност, протеин богат на всички незаменими аминокиселини? Това, че вкусовите ти рецептори не са настроени за него не означава, че това е мнението на организма ти. По тази логика, аз и още доста тук, трябва да ядем само захар и тесто, защото организма ми казва, че това му се яде.. и аз да не взема да го насиля. Пълноценна и разнообразна храна означава, храна която ти доставя от всички макронутриенти, достатъчно количество. Затова дали качваш, или не е отговорна само храната. Не си ти единствената крива ракета, която не спазва физичните и биологични закони :D НВД не проработи, защото не беше правено правилно, не заради някаква друга конспирация. Прости ми, че ти се меся в нещата и едва ли не ти казвам какво да правиш, но просто реших, че трябва да ти кажа. Просто за да се постигат някакви цели трябва да се изпълняват някакви неща. Говоря спрямо това, което си ми казвала преди във фитнеса, какво искаш да постигнеш. Ако си променила приоритетите това е друг въпрос. Не бих казал, че съм против не яденето на месо, просто трябва да си набавяш достатъчно количество пълноценен протеин, ако искаш да постигнеш дадената цел. Изучаването на тялото и специално неговите nutrition нужди, как, какво, кога и защо, е един дълъг процес. На мен ми отне повече от 2 години и все пак още не бих казал, че организма и метаболизма ми са ми като прочетена книга. Проба и грешка, друго няма, само някакви широки и общи насоки. Експериментирай и дано откриеш формулата за себе си, не се отчайвай, ти едва преди няколко месеца започна, има още път. :)
А естествено, че има още път. :) Изобщо не твърдя, че си познавам тялото и че знам точно от какво кога има нужда. Затова и ядях досега месо, затова и продължавам тайно в края на деня да броя калории и протеини, и глупости - защото не си се доверявам.
И все пак това, че не ми се яде, не е единствената, нито главната причина да се отказвам от месото (макар че не го изясних в предния си коментар). Изчела съм разни неща, гледала съм други и така. Достигнах до извода, че не си струва. А източници на протеин има и други - примерно конопът е с пълен АК профил, киноата мисля също. Както и мога да комбинирам разни храни, за да стане пълен. Яйца може би ще продължа да ям.
Относто пълноценната храна - имах предвид която доставя всички макро и мИкроелементи (без излишните консерванти, хормони, мононатриев глутамат и кой знае още какво от месото).
А относно НВД-то - не знам каква е причината да не сработи, но честно казано не смятам да се пробвам за трети път. Беше началото на всичко, когато променях постоянно прекалено много неща като калории, тренировки и тн и така и не успях да разбера кое ме спъна. Относно това дали съм го спазвала - по-скоро да. Но имаше прекъсвания (не джънкови), но не смятам, че те са били причината. В крайна сметка стана така, че постоянно мислех за храна и кое колко ми се яде и колко не мога да го ям (което не е проблем на режима, а мой си разбира се), но резултатът е един - стрес.
Целите ми винаги са били 2 - да бъда здрава и да изглеждам добре, като незнайно защо бях решила, че ако няма месо - второто е непостижимо и някак си пренебрегвах здравето, за да се харесам... което е тъпо.
Като цяло решението го взех - ще спра месото. Не го заявявам категорично - ако ми се прияде някога, може и да хапна, но не вярвам... Същото и с млечните, където обаче ще ми е трудно, защото много обичам всякакви сирена. Но ще се постарая - не смятам, че съдържат нещо кой знае колко специално и незаменимо, което да няма откъде да си набавя иначе.
И не твърдя, че месото е единственото вредно нещо, което присъстваше в менюто ми досега! Но много се старая да няма такива неща и постепенно да намаляват и изчезват. И така, The journey продължава, но смятам, че това е най-правилното решение засега:)
И са ми полезни всякакви коментари, както неведнъж съм писала (wasntme) та - радвам се, че споделяш мнение :)
11.07.14
17:20
Всичко окей, но не съм съгласен, че месото е вредно. Разбира се не е като от двора на дядо, но не мисля че частта с хормоните не е точно така, както се интерпретира. От толкова много трениращи и консумиращи огромни (за средностатистическия човек) количества месо, все някой щеше да е здал багажа, доказано от месото. Няма да влизам във веган vs. месоядни спорове. В момента си навлязла в нова мания и нова среда и автоматично мислиш и осъждаш нещата субективно. Може и да проработи за теб. Не бих казал, че е особено оптимално за трениращ сериозно човек. Каза, че си пренебрегвала здравето си за да изглеждаше добре. Къде, кога, как? С хапването на 150 гр месо през няколко дена ли стана този проблем със здравето? Иначе за диетите, смятането, позволение неща, глада, заглавието на дневника ти, стреса от желание и мислене за храна, това всичко е само и единствено в главата ти, не в организма. Това е нещо градено 18-19 тодини за теб и сега изведнъж ти трябва да го промениш, нормално е да ти е трудно и да не успееш, но за това не е виновно НВД-то, или смятането на калории. Успех с новите решения и методи, аз ще те гледам и ще се радвам, ако постигнеш това което искаш по този начин.
Мнението беше редактирано от cantimagineit на 11.07.14 17:21.
11.07.14
17:43
Да кажеш,че месото е вредно само защото не те кефи..... това е все едно аз да кажа,че всички треволяци и кремчета, които набивате са вредни само защото аз не ги ям и харесвам.
Ех, кога съм казала такова нещо, Ади? :) Изрично написах, че съм чела и гледала някакви неща, които са ме накарали да мисля, че месото е вредно. Ето нарпимер едно от тях. Не ми приписвай така някакви си произволни неща просто защото не си дочела, моля. :)
@cantimagineit, не е нова мания, а е начин, по който се хранех в продължение на година до малко преди да си направя дневника. Не абсолютно по този начин, но горе-долу така беше. Преди това ядях вредно, защото вкъщи здравословностите са малко пренебрегавни (т.е. купува се скъпа храна, но това не значи задължително, че е полезна, а никой не ме слуша).
Месото аз няма как да твърдя, че е задължително абсолютно вредно, но за себе си го намирам за такова. Не ангажирам никого с това мнение - спорът е безкраен и всеки си има право на гледна точка. Моята е такава. От доста време събирам информация и се чудя как да постъпя, сега просто взех решението.
Иначе да, естествено, че имаше стрес, защото не бях свикнала. Но аз не гоня някакви състезателни цели и не мога да си позволя целият ми ден да минава в планиране на храна. Искам да намеря баланс и начин на хранене, който мога да спазвам ежедневно без да ме напряга и да мисля постоянно за него. Естествено, че съм готова да положа усилия, но смятам, че НВД не е моето нещо. Поне засега.
Ще опитам без месо по този начин, може да се окаже, че работи за мен, а може да се окаже и че съм в голяма грешка - готова съм и на двете. Както ти каза - проба–грешка. Няма как иначе:)
11.07.14
18:30
казано от magi shagi на 11.07.14, 16:53:
И не твърдя, че месото е единственото вредно нещо, което присъстваше в менюто ми досега!
В много неща можете да ме вините, но да си измислям/приписвам чужди мисли на хората НЕ е едно сред тях :) Както и да го погледнеш, точно това си написала, пък какво си искала да кажеш - вече само ти си знаеш. И сори ама колбасите НЕ са месо за мен. Естествено,че това са вредни неща и не бих ги яла. Какво вредно има обаче в телешкото, свинското и домашното пилешко, пуешкото и рибата. Интересно ми е да разбера..
Мисълта ми е следната, за да не бъда разбрана грешно сякаш само си търся повод да се заяждам или нещо от тоя род, тъй като на няколко места ни се засичат постовете и сме контра тия дни - одобрявам това,че искаш да ядеш само това, което мислиш,че организмът ти иска и съответно това си е право на личен избор. Но не лепвай такива етикети на нещо само защото на теб не ти харесва поради някаква причина. Просто изказването ти е крайно откъдето и да го погледнеш.
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 11.07.14 18:34.
Ми да - намирам го за вредно.
Не виждам да пише “намирам го за вредно, щото не ме кефи край!!”
Даже дадох статия. Не ми се обяснява повече.
Чета нагоре и си мисля, защо ще му е на някой да обявява какво ще яде или какво няма да яде... какво значение има? Не ти се яде месо - не го ядеш, без да се прогласява този факт. И аз имам такива периоди, но това нищо не означава, не го заявявам, а просто го правя. Понякога си мисля, че не е много правилно нещата да се казват преди да бъдат изпълнени, не знаеш какво ще стане след време, как ще се почувстваш и накъде ще те отвее вятъра. По-скоро е добре да се обсъждат резултати - не яж месо и сподели какво си постигнала (:
Мнението беше редактирано от Цвети на 11.07.14 18:46.
11.07.14
18:46
Сама си противоречиш:) Първо каза,че не си казала това, после,че го намираш... разбери се със себе си. Иначе ми е все тая какво ще ядеш. Успехи с целите и дано намериш това, което те удовлетворява и те кара да се чувстваш пълноценно :)
Ама Ади, хиляда пъти написах, че не държа никой да се съгласява с мен и че ЗА МЕН месото е вредно. Просто аз така мисля, но моето мнение не е абсолютната истина! Както казах - може и да греша. Не мисля, че ми е крайно изказването, след като толкова пъти написах, че може да бъркам и че не държа никой да е съгласен с мен и тн и тн.
Иначе за статията - прочете ли я изобщо? Питам просто защото там не става въпрос само за колбаси, а като цяло за пътя на месото, докато ти стигне до печката.
Домашните меса са отделна тема, която изобщо не съм засягала. Но за мен това не е вариант, защото няма откъде да си набавям такова месо :)
Общо взето не искам да звуча грубо, макар че във форум винаги така ще прозвучи.. просто мисля, че не си ме разбрала.
За пореден път - не съм казала, че съм открила Истината и че месото е абсолютно вредно и немислимо да се яде.
Споделеното нагоре си е само и единствено моята гледна точка по въпроса, но уважавам и чуждото мнение колкото и да е в разрез с разбиранията ми :)
Ако знаех, че такава драма ще стане, никога нямаше да го напиша честно казано.
Но ми е дневник за това - тук да си водя такива разсъждения и след време като се върна назад да знам защо съм взела решението.
11.07.14
18:50
казано от magi shagi на 11.07.14, 18:36:
Ми да - намирам го за вредно.
Не виждам да пише “намирам го за вредно, щото не ме кефи край!!”
Даже дадох статия. Не ми се обяснява повече.
Прочетох почти цялата статия. И никъде не разбрах какво може да ме накара да приема месото за вредно. В по-голямата част се говори за начина на обработване и транспортиране на колбаси, шунки. И също за маринованите меса. Описват се рисковете и по какъв начин може едно месо да стане некачествено. Другото са обширни разсъждения и подканяния, глобална политика и бизнес, които не разбирам как ще допринесат за отрицателния ефект на месото. Моля те, ако не ти е проблем ще ми кажеш ли кое, в коя точка от статията те накара да мислиш по този начин и ти даде разбира се аргумент и доказателство.
Мнението беше редактирано от cantimagineit на 11.07.14 18:51.
11.07.14
18:57
Маги, последно - дневникът си е твой и ще си пишеш в него каквото ти е кеф :) И според мен е хубаво,че стават такива дискусии - те могат само да бъдат полезни на нас и всички, които го четат. Което е само хубаво:)
Примерно това, че животните се хранят с ГМО храни за по-евтино, което за мен не е най-естествения подход, нито е естествен фактът кокошката да е толкова дебела, че да не я държат краката. Не знам вече в тази статия ли съм го чела това или къде, защото доста рових.
Също ме отказва това, че в процеса на работа месото се инжектира с всякакви химически смеси само и само да изглежда по-обемно и розовко и пухкаво и за да издържи неизвестно колко време в опаковка, докато го хапнеш. Също и това, че заразените с разни болести меса все пак отиват на пазара и неведнъж по новините са споменавали за старо месо, което се продава и тн. и тн.
Не ми се води този спор. Изгледала съм последната година достатъчно неща за и против месото и това е решението което взех. За хиляден път - не държа да съм права и може да греша - ще стане ясно след време.
Изобщо не ми беше идеята да убеждавам някого, че съм права с цялото това нещо. |-) Не съм карала никого да си изхвърли пържолите от хладилника.
Мнението беше редактирано от maggie на 11.07.14 18:58.
11.07.14
19:09
Виж пак поста на Ади горе, аз го дублирам. Не реагирай все едно някой ти се е скарал или съм те набедил, че ме караш да си изхвърля месото. Исках да разбера и твоите, или да ги нарека вашите виждания и аргументи за и против. Под вас имам предвид, хората не консумиращи животински продукти и добавящи всевъзможни видове растения, масла и зърнени култури в менюто си. Това не е каране и спорене, а обсъждане, което може да бъде само и единствено полезно за всички четящи и интересуващи се. За това точно кои и дали всички производители произвеждат с ГМО няма как да разберем. Освен ако баща ми не е такъв производител, думите на някого от статия не могат да са доказателство, че месото което ще си купя след малко от магазина, от даден производител е гмо. Пилците ги инжектират масово с вода, това е ясно, за да са по-големи, а накрая на тигана се изпарява, но май не е толкова вредна. Пак гледам себе си и всички около мен консумиращи. Ако говорим за гмо специално и първо зърнени култури и почвата биват обработвани с гмо, плодовете и зеленчуците.. Спираме дотук, дори и да имаме какво още да си кажем, че не искам да ти ставам досаден, който чел, чел. Ти ще кажеш след време как е промяната :):)
Мнението беше редактирано от cantimagineit на 11.07.14 19:10.
11.07.14
19:14
magi shagi, за да направиш наистина обективна оценка, ще е честно да си изясниш и как стоят нещата с растителната храна. Не е тук мястото да разказвам защо земеделието не е по-малко деструктивен и замърсяващ отрасъл от животновъдството, нито пък дали продукцията на земеделието е достатъчно качествена като храна. Водили сме този разговор много пъти, не виждам нужда да го правим пак. Следвай желанията си, отстоявай своя избор - това задължително. Съветът ми е да го правиш обективно и информирано във всички случаи.
Искам само да кажа, че за мен дискусията също е полезна :) И ако е звучало все едно се карам или пък съм обидена - не е така. Май по принцип така си се изразявам просто :Д не е с лошо наистина! (F)
Ще видим как ще ми се отрази :)
Кольо, прав си и ти. Признавам, че по този въпрос пък не съм чела толкова. Но и това ще трябва да направя, за да съм наистина честна със себе си.
Мнението беше редактирано от maggie на 11.07.14 19:20.
ставане 8.00
* вода с коренче джинджифил
9.20 - Ащанга с Кино и Грег
- Все повече се убеждавам, че гъвкавостта ми се равнява на тази на дъска за гладене (wasntme)
11.30 - сусамово мляко с какао* и спирулина*
- 1 сусамов бонбон, докато ги приготвях
14.00 - розов домат, чушка, крем сирене от кашу и босилек
19.00 - пъпеш, 2-3 сусамови бонбона и малко от суровата торта с авокадо
23.00 - киноа с крем сирене от кашу и розов домат
**Всички неща съм си ги приготвяла аз (както винаги де), млякото също и се оказа мнооого, много вкусно всъщност. А бонбоните са доста мънички.
Много объркан ден във всяко едно отношение. Трябваше да тренирам, но хиляда неща ми попречиха. |-) Да кажем, че ми е бил почивния ден. Утре на стадиона май ще пробвам спринтове+упражнения между тях, мисля, че ще е натоварващо и полезно.
Пак сме у приятеля ми, което ми е далеч от фитнеса, но пък има стадион и слънчева тераса за йога ♥ ще видим как ще се справя утре без постелка на плочките (wasntme)
* ставане 9.00
* йога - без. Предпочетох сутринта на стадиона да си направя тренировката, а по-късно йога, но денят протече по друг начин.
- 5 кашута
11.00 - шейк от сусамово мляко, чиа, какао, мака*, джинджифил, мед*
15.00 - моркови и цвекло на пара с гхи; киноа с крема от кашу; фурма
20.00 - салата: розов домат, печени гъби с лимонова кора, нахут; морков и цвекло на пара с гхи; 2 сушени смокини; малко сусамово мляко с какао, мед* и джинджифил
- през деня към 2 шепи ядки и 2 праскови
по-късно може пъпеш
тренировка 9.30:
5 рунда:
10 бърпита без лицева
440м бягане (с много малко ходене)
ОБЩО: 21 минути
Шкафът пак е пълен с ядки и семена (sun) трябва да удържа да не правя сладки неща. Но накиснах коноп за конопено мляко утре:)) само и конопено брашно да си намеря, че в Зоя не знаели кога ще имат.. т.е. никога хаха
Мнението беше редактирано от maggie на 12.07.14 22:34.
* ставане 9.30 - но далеч не се наспах. Събудих се през нощта от ужасен кошмар.. ама много гаден. Та станах да гледам 2 серии на “Приятели” и ядох от салатата с нахут, после пак си легнах и пак кошмари. Интересното е, че са все свързани с последното нещо, за което съм мислила - първо конопените семена за млякото?! а после Приятели.. не знам дали е свързано с луната, дето беше блеснала навън - много често ми разваля съня.
* йога - по-скоро раздвижване след ставане и после като се прибрах през деня, че много се сковавам от толкова ходене
поздрав А - 5 пъти
поздрав Б - 5 пъти
тазоотварящи пози
11.00 - салата от нахут, 8-9 ядки, с.смокиня
14.00 - посещение във Ванила китчън
- ядки и пъпеш (отделно)
22.30 - супа от червена леща (на път за вкъщи)
- домат, 2-3 хапки суров бар (домашен)
Събота и неделя нещата не ми се получават. Най-вече с йогата и тренировките. Трябва да започна да ставам мнооого рано, а това е най-анти-Маги нещото (tmi) няма да се предавам де - допреди година ставах към 1 все пак.
И аз вчера не можах да спя, тамън се бяха наредили нещата със съня и нещо пак ми стана. Само се въртях, не съм мигнала. Сутринта още не се беше съмнало и аз вече бях станала.
И аз се включвам към групата на ненаспалите се. Мисля, че е от луната, Маги, пък и аз имах много гадни кошмари през нощта, което отдавна не ми се е случвало.